Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
125 éves a Dobos torta
  2011-01-05 21:55:52, szerda
 
   
  Nemrég volt 125 éves a Dobos torta

125 év, egy és negyed század! Nagy idő! Ennyi idős hazánk egyik, a világot meghódító terméke, egy mára már szinte hungarikumnak számító gasztronómiai csodája, a Dobos torta. Ma ismét múltat idézünk: gasztrotörténeti kirándulásra invitálunk.

A Gundel név nem az egyetlen a legfinomabb, nemzetközileg is ismert, elismert magyar ételek történetében, az ételek megalkotóinak körében. Hasonló ismertségnek örvend Dobos C. József, neves magyar cukrász mester, aki a XIX. század derekán született. Összehasonlításul ugyanebben az időben alkotta gasztronómiai remekeit a francia Georges Auguste Escoffier, akit a francia konyhaművészet egyik alapítójaként tartanak számon.





Dobos C. József

Dobos C. József (Pest, 1847. január 18. - Budapest, 1924. október 10.) magyar cukrász, szakácsmester, szakíró, szakácsdinasztia leszármazottja, apja mellett, majd az Andrássy-családnál tanult. 1878-ban nyitotta meg csemegeüzletét Budapesten, ahol saját készítésű ételeket is árult. 1884-ben alkotta és az 1885-ös kiállításon mutatta be a Dobos tortát, mely azóta világszerte ismertté vált. Az 1885-ös és 1896-os kiállításon pavilonja volt, üzletét 1906-ban adta fel. Vagyona nagy részét hadikölcsönbe fektette, s így szegényen halt meg. Műveltsége révén közmegbecsülésnek örvendett, sok neves barátja volt. Gazdag könyvtárral rendelkezett. (Forrás: Wikipédia)

Honnan indult a történet?
Dobos hírnevét - Gundelhez hasonlóan - egy édesség megalkotásával, kitalálásával alapozta meg, melynek receptjét 1906-os nyugdíjba vonulásáig megtartott magának. A Dobos torta, hisz mi másról is lenne szó, a magyar cukrászatban a sütik sütije, a legek lege! Nem csak egy egyszerű torta, ma már fogalom.

Dobos C. József tortájával egy teljesen új készítési módot talált ki az akkor szokásos eljárások helyett, mely világviszonylatban hatalmas gasztronómiai újításnak számított. Amikor először elkészítette, célja az volt, hogy olyan tortát alkosson, amely az akkori kor kevésbé fejlett hűtési technikája mellett is hosszú ideig eltartható és élvezhető maradjon.

A tortát a nagyközönségnek először 1985-ben az első Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatták be, persze óriási sikerrel. Az újdonság első kóstolói között ott volt az akkori magyar uralkodó pár, Sissi, azaz Erzsébet királyné és I. Ferenc József, osztrák császár, magyar király is.





Ropogós karamell, csokoládés vajkrém és könnyű piskóta...


Ropogós karamell, csokoládés vajkrém és könnyű piskóta...

A torta bemutatása lázba hozta egész Budapestet, annak ínyenceit, cukrászait, vendéglőseit egyaránt. Még a nagyhírű Gerbeaud-t is megelőzte vajkrémes tortájával. Sokan próbálták utánozni, sikertelenül!
Dobos egyébként az 1885-ös kiállításon egy borsos árakkal működő vendéglőt üzemeltetett, mely a tortán kívül más, újdonságnak számító tartósított ételeket, készítményeket is felvonultatott kínálatában, például spárgát, cukorborsót, szarvasgombát, lúdmájat, balatoni fogast, tokaji ecetet és vadhús ecetet.


A siker


Nem a karamelldob miatt Dobos... A Dobos torta ezután vált ismertté itthon és külhonban egyaránt, és nyugodtan mondhatjuk, meghódította szinte egész Európát. Más volt, mint a kor hagyományos, emeletes, felcicomázott tortái. Kitűnt azok közül egyszerű eleganciájával. Másik titka a vajkrém volt, amit abban a korban még nem ismertek, a kor édességei főzött krémekkel és tejszínhabbal készültek. A vajkrém volt hát Dobos nagy találmánya.

Mind a tortában lévő csokoládés vajkrém, mind pedig a tészta különleges piskótája Dobos újítása volt. A hagyomány szerint az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú tévedése vezette rá a mestert (érdekes, a fiú neve nem maradt meg a köztudatban), aki só helyett véletlenül cukrot tett a köpülő edénybe. A cukrászmester az így elrontott vajból alkotta meg remekét.




Nem a karamelldob miatt Dobos...

Dobos C. József remekművével beutazta egész Európát. Mindenhol bemutatta, de receptjét szigorú titokként féltve őrizte. Bármerre próbálkoztak a cukrászok a torta elkészítésével, sikertelenül próbálták megfejteni a torta titkát. A tortákat Dobos cukrászüzeméből társzekereken, sózott jég között szállították Nyugat-Európa jelentősebb nagyvárosaiba.


Közkinccsé vált


A cukrászmester szakácskönyve Dobos 1906-ban nyugdíjba vonult. Tortája receptjét ekkor átadta a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal a kikötéssel, hogy azt bármelyik ipartestületi tag szabadon felhasználhatja. Önzetlen gesztus volt.

Dobos, túl azon, hogy nagyműveltségű és nagyhírű cukrász, szakács volt, szakíróként is remekelt. Talán legismertebb műve az 1881-ben napvilágot látott Magyar-francia szakácskönyve, mely hű tükre korának, ízig-vérig franciás. Szerepel benne az ételek párolása, a zöldségfélék kifinomult használata, előkészítési és tárolási módokat tartalmaz. A receptek mindkét nyelven szerepelnek benne, így szinte észrevétlenül honosodtak meg nálunk is, a rolád, kotlett, pommes-frites kifejezések, valamint váltak konyhánk részeivé például a szószok, mártások.

A Dobos torta eredeti receptje:

,,1 db 22 cm átmérőjű tortához kell 6 db piskótalap. Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 dkg) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (5 dkg) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (10 dkg) liszttel és 2 lat (3 és fél dkg) olvasztott vajjal. Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db egész tojás, 12 lat porcukor (20 dkg) 14 lat (23 és fél dkg) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél dkg), 1 lat vaniliáscukor (1,7 dkg) 2 lat kakaóvaj (3 és fél dkg), 1 tábla csokoládé (20 dkg). A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vaniliáscukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk. "





Jöhet egy szelet?

Jöhet.

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: gasztrotörténeti, szakácsdinasztia, felhasználhatja, nagyközönségnek, táblacsokoládét, cukrászüzeméből, ipartestületnek, eleganciájával, elkészítésével, konyhaművészet, készítményeket, nagyműveltségű, felvonultatott, csemegeüzletét, vaniliáscukrot, megalkotásával, leszármazottja, megalkotóinak, összeállítása, nemzetközileg, társzekereken, felmelegített, cukrászmester, hadikölcsönbe, gasztronómiai, vaniliáscukor, alapítójaként, szarvasgombát, összekeverjük, tejszínhabbal, szakácsmester, kitalálásával, felcicomázott, szakácskönyve, ipartestületi, hungarikumnak, világot meghódító, ételek megalkotóinak, időben alkotta, francia Georges, francia konyhaművészet, 1885-ös kiállításon, édesség megalkotásával, magyar cukrászatban, sütik sütije, legek lege, egyszerű torta, akkor szokásos, nagyközönségnek először, első Budapesti, újdonság első, akkori magyar, Dobos, Georges Auguste Escoffier, Budapesti Országos Általános Kiállításon, Ferenc József, Fővárosi Cukrász, Mézeskalácsos Ipartestületnek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Akarat  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Nem méltó hozzád  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Kerüld el az evangélium örömén...  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Png kislány  Png fotel  Kövesd a cowboyt!  Png fotel  Tanuld meg ezt a versemet  Png virág  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kövesd a cowboyt!  Alázat  Bounty krémes  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Adakozás  Albert Einsteinről  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Popper Péter szavai  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Erdőn  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Rátalálsz  Albert Einsteinről  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Akarat  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Jó éjszakát  Alázat  Adakozás  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Makszim Gorkij gondolata  Jó éjszakát  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
világot meghódító, ételek megalkotóinak, időben alkotta, francia Georges, francia konyhaművészet, 1885-ös kiállításon, édesség megalkotásával, magyar cukrászatban, sütik sütije, legek lege, egyszerű torta, akkor szokásos, nagyközönségnek először, első Budapesti, újdonság első, akkori magyar, torta bemutatása, nagyhírű Gerbeaud-t, borsos árakkal, tortán kívül, karamelldob miatt, vajkrém volt, tortában lévő, tészta különleges, hagyomány szerint, édes vajkrémre, vajat köpülő, köpülő edénybe, torta elkészítésével, torta titkát, tortákat Dobos, cukrászmester szakácskönyve, 1881-ben napvilágot, ételek párolása, zöldségfélék kifinomult, receptek mindkét, kikevert sárgáját, tortához szükséges, gázról levéve, hideg tojásos, hatodikat áthúzzuk, gasztrotörténeti, szakácsdinasztia, felhasználhatja, nagyközönségnek, táblacsokoládét, cukrászüzeméből, ipartestületnek, eleganciájával, elkészítésével, konyhaművészet, készítményeket, nagyműveltségű, felvonultatott, csemegeüzletét, vaniliáscukrot, megalkotásával, leszármazottja, megalkotóinak, összeállítása, nemzetközileg, társzekereken, felmelegített, cukrászmester, hadikölcsönbe, gasztronómiai, vaniliáscukor, alapítójaként, szarvasgombát, összekeverjük, tejszínhabbal, szakácsmester, kitalálásával, felcicomázott, szakácskönyve, ipartestületi, hungarikumnak, mézeskalácsos, nagyvárosaiba, tojásfehérjét, tojássárgáját, észrevétlenül, cukrászatban, zöldségfélék, vendéglőseit, rendelkezett, meghódította, legismertebb, elkészítette, ismertségnek, előkészítési, összetöltünk, sikertelenül, üzemeltetett, történetében, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4650
  • e Hét: 14153
  • e Hónap: 28058
  • e Év: 157765
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.