Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 268 
Januári tavasz
  2017-01-31 23:57:38, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Januáréji olvadás
  2017-01-31 23:57:02, kedd
 
  Szabó Lőrinc: Januáréji olvadás





Kicsal az éjbe az arany Hold:
arany, sok fagyezüst után!
Száz arca nevetve virít száz
újszülött, éji pocsolyán.
Láthatatlan erek csörögnek,
csengőket csöppent az eresz:
nekem most szép a hó: siratja,
hogy vége lesz.


Langyos szél szántja lent a földet,
szántja a fenti Adriát:
ezüstkék párákon arany Hold,
s száz arany csillag ugrat át.
Ádáz csata dúl a magasban,
tengeré, kontinenseké...
Csengj, éj, csilingelj, olvadás,a
tavasz elé!
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Vegetáriánus pizza calzone
  2017-01-31 23:54:30, kedd
 
  Vegetáriánus pizza calzone

Hozzávalók

2 csomag konyhakész pizzatészta (hűtőpultból)
20 dkg feta sajt
2 ek olívaolaj
30 dkg koktélparadicsom
10 dkg magozott olajbogyó
20 dkg bébispenót
50 dkg mozzarella
paradicsomos pesto
olaj a tepsihez
bazsalikomlevél a díszítéshez


Elkészítés

1. A pizzatésztát kitekerjük, majd 4 db kört kivágunk belőle. Egy kevés paradicsomos pestóval megkenjük mindet, a feta sajtot rájuk morzsoljuk, elrendezzük rajtuk a négyfelé vágott, olívaolajon megpárolt paradicsomot, a durvára aprított olajbogyót, valamint a felcsíkozott, megfonnyasztott spenótot. Végül ráreszeljük a mozzarellát.

2. A megtöltött tésztákat félbehajtjuk, majd kiolajozott tepsibe tesszük, és 220 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Ha már kezdenek megbarnulni, megfordítjuk őket. Akkor készültek el, ha a tészta kissé megemelkedett és szép aranyszínű. Forrón tálaljuk. Néhány bazsalikomlevéllel kínáljuk.





DÖMÖTÖR VIOLA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Házi rétesek: meggyes, almás-mákos, túrós
  2017-01-31 23:49:49, kedd
 
  Házi rétesek: meggyes, almás-mákos, túrós

Hozzávalók

A tésztához:
25 dkg rétesliszt
25 dkg simaliszt
2 ek langyos zsír (általában kacsazsír)
1 db tojás
2 dl meleg víz
1 tk só
1 tk 10%-os ecet
2 db tojássárgája a kenéshez
A meggyes réteshez:
50 dkg magozott meggy vagy két üveg meggybefőtt
15 dkg barna nádcukor
1 tk őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
1-2 ek búzadara vagy morzsa
Az almás-mákos réteshez:
25 dkg darált mák
10 dkg barna nádcukor
3 db közepes alma
5 dkg mazsola
1,5 dl tej (vagy amennyit felvesz a mák)
1 ek búzadara
1/2 db biocitrom reszelt héja
A túrós réteshez:
50 dkg félzsíros túró
15 dkg barna nádcukor
1 db tojássárgája
3-4 ek tejföl (a túró szárazságához mérten)
5 dkg mazsola
1/2 db biocitrom reszelt héja
5 dkg vaj
1 csipet őrölt bio vanília őrlemény, vagy 1 cs vaníliás cukor
1 evőkanál búzadara


Elkészítés

A kétféle lisztet egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót, és hozzákeverjük az ecetet. A lisztet összemorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, és apránként a vizet. (A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.)
Összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. (Akkor jó, mikor fényes, hólyagos a tészta, és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához.) Ezután négyfelé vágjuk a tésztát, és megkenjük a kis bucikat olajjal, majd fél órára langyos helyre tesszük pihenni. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
A meggyes réteshez a meggy levét gyengéden kinyomkodjuk, de nem fosztjuk meg tőle teljesen. A cukorhoz hozzáadjuk a búzadarát vagy morzsát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet elkeverjük a meggyel. Ha sok levet ereszt még a meggy, azt az edény alján hagyjuk.
Az almás-mákos réteshez a mákot felfőzzük a tejben a cukorral és a mazsolával. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, végül összekeverjük a reszelt almával. (A mák őrlésétől is függ, hogy mennyi tejet vesz fel: ha nagyon finomra van őrölve, több tej kell hozzá.) Az alma levét is csak akkor nyomjuk ki, ha túlságosan lédús.
A túrós réteshez a túrót villával összetörjük a vajjal és a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a cukrot, annyi tejfölt, amennyitől krémes lesz,a mazsolát, a citromhéjat és a búzadarát. Az egészet jól elkeverjük, majd legalább 20 percig hagyjuk pihenni.
Amikor a tészta eleget pihent, egyenként kinyújtjuk. (Ha belenyomjuk az ujjunkat a tésztába, és ott marad a helye, akkor elég puha.) A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük, majd a tésztát a tenyerünkkel kilapítgatjuk, és elkezdjük kihúzni. A kezünket belisztezzük, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk alulról, amíg szinte átlátszóvá válik. (Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.)
Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, vagy ollóval egyszerűen körbevágjuk. (Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat beledobálhatjuk a töltelék közé.) Hagyjuk kicsit megszikkadni, de nem szárítjuk túl sokáig, különben a feltekeréskor megtörik. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan megkenjük olvasztott zsírral. Mindegyik rúdnál így járunk el.
Amikor kihúztuk a tésztát, és elkészültünk a töltelékekkel, egyenként megtöltjük a réteseket. A két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük. A tetejét megkenjük a tojássárgájával, és egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Előmelegített sütőben 200 fokon, 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Amikor megsült, felszeleteljük, és a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.








Megjegyzés

A magyar konyha egyik tradicionális édessége a házi rétes.
A házi rétest nem könnyű elkészíteni, de egyszer mindenkinek ki kell próbálnia ezt a tradicionális magyar desszertet. Ha egyszer ráérzünk a technikájára, onnantól kezdve már gyerekjáték. Az biztos, hogy eleinte sok türelem és kitartás kell hozzá, de megéri a fáradozást, mert a végeredmény minden képzeletet túlszárnyal.
Az a jó töltelék, amelyik egy kissé “tocsogós", tehát van nedvességtartalma. Ha úgy érezzük, hogy a rétesünk egy kissé szárazabbra sikerült, akkor megjegyezzük, hogy legközelebb kevesebb búzadarát teszünk bele, vagy több levet hagyunk a gyümölcsben, vagy több tejfölt adunk a túróhoz, több tejet adunk a mákhoz, a mandulához, stb.
veruss74

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Csirkepaprikás belefőtt krumplival galuskával
  2017-01-31 23:43:43, kedd
 
  Csirkepaprikás belefőtt krumplival galuskával

Hozzávalók

2 db felső csirkecomb
1 db tv paprika
1 ek pirospaprika
6 db krumpli
2 ek olaj
2 db csirkeszárny
3 ek liszt
1 db tojás
1 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
ízlés szerint só
2 db alsó comb


Elkészítés

Az olajat felmelegítjük és megpároljuk rajta a kocára vágott hagymát, majd rárakjuk a csirkehúst, megsózzuk és tovább pároljuk. Majd lehúzzuk a tűzről és rászórjuk a piros paprikát elkeverjük és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ízesítjük sóval, belerakjuk a paradicsomot, a paprikát és lassú tűzön főzzük.
Amikor forrni kezd, belerakjuk a hasábokra vágott krumplikat és tovább főzzük.
A tojást felverjük villával, hozzáadjuk a lisztet és annyi vizet, hogy egy lágy galuskatésztát kapjunk. Amikor a krumpli már majdnem puha, akkor apró galuskákat szaggatunk a krumplis pörköltbe. Pár perc alatt készre főzzük. Ha szükséges pótoljuk a levet.





Megjegyzés

Ez az az étel ami tradicionális tipikus magyar étel.Az én családom nagyon szereti, jó szívvel ajánlom a legjobb magyar ételek közé.
szeker

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
5 melegszendvics, amiből a legfinnyásabbak is repetázni...
  2017-01-31 23:41:12, kedd
 
  5 melegszendvics, amiből a legfinnyásabbak is repetázni fognak

Jó, ha van a tarsolyban egy jól bevált melegszendvicsrecept, amit előránthatunk ráérős reggeleken vagy sietős estéken, hiszen a melegszendvics az a fogás, amit mindenki szívesen eszik, és amit minden háziasszony is szívesen készít. Íme az 5 kedvencünk!

Kolbászos-paradicsomos melegszendvics






Sajtos-sonkás melegszendvics almával





Croque madame (francia melegszendvics)





Gombás-szalonnás melegszendvics





Tojásos-kolbászos melegszendvics paleo zsemlével





DÖMÖTÖR VIOLA Alapételek

Forrás: Mindmegette,hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Jó éjszakát!
  2017-01-30 23:49:40, hétfő
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Óriás vegaburger hasábburgonyával
  2017-01-30 23:46:15, hétfő
 
  Óriás vegaburger hasábburgonyával

Hozzávalók

1 nagy magos zsemle
1 db csiperke gomba
2 szelet cukkini
fűszeres olívaolaj
2 db salátalevél
1 db kisebb lila hagyma
1 db hegyes csípős paprika
1 doboz kukoricakonzerv
néhány szelet kígyóuborka
1 db chili paprika
2 szelet nagylyukú szeletelt sajt
4 db újburgonya
Worchester szósz
szója szósz
tabasco szósz
ketchup
majonéz

őrölt fekete bors


Elkészítés

A burgonyákat előfőzzük, majd egy serpenyőben bőséges, fűszeres olajon megsütjük a gombafejet, a cukkini szeleteket, a kettévágott hegyes paprikát, a csilipaprikát, a hasábokra vágott burgonyát, majd meglocsoljuk a szója és a Worchester szósszal, és megsózzuk.
A zsemlét kettévágjuk, majd sütőben pár percig pirítjuk. Az alsó felét egy tányér közepére helyezzük. Teszünk rá egy salátalevelet, lila hagyma karikákat, meglocsoljuk a salátaszósszal, ráhelyezünk egy sajtszeletet és a sült paprikát. Majd jön a cukkini, a gombafej, az uborkaszeletek, a paradicsomszeletek, végül a kukorica, majd még egy szelet sajt és egy cukkini. Meglocsoljuk majonézzel, rátesszük a zsemle másik felét. Körberakjuk a sült hasábburgonyával, meglocsoljuk ketchuppal és csili szósszal.





Megjegyzés

A teljesen vegák növényi sajtot használjanak.
hobbychef

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Apró zserbósüti
  2017-01-30 23:43:25, hétfő
 
  Apró zserbósüti

Hozzávalók

A tésztához:
30 dkg liszt
1 csipet só
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg margarin
A töltelékhez:
7 dkg darált dió
2 púpos ek sárgabaracklekvár
A tetejére:
5 dkg étcsokoládé
1 tk olaj


Elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk a margarint. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Ha összeállt a tészta, egy folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára.
A darált diót összeforgatjuk a lekvárral. Egy egész nagy sütőlapot sütőpapírral borítunk. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd diónyi golyókat formázunk, két tenyerünk között kicsit ellapítjuk, majd egy dinnyevágó hátoldalával kis mélyedést készítünk rajtuk. (Ha nincs ilyen eszközünk, akkor egyszerűen az ujjunkkal nyomjunk bele egy szélesebb lyukat.)
A sütiket egy előkészített sütőlapra helyezzük, egymástól egy kicsit távolabb, mert sütés közben terülnek. Ezután a lyukakat megtöltjük a diós töltelékkel (kb. 1 kávéskanálnyit minden sütibe).
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Ha már látjuk, hogy kezd barnulni a tészta széle, azonnal kivesszük. Hagyjuk kihűlni. A csokoládét az olajjal víz felett felolvasztjuk, majd a kihűlt sütemények tetejét becsíkozzuk vele.





Megjegyzés

Végtelenül egyszerű és mégis nagyon finom apró süti.
AranyTepsi

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Csirkés paella
  2017-01-30 23:40:55, hétfő
 
  Csirkés paella

Hozzávalók

1 db csirkemellfilé
5 dl alaplé
20 dkg rizs
1 db piros kaliforniai paprika
1 db zöldpaprika
25 dkg zöldborsó (konzerv)
1 közepes fej vöröshagyma
2 db paradicsom
1 kávéskanál sáfrány
1 gerezd fokhagyma
3 csokor petrezselyem
3 ek napraforgó olaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Elkészítés

A csirkét megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd félretesszük.
A megmaradt olajon megpároljuk a felaprított hagymát, a kockára vágott paprikákat és paradicsomot, majd visszatesszük a húst is.
Folyamaton kevergetés mellett megsózzuk, megborsozzuk, majd felöntjük a húslevessel és beleszórjuk a rizst.
A reszelt fokhagymával, a petrezselyemmel és a sáfránnyal ízesítjük, majd hozzáadjuk a zöldborsót, és 20-25 perc alatt készre főzzük.





Tóthné Németh Rita tnrita

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 268 
2016.12 2017. Január 2017.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 268 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 111
  • e Hét: 513
  • e Hónap: 6095
  • e Év: 122748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.