|
2015-03-28 23:46:33, szombat
|
|
|
|
|
|
Hidegtálak ünnepi alkalmakra
A vendéglátás egyik fontos eleme a hidegtál. Az előkészített, hidegen kínált falatoknak azonban nem csak akkor van létjogosultságuk, ha nagyobb tömegeket szeretnénk vendégül látni, hanem családi ünnepek, ebédek, vacsorák alkalmával is kitűnő alternatívái lehetnek sok fogásnak.
A húsvét ideális alkalom hidegtálak készítéséhez. A sonka, a különféle primőrök és a tojás ideális alapot jelentenek sokféle hidegtál elkészítéséhez.
Húsvétkor rengeteg finomsággal készülünk - a hidegtálak tökéletes vendégvárók
A hidegtálak egyik kedvelt alapanyaga a hús. A hús többféle módon is tányérra kerülhet. Dolgozhatunk sült hússal, készíthetünk hidegtálat sonkával, különféle felvágottakkal, kolbászokkal, szalámival vagy akár füstölt halat is kínálhatunk. Igazi klasszikusnak számít a kolbásszal töltött karaj, de a hidegtálra kerülhet még fasírt vagy fasírozott, Stefánia vagdalt vagy bármilyen más pástétom is.
Az elkészült pástétomok, húsok mellé leggyakrabban valamilyen salátát szokás kínálni. Laktató és jó megoldás a tésztasaláta, de ezen kívül szinte bármilyen más saláta megfelelő lehet. Jó választásnak tűnnek a majonézes alapú saláták, mint például a kukoricasaláta vagy a franciasaláta, de készíthetünk ecetes vagy majonézes krumplisalátát vagy burgonyasalátát, sőt tavasz lévén a friss piaci kínálatból szemezgetve is összeállíthatjuk a salátákat.
A krumplisaláta is nagy kedvenc, természetesen a franciasaláta mellett
Az elkészült műveket nem csak tálba tehetjük, hanem ha kellően homogén összetételűek, akkor egy kisebb mennyiségű zselírozó anyag hozzáadása után különféle formákba is tölthetjük, majd miután megdermedt, tálra boríthatjuk. Kifejezetten jó forma erre az őzgerinc vagy a kuglófforma, de kisebb pudingformákkal is kísérletezhetünk.
Különféle salátákat és kencéket is rétegezhetünk - mutatós és nagyon finom a hidegtálon
A zselírozás más hidegkonyhai készítmények esetén is bevethető módszer. Régebben a frissesség megőrzése végett vonták be zselével a fogásokat, de a konyhánkban készülő ételekhez is érdemes egy kevés zselírozó anyagot használni, így biztosan nem fog kifolyni a töltelék a sonkatekercsből és a különféle krémek is fixebben a helyükön maradnak. Ezen kívül készíthetünk zöldségekkel, tojással, hússal gazdag kocsonyát is, amelyeket szintén nagyobb vagy kisebb, személyre szabott formára is alakíthatóak. A kocsonyába kerülő alapanyagokból mintákat is kirakhatunk, ha kellően türelmesek vagyunk és picit kreatívak, akkor igazán esztétikus tálakat készíthetünk.
Aszpikkal nagyon mutatós és ízletes hideg fogásokat készíthetünk
Ha nem szeretnénk komplett salátát kínálni a húsokhoz, akkor retekkel, uborkával, paprikával is könnyedén felturbózhatjuk a tálat, s a zöldségek mellé különféle krémeket kínálhatunk. A krémek alapja lehet krémsajt, tejföl, túró, juhtúró vagy épp avokádó. Klasszikus hidegkonyhai krém a körözött, de nyugodtan készíthetünk zöldfűszeres túrókrémet, tojáskrémet vagy épp halkrémet is. A krémek mellé kínált zöldségek nem csak színben járulnak hozzá a tál összképéhez, hanem arra is alkalmasak, hogy a különféle ízvilágú összetevőket ügyesen és esztétikusan elválasszuk egymástól.
A különféle kencék is népszerűek, csibe vagy nyuszi formájú kekszek nélkül is :)
A zöldségeket ezen kívül formázhatjuk és tölthetjük is. A retkek és a sárgarépa könnyen faragható, s az apróbb paradicsomokból is megannyi kedves forma készíthető. A korábban felsorolt krémekkel meg is tölthetjük a zöldségeket. A harapásnyi koktélparadicsom vagy épp a cikkekre szedett paprika tökéletes formát biztosít a kencéknek, amelyeket így könnyedén, porciózva tálalhatunk.
A paprikába töltött körözött vagy fűszeres túrókrém, vajkrém is nagyon kedvelt a hidegtálakon
Zöldségekből készíthetünk külön vegetáriánus fogásokat is, például zöldséges pástétomot, amelybe akár egész tojásokat is tehetünk, mint a Stefánia szeletbe. Ugyancsak helyt kaphatnak a vegetáriánus tálon a sajtos fogások is. A különféle töltött felvágottak és sonkák könnyedén átértelmezhetőek a vékonyra szelt félkemény sajtok felhasználása esetén, de bármilyen sajttál is része lehet egy tartalmas hidegtálnak.
Sajttorta sonkával Esztitől
A húsok mellett a tojás is elengedhetetlen kelléke a hidegtálaknak. A tojás nem csak salátában és krémekben jelenhet meg, hanem gyakorta szerepel töltve, sőt figurák készítésére is igen alkalmas. A töltött tojásnak rengeteg változata létezik, a tojássárgáját ízesítve visszatöltött verziótól kezdve a kaviárral töltött változatokig. Ennél a fogásnál csak a képzeletünk és a tojás befogadóképessége szab határt a variációknak. A tojás sárgáját minden esetben érdemes felhasználni, nagyon jó kötőanyag, könnyen lazítható és jól fűszerezhető. A töltött tojás mellett a kaszinótojás szintén kötelező eleme a klasszikus hidegkonyhai készítményeket felsorakoztató asztalnak.
A töltött tojás nem maradhat le a húsvéti hidegtálról
A húsokon és a tojáson kívül töltött tésztákat is tálra tehetünk. Legegyszerűbb megoldás a tésztakosárka, ami készülhet rétestésztából vagy épp leveles tésztából, de ügyes kezű háziasszonyok sós égetett tésztából is süthetnek kosárkákat. Ezeket a formákat szinte bármivel megtölthetjük, csak arra ügyeljünk, hogy a töltelék idő előtt el ne áztassa a tésztát.
A tojás kötelező elem a hidegtálon - csibeként biztos nagy sikert aratnak :)
A krémeket befogadó hengerek és kosarak mellett a különféle pékáruk és chipsek is beletartozhatnak a hidegkonyhai remekléseinkbe. A tortilla- vagy kenyérchipsek, a különféle lapos vagy vékonyra sodort kenyerek kitűnő kiegészítői lehetnek a kencéknek, segítenek elkerülni, hogy a sok majonézes, krémes csoda eredményeként egy gyomorrontással legyünk gazdagabbak.
Friss zöldfűszerekkel vagy medvehagymával is megbolondíthatjuk a töltött tojást
Körözött
Hozzávalók:
25 dkg túró
10 dkg bryndza
1 csomag újhagyma
csipet só
1 teáskanál pirospaprika
5 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
1 teáskanál kömény
Elkészítés: Az újhagymát vékony karikákra szelem. A túró egy tálba öntöm, hozzáadom a bryndzát és a vajat, majd villával alaposan áttöröm. Ezután tejföllel lazítom, fűszerezem, s néhány órát a hűtőbe teszem, hogy összeérhessenek az ízek.
Stefánia vagdalt
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
15 szeletnyi bacon
2 tojás + 4 tojás
2 marék zsemlemorzsa
1 fej vöröshagyma
3 teáskanál pirospaprika
frissen őrölt feketebors
só
olaj
Elkészítés: A hagymát apróra vágom, és egy serpenyőben kevés olajon üvegesre párolom. 4 tojást keményre főzök, majd megpucolok.
A húst egy tálba teszem, majd hozzáadom a pirospaprikát, borsozom, sózom, és a dinsztelt hagymával gazdagítom. Végezetül ráütöm a tojásokat, és hozzáadom a két maréknyi morzsát. Alaposan elkeverem a masszát.
Az őzgerincet vékony baconszeletekkel kibélelem, majd a massza felét belesimítom, s a megpucolt főtt tojásokat a massza közepébe helyezem. A maradék hússal szépen betakarom a tojásokat, majd a kilógó szalonnaszeletekkel betakarom a húst, és 200 fokon sütöm.
Egészen addig sütöm, amíg a szalonna szépen meg nem színesedik, ekkor kiveszem a sütőből a tepsit, ügyesen felfordítom a formát, és egy sütőpapíros tepsire borítom a pástétomot, majd a sütőbe visszatéve a szalonnakérget megpirítom. Amikor kész és kihűlt, akkor a hűtőbe teszem.
Másnap, a vendégség előtt egy órával kiszedem, hogy ne legyen túl hideg.
Sonkás-sajtkrémes piskótarolád Gizitől
Sós kenyértorta Csillától
WM
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: átértelmezhetőek, koktélparadicsom, létjogosultságuk, beletartozhatnak, összeállíthatjuk, baconszeletekkel, kísérletezhetünk, elengedhetetlen, összeérhessenek, pudingformákkal, burgonyasalátát, felturbózhatjuk, gyomorrontással, sonkatekercsből, zöldfűszerekkel, paradicsomokból, alapanyagokból, készítményeket, krumplisalátát, kukoricasaláta, felsorakoztató, felvágottakkal, szalonnakérget, elkészítéséhez, medvehagymával, remekléseinkbe, rétestésztából, klasszikusnak, természetesen, krumplisaláta, franciasaláta, összetételűek, rétegezhetünk, tésztakosárka, pirospaprikát, eredményeként, vendéglátás egyik, húsvét ideális, különféle primőrök, tojás ideális, hidegtálak tökéletes, hidegtálak egyik, kolbásszal töltött, hidegtálra kerülhet, elkészült pástétomok, majonézes alapú, kukoricasaláta vagy, friss piaci, franciasaláta mellett, elkészült műveket, kisebb mennyiségű, őzgerinc vagy,
|
|
|
|
vendéglátás egyik, húsvét ideális, különféle primőrök, tojás ideális, hidegtálak tökéletes, hidegtálak egyik, kolbásszal töltött, hidegtálra kerülhet, elkészült pástétomok, majonézes alapú, kukoricasaláta vagy, friss piaci, franciasaláta mellett, elkészült műveket, kisebb mennyiségű, őzgerinc vagy, frissesség megőrzése, konyhánkban készülő, kevés zselírozó, különféle krémek, helyükön maradnak, kocsonyába kerülő, zöldségek mellé, krémek alapja, krémek mellé, különféle ízvilágú, különféle kencék, zöldségeket ezen, sárgarépa könnyen, apróbb paradicsomokból, korábban felsorolt, harapásnyi koktélparadicsom, cikkekre szedett, paprikába töltött, vegetáriánus tálon, sajtos fogások, különféle töltött, vékonyra szelt, tartalmas hidegtálnak, húsok mellett, töltött tojásnak, tojássárgáját ízesítve, kaviárral töltött, fogásnál csak, tojás befogadóképessége, tojás sárgáját, töltött tojás, kaszinótojás szintén, klasszikus hidegkonyhai, húsvéti hidegtálról, tojáson kívül, formákat szinte, tojás kötelező, krémeket befogadó, különféle pékáruk, hidegkonyhai remekléseinkbe, tortilla- vagy, különféle lapos, gyomorrontással legyünk, töltött tojást, újhagymát vékony, tálba öntöm, hűtőbe teszem, hagymát apróra, serpenyőben kevés, tálba teszem, dinsztelt hagymával, őzgerincet vékony, massza felét, megpucolt főtt, massza közepébe, maradék hússal, szalonna szépen, sütőpapíros tepsire, sütőbe visszatéve, szalonnakérget megpirítom, vendégség előtt, órával kiszedem, átértelmezhetőek, koktélparadicsom, létjogosultságuk, beletartozhatnak, összeállíthatjuk, baconszeletekkel, kísérletezhetünk, elengedhetetlen, összeérhessenek, pudingformákkal, burgonyasalátát, felturbózhatjuk, gyomorrontással, sonkatekercsből, zöldfűszerekkel, paradicsomokból, alapanyagokból, készítményeket, krumplisalátát, kukoricasaláta, felsorakoztató, felvágottakkal, szalonnakérget, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 5151
- e Hét: 14654
- e Hónap: 28559
- e Év: 158266
|
|
|