Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Magyar-futam végleges (frissít
  2008-10-17 23:00:49, péntek
 
  MAGYAR - futam végleges (frissítve)

Most kaptam a hírt, hogy a beadott autós vonulást a rendőrség megtiltotta, egy órán belül a lakásomra hozzák a határozatot. Már tegnap közölték, hogy nem szeretnének egy második taxis blokádot. Újra nekifutunk, beadjuk újra más helyszinekkel. A Hősök terén a gyűlekező marad.

11:08 perckor pedig lakásomon át is adták a tíltó határozatot. Mindvégig arra hivatkoznak, hogy alkotmányos jogunk tiltakozni, de mivel a közlekedés más útvonalra nem terelhető, így demonstrációnk lényeges fennakadást jelentene a forgalomra. Megjegyzem lényeges szempont, hogy tegnap 14:00 órakor adtam be a bejelentést, és 15:15 órakor már készen is volt a tíltó határozat, ez derül ki a kikézbesített iratból.

Ma ismét elfaxolom az újabb kérelmet. Egyeztetve Bózsa Attilával abban maradtunk, hogy a Hősök terét jelöljük csak meg. Erre a helyszinre mindenképpen meg kell adniuk. Erre utal a határozat is.

Tisztelt tenni akaró magyar honfitársak! 2008.október 23-án, a dicsőséges Magyar forradalom emlékére a vidékiek és budapestiek közös autós futamot szerveznek tiltakozásul a regnáló hatalom minden eddigi intézkedése elleni tiltakozásul. 52 évvel ezelőtt a magyar nemzet önmagára talált. Fellázadt és emberek százezrei vonultak utcára, hogy lerázzák rabláncukat. Olyan világban élünk, hogy elég egy szikra és ismét nemzeti színű lesz a magyar égbolt. 2008.október 23-a ilyen nap lehet, ha te is így akarod. Győzzük le a gonoszt.

Várunk október 23-án a Budapesti Hősök terén 19:00 órakor. 20:00 órakor közösen az Andrássy úton keresztül a Budapesti Vértanúk terére vonulunk.

Kérünk minden tenni akaró embert, hazafit, autóval rendelkezőt vagy autó nélkülit, hogy a vidékiek által meghirdetett autós demonstráción vegyen részt részvételével és erősítve az egységet, az összefogást.

Szervezd meg lakhelyeden a demonstrációt. Az abban résztvevőkkel a Hősök terére jöttök egyénileg vagy csoportban, amihez nem kell engedély.

Ha nem szeretnél szervezni egyénileg is csatlakozhatsz hozzánk akár gyalogosan is a Hősök terére a megadott időpontban, találunk helyet számodra autókban.

Kérünk téged, hogy segíts a terjesztésben. Minden ezen múlik. Minél több emberhez eljut a hír, annál többen vehetnek részt és annál több mindenre leszünk képesek.

Terjesztheted:
Ismerőseid körében, az interneten, honlapoknak megküldve, apróhirdetésekben, iwiw-en, mywip-en, az ezzel kapcsolatos felhívás kinyomtatásával és terjesztésével. Saját email listádon. Bár hól.

Szeretnénk megértetni mindenivel: minél tovább tűrünk, annál nehezebben tudunk győzni. De nem csak győzni lesz nehéz, hanem kilábalni a gazdasági válságból sem lesz egyszerű. A hatalom közönyösségünk miatt sikeresen kiárusít mindent. Emlékeztetni szeretnénk mindenkit 2006-ra, amikor majd 100.000 ember volt a Kossuth téren. Gyertek, hát újra éleszteni a tűzet.

Helyszín:
Pécsről indulva,a Gyurcsány-futam állomásait bejárva találkozás a Hősök terén és a Vértanúk terén, Budapesten! Csatlakozni minden nagyobb városban lehet!

Keleti útvonal: indulások: Pécs 5:00 - Baja 6:30 - Szeged 8:15-Békéscsaba 10:00 -Debrecen 12:30 -Nyíregyháza 13:30 -Eger érkezés 15:15 (egyórás szolidaritási demonstráció az egri korházért) -Budapest 19:00-20:00.

Nyugati útvonal: Pécs indulás 6:00 - Kaposvár - Somogyjád - Keszthely - Zalaegerszeg - Ajka -Veszprém -Székesfehérvár - Érd - Budapest.

Hősök tere indulás 20:00 órakor: Dózsa György út - Podmaninszky út - Bajcsy-Zs út - József Attila utca - Október 6.utca - Szabadság tér - Nádor utca - Vértanúk tere.

A vidékiek ezeken a címeken jelentkezhetnek

Szervezők:

Pécs: Bózsa Attila, 06-30-4748696, vagy 06-70-4278421 bozsahuto@freemail.hu
Burkus Zoltán, 06-70-5756668 burkusek@citromail.hu
Szeged: Ignáth Imre tel:06-70-5537564 imreignath@yaho.com
Békéscsaba: Kocziha Tünde 06-70-3379592 koczihat@citromail.hu
Nyíregyháza: Ágoston Zoltán 06-20-5795347 agostonzoli@gmail.com
Eger: Sziki Károly: 06-20-8062377 vargalaszlopolgariteatrum@axelero.hu
Debrecen: Ágoston Tibor: 06-20-221-5325 agostontibi@gmail.hu

Budapestiek és a Pest megyeiek az alábbi elérhetőségen jelentkezhetnek:

Balogh Béla 06209160029 magyarnemzetertmozgalom@gmail.com
Wéber Zsolt 06303086612 weberzsolti@freemail.hu
További szervezőket várunk.

További információ: www.futam.mindenkilapja.hu vagy a www.magyarnemzetertmozgalom.hu honlapokon

A rendőrségi bejelentés is folyamatban van.

Legyünk több száz autóval. Ki állíthat akkor meg minket?
Beküldte: Balogh Béla - 2008.10.17. - 13:22:32
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felülvizsgálati kérelem
  2008-10-17 22:51:39, péntek
 
  Tárgy: Felülvizsgálati kérelem

Tisztelt Fővárosi Bíróság. Alulírott Balogh Béla, lakik: 2030 Érd, Katalin u. 3 szám alatti lakos, valamint Bózsa Attila, lakik: Pécs, Kakukk u. 2/1 szám alatti lakosok felülvizsgálati kérelmet terjesztünk be az általunk kért demonstráció megtartását megtiltó rendőrségi határozat ellen.

F E L Ü L V I Z S G Á L A T I K É R E L E M

Indoklás:

2008.10.15-én szabályos bejelentést tettünk, hogy 2008.10.23-án autókkal demonstrációt tarthassunk a Budapesti Hősök terén 19:00 órai kezdettel, illetőleg innen 20:00 órakor tovább vonulhassunk a Budapesti Vértanúk terére. A rendőrség megtiltotta rendezvényünket, bár több oldalon arra hivatkozik, hogy állampolgári jogunk véleményünket szabadon kinyilvánítani. Hivatkozik továbbá arra is, hogy az Egyesült Nemzetek Közgyűlése XXI. Ülésszakán kihirdette, hogy a békés gyülekező jogát mindenkinek el kell ismerni: mindenkinek joga van a békés célú gyülekezés szabadsághoz és a másokkal való egyesülés szabadsághoz. Rámutatott arra, hogy a nélkül aligha lenne megvalósítható a gyülekezési jog, csak úgy, mint a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadsága szorosan kapcsolódik a véleménynyilvánítási szabadsághoz.

Rendezvényünket ennek ellenére egyéb közhelyekre hivatkozva megtiltotta. Kifejtette továbbá, hogy közben beszerezte a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály szakvéleményét s ennek kapcsán kénytelen volt megtiltani a rendezvényt. Érdekes, hogy 2008.10.15-én Lipták r. őrnagy (közlekedés rendészet) is részt vett az egyeztetésen, ahol nem emelt kifogást a rendezvényünk ellen. Egy óra elteltével, a 14:00 órakor beadott kérelem 15:15 perckor már megtiltásra került lényegében a közlekedésre való hivatkozással. Érdekes, hogy pont a közlekedésiek nem tudták ez egy órával ezelőtt?

Csik őrnagy (Köztársasági őrezred) sem emelt kifogást a rendezvény ellen.

A tiltás fő oka az volt, hogy az általunk bejelentett autós vonulás résztvevői kötelesek betartani a KRESZ előírásait, ezért ilyen mennyiségű (50) gépjármű esetén nem biztosított a lehetőség arra, hogy a rendezvény végcéljának kitűzött Vértanúk tere környékén szabályosan meg tudjanak állni. A parkolóhelyet kereső gépjárművek tovább generálják az egyébként is túlterhelt belváros forgalmát, amely a többségében egyirányú és szűk utcák miatt más útvonalra nem terelhető.

Tisztelt Fővárosi Bíróság.

A vértanúk terére bejelentett demonstrációban megjelölt utcák mindegyike: Báthory utca kétirányú, Nádor utca kétirányú, Vécsei utca kétirányú. Ezeken hétköznapokon is gyér a forgalom, nem még október 23-án, amikor is évről évre szinte nincs is forgalom éppen az itt tartott állami rendezvények miatt.

A hatóság tiltó okként jelöli meg továbbá azt is, hogy a Vámház körút és a Kálvin tér, a Szabadság híd közötti szakaszának jelentős része jelenleg is részben a 4-es metró építése miatt, a Kecskeméti és Lónyai utcában pedig csak BKV buszok és taxik közlekednek. A Múzeum körút - Károly körúton pedig vágánycsere történik. A Budai alsó rakpart pedig teljes hosszában lezárásra került.

Remélem a Tisztelt Bíróság is azonnal észrevette, hogy ez az indoklás milyen gyenge lábakon áll. Ugyan is az általunk beadott útvonal egyáltalán nem érinti ezeket a szakaszokat. Nézzük csak. Az autós demonstráció útvonala: Hősök tere - Dózsa György út - Podmaniczy utca - Bajcsy-Zs. Út - József Attila utca - Október 6. utca - Szabadság tér - Vértanúk tere.

Meg szeretnénk említeni, hogy a rendőrség tiltó határozata több kétségeket vet fel.
Október 23-án számos rendezvény kerül megtartásra, amelyek érdekes módon nem zavarják a közúti közlekedést.

Az állami rendezvényekre szeretnék utalni. A délelőtti órákban a Kossuth téren, Vértanúk terén tartanak megemlékezéseket, s mint tudjuk ezek a rendezvények hermetikusan zárnak egy területet. Természetesen ezt tudomásul vette a rendőrség. A délutáni órákban Gyurcsány Ferenc Operaházi fellépése miatt az Adrássy utat egészen az Opera házig lezárják több órára, ami szintén nem akadályozza a forgalmat annak ellenére, hogy jelentősen nagy forgalmat bonyolít ezen útszakasz, hiszen a környező utcákat is ,,légmentesen" lezárják.
Demszky Gáborék rendezvényei is a város több pontján lesznek megtartva. Ezek sem akadályozzák a forgalmat.

Más rendezvények:
A Rendszerváltó Fórum 15.6 kilométeres felvonulást tart: Corvin köz - József krt. - Üllői út - Szabó Ervin tér - Kálvin tér - Kecskeméti utca - Petőfi Sándor utca - Bécsi utca - József Attila utca - Roosevelt tér - Lánchíd - Alagút - Attila út - Vérmező - Széna tér - Margit körút - Margit híd - Szent István körút - Bajcsy Zsilinszky út - Alkotmány utca.
A Hatvannégy Vármegye a Teve utcai rendőrpalotánál tiltakozik. Köztudott ennek az útszakasznak a forgalmi jelentősége.
Az MVSZ az Astoriánál foglal le jelentős területet, ami lezárásra is kerül.
AZ MNB 20006 saját rendezvényünk helyszínétől mintegy 100 méterre kapott engedélyt a teljes Alkotmány utcára.
A Nemzeti Motorosok is kaptak vonulási útvonalat.

Nem ezen rendezvények tudomásulvételével van baj, hanem azzal, hogy nem kaptunk egyenlő elbírálást.

A hatóság több mint ötven rendezvényt vett tudomásul a belváros különböző helyszínein. Ezek közül éppen a mi rendezvényünket tiltotta meg annak ellenére, hogy korábban a sajtóban a rendőrségi szóvivő arról adott tájékoztatást, hogy minden rendezvényt tudomásul vettek. Rendezvényünk megtiltásával az állampolgárokat is félre vezették.

Szó sincs itt szabad gyülekezési jogról, véleménynyilvánításról. A rendőrség kénye kedve szerint dönt, éppen melyik rendezvény okoz számára nehézséget.

Tisztelt Bíróság.

A fentiek alapján vizsgálják felül a rendőrség döntését és alapos indokaink szerint rendelje el rendezvényünk megtartását.

Köszönettel:

Balogh Béla Bózsa Attila
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bankállamosítások tervei
  2008-10-17 21:15:45, péntek
 
  Bankállamosítások tervein dolgozik a brit kormány
2008-10-12 11:20:14 elnök

Vasárnapi londoni lapértesülés szerint a brit kormány kész többségi tulajdonba venni a legnagyobb brit bankokat, hogy megakadályozza a pénzügyi szektor összeomlását.
A kormány már a hét közepén bejelentette, hogy a brit nagybankok és lakástakarék-szövetkezetek összesen 50 milliárd font költségvetési tőkeforráshoz juthatnak; lehívás esetén, a juttatás fejében az állam elsőbbségi részvényeket kap az állami tőkét lejegyző bankokban.

A The Sunday Telegraph forrásai szerint azonban az újonnan felmerült, radikális javaslatok jóval tovább mennek a minap ismertetett mentőtervnél; Gordon Brown miniszterelnök drasztikusabb lépésekre, akár a teljes brit bankrendszer államosítására is rákényszerülhet. Ezt a brit sajtó már egy ideje a komoly lehetőségek közé sorolja. Hogy bízzanak egymásban

A Financial Timesban Paul De Grauwe, a leuveni egyetem közgazdaságtan-professzora a minap azt írta: a pénzügyi szektor jelenlegi válságából csak egy kiút van, az, ha a nagy országok - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az euróövezet, esetleg Japán - kormányai átveszik gazdaságuk bankrendszerét, vagy legalábbis a nagybankokat.
A kormány az egyetlen olyan intézmény ugyanis, amely meg tudja oldani a likviditási válságot, mert amint a bankok az állam kezében vannak, utasítani lehet őket arra, hogy bízzanak egymásban és hitelezzenek egymásnak.

Minél gyorsabban megteszik a kormányok ezt a lépést, annál jobb, állt a Financial Timesban közölt elemzésben. A The Sunday Telegraph szerint amikor a brit kormány a hét közepén nyilvánosságra hozta 50 milliárd fontos állami tőkejuttatási programját, az eredeti szándék az volt, hogy ennek fejében viszonylag csekély részesedéseket szerez a költségvetési pénzből kérő bankokban.
A banki részvények árfolyamának meredek zuhanása nyomán azonban a kormány most már kész többségi részesedések átvételére is a nagybankokban, állami képviselőket küldve a bankok igazgatótanácsaiba - áll a vezető vasárnapi konzervatív lapban.
Rekordszinten a bankközi kamatok A múlt szerdán nyilvánosságra hozott brit bankmentő program összesen 250 milliárd font értékű, ugyanis az 50 milliárd fontnyi költségvetési tőkejuttatási keretet a Bank of England - a brit jegybank - legalább 200 milliárd font, rövid távú likviditásnövelő hitelfinanszírozással egészíti ki. Emellett a brit kormány - az intézkedési terv talán legfontosabb elemeként - az alapcsomaggal egyező értékig terjedő garanciát is vállal a bankközi piacon forgalmazott likviditásra, vagyis a mentőterv elvi összértéke eléri az 500 milliárd fontot, az éves brit GDP-értéknek jóval több mint a harmadát.

A lakossági szférára is átterjedt hitelválság egyik fő oka, hogy a bankok egymásról sem tudják, mennyi nem teljesítő - jórészt jelzálogalapú - követelést tartalmaznak pénzpiaci portfolióik.
Ezért jó ideje óvakodnak az egymás közti rövid lejáratú hitelezéstől, ami rekord szintekre hajtotta fel a bankközi kamatokat, drágítva minden más hitelügyletet is. A kölcsönök egekbe szökő nagybani ára - de főleg szinte teljes elapadása - már a kiskereskedelmi hitelpiacot is komolyan sújtja; a Bank of England legutóbbi kimutatása szerint az augusztusban folyósított lakossági ingatlanhitelek értéke az előző hónapban kihelyezett összeg 5 százaléka volt Nagy-Britanniában.

http://www.fideszbp20.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A polgári törvények rosszak...
  2008-10-17 21:04:05, péntek
 
  Fekete Ágnes interjúja Bogár Lászlóval, Buda Bélával és Németh Pállal

Fekete Ágnes:
Többször előfordult életemben, hogy egyszerűen nem tudtam betartani a törvényeket. Például amikor egy sérültek számára létrehozott lakóotthonért küzdöttem a tűzoltó hatósággal. Amikor a többszázezer Forintért gyártott létrához, amely a ház külső falán volt, még belül a parkettától az ablakig is kértek egy lépcsőt az emeleten, azt mondtam: na most van az a pont, ahonnan kezdve nem érdekelnek a szabályok. Addig jártam a környék ipari létesítményeit, amíg egy pont odavaló vaslépcsőt nem találtam, azt kölcsönkértük, és odaállítottuk a tűzoltó szemle idejére. Aztán majd büntetnek, ha akarnak, gondoltam magamban. Napról napra találkozunk ehhez hasonló abszurd parancsokkal. Ugyanakkor az emberek között már-már egyetértés van abban, hogy a polgári törvények rosszak, és csak arra valók, hogy kijátsszuk őket. Ebben a zűrzavarban keresztyén emberként megkérdezzük, mit is jelent a törvény? Azt tapasztalom, hogy sokan a mai világban, amely egyfelől túlzottan korlátoz, másfelől semmi korlátot nem szab, amennyiben erkölcsösek, igyekeznek a maguk számára külön törvényeket szabni. Egyszer kaptam egy levelet például a mai magyarok parancsolatairól. Ez arról szól, hogy mit egyél, hova tedd a pénzed, hogyan tartsd karban az egészségedet, és így tovább. Ebben a káoszban fontos, hogy elgondolkodjunk arról a mederről, amiben mi szeretnénk élni. Három tudós embert kérdeztem a törvényesség mai értelméről. Bogár László, a Károli egyetem tanára, közgazdász, Buda Béla pszichiáter és Németh Pál teológus, az iszlám szakértője.

Bogár László: A görögök már felépítették azt a három fogalmat, amelyeket a törvényesség témakörével kapcsolatban azóta is használunk. Ezek az anómia, anarchia és káosz. A nomosz nem a jogi értelemben vett törvényt jelenti, nem is azt, amire ma azt mondanánk, hogy erkölcs, hanem a lélek mély szerkezetének legbelső törvényeit. A mai ember ezzel már egyáltalán semmit nem tud kezdeni, hiszen történelmileg többszörösen szétroncsolódott ez a szerkezet a reneszánsz, a reformáció, a felvilágosodás hatalmas szocio-kulturális változásai által. Az anómiával, a legbelső törvények széthullásával kezdődik minden pusztulás, a nomosz ugyanis minden szakrális - tehát az egyensúlyra, harmóniára törekvő - kultúra legbelső sajátja.

Fekete Ágnes: Tehát az Antigoné-féle tragikumról van itt szó?

Bogár László: Az emberben azért él állandóan a kísértés a létroncsolásra, mert mindig is kettős szerkezetű volt. Egyrészt vannak állati ösztöneink, a fizikai létünket fent kell tartani: reprodukálni kell önmagunkat, territóriummal kell rendelkeznünk, amit meg is kell védenünk. Ne szépítsük: ez az állat mindig bennünk volt, és mindig bennünk lesz. De azért van az evolúciónak egy másik szintje is, ami csak az emberre jellemző. Ezt úgy is nevezhetjük, hogy szeretet-evolúció. Ennek a szeretetevolúciónak kellene megszelídíteni és valóságos hajtóerővé tennie a másik szinten mozgó, kétségtelenül iszonyú energiákat. Az ember mindig elgondol valamit, és azt igyekszik megvalósítani. Ez jól is van így, de fontos, hogy amit elgondoltunk, beilleszthető legyen a teremtésbe. Ha az ember ezt nem veszi figyelembe, sajnos a reneszánsz ezt tette, akkor a folytathatóság, tehát az Isten szerinti valóság, a harmonikus beilleszthetőség veszik el.

Az anómia logikusan vezet a másik fogalomhoz, az anarchiához. Ez az az állapot - az an archos -, amikor a nomosz már nem tud szabályozni. Akkor jön az archos vagyis az e világi törvények uralma, de az már csak a rendészet. Ez egyfajta kétségbeesett kármentés, mert már csak a nyers erőszak abroncsai képesek összefogni úgy-ahogy a társadalmat. Az archia, a külső erő, vagyis a nulla tolerancia, a brutalitás az ezután következő "lépcsőfok", s végül, mikor már a rend látszata sem tarható fent, akkor beszélünk a káoszról, a teljes és visszavonhatatlan szétbomlásról. Nagy valószínűséggel már karnyújtásnyira van tőlünk ez a fajta végső pusztulás. Öt-hatszáz éve létezik a létroncsoló, deszakralizáló kapitalizmus, aminek mindenki behódolt. Ez a rendszer azért fog rövidesen és kikerülhetetlenül összeomlani, ez már sajnos tény, nem hipotézis, mert két olyan pillérre épült, amelyek a 21. század folyamán összeomlanak. Az egyik a "The West and the rest" jelenség, vagyis az a tény, hogy a Nyugat működésének alapja a többi ország kizsákmányolása. A másik pillér még egyértelműbben véges, hiszen a fosszilis energiahordozókkal való rablógazdálkodásnak fizikai korlátai vannak. Kőolaj és földgáz és egyéb energiaforrások nélkül pedig a világgazdaság öt perc alatt működésképtelenné válik. Mivel ez a két pillér semmiképpen sem tarthatja meg a rendszert örökké, a vég mindenféleképpen közelít, akár 20-30 év múlva is bekövetkezhet.

A hatvanadik évemhez közelítvén azt kell mondanom, hogy ebben mindenképp felelősségem van a korosztályommal együtt, hiszen a jelek szerint minden figyelemfelkeltő próbálkozás arra, hogy a folyamat legalább lelassuljon, teljesen sikertelen volt. A bűnrészességemet tovább növeli, hogy tizenkét évig országgyűlési képviselő, azon belül nyolc évig politikai államtitkár, voltam. Egy átlag választópolgárnál valamivel nagyobb esélyem volt, hogy ezeket a folyamatokat befolyásoljam. Mesélhetnék arról, hogy miféle kísérleteket tettem, és ezzel akár meg is nyugtathatnám a lelkiismeretemet, de végül mégis teljes kudarccal zárultak ezek a próbálkozás. Magyarázat tehát van, csak mentség nincs. Feleslegesen riogattak bennünket, engem személy szerint is, hogy bár sok igazság van abban, amit mondunk, de nem szabad erről beszélni, mert megbüntetnek minket, nagy baj lesz belőle. Valóban nagy baj lett, de nem abból, hogy beszéltünk a problémáról, hanem abból, hogy csak alig és határozatlanul beszéltünk róla, illetve a tárgyaláson kívül más nem is nagyon történt.

Fekete Ágnes: Engem az zavar, hogy magamat látom elcsúszni a folyamatban. Muszáj a gyerekeimnek valamiféle moralitást átadni!

Bogár László: Rutinos létbűnözőkké váltunk mindnyájan, az egész informatika, telekommunikáció, média-háló valójában döbbenetes pusztítást visz véghez. Engedelmes fogyasztó-erő-állatok gigantikus csordáivá teszi az emberi tömegeket, de ennek a kimondását vélemény- és értelmezéshatalmi zárak védik. Rendkívül mulatságosnak tartom, hogy már mindenki tudja, miről van szó, de nem szabad róla beszélni. Mindenki tudja már, hogy a repülőgépen szabadesésben zuhanunk lefelé, és három másodpercünk van hátra, de akkor sem szabad megnyitni a diskurzusteret arról, hogy a repülőgéppel bármilyen probléma van. Egyszerűen tilos. Hogy nézne az ki, ha elkezdenénk erről beszélni, és netán latolgatni, hogy van-e valami halvány esély a túlélésre?! Sajnos önmagunkat fegyverezzük le azzal, hogy engedelmesen elfogadjuk ezt a hamis logikát, így ne is lepődjünk meg a következményeken!

Ha egy közösség tartósan beleszorul a hazugságok rendszerébe, akkor egy fordított kiválasztódás kezdődik el: az elithez tartozók - akik alapesetben a kiválasztottak - erkölcsi és értelmi lezüllése. Ha nem leszünk képesek kilépni ebből a "segítség, segítség - suttogta Micimackó, hogy nehogy valakit megzavarjon vele" állapotból, akkor végünk van. Itt már csak a csoda segíthet, ami most az egyetlen kézzelfogható realitás. Egy olyan lelki, erkölcsi és szellemi megújulás, amelyet nagy valószínűséggel egy igen erős dráma válthat ki. Bár nem szolgáltunk rá, bíznunk kell abban, hogy a Jóisten kegyes lesz hozzánk, és ez a dráma elég nagy lesz ahhoz, hogy észre térítsen, de nem olyan erejű, hogy egyúttal teljesen le is tarolja az emberi létezést. Ezzel még szembesülni is nehéz, pedig nem csak szembesülni kell, hanem apró tettekben kinyilvánítani, hogy elindultunk egyfajta bűnbánati úton. "Annak, ki megvallja és elhagyja a bűnt, könyörületesség lesz az osztályrésze." Erre csak akkor számíthatunk, ha az Úr látja és érzi rajtunk az elszántságot, amivel talán képesek leszünk a pusztítással szembenézni, és legalább a magunk mikroszintjén ezzel szembemenni.

Fekete Ágnes: Az a gond, hogy az ember akarva akaratlanul belecsúszik abba, hogy törvényszegő lesz.

Bogár László: Az egyén nap mint nap válaszút elé kerül. Iszonyatos nyomással nehezedik rá az a legmélyebb erkölcsi probléma, hogy ha látja a folyamatos gátlástalan, cinikusan röhögő normaszegők tömkelegét kavarogni, örvényleni maga körül akár csak egyetlen nap során is, akkor mit tegyen. Az embert öt percenként bombázzák azok a sokkoló tények, amelyek őt magát is balekké, vesztessé, ahogyan ma mondják "looser"-ré teszik. Ezért ha egyszer valóban komolyan gondolja, hogy bizonyos törekvéseit, vágyait, érdekeit követnie kell, vesz egy mély lélegzetet, és egyátalán nem érdekli, hogy közben tudja, ezzel a létezést rombolja.. Az a szemléletmód terjed, hogy ne légy balek, ne lény nyuszi, ne hagyd magad kiszorítani, "mert hülye azért nem vagyok". Ebben azért ha nem is feltétlenül nyíltan, de mindenképp benne van, hogy lopj, csalj, hazudj.

Fekete Ágnes: A másik oldalon viszont van egy halom szabály, ami teljesen értelmezhetetlen...

Bogár László: Ezeknek a szabályoknak a burjánzása, az archos kétségbeeséséből adódik. Az az illúziója támad, hogyha még több szabály lenne, akkor esetleg még menthető lenne a helyzet. Ha összeütközik a túlszabályozás és az én lelkem belső szabálya, ami kétségtelenül egy erkölcsi konfliktus, az úgy is feloldódhat, hogy tudomásul veszem: a szabályt ugyan megszegem, de erkölcsileg felment az a tény, hogy a törekvéseim sokkal inkább szolgálják az emberi létezést, a pusztulás lejtőjéről való felemelkedést. Hogy itt és most mennyi lehetőség nyílik arra, hogy ezeket a dolgokat valóban befolyásoljuk, mindenki látja...

Fekete Ágnes: Azt látom, hogy az emberek új törvényeket hoznak, mert érzik, hogy szükséges.

Bogár László: Az emberi társadalmak akkor járnak helyes úton, ha a törvény a lélek legmélyén keletkezik, szeretetközösségekben, majd ezután válik hivatalos, jogilag is megfogalmazható szabállyá az archia szintjén. Ebben a világban sajnos fordítva van: esélyt sem adnak az egyén, illetve a szeretetközösség belső lelkének arra, hogy az ott megfogant üzemmódok váljanak később egy közösséget szabályozó folyamattá, hanem pontosan fordítva van. A globális birodalmi terv lebontja a nemzeti szintű kollaboráns elit számára, hogy mit kell tenni, és az aztán minden eszközzel megpróbálja rákényszeríteni e szabályozás logikáját az elemi közösségekre.

Buda Béla: Norma nélkül nincs emberi reláció, nincsen emberi közösség.

Fekete Ágnes: Miért van az emberi léleknek erre ennyire szüksége?

Buda Béla: Azért, mert társas térben mozog, és szüksége van arra, hogy ki tudja számítani, mit várnak tőle. A társas érintkezésben - észrevétlenül - szabály-tömegek kreálódnak. Ha a busznál köszönök valakinek, akit harmadszor láttam, ő pedig mosolyog és visszaköszön, akkor már beszélgethetünk. Az értelmes, figyelő ember úgy halad a szabályok között, mint a kés a vajban, s mikor valaki ismerős lesz, már fél szavakból értik egymást. Hatalmas kontextus van a szabályokból. A társadalom ezt úgy-ahogy keretben tartja, de a táras szabályok többsége mindig is betarthatatlan volt. A társadalom általában rétegzett. Egyik helyen már teljesen új divatok, szokások, a másik helyen még a régiek élnek. Három generáció alatt rengeteg dramatikus változás történt. Ezek a generációk sokszor együtt élnek egy nagy bérházban, egy lakótelepben. Ott van az idős házaspár, aki még a húszas évek normái mentén él, és ott van a metál rajongó fiatal komplikált viselkedési és öltözködési habitusával, a droggal, ami bizonyos körökben hovatovább már szabály.

Fekete Ágnes: Ma tényleg egy konszenzus van a társadalomban arra nézve, hogy bizonyos szabályok nem betarthatóak, akkor kikerüljük őket.

Buda Béla: Félnék kimondani azt, hogy erre most szokunk rá. Harminc vagy negyven éven át az ún. kádári alkuban, egy hatalmas össznépi hazugságban és svindlizésben éltünk. Mindenki fusizott, borravalózott, pedig akkor tilos volt. Most már csak helytelenítik a hálapénzt az orvosok körében, de akkoriban még szankcionálták is. Féltünk. Mindenki vitte ki a valutát. Gondolja el, miféle nomosz írja elő azt nekem, hogy ha külföldre megyek, ne vihessek magammal az itthon megkeresett pénzemből? Megengedték a törvénytelenséget, és lehetett fogyasztani. Szerintem nincs a világon még egy olyan történelmi esemény, mint a Gorenje mánia. Véletlenül éppen autóval jöttem akkor haza külföldről, ilyen sehol nem történt: egymillió ember mozdult meg a hűtőszekrényért. Nyugati normákra áhítoztunk, miközben a nomoszaink rendkívül szűklátókörűek voltak. Ezeket elemezni kellene

Fekete Ágnes: A keresztény ember nagy dilemmája, hogy mi van akkor, amikor a morális készség egy másfajta törvényt diktál, mint amit a környezet. Szerintem kiút lenne az, hogy állítsunk fel egészen más típusú új szabályokat.

Buda Béla: Igen, az jó lenne, de én azt hiszem, hogy a keresztény embernek nem feltétlenül ebben a tengelyben vannak a dilemmái, hanem abban, hogy a másik emberrel szemben tud-e elég etikus lenni, hogy a másik érdekeit előbbre tudja-e helyezni a sajátjával szemben? Például, ha megfelelően érett barátokkal végigbeszéli a problémákat, akkor lehet, hogy az előrelépést eredményez.

Fekete Ágnes: Tehát ne úgy történjen, hogy teljesen közönyösen, át nem gondolva megszegjük a szabályokat, hanem gondoljuk át a miérteket?

Buda Béla: Valahogy így. Vannak vállalható kockázatok, főleg olyan helyzetekben, ahol sokan vannak a szabályszegők, és ahol a szabályok egy értelmetlen, absztrakt rendelkezés mellékhatásait próbálják kikerülni. Ezeket el lehet vállalni.

Németh Pál: A törvényt az Isten azért adja, hogy megtartsa az emberiséget, ugyanis az első szabályozás Noé történetének a végén van. Amikor a bárkából kijönnek, és az Isten új szövetséget köt az emberiséggel, Noéval, a vér megevésének, a bálványimádásnak és az emberölésnek a tilalma jelenik meg. Ezeket hívják noahita törvényeknek. Az Isten ígéretet tesz arra, hogy nem fog elpusztulni a világ az özönvíz által, de ad törvényeket, hogy a fennmaradáshoz legyen egy bizonyos szabályrendszer.

Fekete Ágnes: Tehát a fennmaradáshoz szükség van szabályra. Egy olyan korban élünk ma, amikor ezt sok vonatkozásban tagadják.

Németh Pál: A mai ember nem látja a korlátait. Úgy nem lehet szabadon élni, hogy a másik szabadsága ne legyen korlátja az én szabadságomnak. Nem egyedül vagyunk ezen a világon. Itt vétkezik nagyon a szabadosság: mindent megenged az ember magának, ugyanakkor elvárja, hogy más korlátozza magát, hogy ő úgy szerepeljen, ahogy akar. Jézusnak vannak ezzel kapcsolatos irányt adó mondásai: ahogyan szeretnétek, hogy az emberek cselekedjenek veletek, ti is akképpen cselekedjetek. Ez egy nagyfokú önkorlátozás. Jézus a Máté evangélium elején a törvényt magyarázza, a törvény lényegét hangsúlyozza és erősíti meg. Azt mondja: megmondatott a régieknek, hogy ne paráználkodjál, én viszont azt mondom nektek, hogy aki vágyakozással tekint egy asszonyra, az már paráználkodott az ő szívében. A belsőnek az irányultsága már a bűn felé visz, és az hozzátartozik az elkövetett bűnhöz. Jézus szigorít a törvényen: a külső cselekedet helyett a belsőre irányítja a figyelmet. Az európai gondolkodásmódban a nagyfokú szabadságvágy, és ennek a kiélése mindmáig jellemző a társadalomra. Ez egy önpusztító szabadság.

Fekete Ágnes: Azért nem mindegy milyen törvény szabályoz. Nagyon sok morális dilemma van ma Magyarországon az emberben.

Németh Pál: Az európai gondolkodásban a vallás területe és a közügyek területe szét van választva. Hogy egy emberen belül is elváljon a vallásosság és a közélet, közösségi élet, ijesztő dolog. Református hitünknek a mindennapi életünkre nézve komoly vonzatai vannak. Amikor sokféle embernek sokféle felvállalt értékrendszere van, az valójában azt jelenti, hogy semmilyen értékrendszer sincs. A minden és a semmi nagyon közel áll egymáshoz.

Fekete Ágnes: De azért létezik egy olyan tendencia, mely szerint az emberek a partokat keresik. Az egyház tud ebben segíteni.

Németh Pál: Természetesen. A rend mindig vonzott is, nemcsak taszított. Az kétségtelen, hogy ha az ember komolyan veszi a létét és az Istentől való megbízatását, komoly konfliktusokat kell felvállalnia. Ezekben a konfliktusokban mindig ő az, aki alulmarad, aki enged. Mindenki a saját erkölcsi színvonalán éli ezt meg. De nem azon múlik a becsületesség, hogy kilyukasztottam a jegyet, és minden ilyen apró dolgom rendben van-e. Úgyis elkap az ellenőr. A lényeges dolgok a mérvadóak, hogy az igazságot nem árulom el, a meggyőződésem helyett nem mutatok mást. Amikor valami haszon kacsintgat rám, nem engedelmeskedem neki. Ilyen áron nem jutok haszonhoz, nem gázolok át a másikon. Visszafogom magam. Nem akkor vagyok rendben, ha a részletkérdések rendben vannak, hanem ha a nagy összefüggésekben rendet tudok tartani. A vallási élet ne kényszerítse bele az embert abba, hogy ha elfelejtette a jegyet kilyukasztani, csak akkor tudjon nyugodtan aludni, ha széttépte azt az ominózus jegyet. Nem ezen a szinten kell a dolgokat betartani. Jézus pont erről beszél, hogy a Máté evangéliumában olvashatjuk: Vak vezérek, akik megszűritek a szúnyogot, a tevét pedig elnyelitek. Nem is veszitek észre, hogy a nagy dolgokban bűnt követtek el, de a kicsiben minden ki van szűrve. Jézus pont erről beszél. A belső legyen tiszta, és akkor a külső dolgok automatikusan megtisztulnak.

Fekete Ágnes: Bogár Lászlót, Buda Bélát és Németh Pált hallották.

Forrás: http://reformatusoklevele.reformatus.hu/
Továbbította: Ballán Mária
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem veszélyes az önrendelkezés
  2008-10-17 21:01:26, péntek
 
  Nem veszélyes az önrendelkezés
Jogos a Kárpát-medencei magyar kisebbség autonómiatörekvése.
2008-10-10

"Senki sem vonja kétségbe a jelenlegi államhatárokat, de az etnikai kisebbségeknek annyi szabadságot kell adni kulturális és más vonatkozásban, amennyit csak lehet" - mondta Hans-Gert Pöttering az Echo Televíziónak adott exkluzív interjújában Brüsszelben.

Az Európai Parlament néppárti elnökét Csóti György kérdezte.

- Elnök úr, abba az irányba halad-e az európai integráció, amelyet ötven évvel ezelőtt az alapítók, Adenauer, Schuman és De Gasperi megálmodtak?

- Nagyjából igen. Ha elgondoljuk, hogy ötven évvel ezelőtt Európa ketté volt osztva, Magyarország a vasfüggöny mögött volt, az országban kommunizmus uralkodott, és ma Magyarország " a többi közép-európai országgal együtt " az Európai Unióhoz tartozik, akkor ez csodálatos eredmény. De még nagyon sok a tennivalónk " például a lisszaboni szerződés tető alá hozása ügyében. Ezzel a megállapodással tudnánk az uniót működőképesebbé és átláthatóbbá tenni.

- Mikor fogja végre garantálni az Európai Unió a kollektív emberi jogokat, az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét? Mikor fogalmaz meg Brüsszel olyan elvárásokat a tagországokkal szemben, amelyek garantálják a kollektív jogokat mindenhol? Jó példák már vannak erre - a belgiumi németekre, a spanyolországi katalánokra vagy az olaszországi dél-tiroliakra gondolok.

- Nincs még egy olyan közösség a világon, amely úgy védené a kisebbségeket, mint az EU. Ön is felsorolt néhány példát. Ezzel együtt lehetnek egyik-másik országban hiányosságok ezen a területen. Ezekről beszélni kell. Mi az unióban azt szeretnénk, hogy minden országban, ahol kisebbségek élnek, megfelelő védelmet élvezzenek, kulturális identitásukat megtarthassák. Senki sem vonja kétségbe a jelenlegi államhatárokat, de az etnikai kisebbségeknek annyi szabadságot kell adni kulturális és más vonatkozásban, amennyit csak lehet. Ez azonban minden konkrét esetben más és más, de mindenhol, ahol hiányosságok vannak, arról feltétlenül beszélni kell.

- Pontosan ez a helyzet a Kárpát-medencében. A magyarok autonómiát szeretnének. A nemzeti kisebbségeknek az autonómia az egyetlen biztosíték az anyanyelv és a kulturális identitás megőrzésére. De ha ma Szlovákiában vagy Romániában erről beszél valaki, azonnal nacionalistának, sovinisztának, sőt irredentának nevezik.

- Minden országban más a helyzet, sőt a fogalmak is különbözők. Vannak olyan országok, ahol autonómiáról beszélve könnyen arra gondolnak, hogy az adott közösség ki akar válni a szóban forgó országból. Ezért mindig hangsúlyozni kell, hogy az autonómia nem olyan önállóság, amely a kiváláshoz vezet. Ellenkezőleg: ez biztosítja az etnikai kisebbségnek, hogy saját kultúrája szerint, anyanyelvét az élet minden területén használva éljen, és én ezt személyesen mindenkor támogatom. Minden területről, ahol ezek nem valósulnak meg, be kell hozni a problémát az Európai Parlamentbe, jelentéseket lehet készíteni, javaslatokat lehet tenni az adott kisebbség helyzetének javítására. Minden embernek, minden etnikai közösségnek joga van saját nyelvét használva, saját kultúrája szerint élni ott, ahol született, de az adott államhatárokon belül.

- Mi a véleménye a transzatlanti kapcsolatokról? Az Egyesült Államoknak és az EU-nak valóban különleges felelőssége van a világban?

- Nekünk mindig jó partneri és baráti kapcsolatot kell ápolnunk az Egyesült Államokkal. Nem felejthetjük el, hogy Washington nélkül sem a nemzetiszocializmus, sem a kommunizmus nem kényszerült volna térdre. Persze a kommunizmus bukásában szerepet játszott a magyarok szabadság iránti vágya is, amit én igen nagyra értékelek. 1956-ban tízéves voltam, s éppen búcsú volt a városunkban. Az osztályfőnökünk azt mondta, ne menjünk szórakozni, hanem otthon gondoljunk a magyarokra. Én követtem a felhívását, s ez a fiatalkori élmény egész életemben megmarad.

A Hans-Gert Pötteringgel készült teljes interjú ma 17.30-kor látható az Echo Televízióban.

Továbbította: Magyaródy Szabolcs
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Te tudtad? West Point-tananyag
  2008-10-17 20:47:29, péntek
 
  Pozsonyi csata TE TUDTAD?

Amiről sosem beszélnek:
Nemrégen volt a pozsonyi csata évfordulója. / 907. július 3-6. /

907-ben egyesült európai haderő gyűlt össze a bécsi medencében (Bécs akkor még nem létezett semmilyen formában).

A hadjáratot német-római vezetéssel szervezték meg és az akkori német király rendelete szerint azzal a céllal, hogy "... decretum..Ugros eliminandos esse.." azaz " elrendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak".

Ezt a nemes célt extra adag erő koncentrálásával akarták megvalósítani mai szóval élve, "biztosra mentek".

Az akkori Európa viszonyai között szinte elképzelhetetlen 100.000 fő körüli létszámban gyűlt össze a csapásmérő erő.

Még a jóval későbbi keresztes hadjáratok idejére sem tudtak ilyen létszámú hadsereget megszervezni.

907 június derekán megindult a támadás, amely három oszlopban nyomult előre a Duna vonalán. A déli parton a 'gyengébb', kb. 40ezres szárny; a Dunán hajókon egy kb. 10-12 ezres inváziós csoport+hadtáp míg az északi parton egy jó 45 ezres főerő az elit.

Árpád, a törzsszövetség fejedelme az egész Európára kiterjedő felderítő hálózata miatt jó előre tudott a készülő pusztító háborúról.

A törzsszövetség egyesült főerejét - 40.000 lovas - négy részre osztotta.

Az egyenként 10ezer fős lovas egység neve tümen azaz magyarul tömény régi sztyeppei hadszervezési szokás. Az elsőt Ő maga vezette,a többit pedig fiaira bízta: Tarhos(43), Üllő(41), Jutas(35). Emellett természetesen az egész hadműveletet irányította.

Az ellenség átkelésének és ezzel egyesülésének megakadályozására elsőként az inváziós flotta sorsa pecsételődött meg: gyújtólövedékekkel tűzijáték és viziparádé keretében szenvedett technikában 100%-os, élőerőben kb. 95%os veszteséget a hajóhad.

Másnap az elsáncolt déli szárny kapott koncentrált többirányú lovasrohamokat amelyek hatására maradéktalanul elpusztult/40.000 ember/ A csata utáni éjjel Árpád elrendelte az átkelést teljes csendben. Tehát átkelés a Dunán kb. 35.000 lovassal az ellenséges sereg 'orra előtt', éjszaka, tök csöndben!!! (A fantáziátokra bízom ez mit jelenthetett mind egyéni mind közösségi teljesítményben két napnyi öldöklő csata után.)

Az átkelés annyira sikerült, hogy hajnalban az ellenség a felkelő napból záporozó több tízezres nyílfelhőre ébredt majd túlereje ellenére ismét két nap öldöklő ütközet ellenére szó szerint halomra pusztult a pozsony körüli síkságon. A néhányezer fős túlélő csoport menekülés közben próbált rendeződni de a magyar könnyűlovasság üldözésben is hatékony: Ennsburg váráig meglepően kevesen jutottak el. A vár alatti síkon felvonuló magyar haderőre rátört a királyi őrség és tartalék de a színlelt visszavonulással magyar részről a német üldözők csőbe futottak mert a környező erdőkből kitörő magyar lovasság a megforduló főerőkkel őket is legázolta. A német király olyan gyorsan menekült, hogy minden értékét /még a trónszékét is!/ hátrahagyta, seregvezéreiből pedig a flottavezetőn kívül mindenki meghalt /grófok, püspökök tucatjai/.

A csata következménye, hogy a magyar határ az Enns folyó lett /Ober Enns - innen a meséink 'Óperenciás tengere'/ valamint hogy idegen sereg 130 évig nem mert Magyarország felé fordulni. /Szent István idején először, de akkor ugyanígy jártak csak a Vértes hegységben. /

Árpád fejedelem két fiát vesztette és Ő maga is halálos sebet kapott és pár hét múlva meghalt - a hazáért.

Eltemették tisztességgel titkos sírba őse, Atilla közelébe - a mai Nagykevély hegy rejtett völgyébe - nyugodjék örök békében!

A 907 -es pozsonyi csata hivatalos tananyag az Egyesült Államok összhaderőnemi katonai akadémiáján, ismertebb nevén a West Point-on. Tehát minden amerikai hivatásos tiszt évtizedek óta vizsgázik belőle.

(továbbította Dobos Csaba - Nagy Attila)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Te melyik csoportba tartozol?
  2008-10-17 20:46:03, péntek
 
  Wass Albert egykori, de mai is időszerű megállapítása szerint:

"- Háromféle ember van ebben az országban....háromféle magyar. Mind a három egyezik abban, hogy elégedetlen a világgal, a kormánnyal, ami ennek a világnak a nyakán ül, a rendszerrel, mindennel. Panaszkodnak, morognak, keseregnek, átkozódnak.

Aztán egy részük úgy próbálja megoldani a maga bajait, hogy kiszolgálja a hatalmon lévőket. Csatlakozik hozzájuk. Hasán csúszik, farkát csóválja, s ha odalöknek neki egy koncot, s befogadják cselédnek, akkor veszettebb lesz a veszett kutyánál, marósabb a vad farkasnál, kegyetlenebb az ellenségnél, kommunistább a kommunistánál, csakhogy bebizonyítsa a maga hűségét, és nagyobb koncot kapjon érte.

Egy másik részük az ellenkezőjét teszi: feláll a két lábára és verekszik. Védi azt, amiről úgy érzi, hogy az övé. A maga jussát az élethez. A maga jussát a szabadsághoz. A maga jussát ehhez a földhöz, melyen született, s mely a hazája. Verekszik másokért is, mindenkiért. A mások jussáért, a mások szabadságáért. A még csak meg sem születettekért is verekszik. Mindenkiért és mindenki helyett.

Aztán van a harmadik csoport, a nagy csoport, amit úgyis nevezhetünk: a nép. Akinek nincsen arca, sem rossz, sem jó. Sem szép, sem csúnya. Se nem hős, se nem áruló. Senki és semmi. Tömeg. Nyáj. Nem tesz se jót, se rosszat. Semmit se tesz. Csak meghúzódik és vár. És mint a fű a rátaposó láb alatt, meghajlik, meggörbed tűr, mindent eltűr, s amikor tovább lép a nagy láb, akkor lassan felegyenesedik megint. De sohasem egészen. Egy kissé mindég meghajolva marad, készen arra, hogy újra lelapuljon egy másik láb alatt. Érted? Eszébe sem jut, hogy tegyen valamit a rátaposó láb ellen, megvágja, megszúrja, küzdjön ellene, kockázatot vállaljon jussáért, a szabadságáért, bármiért érted?


Ez a nagy tömeg. Ez a nép."
(Wass Albert)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Elég volt!"
  2008-10-17 20:43:33, péntek
 
  Kossuth tér - Simó beszéd

Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal szervezőjének beszéde a Magyar Kommunista Munkáspárt által 2008. október 11-én, a budapesti József Attila szobornál "Elég volt!" címmel szervezett gyűlésen

Jó együtt lenni Veletek! Az ember szívesen fog kezet olyanokkal, akik tetteikkel bizonyítják, hogy a dolgozók és a nélkülözők oldalán állnak. Közös sikerélmény, hogy meghátrálásra kényszerítettük ezeket itt a Házban. Társadalmi ellenállással, nemzeti összefogással megakadályoztuk, hogy üzleti alapokra helyezzék az egészségbiztosítás rendszerét. Ahhoz képest, hogy milyen kicsik vagyunk, igazán nagy dolgot műveltünk! Nem? Egy egész országot állítottunk magunk mellé helyes szövetségi politikával. Senkitől sem azt kérdeztük, hogy hisz-e Istenben vagy sem, vagy hogy milyen tagsági könyvet hord a zsebében. Egyszerűen azt mondtuk, hogy nincs baloldali meg jobboldali egészség, hanem emberi egészség van. Nincs baloldali és jobboldali megélhetési gond, hanem közös megélhetési gond van. Az emberek nagyon pozitívan reagáltak erre a hangra, és miközben egész Európában privatizálják a közszolgáltatásokat, idehaza egy életbe vágóan fontos területen sikerült megvédeni a közöst.
Merítsünk erőt belőle a további harchoz! Tanuljuk meg, hogy a szebb jövő lehetősége saját magunkban rejlik! Embert, társadalmi haladást, nemzeti felemelkedést szolgálni csak olyan tud, aki nem téveszti szem elől a célt: a közösségi érdeket, és kész összefogni érte másokkal.
Most, amikor pénzügyi válság vihara söpör végig a világon, különösen fontos egymásba kapaszkodni, nehogy felkélhessen az ősi rossz, a bajvető gonosz, ahogyan költőnk írta. Mert hiszen ez a kormány semmit sem tesz ellene! Úgy tesz, mintha tüzet oltana, s közben olajt önt a tűzre. Be akarja fagyasztani a béreket, és közben hagyja, hogy elszabaduljanak az árak. Kirekesztették a szakszervezeteket még a puszta egyeztetésből is: Gazdasági Egyeztető Fórum néven olyan testületet hoztak létre, amelyben csak a gazdasági és a pénzügyi guruk kaptak helyet. Ahelyett, hogy munkához és megélhetéshez juttatnák azokat, akik napi megélhetésükért küszködnek, megengedik, hogy kivigyék a profitot az országból. Ahelyett, hogy a legszerényebb jövedelműeket támogatnák, hagyják, hogy négy fős családok 25-30 ezer forintból tengődjenek. Szentgotthárd bezárt, összeroppanóban a forint, növekszik a munkanélküliség, nulla felé közelít a gazdasági növekedés. Ám nem az ember a fontos, hanem a profit. Éljen a konvergencia program, éljen az euró, te pedig törődj magaddal, tán az Isten is megsegít!
NÁTÓ-ék pedig idejöttek, hogy ne csak támogassák ezt az antiszociális politikát, hanem jelezzék, érdekeltek földrajzi kiterjesztésében is! Rakétát telepítenek Lengyelországba, be akarják vonni a katonai tömbbe Grúziát és Ukrajnát, a magyar politikai elit pedig tapsikol nekik, ahelyett, hogy köztes helyzetünkből kiindulva kollektív európai biztonságra törekedne! Mintha nem tudnák, mivel járhat két tűz közé kerülni itt, Európa Szívében! Ahhoz, hogy a jövő ne az idegen érdekek kiszolgálóié legyen, hanem azoké, akiknek otthonuk ez a haza, helyre kell állítanunk nemzeti önrendelkezésünket és nemzeti szuverenitásunkat! Megálljt kell parancsolnunk azoknak, akik önös érdekeiknek rendelik alá Magyarország fejlődését! Gátat kell vetni a magyar föld kiárusításának! Vissza kell szerezni a kiárusított nemzeti vagyon java részét! Még pedig olyan áron, amilyenen eladták!
Tudnunk kell: a világválsággal nem merülnek ki a neoliberális kapitalizmus tartalékai. Válsághelyzet van, nem forradalmi helyzet. Ebből kell kilábalni. Ésszel, a rendszer kiigazítását célzó új társadalompolitikával. A Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal rendszerkorrekciós stratégiája arra irányul, hogy gyorsuljon a gazdasági növekedés, módosuljanak az elosztási viszonyok a dolgozók, a nélkülözők, a kis- és közepes vállalkozók javára, korlátozzák a multik kiváltságait, és számon kérjék tőlük a szerződésben foglaltak teljesítését, köztük a szakszervezeti jogokat. Új egyensúlyt akarunk tőke és társadalom között, az utóbbi javára.
A válságból nem csak rossz irányba lehet kilábalni, hanem haladó irányba is. Ahhoz, hogy eleget tegyünk ennek a történelmi feladatnak, össze kell szednünk minden tudásunkat, és képességünket, hogy kiszélesítsük a demokratikus erők táborát, és a nép javára cselekedjünk mindenkivel, akinek drága ez a haza és a nemzet jövője!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
100 forintból 54 az államnál
  2008-10-17 20:36:59, péntek
 
  Vajon mekkora válság kell ahhoz, hogy a kormánynak megváltozzon a gazdasához való hozzáállása?
2008-10-11 17:55:22 elnök


Válságból válságba - Mi történik körülöttünk?

A jelenlegi gazdasági válsággal kapcsolatban konferenciát tartott szombaton a Fidesz.
A résztvevők által feltett kérdések között szerepelt, hogy hogyan jutottunk ide, miért érintheti még súlyosabban a válság Magyarországot, mint a többi térségbeli államot, s hogy mik lehetnek a lehetséges kiutak.

Egy olyan hét végén járunk - emlékeztetett Navracsics Tibor -, melynek kezdetén a parlamentben Varga Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy a válság már elérte Magyarországot, mire Gyurcsány Ferenc csak annyit tudott reagálni, hogy a Fidesz pánikot kelt. A kormányfő szerdai blog-bejegyzésében is kijelentette: a Fidesz abban érdekelt, hogy folyamatosan destabilizálja az országot.

Szerdán azonban - fűzte hozzá a Fidesz frakcióvezetője - végre eljött a megvilágosodás: Gyurcsány Ferenc rájött, hogy valóban válság van. Azonban a kormány most is kapkodva fogott hozzá a problémák megoldásához. Navracsics Tibor aláhúzta: nagyon fontos a helyes diagnózis felállítása, mert csak ezután kereshetjük meg a betegség gyógymódját.
A kormány azonban adós a diagnózis felállításával. 2006-ban egyértelművé vált, hogy a gazdaságpolitika nem jó, ugyanis a költségvetési hiány nagyságát tekintve a világon egyetlen állam előzött meg bennünket: Libanon, s minden bizonnyal azért volt nagyobb Libanonban a költségvetési hiány, mert Izrael épp megtámadta az országot.
Ha Libanon nem áll háborúban Izraellel, 2006-ban világrekorderek lettünk volna - emlékeztetett a politikus, majd hozzáfűzte: gazdasági növekedés tekintetében is legalább ilyen rosszul állunk évek óta.
Hazánkat a válság még súlyosabban érinti, mint más környező országokat, ugyanis

Magyarországon nem csak pénzügyi, hanem hitelességi válság is van - fogalmazott a képviselő.
A Fidesz tegnapi hét pontból álló javaslatcsomagjában kifejtette, hogy milyen döntéseket talál alkalmasnak a válság kezelésére. Ezekből a legfontosabb: új költségvetés, adócsökkentés és új adótörvény. A gazdaságnak pénzhez kell jutnia, s csak úgy juthat pénzhez, ha otthagyjuk a pénzt - jelentette ki Navracsics Tibor, majd hozzátette: ez elsősorban az adócsökkentéssel lehetséges.

Magyarországot nem egy jól felkészült, stabil állapotban érte el a válság, a problémáink ugyanis nem újkeletűek - vette át a szót Varga Mihály. A válság kialakulásáról szólva elmondta: az egész folyamat egy erőforrás, energiaválságból indult ki. Ez ment át először egy agrárpiaci válságba, majd bekövetkezett egy pénzügyi válság is.
A parlament pénzügyi bizottságának elnöke úgy fogalmazott: sajnos még nem mondhatjuk, hogy a sorozat végén lennénk, ugyanis már biztos, hogy a jelenlegi pénzügyi válság egy reálgazdasági válságot is magával fog hozni. (Erre utalnak már az autógyárak bezárásáról, leállásáról szóló hírek is.)
Magyarországon még jobban felerősödnek a mostani helyzetben a "régi bűnök": a magas államadóság, a magas munkanélküliség, a magas államháztartási hiány, a folyamatos visszaesés a versenyképességben - ezek mind mutatják, hogy nem csak a válság miatt van komoly baj a magyar gazdasággal - fogalmazott a Fidesz pénzügyi és gazdasági szakpolitikusa.

Komoly probléma - mondta a politikus -, hogy Magyarország nagyon sebezhető: volt olyan időszak, amikor a vállalatok megtakarítási periódusban voltak, s felborult az az egyensúly, hogy az állam és az állampolgárok megtakarítanak, a vállalatok pedig befektetnek.
A vállalatok ugyanis olyan rossz gazdasági helyzetben voltak már korábban is, hogy esélyük sem volt a befektetésekre - fogalmazott Varga Mihály.
A Fidesz alelnöke emlékeztetett arra is, hogy a 2006-os megszorítások eredményeként növekedett az infláció.

Annak ellenére, hogy a kormány azt hangoztatta: "a gazdasági kiigazításnak nem lehet a lakosság a kárvallottja", ennek ellenére azt látjuk, hogy az emberek a legnagyobb vesztesei a kormány gazdaságpolitikájának - húzta alá Varga Mihály. A fideszes képviselő elmondta: az egyik legfontosabb probléma-ok az adók nagyon magas szintje, 100 forintból 54 az államnál, és 46 a foglalkoztatottnál van. Legalább azt el kellene érni, hogy ez az arány pozitívan változzon a foglalkoztatott számára, növekedjen a náluk maradó rész. (Az Európai Unióban csak Belgiumban magasabban még ennél is az adók.)

A jelenlegi helyzetben nagyon felértékelődnek a pszichológiai tényezők is: kiemelkedően fontos lenne a kiszámíthatóság, hitelesség és a biztonság, melyek azonban teljesen hiányoznak a magyar gazdaságpolitikából - jelentette ki a képviselő.

Szerencsére nem kell egészen a nagy gazdasági világválságig visszanyúlnunk, ha megoldási javaslatokat szeretnénk találni - mutatott rá Varga Mihály. 1991-1993 között ugyanis Svédországban volt egy olyan válság, mely kicsiben ugyan, de leképezte a mostani nagy gazdasági világválságot. A svéd kormány akkor egy 5 pontos megoldási csomagot fogadott el: ebben szerepelt
- a hitelesség helyreállítása,
- a költségvetés konszolidációja,
- az intézmények megerősítése,
- teljeskörű bankgarancia, és
- a versenyképesség növelése,
amit elsősorban az adók csökkentésével tudtak megvalósítani - sorolta a svéd kormány intézkedéseit a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság elnöke.
Ennek az lett az eredménye - mutatott rá -, hogy az újraosztási ráta és a munkanélküliség csökkent, a bruttó hazai termék pedig növekedett.

A fideszes honatya hangsúlyozta, hogy adócsökkentés nélkül nem tud kilábalni a jelenlegi helyzetből a gazdaság, valamint a lakosság nem lehet elsőszámú elszenvedője annak, ami most az országban történik.

Vajon mekkora válság kell ahhoz, hogy Magyarországon a jelenlegi politikai vezetésnek megváltozzon a gazdasághoz való viszonya? - tette fel a kérdést Szájer József.
Komoly probléma ugyanis - fogalmazott a Fidesz EP-képviselője -, hogy a kormány nem a realitásokat veszi figyelembe, s ez az ország gazdaságának teljes tönkretételéhez vezet.
Azt látjuk - mondta a politikus -, hogy a kormány nem siet megoldani a válságot, hanem a szokásos propagandaszólamokat hangoztatja, s közben bízik abban, hogy a problémák majd maguktól elmúlnak. Emlékeztetett arra is: sokszor felmerült Magyarországon az elmúlt időszakban, hogy kell-e nekünk euró.

Ez a válság azonban egyértelműen bebizonyította, hogy az érdekünk az euró minél hamarabbi bevezetése, mert ez az, ami garantálni tudná a magyar állampolgárok biztonságát - hangsúlyozta a képviselő. Szájer József megemlítette: komoly hatása lesz a válságnak az, hogy Magyarországon nagyon meg fognak drágulni a hitelek. Majd a politikus kijelentette: a jelenlegi cselekvőképtelen, hitelét vesztett kormány képtelen arra, hogy kivédje a gazdasági válság következményeit.

http://www.fideszbp20.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2008.09 2008. Október 2008.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 125 db bejegyzés
e év: 2154 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1724
  • e Hét: 5252
  • e Hónap: 13856
  • e Év: 49797
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.