Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Rakd le a lélek terhét
  2017-10-19 23:10:54, csütörtök
 
   
  Seneca: Rakd le a lélek terhét





Seneca: 28. erkölcsi levél

Azt hiszed, veled történt meg egyedül, és csodálkozol rajta, mint valami szokatlan dolgon, hogy hosszú utazásod s a sokféle vidék változatossága sem oszlatta el kedélyed nyomasztó bánatát? Szívet kell cserélned, nem égboltot.
Kelj át a roppant tengeren, legyen, mint Vergiliusunk mondja, hogy föld, városok elmaradoznak - akárhová kerülsz, nyomon követnek bűneid. Valakihez, aki ugyanezt panaszolta, Szókratész így szólt: "Miért csodálkozol, hogy utazásaid nem válnak hasznodra? Hiszen magadat hordozod körbe." Ugyanaz fojtogat, ami messzire űzött. Mi gyönyörűséget lelhetsz a tájak újdonságában? A vidékek, városok megismerésében? Ez a hányódás a semmibe visz. Kérded, miért nem könnyít rajtad ez a menekülés? Te is magaddal menekülsz.
Le kell rakni a lélek terhét, előbb semmilyen vidék sem fog tetszeni. Gondold, hogy most olyan állapotban vagy, mint a már felindult és izgalomba jött látnok, megtelve a nem önmagából támadó ihlettel. Vergiliusunk így mutatta be Tombol a látnok: vajha ki tudná tépni szívéből azt a nagy istent!
Ide-oda futkosol, hogy lerázzad a rád telepedő súlyt, pedig az éppen a hányódás során válik egyre terhesebbé, ahogyan a hajón is kisebb nyomást fejt ki a mozdulatlan rakomány, de ha egyenetlenül görög, hamarabb meríti le azt az oldalt, ahova nehezedik. Bármit teszel, magad ellen teszed, és éppen a mozgással ártasz magadnak: hiszen beteget rázol összevissza. Ámde miután megszabadulsz a bajtól, minden helyváltoztatás kellemes lesz: elvetődhetsz a legtávolibb földre, megtelepedhetsz barbár országok bármely zugában, mindenféle lakhelyet vendégszeretőnek fogsz találni. Fontosabb, hogy milyen állapotban érkezel, mint az, hogy hova, és ezért nem kell egyetlen helyhez sem kötni lelkünket. E meggyőződés szerint kell élnünk: "Nem egyetlen zugocska számára születtem, hazám az egész világ." Ha ez világossá vált előtted, már nem csodálkozol, hogy nem segítenek rajtad a változatos vidékek, ahová sorban elvándorolsz, mert meguntad az előbbieket. Hiszen mindegyik tetszett volna, ha a magadénak tekintetted volna. Most nem utazol, hanem bolyongsz, hányódsz, egyik helyet cseréled fel a másikkal, pedig amit keresel, a boldog élet, minden helyen megtalálható. Mi lehet lármásabb a fórumnál? És ott is élhetsz nyugalomban, ha szükséges.
De ha szabad volna rendelkezni magunk fölött, a fórum látványát és környékét is messze kerülném. Mert ahogyan a fertőző helyek még a legkicsattanóbb egészséget is próbára teszik, úgy a még nem tökéletes, lábadozó helyes gondolkozás számára is vannak kevéssé üdvös dolgok. Nem osztom azoknak a nézetét, akik beúsznak a folyó közepére és a háborgó életben lelve örömöt, naponta bátran birkóznak meg a nehézségekkel. A bölcs elviseli azokat, de nem választja, s inkább él békében, mint harcban. Nem sokat ér, hogy bűneinket messzire hányjuk, ha civakodnunk kell másokkal.
"Harminc zsarnok állta körül Szókratészt - mondod -, s nem tudták lelkét megtörni." Mit számít, mennyi az úr? Szolgaság csak egy van. Ha ezt megvetetted, az urak akármekkora falkájában is szabad maradsz. Ideje abbahagyni, de előbb kezedbe olvasom a rézpénzt.
"Az egészség a hiba felismerésével kezdődik." Szerintem ezt kitűnően mondta Epikurosz; mert aki nem tudja, hogy hibázik, megjavulni sem akar; az kell, hogy kárhoztasd vétkedet, mielőtt lefaragnád.
Egyesek dicsekednek bűneikkel; azt képzeled, töri valamennyire is fejét orvosságon, aki fogyatkozásait erényei közé sorolja? Így hát tőled telhetően emelj vádat, indíts nyomozást magad ellen, először az ügyész szerepében működj, azután a bíróéban, legvégül a védőügyvédében. Alkalomadtán légy kérlelhetetlen magadhoz.
Élj egészségben!
 
 
0 komment , kategória:  Írások  
Címkék: vendégszeretőnek, helyváltoztatás, legkicsattanóbb, megtelepedhetsz, változatossága, fogyatkozásait, felismerésével, megismerésében, kérlelhetetlen, védőügyvédében, nehézségekkel, gyönyörűséget, megszabadulsz, egyenetlenül, újdonságában, elvetődhetsz, vergiliusunk, elvándorolsz, megtalálható, elmaradoznak, valamennyire, alkalomadtán, civakodnunk, szókratészt, rendelkezni, megvetetted, meggyőződés, összevissza, dicsekednek, gondolkozás, mozdulatlan, csodálkozol, akármekkora, tekintetted, legtávolibb, nyugalomban, lélek terhét, sokféle vidék, roppant tengeren, tájak újdonságában, semmibe visz, nagy istent, hányódás során, mozdulatlan rakomány, mozgással ártasz, legtávolibb földre, egész világ, változatos vidékek, magadénak tekintetted, boldog élet, fórum látványát, fertőző helyek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A csonk és a facsemete  Nem mindegy  Amikor még rangja volt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Sajnos ezt elBalogozták  Intelem  Nagy László - Szerelem emléke  Csörög a telefonom  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Cicus virággal  Kakaós piskóta  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Magyarország ilyen hely.  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márciusi eső  Testünk a szenvedélyek izzó f...  mindent a népért...  Kezdet  Meghitt estéken . . .  A gyász  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép Álmokat  Mély, puha álom - sárga féltés  A magukat nyílt és őszinte emb...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Szép estét kedves látogatóimna...  Imádkozás Krisztus értelméért  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Magyarország ilyen hely.  Az embernek fiatal korában van  Jóga férfiaknak  Fújjad márciusi szél . . .  Benned is ezerféle szín van  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Facebookon kaptam  Ez a miénk!  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Facebookon kaptam  Testünk a szenvedélyek izzó f...  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Esti kép  Por  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Talpra vándor  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Cicus virággal  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam  Nem mindegy  Ez a miénk!  Alvó baby  Facebookon kaptam  Nemzeti  Facebookon kaptam  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Szép álmokat!  A közszereplő  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
lélek terhét, sokféle vidék, roppant tengeren, tájak újdonságában, semmibe visz, nagy istent, hányódás során, mozdulatlan rakomány, mozgással ártasz, legtávolibb földre, egész világ, változatos vidékek, magadénak tekintetted, boldog élet, fórum látványát, fertőző helyek, legkicsattanóbb egészséget, folyó közepére, háborgó életben, bölcs elviseli, urak akármekkora, hiba felismerésével, ügyész szerepében, vendégszeretőnek, helyváltoztatás, legkicsattanóbb, megtelepedhetsz, változatossága, fogyatkozásait, felismerésével, megismerésében, kérlelhetetlen, védőügyvédében, nehézségekkel, gyönyörűséget, megszabadulsz, egyenetlenül, újdonságában, elvetődhetsz, vergiliusunk, elvándorolsz, megtalálható, elmaradoznak, valamennyire, alkalomadtán, civakodnunk, szókratészt, rendelkezni, megvetetted, meggyőződés, összevissza, dicsekednek, gondolkozás, mozdulatlan, csodálkozol, akármekkora, tekintetted, legtávolibb, nyugalomban, egészségben, egészséget, panaszolta, előbbieket, orvosságon, változatos, megjavulni, szókratész, lefaragnád, állapotban, mindenféle, szerepében, abbahagyni, falkájában, kárhoztasd, terhesebbé, lakhelyet, hasznodra, mozgással, bolyongsz, izgalomba, mindegyik, segítenek, születtem, utazásaid, telhetően, nyomozást, lelkünket, fontosabb, világossá, menekülés, magadénak, valakihez, cserélned, bűneinket, nehezedik, birkóznak, nyomasztó, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 111
  • e Hét: 513
  • e Hónap: 6095
  • e Év: 122748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.