Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 179 
Ahogy öregszel.....
  2014-09-30 19:56:11, kedd
 
  /Lovászné, Marikától kaptam/
.........

 
 
1 komment , kategória:  Család  
Verses kép az öregségről
  2014-09-30 19:52:47, kedd
 
  /Lovászné, Marikától kaptam/
........

 
 
0 komment , kategória:  Család  
ŐSZ /gyerek vers
  2014-09-30 19:49:15, kedd
 
  ........


Felhőpaplant húzott a Nap.
Reszketnek a napsugarak.

Előkerül sapka és sál,
Mert az idő, őszfele jár.

Hullanak a falevelek,
Őszi eső búsan pereg.

Ködben fürdik erdő, mező,
A medve sem jön már elő.

Elbújik a barlangjába,
Majd kibújik februárban
 
 
1 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Boros narancskrém torta
  2014-09-29 22:04:26, hétfő
 
  ......


Hozzávalók:
1 sárga,
kerek piskótalap (lehet készen vásárolt is),
3 db nagyobb narancs,
3 egész tojás,
15 dkg porcukor,
1 dl édes fehérbor,
15 dkg vaj vagy margarin,
2 dl tejszín, csipetnyi só,
1 teáskanál liszt.
- Egy narancs héját lereszelem, de ügyelek arra, hogy csak a sárga része kerüljön bele a tésztába, ellenkező esetben keserűvé válhat. Az egész tojásokat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a lisztet és a bort, majd egészen kis lángon, gyakori kevergetés mellett sűrűre főzöm.
Ezután a vajat is hozzáadva, hagyom kihűlni. Habosra keverem, és hozzáadom 2 narancs kis kockákra vágott húsát. A piskótát három lapba vágom, és a lapokat megkenem a narancsos krémmel, majd a felsőt ráborítva, bevonom a keményre vert tejszínhabbal. A harmadik narancsot karikákra vágom, és szépen kirakom vele a torta tetejét.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
József Attila vers gyűjteményeim
  2014-09-28 17:59:19, vasárnap
 
  József Attila ......


További képek az alábbi linken
Link

Született 1905. április 11.Budapest - Elhunyt 1937. december 3. (32 évesen) Balatonszárszó
huszadik századi posztumusz Kossuth-díjas és Baumgarten-díjas magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja.
József Attila költészete forradalmat jelentett a magyar irodalom történetében: az az új szemléletmód, ahogyan verseiben az »én«-t felépíti, láttatja, összhangban volt Európa és Amerika akkori költészetével. Öröksége sok évtizedre meghatározta a magyar költészet tendenciáit. Ahogy minden igazán nagy alkotó esetében, az övében is azt látjuk, hogy száz évvel születése után legalább annyi újdonságot tud mondani, mint a megelőző évtizedekben" - mondta Bókay Antal Énszerkezet, önteremtés - József Attila üzenete című előadásának bevezetőjében.[1]
,,Minden, ami költészetünkben addig volt, beleolvadt József Attilába; minden, ami azóta van, vele kezdődik" - olvasható róla László Zoltán véleménye a Literatura.hu oldalán.

Édesapja József Áron (1871-1937), bánáti szappanfőző munkás volt, édesanyja Pőcze Borbála (1875-1919), szabadszállási születésű, a Kiskunságból Pestre került parasztlányból lett mosónő. József Attila anyai nagyszülei Pőcze Imre (1844-1931) és Demeter Julianna (1846-1905).[2] Nővérei József Jolán (1899-1950) és József Etelka (1903-2004). A költő gyermekkorában gyakran megfordult nagyapja, Pőcze Imre, az ,,öreg Dörmögő" egykori csőszházában, mely ma emlékházként működik.
Bővebben az alábbi linken olvasható Link
...... ........... .........


József Attila összes költeménye Link

- A csoda szarvas Link

- A Dunánál Link
- A Dunánál Link

- A hetedik Link

- A kutya Link

- Áldalak búval, vigalommal /karácsonyi/ + videó: Link

- Altató + videó Link

- Álommanó Link

- Amit szívedben rejtesz Link

- A megfáradt ember
Link

- Az Isten itt állt a hátam mögött. Link

- Az örök elmúlás Link

- Betlehemi királyok / karácsonyi/ Link
- Betlehemi királyok /Koncz Zsuzsa ének videóLink
...... ........... .........


- Én nem tudtam Link

- Eső Link

- Gyönyörűt láttam Link

- Harmatocska Link

- Himnusz a borhoz Link

- Holt vidék Link

- Istenem Link

- Isten Link

- József Attila emlékmű Szárszón Link

- József Attila halála 1937 Link

- József Attila temetése Link
...... ........... .........


- Karácson Link

- Kopogtatás nélkül+videó Link
- Kopogtatás nélkül+videó Link

- Luca Link

- Mama. több nyelven Link
- Mama + videó Link

- Március Link

- Nem én kiáltok Link

- Ne légy szeles Link

- Nem emel föl Link

- Nem tud úgy szeretni /anyák napi/ Link
Nem tud úgy szeretni /anyák napi/ Link

- Nem, nem, soha Link

- Nyár Link
...... ........... .........


- Ó szív nyugodj+ videó Link

- Óda + videó Link

- Ősz + videó Link

- Szép csöndesen aludj Link

- Szerelmes vers Link

- Születésnapodra Link
- Születésnapodra videó Link

- Talán eltűnök hirtelen + videó Link
- Talán eltűnök hirtelen videó Link

- Tavasz van!Gyönyörű! + videó Link

- Tavaszi ének Link

- Tél Link
...... ........... .........


- Téli éjszaka Link

- Tiszta szívvel+ videók Link

- Uram Link

- Vágy magam a Hold alatt Link

 
 
1 komment , kategória:  József Attila verseiből  
Több mint 800-an a hullámsírban
  2014-09-28 17:03:45, vasárnap
 
  Forrás: Hír24
...... .........


Húsz éve történt a 20. századi nem katonai célú hajózás történetének egyik legnagyobb szerencsétlensége, az Estonia katasztrófája. A Tallinnból Stockholmba tartó komp az éjszakai viharban süllyedt el, 852 halálos áldozatot követelve.
Az 1979-ben épített hajó - a később baljóslatúvá vált napon, szeptember 11-én szentelték fel - a Balti-tengeren közlekedett, az észt és a svéd főváros közötti szakaszon pedig 1993-tól teljesített szolgálatot. Amikor 1994. szeptember 28-án bekövetkezett a katasztrófa, a 2000 személyes és 460 autó befogadására képes hajó messze nem volt tele: fedélzetén a legénységgel együtt 989-en tartózkodtak, a hajó gyomrában 42 teherautó és 34 személygépkocsi állt.
A tragédia éjszakája
- A Balti-tengeren az ősznek ebben a szakaszában már megjelennek az erős, 100 km/h-s sebességet közelítő széllel járó viharok. A tenger ilyenkor 10 méternél is magasabb hullámokat vethet. Így volt ez az Estonia utolsó útján is. A komp helyi idő szerint 0 óra 55 perckor észlelte, hogy az orrkapu felől két fémtárgy csattanására hasonlító zaj hallatszik. Mivel a parancsnoki híd öt szinttel az orrkapu felett volt, a kapitány és a legénység nem láthatta, mi történt: a komp viszonylag gyors, 26 km/h-s haladása és a szemből érkező hullámok találkozásakor a hajó nyitható orra leszakadt. A bajt azért érzékelték, a kapitány vissza is vett a sebességből, és megpróbálta balra fordítani a hajót, hogy a beömlő víztömeg ellensúlyozására egyenesbe álljon a megbillent hajó.
- Nem sokkal később riadóztatták a személyzetet, majd az utasokat. Aztán a komp erősen jobbra dőlt, és innentől kezdve váltak végzetessé az események. Leálltak a motorok, a ferdén álló hajótest miatt nem lehetett közlekedni a folyosókon, az ajtók, lépcsők áthatolhatatlanná, járhatatlanná váltak. Eluralkodott a pánik: a hajó belsejéből csak azok jutottak ki, akik fel tudtak kapaszkodni a fedélzetre. Állítólag az utasok közül sokan ittasak voltak, mások kabinjaikban rekedtek.
- Az Estonia 1:20-kor adta le az első vészjelzést, de pozícióját csak percekkel később tudta ismertetni. Ekkor már erősen megborult és süllyedt; az áram elment, a komp belsejében még mindig sokan voltak, de a sötétség miatt számukra lehetetlenség volt a menekülés. A hajót 1 óra 48 perckor elnyelték a Balti-tenger hullámai.
- A komp ugyan csak 50 kilométerre volt a turkui szigetvilágtól, de a viharos időjárás miatt igen nehezen indult meg a mentés. Ebben hajók és vízi mentők mellett helikopterek vettek részt. A tengerből 138 túlélőt sikerült kimenteni, az utolsót reggel 9 órakor. Egy ember később a kórházban halt meg, így a tragédiának 137 túlélője maradt.
...... ......


- A hivatalos jelentés és egy tudományos vizsgálat
A balesetről készült jelentés csak három évvel később látott napvilágot. Víz alatti kamerák felvételeire hivatkozva azt írták benne, hogy az Estonia orrkapujának zárjai meghibásodtak, a hajóorr levált, így áramolhatott be a víz a hajótestbe. Az első és a hátsó kapu mögött nem volt úgynevezett vízelválasztó zsilip. A legénység azért nem tudhatta pontosan, mi történt, mert a beömlő víz hatására egy csomó szerkezet kiszakadt a falakból, de az érzékelők a helyükön maradtak. Ha azok jelezték volna a bajt, és a kapitány előbb meg tudta volna fordítani a hajót, csökkenteni lehetett volna a beáramló víz mennyiségét.
Tizennégy évvel később német kutatók számítógépes szimulációval megállapították, hogy az Estonia egyrészt túl gyorsan haladt - a hajó késve indult Tallinból, a kapitány ezt akarta behozni -, másrészt a balra fordulási manőver alapvetően jó próbálkozás volt, de a hatalmas mennyiségű bezúduló vizet a centrifugális erő nem a hajófenék bal, hanem annak jobb oldalába nyomta. Ezáltal fölegyenesedés helyett az Estonia még inkább jobbra dőlt, majd 25 perccel később teljesen felfordult és elsüllyedt.

Nem úgy volt, hanem úgy, hogy...
Ha lehet valami még inkább elszomorító egy katasztrófához kapcsolódva, az az, amikor mindenféle találgatások és elméletek jelennek meg a tragédiáról. A komp elsüllyedését egyesek egy, a fedélzeten történt robbanással hozták összefüggésbe, mások szerint az orosz titkosszolgálat állt az Estonia tragédiája mögött, mert megtudták, hogy a hajó hadi eszközöket csempészett Nyugatra. Ezt az észt államügyész még megfejelte annyival, hogy a komp a baleset előtti napokban katonai eszközöket szállított a svéd titkosszolgálat számára. Egyesek azt is tudni vélték, hogy az Estonia a brit hírszerzésnek vitte a berendezéseket.
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Tűzforró vízbe fektették az idős asszonyt - Külföldön
  2014-09-28 16:57:54, vasárnap
 
  Forrás: Hír24
Tűzforró vízbe fektették az idős asszonyt
Kép forrása: Daily Mai


Megkínozták az ápolók az idős otthon lakóját.
A 88 éves néni nem sokkal az eset után belehalt sérüléseibe. Az intézmény vezetősége enyhe büntetést kapott.
A héten meghozott ítélet szerint tovább üzemelhet az a brit idős otthon, ahol a vád szerint az ápolók két éve szó szerint megfőzték az egyik lakót, amikor olyan kádba fektették, amiben legalább 50 fokos víz volt. A 88 éves Beatrice Morgan, aki leromlott egészségi állapota és előrehaladott demenciája miatt lett a Queensferryben lévő otthon lakója, nem sokkal az eset után belehalt sérüléseibe.
Mint kiderült, az idős nénit hetekkel a halála előtt az intézmény ápolói olyan fürdővízbe fektették, ami a vizsgálat szerint legalább 50 fokos - de inkább melegebb - volt. Beatrice a lábain, a törzsén az egyik karján is súlyos égési sérüléseket szenvedett, amikkel a Whiston kórház égési osztályára került. Az idős asszony nem sokkal később itt halt meg, miután egy az égés miatt kialakult vérrög elzárta a tüdejét.
Az asszony halála után családja pert indított az idősotthon vezetősége ellen. Mint elmondták, szeretnék megakadályozni, hogy más családokkal is előforduljon hasonló. Az idősotthon igazgatója a queensferry-i intézmény mellett további két otthont is üzemeltet, amiben összesen 336 gondozott él.
Az ügyben elrendelt, hosszú hónapokig tartó vizsgálat végül kimondta, nem az otthon dolgozói felelősek az idős asszony haláláért, a sérüléseit ugyanis az okozta, hogy az ápolók nem tudták szabályozni, sem ellenőrizni a víz hőmérsékletét. Az eset után az otthonban termosztátokat szereltek a csapokra, hogy megakadályozzák a hasonló eseteket.
A bíróság a csütörtöki ítélethozatalkor a remélt 100 ezer fontos bírság helyett, 5 ezer fontos büntetést rótt ki az idős otthonra.

 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Wass Albert- től idézet
  2014-09-28 16:37:17, vasárnap
 
  /kozma anna lidia - tól kaptam/

...... .....


Elég, ha lassan és kényelmesen haladsz
És néha megállasz, hogy egy fát, egy virágot,
Vagy egy madarat megnézz.
Mert szépen süt a nap és a szellőnek
Kellemes virágszaga van.
Elég, ha örvendesz annak, hogy élsz és,hogy
szép a világ, amelyben élsz.
 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
Messi a 400. gólját ünnepelte
  2014-09-28 11:47:47, vasárnap
 
  ...... ......


A 400-ból 52-t jobbal, 331- et ballal lőtt, 15-öt fejjel, egyet a testével, egyet pedig a kezével szerzett, de ez utóbbit benézte a bíró.
Egyébként a 400 gól mellett 163 gólpasszt is adott, ebben a bajnokságban már nyolcat!
Messi 400. gólja paradox módon fejesből született, jóllehet a négyszázból mindössze tizenötöt fejelt. Már néhány perccel korábban jubilálhatott volna, de szabályos gólját érvénytelenítették.( 12. percében megszületett, de a játékvezető les miatt nem adta meg. Pedig nem is biztos, hogy les volt:) - a Granada elleni találkozón.
...... ........



- 2005. május 1-én az Albacete ellen a 42. percben állította be Frank Rijkaard a Bolhát, és azonnal emelt egy gólt Ronaldinho átadásából, de ezt - tévesen - nem adta meg a bíró, pedig nem is volt les. Sebaj, az első félidő hosszabbításában esernyőzött egy ugyanilyet. Megint Ronaldinhótól kapott pazar, löbbölt labdát, és beemelte a hosszúba. Ez volt az első a négyszázból. Érdemes megfigyelni, hogy még hosszú volt a haja, 30-as számmal a hátán játszott, és Joan Laporta volt a Barca elnöke.
Videó Link
...... .........


Nagyobb kép Link
 
 
1 komment , kategória:  Lionel Messi  - Barcelona   
Mindenki Bukarestbe!
  2014-09-28 11:34:15, vasárnap
 
  2016 EB. labdarúgás selejtező:
A mérkőzés: Október 11.: Románia-Magyarország, 18.00 lesz
A játékosok fizetik a belépőt - olvasható Link
 
 
1 komment , kategória:  Magyar foci  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 179 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 179 db bejegyzés
e év: 3406 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 90
  • e Hét: 1169
  • e Hónap: 14607
  • e Év: 217520
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.