|
2015-03-26 23:47:03, csütörtök
|
|
|
|
|
|
Tojáslikőr, az édes kísértés
Krémesen sűrű, édes és valósággal itatja magát a gyönyörű sárga ital - húsvétkor és karácsonykor szinte elmaradhatatlan kelléke az ünneplésnek. Tojáslikőrből nem csupán sokféle létezik, de fantasztikus desszertekhez is!
Mi köze az avokádónak a tojáslikőrhöz?
A tojáslikőrnek vagy hozzá hasonló tojással készült italoknak a világ számos részén komoly rajongói vannak. A sűrű, krémes, szinte kanalazható likőr mégis talán Európában a legkedveltebb.
Az egyik legjobb húsvéti likőr készen is kapható, de házilag is könnyedén elkészíthető
Üvegekbe töltve számos márkanéven kerül forgalomba, a címkén gyakran díszeleg az advocaat felirat. Ez a legkevésbé sem fantázianév (még csak a latin advocatus, ügyvéd jelentésű szóhoz sem köthető), hanem az avokádó és a tojáslikőr különös kapcsolatát mutatja. Valószínűleg kevesen tudják, mi is lehet e mögött.
A tojáslikőr, ahogy ma ismerjük, 19. századi találmány, az alapötlet azonban a 17. századi Dél-Amerikából került a kontinensre. Európai hódítókat kínáltak egykor a mai Brazília őslakói egy különlegesen krémes, alkoholos frissítővel. Avokádó, rum, valamint nádcukor keveréke volt a helyiek abacatéja. Hogy mi is az abacate? Régiótól függően spanyolul abacaténak, aguacaténak, avocadonak is hívják az avokadót, ami az európaiak számára különlegesen ízletes ital alapját képezte. Az advocaat pedig a gyümölcs flamand elnevezése. De milyen kapcsolat alakult ki Belgium és Brazília között az avokádó mentén?
A tojásflip fahéjjal, szerecsendióval is fűszerezhető - ha kellően sűrű, önálló desszert is lehet
Egy 19. századi antwerpeni pálinkafőző, bizonyos Eugen Verpoorten (1815-1888) szakmai érdeklődését igencsak felkeltetette a dél-amerikai ital. Kísérletet tett hát elkészítésére Brazíliától távol, de avokádó híján tojássárgájával helyettesítette a krémességért felelős összetevőt. Mindez már nem is Belgiumban, hanem a Németország nyugati határánál fekvő Heinsberg nevű városkában történt. Az 1876-ban itt saját likőrgyárat alapító Verpoorten tökéletesítette a sűrű tojáslikőr receptúráját, így üzemi körülmények között is előállítható lett, az eredeti recepten máig nem változtattak utódai. A jelenleg is családi tulajdonban (az ötödik generáció tagjának irányítása alatt) álló világhírű üzem 1952 óta Bonnban működik. Ma már a nevezetes ital mellett tojáslikőrös desszerteket, jégkrémeket is gyártanak, és szállítanak a világ minden tájára - saját márkanévvel ellátva.
Közép-amerikai gyökerekkel rendelkezik a nem csupán angolszász országokban kedvelt, de ott igazi karácsonyi italnak számító, tojáslikőrhöz hasonló tojásflip, tojáspuncs vagy eggnog. A tojásból, tejből vagy tejszínből, továbbá cukorból és alkoholból álló sűrű italt nagyobb poharakban melegen vagy forrón, de hidegen is szívesen fogyasztják. Elődjét, a tojásból, tejből, rumból, vaníliából és cukorból kevert rompopét a 17. század folyamán már ismerték a mexikói Pueblában, ahonnan aztán némi átalakulással (a rumot pl. gyakran brandy-re vagy whisky-re cserélve) eggnogként terjedt el világszerte - és természetesen napjainkban az év minden szakában kapható.
Belgiumban, Hollandiában, Németországban és Ausztriában - Európa talán ezen országaiban rendelkezik a legnagyobb hagyományokkal a tojáslikőr-fogyasztás -, rajongói úgy tartják: a karácsony a melegen vagy forrón kortyolandó tojásflip ideje, a húsvét pedig a tojáslikőré!
Tojáslikőr házilag
A tojás (és nem csupán a húsvéti piros tojás) évezredes, kiterjedt szimbólumrendszerrel rendelkezik. Alapvetően a teremtés, keletkezés, újjászületés kapcsolódik hozzá. Nem véletlen, hogy tavasszal különösen nagy jelentősége van a tojással készült ételeknek és italoknak.
Talán az 1980-as években indult először Magyarországon is valóságos receptverseny (bár akkoriban senki sem nevezte így) a házilag készíthető tojáslikőrök között. Majd' minden családban akadt egy kollégáktól, rokonoktól, szomszédoktól beszerzett szupertitkos és elsőrangú italt eredményező leírás. A kezdeti lelkesedés (nem kis mértékben a szalmonella-veszély miatt) évek alatt alábbhagyott ugyan, de ma is sokan készítenek ünnepi alkalmakra házi tojáslikőrt.
A jó tojáslikőr alapja a megbízható származású, extra friss tojás
A titok a nagyon friss, egészséges tojásban és a jól megválasztott alkoholos összetevőben rejlik - ezekre már csak azért is érdemes különös figyelmet fordítani, mert a tojás nyers állapotban kerül a likőrbe, és az sem mindegy, milyen tisztaságú, erősségű és minőségű alkohollal elegyedik. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a saját gyártmányú likőr hűtőszekrényben néhány hétig tárolható biztonsággal.
A sokféle recept közül csak azzal érdemes próbálkozni, amely legalább 10 %-ban (de 25 %-nál nem nagyobb arányban) tartalmaz alkoholt, ellenkező esetben sokféle probléma merülhet fel.
Mindezt figyelembe véve akár néhány héttel az ünnepek előtt érdemes nekilátni egy-egy jól bevált receptnek, hogy tökéletes legyen a poharakba kerülő krémlikőr!
Tojáslikőr házilag
Ajándéknak is remek a saját készítésű tojáslikőr
Hozzávalók (nagyjából 1 l likőrhöz):
6 db közepes méretű nagyon friss tojás sárgája
5 dl whisky
2,5 dl cukrozatlan sűrített tej
15 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés: A vaníliarudat hosszában félbevágjuk, apró magjait éles kés segítségével kikaparjuk. Az őrölt szegfűszeggel összekeverjük, félretesszük.
Egy nagy keverőtálba rakosgatjuk a tojások sárgáit, hozzáadjuk a cukrot, és a konyhai robotgép habverőjével, erős fokozaton 5-6 perc alatt krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát és a szegfűszeget, további 2-3 percig keverjük. Folyamatos keverés mellett, a habverőt alacsonyabb fokozatra kapcsolva hozzáadjuk a sűrített tejet, majd a whisky-t. Az így kapott sűrű, habos italt legalább 2 órára lefedve hűtőszekrénybe tesszük. Ha már lehűlt, a habot óvatosan lekanalazzuk a tetejéről, jól zárható üvegbe vagy üvegekbe töltjük, hűtőszekrényben tároljuk.
Érdemes minél gyorsabban elfogyasztani, de hűtőszekrényben, lehetőség szerint sötét palackban 4-6 hétig is tárolhatjuk. Csinos üvegekben, felcímkézve remek ajándék!
Finomságok tojáslikőrrel
A jó minőségű készen kapható vagy házilag készített sűrű tojáslikőr (főként, ha nagyobb mennyiséget gyártottunk) nem csupán önmagában, de koktélokba keverve is igazi különlegesség.
Az egyik legkedveltebb tojáslikőr-koktél a hógolyó, amely lényegében frissen facsart citromléből és tojáslikőrből áll.
Az egy rész tojáslikőrből, egy rész brandyből kevert bombardinót, amelynek a tetejére némi tejszínhab is kerül, Olaszországban (nem csupán síszezonban) kortyolják szívesen magában vagy még egy porciónyi brandyvel, illetve rummal gazdagítva, esetleg erős eszpresszóval ,,lazítva".
A tojáslikőr sokféle finomságba kerülhet
Tojáslikőrrel - ha nem elég sűrű, némi porcukor hozzáadásával - készíthetünk különleges krémeket. A sűrű tojáslikőrkrém helyettesítheti a lekvárt linzerek, aprósütemények összeillesztése során.
Cukrászkrémhez vagy vaníliapudinghoz, vajkrémhez keverve torták, piskóták tölteléke lehet. Tejszínhabhoz vagy mascarponéhoz adagolva, némi gyümölccsel és piskótával réteges krémek, úgynevezett trifle készíthető vele, de a tiramisu is új életre kel egy kevés tojáslikőrtől.
Sütemények tésztájába is tehetünk belőle - nem csak az íze, de az állaga is sokkal finomabb lesz tőle. A tojáslikőrös kuglóf például igazi ünnepi desszert, és nagyon egyszerű elkészíteni.
Tojáslikőrös kuglóf
Hozzávalók 1 kuglófformához:
2 dl tojáslikőr
5 db közepes méretű egész tojás
1 csipet só
20 dkg porcukor + 2 dkg a sütemény szórásához
1 rúd vanília kikapart belseje
15 dkg süteményliszt
5 dkg kukoricakeményítő
1 csomag sütőpor
20 dkg olvasztott vaj + 1 dkg a forma kenéséhez
Elkészítés: A lisztet, a sütőport és a keményítőt egy tálban összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A vajat felolvasztjuk, kissé hűlni hagyjuk. A sárgáját keverőtálba tesszük, 20 dkg cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival elektromos habverővel 6-7 perc alatt fehéredésig keverjük. Alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk a habverőt, folyamatos keverés mellett a masszához adjuk előbb az olvasztott vajat, majd a tojáslikőrt. 2-3 perc keverés után kanalanként hozzáadagoljuk a lisztes keveréket. Végül beleforgatjuk a tojáshabot.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A kuglófforma belsejét kivajazzuk, majd beleöntjük a tésztát. 45-50 perc alatt aranyszínűre sütjük - tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha kész, néhány percet a formában pihentetjük, majd határozott mozdulattal konyhai rácsra borítjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.
Változat: Ha nincs kuglófformánk, a recept őzgerinc- vagy felfújt, illetve kalácsformában is süthető.
Illatos és nagyon könnyű ünnepi desszert a tojáslikőrrel gazdagított kuglóf
Teához, kávéhoz kevés tejszínhabbal vagy házi lekvárral, dzsemmel nagyon finom.
Villámgyors és egyszerű, de nagyon mutatós és különleges a tojáslikőrtorta. Még a tojásokat sem kell szétválasztani hozzá, és a dekorálása kifejezetten jó foglalatosságot jelent mindazoknak, akik szívesen fordítják kreativitásukat desszertkészítésre.
Tojáslikőrtorta
Hozzávalók (24 cm átmérőjű tortaformához):
A tésztához:
2 egész tojás
10 dkg porcukor
12 dkg süteményliszt
½ csomag sütőpor
1 csipet só
10 dkg darált dió
3 dkg cukrozatlan kakaópor
½ dl tojáslikőr
½ dl narancslé
A krémhez:
4 dl habtejszín
2 evőkanál porcukor
4 evőkanál tojáslikőr
Elkészítés: A lisztet egy kisebb tálban elkeverjük a sütőporral, csipetnyi sóval, majd hozzáadjuk a darált diót és a kakaót. A 2 egész tojást keverőtálba ütjük, 10 dkg porcukorral fehéresésig keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáslikőrt és a narancslevet. Kanalanként hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
A tortaformát sütőpapírral béleljük, majd beleöntjük a tésztát. 25-30 perc alatt megsütjük. A formából kivéve sütőrácson hűlni hagyjuk.
A krémhez a tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A tortát tálra helyezzük. A tejszínhabot csillagcsőrrel ellátott habzsákba szedjük, és ennek segítségével ráhalmozzuk a tészta tetejére, a széleit kis habrózsákkal dekoráljuk. Egy kis nejlonzacskóba kanalazzuk a sűrű tojáslikőrt, a zacskó sarkát levágjuk (1-2 mm-es legyen csak a lyuk!), köröket vagy spirált rajzolunk vele a hab tetejére.
Tálalás előtt ½ órát hűtőszekrényben pihentetjük.
Ki tudna ellenállni a tojáslikőrnek? :)
HL
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-ital,szörp,gyümölcs |
|
Címkék: vaníliapudinghoz, hűtőszekrényben, elmaradhatatlan, tökéletesítette, kreativitásukat, tojássárgájával, szerecsendióval, helyettesítette, tojáslikőrtorta, foglalatosságot, összeillesztése, helyettesítheti, hozzáadagoljuk, kalácsformában, szétválasztjuk, csillagcsőrrel, magyarországon, németországban, hűtőszekrénybe, aprósütemények, kuglófformához, szétválasztani, hagyományokkal, tojáslikőrkrém, olaszországban, nejlonzacskóba, cukrászkrémhez, eszpresszóval, legkedveltebb, hozzáadásával, különlegesség, előmelegítjük, tojáslikőrnek, tojáslikőrrel, természetesen, tojáslikőrből, édes kísértés, gyönyörű sárga, tojáslikőrnek vagy, világ számos, egyik legjobb, címkén gyakran, advocaat felirat, latin advocatus, tojáslikőr különös, alapötlet azonban, különlegesen krémes, helyiek abacatéja, európaiak számára, advocaat pedig, gyümölcs flamand, avokádó mentén, Eugen Verpoorten,
|
|
|
|
Alázat Facebookon kaptam Png csokor Boldog születésnapot a ma ünne... Facebookon kaptam A tömeg, a Mester, a módszer, ... Miért kiabálunk amikor dühösek... Facebookon kaptam Akarat Ami embereknek lehetetlen, az... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Az igazi szeretetért rendszeri... képre írva Gyerekként sokat küzdöttünk az... Facebookon kaptam Alázat Nem számIt Sokan azt tartják Miért kiabálunk amikor dühösek... Akik bántanak téged Elköszönt Facebookon kaptam Facebookon kaptam Tavaszi kép Akik bántanak téged Az igazi szeretetért rendszeri... A Megváltó szolgálatában Png ház Hogy lehet megtartani Idő Alázat Paul David Tripp Április 19 Németh László tollából Facebookon kaptam Próbálj meg ... Éretlen vers Kövesd a cowboyt! Nagyi telefonál Hogy lehet megtartani Facebookon kaptam Paul David Tripp Április 21 Facebookon kaptam Nagyi telefonál Jó reggelt, jó napot mindenkin... Hogyan éljünk boldogan, amíg m... Akarat Paul David Tripp Április 20 Facebookon kaptam Reménység és erő Krisztustól e... Weöres Sándor - A hársfa mind ... Hiányzik Facebookon kaptam Facebookon kaptam Mírjam barát... Facebookon kaptam Annuska bar... Csak a fogyatkozás látható Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Varga János Veniam - Fontos sz... Facebookon kaptam Png virág Akarat Albert Einstein gondolata Tavaszi kép Facebookon kaptam Régi emberek, akikre máig büsz... Facebookon kaptam Mírjam barát... Reggel van Akik bántanak téged Segítsük barátainkat, hogy meg... Facebookon kaptam Az a nap, amelyik nevetés nélk... Leonardo da Vinci gondolata Facebookon kaptam Png csokor Facebookon kaptam Annuska bar... Akarat Png rózsa csokor Facebookon kaptam Régi emberek, akikre máig büsz... Png kislány Mit beszél, nem értem, hogy m... Png virág Paul David Tripp Április 19 Facebookon kaptam Illyés Gyula - Milyen hamar. Akarat Gyerekként sokat küzdöttünk az... Erdőn Tóth Ágnes - Szervusz pad Miért kiabálunk amikor dühösek... Szép estét Png fotel Png férfi Facebookon kaptam Krisztinától Még csak most kezdődik a nap A boldog családok mind hasonló... Facebookon kaptam Próbálj meg ... Paul David Tripp Április 20 Neked tudnod kell
|
|
|
|
édes kísértés, gyönyörű sárga, tojáslikőrnek vagy, világ számos, egyik legjobb, címkén gyakran, advocaat felirat, latin advocatus, tojáslikőr különös, alapötlet azonban, különlegesen krémes, helyiek abacatéja, európaiak számára, advocaat pedig, gyümölcs flamand, avokádó mentén, tojásflip fahéjjal, dél-amerikai ital, krémességért felelős, sűrű tojáslikőr, eredeti recepten, ötödik generáció, nevezetes ital, világ minden, mexikói Pueblában, legnagyobb hagyományokkal, melegen vagy, húsvét pedig, húsvéti piros, tojással készült, 1980-as években, házilag készíthető, kezdeti lelkesedés, megbízható származású, nagyon friss, tojás nyers, saját gyártmányú, sokféle recept, ünnepek előtt, poharakba kerülő, saját készítésű, vaníliarudat hosszában, őrölt szegfűszeggel, nagy keverőtálba, tojások sárgáit, konyhai robotgép, habverőt alacsonyabb, sűrített tejet, habot óvatosan, egyik legkedveltebb, rész brandyből, tetejére némi, porciónyi brandyvel, tojáslikőr sokféle, sűrű tojáslikőrkrém, lekvárt linzerek, kevés tojáslikőrtől, tojáslikőrös kuglóf, sütemény szórásához, forma kenéséhez, tálban összekeverjük, tojásokat szétválasztjuk, csipetnyi sóval, vajat felolvasztjuk, sárgáját keverőtálba, vaníliarúd kikapart, masszához adjuk, olvasztott vajat, lisztes keveréket, kuglófforma belsejét, formában pihentetjük, recept őzgerinc-, tojáslikőrrel gazdagított, dekorálása kifejezetten, kisebb tálban, darált diót, tortaformát sütőpapírral, formából kivéve, porcukorral kemény, tortát tálra, tejszínhabot csillagcsőrrel, tészta tetejére, sűrű tojáslikőrt, zacskó sarkát, vaníliapudinghoz, hűtőszekrényben, elmaradhatatlan, tökéletesítette, kreativitásukat, tojássárgájával, szerecsendióval, helyettesítette, tojáslikőrtorta, foglalatosságot, összeillesztése, helyettesítheti, hozzáadagoljuk, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 495
- e Hét: 9998
- e Hónap: 23903
- e Év: 153610
|
|
|