Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/140 oldal   Bejegyzések száma: 1399 
Zöldséges húsgombócleves
  2018-09-27 00:56:20, csütörtök
 
  Zöldséges húsgombócleves

Hozzávalók

25 dkg sertés darált sertéscomb
2 ek zabpehely
20 dkg zöldbab
3 db sárgarépa
2 db petrezselyem
1/2 db zsenge karalábé
3 gerezd brokkoli
zöld lestyán
petrezselyemzöld
medvehagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
1 ek felkarikázott póréhagyma

bors
1 csipet kurkuma
1 db csípős paprika
1 ek olívaolaj
2 db tojás
3 ek liszt
1 ek rozsliszt
1 dl káposztalé


Elkészítés

A zöldségeket megpucoljuk és felkarikázzuk. Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, a petrezselymet, a karalábét, a póréhagymát, sózzuk és elkezdjük dinsztelni, megforgatjuk, majd forró vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a levesünkhöz a megpucolt zöldbabot, paradicsomot, paprikát, 2-3 szelet csípős paprikát. Fűszerezzük sóval, borssal, csipetnyi kurkumával,beletesszük a felkockázott paradicsomot, adunk hozzá bőven zöld lestyánlevelet. Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.
Elkészítjük a húsgombócot, a darált hús hoz adunk egy tojás t, sót, borsot, apróra vágott medvehagymát és petrezselyemzöldet, majd jól összegyúrjuk és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, nedves tányérra rajuk. Amikor felforrt a levesünk hozzáadjuk a gombócokat.
Elkészítjük a galuskát. Feltörjük a tojás t, majd belekeverjük a lisztet, adunk hozzá apróra vágott petrezselyemzöldet, medvehagymát, csomómentesre keverjük. Kb . 20 perc főzés után beletesszük a levesbe a brokkolirózsát és galuska szaggatóval beleszaggatjuk a zöld fűszeres galuskákat, majd hozzáadjuk a káposztalevet. Megszórjuk petrezselyem zölddel és forrón kínáljuk.





Megjegyzés

Finom laktató tavaszi leves.
BiroSari

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Aranyló húsleves
  2018-09-22 23:55:06, szombat
 
  Aranyló húsleves

Hozzávalók:
kb. 1,70 kg vegyes csontos hús (nálam 1 házi tyúk apróléka, marhaoldalas, húsos karajcsont)
30 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
10 dkg zellergumó szelet
10 dkg karalábé szelet
10 dkg kelkáposzta cikk
1 nagy vöröshagyma
4 duci gerezd fokhagyma
1 zöld paprika (csípős)
1 paradicsom
kb. 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
petrezselyem és zellerzöld
1 evőkanál feketebors (teatojásba zárva)

csipet cukor
Valamint:
25 dkg száraz levestészta


Elkészítés: A megtisztított, darabolt húst rövid ideig bő vízbe áztatva megmosom, egy nagy, kb. 7 literes fazékba teszem. Felengedem kb. 3-3,5 liter hideg vízzel, sózom, beleengedem a teatojást. Lassan felforralom, takarékra veszem a hőfokot, a keletkezett habját kis fémszűrővel leszedegetem.

A zöldségeket megtisztítom, a sárga- és fehérrépát hasábokra, a karalábét és zellert nagyobb cikkekre, a kelkáposztát egészben, a vöröshagymának csak a külső barna héját veszem le és behasítom, a fokhagymagerezdeket, zöldpaprikát, paradicsomot egészben, a petrezselyem- és zellerzöldet csokorba kötve teszem a levesbe.
Gyöngyöző, nagyon lassú forralással (épp csak mozogjon a teteje) főzöm 4 órát, a vége felé ici-pici cukorral lágyítom az ízeket.





Kicsit pihentetem, közben a karalábét, zellert, kelkáposztát, vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot és a zöld leveleket eltávolítom belőle. A feleslegesnek tartott zsiradékot a leves tetejéről evőkanállal leszedegetem.

Egy másik nagyobb fazékba sűrű szűrőn lassan átszűröm a levest, a visszamaradt zöldségeket, a tyúkhúsdarabokkal átteszem, a marha és a sertéshúst a csontról leszedem, csont nélkül teszem a leveshez.

A levestésztát bő, sós, ételízesítős vízben kifőzöm, leöblítem, leszűröm, kb. 1 evőkanál leszedett zsiradékkal összeforgatom.

Tálalásnál a tányérokba helyezek a főtt tésztából, húsdarabokat, zöldséget teszek bele és rámerem a forró levest. További őrölt borsot és csípős paprikát kínálok hozzá.





A maradék főtt húst ecetes tormával, mustárral fogyaszthatjuk el, vagy második fogásként főtt burgonyát, gyümölcs- vagy zöldségmártást kínálhatunk hozzá.

Megjegyzés

A levesbe főzhetünk egy szem burgonyát is, én nem szoktam belefőzni, mert homályos lesz a leves a keményítőtől.

Kicsit macerás, de nagyon finom leves készül a kevert húsból.
gaby53

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Klasszikus grízgaluska leves
  2018-09-22 00:23:43, szombat
 
  Klasszikus grízgaluska leves

Hozzávalók

2 ek étolaj
1 fej vöröshagyma (kisebb)
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1/2 db zellergumó

frissen őrölt fekete bors
2 db tojás
10 dkg búzadara
2 ek aprított petrezselyemzöld
1 késhegynyi szódabikarbóna


Elkészítés

Egy lábasban olajat hevítünk és megfuttatjuk rajta a megpucolt és apró kockákra vágott hagymát. A répát, a petrezselyemgyökért, a zellert ízlés szerint feldaraboljuk és hozzáadjuk a dinsztelt hagymához. Összeforgatjuk, majd felöntjük kb. 1,2 liter forró vízzel. Közepes lángon hagyjuk felforrni. Csak ezután sózzuk, borsozzuk és alacsony lángon főzzük tovább.
A tojásokat egy csipet sóval villával felhabosítjuk. Hozzákeverjük a búzadarát, a finomra aprított petrezselyemzöldet és a szódabikarbónát. Kb. 10 percig pihentetjük, majd kiskanál segítségével galuskákat szaggatunk a forró levesbe.
A levesben a galuskákat további kb. 5-10 percig főzzük, amíg a galuskák többszörösükre nőnek és megpuhulnak.





Megjegyzés

Szezontól függően további zöldségekkel gazdagíthatjuk a levest, pl.: karalábé, borsó, zöldbab, kelbimbó. Recept, styling: Filep Kata, fotó: Tóth András
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Fokhagymakrémleves kenyérkockával
  2018-09-20 01:04:34, csütörtök
 
  Fokhagymakrémleves kenyérkockával

Hozzávalók

1 fej hagyma
2 ek olaj
10 gerezd fokhagyma
1 l zöldség- vagy húslevesalaplé
2,5 dl hab tejszín

bors
pirított kenyérkocka
petrezselyem (a díszítéshez)


Elkészítés

A meghámozott hagymát apróra kockázzuk és a fazékban felhevített olajon megdinszteljük. Közben a fokhagymát megtisztítjuk, és présen keresztül a hagymára nyomjuk. Jól összekeverjük, és közepes tűzön aranysárgára pároljuk kb. 5 perc alatt. Felöntjük a levessel, és a forrástól számított 10-15 percig főzzük, hogy a fokhagyma aromája kibontakozhasson. Belekeverjük a tej színt, megsózzuk, megborsozzuk, majd gyengébb tűzön összemelegítjük, és kevergetve besűrítjük kissé néhány perc alatt.
Végül a levest a fazékban botmixerrel krémesre turmixoljuk, adagonként tányérokba vagy tálkákba merjük, és megszórjuk zsemle- vagy kenyérkockával. Tetszés szerint finomra aprított petrezselyemmel vagy snidlinggel díszítjük, és azonnal tálaljuk.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Ha minden perc számít, keverj el 1 ek kukoricakeményítőt egy kevés hideg vízzel, és azzal sűrítsd be a krémlevest. Utána már ne forrald!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Almás szilvaleves
  2018-09-17 23:52:03, hétfő
 
  Almás szilvaleves

Hozzávalók

50 dkg szilva
3 db alma
3 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
1,5 l víz
2 kk fahéj
4 csapott ek cukor
2 csomag vaníliás cukor


Elkészítés

Az almát meghámozzuk, a szilvát kimagozzuk, majd kisebb kockákra vágjuk mindkettőt.
Az gyümölcsöket egy fazékba tesszük, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és vaníliás cukrot, majd felforraljuk.
A tej et kikeverjük a pudingporokkal, és a végén besűrűsítjük vele a levest.





Megjegyzés

Bármilyen gyümölccsel elkészíthető és pillanatok alatt elkészül.
Scsilluka

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Bajor májgombócleves
  2018-09-15 23:39:17, szombat
 
  Bajor májgombócleves

Hozzávalók

25 dkg borjú- vagy marhamáj
1/2 db kezeletlen citrom
1/2 fej hagyma
olaj
1 ek frissen aprított petrezselyem
1/2 tk majoránna
frissen reszelt szerecsendió
25 dkg szikkadt kenyér
1,25 dl tej
1 db tojás + 1 db tojássárgája
1 ek mustár

bors
8 dl marhahúsleves-alaplé
3 ek felkarikázott újhagyma zöld és/vagy petrezselyem a díszítéshez


Elkészítés

A májat ledaráljuk vagy robotgéppel durvára pürésítjük. A citrom héját lereszeljük. Az apróra kockázott hagymát némi olajon üvegesre pároljuk, majd levesszük a tűzről. Összekeverjük az 1 ek petrezselyemmel, a majoránnával, a citromhéjjal, valamint egy kevés szerecsendióval, és hűlni hagyjuk.
A kenyeret a héja nélkül 1/2 cm-es kockákra vágjuk, és egy tálban megöntözzük a felforrósított tejjel. Hozzáadjuk a villával elkevert tojást és tojássárgáját, valamint a májat és a mustárt. Lazán összeforgatjuk a hagymás keverékkel, és megsózzuk, megborsozzuk.
A májas masszából vizes kézzel 8 db gombócot formázunk, és a felforralt alaplébe helyezzük. A tüzet gyengébbre vesszük, és a gyöngyöző lében megfőzzük a gombócokat 8-10 perc alatt. Ezután habszedőkanállal kiemeljük, és adagonként mélytányérba tesszük. A visszamaradt lét átszűrjük, és a tányérokba merjük. Végül a levest megszórjuk a tetszés szerinti zöld-fűszerrel, és forrón tálaljuk. Friss parasztkenyér illik hozzá.





Megjegyzés

A sós vízben megfőzött májgombócokat bajor szokás szerint krumplipürével és savanyú káposztával körítve, főételként tálalhatod.
MME
PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Főételhez a kifőzött gombócokat elkészítheted bundázva is: forgasd lisztbe, majd tejszínnel elkevert tojássárgájába, végül zsemlemorzsába, és süsd aranybarnára 160 fokosra hevített napraforgóolajban.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Pikáns cukkinikrémleves
  2018-09-06 23:15:37, csütörtök
 
  Pikáns cukkinikrémleves

Hozzávalók

50 dkg cukkini
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj

bors
őrölt chili (opcionális)
1,5-2 l zöldségalaplé vagy víz
0,5 dl tej vagy tejszín

Elkészítés

A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk és felkockázzuk. A lényeg, hogy nagyjából egyforma nagyságúak legyenek a darabok, a forma nem számít. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk.
Egy lábasban olívaolajat hevítünk és megdinszteljük benne a hagymát. Amikor már kezd üveges lenni, hozzáadjuk a fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk, ha pikánsabbá szeretnénk tenni, akkor megszórjuk csipetnyi őrölt chilivel, majd mehet bele a cukkini is. Ismét sózzuk, borsozzuk, és lefedve, néhányszor megkeverve, kb. 5-7 percig pároljuk.
Hozzáadunk annyi zöldséglevest vagy vizet, hogy kb. egy ujjnyira elfedje, és néhány perc alatt készre főzzük.
Ha kész, botmixer segítségével (vagy normál mixerbe áttöltve) simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejet vagy a tejszínt, még egyet forralunk rajta.
Tálaláskor adhatunk hozzá pl. mozzarelladarabokat, és fokhagymás krutont.





Kőrösy Gabriella gasztrogabo

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Tejszínes petrezselyem-krémleves
  2018-09-05 01:05:13, szerda
 
  Tejszínes petrezselyem-krémleves

Hozzávalók

2 csokor petrezselyemzöld
2-3 db krumpli
1 db vörös hagyma
5-6 dl zöldségalaplé
2 dl tejszín
1 ek olívaolaj

őrölt bors


Elkészítés

A krumplit megpucoljuk, majd vékony kockákra vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, és apróra vágjuk. A petrezselyemzöld vastag szárrészét levágjuk, a maradékot felaprítjuk.
Az olajat felhevítjük, belerakjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a krumplit és a petrezselyem levágott, vastag részét, majd alaposan összekeverjük. Felöntjük a zöldségalaplével, majd ízlés szerint megszórjuk sóval és őrölt borssal, és puhára főzzük.
Közben blansírozzuk a maradék petrezselyemzöldet úgy, hogy kb. 1 percre forrásban lévő sós vízbe tesszük, majd leszűrjük, és rögtön jéghideg vízbe tesszük. Ezután leszűrjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A levesbe tesszük, és botmixerrel pépesítjük.
Végül a leveshez keverjük a tejszínt, majd visszatesszük a tűzre, és állandó kevergetés mellett forráspontig melegítjük. Tálaláskor a krémlevest tányérokba merjük, és úgy kínáljuk.





Megjegyzés

Én tettem a forró vízbe egy késhegynyi szódabikarbónát is, hogy szép zöld maradjon a petrezselyem színe.

Nem is gondolnánk, hogy a petrezselyemzöld felhasználásával egy mennyei krémlevest tudunk főzni. Pedig ez így van, és az elkészült leves nagyon finom.
kgizike

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Tárkonyos csirkeleves II.
  2018-09-01 23:49:14, szombat
 
  Tárkonyos csirkeleves II.

Hozzávalók:
1 db egész csirkemell
2-3 db sárga répa
2-3 fehér répa
kb. 50 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet)
1 db húsleveskocka
1 kávéskanál tárkony
2 dl főzőtejszín
1 csapott evőkanál zsír



Elkészítés: A csirkemellet és a zöldséget apróbb kockára vágjuk. A zsiradékon a csirkemellet fehéredésig dinszteljük, közben a zöldségeket is hozzáadjuk, együtt pároljuk. Felöntjük kb. 1,5-2 liter vízzel, belerakjuk a leveskockát, sót, és puhára főzzük.

Amikor minden megfőtt, beleöntjük a főzőtejszínt, valamint a tárkonyt is rászórjuk, készre főzzük.





Ádám Sándor Árpád Papusmaci

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Tejszínes brokkolikrémleves
  2018-08-29 00:45:27, szerda
 
  Tejszínes brokkolikrémleves

Hozzávalók

50 dkg brokkoli
25 dkg burgonya
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj
1 csipet csilipor
1 l erőleves (kockából)
2 dl tejszín
1 ek ételkeményítő
mandula vagy fenyőmag a tálaláshoz


Elkészítés

A brokkolit apró rózsákra bontjuk és megmossuk. A burgonyát, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a burgonyát kockákra, a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk.
A vajban megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a burgonyát, 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a chilit és az erőlevest, felforraljuk. Beletesszük a brokkolit (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig főzzük.
Kiveszünk a levesből 4 szép brokkolirózsát a díszítéshez, a többit vajpuhára főzzük (további 15-20 perc).
Lehúzzuk az edényt a tűzről, a zöldségeket a főzőlében botmixerrel krémmé zúzzuk, majd visszatesszük a tűzre. Elkeverjük az ételkeményítőt 3 evőkanál vízben, a leveshez adjuk a tejszínnel együtt, és éppen csak összeforraljuk-besűrítjük. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk.
A levest mélytányérokba szedjük, a félretett, félbevágott brokkolirózsákkal és mandulával vagy fenyőmaggal megszórva azonnal tálaljuk.





Megjegyzés

Lajos Mari receptje.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/140 oldal   Bejegyzések száma: 1399 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 257
  • e Hét: 659
  • e Hónap: 6241
  • e Év: 122894
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.