Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bazsalikomot minden párkányra!
  2015-10-03 21:58:36, szombat
 
   
  Bazsalikomot minden párkányra!

Németborsnak is nevezik. A középkorban a romantikus szerelem jelképe volt, és csak a legszebb nők termeszthették sikerrel.

A királyok növénye: bazsalikom

A bazsalikom szót a görög basileus: király szóból eredeztetik. Az ókori görögök a királyok növényének tartották, hiszen a felszenteléshez használt olaj fontos alkotórésze volt a bazsalikom. Talán innen ered nép elnevezése: királyfű.

Itáliában, ha egy hölgy cserepes bazsalikomot tett a teraszára, ezzel adott jelet, hogy kész fogadni szerelmét. A görögök hosszú utazásaikra egy szál bazsalikomot visznek magukkal, mert ez szerencsét hoz. Indiában is szent növény.





Az olasz bazsalikom nagy, húsos leveleivel hódít

Régen a lányok és menyecskék egy szál bazsalikomot tettek az imakönyv és fehér keszkenő közé, és így indultak ünnepnapokon a templomba, ahol a rozmaringszálat kalapjukon viselő legények már várták őket. Székelyföldön a lányok bazsalikomcsokorral a kézben mondják ki a boldogító igent.

Bazsalikomot minden párkányra

Mintegy hatvan fajtája ismert, a kisebb levelű a közönséges vagy görög bazsalikom, kezdő kertészeknek érdemesebb ezzel próbálkozni, a nagyobb levelű az olasz bazsalikom, de létezik ún. saláta bazsalikom, ennek levelei igen nagyra nőnek.





Minden balkonon megél!

Ha naponta locsoljuk, a legkisebb konyhában is kitart egész nyáron a friss bazsalikom, de kertben vagy nagyobb cserépben akár fél méteresre megnövő gyönyörű kis bokrot nevelhetünk belőle. A kis bazsalikompalánta a vízhiányon és a fagyáson kívül szinte mindent kibír.

Tartósítás

A friss bazsalikomot megmossuk, hagyjuk megszáradni, majd apróra vágjuk és jégkockatartóba tesszük. Vízzel felöntjük, fagyasztjuk, majd a kockákat kis zacskókban tartjuk a mélyhűtőben. Csak a főzés végén adjuk az ételhez, zamata hamar elillanhat.

A tartósításnak másik jó módszere a pesto készítése, csak egy kis fenyőmag, olíva, pecorino sajt kell hozzá, és kész is a hűtőben sokáig eltartható pesto, melyből isteni nyári tésztaszószokat készíthetünk, de szendvicsekbe is tehetjük.

A bazsalikomot kiválóan lehet szárítani is, ehhez a kis csokorba kötött hajtásokat szellős, árnyékos helyen fejjel lefelé akasztva meg kell szárítani. Lemorzsolva fém- vagy üvegedényben tároljuk.

Bazsalikom a konyhában

A friss bazsalikom az olasz konyhának megkerülhetetlen fűszere. A caprese - paradicsom, mozzarella sajt és bazsalikom jó minőségű olívaolajjal leöntve - igazi könnyű, nyári vacsora. Pizzák, tészták kiváló ízesítője, tojás és fehérbabételekbe is kiváló. Salátákba is nagyon finom. Az olasz kenyérsalátába, a panzanellába is mindenképpen kell bazsalikom.





Csak a főzés utolsó fázisában adjuk az ételhez

Kevesen tudják, de a bazsalikomból édes ételeket is készíthetünk, szakácsaink egy bazsalikom túróhabot készítettek belőle.

Gyógybazsalikom

Teája bélproblémákra, puffadás ellen, köhögéscsillapítóként használható, de nagyon jó idegnyugtató és vízhajtó ital is. Egy teáskanál szárított bazsalikomot kell 10 perc áztatás után leszűrni.

Paradicsomleves zöldfűszerekkel

Hozzávalók:
1 fej közepes vöröshagyma
2 kis fej fokhagyma
kevés liszt
18 dkg (fél üveg) paradicsompüré
oregánó
őrölt rozmaring
bazsalikom
4 szelet kenyér
kevés sajt
5 evőkanál kiskagyló tészta
fél paprika
1 dl pohárka tejföl
fokhagymakrém

Elkészítés: A kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát olíva olajon megdinszteljük, liszttel kevés ideig pirítjuk, rátesszük a paradicsompürét, amit kicsit szintén lepirítunk, majd sózzuk, borsozzuk (esetleg még kevés ételízesítővel is megszórhatjuk). Lassanként felöntjük 1-1,3 liter vízzel, és kevés oregánóval, bazsalikommal és késhegynyi őrölt rozmaringgal ízesítjük. Ízlés szerint cukrozni is lehet, hogy se túl édes, se túl sós ne legyen. Hozzáadunk úgy 5 evőkanál kiskagyló tésztát, és esetleg egy kevés tv-paprikát, jó vékonykára vágva. Gyenge tűzön - míg a tészta is megfő - kevergetés mellett főzzük. (Ekkor már kellemes fokhagymás-fűszeres illata van...) Kenyérpirítóban lepirítjuk a szelet kenyereket, és kockára vagdossuk őket. Lereszeljük a sajtot, a tejfölben pedig elkeverjük a fokhagymakrémet (ízlés szerinti mennyiséget).
Tálalás: mélytányérba merjük a paradicsomlevest, csepegtetünk bele a fokhagymás tejfölből (késsel szét is lehet húzogatni, így szép lesz a fehér minta a piros levesben), rászórunk a pirított kockákból, arra reszelt sajtot hintünk, és még egy kevéske oregánóval díszítjük.

Bazsalikomos-fokhagymás penne szárított paradicsommal

Hozzávalók 2 személy részére:
1-2 db paprika
2 nagyobb fej paradicsom
4-5 gerezd fokhagyma
1 marék friss bazsalikomlevél
3-4 db szárított paradicsom
2-3 kanál olívaolaj
25-35 dkg penne (durum)

Elkészítés: A paprikát apró kockákra vágjuk (1-1 cm), és olívaolajon hirtelen megpirítjuk. A fokhagymagerezdeket fokhagymanyomóval hozzáadjuk, a paradicsomot (forrázás után a héját eltávolítva) apró kockákra vágva hozzákeverjük. A szárított paradicsomot felkockázva hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. (A szárított paradicsom sózott!). Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, a tészta levéből néhány kanállal a paradicsomos mártásunkhoz adagolunk. A mártást a 4-5 percig főzzük, ügyelve, hogy kellően szaftos maradjon, szükség esetén több kanál főzővizet adagolunk hozzá. A tésztát leszűrjük és a mártáshoz keverjük. Tálaláskor a megmaradt bazsalikomlevéllel megszórjuk.

Bazsalikomfagylalt

Hozzávalók:
2,5 dl tejszín
1 csokor bazsalikom
3 tojássárga
3 evőkanál cukor

Elkészítés: A tejszínt a megtisztított bazsalikommal együtt a mixerbe tesszük. Addig pürésítjük, amíg teljesen egynemű lesz. Egy szűrőn átpréseljük, felfőzzük, majd rögtön levesszük a tűzről.

A tojássárgákat és a cukrot egy fémedényben közepes láng felett felverjük. Hozzáadjuk a bazsalikomszószt, s állandó keverés mellett felforrósítjuk, de nem főzzük, és addig hagyjuk a tűz felett, amíg kemény masszát kapunk.
Ezután kihűtjük, majd 2 órával később a masszát habverővel felverjük, hogy a keletkezett jégkristályok feloldódjanak.
Megint 2 órára a fagyasztóba tesszük, tálalás előtt a műveletet megismételjük.

SB

Forrás: Mindmegette.hu -- Fűszerek és ízesítők
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: bazsalikomszószt, fehérbabételekbe, paradicsomlevest, megkerülhetetlen, tésztaszószokat, rozmaringszálat, zöldfűszerekkel, bazsalikomlevél, paradicsompürét, fokhagymakrémet, felszenteléshez, jégkockatartóba, paradicsomleves, kenyérpirítóban, gyógybazsalikom, kenyérsalátába, termeszthették, paradicsompüré, ételízesítővel, megdinszteljük, felforrósítjuk, bélproblémákra, szendvicsekbe, tartósításnak, tojássárgákat, paradicsommal, feloldódjanak, jégkristályok, székelyföldön, megszórhatjuk, hozzákeverjük, bazsalikommal, megtisztított, bazsalikomból, fokhagymakrém, megismételjük, romantikus szerelem, királyok növénye, bazsalikom szót, görög basileus, ókori görögök, királyok növényének, felszenteléshez használt, hölgy cserepes, görögök hosszú, szál bazsalikomot, olasz bazsalikom, rozmaringszálat kalapjukon, kézben mondják, boldogító igent, kisebb levelű, közönséges vagy,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Lóhere  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Kaffka_Margit  Az engedelmesség miért nem vál...  Popper Péter szavai  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Fehér virág  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Hazára minden embernek szükség...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Nevem  Őrizkednünk kell...  Kaffka_Margit  Szívem  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Png csokor  Bertolt Brecht -től idézet  Jó éjszakát  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Sose bánj semmit  Ami embereknek lehetetlen, az...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nem számIt  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam  Alázat  Reménység és erő Krisztustól e...  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Őrizkednünk kell...  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Fehér virág  Örülök, hogy látlak!  Png virág  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Png férfi  Irgalom és ítélet  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Alázat  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Png lepke  Nagyon különös  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Png csokor  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
romantikus szerelem, királyok növénye, bazsalikom szót, görög basileus, ókori görögök, királyok növényének, felszenteléshez használt, hölgy cserepes, görögök hosszú, szál bazsalikomot, olasz bazsalikom, rozmaringszálat kalapjukon, kézben mondják, boldogító igent, kisebb levelű, közönséges vagy, nagyobb levelű, legkisebb konyhában, friss bazsalikom, fagyáson kívül, friss bazsalikomot, főzés végén, tartósításnak másik, pesto készítése, hűtőben sokáig, bazsalikomot kiválóan, olasz konyhának, olasz kenyérsalátába, főzés utolsó, bazsalikomból édes, bazsalikom túróhabot, teáskanál szárított, kockára vágott, kevés tv-paprikát, szelet kenyereket, tejfölben pedig, fokhagymás tejfölből, fehér minta, piros levesben, pirított kockákból, kevéske oregánóval, paprikát apró, héját eltávolítva, szárított paradicsomot, szárított paradicsom, tészta levéből, paradicsomos mártásunkhoz, tésztát leszűrjük, mártáshoz keverjük, megtisztított bazsalikommal, mixerbe tesszük, szűrőn átpréseljük, fémedényben közepes, masszát habverővel, keletkezett jégkristályok, fagyasztóba tesszük, műveletet megismételjük, bazsalikomszószt, fehérbabételekbe, paradicsomlevest, megkerülhetetlen, tésztaszószokat, rozmaringszálat, zöldfűszerekkel, bazsalikomlevél, paradicsompürét, fokhagymakrémet, felszenteléshez, jégkockatartóba, paradicsomleves, kenyérpirítóban, gyógybazsalikom, kenyérsalátába, termeszthették, paradicsompüré, ételízesítővel, megdinszteljük, felforrósítjuk, bélproblémákra, szendvicsekbe, tartósításnak, tojássárgákat, paradicsommal, feloldódjanak, jégkristályok, székelyföldön, megszórhatjuk, hozzákeverjük, bazsalikommal, megtisztított, bazsalikomból, fokhagymakrém, megismételjük, mindenképpen, bazsalikomot, bazsalikomos, készíthetünk, ünnepnapokon, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4892
  • e Hét: 14395
  • e Hónap: 28300
  • e Év: 158007
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.