Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hidegtálak ünnepi alkalmakra
  2015-03-28 23:46:33, szombat
 
   
  Hidegtálak ünnepi alkalmakra

A vendéglátás egyik fontos eleme a hidegtál. Az előkészített, hidegen kínált falatoknak azonban nem csak akkor van létjogosultságuk, ha nagyobb tömegeket szeretnénk vendégül látni, hanem családi ünnepek, ebédek, vacsorák alkalmával is kitűnő alternatívái lehetnek sok fogásnak.

A húsvét ideális alkalom hidegtálak készítéséhez. A sonka, a különféle primőrök és a tojás ideális alapot jelentenek sokféle hidegtál elkészítéséhez.





Húsvétkor rengeteg finomsággal készülünk - a hidegtálak tökéletes vendégvárók

A hidegtálak egyik kedvelt alapanyaga a hús. A hús többféle módon is tányérra kerülhet. Dolgozhatunk sült hússal, készíthetünk hidegtálat sonkával, különféle felvágottakkal, kolbászokkal, szalámival vagy akár füstölt halat is kínálhatunk. Igazi klasszikusnak számít a kolbásszal töltött karaj, de a hidegtálra kerülhet még fasírt vagy fasírozott, Stefánia vagdalt vagy bármilyen más pástétom is.

Az elkészült pástétomok, húsok mellé leggyakrabban valamilyen salátát szokás kínálni. Laktató és jó megoldás a tésztasaláta, de ezen kívül szinte bármilyen más saláta megfelelő lehet. Jó választásnak tűnnek a majonézes alapú saláták, mint például a kukoricasaláta vagy a franciasaláta, de készíthetünk ecetes vagy majonézes krumplisalátát vagy burgonyasalátát, sőt tavasz lévén a friss piaci kínálatból szemezgetve is összeállíthatjuk a salátákat.





A krumplisaláta is nagy kedvenc, természetesen a franciasaláta mellett

Az elkészült műveket nem csak tálba tehetjük, hanem ha kellően homogén összetételűek, akkor egy kisebb mennyiségű zselírozó anyag hozzáadása után különféle formákba is tölthetjük, majd miután megdermedt, tálra boríthatjuk. Kifejezetten jó forma erre az őzgerinc vagy a kuglófforma, de kisebb pudingformákkal is kísérletezhetünk.





Különféle salátákat és kencéket is rétegezhetünk - mutatós és nagyon finom a hidegtálon

A zselírozás más hidegkonyhai készítmények esetén is bevethető módszer. Régebben a frissesség megőrzése végett vonták be zselével a fogásokat, de a konyhánkban készülő ételekhez is érdemes egy kevés zselírozó anyagot használni, így biztosan nem fog kifolyni a töltelék a sonkatekercsből és a különféle krémek is fixebben a helyükön maradnak. Ezen kívül készíthetünk zöldségekkel, tojással, hússal gazdag kocsonyát is, amelyeket szintén nagyobb vagy kisebb, személyre szabott formára is alakíthatóak. A kocsonyába kerülő alapanyagokból mintákat is kirakhatunk, ha kellően türelmesek vagyunk és picit kreatívak, akkor igazán esztétikus tálakat készíthetünk.





Aszpikkal nagyon mutatós és ízletes hideg fogásokat készíthetünk

Ha nem szeretnénk komplett salátát kínálni a húsokhoz, akkor retekkel, uborkával, paprikával is könnyedén felturbózhatjuk a tálat, s a zöldségek mellé különféle krémeket kínálhatunk. A krémek alapja lehet krémsajt, tejföl, túró, juhtúró vagy épp avokádó. Klasszikus hidegkonyhai krém a körözött, de nyugodtan készíthetünk zöldfűszeres túrókrémet, tojáskrémet vagy épp halkrémet is. A krémek mellé kínált zöldségek nem csak színben járulnak hozzá a tál összképéhez, hanem arra is alkalmasak, hogy a különféle ízvilágú összetevőket ügyesen és esztétikusan elválasszuk egymástól.





A különféle kencék is népszerűek, csibe vagy nyuszi formájú kekszek nélkül is :)

A zöldségeket ezen kívül formázhatjuk és tölthetjük is. A retkek és a sárgarépa könnyen faragható, s az apróbb paradicsomokból is megannyi kedves forma készíthető. A korábban felsorolt krémekkel meg is tölthetjük a zöldségeket. A harapásnyi koktélparadicsom vagy épp a cikkekre szedett paprika tökéletes formát biztosít a kencéknek, amelyeket így könnyedén, porciózva tálalhatunk.





A paprikába töltött körözött vagy fűszeres túrókrém, vajkrém is nagyon kedvelt a hidegtálakon

Zöldségekből készíthetünk külön vegetáriánus fogásokat is, például zöldséges pástétomot, amelybe akár egész tojásokat is tehetünk, mint a Stefánia szeletbe. Ugyancsak helyt kaphatnak a vegetáriánus tálon a sajtos fogások is. A különféle töltött felvágottak és sonkák könnyedén átértelmezhetőek a vékonyra szelt félkemény sajtok felhasználása esetén, de bármilyen sajttál is része lehet egy tartalmas hidegtálnak.





Sajttorta sonkával Esztitől

A húsok mellett a tojás is elengedhetetlen kelléke a hidegtálaknak. A tojás nem csak salátában és krémekben jelenhet meg, hanem gyakorta szerepel töltve, sőt figurák készítésére is igen alkalmas. A töltött tojásnak rengeteg változata létezik, a tojássárgáját ízesítve visszatöltött verziótól kezdve a kaviárral töltött változatokig. Ennél a fogásnál csak a képzeletünk és a tojás befogadóképessége szab határt a variációknak. A tojás sárgáját minden esetben érdemes felhasználni, nagyon jó kötőanyag, könnyen lazítható és jól fűszerezhető. A töltött tojás mellett a kaszinótojás szintén kötelező eleme a klasszikus hidegkonyhai készítményeket felsorakoztató asztalnak.





A töltött tojás nem maradhat le a húsvéti hidegtálról

A húsokon és a tojáson kívül töltött tésztákat is tálra tehetünk. Legegyszerűbb megoldás a tésztakosárka, ami készülhet rétestésztából vagy épp leveles tésztából, de ügyes kezű háziasszonyok sós égetett tésztából is süthetnek kosárkákat. Ezeket a formákat szinte bármivel megtölthetjük, csak arra ügyeljünk, hogy a töltelék idő előtt el ne áztassa a tésztát.





A tojás kötelező elem a hidegtálon - csibeként biztos nagy sikert aratnak :)

A krémeket befogadó hengerek és kosarak mellett a különféle pékáruk és chipsek is beletartozhatnak a hidegkonyhai remekléseinkbe. A tortilla- vagy kenyérchipsek, a különféle lapos vagy vékonyra sodort kenyerek kitűnő kiegészítői lehetnek a kencéknek, segítenek elkerülni, hogy a sok majonézes, krémes csoda eredményeként egy gyomorrontással legyünk gazdagabbak.





Friss zöldfűszerekkel vagy medvehagymával is megbolondíthatjuk a töltött tojást

Körözött

Hozzávalók:
25 dkg túró
10 dkg bryndza
1 csomag újhagyma
csipet só
1 teáskanál pirospaprika
5 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
1 teáskanál kömény

Elkészítés: Az újhagymát vékony karikákra szelem. A túró egy tálba öntöm, hozzáadom a bryndzát és a vajat, majd villával alaposan áttöröm. Ezután tejföllel lazítom, fűszerezem, s néhány órát a hűtőbe teszem, hogy összeérhessenek az ízek.

Stefánia vagdalt

Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
15 szeletnyi bacon
2 tojás + 4 tojás
2 marék zsemlemorzsa
1 fej vöröshagyma
3 teáskanál pirospaprika
frissen őrölt feketebors

olaj

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, és egy serpenyőben kevés olajon üvegesre párolom. 4 tojást keményre főzök, majd megpucolok.
A húst egy tálba teszem, majd hozzáadom a pirospaprikát, borsozom, sózom, és a dinsztelt hagymával gazdagítom. Végezetül ráütöm a tojásokat, és hozzáadom a két maréknyi morzsát. Alaposan elkeverem a masszát.
Az őzgerincet vékony baconszeletekkel kibélelem, majd a massza felét belesimítom, s a megpucolt főtt tojásokat a massza közepébe helyezem. A maradék hússal szépen betakarom a tojásokat, majd a kilógó szalonnaszeletekkel betakarom a húst, és 200 fokon sütöm.
Egészen addig sütöm, amíg a szalonna szépen meg nem színesedik, ekkor kiveszem a sütőből a tepsit, ügyesen felfordítom a formát, és egy sütőpapíros tepsire borítom a pástétomot, majd a sütőbe visszatéve a szalonnakérget megpirítom. Amikor kész és kihűlt, akkor a hűtőbe teszem.
Másnap, a vendégség előtt egy órával kiszedem, hogy ne legyen túl hideg.





Sonkás-sajtkrémes piskótarolád Gizitől




Sós kenyértorta Csillától

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: átértelmezhetőek, koktélparadicsom, létjogosultságuk, beletartozhatnak, összeállíthatjuk, baconszeletekkel, kísérletezhetünk, elengedhetetlen, összeérhessenek, pudingformákkal, burgonyasalátát, felturbózhatjuk, gyomorrontással, sonkatekercsből, zöldfűszerekkel, paradicsomokból, alapanyagokból, készítményeket, krumplisalátát, kukoricasaláta, felsorakoztató, felvágottakkal, szalonnakérget, elkészítéséhez, medvehagymával, remekléseinkbe, rétestésztából, klasszikusnak, természetesen, krumplisaláta, franciasaláta, összetételűek, rétegezhetünk, tésztakosárka, pirospaprikát, eredményeként, vendéglátás egyik, húsvét ideális, különféle primőrök, tojás ideális, hidegtálak tökéletes, hidegtálak egyik, kolbásszal töltött, hidegtálra kerülhet, elkészült pástétomok, majonézes alapú, kukoricasaláta vagy, friss piaci, franciasaláta mellett, elkészült műveket, kisebb mennyiségű, őzgerinc vagy,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png virág  Rátalálsz  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Fekete-erdő desszert  Kövesd a cowboyt!  Szép álmokat!  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Nem számIt  Idő  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Png csokor  Alázat  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Szép napot kívánok  Radikális szeretet  Németh László tollából  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét  Jó éjszakát  Jónás Tamás – Végtelen b...  Alázat  Németh László tollából  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Makszim Gorkij gondolata  Alázat  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Németh László tollából  A televizió nem a kultúrát kép...  Lóhere  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png férfi  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Nem számIt  Szép estét kedves látogatóimna...  Bertolt Brecht -től idézet  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A televizió nem a kultúrát kép...  Akarat  Lóhere  Gonosz démon-álarc  Nagyi telefonál  A jó emberek mindig szépek mar...  Hazára minden embernek szükség...  Idő  Varga János Veniam - Fontos sz...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Kövesd a cowboyt!  Ami embereknek lehetetlen, az...  képre írva  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Sokan azt tartják 
Bejegyzés Címkék
vendéglátás egyik, húsvét ideális, különféle primőrök, tojás ideális, hidegtálak tökéletes, hidegtálak egyik, kolbásszal töltött, hidegtálra kerülhet, elkészült pástétomok, majonézes alapú, kukoricasaláta vagy, friss piaci, franciasaláta mellett, elkészült műveket, kisebb mennyiségű, őzgerinc vagy, frissesség megőrzése, konyhánkban készülő, kevés zselírozó, különféle krémek, helyükön maradnak, kocsonyába kerülő, zöldségek mellé, krémek alapja, krémek mellé, különféle ízvilágú, különféle kencék, zöldségeket ezen, sárgarépa könnyen, apróbb paradicsomokból, korábban felsorolt, harapásnyi koktélparadicsom, cikkekre szedett, paprikába töltött, vegetáriánus tálon, sajtos fogások, különféle töltött, vékonyra szelt, tartalmas hidegtálnak, húsok mellett, töltött tojásnak, tojássárgáját ízesítve, kaviárral töltött, fogásnál csak, tojás befogadóképessége, tojás sárgáját, töltött tojás, kaszinótojás szintén, klasszikus hidegkonyhai, húsvéti hidegtálról, tojáson kívül, formákat szinte, tojás kötelező, krémeket befogadó, különféle pékáruk, hidegkonyhai remekléseinkbe, tortilla- vagy, különféle lapos, gyomorrontással legyünk, töltött tojást, újhagymát vékony, tálba öntöm, hűtőbe teszem, hagymát apróra, serpenyőben kevés, tálba teszem, dinsztelt hagymával, őzgerincet vékony, massza felét, megpucolt főtt, massza közepébe, maradék hússal, szalonna szépen, sütőpapíros tepsire, sütőbe visszatéve, szalonnakérget megpirítom, vendégség előtt, órával kiszedem, átértelmezhetőek, koktélparadicsom, létjogosultságuk, beletartozhatnak, összeállíthatjuk, baconszeletekkel, kísérletezhetünk, elengedhetetlen, összeérhessenek, pudingformákkal, burgonyasalátát, felturbózhatjuk, gyomorrontással, sonkatekercsből, zöldfűszerekkel, paradicsomokból, alapanyagokból, készítményeket, krumplisalátát, kukoricasaláta, felsorakoztató, felvágottakkal, szalonnakérget, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5151
  • e Hét: 14654
  • e Hónap: 28559
  • e Év: 158266
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.