Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/49 oldal   Bejegyzések száma: 489 
Áprily Lajos: Március
  2020-02-29 23:19:10, szombat
 
  Bár a szökőév miatt idén hosszabban kellett várnunk rá, most már nem késik tovább a várva várt március. Huszonnégy sornyi zengést kínál a várakozás utolsó óráira Áprily Lajos. És egy kérdést: ,,zeng - ugye zeng, ugye zeng a szíved?"
...... ........


A nap tüze, látod,
a fürge diákot
a hegyre kicsalta: a csúcsra kiállt.
Csengve, nevetve
kibuggyan a kedve
s egy ős evoét a fénybe kiált.

Régi, kiszáradt
tó vize árad,
néma kutakban a víz kibuzog.
Zeng a picinyke
szénfejü cinke
víg dithyrambusa: dactilusok.

Selymit a barka
már kitakarta,
sárga virágját bontja a som.
Fut, fut az áram
a déli sugárban
s hökken a hó a hideg havason.

Barna patakja
napra kacagva
a lomha Marosba csengve siet.
Zeng a csatorna,
zeng a hegy orma,
s zeng - ugye zeng, ugye zeng a szíved?

Forrás: Digitális Irodalmi Akadémia
Fotó: Borsodi Henrietta
 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
Küzdelem életünk sivatagában
  2020-02-29 23:11:32, szombat
 
  2020. február 29.Nagyböjt 1. vasárnapja - Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 4,1-11)

A nagyböjti időszak a bűnbánat, az imádság, a böjt és a jó cselekedetek ideje. A szentmisék olvasmányai is erre készítenek föl bennünket. Az első vasárnap Jézus böjtjére és megkísértésére helyezi a hangsúlyt, és a hívő embert az ezekben való helytállásban segíti. Jézus úgy jelenik meg itt, mint az új Ádám, aki az első Ádámmal ellentétben nem bukik el, hanem ellenáll a kísértésnek. Ő egyben az új Izrael képviselője, aki a választott néppel ellentétben, mely negyven évig vándorolt a sivatagban, életét Isten kezébe helyezi, míg Izrael népe sokszor visszautasította Isten vezetését. Ahogy a választott népet Isten vezette ki Egyiptomból és vezette a sivatagon át az Ígéret földjére, úgy Jézust is a Lélek vezeti a pusztába, ahol a sátán megkísérti.
Mindhárom kísértés, amiről a vasárnapi evangéliumban hallunk, végső soron az Istenbe vetett bizalomról szól. Már az Ószövetségben olvassuk: ,,Halld, Izrael! Az Úr, a mi Istenünk az egyetlen Úr! Szeresd Uradat, Istenedet szíved, lelked mélyéből, minden erőddel." (MTörv 6,4-5) Ez azt jelenti, hogy Izrael csak Istent szeretheti, és csak benne bízhat. Ellen kell állnia annak a kísértésnek, hogy ,,olyan legyen, mint az Isten" (Ter 3,5). Ez az emberiség állandóan visszatérő kísértése is, amely arra vonatkozik, hogy az ember majd mindent megold Isten nélkül, rá már nincs is szükség, az ember elég önmagának...
Háromszor kísérti meg Jézust a sátán, és mindig azzal, hogy használja ki a hatalmát, éljen vele saját javára. Elsőként úgy, hogy tegyen csodát, változtassa kenyérré a köveket; majd pedig hitének erejével Istent kényszerítse, hogy mentse meg, ha leveti magát a templom oromzatáról; végül pedig azzal, hogy rendelje alá magát a sátán hatalmának és erőszakos fellépésének. Jézus mindhárom kísértésnek ellenáll, mert nem önmagára tekint, hanem Isten van létezése középpontjában. Nem kérkedik erejével, és nem állítja hatalma szolgálatába.
A bennünket érő próbák és kísértések azt jelzik, hogy a küzdelem most bennünk folytatódik, életünk sivatagában zajlik, hiszen a jó és rossz határvonala nem valahol rajtunk kívül, hanem a szívünk mélyén húzódik. Újra és újra választanunk kell a jó és a rossz között, az élet és a halál között! Még ha gyakran gyengék vagyunk is, mindannyian belekapaszkodhatunk abba, aki kiállta a kísértést, és éppen azért jött el hozzánk, hogy megmentsen bennünket. Ezen a lelkünkben lévő küzdőtéren tehát nem vagyunk egyedül. Mivel a sátán valójában nem is ellenünk küzd, hanem Isten ellen ágál, minket csak az Isten elleni bosszúja eszközéül használ.
Nagy erőforrás számunkra ez a történet. Egyrészt jelzi, hogy Jézus valóban magára veszi emberségünk minden terhét, ismeri belső kétségeinket és kísértéseinket, mindezeket ő is átélte. Másrészt ez azt is jelzi, hogy a kísértés még nem jelenti a sátán győzelmét, mert Isten kegyelmével képesek vagyunk neki ellenállni. Ezért a kísértést nem szabad összetéveszteni a bűnnel. Aki azt kiállja, az jut el az új Ígéret földjére: Isten országába.

Ternyák Csaba érsek
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Imre Margit Ágota, a Parma Fidei idei kitüntetettje:
  2020-02-29 23:06:44, szombat
 
  Az élethivatásomért csak hálát tudok adni a Jóistennek, hogy meghívott, és megtartott. Itt vagyok.
Imre Margit Ágota, a Parma Fidei idei kitüntetettje: Hálát adok a Jóistennek, hogy megtartott
...... ........


Idén Imre Margit Ágota OSBM görögkatolikus szerzetesnő kapta a Parma Fidei - Hit Pajzsa díjat. Az életének 88. esztendejében is friss, energikus Bazilita nővérrel a Nagy Szent Bazil Rendi Nővérek máriapócsi kolostorában beszélgettünk.
Milyen családba született, és hogyan emlékszik vissza a gyermekkorára?
Hajdúdorogon születtem egyszerű görög katolikus, vallásos családban, negyedik gyermekként. Édesanyámat hétéves koromban elveszítettem. A hatodik gyermeke megszülése után egy hónapra meghalt. Édesapám földműves volt, de ebben az időben katonáskodott. 1940-et írtunk. Egy évvel később leszerelt, és újra megházasodott; egy nála sokkal fiatalabb özvegyasszonyt vett el. Kislányként őt és a nővérét a szüleik beadták a kisvárdai orsolyita nővérekhez, de az édesanyja két hét elteltével hazavitte azzal, hogy egy családban elég egy apáca. Már fiatalon férjhez ment, de csak rövid ideig éltek együtt, mert a férje meghalt, majd a kislányuk is. Így találkozott az ugyancsak özvegy édesapámmal. A házasságukból két húgom született. Nyolcan lettünk volna testvérek, de előttem meghalt két nővérem diftériában, egy hét leforgása alatt. A hatodik gyermek pedig, akit édesanyám szült, mindössze nyolc hónapot élt. Én igen korán elkerültem otthonról. A máriapócsi nővérek Hajdúdorogon vezettek egy kis internátust a líceumba járó lányoknak, és dolgoztak a bazilita atyák konyháján is. Édesapám második felesége elvitt ezekhez a nővérekhez. Éppen ott volt a máriapócsi főnöknő. Arra már nem emlékszem, hogy miről beszélgettünk, de végül Máriapócsra kerültem, tizennégy évesen. Ebben a korban még nem lehettem jelölt. Máriapócson egy kis árvaházat vezettek a nővérek, olyan kislányok számára, akiknek az édesapjuk odaveszett a háborúban. Én is köztük éltem három évig. Tizenhét évesen már jelölt lehettem.

Bővebben 2020. február 29 Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Köszönet, hála és öröm – Kovács Gergely érsek körlevel
  2020-02-29 23:00:36, szombat
 
  Kovács Gergely érsek 2020. február 24-én kelt körlevélben fejezi ki köszönetét, háláját és örömét püspökszentelése és érseki beiktatása méltóságteljes megünneplésért.
,,Urunk, Jézus Krisztus kegyelme, Isten szeretete és a Szentlélek közössége legyen mindnyájatokkal!" (2Kor 13,13)
,,Föltételezem rólatok, hogy az én örömöm a ti örömötök is, mindnyájatoké" (2Kor 2,3)

Az alábbiakban köszönőlevelét teljes terjedelmében közreadjuk. 2020.02.29 Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Két magyar érem a junior vívó-Európa-bajnokságon
  2020-02-29 22:53:38, szombat
 
  A párbajtőröző Büki Lili ezüst-, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett pénteken a junior vívók Európa-bajnokságán a horvátországi Porecben.
A kontinensviadal honlapja szerint három magyar is a legjobb nyolc közé jutott: Borsody Emma számára a negyeddöntő jelentette a végállomást - ezzel hetedik lett -, míg Büki és Muhari egymás ellen lépett pástra a fináléért. Ezt az asszót 15-13-ra Büki nyerte, majd a döntőben egy tussal, 15-14-re kapott ki a cseh Veronika Bieleszovától.

A férfi tőrözők közül a legjobb helyen Szemes Gergő zárt: a Ferencváros kadétok között aranyérmet nyert 16 éves versenyzője a juniorok között 14. lett.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Marosi Ádám nyerte az öttusázók kairói világkupáját
  2020-02-29 22:49:52, szombat
 
  Kiegyensúlyozott teljesítménnyel, kiváló vívással Marosi Ádám nyerte meg az öttusázók idei első világkupa-versenyét Kairóban.
- Az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Marosi a 200 méteres úszásban 2:05.69 perccel a hetedik legjobb időt érte el, a körvívásban kiemelkedően szerepelt, 28 ellenfelét győzte le és csak héttől kapott ki, majd a bónuszvívásban - utolsóként pástra lépve - ugyancsak megnyerte párharcát, ezzel két szám után nagy fölénnyel az élen állt, 32 ponttal előzte meg az akkor második helyezett orosz Alekszandr Lifanovot.
- Lovaglásban két verőhibával és minimális időtúllépéssel 285 pontot ért el, amivel megőrizte első helyét. A lövészetekkel megszakított 4x800 méteres futásnak 25 másodperccel hamarabb vághatott neki, mint a három szám után a második helyre felzárkózó egyiptomi Mohanad Saban. Végül tekintélyes előnye birtokában úgy is magabiztosan győzött, hogy a kombinált számban 11:24.20 perccel a 22. eredményt érte el.
,,Ez egy remek befejezése volt egy nagyszerű napnak" - nyilatkozott a nemzetközi szövetségnek a célba érkezést követően. - ,,A selejtező nehéz volt számomra, mert nagyon rosszul ment a vívás. Most megpróbáltam erre odafigyelni, és nagyszerűen sikerült. A lovaglásom miatt kicsit szomorú vagyok, de végül is nyertem, és ez csodálatos. Legutóbb 2014-ben, Kecskeméten nyertem világkupát, nagyon sokat, hat évet kellett várni az újabb győzelemre." - Marosi Ádám

A szombati férfi döntőben még két magyar szerepelt: Bereczki Richárd 25., Kardos Bence pedig 26. lett.
Eredmények férfi döntő:
1. Marosi Ádám 1470 pont Gratulálok a szép eredményhez


2. Dzsun Vung Te (dél-koreai) 1460
3. Arthur Lanigan-O Keeffe (ír) 1454
...25. Bereczki Richárd 1375
26. Kardos Bence 1371
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
A mérkőzés a befejezés előtt 20 percig állt.
  2020-02-29 22:43:32, szombat
 
  A Bayern München kiütéses, 6-0-s győzelmet aratott a Hoffenheim vendégeként a német labdarúgó-bajnokság 24. fordulójának szombati játéknapján.
- A mérkőzést kétszer is félbe kellett szakítani szurkolói rendbontás miatt, a vendégszurkolók a Hoffenheim többségi tulajdonosa, Dietmar Hopp ellen tiltakoztak. A bírónál akkor telt be a pohár, amikor egy sértő hangvételű molinót is kifeszítettek. A második játékmegszakítás után, amikor húsz percig állt a játék, és a mérkőzésvezető az öltözőbe küldte a csapatokat, a labdarúgók visszamentek ugyan a pályára, de a hátralévő bő tíz percben már csak ,,gurigáztak" a labdával, érdemben nem futballoztak, ezzel is tiltakozva a vendégszurkolók viselkedése ellen. A kényszerszünet alatt a Bayern teljes vezérkara és néhány játékos is a müncheni szektorhoz vonult, hogy lenyugtassa a drukkereket.
- Hoppot, aki az SAP egyik alapítója, sok német szurkoló nem szereti amiatt, hogy a vagyonát felhasználva az alsóbb ligákból az élvonalba vezette a Hoffenheimet. Egy, a mostanihoz hasonló molinó miatt korábban a Borussia Dortmund szimpatizánsai 50 ezer eurós büntetést kaptak és két szezonon keresztül nem lehetnek ott a sinsheimi mérkőzéseken, a Hoffenheim otthonában. Az elmúlt fordulóban szintén tiltakoztak Hopp ellen, most szombaton Kölnben is sértő hangú feliratot mutattak fel a drukkerek.
*
Vidámabb és békés téma:
Ami a magyar érdekeltségű meccseket illeti: Sallai Roland kezdőként a 70. percig játszott a Dortmund otthonában 1-0-ra alulmaradó Freiburgban, míg Szalai Ádám csapata, a Mainz 2-0-ra nyert a vendég Paderborn ellen. A magyar válogatott csatárt a 84. percben cserélték be.

Forrás: sport 24 híroldal.
 
 
0 komment , kategória:  Külföldi foci  
Férfi kézilabda B.L. csoport kör végén
  2020-02-29 22:34:19, szombat
 
  Tabella
...... ..........


Magyar csapatok a Bajnokok ligájának megfelelő színvonalon teljesítettek. Mind két csapat tovább jutott a legjobb nyolc közé.
Hajrá Magyarok!!! Gratulálok a minőségi játékhoz mind a két csapatnak .



*
Nagyot küzdött, végül kikapott Barcelonában a Szeged
Az utolsó öt perc kétgólos szegedi vezetésnél kezdődött, de mivel a meccs utolsó négy találatát a Barcelona szerezte, végül fordulatos, nagy csatában 30-28-ra nyert.
A MOL-Pick Szeged 30-28-ra kikapott a Barcelona otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában. Szégyenkezni nem kell a Szeged csapatának, sőt emelt fővel kell ezt a két gólos vereséget elviselni. azért egy Barcelona csapattól idegenbe ki kapni, csak két góllal, ez azt mutatja, hogy egyformán jól játszottak. Sőt többször is volt a Szegedi csapat 1 - 2 gól előnyben. Kapusuk -Alilovic védése kimagasló teljesítmény volt. Közel 50 % volt a védési mutatója.
...... ......


A legeredményesebb játékos a barcelonai Luka Cindric és Jure Dolenec, valamint a Szegedi Bodó Richárd volt egyaránt hét góllal.
- .A magyar együttes a negyeddöntőbe jutásért a címvédő Észak macedón Vardar Szkopjéval találkozik.

*
- Tízgólos győzelemmel zárta a BL-csoportkört a Telekom Veszprém.
A Telekom Veszprém 32-22-re győzött az ukrán Motor Zaporizzsja otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában.
A mérkőzés mindkét csapat számára tét nélküli volt, az előző fordulóban ugyanis eldőlt, hogy a Veszprém a második helyén végez csoportjában.
Az előző idényben BL-ezüstérmes magyar együttes a negyeddöntőbe jutásért a lengyel Orlen Wisla Plock csapatával találkozik, amelyet a spanyol Javier Sabaté, a Veszprém korábbi vezetőedzője irányít.
- A negyeddöntőbe jutásért Plockban március 21-én vagy 22-én, Veszprémben pedig egy héttel később lépnek pályára a csapatok.
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Napsütéses téli kép
  2020-02-29 22:06:20, szombat
 
  ...... ............

 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
A betegségben nagyra nőtt hit tanúja
  2020-02-29 13:40:08, szombat
 
  "Bár ágyhoz vagyok kötve, de a szememmel repülhetek... Hiszek, és imádkozom a rózsafüzért, ami megment engem...
Ferenc pápa találkozott a teljesen lebénult Paolóval
...... ........... ........


A február 28-i általános kihallgatáson a Szent Péter téren Ferenc pápa üdvözölte a 22 éves, izomsorvadás miatt teljesen lebénult Paolo Palumbót, aki a hatalmas nézettségű sanremói dalfesztiválon tanúságot tett hitéről.
Paolo egy másik nagy vágya teljesült ezzel a találkozással. A fiatalember, akinek a története drámai volta ellenére sem a szomorúság, a beletörődés története, hanem a reményé és az álmoké.
Paolo tizenhét évesen vette észre először, hogy kiesik a kezéből a merőkanál és a kés, a munkaeszközei, hiszen szenvedélyesen séfnek készült. Európában ő az, akit legfiatalabb korában sújtott az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű betegség. Ma már csak a szemét tudja mozgatni, beszédszintetizátoron keresztül kommunikál. A fesztiválon az Én Paolóval vagyok című dalban mondta el történetét: ,,Ha egy kis remény is van, meg akarom élni. A testem börtönné vált, a szememmel és a képzeletemmel túllépek a korlátokon... Reményt adok a betegeknek... Én vagyok a hegy, aki elmegy Mohamedhez, bár ágyhoz vagyok kötve, de a szememmel repülhetek... Hiszek, és imádkozom a rózsafüzért, ami megment engem."
Ferenc pápa akkor ismerte meg a történetét, amikor Paolo egy másik vágya teljesült: vezetett egy drónt a szemmozgásával, és ennek öröméről tanúságot tett az interneten. Ekkor egy kézzel írott levelet küldött neki a pápa, amelyben elmondta, mennyire nagy hatással volt rá akaratereje, kitartása.
Imádkozom érted, te is imádkozz értem! Az Úr áldjon meg, Szűz Mária oltalmazzon téged!
Testvéri üdvözlettel, Ferenc pápa "
Az általános kihallgatást követően Paolo elmesélte követőinek a pápával való találkozást: ,,Átadom nektek azt a szeretet, amit ő adott nekem." Megható szavakkal fordult a Szentatyához: ,,Az évek során a hit magja kihajtott bennem, és mára erős fa lett belőle. A betegség nem tudott gátat szabni imáimnak, ellenkezőleg, táplálta azokat, megértette velem, hogy Isten terve túlmegy azon, amit képesek vagyunk azonnal megérteni. Én kezdem érteni, és amit felfedezek, az végtelen örömmel tölt el."



Forrás és fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2020.02.28
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
     1/49 oldal   Bejegyzések száma: 489 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 489 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 662
  • e Hét: 1741
  • e Hónap: 15179
  • e Év: 218092
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.