Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fagyosszentek
  2016-05-12 20:19:34, csütörtök
 
  Fagyosszentek: Pongrác, Szervác, Bonifác





Szent Pongrác, Szervác és Bonifác, (néhol Szent Orbán is) a fagyosszentek közé sorolhatók. A népi megfigyelések szerint ilyenkor az időjárás hirtelen hűvösre fordul, sokszor még fagy is kialakul, amely a rügyeket,virágokat és a termést is tönkreteheti.


A népi hagyományok kialakulása

Naptári elhelyezkedésük miatt tehát Pongrác, Szervác és Bonifác (május 12., 13., 14.) ,,fagyosszenteknek" minősülnek, akik a visszacsalogatott hajnali fagyokkal kárt okoznak a gyümölcsösökben és a veteményes kertekben. Az, hogy ,,Szervác, Pongrác, Bonifác, megharagszik, fagyot ráz" nem hozható összefüggésbe a névadó szentek legendájával, ezt ugyanis a nép találta ki, hogy valamivel megindokolja az időjárás kedvezőtlen megváltozását.





Ez a népi hidelem azonban korántsem jelenti azt, hogy minden évben fagy lenne ezeken a napokon, csak azt, hogy a múltbéli tapasztalatok és megfigyelések alapján többször fordult elő ilyenkor erős lehűlés. Természetesen az is megeshet, hogy éppen ezek a napok a hónap legmelegebb napjai, vagy előtte, illetve utána köszöntenek be fagyok és az erős lehűlések. Éppen ezért nem szabad pontosan ezkehez napokhoz ragaszkodni, már csak azért sem, mert ez a hiedelem is nagyon régi keletű, valószínűleg még a naptárreform előtt keletkezett.


Naptárreform, 10 napos csúszás

A fagyosszentekhez kötődő hiedelem helyénvalónak bizonyul, ha figyelembe vesszük az 1582-es naptárreformot. Ekkor tértek át ugyanis a ma is érvényes Gergely-naptárra. A korábbi Julianus-naptár pontatlansága miatt fennmaradt 10 napos hibát azzal küszöbölték ki, hogy 1582. október 4-e után másnap október 15-ét írtak. Ettől kezdve tehát 10 nappal eltolódtak a dátumok a régi naptárhoz képest. A fagyosszentek időjárási szabálya viszont - Pongráchoz, Szerváchoz, Bonifáchoz kötődve - május 12-14. maradt ezután is.





Gyakran lehet hallani, hogy ,,korán jöttek az idén a fagyosszentek“. Az előbbieket figyelembe véve tulajdonképpen május első napjaiban van a rendes idejük.


A magyar népi hagyományok

A magyar népi hagyomány számos legendát ismer Pongrácról, Szervácról és Bonifácról: ezek szerint Pongrác kánikulában, a subájában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsípték a szúnyogok. Mivel ezekért a velük történt szerencsétlenségekért haragszanak ránk, bosszút esküdtek ellenünk, és évről évre visszajárnak, hogy tönkretegyék a termést. Fagyot ráznak, letarolják a veteményt, megdermesztik a földet, sok bosszúságot okozva ezzel az embereknek.





Ki is volt valójában Pongrác, Szervác és Bonifác?


Szent Pongrác vértanú - ünnepe: május 12.

Az ázsiai Frígiában látta meg a napvilágot, s itt veszítette el édesapját és édesanyját. Tizennégy évesen nagybátyja, Dénes gyámságára maradt, akivel Rómába költöztek. Az ő negyedükben bujkált híveivel Marcellinusz pápa, s tőle vette fel a keresztséget Dénes és Pongrác. Hamarosan azonban a rejtőzködő pápára rábukkant a hatóság, ezzel együtt Pongrácot és nagybátyját is feljelentették a császárnál. Pongrác a császár előtt kiállva is hősiesen védelmezte hitét és a keresztényeket, ennek következtében pedig 304. május 12-én a Via Aurelián lefejezték.





Szümnakhosz pápa bazilikát építtetett Pongrác Via Aurelián fekvő sírja fölé. Rómában fehérvasárnap az újonnan megkereszteltek a Pongrácnak építtetett bazilikához vonultak, s megújították hitvallásukat. Hitüket az ártatlan gyermek oltalma alá helyezték szeretetük és bizalmuk jeleként. E bizalom pedig eskük megerősítéseként is szolgált a bírói tárgyalásokon: a peres felek Pongrác sírjánál esküdtek meg arra, hogy igaz a vallomásuk. A késő középkor óta Pongrácot a tizennégy segítőszent közé sorolják.


Szent Szervác püspök - ünnepe: május 13.

A rajnavidéki Maastricht város püspökeként működött. Jelentős szerepet játszott a kereszténység terjesztésében Németalföld területén. Maastrichtban az ő nevéhez fűződik a Miasszonyunk-templomának a megépítése is, amely ma is a város egyik vallási központja. Szervác püspök kora egyik tekintélyes egyházi személyisége volt, aki az eretnek, különösen az arianizmus híveinek elszánt üldözője volt.





A legenda szerint, mikor a hunok Róma városához közeledtek,Szervác püspök az apostolok sírjánál imádkozott a veszedelem elhárításáért. A harmadik napon látomása volt: Szent Péter jelentette neki, hogy városát, Maastrichtet Isten megkíméli. 384. május 13-án halt meg, pünkösdhétfő napján. Szabadban fekvő sírját soha nem lepte be a hó még a legnagyobb havazások közepette sem. Később templomot emeltek sírja fölé és búcsújáró hellyé vált. Sírjánál, ereklyéinél sok beteg meggyógyult.


Szent Bonifác vértanú - ünnepe: május 14.

Egy Agles nevű nemes hölgy vagyonának volt az őrzője, akivel paráznaságba keveredett. Később isteni intésre megbánták bűneiket, és arra a döntésre jutottak, hogy a Bonifác a vértanúk holttesteinek megkeresésére indul, hátha ily módon, imái révén üdvözülést nyerhet. Pár nappal később Bonifác Tarsus városába érkezett, ahol leült a még éleltben levő szenvedő vértanúk lábaihoz, bilincseiket csókolgatta, majd a szenvedésről, az ördög megtagadásáról és az isteni szeretetről szólt.





Bonifácot elfogták, a bírónak megvallotta kereszténységét, aki dühében felakasztatta és addig szaggattatta vaskarmokkal, míg el nem tűntek a csontjai. Bonifác az égre tekintve, derűsen viselte kínszenvedéseit. Ezek után a gonosz bíró Bonifác szájába forró ólmot öntetett, ő pedig így szólt: ,,Hálát adok neked, Uram, Jézus Krisztus, élő Isten fia.“ Ezután a bíró üstöt hozatott, megtöltette szurokkal, és Bonifácot fejjel lefelé a fortyogó szurokba tetette. Mivel ez sem ártott neki, megparancsolta, hogy fejezzék le. Bonifác május 14-én halt vértanúhalált.


Nemcsak Pongárc, Szervác és Bonifác tartozik a májusi fagyosszentek közé. Itt van még ugyanis Szent Orbán (május 25.), akinek a nevéhez szintén sok népi bölcsesség köthető.





Az Orbán-napi hideg a szőlőnek árt a leginkább, ezért sokfelé szobrot emeltek számára a szőlőben, és Orbán-napon körmenetben keresték fel. A szőlőtermelő falvak a szőlőhegy védelmét és a bő termés biztosítását várták tőle. Erre utalnak a népi szólások is: ,,ha Orbán nevet, a szőlő sír“ vagy egy más megfogalmazás szerint: ,,savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő.“

Takács Henrietta

Források: jelesnapok.oszk.hu, magyarkurir.hu és http://www.korkep.sk

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Címkék: fagyosszenteknek, fagyosszentekhez, megerősítéseként, gyümölcsösökben, kereszténységét, elhelyezkedésük, kínszenvedéseit, megkereszteltek, keresztényeket, naptárreformot, tulajdonképpen, feljelentették, megparancsolta, megtagadásáról, terjesztésében, tárgyalásokon, összefüggésbe, elhárításáért, tapasztalatok, helyénvalónak, természetesen, következtében, megfigyelések, hitvallásukat, felakasztatta, fagyosszentek, megváltozását, vértanúhalált, megfogalmazás, maastrichtban, kereszténység, fehérvasárnap, pontatlansága, megdermesztik, megkeresésére, holttesteinek, fagyosszentek közé, népi megfigyelések, időjárás hirtelen, népi hagyományok, visszacsalogatott hajnali, veteményes kertekben, névadó szentek, időjárás kedvezőtlen, népi hidelem, múltbéli tapasztalatok, hónap legmelegebb, erős lehűlések, naptárreform előtt, fagyosszentekhez kötődő, 1582-es naptárreformot, korábbi Julianus-naptár, Szent Pongrác, Szent Orbán, Pongrác Via Aurelián, Szent Szervác, Szent Péter, Maastrichtet Isten, Szent Bonifác, Bonifác Tarsus, Jézus Krisztus, Nemcsak Pongárc, Takács Henrietta,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png ház  Paul David Tripp Április 20  Alázat  Az engedelmesség miért nem vál...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Akarat  Reggel van  Facebookon kaptam  Erdőn  A jó emberek mindig szépek mar...  Rátalálsz  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Leonardo da Vinci gondolata  Hazára minden embernek szükség...  Png kutya  Ne kapaszkodj magasabbra,  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép estét kedves látogatóimna...  Kaffka_Margit  Szép estét kedves látogatóimna...  Png fotel  Akik bántanak téged  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Png virág  Png virág  Alvó cicák  Png telefon  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Hiányzik  Nagyi telefonál  Mi lenne ha  Png csokor  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Reggel van  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szép estét  Nagyi telefonál  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Próbálj meg ...  Akarat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Neked tudnod kell  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Sose bánj semmit  Szép estét  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Gonosz démon-álarc  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Ne kapaszkodj magasabbra,  Julian Brass gondolata  Fekete István - Akác  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Jó éjszakát  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
fagyosszentek közé, népi megfigyelések, időjárás hirtelen, népi hagyományok, visszacsalogatott hajnali, veteményes kertekben, névadó szentek, időjárás kedvezőtlen, népi hidelem, múltbéli tapasztalatok, hónap legmelegebb, erős lehűlések, naptárreform előtt, fagyosszentekhez kötődő, 1582-es naptárreformot, korábbi Julianus-naptár, régi naptárhoz, fagyosszentek időjárási, előbbieket figyelembe, rendes idejük, magyar népi, subájában megfagyott, velük történt, ázsiai Frígiában, keresztséget Dénes, rejtőzködő pápára, császár előtt, újonnan megkereszteltek, ártatlan gyermek, bírói tárgyalásokon, peres felek, késő középkor, tizennégy segítőszent, rajnavidéki Maastricht, kereszténység terjesztésében, város egyik, arianizmus híveinek, legenda szerint, hunok Róma, apostolok sírjánál, veszedelem elhárításáért, harmadik napon, legnagyobb havazások, döntésre jutottak, vértanúk holttesteinek, ördög megtagadásáról, isteni szeretetről, bírónak megvallotta, égre tekintve, gonosz bíró, bíró üstöt, fortyogó szurokba, májusi fagyosszentek, nevéhez szintén, szőlőtermelő falvak, szőlőhegy védelmét, népi szólások, szőlő sír&#8220, fagyosszenteknek, fagyosszentekhez, megerősítéseként, gyümölcsösökben, kereszténységét, elhelyezkedésük, kínszenvedéseit, megkereszteltek, keresztényeket, naptárreformot, tulajdonképpen, feljelentették, megparancsolta, megtagadásáról, terjesztésében, tárgyalásokon, összefüggésbe, elhárításáért, tapasztalatok, helyénvalónak, természetesen, következtében, megfigyelések, hitvallásukat, felakasztatta, fagyosszentek, megváltozását, vértanúhalált, megfogalmazás, maastrichtban, kereszténység, fehérvasárnap, pontatlansága, megdermesztik, megkeresésére, holttesteinek, megharagszik, szenvedésről, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1116
  • e Hét: 10619
  • e Hónap: 24524
  • e Év: 154231
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.