Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tojáslikőr, az édes kísértés
  2015-03-26 23:47:03, csütörtök
 
   
  Tojáslikőr, az édes kísértés

Krémesen sűrű, édes és valósággal itatja magát a gyönyörű sárga ital - húsvétkor és karácsonykor szinte elmaradhatatlan kelléke az ünneplésnek. Tojáslikőrből nem csupán sokféle létezik, de fantasztikus desszertekhez is!

Mi köze az avokádónak a tojáslikőrhöz?

A tojáslikőrnek vagy hozzá hasonló tojással készült italoknak a világ számos részén komoly rajongói vannak. A sűrű, krémes, szinte kanalazható likőr mégis talán Európában a legkedveltebb.





Az egyik legjobb húsvéti likőr készen is kapható, de házilag is könnyedén elkészíthető

Üvegekbe töltve számos márkanéven kerül forgalomba, a címkén gyakran díszeleg az advocaat felirat. Ez a legkevésbé sem fantázianév (még csak a latin advocatus, ügyvéd jelentésű szóhoz sem köthető), hanem az avokádó és a tojáslikőr különös kapcsolatát mutatja. Valószínűleg kevesen tudják, mi is lehet e mögött.

A tojáslikőr, ahogy ma ismerjük, 19. századi találmány, az alapötlet azonban a 17. századi Dél-Amerikából került a kontinensre. Európai hódítókat kínáltak egykor a mai Brazília őslakói egy különlegesen krémes, alkoholos frissítővel. Avokádó, rum, valamint nádcukor keveréke volt a helyiek abacatéja. Hogy mi is az abacate? Régiótól függően spanyolul abacaténak, aguacaténak, avocadonak is hívják az avokadót, ami az európaiak számára különlegesen ízletes ital alapját képezte. Az advocaat pedig a gyümölcs flamand elnevezése. De milyen kapcsolat alakult ki Belgium és Brazília között az avokádó mentén?





A tojásflip fahéjjal, szerecsendióval is fűszerezhető - ha kellően sűrű, önálló desszert is lehet

Egy 19. századi antwerpeni pálinkafőző, bizonyos Eugen Verpoorten (1815-1888) szakmai érdeklődését igencsak felkeltetette a dél-amerikai ital. Kísérletet tett hát elkészítésére Brazíliától távol, de avokádó híján tojássárgájával helyettesítette a krémességért felelős összetevőt. Mindez már nem is Belgiumban, hanem a Németország nyugati határánál fekvő Heinsberg nevű városkában történt. Az 1876-ban itt saját likőrgyárat alapító Verpoorten tökéletesítette a sűrű tojáslikőr receptúráját, így üzemi körülmények között is előállítható lett, az eredeti recepten máig nem változtattak utódai. A jelenleg is családi tulajdonban (az ötödik generáció tagjának irányítása alatt) álló világhírű üzem 1952 óta Bonnban működik. Ma már a nevezetes ital mellett tojáslikőrös desszerteket, jégkrémeket is gyártanak, és szállítanak a világ minden tájára - saját márkanévvel ellátva.

Közép-amerikai gyökerekkel rendelkezik a nem csupán angolszász országokban kedvelt, de ott igazi karácsonyi italnak számító, tojáslikőrhöz hasonló tojásflip, tojáspuncs vagy eggnog. A tojásból, tejből vagy tejszínből, továbbá cukorból és alkoholból álló sűrű italt nagyobb poharakban melegen vagy forrón, de hidegen is szívesen fogyasztják. Elődjét, a tojásból, tejből, rumból, vaníliából és cukorból kevert rompopét a 17. század folyamán már ismerték a mexikói Pueblában, ahonnan aztán némi átalakulással (a rumot pl. gyakran brandy-re vagy whisky-re cserélve) eggnogként terjedt el világszerte - és természetesen napjainkban az év minden szakában kapható.

Belgiumban, Hollandiában, Németországban és Ausztriában - Európa talán ezen országaiban rendelkezik a legnagyobb hagyományokkal a tojáslikőr-fogyasztás -, rajongói úgy tartják: a karácsony a melegen vagy forrón kortyolandó tojásflip ideje, a húsvét pedig a tojáslikőré!
Tojáslikőr házilag

A tojás (és nem csupán a húsvéti piros tojás) évezredes, kiterjedt szimbólumrendszerrel rendelkezik. Alapvetően a teremtés, keletkezés, újjászületés kapcsolódik hozzá. Nem véletlen, hogy tavasszal különösen nagy jelentősége van a tojással készült ételeknek és italoknak.

Talán az 1980-as években indult először Magyarországon is valóságos receptverseny (bár akkoriban senki sem nevezte így) a házilag készíthető tojáslikőrök között. Majd' minden családban akadt egy kollégáktól, rokonoktól, szomszédoktól beszerzett szupertitkos és elsőrangú italt eredményező leírás. A kezdeti lelkesedés (nem kis mértékben a szalmonella-veszély miatt) évek alatt alábbhagyott ugyan, de ma is sokan készítenek ünnepi alkalmakra házi tojáslikőrt.





A jó tojáslikőr alapja a megbízható származású, extra friss tojás

A titok a nagyon friss, egészséges tojásban és a jól megválasztott alkoholos összetevőben rejlik - ezekre már csak azért is érdemes különös figyelmet fordítani, mert a tojás nyers állapotban kerül a likőrbe, és az sem mindegy, milyen tisztaságú, erősségű és minőségű alkohollal elegyedik. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a saját gyártmányú likőr hűtőszekrényben néhány hétig tárolható biztonsággal.

A sokféle recept közül csak azzal érdemes próbálkozni, amely legalább 10 %-ban (de 25 %-nál nem nagyobb arányban) tartalmaz alkoholt, ellenkező esetben sokféle probléma merülhet fel.

Mindezt figyelembe véve akár néhány héttel az ünnepek előtt érdemes nekilátni egy-egy jól bevált receptnek, hogy tökéletes legyen a poharakba kerülő krémlikőr!

Tojáslikőr házilag





Ajándéknak is remek a saját készítésű tojáslikőr

Hozzávalók (nagyjából 1 l likőrhöz):
6 db közepes méretű nagyon friss tojás sárgája
5 dl whisky
2,5 dl cukrozatlan sűrített tej
15 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés: A vaníliarudat hosszában félbevágjuk, apró magjait éles kés segítségével kikaparjuk. Az őrölt szegfűszeggel összekeverjük, félretesszük.
Egy nagy keverőtálba rakosgatjuk a tojások sárgáit, hozzáadjuk a cukrot, és a konyhai robotgép habverőjével, erős fokozaton 5-6 perc alatt krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát és a szegfűszeget, további 2-3 percig keverjük. Folyamatos keverés mellett, a habverőt alacsonyabb fokozatra kapcsolva hozzáadjuk a sűrített tejet, majd a whisky-t. Az így kapott sűrű, habos italt legalább 2 órára lefedve hűtőszekrénybe tesszük. Ha már lehűlt, a habot óvatosan lekanalazzuk a tetejéről, jól zárható üvegbe vagy üvegekbe töltjük, hűtőszekrényben tároljuk.

Érdemes minél gyorsabban elfogyasztani, de hűtőszekrényben, lehetőség szerint sötét palackban 4-6 hétig is tárolhatjuk. Csinos üvegekben, felcímkézve remek ajándék!
Finomságok tojáslikőrrel

A jó minőségű készen kapható vagy házilag készített sűrű tojáslikőr (főként, ha nagyobb mennyiséget gyártottunk) nem csupán önmagában, de koktélokba keverve is igazi különlegesség.

Az egyik legkedveltebb tojáslikőr-koktél a hógolyó, amely lényegében frissen facsart citromléből és tojáslikőrből áll.

Az egy rész tojáslikőrből, egy rész brandyből kevert bombardinót, amelynek a tetejére némi tejszínhab is kerül, Olaszországban (nem csupán síszezonban) kortyolják szívesen magában vagy még egy porciónyi brandyvel, illetve rummal gazdagítva, esetleg erős eszpresszóval ,,lazítva".





A tojáslikőr sokféle finomságba kerülhet

Tojáslikőrrel - ha nem elég sűrű, némi porcukor hozzáadásával - készíthetünk különleges krémeket. A sűrű tojáslikőrkrém helyettesítheti a lekvárt linzerek, aprósütemények összeillesztése során.

Cukrászkrémhez vagy vaníliapudinghoz, vajkrémhez keverve torták, piskóták tölteléke lehet. Tejszínhabhoz vagy mascarponéhoz adagolva, némi gyümölccsel és piskótával réteges krémek, úgynevezett trifle készíthető vele, de a tiramisu is új életre kel egy kevés tojáslikőrtől.

Sütemények tésztájába is tehetünk belőle - nem csak az íze, de az állaga is sokkal finomabb lesz tőle. A tojáslikőrös kuglóf például igazi ünnepi desszert, és nagyon egyszerű elkészíteni.

Tojáslikőrös kuglóf

Hozzávalók 1 kuglófformához:
2 dl tojáslikőr
5 db közepes méretű egész tojás
1 csipet só
20 dkg porcukor + 2 dkg a sütemény szórásához
1 rúd vanília kikapart belseje
15 dkg süteményliszt
5 dkg kukoricakeményítő
1 csomag sütőpor
20 dkg olvasztott vaj + 1 dkg a forma kenéséhez

Elkészítés: A lisztet, a sütőport és a keményítőt egy tálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A vajat felolvasztjuk, kissé hűlni hagyjuk. A sárgáját keverőtálba tesszük, 20 dkg cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival elektromos habverővel 6-7 perc alatt fehéredésig keverjük. Alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk a habverőt, folyamatos keverés mellett a masszához adjuk előbb az olvasztott vajat, majd a tojáslikőrt. 2-3 perc keverés után kanalanként hozzáadagoljuk a lisztes keveréket. Végül beleforgatjuk a tojáshabot.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A kuglófforma belsejét kivajazzuk, majd beleöntjük a tésztát. 45-50 perc alatt aranyszínűre sütjük - tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha kész, néhány percet a formában pihentetjük, majd határozott mozdulattal konyhai rácsra borítjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.
Változat: Ha nincs kuglófformánk, a recept őzgerinc- vagy felfújt, illetve kalácsformában is süthető.





Illatos és nagyon könnyű ünnepi desszert a tojáslikőrrel gazdagított kuglóf

Teához, kávéhoz kevés tejszínhabbal vagy házi lekvárral, dzsemmel nagyon finom.

Villámgyors és egyszerű, de nagyon mutatós és különleges a tojáslikőrtorta. Még a tojásokat sem kell szétválasztani hozzá, és a dekorálása kifejezetten jó foglalatosságot jelent mindazoknak, akik szívesen fordítják kreativitásukat desszertkészítésre.

Tojáslikőrtorta

Hozzávalók (24 cm átmérőjű tortaformához):
A tésztához:
2 egész tojás
10 dkg porcukor
12 dkg süteményliszt
½ csomag sütőpor
1 csipet só
10 dkg darált dió
3 dkg cukrozatlan kakaópor
½ dl tojáslikőr
½ dl narancslé
A krémhez:
4 dl habtejszín
2 evőkanál porcukor
4 evőkanál tojáslikőr

Elkészítés: A lisztet egy kisebb tálban elkeverjük a sütőporral, csipetnyi sóval, majd hozzáadjuk a darált diót és a kakaót. A 2 egész tojást keverőtálba ütjük, 10 dkg porcukorral fehéresésig keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáslikőrt és a narancslevet. Kanalanként hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
A tortaformát sütőpapírral béleljük, majd beleöntjük a tésztát. 25-30 perc alatt megsütjük. A formából kivéve sütőrácson hűlni hagyjuk.
A krémhez a tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A tortát tálra helyezzük. A tejszínhabot csillagcsőrrel ellátott habzsákba szedjük, és ennek segítségével ráhalmozzuk a tészta tetejére, a széleit kis habrózsákkal dekoráljuk. Egy kis nejlonzacskóba kanalazzuk a sűrű tojáslikőrt, a zacskó sarkát levágjuk (1-2 mm-es legyen csak a lyuk!), köröket vagy spirált rajzolunk vele a hab tetejére.
Tálalás előtt ½ órát hűtőszekrényben pihentetjük.





Ki tudna ellenállni a tojáslikőrnek? :)

HL

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Címkék: vaníliapudinghoz, hűtőszekrényben, elmaradhatatlan, tökéletesítette, kreativitásukat, tojássárgájával, szerecsendióval, helyettesítette, tojáslikőrtorta, foglalatosságot, összeillesztése, helyettesítheti, hozzáadagoljuk, kalácsformában, szétválasztjuk, csillagcsőrrel, magyarországon, németországban, hűtőszekrénybe, aprósütemények, kuglófformához, szétválasztani, hagyományokkal, tojáslikőrkrém, olaszországban, nejlonzacskóba, cukrászkrémhez, eszpresszóval, legkedveltebb, hozzáadásával, különlegesség, előmelegítjük, tojáslikőrnek, tojáslikőrrel, természetesen, tojáslikőrből, édes kísértés, gyönyörű sárga, tojáslikőrnek vagy, világ számos, egyik legjobb, címkén gyakran, advocaat felirat, latin advocatus, tojáslikőr különös, alapötlet azonban, különlegesen krémes, helyiek abacatéja, európaiak számára, advocaat pedig, gyümölcs flamand, avokádó mentén, Eugen Verpoorten,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alázat  Facebookon kaptam  Png csokor  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Akarat  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  képre írva  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Alázat  Nem számIt  Sokan azt tartják  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Akik bántanak téged  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Akik bántanak téged  Az igazi szeretetért rendszeri...  A Megváltó szolgálatában  Png ház  Hogy lehet megtartani  Idő  Alázat  Paul David Tripp Április 19  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Éretlen vers  Kövesd a cowboyt!  Nagyi telefonál  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Png virág  Akarat  Albert Einstein gondolata  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Reggel van  Akik bántanak téged  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png kislány  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png virág  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Akarat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Erdőn  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szép estét  Png fotel  Png férfi  Facebookon kaptam Krisztinától  Még csak most kezdődik a nap  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Paul David Tripp Április 20  Neked tudnod kell 
Bejegyzés Címkék
édes kísértés, gyönyörű sárga, tojáslikőrnek vagy, világ számos, egyik legjobb, címkén gyakran, advocaat felirat, latin advocatus, tojáslikőr különös, alapötlet azonban, különlegesen krémes, helyiek abacatéja, európaiak számára, advocaat pedig, gyümölcs flamand, avokádó mentén, tojásflip fahéjjal, dél-amerikai ital, krémességért felelős, sűrű tojáslikőr, eredeti recepten, ötödik generáció, nevezetes ital, világ minden, mexikói Pueblában, legnagyobb hagyományokkal, melegen vagy, húsvét pedig, húsvéti piros, tojással készült, 1980-as években, házilag készíthető, kezdeti lelkesedés, megbízható származású, nagyon friss, tojás nyers, saját gyártmányú, sokféle recept, ünnepek előtt, poharakba kerülő, saját készítésű, vaníliarudat hosszában, őrölt szegfűszeggel, nagy keverőtálba, tojások sárgáit, konyhai robotgép, habverőt alacsonyabb, sűrített tejet, habot óvatosan, egyik legkedveltebb, rész brandyből, tetejére némi, porciónyi brandyvel, tojáslikőr sokféle, sűrű tojáslikőrkrém, lekvárt linzerek, kevés tojáslikőrtől, tojáslikőrös kuglóf, sütemény szórásához, forma kenéséhez, tálban összekeverjük, tojásokat szétválasztjuk, csipetnyi sóval, vajat felolvasztjuk, sárgáját keverőtálba, vaníliarúd kikapart, masszához adjuk, olvasztott vajat, lisztes keveréket, kuglófforma belsejét, formában pihentetjük, recept őzgerinc-, tojáslikőrrel gazdagított, dekorálása kifejezetten, kisebb tálban, darált diót, tortaformát sütőpapírral, formából kivéve, porcukorral kemény, tortát tálra, tejszínhabot csillagcsőrrel, tészta tetejére, sűrű tojáslikőrt, zacskó sarkát, vaníliapudinghoz, hűtőszekrényben, elmaradhatatlan, tökéletesítette, kreativitásukat, tojássárgájával, szerecsendióval, helyettesítette, tojáslikőrtorta, foglalatosságot, összeillesztése, helyettesítheti, hozzáadagoljuk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 495
  • e Hét: 9998
  • e Hónap: 23903
  • e Év: 153610
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.