Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/60 oldal   Bejegyzések száma: 598 
Pio atyától idézet
  2020-05-31 20:09:49, vasárnap
 
  Nagyobb kép Link

...... ........... .......

 
 
0 komment , kategória:  Farsang  
2020.05.30 - Emlékezés a Szent jobb átvitele.
  2020-05-31 19:38:30, vasárnap
 
  I. László király 1083 május 30-án ellátogatott Merkur bihari birtokára - itt őrizték a Katonák Szent istván jobb kéz ereklyéjét.
Mária Terézia 1771. június 21-én Budára, a királyi vár kápolnájába vitette.
1987. augusztus 20-án Paskai László bíboros, esztergomi érsek szentelte fel a Szent Jobb-kápolnát a Szent István-bazilikában, és itt helyezték el az ereklyét.
Reggeli szentmisén
...... ........... ............



...... ........... .......


Károly atya helikopterről osztott áldásokat
A levegőbe emelkedés, jelképes irányként utal a Szent Angyalok oltalmazó égi világára, amit templomunk is jelez éjjel-nappal a Fővárosba érkezőknek.
Forrás TV m1 híradó
...... ........... ........



...... ........... .......



...... ........... .......


Forrás Blikk
........



........



........



........



...



...... ........... ......


 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Lourdes megnyitotta kapuit a zarándokok előtt
  2020-05-31 19:21:18, vasárnap
 
  Úgy éreztük magunkat, mint Mózes, aki feltartott kézzel imádkozik az egész emberiségért. A világ imádságos tüdejének éreztük magunkat. Volt olyan nap, amikor 1500 oldalnyi imaszándékig jutottunk, szívünk csordultig telt meghatottsággal
A közkedvelt franciaországi Mária-kegyhely már egész nap várja a zarándokokat. A karantén két hónapja alatt a lourdes-i barlang szerzetesei éjt nappallá téve imádkoztak, május 30-án pedig bekapcsolódnak Ferenc pápa rózsafüzér imádságába, amellyel az egész emberiséget az Úr oltalmába ajánlja.
...... ..........


Szombaton délután 17.30-kor a világ legnagyobb kegyhelyei (többek közt Lourdes, Fatima, Luján, Milagro, Guadalupe, San Giovanni Rotondo és Pompei) élő video-összeköttetésben kapcsolódnak a vatikáni lourdes-i barlanghoz, ahol Ferenc pápa a Máriának szentelt májusi hónap lezárásaként elimádkozza a rózsafüzért, a Szűzanya lába elé helyezi az emberiség gondjait és fájdalmait, és kéri segítségét. A kezdeményezést az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa hirdette meg a következő mottóval: ,,Állhatatosan és közösen az imában Máriával együtt" (vö. ApCsel 1,14).
A bekapcsolódó kegyhelyek között van Lourdes, ahol a káplánok a járvány egész ideje alatt szüntelenül imádkoztak a barlangnál, amelynél a Szűzanya megjelent Soubirous Szent Bernadettnek. Fohászkodtak Szűz Máriához mindazok nevében, akik nem jöhettek el a kegyhelyre. Nicola Ventriglia, az olasz zarándokok káplánja nyilatkozott a lourdes-i légkörről a Vatikáni Rádiónak: ,,Mindig nagyon szép itt, most pedig még inkább. Miután Franciaország is feloldotta a karantént, mi is megnyithattuk a kegyhely kapuit. Így újra érkeznek hozzánk zarándokok, akik szép lassan »birtokba veszik« a barlangot, amit az elmúlt két hónapban a lehető legjobban megőriztünk."
A biztonsági előírásoknak megfelelően egyelőre csak 100 kilométeres körzetben szabad mozogni Franciaországban. Ezenkívül meg kell tartani a személyek közötti távolságot, és szájmaszkot kell viselniük a zarándokoknak. Tekintettel arra, hogy a lourdes-i kegyhely szabadtéren van, a hatóságok nem korlátozták a hívek számát. Ventriglia atya elmondta, hogy jelenleg naponta legfeljebb 350-400 fő van jelen egyszerre, a legtöbben a délutáni rózsafüzér imádságra érkeznek. A nyitás fokozatos: először délután 14 és 18 óra között fogadták a zarándokokat, május 27-e óta pedig már reggel 8-tól este 6-ig nyitva áll a kegyhely. Csoportosan is részt vehetnek szentmisén a zarándokok, csütörtök délelőtt például legalább százan voltak a misén.
Nagyon sok önkéntes szeretne jönni Lourdes-ba, hogy segítsen, de a hatóságok korlátozták a számukat. Olaszországból egyelőre nem érkezhetnek segítők, amíg meg nem nyitják a határokat. Ebben a szakaszban nagyon fontos, hogy betartsuk a megelőző előírásokat. Az emberek nagyon fegyelmezettek - mondta el a Vatikáni Rádiónak az olasz zarándokok káplánja. A medencéket egyelőre nem használhatják, de az öt csapból szüntelenül folyó forrásvízből meríthetnek a hívek.
Nagy öröm a lourdes-i kegyhely számára, hogy szombaton délután együtt imádkozhatnak Ferenc pápával. Bátorításként élik meg, hogy a pápa a lourdes-i barlangnak a Vatikáni Kertekben található másolatánál fohászkodik a Szűzanyához, éppúgy, mintha velük volna Franciaországban. Óriáskivetítőn fogják látni a Szentatyát, és a kegyhelyen szolgáló valamennyi pap együtt imádkozik a pápával. Ez mintegy lezárja azt a hosszú szünetet, amíg a kegyhely nem fogadhatott zarándokokat, és csak a káplánok imádkoztak reggel 7-től este fél 9-ig mindennap.
Úgy éreztük magunkat, mint Mózes, aki feltartott kézzel imádkozik az egész emberiségért. A világ imádságos tüdejének éreztük magunkat. Volt olyan nap, amikor 1500 oldalnyi imaszándékig jutottunk, szívünk csordultig telt meghatottsággal - mondta Ventriglia atya. Majd hozzátette: ,,Lourdes sajátos hivatása Mária 1858-as jelenlétéből fakad. 18 alkalommal jelent meg itt Bernadettnek. Mária mosolya, mely lehetővé tette, hogy Bernadett két lábbal a földön élje életét, és szebbé tette napjait, szeretném, ha mindenkire átragadna, aki erre a helyre tekint."
Mit üzen azoknak, akik a járványban elveszítették szeretteiket, és nem lelnek békére? Az olasz káplán megvallotta: ,,Úgy veszíteni el hozzátartozónkat, hogy nem tudjuk elmondani neki, hogy szeretjük - nagy fájdalmat okoz, és a seb sokáig megmarad. Ez a járvány azonban nem Isten büntetése. Ki tudja, mit akart ezzel üzenni nekünk az Úr, és mi megértjük-e szándékát? Raniero Cantalamessa, a Pápai Ház szónoka fogalmazta ezt meg nagyon jól, híressé vált nagypénteki tanításában: ez a járvány, ha jól odafigyelünk, megtanít minket arra, hogyan éljük az életet, és keresztényként milyen életünk legyen."


Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2020.05.31
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Ferenc pápa pünkösdi homíliája
  2020-05-31 19:12:20, vasárnap
 
  Nem vagyunk sorozat gyártott bábocskák
"A világias tekintet hatékonyabbá teendő struktúrákat lát; a Lélek szerinti tekintet irgalmat kolduló testvéreket. A Lélek szeret bennünket és ismeri mindnyájunk helyét az egészben: számára nem szélfútta konfettik vagyunk, hanem az ő mozaikjának pótolhatatlan darabkái."
Május 31-én a Szentatya a Szent Péter-bazilikában mutatott be ünnepi szentmisét. Beszédében a Szentlélek egységteremtő működését, a helyes istenkép fontosságát, a bezárkózás, a narcizmus, az önsajnálat és a pesszimizmus kerülését hangsúlyozta.
...... ......


Ferenc pápa homíliáját teljes egészében közreadjuk, magyar fordításban.

,,A kegyelmi adományok sokfélék, de a Lélek csak egy" (1Kor 12,4). Ezt írja Pál apostol a korintusiaknak. És így folytatja: ,,A szolgálatok sokfélék, de az Úr csak egy. Az erőmegnyilvánulások sokfélék, de Isten, aki mindenkiben mindezt végbeviszi, egy" (1Kor 12,5-6). Sokfélék és egy: Szent Pál ragaszkodik két, látszólag ellentétes szó összekapcsolásához. Azt akarja mondani nekünk, hogy a Szentlélek az az egy, aki összekapcsolja a sokféléket; és hogyaz Egyház így született: sokfélék vagyunk, kiket a Szentlélek egyesít.
Menjünk hát vissza az Egyház kezdeteihez, pünkösd napjáig! Figyeljük meg az apostolokat: vannak köztük egyszerű emberek, akik kétkezi munkából élnek, például halászok, és ott van Máté, aki képzett adóbehajtó. Eltérő származási helyek és társadalmi életkörülmények, héber és görög nevek, szelíd és tüzes természetek, különböző felfogások és fogékonyságok. Mindenki más volt.
Jézus nem változtatta meg, nem uniformizálta őket, nem csinált belőlük sorozat gyártott bábocskákat.
...... ........... ...........


Nem. Meghagyta sokféleségüket, és most egyesíti őket, felkenve őket Szentlélekkel. Az egyesítés - sokféleségeik egyesítése - a felkenéssel jön létre. Pünkösdkor az apostolok megértik a Lélek egyesítő erejét. Saját szemükkel látják, amikor valamennyien, bár eltérő nyelveket beszélnek,
egyetlen népet alkotnak: Isten népét, melyet a Lélek hoz létre, aki összeszövi az egységet sokszínűségünkkel, aki harmóniát ad, mert a Lélekben van a harmónia. Ő a harmónia.
Most nézzünk magunkra, nézzük a mai Egyházat. Megkérdezhetjük magunktól: ,,Mi egyesít bennünket, mi az alapja egységünknek?" Köztünk is vannak különbözőségek, például vélemények, választások, fogékonyságok szempontjából. De mindig fenyeget bennünket a kísértés, hogy kivont karddal védjük elképzeléseinket, melyekről azt hisszük, hogy mindenki számára jók, és hogy csak azokkal értsünk egyet, akik ugyanúgy gondolkodnak, mint mi. Veszélyes ez a kísértés, megoszt bennünket. Ez egy saját képünkre fabrikált hit, nem olyan, amilyet a Lélek akar. Azt gondolhatnánk, hogy a köztünk lévő egységet ugyanazok a dolgok hozzák létre, amelyekben hiszünk, és ugyanazok a magatartásformák, amelyeket követünk. Ennél sokkal többről van szó:a mi egységünk alapelve a Szentlélek.
Ő emlékeztet bennünket, hogy mindenekelőtt Isten szeretett gyermekei vagyunk; ebben mindnyájan egyformák, egyébként mindnyájan mások vagyunk. A Lélek eljön hozzánk, minden különbözőségünkkel és nyomorúságunkkal, hogy elmondja: egy Urunk van, Jézus, és egyetlen Atyánk, és ezért mindnyájan testvérek vagyunk! Innen induljunk el, olyannak lássuk az Egyházat, amilyenné a Lélek teszi, és nem amilyenné a világ. A világ jobb- és baloldaliakat lát bennünk, ezzel vagy amazzal az ideológiával; a Lélek az Atyáénak és Jézusénak lát bennünket.
A világ konzervatívokat és haladókat lát; a Lélek Isten gyermekeit.
...... .......


A világias tekintet hatékonyabbá teendő struktúrákat lát; a Lélek szerinti tekintet irgalmat kolduló testvéreket. A Lélek szeret bennünket és ismeri mindnyájunk helyét az egészben: számára nem szélfútta konfettik vagyunk, hanem az ő mozaikjának pótolhatatlan darabkái.

Térjünk vissza pünkösd napjához, és fedezzük fel az Egyház első tevékenységét: az evangéliumhirdetést. Azt látjuk, hogy az apostolok nem készítenek stratégiát. Amikor ott voltak bezárkózva a felső szobában, nem készítettek stratégiát! Nem! Nem készítettek lelkipásztori tervet. Nemzetek szerinti csoportokra lehetett volna osztani az embereket, lehetett volna először a közelebbiekhez, aztán a távoliabbakhoz beszélni, mindent szépen elrendezve... Egy ideig várhattak is volna az evangélium hirdetésével, és elmélyíthették volna Jézus tanításait, hogy elkerüljék a kockázatot... Nem!
A Lélek nem akarja, hogy a Mester emlékét zárt csoportokban, imacsoportokban ápolják, ahol szívesen készítenek az emberek meleg fészket maguknak.
Ez egy csúnya betegség, amelyet elkaphat az Egyház: így az Egyház többé nem közösség, nem család, nem anya, hanem fészek. A Lélek megnyit, útnak indít, túllendít a már elmondotton és megtetten, ő átlendít a félénk és óvatos hit kerítésein. A világban teljes körű szervezettség és kiszámított stratégia nélkül szétesnek a dolgok. Az Egyházban azonban a Lélek biztosítja az egységét azoknak, akik hirdetik az evangéliumot. És az apostolok elindulnak: bár felkészületlenek, vásárra viszik a bőrüket, kimennek. Egyetlen vágy hajtja őket: adni azt, amit kaptak. Gyönyörű, ahogy János első levele kezdődik: ,,Amit láttunk és hallottunk, azt hirdetjük nektek" (vö. 1Jn 1,3).
Lassan végül megértjük, mi az egység titka, a Lélek titka. Az egység titka az Egyházban, a Lélek titka az adás. Mivel ő adás, úgy él, hogy adja magát, és így együtt tart bennünket, ugyanazon adás részeseivé téve bennünket. Fontos hinnünk abban, hogy Isten adás, hogy nem elvesz, hanem ad. Miért fontos? Mert keresztény létmódunk attól függ, hogy minként fogjuk fel Istent. Ha olyan Istent képzelünk el, aki elvesz, aki ránk erőlteti magát, akkor mi is arra fogunk törekedni, hogy elvegyünk és másokra erőltessük magunkat: tért foglalni, fontosságot követelni, hatalomra törekedni. De ha szívünkben olyan Isten él, aki adás, akkor minden megváltozik. Ha rájövünk, hogy ami vagyunk, az az ő ajándéka, egy ingyenes és meg nem érdemelt ajándék, akkor mi is szeretnénk ugyanabból az életből ajándékot készíteni. És alázatosan szeretve, ingyenesen és örömmel szolgálva Isten valódi képét kínáljuk fel a világnak. A Lélek, az Egyház élő emlékezete emlékeztet bennünket, hogy ajándékból születtünk és saját magunk elajándékozásával növekedhetünk; nem őrizgetve, hanem ajándékozva magunkat!
- Kedves testvérek, nézzünk magunkba, és kérdezzük meg magunktól, mi akadályoz önmagunk elajándékozásában! Mondhatjuk, hogy három fő ellensége van az ajándékozásnak, három a szív ajtajánál szüntelenül lesben álló ellensége: a narcizmus, az önsajnálat és a pesszimizmus.
A narcizmus önmagát bálványozza, csak saját számításai teszik boldoggá. A narcisztikus azt gondolja: ,,Az élet jó, ha nyereséges számomra." Sőt odáig jut: ,,Miért kellene elajándékoznom magam másoknak?" Most, a világjárvány idején mekkora kárt okoz a narcizmus, a forgás saját szükségleteink körül, a közömbösség a többiek szükségleteivel szemben, saját esendőségünk és hibáink be nem vallása!
De a második ellenség, az önsajnálat is veszélyes. Az áldozatszerepben tetszelgő ember nap mint nap panaszkodik társaira: ,,Senki sem ért meg engem, senki sem segít, senki sem szeret, mindenkinek baja van velem!" Hányszor halljuk ezt a panaszáradatot! A szíve bezárul, miközben azt kérdezgeti: ,,Miért nem adják magukat nekem mások?" A drámában, melyben élünk, milyen visszatetsző az önsajnálat! Arra gondolni, hogy senki sem ért meg bennünket, és senki sem érzi azt, amit mi érzünk. Ez az önsajnálat.
Végül itt a pesszimizmus. Ennél a napi litánia így szól: ,,Semmi sem működik jól, sem a társadalom, sem a politika, sem az Egyház..." A pesszimista mérges a világra, de mozdulatlan marad, és azt gondolja: ,,Ugyan mi haszna lenne az adásnak? Teljesen hasztalan." Most, amikor nagy erőfeszítéseket teszünk az újrakezdés érdekében, mennyire káros a pesszimizmus, az, ha valaki mindent feketében lát, és azon siránkozik, hogy semmi sem tér vissza abból, ami korábban volt! Ha valaki így gondolkodik, az biztos, hogy a remény nem tér vissza.
E háromban - a tükör narcisztikus bálványában, a tüköristenben; a panaszistenben - ,,a panaszkodásban érzem magam embernek" -; és a negativitásistenben - ,,minden fekete, minden sötét" - reményhiányban szenvedünk, és rászorulunk arra, hogy nagyra becsüljük az élet ajándékát, azt az ajándékot, amely valamennyien vagyunk. Ezért szükségünk van a Szentlélekre, Isten ajándékára, aki kigyógyít bennünket a narcizmusból, az önsajnálatból és a pesszimizmustól, aki kigyógyít bennünket a tükörből, a panaszkodásból és a búskomorságból.
Testvéreim, kérjük őt: Szentlélek, Isten emlékezete, éleszd fel bennünk a kapott ajándék emlékezetét! Szabadíts meg az önzőség bénultságától, és gyújtsd fel bennünk a vágyat, hogy szolgáljunk és jót tegyünk! Mert ennél a válságnál rosszabb csak az a dráma lehet, ha eltékozoljuk ezt a válságot, és magunkba zárkózunk. Jöjj, Szentlélek: te, aki harmónia vagy, tégy bennünket az egység építőivé! Te, aki mindig adod magadat, tégy bátorrá, hogy ki merjünk lépni magunkból, hogy merjük szeretni és segíteni egymást, hogy egyetlen családdá váljunk! Ámen.
...... ......



Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2020.05.31
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Erdő Péter mutatott be szentmisét az újra megnyílt ......
  2020-05-31 18:55:32, vasárnap
 
  Erdő Péter mutatott be szentmisét az újra megnyílt esztergomi bazilikában pünkösdkor.
"Két és fél hónappal ezelőtt fokozatosan felfüggesztettük templomainkban a nyilvános liturgiát, de nap mint nap bemutattuk a szent miseáldozatot az Egyházért, önmagunkért és az egész világért. Megtanultunk egymással a távolból is kapcsolatba lépni. ... Talán azt is mondhatnám, hogy rég elfelejtett erővel izzott fel bennünk a szeretet."
Május 31-én, pünkösdvasárnap Erdő Péter bíboros, prímás celebrált szentmisét, melyet az EWTN-Bonum TV élőben közvetített. A koronavírus-járvány miatt bezárt székesegyházat ma nyitották újra.
...... .........


A Szentlélek eljövetelének ünnepét az újranyitott esztergomi bazilikában szentmisével ünnepelték, a szükséges óvintézkedések betartása mellett.
Erdő Péter bíboros homíliáját teljes egészében adjuk közre.

Krisztusban Kedves Testvérek!
1. Hallottuk ma a szentleckében a Szentlélek kiáradásának a történetét. Hallottuk, hogy az emeleti teremben gyűltek össze a tanítványok. Ez az az emeleti terem a hagyomány szerint, ahol az utolsó vacsorát is elfogyasztotta Jézus a tanítványaival. A feltámadásnak, Krisztus megváltó áldozatának a gyümölcse és a záloga a Szentlélek. Az evangéliumban úgy olvastuk, hogy Jézus már a feltámadása után azt mondja a tanítványoknak: ,,Vegyétek a Szentlelket!", most pedig ilyen feltűnő formában jelenik meg előttünk a kiáradásnak ez a nagyszerű története. Teli van ez mélységes utalásokkal az üdvösségünk történetére. Mert hát ez az emeleti terem, hol is van? Mi van ott a földszinten? Ha meghallgatjuk Szent Péter pünkösdi beszédét, szó esik benne - ugye különös - Dávid sírjáról. Ha elmegyünk Jeruzsálembe, ott láthatjuk egyazon épületben, a földszinten Dávid király sziklasírját, amit a hívő zsidók ma is ott tisztelnek, és az emeleti termet, az utolsó vacsora és a Pünkösd csodájának színhelyét hagyományunk szerint. Igen, több emelete, több szintje van ennek a történetnek, Isten történetének az emberiségben.

2. Kezdődött az ígéretekkel, kezdődött a Dávidnak és fiának adott ígérettel, akinek a lába alá zsámolyul alázza majd az Úr az összes ellenséget, aki nem ismer majd halált. De hát Dávid sírja ott van közöttünk. Jézus az, akiben megmutatkozik Isten győztes szeretete az emberiség számára. És a Szentlélek őrzi Jézus feltámadásának az eredményét.
Még valamit jelent nekünk a Pünkösd, ami rímel az ősi ünnepekre. A Tóra ünnepét ünneplik a zsidók a Pászka ünnepe után ugyanannyi idővel, amennyivel a Pünkösdöt ünnepli a húsvét után a kereszténység. Hiszen miért gyűlnek össze a soknyelvű zarándokok Jeruzsálemben, hogy meghallhassák a Szentlélek ajándékaként a mindenki számára érthető hírt, a nyelvek csodáját, Jézus feltámadásáról? Összegyűlnek, hogy ünnepeljék a Tóra ünnepét. Mert Isten szólt a népéhez, és ez a szó népet, választott népet kovácsolt abból a közösségből - ha tetszik -, az üdvösség történetének értelmében ekkor születik meg az igazi választott nép, amely hordozza már Isten parancsait és tervét. A keresztény pünkösdről pedig mondják azt is - de mondják méltán az utolsó vacsora történetéről is -, hogy ez az Egyház születésnapja. Tehát több lépésben, több ünnepélyes pillanatból kirajzolódó módon megszületik az Egyház.

3. Két elemet tart fontosnak az evangélista a Szentlélek elküldésével kapcsolatban. Két dolgot kap az Egyház, amikor megkapja a Szentlelket. Egyrészt öröm tölti el, békesség tölti el, mert a bocsánatot kapja meg az ember. Ez az egyik, ami egyesíti az Egyház tagjait. Krisztus megváltása árán mindannyian megkapjuk bűneink bocsánatát. Ezzel lehetőségünk van arra, hogy új emberré szülessünk. A másik, amit kapunk: a küldetés. Krisztus küldetését kell folytatnunk a történelemben. És ehhez a kettőhöz kapjuk meg a Szentlelket, az állandó bocsánat, az állandó újjászületés képességét, és a Szentlelket, aki alkalmassá tesz minket arra is, hogy a küldetést teljesítsük is.

4. A nyelvek csodájára szeretnék még kitérni. Ahogyan a Bábeli torony elbeszélésében az ember Istentől önállósítani akarta magát, és ezért egymást sem tudta megérteni többé, ezért megzavarodott a nyelve és ellenségeskedni kezdett egymás között, úgy Pünkösdkor, a bocsánatot megkapva, Istenre hangolódva, egymás szavát megérti az emberiség. Ezt az egyesítő, ezt a szeretetet és békét adó Szentlelket ünnepeljük a mai napon és kérjük, tegyen képessé bennünket a bocsánat elfogadására, tegyen képessé bennünket egymás megértésére és szeretetére, és tegyen képessé arra a küldetésre, amit Krisztus az egész Egyháznak adott.

5. Ez az a küldetés, amelynek teljesítésére ma új lendülettel indulunk. Két és fél hónappal ezelőtt fokozatosan felfüggesztettük templomainkban a nyilvános liturgiát, de nap mint nap bemutattuk a szentmise áldozatot az Egyházért, önmagunkért és az egész világért. Megtanultunk egymással a távolból is kapcsolatba lépni. Felfedeztük, hogy hívő közösségünket hogyan erősíthetjük szentmisék, elmélkedések és más programok sugárzásával, hogyan szervezhetjük meg a segítő szeretet feladatait. Ráébredtünk, hogy különböző munkakörök és hivatások képviselői milyen fontosak mindannyiunk számára. Megérintett minket az összetartozás érzése. Talán azt is mondhatnám, hogy rég elfelejtett erővel izzott fel bennünk a szeretet. Amikor a bérmálásokat, az elsőáldozásokat őszre halasztottuk, amikor Ferenc pápa jövő év szeptemberére helyezte az Eucharisztikus Világkongresszust, tudtuk hogy ebben is a Gondviselés működik. Talán nem várt módon, de mégis időt kaptunk a további lelki felkészülésre, a megtérésre és az imádságra. ,,Áraszd ki Lelkedet és minden életre kel! És megújítod a föld színét" - így imádkozik az Egyház a zsoltár szavai nyomán. Mi is azt kérjük a Szentlélek Úristentől, hogy újítsa meg életünket, itt Esztergomban, a bazilikában, családjainkban, hazánkban és az egész világon. Ámen
...... .............


Május 31-én ismét kinyitott az esztergomi bazilika. A templomba a Covid-19-járvánnyal kapcsolatos kormányrendeletek és a higiéniai szabályok figyelembevételével szabad csak belépni; az altemplom, a templomtér, a panorámaterem, valamint az alsó kupoladob látogatható. A szentmisék rendjéről bővebb információ a bazilika honlapján, a Plébánia menüpont alatt olvasható.


Fotó: Nyári Andrea
Magyar Kurír 2020.05.31
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Isten Szentlelke ma is működik a világban
  2020-05-31 18:27:54, vasárnap
 
  Cserháti Ferenc ünnepi szentmiséje Gazdagréten
.. a Lélek ma is csodákat művel az Úr tanítványai, a hit bajnokai, a szentek által, akik hagyják, hogy a szeretet lángja, fénye, világossága vezérelje őket, míg aztán maguk is a hit és a szeretet ragyogó csillagaivá válnak ebben a nem egyszer goromba és sötét világban."
Május 31-én, pünkösdvasárnap délelőtt Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott Esztergom-budapesti segédpüspök mutatott be koncelebrált ünnepi szentmisét a világ magyarságáért a gazdagréti Szent Angyalok-templomban.
A szertartás kezdetén Szederkényi Károly Miklós címzetes prépost, a templom esperes-plébánosa köszöntötte a főpásztort. Kiemelte: ahogyan annak idején, az első pünkösdkor, a választott nép szórványban élő közössége eggyé lett és találkozott Jeruzsálemben, most ebben a szentmisében a szétszórtan élő magyarság is találkozhat, együtt lehet szeretetben, az Isten iránti hűségben, a keresztény hitben, és a nemzeti összetartozásban
Cserháti püspök kifejtette: az elmúlt hónapok megpróbáltatásai megmutatták, hogy mennyire törékeny és sebezhető az ember, és milyen nagymértékben rászorul a Teremtő atyai segítségére, és bölcs tanácsaira. Az ember egyáltalán nem olyan erős és legyőzhetetlen, ahogy azt esetleg korábban gondoltuk. Lehetőségei korlátozottak, nagyon is esendő és véges teremtmény, akinek szüksége van Istenre, és szüksége van embertársaira, az orvosok, ápolók, mentők és mások önfeláldozó szolgálataira, bizonyos parancsok és szabályok betartására, mert ezek nélkül az ember valóban elvész, és úgy eltűnik, mint az árnyék és a lehelet - ahogy azt a zsoltárban olvassuk.
Ma pünkösd van, az Isten éltető Lelkének, az Úr Lelkének az ünnepe - folytatta a szónok. Annak az isteni erőnek és erőforrásnak, isteni vigasztalónak, védelmezőnek, pártfogónak - görögösen paraklétosznak - az ünnepe, aki mindig képes újjáteremteni és megújítani a Föld színét, képes talpra állítani, jóra fordítani még a legrosszabb dolgokat is. Ez az isteni lélek a mai válságos időkben is felkínálja segítségét, és képes olyan energiákat felszabadítani bennünk, amelyek akár felül is múlhatják fizikai képességeinket. Ez a Lélek az Úr Lelke, felébreszti bennünk a hit, remény és szeretet hegyeket mozgató és újjáteremtő erőit. Emlékezetünkbe idézi, hogy él az Isten, és szükségünk van rá. Eszünkbe juttatja, hogy nem vagyunk elégségesek önmagunknak, egyedül elsüllyedünk, szükségünk van az Úrra, ahogy a régi hajósoknak szükségük volt a csillagok vezetésére. ,,Ez a Lélek ihlet arra, hogy hívjuk meg Jézust életünk bárkájába, és bízzuk rá félelmeinket, mert ő legyőzi azokat. Akárcsak a tanítványok, mi is meg fogjuk tapasztalni, hogyha ő a fedélzeten van, nem fogunk hajótörést szenvedni" - idézte a püspök Ferenc pápát.
A külföldi magyarok lelkipásztora arról is beszélt, hogy ez az online és az Apostol TV-én is látható szentmise nemzeti egységünket is szolgálni akarja, a világ magyarságáért ajánlja fel. Lehetőséget kínál arra, hogy egy szívvel és lélekkel imádkozzunk egymásért, szeretteinkért, magyar hazánkért és minden embertársunkért.
A püspök felidézte az Apostolok cselekedeteinek a Lélek kiáradásáról szóló részét. A rendkívüli jelekből - heves zúgás az égből, erős szélvihar, mely egészen betölti a házat, ahol az apostolok együtt voltak, lángnyelvek tűntek fel, és leereszkedtek mindegyikükre - a tanítványok megértették, hogy Jézus ekkor váltotta valóra ígéretét, és most küldte el a Szentlelket. Az ősegyház tagjait teljesen betöltötte Isten Szentlelke, a békesség és a szeretet Lelke, még a pogányok is elismerték, hogy a keresztények mennyire szeretik egymást.
A közösségen belül mindenki megőrizhette saját nyelvét, kultúráját, de az emberek levetkőzték, elhagyták bűnös szokásaikat. Olyan új életet kezdtek, amelyben kibontakozhatott az Isten Fia szabadsága. Isten gyermekeivé váltak, és ennek megfelelően éltek, minden különbözőségük ellenére testvérkezet nyújtottak egymásnak, igazi szeretetközösséget alkottak.
Így volt ez kezdetben, az Egyház születésekor, de miért ne lehetne így ma is? - tette fel a kérdést a főpásztor. Hiszen Isten ma is ugyanúgy kiárasztja Szentlelkét, mint kétezer évvel ezelőtt, a Lélek ma is csodákat művel az Úr tanítványai, a hit bajnokai, a szentek által, akik hagyják, hogy a szeretet lángja, fénye, világossága vezérelje őket, míg aztán maguk is a hit és a szeretet ragyogó csillagaivá válnak ebben a nem egyszer goromba és sötét világban. Akiket az Isten Lelke vezérel, azok mindig igazabbá, jobbá, szebbé teszik a világot, a mi javunkat és örömünket szolgálják, a hétköznapok névtelen csillagai, az önkéntesek, a türelmes betegek, a jószívű adakozók, a segítőkész emberek, egyháziak és világiak, mindenféle foglalkozást, hivatást űzők, akik befogadták a Szeretet Lelkét és az ő irányítását. Az Isten Lelke működik az Egyházban, az egyházi iskolákban, a kórházakban, az idős otthonokban, az elhagyottak és szegények között, a világ nagyvárosaiban, az őserdőben és a nyomortanyákon. A szónok ismét idézte Ferenc pápát, aki a minap méltatta az egészségügyi dolgozókat, akik szakértelemmel, odaadóan, felelősségteljesen és szeretettel gondozzák a vírussal megfertőzött betegeket, kockára téve saját egészségüket, életüket is. Irgalmas szamaritánusok ők, akik gondjukba veszik embertársaik életét és sebeit. Ferenc pápa szomszédnak élő szenteknek nevezte őket. Sokan közülük szolgálatuk hűséges teljesítése közben haltak meg - tette hozzá Cserháti püspök.
A főpásztor tényként szögezte le: Isten Szentlelke ma is sokfelé működik, csak éppen észre kellene ezt vennünk. A rengeteg emberi gyarlóság, bűn és hiba ellenére is felfedezhető a világban az Isten közelsége és működése. A Lélek számtalan csodái megmutatkoznak az Egyházban és a világban is. Ajándékaiban nemcsak a papok, az egyháziak részesülnek, hanem mások is, az élet legkülönbözőbb területein működő emberek is. A Lélek ajándékát mindenki azért kapja, hogy használjon vele a köz javára. A Szentlélek az oltalmazó testvérszeretet erejével jön közénk, hogy üdvözítsen, gyógyítson, erősítsen, vigasztaljon. Amikor befogadjuk a szívünkbe, és hagyjuk, hogy cselekedjen, akkor maga Krisztus válik jelenvalóvá az éltünkben, ő fog megbocsátani, imádkozni, reményt és vigaszt nyújtani általunk.



Fotó: Merényi Zita
...... ........



...... ......


Bodnár Dániel/Magyar Kurír 05.31
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Pio atya igaz mondása
  2020-05-31 18:19:59, vasárnap
 
  Mindenki aki vállalja a Romai Katolikus hitet ,éljen úgy és higgye a hálál utáni ígéretet ,,
Pio atya

- "A Szentlélek kitölt téged a legszentebb ajándékaival, és lehetővé teszi, hogy előre megtapasztald az örök ibolya örömeit" Pio atya
...... ........... ......



- Nyisd ki a szíved a Lelkek Orvosa előtt Pio atya

- "Egyszerűséggel járjatok az Úr útjain, és ne gyötörjétek magatokat. Meg kell vetnetek gyöngeségeiteket, de sokkal inkább higgadtsággal, mint nyughatatlan aggódással. Ezért hát viseljétek türelemmel hiányosságaitokat és tanuljatok meg gazdagodni általuk szent megalázkodással." Szent Pio atya

- "Mondjad a nap folyamán:
Jézusom édes szíve,
egyre inkább szeretlek téged ". Pio atya

- Erőteljesen érzem a valódi, őszinte és bensőséges Istennel való megtérés szükségességét, és nem tudom, hol és hogyan kezdjem. Ez az, amit határozottan kérek Jézustól: megtérésem." Pio atya

- "A Boldogságos Szűz, aki az első evangéliumot gyakorolta tökéletesen és teljes súlyosságában, még azelőtt, hogy kihirdették volna, ösztönözzön bennünket, hogy kövessük az ő lépéseit." Pio atya



Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Dorosné, Évától kaptam pünkösdre
  2020-05-31 18:17:08, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Horváth Annamária BA brácsa diplomakoncert
  2020-05-31 18:06:03, vasárnap
 
  2020. máj. 27 Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Pünkösd vasárnapi szentmise a Szent Mihály Bazilikából
  2020-05-31 16:37:54, vasárnap
 
  Pünkösd vasárnapi szentmise a Szent Mihály Bazilikából - Veszprém 05.31
A szentmisét bemutatta Dr. Udvardy György érsek, koncelebrál Nagy Károly apátkanonok plébános, Felker Zsolt káplán. Közreműködik a Szent Mihály kamarakórus Zsilinszky Cecília karnagy vezényletével.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
     1/60 oldal   Bejegyzések száma: 598 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 598 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 525
  • e Hét: 1604
  • e Hónap: 15042
  • e Év: 217955
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.