Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Immunerősítő ételek
  2015-01-11 23:16:14, vasárnap
 
   
  Immunerősítő ételek

Bár a hidegebb idővel a vírusok és baktériumok szezonja is beköszönt, étkezhetünk úgy, hogy a baciknak ne legyen esélyük ellenünk. Tanácsaink abban segítenek, miként vértezhetjük fel immunrendszerünket a betegségek kivédésére.

Segítenek az omega-3 zsírsavak

Miért fontos? Nemcsak a szív- és érrendszeri betegségektől óvnak, az immunrendszer védelmében is jelentős szerepet játszanak ezek az anyagok, és gyulladásgátló hatásuk is ismert. Legnagyobb mennyiségben a mélytengeri halakban (lazac, tonhal, makréla, hering, szardínia) és a lenmagban fordulnak elő.

Tippek:
- Olcsó és könnyen hozzáférhető hal a szardínia. Az omega-3 zsírsavak mellett sok fehérjét, vasat és cinket tartalmaz. Konzerv szardíniából pillanatok alatt készíthetünk szendvicskrémet: villával törjük össze, adjunk hozzá kevés tejfölt, mustárt és borsot, csipetnyi citromlevet és egy teáskanál szárított rozmaringot.
- A lenmagot érdemes összetörni fogyasztás előtt, mert így a mag belsejében rejtőző fontos hatóanyagokhoz is hozzájuthatunk. Daráljunk le egy-egy evőkanál lenmagot, napraforgómagot és mandulát, így értékes esszenciális olajokban és ásványi anyagokban gazdag masszát kapunk. Fogyaszthatjuk önmagában vagy joghurtba, kefirbe keverve.





Kiadós, praktikus a szardínia, gyors szendvicskrém készülhet belőle, és a benne lévő omega-3 zsírsav az immunrendszerünket is segíti

Igyunk minél több folyadékot!

Miért fontos? Az elfogyasztott folyadék segíti az anyagcsere-termékek, kórokozók mielőbbi kiürülését a testünkből. Lehet, hogy a hidegebb időben ritkábban érzünk szomjúságot, pedig télen sem szabad elhanyagolni szervezetünk hidratálását: a nőknek naponta 1,5-2 litert, a férfiaknak 2-2,5 liter folyadékot kellene meginniuk (ebbe nemcsak a víz számít bele, hanem az elfogyasztott italok és az élelmiszerek folyadéktartalma is). Az őszi-téli időszakban jó alternatíva lehet a teaivás, az elkortyolgatott meleg vagy langyos ital bármelyik napszakban jólesik.

Tippek:
- Kiváló immunerősítő a dél-amerikai örökzöld fa, a lapacho kérgéből (drogériákban, gyógynövényboltokban beszerezhető) készített tea: 1 evőkanálnyi kérget főzzünk 10 percig 1 liter vízben, majd szűrjük le. Egész napra elosztva kortyolgathatjuk.
- Az arabokhoz hasonlóan a hibiszkuszvirág szirmából mi is főzhetünk különleges aromájú gyógyteát. Szálas és filteres változatban is kapható, sok benne a C-vitamin, torokgyulladásra is alkalmazható. Ebből is érdemes reggel elkészíteni egy nagy kancsóval, így egész nap iszogathatjuk az enyhén savanykás italt.
- A vadrózsa termése, a piros csipkebogyó is rengeteg C-vitamint tartalmaz. A filteres változat helyett vásároljunk gyógynövényboltban csipkebogyóhúst. Egy púpozott teáskanál bogyót tegyünk 3 dl hideg vízbe (ha forró vizet használnánk, kárba veszne a C-vitamin), és áztassuk benne egy éjszakán át. Reggel szűrjük le, ízesíthetjük kevés mézzel. Ha valaki langyosan szereti, megmelegítheti egy kicsit, csak ne forróra. Napi két-három csészével fogyaszthatunk belőle.





A hibiszkuszból készülő tea egy kis mézzel nagyon finom, nem csak egészséges!

Rostokban gazdagon

Miért fontos? A rostok emészthetetlen ballasztanyagot képeznek, ezáltal megakadályozzák a székrekedést, és táplálékul szolgálnak a vastagbélben lakó hasznos baktériumoknak, így azok hatékonyabban képesek védelmezni szervezetünket a kórokozóktól. Gyümölcsöket és zöldségeket nemcsak vitamintartalmuk miatt érdemes enni, hanem a bennük lévő rostok miatt is. A gabonamagvak rosttartalma is jelentős, emellett B- és E-vitaminban, vasban, magnéziumban cinkben, szelénben gazdagok. Aki eddig rostszegényen táplálkozott, annak célszerű a rostokat fokozatosan beépítenie az étrendjébe, így elkerülhető a puffadás, hasfájás.

Tippek:
- A boltban vásárolt magas cukortartalmú édességek helyett süssünk otthon süteményeket teljes kiőrlésű liszttel, gabona- és zabpehellyel, mézzel, aszalt gyümölccsel.
- A búzacsíra is kiváló élelmi rostforrás, emellett jelentős a B-vitamintartalma is. Fogyasztható salátában, szendvicsekre szórva, müzlibe keverve.





A rostoktól nem kell megijedni: lehetnek ilyen finom kis zabkekszek is, na meg a gyümölcsökről se feledkezzünk el... :)

Védelmező E-vitamin

Miért fontos? Az E-vitamin védi a szív koszorúereit, ezáltal az érelmeszesedést is segít megelőzni. Gátolja a vérrögképződést, jótékonyan hat az idegsejtekre, és támogatja az immunrendszer működését. Sok van belőle a növényi olajokban, a gabonacsírákban, a mogyoróban, a mandulában, a májban és a tojásban. Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben az E-vitamin rövid ideig raktározódik a szervezetben. Érdemes C-vitamin- és szeléntartalmú ételekkel együtt fogyasztani, mert így jobban hasznosul.

Tippek:
- Salátákhoz, főtt tésztákhoz az olívaolajon kívül kipróbálhatunk más hidegen sajtolt növényi olajat is, például a regeneráló hatású tökmagolajat vagy a magas kalciumtartalmú szezámmagolajat.
- Fél maroknyi mandula elropogtatásával hozzájuthatunk az ajánlott napi E-vitamin mennyiséghez, emellett niacint és B-vitamint is tartalmaz, ezek a stressz ellen hatásosak.





Mogyoró, mandula és más magok az immunrendszerért :)

C-vitamin nélkül soha!

Miért fontos? Az aszkorbinsav segíti a szervezetbe került kórokozókkal szembeszálló fehérvérsejtek munkáját. A C-vitamin jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek tüneteit. A leghatékonyabban akkor tud hasznosulni, ha természetes formában vesszük magunkhoz. Nagyon sok van belőle a zöldpaprikában, a ribizliben, a tormában, a karalábéban, a brokkoliban, a kiviben, a savanyú káposztában, a csipkebogyóban, a homoktövisben, a citrusfélékben.

Tippek:
- A narancssárga bogyós homoktövisben tízszer annyi a C-vitamin, mint a citromban, de egyéb antioxidánsban (például E- és A- vitaminban) is nagyon gazdag. S hogy miért van szükségünk antioxidánsokra? Ezek a vegyületek védelmezik szervezetünket az úgynevezett szabadgyökök romboló hatásaitól. A homoktövisből készítenek lekvárt, ivólevet, teát, olajat, zselét. Fogyasztása általános legyengülés esetén, valamint fertőzéses megbetegedések megelőzésére is ajánlott.
- Ha megeszünk két-három kivit, azzal már el is láttuk a szervezetünket egy napra elegendő C-vitaminnal. Fogyaszthatjuk magában vagy gyümölcssalátába aprítva. Érdemes dobozos kiszerelésben megvenni, az sem baj, ha keményen, még nem teljesen éretten vásároljuk meg: ha egy alma társaságában zacskóba tesszük, pár nap alatt megérik a gyümölcs.





Legolcsóbb és legegyszerűbb C-vitaminpótlás? Kivi!

Sok szelént és cinket!

Miért fontos? Antioxidáns hatásuk révén a nyomelemek közül a szelén és a cink segítik leginkább az immunrendszer működését. Jó cinkforrás a marha, a sertés, a szárnyasok húsa és a tejtermékek. Szelénben gazdag a paradicsom, a cékla, a brokkoli, a hagyma, a búzacsíra, az állati belsőségek, a húsok és a tejtermékek.

Tippek:
- A cékla nemcsak főzve, hanem nyersen is fogyasztható: nagylyukú reszelőn reszeljünk le két kisebb céklát és egy nagyobb almát, keverjük össze, cseppentsünk rá citromlevet, kevés mézzel, sóval, szárított bazsalikommal ízesíthetjük.
- Sokféle ételt készíthetünk mélyhűtött brokkoliból: köretként párolhatjuk vajon, főzhetünk belőle zöldséglevest vagy tejszínes krémlevest. Egyszerű és vitamindús ételhez jutunk, ha a megpárolt brokkolit kevés olajon kicsit megfuttatjuk, ráöntünk két felvert tojást, majd készre sütjük, és kedvünk szerint fűszerezzük.





A brokkoli mellett a húsfélék és tejtermékek is sok cinket és szelént tartalmaznak

Bátran a csípőssel!

Miért fontos? Amellett, hogy a csípős ételek felmelegítik a testet és vérbőséget okoznak, emésztést serkentő hatásuk is van, mert fokozzák a nyál és a gyomornedvek elválasztását, melyek az étel mielőbbi lebontásához szükségesek. A paprika csípősségét adó kapszaicin gyorsítja a kóros váladék eltávozását, ezáltal tisztítja a légutakat. Éppen ezért aki náthával küzd, egyen minél több csípőset, így még az orrdugulásán is enyhíthet.

Tippek:
- Kitűnő vírusölő és köhögéscsillapító a gyömbér. Citrommal-mézzel nagyszerű gyógyital készíthető belőle: egy hüvelykujjnyi gyömbérgyökeret hámozzunk meg, vágjuk fel vékony szeletekre és főzzük egy liter vízben 10 percig. Langyosra hűlés után facsarjunk bele egy citromot, és ízesítsük mézzel.
- A tormában lévő csípős anyagok erősen fertőtlenítenek, a népi gyógyászatban arcüreggyulladás és különféle megfázásos betegségek gyógyítására használják. A reszelt tormát házilag készítsük el, mert a bolti tormákban gyakran mesterséges anyagokkal helyettesítik a csípős ízt.
- A chilipaprikát felhasználhatjuk frissen, paszta formában, olajként és őrleményként. Bármilyen ételt feldobhatunk vele, de azért óvatosan használjuk, mert egyes fajtái nagyon erősek lehetnek!
- A nyers fokhagymában lévő allicin gátolja a kórokozókban lévő kéntartalmú fehérjék működését, ezáltal segít megszabadulni a felesleges váladéktól. Akkor a leghatékonyabb, ha nyersen esszük, kenhetjük pirítósra, de bele is reszelhetjük a kész ételekbe.





Fokhagyma, chili, gyömbér... Nem csak immunerősítők, de belülről melegítenek a hűvös őszi és téli napokon

A nélkülözhetetlen A-vitamin

Miért fontos? Az A-vitamin és előanyaga, a béta-karotin (bőségesen megtalálható a sárgarépában, a sütőtökben, az aszalt sárgabarackban) azon túl, hogy ösztönzi az immunrendszert, hozzájárul a bőr és a nyálkahártya épségéhez, amely azért lényeges, mert a sérült nyálkahártyán a kórokozók könnyebben bejutnak a szervezetbe.

Tippek:
- Egészséges finomság a fűszeres-mézes sült tök. Ehetjük önálló ételként, de desszertként és vendégváráshoz is kiváló: egy sonkatököt feldarabolunk, kikaparjuk a magját, a darabokat tepsibe tett alufóliára helyezzük, belsejüket megkenjük olívaolajos-mézes-fahéjas-borsos keverékkel, és megsütjük.
- A répás zellersaláta igazi vitaminbomba: a zellert és a sárgarépát meghámozzuk és csíkokra vágjuk, gépsonkát szeletelünk, összekeverjük őket, meglocsoljuk kefirrel, amelybe kevés majonézt és napraforgómagot kevertünk, sóval, borssal ízesítjük.





Jó hír a hideg hónapokra, hogy a fűszeres sült sütőtök is segíti az immunrendszerünket - és szerencsére még finom is!

Flavonoidokban az egészség

Miért fontos? A flavonoidok a zöldségek és a gyümölcsök színét adó anyagok, nélkülözhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez. Együnk tehát minél változatosabb színű ételeket, hogy megőrizhessük egészségünket.

Tippek:
- A népi gyógyászatban a feketeribizlit az egyik leghatékonyabb természetes orvosságnak tartják a benne lévő rengeteg egészségvédő anyag miatt. Ihatjuk szörpként vagy szárítva teaként, de érdemes a belőle készült lekvárt is kipróbálni.
- A paradicsom a likopintól kapja élénkpiros színét. Szerencsére ez az anyag hő hatására sem károsodik, ezért biztosak lehetünk abban, hogy az értékes tápanyaghoz akkor is hozzájutunk, ha sűrített paradicsomot, paradicsomszószt vagy ketchupot fogyasztunk. Sőt, mivel ezek koncentráltan tartalmazzák a paradicsomot, sokkal több bennük a likopin mennyisége, mint a nyersen fogyasztott termésben.





Éljenek a színes ételek és a paradicsom minden mennyiségben!

Óvnak minket a probiotikumok

Miért fontos? A bélflórában élő hasznos baktériumok megakadályozzák a káros mikroorganizmusok túlzott mértékű elszaporodását. Mindennap együnk tejterméket, saláták készítéséhez használjunk joghurtot, kefirt.

Tippek:
- Kiváló reggeli italt készíthetünk, ha natúr joghurtot összeturmixolunk friss gyümölccsel vagy fagyasztott eperrel, gyümölcsökkel.
- Azon kívül, hogy nagyon sok vitamin és rost van benne, a savanyú káposzta tejsavtartalma hasonló a joghurtéhoz, ezért influenzaszezonban érdemes minél többet enni belőle. Salátaként is fogyaszthatjuk: egy maréknyi savanyú káposztához keverjünk ugyanennyi felkockázott almát, a tetejét megszórhatjuk dióval.





A probiotikumok mellett a savanyú káposzta is nagyon jótékony az imunerősítésben magas tejsavtartalma miatt

VK

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: leghatékonyabban, vitamintartalmuk, folyadéktartalma, összeturmixolunk, torokgyulladásra, gyümölcssalátába, arcüreggyulladás, kortyolgathatjuk, felhasználhatjuk, elropogtatásával, nélkülözhetetlen, immunrendszerért, paradicsomszószt, antioxidánsokra, napraforgómagot, megakadályozzák, szezámmagolajat, csipkebogyóhúst, gabonacsírákban, hibiszkuszvirág, vérrögképződést, érelmeszesedést, vitamintartalma, gyömbérgyökeret, ballasztanyagot, fertőtlenítenek, imunerősítésben, elkortyolgatott, szendvicskrémet, kalciumtartalmú, sárgabarackban, fehérvérsejtek, leghatékonyabb, megbetegedések, hozzájuthatunk, immunrendszert, hidegebb idővel, betegségek kivédésére, omega-3 zsírsavak, immunrendszer védelmében, mélytengeri halakban, lenmagban fordulnak, teáskanál szárított, lenmagot érdemes, benne lévő, elfogyasztott folyadék, hidegebb időben, nőknek naponta, elfogyasztott italok, élelmiszerek folyadéktartalma, őszi-téli időszakban, elkortyolgatott meleg, Védelmező E-vitamin, Érdemes C-vitamin-,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Kellemes délutánt kívánok  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Rátalálsz  Png cica  Sose bánj semmit  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nagyon különös  Fekete-erdő desszert  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Png virág  Fekete-erdő desszert  George Gordon Lord Byron: Inez...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Radikális szeretet  Egy hatékony szolga  Paul David Tripp Április 21  Png telefon  Hiányzik  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Nevem  Alázat  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Egy bizonyos határt  Ágai Ágnes – Csendélet  Németh László tollából  Sokan azt tartják  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Nevem  Szép álmokat!  Akarat  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Julian Brass gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Alázat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
hidegebb idővel, betegségek kivédésére, omega-3 zsírsavak, immunrendszer védelmében, mélytengeri halakban, lenmagban fordulnak, teáskanál szárított, lenmagot érdemes, benne lévő, elfogyasztott folyadék, hidegebb időben, nőknek naponta, elfogyasztott italok, élelmiszerek folyadéktartalma, őszi-téli időszakban, elkortyolgatott meleg, dél-amerikai örökzöld, lapacho kérgéből, arabokhoz hasonlóan, hibiszkuszvirág szirmából, nagy kancsóval, enyhén savanykás, vadrózsa termése, piros csipkebogyó, filteres változat, púpozott teáskanál, hibiszkuszból készülő, rostok emészthetetlen, vastagbélben lakó, bennük lévő, gabonamagvak rosttartalma, rostokat fokozatosan, boltban vásárolt, szív koszorúereit, immunrendszer működését, növényi olajokban, olívaolajon kívül, regeneráló hatású, magas kalciumtartalmú, ajánlott napi, stressz ellen, aszkorbinsav segíti, szervezetbe került, meghűléses betegségek, leghatékonyabban akkor, savanyú káposztában, narancssárga bogyós, vegyületek védelmezik, úgynevezett szabadgyökök, homoktövisből készítenek, napra elegendő, alma társaságában, nyomelemek közül, cink segítik, szárnyasok húsa, állati belsőségek, cékla nemcsak, nagyobb almát, megpárolt brokkolit, brokkoli mellett, csípős ételek, gyomornedvek elválasztását, étel mielőbbi, paprika csípősségét, kóros váladék, hüvelykujjnyi gyömbérgyökeret, liter vízben, tormában lévő, népi gyógyászatban, reszelt tormát, bolti tormákban, chilipaprikát felhasználhatjuk, nyers fokhagymában, kórokozókban lévő, felesleges váladéktól, kész ételekbe, hűvös őszi, nélkülözhetetlen A-vitamin, aszalt sárgabarackban, nyálkahártya épségéhez, sérült nyálkahártyán, kórokozók könnyebben, fűszeres-mézes sült, sonkatököt feldarabolunk, darabokat tepsibe, répás zellersaláta, sárgarépát meghámozzuk, hideg hónapokra, fűszeres sült, gyümölcsök színét, immunrendszer megfelelő, egyik leghatékonyabb, belőle készült, likopintól kapja, értékes tápanyaghoz, likopin mennyisége, nyersen fogyasztott, színes ételek, paradicsom minden, káros mikroorganizmusok, savanyú káposzta, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 685
  • e Hét: 15557
  • e Hónap: 29462
  • e Év: 159169
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.