Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/29 oldal   Bejegyzések száma: 281 
15 csodaszép virág, amit meg is ehetsz!
  2015-06-30 20:52:16, kedd
 
  15 csodaszép virág, amit meg is ehetsz!

Tudtad, hogy sok virágot nem csak a szépségéért szerethetünk, hanem azért is, mert akár meg is ehetjük őket? Mutatunk néhányat!

A rengeteg felhasználási lehetőségnek tényleg csak a képzelet szabhat határt! A virágokból készíthetünk belőlük zseléket, lekvárokat, szörpöket, illatosíthatunk vagy színezhetünk velük cukrot, mézet. Megszárítva és porrá őrölve aromaként használhatjuk süteményekbe, krémekbe, melyekben ezek az élénk színű virágok természetes ételszínezőként is funkcionálhatnak. Kiválóak fagylaltokba vagy joghurtokba keverve, és nem csak frissen, hanem kandírozva is díszíthetünk velük tortakákát, pudingokat.


Rengeteg felhasználási lehetőségnek csak a képzelet szabhat határt.

Készíthetünk belőlük zseléket, lekvárokat, szörpöket.

Illatosíthatunk vagy színezhetünk vele cukrot, mézet.

Megszárítva és porrá őrölve aromaként használhatjuk süteményekbe, krémekbe,

melyekben ezek az élénk színű virágok természetes ételszínezőként is

funkcionálhatnak.

Kiváló a fagylaltokba vagy joghurtokba keverve, és nem csak frissen, hanem

kandírozva is díszíthetünk velük tortakákát, pudingokat.

Jégkockába lefagyasztva később hideg limonádét, jeges teát készíthetünk belőlük, de

frissen felhasználva kiváló üdítő ital is készülhet a szirmokból.

Akadnak olyan virágok, melyeket palacsintatésztába mártva kisüthetünk, némelyeket

meg is tölthetünk és kiránthatunk.

Különleges és nagyszerű díszítőelemévé válhat a tányérnak, például salátáknak,

leveseknek, köreteknek, és akár pizzának is.

A virágokkal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy nem minden virág ehető! Csak

olyan virágokat fogyasszunk el, amiknél biztosak vagyunk benne, hogy nem lettek

permetezve, ismerjük származásukat. A forgalmas utak mentén nyíló szennyezett

virágok nem alkalmasak a fogyasztásra, és virágboltban vett virágokat se fogyasszunk.

Csak a kinyílt, friss virágot szedjük, lehetőleg reggel vagy este, hűvösebb időben, és

mihamarabb használjuk fel, addig is hűtőben tároljuk. Ne használjuk nagy mennyiségben

őket, inkább ízesítésre, díszítésre. Allergiásoknak nem ajánlott fogyasztásuk.

A rengeteg színes és ízes virág közül összegyűjtöttem néhányat, melyekhez pár felhasználási

tippet is írtam:

A nagy melegben jégkockába fagyasztva hideg limonádét, jeges teát is készíthetünk belőlük, de
frissen felhasználva kiváló üdítő ital is készülhet a szirmokból. Akadnak olyan virágok, melyeket palacsintatésztába mártva kisüthetünk, némelyeket meg is tölthetünk és kiránthatunk. Különleges és nagyszerű díszítőelemévé válhat a tányérnak, például salátáknak, leveseknek, köreteknek, sőt akár pizzának is.

A virágokkal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy nem minden virág ehető! Csak olyan virágokat fogyassz el, amikről biztosan tudod, hogy nem lettek permetezve és ismered a származási helyüket. A forgalmas utak mentén nyíló, szennyezett virágok semmiképpen nem alkalmasak a fogyasztásra, és a virágboltban vett virágokat se használd fel a konyhában!






Csak kinyílt, friss virágot szedj le, lehetőleg reggel vagy este, hűvösebb időben, és
mihamarabb használd fel, addig pedig hűtőben tárold. Ne használd nagy mennyiségben
őket, inkább csak ízesítésre, díszítésre. Allergiásoknak nem ajánlott a fogyasztásuk! Íme néhány a rengeteg színes és ízes virág közül, ami a tányérodra kerülhet:


Akác virága (Robinia pseudoacacia) - a kérge, magja mérgező - édeskés ízű - díszítésre, palacsintába, lekvárba is kiváló
Articsóka (Cynara scolymus) - ismert ehető virág - párolva, sütve köretként használhatjuk
Árvácska (Viola x wittrockiana) - kandírozva, díszítésként, enyhén mentás íze miatt italokba, gyümölcslevesekbe is kitűnő
Bodzavirág (Sambucus nigra) - könnyen összetéveszthető a gyalogbodzával, aminek minden része mérgező - szörpként és palacsintatésztába sütve is kiváló
Büdöske (bársonyvirág) (Tagetes spp.) - gyógyteaként is használják, salátába, rizsbe, fűszervajba keverve is kiváló, színe miatt izgalmas sárgásra festi az ételeinket.•Brokkoli és karfiol - Ezeket a sokak által ismert virágokat, párolva, rántva köretként fogyasztva szeretik a legtöbben.
Hagymafélék virága (Allium) - zamatos ízvilágúak - ízletes lehet a salátákba keverve
Hársfa virág (Tilia cordata) - gyógytea, szörp készülhet belőle
Hibiszkusz (Hibiscus) - ízletes a salátákba keverve, de szép színe miatt díszítőelemként is nagyon jól mutat a tányéron
Ibolya (Viola odorata) - édeskés íze miatt díszítésre is kitűnő, de kandírozva is fogyasztható
Jázmin (Jasminum) - édeskés, aromás ízű - italokba keverve kitűnő
Kakukkfű virága (Thymus) - erős aromás ízű - salátákba, köretekhez használható
Kamilla (Matricaria chamomilla) - aromás ízvilágú, salátákba keverve fogyasztható
Kankalin (Primula) - gyökere mérgező - díszítésre kiváló virág
Kardvirág (Gladiolus) - salátába vagy köretekhez fogyaszthatunk belőle

Pékné Kovács Petra

Forrás: http://www.elixironline.hu/egeszseg/15_csodaszep_virag_amit_meg_is_ehetsz
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
8 tanács a marokkói konyha elsajátításához
  2015-06-30 15:21:14, kedd
 
  8 tanács a marokkói konyha elsajátításához
Az ételek nem csak finomak, de egészségesek is

Ha a nyári kerti partik alkalmával szeretnénk vendégeinket valami igazán különleges, mégis könnyen elkészíthető étellel meglepni, készítsünk marokkói finomságokat. Finom fűszeresek, táplálóak és könnyűek. Egyszóval ellenállhatatlanok!

A marokkói konyha igazán különleges. Az ételeken egyszerre érezhetjük a közel-keleti és a mediterrán gasztronómiai hatásokat, ettől olyan fenségesek. Ráadásul elkészítésükkel sem kell sokat bajlódni, éppen ezért remek választás lehetnek egy nyári kerti parti alkalmával. Ha igazán házias, autentikus és egészséges (merthogy ezt is fontos tudni róla) marokkói fogásokra vágynak, fogadják meg alábbi tippjeinket!

1. Csicseriborsó
A csicseriborsó nemcsak hagyományos marokkói alapanyag, amit többféle ételhez használnak, hanem nagyszerű fehérjeforrás is. Főzéséhez a legjobb módszer, ha előre beáztatjuk, és amikor már megduzzadt, és vízzel telítődött, akkor lassan forralva főzni.

2. Kömény
A kömény a marokkói konyha elmaradhatatlan alapanyaga. Használatának számos és változatos előnye van. Nemcsak csodálatos ízt ad, de az egészségre is jótékony hatással van. Kiváló étvágygerjesztő, fertőtlenítő hatású, vasban gazdag, és állítólag méregtelenítőként is használják.

3. Aszalt gyümölcsök
Aszalt gyümölcsökkel nagyszerűen be tudjuk csempészni az étrendünkbe a fontos vitaminokat, és a marokkói konyha általánosan jellemző vonását. Amikor hagyományos marokkói egytálételt, azaz tagine-t készítünk mazsolával, ami vasat, káliumot és kalciumot tartalmaz, vagy aszalt sárgabarackkal, ami jelentős mennyiségű A-vitamint és magnéziumot tartalmaz, egy igazán egészséges ételt kapunk. A datolya és az aszalt szilva is a marokkói tagine remek kiegészítői, feltöltik a szervezet A-vitamin, kálium és a réz szintjét.

4. Hét zöldség
A marokkói emberek egészséges népség, és egyáltalán nem véletlen egybeesés, hogy a kuszkuszt rendszerint hét zöldséggel kínálják. Így egy étkezés alatt több tápanyagot kapnak, mint a napi ötszöri étkezésre ajánlott bevitel. A zöldségek ráadásul alacsony zsírtartalmúak, segítenek megőrizni a karcsú alakot, és meglehetősen bőségesek a szükséges vitaminokban és ásványi anyagokban, hogy egészségesen tartsák szervezetünket.






5. Vegyes saláta
Egy marokkói étkezésből nem maradhat el a saláta. A marokkóiak kedvelt vegyes salátáját könnyű elkészíteni, és rendkívül egészséges is. Általában az alábbi változatot készítik, ami egy bőséges főétkezés tökéletes kiegészítője lehet. Egyszerűen 1 sárgarépát, egy darab zellert, 3 nagy salátalevelet összevágunk, negyed lilahagymát felszeletelünk, és negyed piros színű paprikát vékony karikákra vágunk. 1 paradicsomot is belekockázunk, 1-1 evőkanál frissen finomra aprított petrezselymet és koriandert beleteszünk, 1 kis fej nyers céklát belereszelünk, majd egy tálban 1 gerezd zúzott fokhagymával az egészet összekeverjük, köménymaggal megszórjuk, és olívaolajjal nyakon öntjük. A saláta egészséges, zsírszegény, és telt érzést ad még hosszasan, miután megettük.

6. Fahéj
A fahéj egy igazi antioxidáns bomba, minden fűszer közül ennek van az egyik legmagasabb antioxidáns-szintje. Támogatja az emésztést, és könnyen beletehetjük reggeli turmixba, csípős currybe vagy zamatos bolognai mártásba.

7. Gyömbér
A gyömbér egy másik kulcsfontosságú fűszer a marokkói konyhában, amellett hogy finom, melegítő fűszer, a hagyomány úgy tartja, hogy segíti az emésztést. A gyömbér egyik hatóanyaga a gingerol, gyulladásgátló tulajdonságú, és felelős lehet a gyömbérnek tulajdonított előnyökért, ha valaki rendszeresen fogyasztja. A legújabb tanulmányok szerint az izomfájdalmat is csökkentheti.

8. Kurkuma
Ezt a fűszert a marokkói konyha gyakran használja, és szuper fűszerként is ismert, mert mágikus tulajdonságai vannak. Ha vágásokra és karcolásokra használjuk, meg tudja állítani a vérzést, és magas a létfontosságú antioxidáns-tartalma. A kurkumában található összetevő a kurkumin, ami ragyogó sárga színét adja, de gyulladásgátló tulajdonsága is neki köszönhető.

Forrás: http://www.hazipatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A zsírnak is vannak jó tulajdonságai
  2015-06-30 15:13:51, kedd
 
  A zsírnak is vannak jó tulajdonságai
Érdemes változatosan fogyasztani

Az utóbbi időben igen a zsírokról csak negatív véleményeket hallhattunk. Pedig szervezetünknek igenis szüksége van a zsírokra, csak a mértékre és a megfelelő formára kell figyelnünk.

A nagy zsírfogyasztást gyakran összekapcsoljuk az egészségügyi problémák többségével, beleértve az elhízást és a szívbajt, ennek értelmében a jelenlegi táplálkozási ajánlások alacsony zsírtartalmú étrendet javasolnak mindenki számára. Mégis mindannyiunknak szükségünk van némi zsírra az étrendünkben, hogy egészségesek maradjunk.

Létfontosságú funkciók

A zsírsavakat a szénatomok közötti kettős kötések számával szokták jellemezni, melynek alapján kettős kötést nem tartalmazó telített, egy kettős kötéssel rendelkező egyszeresen telítetlen, vagy több kettős kötést tartalmazó többszörösen telítetlen zsírsavakat lehet megkülönböztetni.

Az esszenciális zsírsavak olyan többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyeket szervezetünk nem képes előállítani, ezért a szükséges mennyiséghez kizárólag táplálkozással juthatunk hozzá. Ide tartozik a linolsav (omega-6) és az alfa-linolénsav (omega-3).

Az esszenciális - és velük együtt a nem esszenciális - zsírsavaknak számos élettani hatásuk van:

részt vesznek a sejtmembránok felépítésében, védik azokat a káros behatásoktól, valamint hozzájárulnak rugalmasságukhoz is
érintettek a vér oxigénszállításában, a sejtosztódásban, az idegműködésben, a növekedésben, az energiatermelésben, a hormontermelés szabályozásában
részt vesznek a keringési rendszer, az immunrendszer, és a zsíranyagcsere szabályozásában
hozzájárulnak a megfelelő koleszterin- és trigliceridszint kialakításához és kedvező arányuk esetén csökkentik a szív és érrendszeri betegségek kockázatát
jó energiaforrást biztosítanak, és az A-, D-, E- és K-vitamin felszívódásához is létfontosságúak a szervezetben
szerepet játszanak a szép haj, a köröm és a bőr felépítésében is

A zavart az okozza, hogy a zsírok nem egyforma módon képződnek - vannak, amelyek számunkra jobbak, mint a többi fajta. Mi több, jóllehet a zsír kalóriatartalma magas, bebizonyosodott, hogy gyorsabban elégeti a szervezet, ha evéskor váltogatjuk a fajtáit. Szóval, hogyan találjuk meg a helyes egyensúlyt?






Válasszunk...

egyszeresen telítetlen olajok helyett inkább többszörösen telítetlent - például olívaolajat a napraforgóolaj helyett.
az "omegák" helyes egyensúlyát. A linolsav (omega-6) és a linolénsav (omega-3) többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavak (EFA-k).
omega-3 esszenciális zsírsavat tartalmazó ételeket az egészséges szív és a jó tüdő működéséhez. Omega-3 zsírsav megtalálható az olajos halakban, lenmagolajban, lenmagban, dióolajban, mustármagban, tökmagban, zöld levelű zöldségekben, gabonákban és spirulinában (algaféle, por és tabletta formájában gyógynövény- és bioüzletekben kapható).
omega-6 olajban gazdag ételeket is! Kiváló omega-6 olajhoz jutunk a napraforgó-, a sáfrányos szeklice- és a kukoricaolajból, érdemes ezekből is fogyasztanunk.
olyan élelmiszert, amiben van mandula, avokádó, olívabogyó és -olaj, kesudió, makadámdió és földimogyoró, ezek mind olajsavat, az omega-9 összetevőjét tartalmazzák.
sztearinsavat is tartalmazó omega-9-et, ami állati zsírban található, telített zsírsav, és sokkal valószínűbb, hogy energiaként dolgozzuk fel, semhogy zsírként elraktározzuk. Döntő fontosságú, hogy a szervezet képes egyszeresen telítetlen, szívbarát olajsavvá alakítani.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Forrás: http://www.hazipatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
5 nyári szupergyümölcs
  2015-06-30 14:01:56, kedd
 
  5 nyári szupergyümölcs
Ezekből válasszon a szezonban!

Az egyik legjobb dolog a nyárban a gyümölcsszezon. Ezek a gyümölcsök pedig nemcsak ízletesek, de nagyon jól beleilleszthetők a fogyókúrába is. Mégis azt mutatják a felmérések, hogy ilyenkor sem fogyasztunk eleget az egészséges termésekből.

A gyümölcsökben található fruktóz miatt sem kell aggódni, hiszen az teljesen úgy bomlik le a szervezetben, mint a kristálycukor. A tanulmányok azt mutatják, hogy az étkezések közötti gyümölcsnassolás csökkenti a szívbetegségek kockázatát, az elhízást és megvéd bizonyos típusú rákos megbetegedésektől, hiszen magas az antioxidáns tartalma.

Íme a szezon öt legjobb gyümölcse:

1. Őszibarack
Nincs is talán jellemzőbb nyári gyümölcs a lédús baracknál. Igazi júliusi-augusztusi kedvenc, és nemcsak finom, de nagyon táplanyagdús is. Egy közepes méretű őszibarack mindössze 60 kalóriát tartalmaz, és 20 különböző mikro- és makrotápanyagot, mint például a rostokat, az A-, C-, E-vitamint, káliumot és cinket. A barack ráadásul zsír-, só-, koleszterin- és tranzsírmentesek.

A nyári gyümölccsel igazán tápláló ételeket is készíthetünk, hiszen finom, sütve, grillezve, serpenyőben elkészítve hús vagy halétel mellé, vagy egyszerűen csak megszórva fahéjjal igazi bűntudat nélkül élvezhető desszert.

2. Mangó
Több, mint 20 létfontosságú vitamint tartalmaz, ezért jól beilleszthető az egészséges étrendbe. Egy csésze friss mangó biztosítja a napi C-vitamin-szükséglet 100 százalékát, ezáltal erősíti az immunrendszerünket, jót tesz a fogaknak és az ínynek, valamint támogatja a bőr egészségét azáltal, hogy elősegíti a kollagén képződését. A mangó ráadásul rostokban is igen gazdag.

Egy csésze mangó csak 100 kalóriát tartalmaz, és igen kreatív módon készíthető el a konyhában. Ehetjük frissen, vagy fagyasztva, sorbet formájában. Valamint köretként is fogyasztható, ha összekeverjük feketebabbal.





A cseresznyét magas kálium- és alacsony kalóriatartalma miatt fogyasszuk!

3. Cseresznye
A zamatos cseresznye szezonja júniustól augusztusig tart, érdemes kiélvezni ezt a három hónapot. A cseresznye sok rostot és káliumot tartalmaz, ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma, hiszen egy csésze csak 100 kcal.

Gyönyörű színét egy olyan vegyületnek köszönheti, amely a tanulmányok szerint segíthet csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást. Ráadásul ez a gyümölcs csökkenti a szívbetegségek kockázatát is. A legjobb ízű cseresznye nagyszemű, gömbölyded, kemény, és gazdag színű és aromájú. Desszertekhez, öntetekhez is kiváló.

4. Sárgadinnye
Édes és zamatos illatú gyümölcs, amely félreérthetetlen jele a nyárnak. A legjobbak szezonja júniustól szeptemberig tart. Nemcsak az ízlelőbimbókat kényeztetik, de jótékonyan hatnak a diétára is. Egy csésze sárgadinnye csak 50 kalóriát tartalmaz, aok benne a rost, a kálium, a C-vitam, a béta-karotin, és magas, kb. 90 százalék a víztartalma.

Úgy lehet a legjobbat kiválasztani, ha illat alapján dönt. Azt a részét szagolja meg, ahol korábban a virágja volt, azaz a szár helyének ellentétes oldalán. Fogyaszthatja magában, kockára vágva vagy saláták alkotóelemeként.

5. Eper
Az eper igazi szezonja áprilistól júniusig tart. Nyolc közepes földieper több C-vitamint tartalmaz, mint hasonló mennyiségű narancs, ráadásul gazdag jótékony antioxidánsokban, káliumban, folsavban és rostban. Egy tanulmány szerint, aki heti kétszer epret eszik, az agya egészségéért is tesz, hiszen, lelassíthatja akár 2,5 évvel a kognitív hanyatlást.

A jó eper duci, kemény, formás és egyszínű. Jó salátákhoz, öntetekhez vagy a reggeli joghurtba, zabpehely mellé. Sőt pizzaszószba is tehetjük, akár a paradicsomot. Az eperöntet jó tengeri halak mellé, és isteni saláta készíthető belőle egy kis mozzarellába keverve.

Forrás: WebMD

Forrás: http://www.hazipatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Mulatt hamburgerzsemle
  2015-06-30 13:57:36, kedd
 
  Mulatt hamburgerzsemle

Hozzávalók:

2 dl langyos tej
1 evőkanál méz vagy ek. cukor
1 teáskanál só
40 g Vénusz olaj
1 tojás
100 g joghurt
25 dkg fehér liszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyúzaliszt (wholemeal spelt flour)
10 dkg hajdinaliszt (buckwheat flour)
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (wholemeal rye flour)
2 dkg élesztő
1 tojás a kenéshez
szezámmag a tetejére

Elkészítés:

1. Szobahőmérsékletű hozzávalókkal dolgozom.

2. A liszteket összekeverem és nagyjából az 1/3-át félreteszem, csak a 2/3-ával dolgozom egy ideig.
A 2/3 mennyiségű liszthez alaposan hozzákeverem a sót, majd mélyedést vájok a közepébe, abba szórom az élesztőt, arra jön a méz (vagy cukor), valamint úgy fél deci tej. Az ujjammal kicsit megkavarom a tejes részt, majd konyharuhával letakarom langyos helyen hagyom, hogy felfusson az élesztő.

3. Amikor az élesztő felfutott, hozzákeverem a többi (szoba-hőmérsékletű!) hozzávalót: a maradék tejet, a tojást, a joghurtot és az olajat. Alaposan összedolgozom, a fakanállal az edény falához ,,veregetem", vagyis dagasztom a lágy tésztát, hogy hólyagosodjon. Majd ismét letakarom és várom, hogy kétszeresére keljen a tészta.

4. Amikor ez is megvan, hozzágyúrom a többi lisztet. Ezzel is hagyom kelni egy kicsit, majd 9 megközelítőleg egyforma részre osztom és zsemléket formálok. A tetejüket kevés tejjel elkevert tojássárgájával kenem meg, szezámmagot szórok rá, és 180 fokos sütőben sütöm 15-18 percig. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy jó-e, mielőtt kivenném.









Megjegyzés:

Recept és fotó: Rachel és a csokigyár

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Húspogácsa céklával
  2015-06-30 13:54:45, kedd
 
  Húspogácsa céklával

Hozzávalók:

30 dkg darált pulykahús
1/3 bögre zabpehely
1 vöröshagyma felszelelve (de ez akár el is maradhat)
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 cékla lereszelve
1 tojás
só, bors
3 friss, felaprított bazsalikomlevél

Elkészítés:

A hozzávalókat összedolgozom, pogácsákat formálok és forró olajban kisütöm őket.





Megjegyzés:

Ez valójában fasírt. De remekül illik a hamburgerbe. További előnye, hogy magába a húspogácsába többféle zöldséget is belekeverhetünk, amit esetleg nyersen vagy főzelékként nem esznek meg a gyerekek: én leginkább céklát vagy tököt, cukkinit szoktam, de csináltam már babbal, lencsével is.

Recept és fotó: Rachel és a csokigyár

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tökéletes házi hamburger - egészséges extrákkal
  2015-06-30 13:52:42, kedd
 
  Tökéletes házi hamburger - egészséges extrákkal

Jön a nyár, tán' itt is van, karcsúsodni kellene, de bizony ezt magamnak kell megoldanom, mert a könnyű tészta- és salátavacsorákat el is lehet felejteni. Kész öngyilkosság lenne. Ehelyett házi hamburgert eszünk! Rachel blogbejegyzése következik.

- Na, hová megyünk ma, Flóris? - kérdeztem reggel a nem egészen négy éves fiamat. Korán volt még, nem értette.- Tudod, tegnap beszéltünk róla: meghívtak az iskolába, ahová jövőre járni fogsz...- Ja, igen!!! - esett le neki. - De Mamma, ma már holnap van???

Igen, igen! Ma már HOLNAP van! Itt a jóidő és hihetetlen, de nyakunkon az iskola. Itt ugyanis csak a 3 évesek járnak óvodába. Aki szeptemberig betölti a 4. életévét, azt tárt karokkal várja az iskolaelőkészítő (recepcion osztály), ami már az iskolához tartozik. Amolyan 0. évfolyam. Nem olyan ez, mint az otthoni (de nem olyan a többi osztály sem), sok a játék, a mozgás, de bizony már elkezdik írni-olvasni tanítani a csöppségeket.

Sokat bánkódtam ezen, átestem a gyász öt szakaszán, most már csak megpóbálok nem gondolni rá és ellensúlyozni, ahol lehet. Keresni a jó oldalát. Most nem is erről szeretnék írni, hanem arról, hogy végre megjött a jóidő! Nem tudom, meddig marad, de most épp itt van!

Esti gondok

A nyár még itt se volt, de a vele járó nehézségek már megérkeztek. Ismét köreinkben üdvözölhetjük két rendszeresen visszatérő vendégünket, az evés-és elalvásmizérát. Hogy nyáron nehezebben megy az altatás, azon nem csodálkozom. De furcsa mód ez az evés-gond is mindig ilyenkor jelentkezik immár harmadik éve.






Valami olyasmi van, hogy nappal nem eszik eleget Flóris (habár én mindig úgy ítélem meg, hogy eleget evett, a jelek szerint mégsem), mert este, mikor szintén normálisan megvacsoráztunk, és már aludni kellene, rendszeresen jön, hogy éhes.

Mit csinál ilyenkor egy anya?

Elsőre ad neki. Másodjára már gyanús a dolog, harmadszorra meg azt mondja, bírd ki reggelig, és máskor vacsorázz eleget. No, hát ebből az lesz, hogy hajnali négykor felébred és enni kér. És olyan kitartó a szentem, addig szólongat, addig mondja, amíg az egész családot felveri... De hát, erre csak nem szokunk rá! Hajnali négykor csak csecsemők és várandós asszonyok reggelizhetnek és punktum! Volt ebben részem elég az elmúlt években, sokat kínlódtunk, főleg mikor ugyanezt még az éjszaka közepén csinálta. Nem állok kötélnek, nem mozdulok az ágyból. És ez a tudtára is hozom majd' négy éves picike fiamnak. Végül javaslatot teszek, hogy sétáljon le és szerezzen magának valamit gyümölcsöt a kamrában. A család már ébren, de ő még vergődik, hogy menjek inkább én, mert ő annnnyira fáradt. De ebből a csatából én már megjöttem... Látja, hogy nincs más megoldás, lebattyog, majd visszajön egy banánnal. Csukott szemmel megeszi, majd lefekszik és visszaalszik - s vele együtt a család is.

Aztán reggel kapkodunk, mint az idegbolond, mert ha az ember fél ötkor ,,visszaalszik", akkor jó esély van rá, hogy nem ébred fel a szokott időben.

Mi erre a magoldás? Az, hogy repeta nélkül nem érhet véget a vacsora - az ő számára semmiképp. Akkor sem, ha ez nem neki nem jut eszébe. Nincs is ebből nagy perpatvar, csak oda kell rá figyelni, ha kell, tótágast állni, de legtöbbször az is elegendő, ha valami érdekes dologról beszélgetünk vele.

Nehezebb esetekben konyhai újságokat nézegetünk, és megbeszéljük, ki mit szeret. Azt hiszem, neki magában az evés nem túl érdekes dolog, hamar el lehet unni. De ha van valami annál érdekesebb, akkor szépen nyitogatja ő a száját. És lehet tudni, hogy mikor van az, amikor már tényleg megtelt a bendő.

Mondom: ezen már túl voltunk tavaly és tavalyelőtt is.

Télen minden rendben ment, nem etettük,nem szórakoztattuk, evett szépen magától, tisztességes adagokat, ahogy az ilyen idős gyereknek már kell. Elég is volt neki. Csak nyáridőben szaladunk bele mindig ebbe a verembe - kíváncsi vagyok miért, de még kíváncsibb, hogy vajon még meddig. Talán túl gyors az emésztése, túl sokat mozog nappal vagy mit tudom én, de dupla adagot kell megennie kell vacsorára ahhoz, hogy ő és rajta kívül mindenki más békésen alhasson az éjjel. Amióta erre ismét figyelünk, azóta könnyebb az életünk.

Házi hamburgerünk

Jön a nyár, tán' itt is van, karcsúsodni kellene, de bizony ezt magamnak kell megoldanom, mert a könnyű tészta- és salátavacsorákat el is lehet felejteni. Kész öngyilkosság lenne. Ehelyett házi hamburgert eszünk!






Először csak a húspogácsát készítettem magam, de mostanra megtanultam, mitől lesz ,,hamburgeres" a kelt zsemle, és már azért se kell a boltba menni.

Ez valójában fasírt. De remekül illik a hamburgerbe. További előnye, hogy magába a húspogácsába többféle zöldséget is belekeverhetünk, amit esetleg nyersen vagy főzelékként nem esznek meg a gyerekek: én leginkább céklát vagy tököt, cukkinit szoktam, de csináltam már babbal, lencsével is.

Az első igazit Limara receptje alapján készítettem, és mondatom, rászolgált a hírnevére: tényleg isteni finom volt!! Egyetlen problémám volt vele. Nekem valahogy nehezemre esik olyan tésztát készíteni (pláne keltet), amiben csak fehér liszt van. Tudom én, hogy így lesz igazán finom, könnyű a tészta. Nem vagyok fanatikus. Viszonylag ritkán teszem meg, hogy az egész tésztát teljes kiőrlésű és/vagy nem búzaliszttel készítem, többnyire nagyjából a felét cserélem le másfélére. De, ha (megközelítőleg) mindennek a felét lecserélem - akkor mégiscsak az jön ki, hogy csak fele annyi fehér búzalisztet eszünk, mint az átlag - ami szerintem szép teljesítmény a mai világban.






Mióta a szükséges ,,óvintézkedéseket" megtesszük, könnyebben megy az elalvás, és a hajnali szerenád is ritkább. De, sajnos, azért néha becsúszik egy-egy hiba. Előfordul még most is, hogy csak akkor derül ki, hogy már megint nem figyeltünk eléggé, hogy mennyit eszik a gyerek, amikor kilenckor jön lefelé a lépcsőn bűnbánó ábrázattal, hogy:
- Mamma, éhes vagyok...
Mire én:
- Kisfiam, eleget ettél, ki kell bírnod reggelig.
Mire ő leül a lépcsőn és 10 perc múlva sírós hangon:
- Mamma, én éhen halok... itt nincs semmi, amit ehetnék... MOST MIHEZ KEZDJEK??

Oscar-díjas alakítás, komolyan. Annyira, hogy hiszek neki: megszánom két zabos keksz erejéig, és arra gondolok, talán az ISKOLA, talán az majd megváltoztat mindent... És hátha jó irányban...!

Ráhel

Forrás: Mindmegette.hu -- Rachel és a csokigyár
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Kisokos: amit a sütésre-főzésre használt olajokról tudni...
  2015-06-30 13:44:43, kedd
 
  Kisokos: amit a sütésre-főzésre használt olajokról tudni érdemes

Bár egyre többen választják az egészséges kókuszolajat vagy az újra felkapott mangalicazsírt sütéshez és főzéshez, azért a háziasszonyok többsége még mindig növényi olajjal dolgozik. Lássuk, mit érdemes ezekről tudni!

1. Ezek a napraforgó-, kukorica-, repce és keverékei olajok főként 1-2 literes kiszerelésben kaphatók.

2. Akár többször is felhasználhatók (pl.: fritőzben sütéskor), de nem szabad 180 °C-nál magasabb hőmérsékletűre hevíteni, és maximum 10 alkalommal lehet bennük sütni, utána ki kell önteni. Persze nem a lefolyóba (érdemes a flakonokat megtartani, azokba visszatölteni a használt olajat), hanem érdeklődni kell, hol lehet leadni.

3. A túlhevített és túl sokszor felhasznált növényi zsiradékban tumorfejlődést elősegítő, ún. karcinogén anyagok keletkeznek, erre bizony figyelni kell!






4. Főként húsok, főzelékek, mártások, köretek készítésére, de saláták megöntözésére és ételek dúsítására is alkalmasak.

5. A hidegen sajtolt olajokat: kukoricacsíra-, tökmag-, dió-, mogyoró-, szója- és olívaolajokat főként kisebb kiszerelésben (100-500 ml/üveg) lehet megvásárolni.

6. Az olívaolajok közül csak a szűz olajok jó minőségűek, a pomance és sansa feliratú olívolajok csak 1-10%-ban tartalmaznak szűz olajat, a maradék olaj megkérdőjelezhető minőségű!

7. Főként hőkezelés nélkül ajánlatos őket használni, hogy értékes zsírsavtartalmuk ne sérüljön. Salátákra, pácoláshoz, majonézhez, utólagos dúsításhoz kiválóan megfelelnek.

8. A növényi olajok energiatartalma szintén tetemes, tehát hizlalnak!

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Praktikus
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Kenyérválasztás: attól, hogy barna, még nem biztos, hogy...
  2015-06-30 13:39:58, kedd
 
  Kenyérválasztás: attól, hogy barna, még nem biztos, hogy egészséges

A kenyér sokunk táplálkozásának egyik alappillérét képzi, melyet nap mint nap fogyasztunk, mégis olyan keveset tudunk készítési folyamatáról, összetevőiről, fajtáiról.

A különféle tévhitek eloszlatásában, a félreértések tisztázásában és nem utolsó sorban az egészséges termékek kiválasztásában most Ludwig Klára, a Jókenyér alapítója nyújt segítséget.
Vigyázz, lehet, hogy színezik

Az egyik leggyakoribb tévhit a kenyerekkel kapcsolatban, hogy a barna kenyér mindig teljes kiőrlésű és magas rosttartalmú. Sajnos nemcsak a teljes kiőrlésű és a rozsliszt adhat a pékáruknak barna színt, előfordul, hogy maláta, kakaópor vagy egyéb színezőanyagok segítségével érik el a kívánt színhatást. (A maláta ugyanakkor nem egészségtelen, hiszen az is természetes alapanyag, de mégsem azt a rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag kenyeret kapjuk, amit elvárnánk.)






Teljes kiőrlésű kenyér

Az egyik legegészségesebb barnakenyér-fajta a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér. A teljes kiőrlésű liszt őrlésekor a búzaszem 100%-a feldolgozásra kerül, így megtartja tápanyagait, ráadásul rost, vas és B-vitamin tartalma is igen magas, komplex szénhidrátjai pedig kiváló energiaforrást képezhetnek napi étrendünkben.

Rozskenyér

A rozskenyerek szintén a legegészségesebb kenyerek táborát gazdagítják. Kétféle lisztből, búza - és rozslisztből készülnek, melyeket eltérő arányban kevernek a tésztába - a rozsliszt aránya azonban mindig 40% feletti. Az aránytól függően a rozskenyerek színe a világostól egészen a sötét árnyalatig mozog - minél több rozslisztet tartalmaznak, annál sötétebb szürkésbarna színt öltenek. A rozskenyereknek számos előnyös hatásuk van egészségünkre; vitalizáló, immunerősítő, nem utolsó sorban pedig növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban is.

A rozsos kenyér a rozskenyérnél kevesebb rozslisztet (15-40%) és több búzalisztet tartalmaz, így az egészségre gyakorolt hatása is ennek mértékében csökken, ugyanakkor vitamin és ásványi anyag tartalma így sem elhanyagolható.

A helyes tárolás

Folyamatosan visszatérő téma a penészes kenyér. Ésszerűnek tűnhet, hogy a kenyér penészesedésekor elég a kékes-zöldes színekben pompázó penészfoltokat eltávolítani, ám nem árt, ha tudjuk, hogy a penészgomba ekkorra már kenyerünk belsejében, számunkra láthatatlan módon is felütötte fejét. Maga a penészedés egy természetes folyamat, melyet a 100%-ban természetes alapanyagokból készült, adalékanyagoktól mentes kenyerek esetén megakadályozni nem lehet. Megfelelő tárolással azonban lassíthatjuk a folyamatot. A pékárut száraz, hűvös helyen, oxigéntől elzárva ajánlott tartani, ahol a konyhában főzés közben keletkező pára elkerüli.






Mitől marad friss?

A pékáruba a magyar szabályozás szerint nem kerülhet tartósítószer, de egyes természetes alkotóelemek - mint a kovász - meghosszabbíthatják kenyerünk frissességét. Hogy mi is az a kovász? A kovász egy úgynevezett előtészta, mely liszt és víz felhasználásával készül, és amelyben hosszú erjesztési folyamat során természetes élesztőgombák, tejsav - és ecetsavbaktériumok fejlődnek ki. A kovász a kenyértészta számára ruganyosságot és a hosszan tartó frissességet biztosít, mely mellé gyakran egy jellegzetes, kesernyés íz társul.

Milyen kenyeret válasszunk?

Egészségünk érdekében érdemes tehát érdemes mindig magas rosttartalmú, a lehető legnagyobb arányban természetes alapanyagokból készült, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag kenyeret választani, hiszen ahhoz, hogy valaki testileg és lelkileg is boldog lehessen, elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás.

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Egészséges
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Spenótos rakott tészta II.
  2015-06-30 13:32:15, kedd
 
  Spenótos rakott tészta II.

Hozzávalók:

50 dkg penne tészta
10 dkg juhtúró
2 dl főzőtejszín
15 dkg keményebb sajt
50 dkg friss vagy fagyasztott spenót
tojás
4 gerezd fokhagyma

bors
oregánó
majoránna
olaj

Elkészítés:

Lobogó forró vízben főzd ki a penne tésztát. Kevés olajon futtasd meg a felaprított spenótot, és adj hozzá 4 gerezd áttört fokhagymát. Ízesítsd sóval, borssal, oregánóval, majoránnával, majd párold készre. Szórd bele a juhtúrót, és öntsd fel a tejszínnel. Alacsony hőfokon főzd addig, míg a tejszín besűríti.

Egy jénai tál aljára tedd a penne tésztát, öntsd rá a spenótos szószt, és reszeld rá a sajtot. Amikor a sajt kezd pirulni, kész is. (kb. 10 perc).

Megjegyzés:

A tészta tetejére üthetsz egy-két tojást is, ez esetben akkor készül el az egytálételünk, amikor az tükörtojásszerűen rezgőssé válik.

A receptet Andreafeher küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/29 oldal   Bejegyzések száma: 281 
2015.05 2015. Június 2015.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 281 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 58
  • e Hét: 460
  • e Hónap: 6042
  • e Év: 122695
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.