Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/36 oldal   Bejegyzések száma: 358 
Magyarok a Barcáér
  2014-03-31 21:07:55, hétfő
 
  Magyarok a Barcáért
...... .......


3x26 perces dokumentumfilm sorozat
Különleges dokumentumfilm-sorozat készült a Barcelona híres magyar játékosairól, a három részből álló, összesen mintegy másfél órás alkotást a Duna Televízió tűzi műsorára március 31-én, hétfő este 21.55 órakor.

Plattkó Ferenc, Kocsis Sándor, Kubala László, Czibor Zoltán játékosok

Az FC Barcelona a világ legsikeresebb és legnépszerűbb futballklubja. A Barca mottója, mely szerint "Több, mint egy klub" valóban igaz: világmárka, több tízmillió rajongóval. Kevesen tudják azonban, hogy a mai sikerek megalapozásában olyan kiváló magyar játékosoknak is kulcsszerepe volt, mint a gólgyáros Kubalának, a rongylábú Czibornak és az aranyfejű Kocsisnak, vagy az itthon elfeledett Berkessynek és Plattkónak. Háromszor 26 perces sorozatunkban őket mutatjuk be: Barcelona magyar hőseit. Sorozatunk első epizódjában az FC Barcelona évszázados történelmének hajnalával foglalkozunk. Plattkó Ferenc 1923-1930 között volt a katalán klub kapusa, de kivándorlása előtt a magyar közönség kedvence is volt. Kubala Lászlót 1950-ben, regénybe illő kalandok után került a csapathoz, ahol rövidesen a Barca elsőszámú csillaga lett. 1956 a magyar futball történetét is örökre megváltoztatta. Az Aranycsapat legendás játékosai közül néhányan külföldre távoztak. Míg Puskás a Real Madridhoz, addig a balszélső Czibor Zoltán és az Aranycsapat csatára Kocsis Sándor, a Barcelonához szerződött. A rongylábú Czibor, akit Spanyolországban csak az őrült bohóc néven emlegettek, hamar a spanyol közönség kedvencévé vált, míg a visszafogott, elegáns Kocsist néhány hét után legendás fejesei miatt egész Katalónia aranyfejnek becézte. A Magyarok a Barcáért megtekintése után senki nem fog meglepődni azon, ha egy magyar kapusról szóló vers, kötelező tananyag a spanyol iskolákban, vagy ha Európa legnagyobb stadionjának bejáratánál egy magyar játékos két méteres bronzszobrával találkozik.

Producer-rendező-operatőr: Kocsis Tibor
Szerkesztő: Horváth András Dezső
Gyártó: Flóra Film International
Támogató: a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja
Köszönet: MLSZ, Vasas Kubala Akadémia 2014

Videó Link
...... ..........


Kubala László hatalmas szobra fogadja a Camp Nouba érkezőket (Fotó: Flóra Film International)
......


Több mint öt éve spanyol producer kollégám úgy beszélt egy magyarról, hogy közben könnybe lábadt a szeme, és a legnagyobb katalán hősökhöz hasonlította őt - Kubala Lászlóról volt szó - mondta Kocsis Tibor rendező. - Jó volt magyar stáb tagjaként dolgozni a Camp Nouban, érezni a szeretetet és a segítőkészséget. Amikor bemutatkoztam, hogy »Kokszisz« mindenkinek ismerősen csengett a nevem. Megtiszteltetésnek vettem, hogy Josep Lluís Núnez úr, aki huszonöt éven át volt a Barcelona elnöke, és már régóta nem ad senkinek interjút, velünk, egykori magyar barátai miatt, kivételt tett.
Az FC Barcelona a világ legsikeresebb és legnépszerűbb futballklubja. A Barca mottója, mely szerint >Több, mint egy klub< valóban igaz: világmárka, több tízmillió rajongóval.
- Kevesen tudják, hogy a mai sikerek megalapozásában olyan kiváló magyar játékosoknak is kulcsszerepük volt, mint a gólgyáros Kubala László, a rongylábú Czibor Zoltán és az aranyfejű Kocsis Sándor vagy az itthon elfeledett Berkessy Elemér és Plattkó Ferenc - olvasható a Magyarok a Barcáért című filmtrilógia szinopszisában. - Sorozatunk első epizódjában a Barcelona évszázados történelmének hajnalával foglalkozunk. Plattkó Ferenc 1923 és 1930 között volt a katalán klub kapusa, de kivándorlása előtt a magyar közönség kedvencének számított. Kubala László 1950-ben, regénybe illő kalandok után került a csapathoz, ahol rövidesen a Barca első számú csillaga lett. Az 1956-os forradalom a magyar futball történetét is örökre megváltoztatta. Az Aranycsapat legendás játékosai közül néhányan külföldre távoztak: míg Puskás a Real Madridhoz, a balszélső Czibor Zoltán és a jobbösszekötő Kocsis Sándor a Barcelonához szerződött. Czibor, akit Spanyolországban csak őrült bohóc néven emlegettek, hamar a spanyol közönség kedvencévé vált, míg a visszafogott, elegáns Kocsist néhány hét után legendás fejesei tették Katalónia-szerte híressé.

- Kocsis Tibor rendező nyilatkozata: ,,Jó volt magyarként forgatni a Camp Nouban."
Több mint öt évvel ezelőtt olyan dolog történt velem, amelyre ma is élesen emlékszem. Spanyol producer kollégám említett egy magyart, akiről úgy beszélt, hogy közben könnybe lábadt a szeme, és akit a legnagyobb katalán hősökhöz hasonlított. Kubala Lászlóról beszélt, arról a magyar focistáról, aki örökre belopta magát a katalánok szívébe és beírta magát a spanyol foci történelmébe. Különösnek találtam, hogy azelőtt soha nem hallottam ezt a nevet.
Hazatérve azonnal megkezdtem a kutatómunkát, amiből kiderült, hogy valóban csodákat vitt véghez Kubala, ráadásul nem ő volt az egyedüli magyar sztár az FC Barcelonában.
Jó volt magyar stábként dolgozni a Camp Nouban és érezni a szeretetet és segítőkészséget. S persze, amikor bemutatkoztam, hogy Kokszisz mindenkinek ismerősen csengett a nevem. Megtiszteltetés volt számunkra, hogy szinte minden régi játékos örömmel fogadott bennünket, például Tejada és Olivella vagy Nunez úr, aki huszonöt éven át volt az FC Barcelona elnöke, és már régóta nem ad senkinek interjút, de velünk, egykori magyar barátai miatt kivételt tett. Nagyon sok segítséget kaptunk a Kubala családtól, különösen Carlos Kubalától, ifj. Kocsis Sándortól, aki meghatottan mesélte nekünk, hogy fia nemrégiben a legkisebbek edzője lett a Barcanál. Czibor Zoltán fia is olyan történeteket osztott meg édesapjáról, amit eddig senkinek sem mesélt el.
A magyarországi forgatásokon olyan játékos nagyságokkal riportozhattunk, mint Grosics Gyulával és Buzánszky Jenővel, az Aranycsapat örökifjú legendáival vagy a Fradi egykori sztárjával, a 93 éves Rudas Feri bácsival, aki ma is élesen emlékszik a nagy időkre. Nem szeretném kihagyni a másik Fradi legendát, Gyetvai Laci bácsit sem, akivel többször tudtunk forgatni, de a film bemutatóját már sajnos nem érhette meg, nemrég örökre elhagyott bennünket.
A Magyarok a Barcáért sorozatban eddig soha nem látott fotók és archív felvételek lesznek láthatóak. Felkutattuk idehaza és külföldön a magán- és állami archívumokat, múzeumokat, családi hagyatékokat. Természetesen a jelen Barca-sztárjai sem fognak hiányozni, hiszen a sorozat velük kezdődik. Különleges lassított felvételeken csodálhatjuk meg Messi cseleit, Neymar fejesét, Xavi szabadrúgását és azt a leírhatatlan hangulatot, amit abban a stadionban érezni, mely egy magyar játékos, Kubala László miatt épült fel.
Bár a filmkészítés során igazi Barca szurkolóvá váltam, számomra mégis az emberi sorsok és drámák tanulsága a legfontosabb: a kitartás, a küzdeni akarás, az álmok valóra váltása és az hogy, az igazi nagy tehetség még a legnehezebb időkben és körülmények között is utat tör magának.
Nagyon bízom benne, hogy sokan ülnek le március 31-én hétfőn este 21.25 órakor a Duna

- Televízió Dokureflex című műsora elé, hogy megnézzék a Magyarok a Barcáért című sorozatot. Úgy érzem, aki rászánja azt a másfél órát, egy újabb magyar legendával lesz gazdagabb.
A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott.
Feliratozva a teletext 333. oldalán.
rendező: Kocsis Tibor
forgatókönyvíró: Kocsis Tibor, Horváth András
operatőr: Kocsis Tibor, Sibalin György


A képen középső fia, Carlos, és a két unoka: Ján Kubala és Ferenc Kubala.
...... ......



Filmünk egyik szereplője a katalán legenda, Ferran Olivella. Európa bajnok, tizenhárom évig játszott az FC Barcelonában. Itt éppen arról mesél, hogy miket nyert azzal a Barcával, melynek legnagyobb sztárja három magyar volt..
Képen Ferran Olivella
...... ..............


 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Gócza Lászlóné Eszter - húsvét
  2014-03-31 20:53:59, hétfő
 
  .......



.......



......

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Samu Etelka - húsvét
  2014-03-31 20:51:58, hétfő
 
  .........



.......

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Simonfai Ágnes - húsvéti képe
  2014-03-31 20:50:30, hétfő
 
  ...... .....

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Kátainé Greksa Mária nyuszis képe
  2014-03-31 20:47:28, hétfő
 
  ...... .....

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Végh György: Virághozó április
  2014-03-31 20:06:15, hétfő
 
  /Juhászné Szunyogh Máriától kaptam/
...... .....



...... ..........


Elmúlt a tél: itt a tavasz,
minden bokor újra éled -
a földből a virágokat
előhúzzák a tündérek.

Április is segít nekik,
megáll minden kicsi fánál -
virágot tűz mindenhová:
tavasz van ott, merre járt már.

Virágot hint a friss szélbe,
száll a színek zivatarja -
s merre elmegy, a kopár föld
virágoktól tarkabarka.
 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
A boldogság egyszerűen az az anyag,
  2014-03-31 19:36:48, hétfő
 
  A boldogság egyszerűen az az anyag, amelyből felépülsz.
Maga a lényed, legbelsőbb magod. Az öröm a legbelsőbb magod. Nézd meg a fákat, nézd meg a madarakat, nézd meg a felhőket, nézd meg a csillagokat... ha van szemed, látni fogod, hogy az egész létezés örömteli.
Egyszerűen boldog benne minden.
...

 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
Aranyos vicces kép
  2014-03-31 19:33:14, hétfő
 
  ........

 
 
1 komment , kategória:  Viccek  
Facebook oldalon kaptam
  2014-03-31 19:21:19, hétfő
 
  ....

 
 
1 komment , kategória:  Barátaimtól elismerés  
30 éves évfordulót ünnepel Gazdagrét
  2014-03-31 19:02:25, hétfő
 
  Kerek évfordulót ünnepel Gazdagrét.
Harminc éve, 1984. március 21-én adták át az első lakást a Gazdagréti lakótelepen. A városrész népszerűsítésében az 1987-ben indult teleregény, a Szomszédok is segített. Akkor az egy lépcsőházban élő ,,családok" (Vágási, Mágenheim, Takács stb.) mindennapjain keresztül ismerkedhetett az ország a környékkel.
- A Gazdagréti lakótelep építése 1983 tavaszán kezdődött. Akkor a tereprendező munkák során sírfoltokat találtak, ezért a környéken április 1-jén megkezdődtek a feltárások. Az ásatások végén és a talajt előkészítő munkálatok után a Győri Állami Építőipari Vállalat megkezdte a házak építését. Első ütemben a Regős utca eleje készült el, majd 1984. március 21-én átadták az első lakást, amelyet a következő években 5771 másik követett.
- Farkas Zsolt (az Újbudai Kulturális Intézet munkatársa) 2009-es A Gazdagréti lakótelep című tanulmánya így szól a terület történetéről (a szövegrészletet módosítás nélkül közöljük):
,,Ekkor még nem voltak üzletek, kommunális létesítmények Gazdagréten. A tömegközlekedés is csak május 1-jén indult meg. A Törökugrató utcától felfelé a budapesti 43. sz. Állami Építőipari Vállalat folytatta az építkezést. Az első lakások átadása után, mintegy fél évvel később nyitottak ki az első üzletek. Az élelmiszer ellátást először konténerből biztosították. A Kelenföldi KÖZÉRT vállalat ABC-áruháza 1986. augusztus 28-án nyitotta meg kapuit 1146 négyzetméteren, amely a vállalat legnagyobb üzlete volt. Érdekessége, hogy a bolt árukínálatának az összeállítása részben az itt lakók javaslatai alapján történt.
- A közintézmények átadása a lakótelep építésének az üteméhez igazodott. A Törökugrató utcai Általános Iskolát a GYÁÉV építette, s 1984. szeptember 4-én megkezdődhetett az első tanítási nap. Az akkori pedagógusok a nyár folyamán többször is megtekintették a leendő munkahelyüket, ahol csupaszon álló falakat, s a pince helyén egy kisebb tavat találtak. A riasztó helyzet ellenére az iskola időben elkészült, s szeptember 3-án délután (délelőtt még a munkások az utolsó simításokat végezték az épületen és környékén) az iskola udvarán megtartották a tanévnyitót.
-Ez a tanévnyitó volt az első esemény, amelyről a Gazdagréti Közösségi Televízió (a mai Újbuda TV) tudósított. A kábeltévé létrejöttét a kerületi párt- és tanácsi vezetés által életre hívott operatív bizottság koordinálta. A Híradótechnikai Vállalat, a Híradástechnikai Szövetkezet és a SZÁMALK biztosította a technikai hátteret, a Magyar Televízió munkatársai pedig elkészítették az első felvételeket.
- Ugyancsak ez év szeptemberében kellett volna fogadnia a gyerekeket a Törökugrató utcai Óvodának is, amely a KOMOTÉRTERV gmk. kivitelezésében épült. Azonban a sok sikertelen műszaki átadás miatt csak 1985. március 4-én vehették birtokukba az épületet az ovisok.
A Törökugrató utcai Bölcsőde 1985. szeptember 29-én, a Gazdagréti Közösségi Ház pedig 1985. novemberében nyitotta meg a kapuit. A közösségi házról több mendemonda is elterjedt, amelyek szerint eredetileg felvonulási épület volt, s a kezdetekben pártházként funkcionált. Nos, egyik sem igaz! A FŐBER tájékoztatása szerint a felvonulási épületként, a lakótelep aljáról nézve jobboldalon, egy hosszúkás zöld panelelemekből álló épület szolgált, illetve annak idején a XI. kerületben az MSZMP helyi szervezetei a közösségi házakban kaptak irodákat.
- Az 1985/86-os tanévben megindult a tanítás a Csíki-hegyek utcai Általános Iskola alsó tagozatán, amely ekkor még a Törökugrató utcai Általános Iskola igazgatása alatt működött, ahol reggelenként gyülekeztek a gyerekek, majd a pedagógusok kíséretében mentek fel az iskolába. 1986. április 2-án került önálló igazgatás alá, s 1986. szeptember 1-jén volt az első ünnepélyes tanévnyitója. A Csíki-hegyek utcában az óvoda 1986. szeptember 1-jén, a bölcsőde pedig 1986. október 23-án nyitott.
- A Gazdagréti téren a Nyugdíjas Házat 1986. december 24-én adták át hivatalosan, ahol az 5. számú Gondozási Központ is működik. A tér másik oldalán álló óvoda 1988. szeptember 1-jétől fogadja a kicsiket, s azóta nem épült új önkormányzati óvoda a kerületben.
Az orvosi rendelők és a gyógyszertár 1987 őszére készültek el, addig a betegeket ideiglenesen a mai gyermekfogászat rendelőjében, a Regős utca 6. alatt látták el.
- A Szabó Ervin Könyvtár Gazdagréti Fiókja a Nagyszeben téren 1987. augusztus 19-étől várja az olvasókat, 260 m&#178; alapterületen.
A Gazdagréti lakótelepen sokáig nem volt középiskola. A Mechatronikai Szakközépiskola és Gimnázium 1990. szeptember 1-jén nyitotta meg a kapuit, amelyet fővárosi beruházás keretében a 23. számú Állami Építőipari Vállalat épített fel. Az iskolát az ország legkorszerűbb szakmáját oktató középiskolának szánták, de a lakótelep igényeinek megfelelően gimnáziumi képzés indítását is engedélyezte az iskolát fenntartó Fővárosi Önkormányzat.
- A lakótelep építése idején az új lakóknak sok kellemetlenséget kellett eltűrniük, illetve a tervezési hibáknak köszönhetően ma is elviselniük. Nem voltak járdák, nem volt telefon (sokáig csak egyetlen nyilvános fülke üzemelt), a csatornázások miatt hatalmas gödrök tátongtak, amelyek fölött egy-egy pallón kellett átegyensúlyozni, s a tömegközlekedés is nehézkesen indult, hiszen az elején csak a telep közepéig jártak a buszok, s onnan már gyalogolni kellett. Az épülő lakótelepen kevés volt a gyerekeknek alkalmas mozgástér (többek közt ez volt az egyik oka, hogy mindkét iskola testnevelés-tagozatos lett), akik jobb híján, az építkezés során megmaradt betontömbök, törmelékek és vasgyűrűk között játszottak, amely igen balesetveszélyes volt. Az építők hanyagsága 1989. április 29-én egy gyermek halálát okozta!
- Annak idején egy sportpálya megépítését is tervezték, amely azóta sem készült el.
Az eredeti tervek szerinti alacsonyabb épületeket magasabbra építették, sokak szerint ingatlanspekulációs okokból. Azonban valószínűbbnek tűnik, hogy az adott ötéves tervben előirányzott lakásszámot ,,próbálták" olcsóbban teljesíteni. S ennek ma isszuk meg a levét, hiszen annak idején egy lakásra 0,5 gépjárművel számolva alakították ki a parkolási lehetőséget. A rövidlátó tervezésnek, a több lakásnak és a piaci alapú gépjármű kereskedelemnek ,,köszönhetően" vált napjainkra tragikussá Gazdagréten a parkolási helyzet és a belső utakon a közlekedés.
- Összességében azonban megállapíthatjuk, hogy a gazdagréti az ország egyik legszebb lakótelepe. A változatos domborzati viszonyok, a különböző magasságú és típusú épületek, a hatalmas zöldterületek és a budai hegyek felöl áramló friss levegő teszi élhetőbbé Gazdagrétet a többi ,,betondzsungellel" szemben. Nem véletlen, hogy itt forgatták a Szomszédok című teleregényt, illetve, hogy az 1986 nyarán hazánkba látogató Mihail Gorbacsov feleségének is ezt a lakótelepet mutatták meg. Raisza asszony megtekintette a kábeltelevíziót, a közösségi házat és a mellette található bölcsődét, majd ellátogatott egy családhoz is a Törökugrató utca 10-ben.
Forrás: Újbuda - A mi városunk
Nosztalgia képek Link
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét képekben  
     1/36 oldal   Bejegyzések száma: 358 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 358 db bejegyzés
e év: 3406 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 376
  • e Hét: 1455
  • e Hónap: 14893
  • e Év: 217806
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.