Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ketten, kis pénzből, könnyedén
  2014-10-20 22:01:49, hétfő
 
   
  Ketten, kis pénzből, könnyedén
- kezdő konyha fiatal pároknak

Most induló sorozatunk afféle segítségnyújtás a konyhai feladatokkal ismerkedő olvasóinknak. Azoknak, akik nem gyakorlottak, akik nem komplett családokra főznek, hanem önmaguknak, párjuknak, épp csak ismerkednek a konyhai folyamatokkal, még járatlanok, de lelkesek.

A frissen konyhához jutott fiatal párok esetében több dolgot is figyelembe kell venni. Először is be kell rendezni a konyhát, mégpedig úgy, hogy az alapvető ételeket könnyedén el lehessen készíteni, s meg kell tanulni, hogy két fő számára milyen adagokat vásároljunk és főzzünk. Abban az esetben, ha mindkét fél érez magában késztetést arra, hogy nap mint nap magával vigye az otthon készített ebédet, akkor persze ideális a szülőktől látott mennyiségekkel dolgozni, de ha jó és megfizethető menza vagy üzleti ebédet kínáló étterem is akad a környéken, akkor érdemes megtanulni, hogy két fő számára mennyi rizsre, lisztre, tésztára vagy épp húsra van szükség.





A közös főzés jó kaland

A közös élet, a saját konyha elsődleges eszközei a konyhagépek. A kétfős háztartás kiszolgálására egy jó sütő, egy tisztességes kapacitásokkal bíró hűtő és egy 3-4 ,,lángból" álló főzőlap pont elegendő, a mosogatógép ennyi ember esetében még opcionális. A kisebb konyhai gépek közül javasolt beszerezni egy aprításra, botmixelésre és habverésre alkalmas gépet, amely segít apróra metélni a hagymát, felveri a süteményhez a tojásfehérjét, illetve simává varázsolja a krémleveseinket. A mikrohullámú sütő is jó szolgálatot tehet egy friss párnál, ahol a szülőktől kapott madárlátta finomságokat ezzel az eszközzel könnyedén felmelegíthetik.

A kétfős konyha még nem igényel külön kamrát, egy nagyobb tárolószekrényben, a hűtőben és néhány - a konyhapultra állítható - fonott kosárban pont elfér az, amiből könnyen finomakat készíthetünk.





Só és cukor - az alapok

Alapállapotban egy kezdő konyha szekrényeiben kell lennie 1 kg finomlisztnek, 1 kg réteslisztnek, 1 kg rizsnek, egy zacskónyi búzadarának, 1 kg cukornak (vagy az általunk kedvelt édesítőszerből egy hosszabb időszakra elegendő mennyiségnek). Ezen kívül a gyors vacsorákhoz köretnek, salátákba keverve vagy édesre hangolva desszertnek ideális kuszkuszból is jó, ha van egy csomagnyi otthon. A liszteket és a rizst, valamint a különféle darákat jól záródó üvegekben célszerű tárolni, hogy ha véletlenül megmolyosodna valamelyik, ne fertőzze tovább a többi alapanyagot.

Jó, ha a szekrényben akad pár fajta száraztészta is. Ezek között lehet egy levesbetétnek ideális cérnametélt vagy eperlevél, a látványos és gyors vacsorák elengedhetetlen kelléke, egy zacskónyi spagetti, valamilyen apróbb, köretnek, tésztasalátának is ideális olasz száraztészta (pl. farfalle), s a magyaros raguk mellé kitűnően alkalmazható tarhonya.

A gazdagon felszerelt hűtőben legyen egy doboznyi friss tojás, vaj, esetleg valamilyen zsiradék (liba- vagy kacsazsír, zsírszalonna), tej, tejföl, tejszín, amelyek a napi szükségletek mellett a hirtelen főzhetnékhez is jó alapot szolgáltatnak. Zsiradékból ezen kívül célszerű tartani egy üvegnyi hidegen sajtolt olívaolajat (a salátákhoz és bizonyos ételekhez), valamint napraforgóolajat a mindennapi főzéshez, sütéshez.





Tojás, tejtermékek, friss zöldség - baj már nem lehet :)

A napi rutinhoz jól jöhet egy kevés felvágott, sajt, de a hűtőbe kerülnek a hűtést igénylő felbontott lekvárok is. A lekvárokból - édesszájúság és a szülői házban született üvegek számának függvényében - 2-3 üveg már elegendő, ha hirtelen palacsintára vágyunk vagy meg szeretnénk tölteni egy kevert piskótát, esetleg csak a friss kalácsra tennénk egy keveset.

A mélyhűtőben érdemes pár zacskónyi zöldséget (zöldborsó, sárga hüvelyű bab) tartani, amelyekből könnyedén lehet leves, köret vagy főzelék, de párolva salátává is varázsolhatjuk őket. Húsfélékből is lehet néhány a mélyhűtőben (csirkemell, comb, darab sertéskaraj), a hirtelen vendégvárásra egy-két doboz fagylalt, esetleg leveles tészta is bekerülhet a többi alapanyag mellé.





A fagyasztott zöldségkeverékek is jó szolgálatot tesznek a kezdők konyhájában

Zöldségből minimum vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma, krumpli legyen a háztartásban. Ezekből nem érdemes nagyobb mennyiséget tárolni, főleg ha esetleges a főzés, és nem készítünk nagy mennyiségeket. Ha tudjuk hol tárolni, akkor persze betárazhatunk nagyobb mennyiséget is, de egyébként egy-két kilónyi krumpli, 4-5 nagyobb vöröshagyma, 2 fej fokhagyma bőven fedezi a szükségleteinket.

Ezen kívül szezonális zöldségekből és gyümölcsökből célszerű annyit tartani, amennyi 2-3 napra elegendő számunkra, így mindig friss gyümölcsöt ehetünk. Almából lehet többet tartani, hiszen az alma süteményekhez, kompóthoz, leveshez is ideális, emellett néhány citrom is jól jön, nem csak az ételekhez, hanem a folttisztításhoz is.





A tésztasaláta kiadós, gyors és egyszerű

Fűszerek terén a fiatal pár kedvencei mellett az alapot nagyjából ezek a fűszerek képezik: pirospaprika (édesnemes), feketebors, majoránna, kömény, tárkony, rozmaring, babérlevél, kakukkfű, bazsalikom, fahéj, szegfűszeg, vanília. Emellett lehet még a konyhában egy kevés curry, oregánó, citromfű, menta, római kömény, chili. A fűszereken kívül egy kezdő konyhában jóféle sóra is szükség van is. A különféle kősók mellett asztali sónak és főzéshez érdemes beszerezni egy csomag tengeri sót. Az olcsóbb kősóból is jó, ha van egy kilónyi otthon, a sóágyon sült csirkéhez tökéletes.

S hogy miben főzzünk? Célszerű beruházni egy nagyobb és egy kisebb fazékba és lábasba, kellhet még egy nagyobb serpenyő, egy palacsintasütő, s ha nagyon szeretjük a tükörtojást, akkor egy ahhoz illő serpenyő is. Ezen kívül egy nagyobb tepsi pont elegendő a rakott ételeink és a süteményeink elkészítéséhez.

Ha mindez megvan, indulhat is a főzés. A legegyszerűbb fogások közé tartoznak a krémlevesek, amelyek alapját szinte bármi képezheti, sűríteni sem szükséges őket, hiszen a megfőtt, fűszerezett zöldségeket csak a botmixer gondjaira kell bízni, s máris kész a leves. Ha feltétlen lágyítani szeretnénk, akkor kevés tejszínnel ezt is megtehetjük.

A főfogások közül érdemes először az egyben sült ételekkel megbarátkozni, a túrós csusza alapján sokféle egyben sült tésztaételt készíthetünk, bátrabbaknak ott a lasagne, amibe nem feltétlen kell húsos ragu és besamel, pirított zöldségekkel és sajtkrémmel készítve is kitűnő fogás. A tészta nem csak sütve jó, az olaszos hangvételű, különféle fűszerezéssel bíró tejszínes vagy paradicsomos raguknak tökéletes társa, hideg tésztasalátákhoz is jó, amibe aztán tényleg bármi kerülhet a zöldségtől, a különféle húskészítményeken át a keményre főtt tojásig.





A csőben sült tészta is tartalmas fogás, több napra is elkészíthető

Desszertek közül a legegyszerűbb és el nem rontható az egyensúly sütemény, amelyet muffinformába, kuglófformába is álmodhatunk, de akkor sincs baj, ha a sütőpapírral kibélelt nagyobb tepsinkben sül.

Kukoricaleves

Hozzávalók:
25 dkg kukorica
1 nagyobb fej vöröshagyma
½ evőkanál olívaolaj
½ evőkanál vaj
1 l víz
1 dl tejszín

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A hagymát apróra vágom. Az olajat és a vajat egy lábasban felmelegítem, majd a hagymát lassan megdinsztelem. Az üveges hagymára rádobom a kukoricát, és vízzel felöntöm. 15-20 percet főzöm, majd hozzáadom a tejszínt, és botmixerrel a lehetőségekhez képest jól elkrémesítem. A kész krémet sózom és alaposan megborsozom, rögvest tálalom. Sajtos pirítós kínálok mellé.

Körtés-bryndzás fusilli

Hozzávalók:
25 dkg fusilli tészta
8 dkg bryndza (juhtúró)
2 dl tejszín
3 db körte
1 kávéskanál kakukkfű
5 dkg szalonna
frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A körtét meghámozom, félbevágom, magházát kiszedem, majd felkockázom. A szalonnát apróra kockázom, a serpenyőbe teszem, lepirítom, majd rádobom a körtekockákat. Hagyom egy kicsit puhulni, ezután tejszínnel felöntöm, bryndzával gazdagítom, fűszerezem, és egy picit hagyom összeérni az ízeket. Ha kell, sózom, bár a bryndza kellő sósságot biztosít a ragunak.
Főtt tésztával kínálom.





A rizottó is kiadós, egyszerű fogás, ráadásul ezer módon variálható

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: folttisztításhoz, zöldségkeverékek, szükségleteinket, napraforgóolajat, tésztasalátákhoz, segítségnyújtás, felmelegíthetik, elengedhetetlen, tésztasalátának, krémleveseinket, varázsolhatjuk, elkészítéséhez, édesítőszerből, alapállapotban, kiszolgálására, palacsintasütő, lehetőségekhez, mennyiségekkel, kapacitásokkal, fűszerezéssel, folyamatokkal, levesbetétnek, réteslisztnek, finomlisztnek, körtekockákat, megmolyosodna, szekrényeiben, tojásfehérjét, szolgáltatnak, süteményekhez, gyümölcsökből, mennyiségeket, legegyszerűbb, kukoricaleves, muffinformába, kuglófformába, konyhai feladatokkal, konyhai folyamatokkal, frissen konyhához, alapvető ételeket, otthon készített, szülőktől látott, közös főzés, közös élet, saját konyha, kétfős háztartás, tisztességes kapacitásokkal, mosogatógép ennyi, kisebb konyhai, mikrohullámú sütő, friss párnál, szülőktől kapott,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Varga János Veniam - Fontos sz...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Nevem  Png rózsa csokor  Régi emberek, akikre máig büsz...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nem számIt  Akarat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Erdőn  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  A sors  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A jó emberek mindig szépek mar...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Nem tudhatod  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Paul David Tripp Április 20  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png lepke  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Nagyi telefonál  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Fehér virág  Akarat  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Nagyi telefonál  Albert Einsteinről  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Png kutya  A boldog családok mind hasonló...  Alázat  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Png kislány  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Egy bizonyos határt  Leonardo da Vinci gondolata  Mindig jusson idő nevetni  Bounty krémes  A Megváltó szolgálatában  képre írva  Erdőn  Nevem  Facebookon kaptam  A sors  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Adakozás  Png férfi  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Adakozás  Albert Einstein gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Miért kiabálunk amikor dühösek... 
Bejegyzés Címkék
konyhai feladatokkal, konyhai folyamatokkal, frissen konyhához, alapvető ételeket, otthon készített, szülőktől látott, közös főzés, közös élet, saját konyha, kétfős háztartás, tisztességes kapacitásokkal, mosogatógép ennyi, kisebb konyhai, mikrohullámú sütő, friss párnál, szülőktől kapott, eszközzel könnyedén, kétfős konyha, nagyobb tárolószekrényben, konyhapultra állítható, kezdő konyha, zacskónyi búzadarának, általunk kedvelt, hosszabb időszakra, gyors vacsorákhoz, csomagnyi otthon, különféle darákat, többi alapanyagot, szekrényben akad, levesbetétnek ideális, zacskónyi spagetti, magyaros raguk, gazdagon felszerelt, doboznyi friss, napi szükségletek, hirtelen főzhetnékhez, üvegnyi hidegen, mindennapi főzéshez, napi rutinhoz, kevés felvágott, hűtőbe kerülnek, hűtést igénylő, szülői házban, kevert piskótát, friss kalácsra, mélyhűtőben érdemes, hirtelen vendégvárásra, többi alapanyag, fagyasztott zöldségkeverékek, kezdők konyhájában, alma süteményekhez, tésztasaláta kiadós, alapot nagyjából, fűszerek képezik, kevés curry, fűszereken kívül, kezdő konyhában, különféle kősók, csomag tengeri, olcsóbb kősóból, kilónyi otthon, sóágyon sült, kisebb fazékba, nagyobb serpenyő, ahhoz illő, nagyobb tepsi, rakott ételeink, süteményeink elkészítéséhez, legegyszerűbb fogások, botmixer gondjaira, főfogások közül, egyben sült, túrós csusza, olaszos hangvételű, különféle húskészítményeken, keményre főtt, csőben sült, egyensúly sütemény, sütőpapírral kibélelt, hagymát apróra, lábasban felmelegítem, hagymát lassan, üveges hagymára, lehetőségekhez képest, kész krémet, körtét meghámozom, szalonnát apróra, serpenyőbe teszem, kicsit puhulni, picit hagyom, bryndza kellő, folttisztításhoz, zöldségkeverékek, szükségleteinket, napraforgóolajat, tésztasalátákhoz, segítségnyújtás, felmelegíthetik, elengedhetetlen, tésztasalátának, krémleveseinket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2394
  • e Hét: 11897
  • e Hónap: 25802
  • e Év: 155509
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.