Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
A kereszt mindannyiunk életében egyszemélyes,
  2021-03-11 20:47:17, csütörtök
 
  A kereszt mindannyiunk életében egyszemélyes, de minden keresztnek a vége a feltámadás
Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök atya is bekapcsolódott nagyböjt negyedik hetének szerdai Előszenteltek Liturgiájába. Így két főpásztor is imádkozott a görög katolikusok sajátságos szertartásán az Attila téri főszékes egyházban.
Palánki püspök atya a prédikáció elején elárulta, hogy még váci évei alatt sokat vett részt Előszenteltek Liturgiáján és ezt egy közelmúltbéli beszélgetésben megemlítette Fülöp metropolitának, aki kapott az alkalmon és meghívta a közös imádságra.
Az e naphoz tartozó szentírási szakasz a Példabeszédek könyvéből hangzott el, benne olyan szókapcsolatokkal, ellentétpárokkal, amik Szent Efrém imádságában is felbukkannak. Ilyen a szorgalmas és lusta, a bölcs és balga valamint az alázatos és kevély. Ezek részletezésre igyekezett rávilágítani Palánki püspök atya tanításában.
...... ............



Nagyobb kép Link
...... ............


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orfeo Zenekar és Purcell Kórus hangversenye 02.08
  2021-02-08 21:40:18, hétfő
 
  Az oratóriumirodalom egyik kiemelkedő alkotását hozza el virtuális koncerttermünk színpadára február 8-án az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, kiváló szólistákkal, Vashegyi György vezényletében. Haydn A Teremtés című művének szövegét a Biblia legelső lapjairól kölcsönözte. Szerzeménye a földi lét nagyszerűségét, beláthatatlan gazdagságát hirdeti, egy-egy részlete képeskönyvszerűen, élénk színekkel, sok-sok kedvességgel, bájjal és humorral tárja a hallgató elé e csoda részleteit. A Teremtés többrétegű remekmű. Az Isten-természet-ember háromszögének jegyében keletkezett oratórium a zenei ábrázolás mesterműve.
Műsor Haydn: A Teremtés

Helyszín: Kodály Központ, Pécs videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csaba testvér szomorú, de boldog története
  2021-01-20 20:52:46, szerda
 
  Az évek elmúltak, a kislányból nyugodt, szép édesanya lett. Nekem nem sikerült megoldani az ő akkori problémáját a szüleivel, de sikerült átsegíteni életének ezen a nehéz, súlyos időszakán.
A képen látható anyukáról szól az alábbi történet.
...... ...........


Karácsonyi szünet volt! Ilyenkor talán még jobban fáj a gyermekeknek a magány. Odamentem az egyik szomorú kislányhoz, olyan 5-6 éves volt - sajnos hozzá sem jött el senki - huncutul rámosolyogtam, és kérdezem: ,,Jössz játszani?" (Egy árva gyermektől sohasem kell azt kérdezni, mi a gond, mert gond az van elég, minek ráirányítani a figyelmet a sebekre, azokat olyan könnyű elkaparni!)
Felcsillant a csöpp gyermek szeme, és azt mondta: ,,Játszuk azt, hogy te megtalálsz!" Nagyra kerekedett a szemem, mert sokféle játékra gondoltam, de erre nem. Hamar kitaláltam a szabályokat, ölbe kaptam a kislányt, feldobtam jó magasra egy párszor, és közben örvendeztem, hogy jé, milyen jó, hogy én őt megtaláltam! Ő meg gurgulázva kacagott és próbálta elkapni a biztonságos kikötőt jelentő nyakamat. Persze nem hagytam. Örömömben, hogy megtaláltam , még egy párszor jó magasra feldobtam, majd pihegve átöleltem. Az árva kislány, kit karácsonykor senki sem keresett, és telefonon sem hívott fel, kacagott, kacagott, majd mosolyogva megkérdezte: ,,Te is boldog vagy, mert megtaláltál?"
Most, ha találkozunk, - még ha nem is dobom fel kacagva, - ma is eljátsszuk a régi játékot, mert valóban jó, hogy mi megtaláltuk egymást! Csaba t.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Devecseri Gábor: Egry
  2021-01-10 14:43:40, vasárnap
 
  Egry Józsefről a kortárs költők számos verset írtak, zömmel halálát követően emlékezésképpen. Devecseri Gábor költő versben így írt róla:

A vászon egyetlen fehér folt.
Hát ez mi? Kérdenéd. De látod:
nem fehér lap, de tó is, ég is;
ha meglátod egész világod.

Ha akad benne buktató is,
visz és utaztat. Lám, tenyér volt,
húzd szemed össze: egy virágot
ringat a víz, mit tóba dobtál
rég, rég, gyerekként, terád vár ott,
és megteszi most: ne legyen
világod, virágod, halálod
és semmi más, mi földiség volt,
de földön, tavon és hegyen
túl, most már mindig teljes égbolt.

Forrás: szozat_org
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A felnőtt (isten)gyermek bennünk
  2021-01-05 12:13:19, kedd
 
  Emeljük föl szívünket!.
Minden kezdet viselős azzal a vággyal, hogy az új lehetőségeket a legjobban éljük meg. A születés ünnepének folytatásaként beköszöntő új év talán még inkább ösztönöz bennünket erre. Most azonban, úgy tűnik, nehezebb a pálya, mint néhány évvel ezelőtt. Tartóssá vált a stressz, a bizonytalanság, és sokszor a megold(hat)atlanság is. Az ünnep talán valamelyest tisztogatta a látóhatárt, de azért sűrű még a köd. A nappalok csak lassan hosszabbodnak, a világosság csak lassan növekszik. Járvány, maszkok kívül-belül, betegség, halál. Egymásra utaltság és távolságtartás, digitális mintha-személyesség és egyre gyötrőbb öleléshiány a ránk telepedő online világban. Eközben a tettvágyunk minduntalan korlátozott lehetőségekbe ütközik.
Jó lenne mindezen felülemelkedni, messzebbre látni, majd a dolgokat ebből a távlatból a helyükre tenni.
A hiányok és az ajándékok egy tőről fakadnak - tartja egy régi bölcsesség. Ilyen, sok gyümölcsöt érlelő tőkénk lehet a gyermekségünk, amelyről azonban le kell nyesegetnünk mindent, ami gyermeteg, infantilis. Különös ellentmondással hívja fel erre a figyelmünket a Szentírás is.

Állandó szerzőnk, Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását publikáljuk Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hatszáz csomag érkezett a Korányi-kórház udvarára
  2020-12-08 10:44:12, kedd
 
  Hatszáz csomag érkezett péntek délben Szombathelyről a Korányi-kórház udvarára a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató intézményeiben készült kézműves finomságokkal megtöltve.
Kép a gazdasági épület előtti
...... ...........Link
...... ........... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Cantalamessa bíboros adventi elmélkedései
  2020-12-04 16:48:22, péntek
 
  Ferenc pápa jelenlétében tartja meg Cantalamessa bíboros adventi elmélkedéseit
...... .........


Magyar kurír FERENC PÁPA - 2020. december 3., csütörtök

A Pápai Ház szónoka, a nemrég bíborossá kreált Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes december 4-én, 11-én és 18-án tartja meg adventi elmélkedéseit Ferenc pápa és a Római Kúria tagjainak jelenlétében a következő témáról: ,,Taníts meg számba venni napjainkat, hogy eljussunk a szív bölcsességére!" (Zsolt 90,12)
December 4-én, pénteken reggel 9 órakor tartja meg első adventi elmélkedését Raniero Cantalamessa. A kapucinus szerzetes negyven éve prédikál a Vatikánban, mióta 1980. június 23-án Szent II. János Pál pápa kinevezte őt a Pápai Ház szónokának. Már a harmadik egyházfőt szolgálja töretlen odaadással.
Nemrég így nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak:
Azzal, hogy egy olyan pápa, mint amilyen II. János Pál, Benedek és Ferenc is, időt talál arra, hogy meghallgasson egy szegény, egyszerű kapucinus atyát, példát ad az egész Egyháznak arról, mennyire nagyra tartják Isten szavát. Ebben az értelemben ők prédikálnak nekem."
Az adventi elmélkedéseket hagyományosan az Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnájában tartják. Most változott a helyszín: a járvány miatt - biztosítandó a megfelelő távolságot a résztvevők között - a VI. Pál teremben hangzanak el az előadások. Meghívást kaptak a bíborosok, érsekek, püspökök, a Pápai Család prelátusai, a Római Kúria és a római vikariátus alkalmazottai, továbbá a római legfőbb szerzetesi elöljárók, illetve a szerzetesrendek vatikáni képviselői.
A három adventi elmélkedés témáját a 90. zsoltár alapján választotta Cantalamessa bíboros:
Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!" (Zsolt 90,12).

- Először Mária szívében fogant meg az Ige - Raniero Cantalamessa első adventi elmélkedése (1. rész) Link

- Nincs kegyelem hit nélkül - Raniero Cantalamessa első adventi elmélkedése (2. rész) Link

- A karácsony kezd pogány télünnepé válni - Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes könyvét ajánljuk Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Böjte Csaba: Adventi elmélkedés
  2020-12-01 20:39:03, kedd
 
  ISTEN AJÁNDÉKAI....
Napról napra készüljünk, hogy boldog ünnepünk legyen s ne csak karácsonykor!
Az első öröm, melyet életadó Atyánk megszeretne osztani veled, a létezés maga! Jó dolog élni, létezni! Ez az öröm járja át mindazt, ki Istentől létet kapott! A kis bárányok önfeledt ugrálása a tavaszi zöld gyepen, vagy a fészekből kikelt kis fecskemadár villódzása az esti alkonyban, mind mind a létezés örömének a túlcsordulása! Ülj le kint a természetben vagy szobád csendes zugában, és töltsön el a létezés öröme, érezd ahogyan dobog a szíved, ahogyan áramlik ereidben az életadó vér, érezd ahogyan 36 fokon lobog benned az élet lángja, mely minden szorgalmasan dolgozó kis sejtedet átjárja, életben tartja. Érezd ezt a belső tüzet, az élő tested drága ajándéka szerető Istenednek.
Nyisd ki a szemed és csodálkozz rá környezetedre, próbáld megérteni azt a sok csodát, melyet két szemedbe, agyadba rejtett az Úr. A szemed előtt élesen kirajzolódó világ lehetne fehér feketében, úgy is lehetne élni, hisz sokáig a televízió adásait is csak így láttuk, de Isten, a te Atyád, túláradó szeretetében megajándékozott a színek sziporkázó, csodálatos, tarka világával! Csodáld a finom árnyalatokat, az előtted kirajzolódó formákat, érezd a kép mélységét, ne legyen semmi magától értetődő!
Végy a kezedbe egy almát, mind a gyermek ahogyan a karácsonyi ajándékát bontja, te is nagy figyelemmel harapj bele az egészséges gyümölcsbe! Ne légy mohó, lassan rágd, hagyd, hogy zamatos íze átjárja szádat, majd torkodon keresztül betöltse bensődet. Semmi másra ne gondolj, csak arra a tiszta, finom ízre, mit a napon érlelt gyümölcs neked akar ajándékozni, aztán lassan gondolj arra, hogy mindez a létezés szép ráadása, Istened nagylelkűsége a sokféle, íz, zamat, illat. Te mikor az autódat tankolod, nem kérded a gépkocsitól, hogy milyen ízű üzemanyagra vágyik, netalán eper ízűre, vagy mandula ízűre. Nem kérded, hanem a csövet szépen a tartályba teszed és megtöltöd, majd útra kelsz! Az ember világa is lehetne sokkal egyszerűbb, ehetnénk mindannyian csak salátát vagy káposztát, hisz a létet teremthette volna úgy is az Isten, hogy az elég legyen, de mennyivel gazdagabb így az életed! Egy lánynak ha udvarolsz és elmész, hogy meglátogasd őt, és ő az otthonában finom süteménnyel fogad, az téged joggal felbátorít, boldoggá tesz, de ha ragyogó arccal és egy hatfogásos nagy vacsorával várnak, akkor tudhatod, hogy téged itt nagyon - nagyon szeretnek! Ha körbenézel magad körül, láthatod, hogy Isten nem egy hatfogásos vacsorával vár, hanem az ízek, zamatok, illatok végtelen áradatával, mert Atyád, azt szeretné, hogy a mindennapi léted ünnep, öröm legyen számodra!
Éld át az Istentől kapott léted örömét! Indulj el, haladj, s csodálkozz rá, hogy bokád, térded ízületei mérnöki pontossággal hordoznak, izmaid akaratodtól vezérelve célba juttatják a testedet. Szinte elképzelni sem lehet, ahogy ez az élő gyár, mely te vagy, s melyben milliárd és milliárd sejt végzi a maga jól körülírt feladatát életed minden percében mozog, terveket készít, él, álmodik!! Miközben boldogan kacagva úszol, testedet körülöleli a tó hűs vize, látod a célt, haladsz, szíved megállás nélkül pumpálja izmaidba az életerős, friss vért! Az egyik fiúnknak a szíve születése óta beteg volt, meg kellett műteni, az orvos részletesen elmondta, hogy hogyan cseréli ki a dobogó szív egyik billentyűjét, a kezembe adta a mérnöki munka csodás kis darabját és közben elmondta, hogy ez közel öt millió forint lesz! Lementem a kápolnába és végtelen öröm töltött el, és az élet végtelen csodája előtt térdet hajtottam! Hála és öröm töltött be, lám Istentől én jó szívet kaptam, minden billentyű szépen zár, működik, élek, több, mint ötven éve dobog a szívem! Ki tudná megmondani, hogy hány milliárd dobbanás és mily rengeteg megmozgatott oxigéndús vér áradt szét a testemben, hogy építeni, imádkozni, szeretni, tudjak! Egy ember évente egy tonna mindenféle táplálékot vesz magához, és mindezt teste a maga képére formálja, belőle leszel te, és lesznek a tiszta, szép gondolatok, tettek, álmok!
Ünnepre készülünk, kérlek állj meg és töltsön el a létezés öröme, a végtelen, tiszta hála, hisz ajándék minden sejted, porcikád, perced! Alázattal eszmélj rá, hogy milyen csodálatos, távlatokba vezető ajtót nyitott előtted Istened, amikor létbe hívott, és megajándékozott e hatalmas lehetőséggel, a te saját önálló életeddel!
Szeretettel, Csaba t.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az élet igéje – 2020. december
  2020-12-01 20:32:39, kedd
 
  Magyar kurír NÉZŐPONT - 2020. december 1., kedd

Az egész világon milliók olvassák és igyekeznek tettekre váltani - Chiara Lubich, a Fokoláre mozgalom alapítója kezdeményezése szerint - az adott hónapra kiválasztott bibliai mondatot és a hozzáfűzött magyarázatot, amely széles körben hatással van az egyének és közösségek életér
...... ........... .........


Világosságom és üdvösségem az Úr - kitől félnék?" (Zsolt 27,1)
,,Marianánál születése után az orvosok agyi károsodást állapítottak meg. Látszott, hogy nem fog tudni beszélni és járni. Úgy éreztük, Isten azt kéri, hogy így szeressük őt, és atyai karjaiba vetettük magunkat" - írja Alba, egy fiatal brazil édesanya. És így folytatja: ,,Négy évig élt velünk és szeretetet hagyott maga után. Soha nem hallhattuk a szájából, hogy papa és mama, de némaságában a tekintete beszélt ragyogó fénnyel. Nem taníthattuk meg járni, ő tanított bennünket, hogy megtegyük az első lépéseket a szeretetben, az önmagunkról való lemondásban, hogy szeressünk. Mariana az egész család számára Isten ajándéka volt, amit egyetlen mondattal írhatnánk le: a szeretetet szavakkal nem lehet elmagyarázni."
Ez történik ma is mindannyiunkkal. Nem tudjuk irányítani a létünket. A tehetetlenség közepette fényre van szükségünk, legalább egy halvány kis fényre, hogy lássuk, mit kell ma tennünk, hogy megtaláljuk az új életere vezető kiutat.

A fájdalom, a félelem, a kétség, a magány és az álmainkat meghiúsító ,,ellenséges" körülmények sötétségét megtapasztaljuk a föld minden pontján, és minden korban az emberiség történelme folyamán, ahogy ez az ősi ima tanúsítja a Zsoltárok könyvében.
Szerzője valószínűleg ítéletre váró, igazságtalanul megvádolt ember, akit mindenki elhagyott. A vészjósló jövő miatti bizonytalanságban Istenre hagyatkozik. Tudja, hogy Ő nem hagyta el népét a megpróbáltatások közepette, tudja, hogy Ő megszabadít, ezért Ő lesz a világossága, biztos és bevehetetlen menedéke. Éppen törékenységének tudatában nyílik meg bizalommal Isten felé, fogadja be jelenlétét az életébe, és várja bizalommal végső győzelmét szeretetének kifürkészhetetlen útjain.

Itt a kellő idő, hogy újra bizakodjunk az Atya szeretetében, aki gyermekei boldogságát akarja. Készen áll, hogy magára vegye aggodalmainkat, hogy ne forduljunk magunkba, hanem osszuk meg szabadon másokkal a világosságunkat és a reményünket.
Az élet igéje - ahogy Chiara Lubich írja - a sötétségből a világosságra vezet utunkon, az ,,én"-ből a ,,mi"-hez, a magányból a közösségre: ,,Arra szólít, hogy erősödjek meg hitemben: van Isten, és szeret engem. [...] Találkozom valakivel? Hinnem kell, hogy Isten akar nekem üzenni általa. Belekezdek egy munkába? Hinnem kell továbbra is az Ő szeretetében. Valamilyen fájdalom ér? Hitem azt mondja: Isten szeret engem. Örömök érnek? Isten szeret engem! Itt van, velem van mindig. Tud rólam: osztozik minden gondolatomban, minden örömömben, minden vágyamban, velem hordozza az aggodalmaimat, életem minden megpróbáltatását. Hogyan élesszük fel magunkban ezt a bizonyosságot? [...] Úgy, hogy keressük Őt magunk között. Megígérte, hogy jelen lesz ott, ahol ketten vagy hárman összejönnek az Ő nevében. (vö. Mt 18,20) Ezért azokkal, akik az igét élik, az evangéliumi kölcsönös szeretet jegyében találkozzunk, és osszuk meg a tapasztalatainkat! Így megízleljük majd jelenléte gyümölcseit: az örömöt, a békét, a fényt, a bátorságot. Ő pedig itt marad mindannyiunkkal, velünk él, velünk munkálkodik tovább a mindennapokban."

Szerző: Letizia Magri
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A galamb is lehet hűséges társ
  2020-11-17 17:31:13, kedd
 
  A nővér, aki ezt a képet készítette, azt mondta, hogy egy galamb 2 napra jön, és egy kicsit beül ennek a beteg embernek az ágyába, amit senki sem látogat meg.
Megállapították, hogy az idős férfi a kórház közelében a park padján ülő galambot etetett.
...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 376
  • e Hét: 1455
  • e Hónap: 14893
  • e Év: 217806
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.