Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/31 oldal   Bejegyzések száma: 309 
Cseresznyevirágok
  2018-05-31 23:49:32, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Érik a ropogós…
  2018-05-31 23:35:21, csütörtök
 
  Érik a ropogós...

Amikor ezernyi virága kinyílik, és beborítja az addig kopár ágakat, a japánok napokig ünnepelnek. Hiszen a pillekönnyű, illatos szirmok jelzik, hogy végre megérkezett a várva várt tavasz. Május végén pedig már megjelennek a piacon a korai, apró szemű fajták gyümölcsei - mindannyiunk legnagyobb örömére!






A cseresznye az egyik legkorábban érő gyümölcsünk. Már május elején pirosodik a szerencsések kertjében, a hónap végén pedig rendszerint már a piacokon is fellelheted. Ha a sok befőtt és fagyasztott holmi után egy kis friss ízre vágysz, a legjobb, ha hétvégi portyádon megtöltöd vele a kosaradat!

Tölgyerdőkből Lucullus asztalára

A vadcseresznye - amelynek gyümölcse többnyire apró és fanyar ízű - lényegében Nyugat-Szibériától Angliáig mindenhol honos, és leginkább a tölgyerdőket kedveli. Azt, hogy kertjeink kedvelt lakójává vált, nagy valószínűséggel a gazdag lakomáiról hírhedtté vált Lucullusnak köszönhetjük, aki Itáliába hozatott egy akkor kiválónak tartott cseresznyefajtát. A város nevét (Kerasunt), ahonnan a gyümölcs származik, őrzi a görög kerasos, a latin cerasus, a német Kirsche és a magyar cseresznye szó is. A tűzpiros bogyókat termő fa később a szőlőtermő tájak jellegzetes kísérőnövénye lett, mára pedig elsősorban családi házak kertjeiben találkozhatunk vele.

...fát nevelek





Aki a saját cseresznyéjét szeretné szemezgetni, jó, ha felkészül arra, hogy a kertészetben megvásárolt facsemetéből idővel magas és terebélyes növény fejlődik. Ültesd tehát a kert szélére, és szerezz be egy jókora létrát...

Egy cseresznyefa akár 80-100 kiló termést is érlelhet. Ha úgy érzed, egyszerre túl sok munka lenne a termés leszedése, a fiatal fa ágait beoltathatod különböző fajtájú cseresznyékkel. Így az ágakon eltérő időpontban érnek majd a gyümölcsök. A hazai kertekben a legelterjedtebb fajták: a münchebergi korai, a pomázi hosszúszárú, a jaboulay, a jánoscseresznye, a germersdorfi és a hedelfingeni.

Arra is vigyázz, hogy a leszedett cseresznye nagyon gyorsan megromlik, elrohad, tehát ha teheted, minél hamarabb tálald vagy dolgozd fel!
Nem csak az ízéért szeretjük





A cseresznye remek kálium-, kalcium-, nátrium- és foszforforrás, emellett jelentős az A, B, és C-vitamin tartalma is. Kitűnő bőr- és vértisztító - ezért nagyszerű köszvény, reuma és pattanások ellen -, víz- és hashajtó. Ha éppen fogyókúrázol, azért jó, ha vigyázol vele, mert 100 grammonként 68 kilokalóriát tartalmaz! Ha azonban elcsábulnál, lássunk egy ízig-vérig cseresznyés menüt:

Hideg cseresznyeleves akácvirággal

Hozzávalók:
30 dkg cseresznye
2 dl tejszín
5 dl tej
citrom
méz
akácvirág

Elkészítés: A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, adagonként 5-6 szemet félreteszünk belőle. A maradékot tejjel, tejszínnel, citromlével leturmixoljuk, ízlés szerint mézzel édesítjük. A lehűtött levest az előzőleg félretett cseresznyeszemekkel tálaljuk, tetejére frissen szedett akácvirágot szórunk.

Csirkemell cseresznyével

Hozzávalók:
4 fél csirkemellfilé
80 dkg cseresznye
2 evőkanál vaj
2 evőkanál cukor
1 kis darabka fahéj
3 szem szegfűszeg

Előkészítés: A csirkemellet megmossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, bedörzsöljük sóval, borssal. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük (gázsütő 2. fokozat).
Elkészítés: A vajat serpenyőben felforrósítjuk, a csirkemellet minden oldalán szép pirosra sütjük benne. Tűzálló tálba tesszük, köré rakjuk a cseresznyét, megszórjuk a cukorral, mellédobjuk a fahéjat, a szegfűszeget. Meglocsoljuk a sütésből visszamaradt zsiradékkal, és a sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük. A csirkemellet szeletekre vágjuk, és a vele párolt cseresznyével tálaljuk.

Cseresznyés felfújt

Hozzávalók:
60 dkg cseresznye
1/2 vaníliarúd (vagy 2. cs. vaníliás cukor)
10 dkg vaj
15 dkg cukor
25 dkg túró
2 evőkanál tej
1 evőkanál méz
12,5 dkg búzadara
8 dkg rétesliszt
1 dl tejföl
1 kk. sütőpor
6 szelet kétszersült
és zsiradék a sütőforma kenéséhez

Előkészítés: A cseresznyét megmossuk, szárát leszedjük, és a gyümölcsöt kimagozzuk. A vaníliarudat hosszában felvágjuk, a belét kikaparjuk.
Elkészítés: A vajat 10 deka cukorral és a vanília belével (vagy a vaníliás cukorral) krémesre kikeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a tejet, a mézet, a búzadarát, a réteslisztet, a tejfölt, a sütőport, és jól összekeverjük. Egy lapos sütőformát kizsírozunk, az aljára helyezzük a kétszersülteket, majd ráöntjük a túrómassza felét. A massza felszínén arányosan elosztjuk a cseresznyét, megszórjuk a maradék cukorral. A túrós massza másik felét simára elegyengetjük a cseresznyeréteg tetején. A hideg sütő középső rácsára helyezzük, és 180 fokra melegítve 40 percig sütjük.

Orbán Szilvia

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Cukkinis-gombás egy-tál tészta
  2018-05-31 23:29:16, csütörtök
 
  Cukkinis-gombás egy-tál tészta

Hozzávalók

20 dkg mirelit zöldborsó
20 dkg gomba
1 db cukkini
2 db húsleves kocka
50 dkg spagetti
2 ág kakukkfű
100 ml cukrozatlan hab-tejszín
4 dkg reszelt parmezán

bors

Elkészítés

A borsót hagyjuk felengedni. A gombát gondosan tisztítsuk meg, majd vágjuk falatnyi darabokra. A cukkinit öblítsük le, vágjuk hosszában négy részre és szeleteljük fel.
Forraljunk fel 1 l vizet a húsleves kockákkal, majd tegyük bele a spagettit. Ha újra forrni kezd, adjuk hozzá az előkészített gombát és cukkinit, majd ismét forraljuk fel az egészet. Végül keverjük a zöldséges tésztához a borsót és a megmosott kakukkfüvet, majd főzzük az ételt a tészta csomagolásán megadott ideig.
Gazdagítsuk a tésztafazekat a tejszínnel, és ízlés szerint sózzuk meg. Halmozzuk tányérokra és hintsük meg frissen őrölt borssal, valamint a reszelt parmezánnal.





ÍGY KÉSZÍTHETED EL A CUKKINIS-GOMBÁS EGY-TÁL TÉSZTÁT!
Link
Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Gofri eperöntettel
  2018-05-31 23:24:30, csütörtök
 
  Gofri eperöntettel

Hozzávalók

A gofrihoz:
3,5 dkg vaj
1 db tojás
10 dkg liszt
1/2 tk szódabikarbóna (csapott)
4 dkg cukor
1 késhegynyi só
1,5 dl író
olaj (a gofrisütőhöz)
Az eperöntethez:
20 dkg eper
3 dkg barna cukor
1/2 rúd vanília


Elkészítés

A vajat felolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. A gofrisütőt a használati utasításának megfelelően felforrósítjuk.
Közben a szétválasztott tojásfehérjét nagyon kemény habbá verjük. A keverőtálba öntött lisztet elvegyítjük a szódabikarbónával, a cukorral és a sóval. Konyhai robotgép segítségével adagonként beledolgozzuk az írót, valamint a tojássárgáját és az olvasztott vajat, majd beleforgatjuk a habot.
A gofrisütőt vékonyan megkenjük olajjal. Rámerünk 2-3 ek tésztát, közepes fokozaton megsütjük, és rácsra téve hűlni hagyjuk. A maradék tésztát ugyanígy megsütjük.
Az eperöntethez a megmosott, kicsumázott gyümölcsöt feldaraboljuk, és kis nyeles edényben összeforgatjuk a cukorral, valamint a vaníliarúd kikapart belsejével. Hozzáadunk 2 ek vizet, felforraljuk, és sziruposra főzzük kb. 5 perc alatt. A gofrikat a kihűlt öntettel meglocsolva kínáljuk.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Eperdzsemmel is nagyon finom.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Klasszikus Stefánia vagdalt
  2018-05-31 23:19:28, csütörtök
 
  Klasszikus Stefánia vagdalt

Hozzávalók

50 dkg darált marhahús
50 dkg darált sertéshús
10 dkg zsemlemorzsa
6 db tojás
4 ág petrezselyemzöld
3 gerezd fokhagyma
2 ág kakukkfű
2 fej hagyma
1 dl tej
1 ek mustár
1 ek olaj

bors

Elkészítés

A darált marha- és sertéshúst összekeverjük, hozzáadjuk a tejet, 2 db tojást, a zsemlemorzsát és a mustárt. A petrezselyemzölddel és a kakukkfűvel fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk. A hagymákat felaprítjuk, megpároljuk az olajon, és ezt is a húshoz adjuk.
A 4 db tojást 8-10 perc alatt keményre főzzük, majd megtisztítjuk.
Egy vekniformát sütőpapírral kibélelünk, és beleszedjük a húsos massza felét. Ráfektetjük a tojásokat, majd beborítjuk a többi hússal, és 180 fokon kb. 1 órán át sütjük.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Zöldborsókrémleves mentával
  2018-05-31 23:14:57, csütörtök
 
  Zöldborsókrémleves mentával

Hozzávalók

40 dkg zöldborsó
1 szál kisebb póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor menta
2 dkg vaj
2 ek olaj (pl. rizsolaj)
1 dl főzőtejszín
1 l zöldségalaplé

őrölt fehér bors
szerecsendió


Elkészítés

A póréhagymát vékonyan felszeleteljük, a fokhagymát apróra vágjuk. A vajat és az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a vékonyra felszeletelt póréhagymát, és üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, megfuttatjuk rajta, majd hozzáadjuk a zöldborsót is. Alaposan összekeverjük, és pár percig pároljuk.
Ízlés szerint megszórjuk őrölt borssal és egy csipet szerecsendióval, majd felöntjük a zöldségalaplével.Megsózzuk, felforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve addig főzzük, amíg a borsó megpuhul.
Amikor a borsó már puha, levesszük a tűzről, és belecsipkedjük a mentaleveleket. Botmixerrel pépesítjük, majd hozzákeverjük a tejszínt. Visszatesszük a tűzre, és kevergetve forráspontig melegítjük, majd elzárjuk a gázt, és tálalásig melegen tartjuk.





Kard Sándorné kgizike

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Zivataros hétvége elébe nézünk
  2018-05-31 23:11:26, csütörtök
 
  Zivataros hétvége elébe nézünk




Hétvégén is marad a nyári meleg, viszont jelentősen megnő a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége.

Június igazi kánikulával indul, pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet eléri a 29-34 fokot. Az előző napokhoz képest viszont már több gomolyfelhő képződik és szórványosan, elsősorban a nyugati, délnyugati tájakon és északon, északkeleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A hőséget a záporokon, zivatarokon túl a nyugati, északnyugati országrészben a megélénkülő délies szél enyhítheti valamelyest.

Záporos, zivataros hétvége jön

Szombaton és vasárnap továbbra is meleg, de már nedvesebb, labilisabb légtömegek alakítják időjárásunkat, így a napsütést gyakran zavarja majd erős gomolyfelhő-képződés. Mind szombaton, mind vasárnap többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani. Elsősorban a keleti országrészben épülhetnek ki jelentősebb összeáramlási vonalak (konvergenciavonalak), errefelé nagyobb területen is előfordulhatnak heves események, felhőszakadás, jégeső és viharos kifutószél formájában.




Pandur Gábor fotója, köszönjük!

Marad a meleg

Pár fokkal ugyan visszaesik a hőmérséklet, de marad a fülledt meleg. A tartósabban napos tájakon továbbra is elérik, illetve kissé meghaladják majd a maximumok a 30 fokot, de máshol sem lesz hidegebb 25-29 foknál. Zivataroktól függetlenül szombaton a Dunántúlon az északnyugati, a Dunától keletre a nyugati-délnyugati, vasárnap többfelé a nyugati-északnyugati szél élénkülhet meg.

Az UV-sugárzás továbbra nagyon erős szintet ér el a napsütéses déli órákban. A Balaton jelenleg 23-25 fokos.

A jövő hét első napjaiban is marad a meleg, időnként záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás.

Borítókép: Kurdeejay (Vác)

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jó éjszakát!
  2018-05-30 23:55:41, szerda
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Eper-szerelem
  2018-05-30 23:54:54, szerda
 
  Eper-szerelem

Az eper igen régóta velünk együtt él, ám áltermésének, majdnem-bogyójának fogyasztása mégis csak néhány évszázados múltra tekint vissza. A magjait kívül hordó bogyó története szorosan összefonódott az európai történelemmel.

Eper-történelem

Az eper már az időszámításunk előtti időszakban megtalálható volt a mediterrán térségben, bizonyíthatóan Itáliában, ahol vadon nőtt. Ennek ellenére az epret nem említi a Biblia, sem az egyiptomi, sem a görög művészetben nem lelhető fel eperre utaló motívum, aminek valószínűleg az az oka, hogy az eper a hűvösebb éghajlaton termett csak meg.





Megunhatatlan és abbahagyhatatlan gyümölcs az eper!

Az epernek a görögök, s - őket követve - a rómaiak sem tulajdonítottak túl nagy kulináris jelentőséget, csupán a gyógyászati értékét becsülték. Úgy gondolták, hogy az eper segít a gyulladásokon, enyhíti a lázat, a melankólia hathatós ellenszere, használ a rossz lehelet ellen, és a köszvény is kezelhető vele.

Igaz, egyes történészek tudni vélik, hogy a római lucullusi lakomákon epret is felszolgáltak a római polgároknak, de erre vonatkozó írásos bizonyítékok nem maradtak fent. Annyi bizonyos, hogy Hippokratész meg sem említi, sőt még a rómaiak földműveléssel kapcsolatos bibliájában, az idősebb Cato által írt ,,De agriculturá"-ban sem esik szó az eperről. Vergilius és Ovidius verseiben a tájleírások során már meg-megjelenik az eper, a vidéki életképek szerény, vadon termő szereplőjeként.

A legtöbb szót az idősebb Plinius vesztegeti az eperre, aki a ,,Naturalis Historiae" című 37 kötetes enciklopédiájának 21. kötetében ugyanis említést tesz a ,,fragá"-ról, mint itáliai gyümölcsről, ami a birodalom más részeiről került Itáliába és lelt új otthonra.

Innentől kezdve - egészen a XII. századig - az eper feledésbe merül. Egészen Szent Hildegard von Binger bencés rendi apácáig, aki a gyógynövényeket és gyógyászatban elfoglalt helyüket leíró könyvei egyikében megemlíti, hogy a föld közelében termő eper fogyasztása veszélyes. Szerinte a talaj környékén sok a mérges kígyó és a varangy, így a gyümölcs könnyen szennyeződik, és fogyasztása akár - egy-egy fertőzésnek vagy az állatok mérgének okán - halállal is végződhet.

A víziókban bővelkedő gyógynövényszakértő nővért követően kicsit felgyorsultak az eper körüli események. A XIII. században már Nicholas Myrepsus bizánci orvos kézikönyvében is szerepel, mint gyógyhatású növény.





Persze az igazán finom eper szabadföldi!

Ezután az eper, mint dísznövény tűnt fel Európa kertjeiben, igaz, először nem a gyümölcse, hanem a virágai miatt. Jean Dudoy-nak a király kertészének köszönhetően, 1368-ban V. Károly rezidenciáján, a Louvre-ban is megjelentek az eprek - szám szerint 1200 tő - a virágágyásokban. Majd 1375-ben már Dijon közelében, a Chateau de Couvres-ben is termesztettek epret, ami innentől kezdve a kastélykertek állandó szereplőjévé vált.

Ahogy egyre ismertebbé vált az eper, úgy születtek a hozzá kapcsolódó babonák, legendák. A középkorban úgy tartották, hogy az eper a tökéletességet és az igazságot szimbolizálja, épp ezért a kor kőfaragói a templomi oltárokat szívesen díszítették eperrel. Ezenkívül hittek benne, hogy eperrel elcsábítható a vágyott partner. Nem véletlen, hogy a legismertebb afrodiziákumként számon tartott gyümölcs régóta Vénusz, a szerelem istennőjének jelképe is.





Egyszerű pitetészta, vaníliás krém és friss eper - a tökéletesség maga!

A hozzá kapcsolódó szimbolika mellett az eper gyógyhatása miatt is kedvelt volt. Gyakorta gyógyították vele a depressziót, s arra is használták, hogy a hölgyek megőrizhessék hattyúfehér arcbőrüket.

Miközben az eper lassan ismertté vált Európában, a kontinensre lassan visszaérkeztek az első újvilági kalandorok is, akik beszámoltak arról, hogy az eper Amerikában is őshonos. A franciák hírvivője, Jacques Cartier első amerikai útjáról, 1534-ben Quebec-ből hozott epret, míg az angolokhoz Thomas Harriot tért meg a Virginiában fellelhető eper hírével.





Bármilyen sütemény elvarázsolható pár szem eperrel!

Talán ennek is köszönhető, hogy 1536-ban megjelent Jean de la Ruelle francia humanista, orvos és botanikus ,,De Natura Stirpium Libri tres" című könyvében már ír az epertermesztésről és az eprek keresztezéséről is.

Az eperhez szorosan köthető koronás fők sorában V. Károly csupán az első volt. XIII. Lajos naponta fogyasztott epret, s XIV. Lajos idejében - aki szintén nagyon szerette ezt a gyümölcsöt - 1697-ben Jean de la Quintinie, a királyi kertész nekiveselkedett az eper nemesítésének. A Quebec-ből érkezett epret keresztezte a franciával, s ennek a folyamatnak köszönhetően született meg a XVIII. század közepére a modern eper.

A Napkirály által az Újvilágba küldött hadsereg haditengerészeti mérnöke, egy bizonyos Amédée-Francois Frezier laikus botanikus felfedezett egy hatalmasra nőtt eperfajtát, amit 1714-ben elhozott Franciaországba. A chilei eperrel az addigi nemesítési kísérleteket új szakaszba léptette. Az eredmény egy igen lédús és édes gyümölcs lett, ami hamar népszerűvé vált, és XIV. Lajos még költészeti versenyt is rendezett az eper kedvéért.





Pofonegyszerű és megunhatatlan desszert a csokiba mártott eper

A tendencia a későbbiekben sem változott, XV. Lajos olyannyira szerette az epret, hogy a kertészének megparancsolta, hogy az Európában fellelhető összes eperfajtát telepítse a kertjeibe. Annak ellenére, hogy közel 300 fajtát sikerült összeszedniük, Alexandre Dumas az 1873-ben megjelent ,,Le Grand Dictionnaire de Cuisine"-ben csupán ötféle eperről tesz említést.

A XIX. században azonban Dumas-nál lelkesebb hívei is akadtak ennek a gyümölcsnek. Teresa Tallien, Napóleon egykori szeretője - aki a terror idején tanúsított hősies magatartásával kivívta a Notre-Dame de Thermidor becenevet - gyakorta fürdött eperlében, remélvén, hogy az jótékonyan hat a bőrére és a szervezetére.

Az eper angliai útja is igen érdekesen alakult. Nagyjából a XV. századtól követhető az eper angol története, pedig a leletek tanúsága szerint már a vaskorban is jelen volt ez a növény a szigetországban. 1430 körül azonban már London utcáin is árulták ezt az erdei csemegét, majd a XVI. században orvosi javallatra kezdték termeszteni és fogyasztani. Ebben az időszakban kezdték el az angol botanikusok osztályozni a különféle epreket, s 1526-ban egy francia munka fordítása, a ,,Grete Herball" is megjelent, amiben többek között az eper gyógyászati célokra való alkalmazásáról is írt.

VIII. Henrik második feleségének, Boleyn Annának a nyakán - szerencsétlenségére - egy eper alakú anyajegye volt, ami akkortájt a boszorkányság egyik jelének számított. De valószínűleg nem ez okozta vesztét, mivel a férje nagyon kedvelte az epret. A XVI. században már az angol hölgyek is ráéreztek az eper ízére, s egyre többen termesztettek a saját kertjükben is. Még Shakespeare is említést tesz a gyümölcsről a III. Richárd és az V. Henrik egy-egy jelentében.





A sajttorta is tálalható eperrel, szezonban - nem bánja! :)

Az eperlevél egy idő után az angol címerekben is helyt kapott, earlök, márkik, hercegi házak jelképeinek vált szerves részéré.

Az Észak-Amerikában őshonos epret az indiánok előszeretettel használták különféle ételekhez, sőt megfázásra is alkalmazták, valamint az eperből nyert lével a különféle szemproblémákat is megpróbálták orvosolni. Az eper európai karrierjét követően - elég későn - csak a XIX. században kezdték el komolyabban termeszteni, amikor néhány süteménynek hála, az eper iránti kereslet elkezdett megnövekedni.
Vegyünk és együnk epret!

Az eper nem utóérő gyümölcs, ezért mindig egészséges, puha foltoktól mentes, friss zölddel rendelkező, érett szemeket vegyünk. Fonnyadt vagy sérült gyümölcsöt ne válasszunk.

Hűtőszekrényben rövid ideig, 1-2 napig megőrizheti a minőségét, de érdemes a vásárlás napján elfogyasztani. Mélyhűtőben akár fél évig is eláll. Mivel az epernek a földre érnek a termései, ezért alapos mosást igényel, de megmosni is csak közvetlenül fogyasztás előtt érdemes.





Eperfagyi... még dalt is írtak róla! :)

Az érett eper legfinomabb magában, de tejszínhabbal is megbolondítható, vagy akár egy kis pezsgővel, olvasztott csokoládéval is fogyasztható. Jól megállja a helyét gyümölcssalátákban is, csak mivel hamar összeesik, ezért utolsóként adjuk a salátához. Müzlikhez is adhatjuk, illetve különféle desszertek dekorálására is tökéletes a friss eper. Eperből készíthető turmix vagy smoothie is.

Fűszere lehet a frissen őrölt fekete bors, a gyömbér, a szerecsendió vagy a levendula, de a zöld fűszerek közül is választhatunk partnert az epernek. Kifejezetten jó az eperhez a bazsalikom, a rozmaring, a citromfű és a menta.

Az eperből készíthetünk szörpöt vagy főzhetünk belőle lekvárt, fagylaltot. Az eperből csinálhatunk levest, vagy balzsamecettel ízesítve akár húsok, sajtok mártásává is válhat. A sütemények közül a csokoládés, karamelles ízeknek jó partnere, s a krémes, tejes alapú desszertek tökéletes kísérője.

Eperrel az igazi a panna cotta, de a krémest vagy a sajttortát is igazán feldobja, ha eperrel koronázzuk.





Pohárkrémekhez, joghurthoz is jól illik az illatos eper

Egészséges eper

Az eper nem csak finom, de igen egészséges is, sőt alacsony a kalóriatartalma, s nincs benne koleszterin. Sok benne az A-, és C-vitamin, ezen kívül tartalmaz vasat, nátriumot, kalciumot, riboflavint, káliumot, cinket és B6-vitamint is.

Az eper fogyasztásával csökkenthető a rák kialakulásának és az időskori demenciának a kockázata - valamint segít elkerülni a szívrohamot. Mivel nitrátban gazdag, így segít oxigénhez juttatni az izmokat, ezért az eperevés csökkenti az izomfáradtságot is.

Tarte aux Fraises (epertorta)





Tarte aux Fraises, a francia epertorta

Hozzávalók:
40 dkg eper
5 evőkanál eperlekvár
20 dkg vaj
23 dkg finomliszt
8 dkg mandula
15 dkg cukor
2 tojássárgája

Elkészítés: A mandulát hámozom, darálom. Összeöntöm a cukorral és a liszttel, majd a vajjal óvatosan elmorzsolom. Hozzáadom a sárgákat és tésztává gyúrom. Minimum egy órára a jó hideg hűtőbe teszem.
Miután kihűlt a tészta, nagyon óvatosan nyújtom, pitetálba fektetem, majd egy nagyobb darab sütőpapírt teszek bele és valami száraz hüvelyest szórok a papírral (bab, lencse, bármi megteszi, a lényeg, hogy a tészta ne tudjon kénye-kedve szerint feljönni, legyen hely a tölteléknek). Ebben az állapotában betolom a 180 fokos sütőbe és 20 percig sütöm. Ezután a papírral egyetemben eltávolítom a segédbabot vagy lencsét és a tésztát visszatolom a már csak 150 fokos sütőbe, 25 percre.
Amikor kész a tészta, ráhelyezem a félbevágott epreket, s a felmelegített lekvárt az eprekre csurgatom. Néhány órát hagyom, hogy a lekvár átjárja a tésztát.

Epres millefeuille

Hozzávalók:
30 dkg mascarpone
4 evőkanál porcukor
50 dkg eper
1 csomag leveles tészta
1 rúd vanília
csipetnyi só
bazsalikom
+ porcukor a tetejére

Elkészítés: A tésztát egy sütőpapíros gáztepsire fektetem, letakarom egy másik sütőpapírral és egy másik gáztepsivel lenyomatolom. Ebben a satuban szorított állapotában 200 fokon sütöm nagyjából 25-30 percig, amíg szép arany színe nem lesz.
Amikor kész a tészta, akkor megvárom, amíg langyosodik, majd egy vonalzóval kimérem, hogy hogyan tudom három nagyjából egyforma darabra osztani. Felvágom, majd miután kihűlt, akkor beletöltöm a tésztasülés közben elkészített krémet.
A mascarponet beleborítom egy üstbe, habverővel beleforgatom a cukort, a vanília kikapart belsejét, az apróra vágott bazsalikomot, esetleg egy kevés citromhéjat és a csipetnyi sót.
Az epreket mosom, csumázom, papírtörlőn szárogatom, majd nyolcba vágom. A halomnyi epremet beleforgatom a krémbe, amit ezután két részre osztok, és megkenem a tésztalapot, ráültetem a másik lapot is, majd erre rákenem a maradék krémet, végezetül nagyobb mennyiségű porcukorral megszórom.





Sosem múló vonzalom az eper-szerelem :)

WESSELY MÁRTA - Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Eper, a tavasz első csodája
  2018-05-30 23:53:37, szerda
 
  Eper, a tavasz első csodája

Mindenki szereti, nem csak azért, mert finom, illatos, hanem talán azért is, mert a tavasz első gyümölcse. Friss, lédús, ízes. Legszívesebben kilószámra ennénk, csak úgy magában, vagy porcukorral meghintve, az édesszájúak tejszínhabbal. Ráadásul jótékonyan hat szervezetünkre, hiszen a C-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök egyike (60 mg/100 g). Napi 15 dkg eper bőségesen fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét! Aki pedig epres költeményeket szeretne készíteni, most néhány különleges recepttel szolgálhatunk!






Eperbor
Hozzávalók:
1 kg érett eper,
2,5 l félszáraz fehérbor,
20 dkg cukor
Elkészítése: A megtisztított, megmosott és szárított epret törjük össze villával, adjuk hozzá a cukrot és a bort. Rázzuk össze, és hagyjuk egy napot állni. Ezután szűrjük le és töltsük üvegbe. Hűvös helyen tartva néhány napig fogyasztható.

Epres-grízes
Hozzávalók:
½ l tej,
20 dkg cukor,
12 dkg gríz,
5 dkg darált mandula,
4 tojásfehérje,
só,
az öntethez:
35 dkg eper,
15 dkg cukor,
1 kávéskanál citromlé
Elkészítése: Forraljuk fel a tejet, majd szórjuk bele a grízt állandó kevergetés mellett főzzük 10-15 percig. Adjuk hozzá a cukrot és egy csipet sót. Főzzük még néhány percig, majd húzzuk le a tűzről. Keverjük bele a darált mandulát és a felvert tojásfehérjéket, majd öntsük az egészet formába. Ezalatt a megmosott epret törjük alaposan össze, majd főzzük 3 percig a cukorral és a citromlével. A langyos gríztortát borítsuk ki, öntsük rá az eperszószt. Díszíthetjük néhány egész gyümölccsel is.

Francia eperkrém
Hozzávalók:
25 dkg eper,
10 dkg porcukor,
fél citrom leve,
2 dl tejszín,
2 evőkanál tej
Elkészítése: Turmixoljuk össze a megmosott epret, adjuk hozzá a tejet, a cukrot és a citrom levét. Verjük fel a tejszínt, és óvatosan keverjük a gyümölcspéphez. Hűtve tálaljuk. Díszíthetjük egész eprekkel.

Gyömbéres eperlekvár
Hozzávalók:
50 dkg eper,
50 dkg cukor,
friss gyömbér,
1 citrom
Elkészítése: A megmosott epret vágjuk félbe-negyedbe mérete szerint, locsoljuk meg a citrom levével, és keverjük hozzá a cukrot. Tegyük fel főni, és forrástól számítva még 15 percet hagyjuk rotyogni. Húzzuk le a tűzről, majd adjuk hozzá a lereszelt gyömbért (sokat vagy keveset - ízlésünknek megfelelően). Tegyük üvegekbe, dunsztoljuk ki, és legalább négy hetet várjunk, mielőtt a lekvárt megkóstolnánk!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
     1/31 oldal   Bejegyzések száma: 309 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 309 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 58
  • e Hét: 460
  • e Hónap: 6042
  • e Év: 122695
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.