|
2014-04-15 23:53:06, kedd
|
|
|
|
|
|
Ünnepeljünk igazi sonkával!
A húsvét sonka nélkül elképzelhetetlen. A legtöbben főve, tojással, tormával, friss zöldekkel tálalják, vannak, akik cipóban megsütik, vagy sárga túrót is kínálnak hozzá.
Milyen sonkát vegyünk?
A magyar parasztsonka sózással vagy sós pácolással és füstöléssel, míg a híres mediterrán sonkák - az éghajlati adottságok miatt - sózással és szárítással készülnek.
A gyorsérleléssel, gyorspácolással, műfüsttel készült sonkákat - véleményünk szerint - érdemes elkerülni. Inkább tényleg böjtöljünk pár hétig, de a húsvéti sonka legyen a legjobb minőségű, háztáji sonka vagy a vékonyra szeletelt, levegőn szárított külföldi sonka. Az biztos, hogy ezek nem olcsó dolgok, de aki jó sonkát szeretne enni, ne dőljön be a sonkának nevezett, kötözött húsárunak, legalábbis húsvétkor.
Torma és tojás: a húsvéti sonka kötelező kísérői
Készül a húsvéti főtt sonka
A falusi disznóvágáskor a combot sóban tartósítják néhány hétig, lemossák, majd füstölik. A megfüstölt sonkát üstben felteszik főni, az első forrás után a főzőlevét leöntik, majd annyi óráig főzik gyöngyözve forró vízben, ahány kilós a sonka.
Húsvét táján szokás a sonkát a többi húsvéti étellel együtt megszentelni, és minden grammját felhasználni. A sonka csontját például a gyümölcsfákra kötik fel a jó termés reményében.
Persze tűzhelyen is remekül megfő a sonka, de számoljunk bőségesen az idővel!
A sós, karakteres füstölt sonka mellé jól illik az édeskés kalács
Mire használjuk az igazi sonkát?
Húsvétkor együk egyszerűen főtt tojással, újhagymával, tormával, kaláccsal, sárga túróval, készíthetünk mellé franciasalátát, krumplisalátát vagy burgonyasalátát.
De ha marad a finom sonkából, nagyszerűen használhatjuk. A mi klasszikus bablevesünk például elképzelhetetlen sonka nélkül, de nagyon jó a sonka szendvicsbe is, mondjuk úgy, ahogy a spanyolok eszik: a kenyeret félbevágott paradicsommal bedörzsölve, fokhagymagerezddel megkenve, átlátszóra szeletelt sonkát rátéve. Bolondíthatjuk egy kis rukolával is.
A sonkás tészta nagy kedvenc, se sonkás ragukat készíthetünk tésztaételekhez, csíkozva levesbetétként nagyszerű, de a salátákat is feldobhatjuk sonkával. Kihagyhatatlan persze a sonkás tojás, a ,,hemendegz" (ham and eggs). Előételhez sem kell feltétlenül pármai sonkának lennie, sárgadinnyével a parasztsonka is nagyon finom, de vágjuk jó vékonyra.
Ham and eggs - sonka és tojás serpenyős párosa
Különféle rakott ételeket is gazdagíthatunk sonkával, de jól illik sós pitékbe, quiche-be is a maradék sonka.
A sonka főzőlevét sem kell kiönteni, nagyszerű alap lehet levesekhez, sokan le is fagyasztják, és később használják bableveshez vagy kaszásleveshez.
A maradék sonka sós pitébe is jól illik
Híres külföldi sonkafajták
Időszámításunk előtt 9000 évvel már készítettek sonkát Mezopotámiában illetve Kínában, a sonka tehát igazi ősi eledelünk.
Híresek a spanyol sonkák, például a Serrano sonka és Ibériai sonka. És fantasztikus olasz sonkák is: a prosciutto crudo (ejtsd prosutto) (nyers sonka, például a pármai és a prosciutto cotto (főtt sonka).
A franciák Bayonne-i sonkája és a német feketeerdei sonka is igazán finom, a sor hosszan folytatható, szinte minden országnak megvan a maga specialitása, az angoloknak a yorki sonka, a horvátoknál az igazi prsut az Isztriáról.
Ilyen a levegőn szárított Serrano-sonka
Kenyérben sült sonka, német vidékeken népszerű
SB
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: elképzelhetetlen, gyorspácolással, burgonyasalátát, gyorsérleléssel, tésztaételekhez, gazdagíthatunk, sárgadinnyével, kihagyhatatlan, levesbetétként, krumplisalátát, bolondíthatjuk, kaszásleveshez, disznóvágáskor, franciasalátát, mezopotámiában, időszámításunk, paradicsommal, gyümölcsfákra, használhatjuk, parasztsonka, megszentelni, felhasználni, készíthetünk, fantasztikus, feldobhatjuk, specialitása, feketeerdei, mindmegette, folytatható, tartósítják, újhagymával, horvátoknál, véleményünk, sonkafajták, szendvicsbe, félbevágott, húsvét sonka, legtöbben főve, magyar parasztsonka, híres mediterrán, éghajlati adottságok, húsvéti sonka, legjobb minőségű, vékonyra szeletelt, sonkának nevezett, húsvéti főtt, falusi disznóvágáskor, combot sóban, megfüstölt sonkát, első forrás, főzőlevét leöntik, többi húsvéti,
|
|
|
|
húsvét sonka, legtöbben főve, magyar parasztsonka, híres mediterrán, éghajlati adottságok, húsvéti sonka, legjobb minőségű, vékonyra szeletelt, sonkának nevezett, húsvéti főtt, falusi disznóvágáskor, combot sóban, megfüstölt sonkát, első forrás, főzőlevét leöntik, többi húsvéti, sonka csontját, gyümölcsfákra kötik, édeskés kalács, igazi sonkát, finom sonkából, sonka szendvicsbe, spanyolok eszik, kenyeret félbevágott, sonkás tészta, sonkás tojás, maradék sonka, sonka főzőlevét, sonka tehát, spanyol sonkák, prosciutto crudo, prosciutto cotto, franciák Bayonne-i, német feketeerdei, maga specialitása, yorki sonka, igazi prsut, levegőn szárított, elképzelhetetlen, gyorspácolással, burgonyasalátát, gyorsérleléssel, tésztaételekhez, gazdagíthatunk, sárgadinnyével, kihagyhatatlan, levesbetétként, krumplisalátát, bolondíthatjuk, kaszásleveshez, disznóvágáskor, franciasalátát, mezopotámiában, időszámításunk, paradicsommal, gyümölcsfákra, használhatjuk, parasztsonka, megszentelni, felhasználni, készíthetünk, fantasztikus, feldobhatjuk, specialitása, feketeerdei, mindmegette, folytatható, tartósítják, újhagymával, horvátoknál, véleményünk, sonkafajták, szendvicsbe, félbevágott, szárítással, feltétlenül, nagyszerűen, bedörzsölve, bableveshez, fagyasztják, készítettek, bablevesünk, füstöléssel, ünnepeljünk, legalábbis, pácolással, klasszikus, mediterrán, használják, levesekhez, átlátszóra, egyszerűen, gyöngyözve, megfüstölt, reményében, számoljunk, használjuk, karakteres, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1116
- e Hét: 10619
- e Hónap: 24524
- e Év: 154231
|
|
|