Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/122 oldal   Bejegyzések száma: 1211 
Kolbászos gombócleves
  2017-12-15 22:16:57, péntek
 
  Kolbászos gombócleves

Hozzávalók

3 db krumpli
10 dkg füstölt kolbász
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
2 dl tejföl
pirospaprika
liszt
petrezselyemzöld
ételízesítő

őrölt bors
majoranna


Elkészítés

A krumplit enyhén sós, ételízesítős vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és a levét félretesszük. A krumplit alaposan összetörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd megpároljuk az olajon. Amikor már üveges, belenyomjuk a fokhagymát, és megszórjuk meg egy teáskanál liszttel.
Ezután megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük a leszűrt, és félretett krumplilével, és annyi vízzel, hogy kellő mennyiségű levest kapjunk. Ízlés szerint megsózzuk, majd lassú tűzön főzzük kb. 15 percig.
Közben a kolbászt és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a teljesen kihűtött krumplihoz. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, majd hozzáadjuk az egész tojást és néhány kanál lisztet. Összedolgozzuk a masszát, és ha szükséges, teszünk még hozzá annyi lisztet, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk. Ezután vizes kézzel a masszából diónyi gombócokat formázunk.
A tejfölt egy kevés főzőlével simára keverjük, majd a leveshez adjuk. Felforraljuk, majd beletesszük a gombócokat. Újra felforraljuk, majd kb. 10 perc alatt készre főzzük. Tálaláskor ízlés szerint megszórjuk a levest apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.





Megjegyzés

A régi időkben a falusi konyhákban sűrűn elkészítették ezt az egyszerű, ám laktató levest. A tejföltől savanykás, a pirospaprikától pedig igazi magyaros a színe. Aránylag olcsónak mondható, és nagyon finom.
kgizike

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Egyszerű savanyú tojásleves
  2017-12-14 22:36:53, csütörtök
 
  Egyszerű savanyú tojásleves

Hozzávalók 2 főre:
1 kis vöröshagyma fele
kb. 1 evőkanál liszt
kb. 1 dkg zsír vagy olaj
1 mokkáskanál egész kömény
őrölt paprika
őrölt bors
1 babérlevél
pici ételízesítő
zeller vagy petrezselyem zöldje
pici cukor

ecet
2 tojás

Elkészítés: A zsiradékban a lisztet pirosra pirítom, a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztom benne, a köményt megfuttatom rajta.
Őrölt paprikával meghintem, felengedem kb. 6 dl vízzel. Sózom, borsozom, a babérral főzöm kb. 5 percig.

A tojásokat felütöm, egészben lassan a levesbe eresztem, és kb. 5 percig lassan főzöm.

Közben zeller zöldjével, ecettel, cukorral, ételízesítővel ízesítem, azonnal tálalom.





Rozsnyai Gabriella gaby53

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Zöldséges húsgombócleves
  2017-12-13 23:29:17, szerda
 
  Zöldséges húsgombócleves

Hozzávalók kb. 6 főre:
A húsgombócokhoz:
50 dkg darált hús (sertés-marha vegyesen, vagy egyéb...)
5 dkg zsemlemorzsa
1 nagy tojás villával felverve
1 közepes vöröshagyma 1/3 része
2 gerezd fokhagyma
őrölt bors
őrölt paprika
majoránna
csemege piros arany

A leveshez:
50 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa)
10 dkg zellergumó
10 dkg karalábé
5 dkg (mangalica) zsír vagy olaj
1 közepes vöröshagyma 2/3 részre
2 gerezd fokhagyma
2 húsleveskocka vagy ételízesítő
kb. 3 evőkanál liszt
szárított lestyán
zeller zöldje
aprított petrzselyem
tört chili - ízlés szerint
1 zöldpaprika
1 paradicsom

Elkészítés: A darált húshoz keverjük a finomra aprított hagymákat, a többi hozzávalóval a húsmasszát összedolgozzuk, félretesszük, amíg a levest feltesszük.

Felhevített zsiradékban az aprított zöldségeket a finomra aprított hagymákkal magas hőfokon néhány percig enyhén sózva, borsozva dinszteljük. Meghintjük liszttel, őrölt paprikával, felengedjük kb. 2 liter vízzel. Sózzuk, elkeverjük - hogy a letapadt liszt feloldódjék és ne maradjon csomós. Lestyánnal, zeller zöldjével, borssal, chilivel ízesítjük, beledobjuk a húsleveskockákat, a zöldpaprikát és a paradicsomot.

Amint felforrt a leves, a húsmasszából vizes kézzel kis diónyi gombócokat formázunk, és beleengedjük a levesbe.

Lassan főzzük kb. 20 percig, bőven meghintjük a petrezselyemmel, és rövid pihentetés után tálalhatjuk.





Megjegyzés

Viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíthető kiadós leves.
gaby53

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Paradicsomleves betűtésztával
  2017-12-12 23:29:12, kedd
 
  Paradicsomleves betűtésztával

Hozzávalók

7 dll passzírozott paradicsompüré
1,5 dl zöldségalaplé
1 kis fej vöröshagyma
1 szál zellerszár
2 ek olaj
1 tk cukor

frissen őrölt bors
egy marék betűtészta


Elkészítés

Egy fazékban kevés olajon megfuttatjuk az apró kockára vágott vöröshagymát és zellerszárat, majd ha már kezd kissé pirulni. rászórjuk a cukrot, hogy karamellizálódjon.
Ezután beleöntjük a passzírozott paradicsompürét és felöntjük a zöldséglevessel. Ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk.
Felforraljuk, majd egy botturmix segítségével átturmixoljuk, hogy teljesen homogén legyen a leves. Sós vízben kifőtt betűtésztára merjük.





Megjegyzés

Recept, styling: Filep Kata, fotó: Tóth András
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Kakasleves
  2017-12-09 23:39:06, szombat
 
  Kakasleves



Hozzávalók:
1 házi kakas apróléka (kb. 1-1,5 kg, függ a kakas nagyságától)
50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
1 nagy fej vöröshagyma kettévágva
3-4 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1-2 szál zellerzöld
1 paradicsom,
1 zöldpaprika (csípős is lehet)
darabka kelkáposzta
1 kisebb hámozott krumpli
1 evőkanál egész feketebors (ez a lelke)
só ízlés szerint
20-25 dkg száraz tészta
kevés ételízesítő



Elkészítés: A tetszés szerint darabolt kakasaprólékot feltesszük főni kb. 2 liter vízben, majd amikor jól felhabzik a víz, leöntjük róla a habos vizet, és tiszta vizet engedünk rá. (Így nem kell vacakolni a habozással, és garantáltan kristálytiszta húslevesünk lesz.) Sózzuk, beletesszük a feketeborsot, és így főzzük lassú tűzön (épp csak gyöngyözzön) kb. 1,5-2 órán át.

Közben a zöldségeket megtisztítjuk, tetszés szerint daraboljuk, (vöröshagymát, fokhagymát, kelt, zöldpaprikát, paradicsomot és a krumplit egészben hagyjuk), majd amikor félpuha a hús, hozzáadjuk a leveshez. Addig főzzük lassú tűzön, amíg a kakas bőre vajpuha lesz (függ a kakas korától). Közben kóstolgatjuk, utánasózzuk, mert ha sótlan a leves, a hús is ízetlen lesz.

A végén az egészben hagyott zöldségeket, zöldségleveleket eltávolítjuk, és a levest, a főtt zöldségekkel, tésztával tálaljuk.





Megjegyzés

Száraz lúdgége tésztát főztem sós, ételízesítős vízben levesbetétnek, de mással is jó!

Érdemes kipróbálni annak, aki hozzájut házi kakashoz, fenséges, igazán karakteres íze van, és abszolút zsírtalan finom leves.
gaby53

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Téli húsos leves
  2017-12-08 23:09:36, péntek
 
  Téli húsos leves

Hozzávalók

20 dkg csirkemell

frissen őrölt bors
0,5 dl olaj
1 fej hagyma
1-2 db babérlevél
10 dkg burgonya
10 dkg sárgarépa
10 dkg zeller
10 dkg cékla
1/2 csokor petrezselyemzöld
1/2 csokor snidling


Elkészítés

A megtisztított húst felkockázzuk, majd megsózzuk és megborsozzuk. Felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk rajta a húskockákat. Kivesszük és félretesszük.
A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a finomra vágott hagymát a babérlevéllel, majd hozzáadjuk a megtisztított, csíkokra vágott zöldségeket. Megpirítjuk, majd felöntjük 8 dl vízzel, és az egészet puhára főzzük.
Megsózzuk és megborsozzuk ízlés szerint, majd a finomra vágott zöld fűszerekkel meghintve tálaljuk.





PALCSEK ZSUZSANNA
Felelős szerkesztő

Finomabb lesz a leves, ha a csontokból alaplét főzünk, és ezzel engedjük fel a zöldségeket.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Karfiolkrémleves márványsajttal
  2017-12-07 23:09:02, csütörtök
 
  Karfiolkrémleves márványsajttal

Hozzávalók

1 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
15 dkg lisztesre fövő burgonya
2 ek napraforgóolaj
80 dkg karfiol
8 dl zöldségleves-alaplé
10 dkg márványsajt (kék penészes)
1 db körte
3 dkg vaj
2 dl tejszín
3 ek citromlé

frissen őrölt bors


Elkészítés

A megtisztított fokhagymát présen átnyomjuk, a meghámozott hagymát és burgonyát felkockázzuk. Az előkészített zöldségeket a fazékban felhevített olajon 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, rózsákra szedett karfiolt, és felöntjük az alaplével. Felforraljuk, majd fedő alatt puhára főzzük kb. 20 perc alatt.
Közben a márványsajtot kockákra vágjuk. A tetszés szerint megmosott vagy meghámozott körtét negyedeljük, és a magház eltávolítása után felszeleteljük, illetve -daraboljuk. Serpenyőben felhevítjük a vajat, és megfuttatjuk rajta a körtedarabokat.
A levest felengedjük a tejszínnel, majd botmixerrel pürésítjük. A citromlével, valamint sóval, borssal ízesítjük, és tányérokba merjük. Végül adagonként elosztjuk benne a körtét és a sajtot.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Tálaláskor a levest megszórhatod adagonként 1 ek durvára aprított, zsiradék nélkül megpirított török mogyoróval.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Bajor kenyérleves
  2017-12-05 22:45:29, kedd
 
  Bajor kenyérleves

Hozzávalók

4 szelet parasztkenyér (szikkadt)
4 ek vaj
1 fej hagyma (nagy)
1 gerezd fokhagyma
1 ek liszt
12,5 dl húslevesalaplé
2,5 dl világos sör
2 db tojássárgája
3 ek habtejszín

bors
szerecsendió
2 ek felkarikázott snidling


Elkészítés

A kenyeret apró kockákra vágjuk, és a fazékban felforrósított vajon aranybarnára pirítjuk. A felét kivesszük, és konyhai papírtörlőn leitatjuk.
A kétféle hagymát finomra vágjuk. A maradék kenyérkockával együtt a visszamaradt vajra dobjuk, és pirítjuk egy rövid ideig. Megszórjuk a liszttel, majd állandó kevergetés közben lassan felöntjük az alaplével és a sörrel. Ezután felforraljuk, és kb. 30 percig főzzük. Végül a félrehúzott edényben rúdmixerrel pürésítjük.
A tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, és állandó keverés közben, óvatosan besűrítjük vele a forró levest. Ezután már ne forraljuk! Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és a snidlinggel megszórva tálaljuk.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Ez a tojással sűrített változat Felső-Pfalz régió specialitása. Régen a szegény emberek eledelének, illetve böjtös ételnek számított, de betegeknek, lábadozóknak is adták. Alsó-Bajorországban a kenyérlevest hagyományosan héjában főtt krumplival, májas vagy véres hurkával fogyasztják.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Görög citromos csirkeraguleves
  2017-12-04 22:58:20, hétfő
 
  Görög citromos csirkeraguleves

Hozzávalók

1 kg csirke (konyhakész)
2 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
1 db zellerszár
1 db citrom
2 db tojás

bors
petrezselyem

Elkészítés

A csirkét egy nagy lábasba rakjuk és felöntjük vízzel. Sózzuk, felfőzzük majd a habot leszedjük a tetejéről.
Hozzáadjuk a sárgarépát, a finomra vágott vöröshagymát, a zellerszárat és ízlés szerint borsozzuk. Egy órán keresztül forraljuk, lassú tűzön.
A levest leszűrjük, a húst kivesszük, kicsontozzuk és falatnyi darabokra vágjuk, majd visszarakjuk az alaplébe.
A tojásokat a citrom levével kikeverjük. Apránként belekeverünk kevés forró levest, majd a folyadékot folytonos kevergetés mellett a levesbe öntjük. Forralni nem szabad, csak összemelegítjük, különben összeugrik a tojás. Tálalás előtt felaprított petrezselyemzölddel vagy citromkarikával tálaljuk.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Gyöngytyúkhúsleves
  2017-12-02 23:55:51, szombat
 
  Gyöngytyúkhúsleves

Hozzávalók

1 db konyhakész gyöngytyúk (1,5-2 kg-os)
2-3 db közepes sárgarépa
1-2 db fehérrépa
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 tk egész fekete bors
1/2 db friss csilipaprika
1/2 db friss zöldpaprika

15 dkg friss vagy gyorsfagyasztott zöldségmix (pl. cukorborsó vagy gomba, stb.)
10-15 levél bébispenót
cérnametélt


Elkészítés

A megmosott, leszárított tyúkot egy nagyobb edénybe tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Felforraljuk, ezt követően pedig alacsony hőfokon, gyöngyözve főzzük. Megsózzuk, megborsozzuk.
Félidőben, úgy 1-1,5 óra között, amikor a hús már puhul, hozzáadjuk a zöldségféléket - kivéve a fagyasztott mixet - és tovább főzzük gyöngyözően, a hús és zöldségfélék teljes puhulásáig. A főzési idő így kb. 2-2,5 óra.
A húst kivesszük, majd a levest egy tálalóedénybe szűrjük. Egy kisebb lábasba annyi levest teszünk, amennyiben a fagyasztott zöldségeket megpuhítjuk. A cérnametéltet külön kifőzzük. A leszűrt húslevesbe rakjuk az összes zöldségfélét.
Tálaláskor a levesestányérban lévő metéltre merítjük a zöldséges húslevest és megszórjuk csíkokra vágott bébispenóttal.





Megjegyzés

Családi vagy egyéb eseményeken igazi különlegesség. A "gyöngyös-baromfi királynő". A főtt húst piríthatjuk, töltelékkel, mártással is tálalhatjuk.
buksz39

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/122 oldal   Bejegyzések száma: 1211 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 151 db bejegyzés
e év: 4205 db bejegyzés
Összes: 29864 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5320
  • e Hét: 30415
  • e Hónap: 75231
  • e Év: 1491376
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.