Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
A felelősség
  2010-10-12 22:06:03, kedd
 
  A FELELŐSSÉG
2010. október 12. 15:18:23

A magyar lapokra hivatkozik a vezető holland gazdasági lap, a Het Financieele Dagblad szerdai cikke a magyarországi környezeti katasztrófáról szóló beszámolójában, amikor azt írja, a tárolást végző vállalkozás tulajdonosa ,,Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnök egyik legközelebbi munkatársa" volt.

Újra az eredeti bűnök egyik legnagyobbika áll a vádlottak padján: a privatizálás. Mennyit tudna erről mesélni Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, aki az 1990-es fordulat után több privatizációs kutatóintézetet vezetett, csak éppen elfelejtett a nyilvánossághoz fordulni, hogy kutatási területén nem csak valami, de minden bűzlik. Nem Dániában, hanem a későbbi ,,pannon puma" vadászterületén.

Gazdag László közgazdász, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdasági Karának dékánja publikációra váró kéziratos cikkében azt írja, a mostani, példátlan katasztrófa felelőse a közvetlen felelősökön kívül az elmúlt 3 évtized valamennyi miniszterelnöke. Idézem cikkét: ,,Az import (guineai) bauxitra alapozott hazai timföldgyártás, túl azon, hogy rendkívül energiaigényes, egyben a hazai veszélyes hulladék kibocsátás felét adja.

Évente 3 millió tonna vörösiszap képződik, halmozódik, immár évtizedek óta", majd hozzáteszi, ,,Egységnyi GDP-re vetítve a magyar veszélyes hulladék kibocsátás a nyolcvanszorosa Svájcénak, pedig emlékeztetnék a bázeli vegyiparra!"

Gazdag cikke további részében az egész gazdaságpolitikánk - a valódi reformok elmaradásának - alapvető hibáját is kiemeli: nálunk nem igazi közgazdák, hanem ,,sztárolt szamarak" diktálták a közgazdasági közizlést, értelmetlen, káros megszorító csomagokat kényszerítve az emberekre.

Orbán Viktor a katasztrófában jól jár el a hazai színtéren. Kellő eréllyel lép fel, hangsúlyozva a felelősök megkeresését, szorgalmazva megbüntetésüket, sürgetve a károsultak megsegítését és a károk lehető kordában tartását.

Ezzel szemben nem járt jól el azzal, hogy ,,delegálja" az Európai Uniótól várható segítség ügyét. Nem a környezetvédemi államtitkárnak kellett volna egy európai parlamenti képviselőnél tapogatózni, hogy miben tud segíteni az unió, hanem az iszonyú csapás mértékéhez megfelelő drámai fellépéssel kellett volna sürgetni Brüsszelt, azonnal segítsen. Úgy, hogy a labda az unió térfelén pattogjon és hogy a polgárok lássák, ő e téren is mindent megtett.

De a vörösiszap katasztrófából azt a tanulságot is le kell vonni, hogy a vörös szálakat most már egyszer és mindenkorra fel kell térképezni. Úgy, hogy azokat egy internetes kattintással a jövőben

Lovas István

Forrás: Magyar Nemzet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Devecser, öt nappal a katasztr
  2010-10-12 21:54:31, kedd
 
  Devecser, öt nappal a katasztrófa után [+videó]


Szombaton, mielőtt még lezárták volna az idegenek előtt a települést, sikerült bejutnom Devecserre. A látvány, ami öt nappal a katasztrófa után fogadott még mindig leírhatatlan. A tévében bemutatott képek, a sajtóban megjelenő fotók tragikusak, de messze nem tükrözik vissza a valóságot, mert az sokkal, de sokkal szörnyűbb...

Mindent beborít az iszap. Mindent. Amerre néz az ember szemmagasságig minden vörös, minden szennyezett. A helyiek és a mentésben részvevők ugyan próbálnak tenni valamit, megy a takarítás, megy a házakból való ingóságok mentése, de talán ők is tudják: igazából ez lehetetlen feladat. Olyan mennyiségű vörösiszap van mindenhol, hogy azt képtelenség lesz maradéktalanul valaha is eltüntetni, a házfalakról, az utcáról, és a növényekről lemosni...

A levegő fullasztó. Ahogy szárad ki az iszap, egyre jobban porzik fel. Maszk nélkül lehetetlen hosszabb időt ott tölteni, az utcákat mossák, locsolják, hogy minél kevesebb por szálljon fel, de az ennek ellenére ott van mindenhol... a nehézfémek mérgező elegye beleül mindenbe...

Akármerre néztem mindenhol csak a pusztítás, a pusztulás nyomai...

http://www.youtube.com/watch?v=iSAtzchjNZ4&feature=player_embedded


Hazafelé jövet, hogy ne hordjam szét a fél világba a kocsira rakódott vörös szennyeződést, beálltam Ajkán a MOL-kúthoz lemosatni az autót. Miközben vártam, hogy végezzen a gép odajött hozzám egy ember. Kezdetben az automata kezelése felől érdeklődött, aztán a kocsira nézve megkérdezte, hogy hol jártam.

Beszélgetni kezdtünk. Kiderült, hogy az ő édesanyja volt az az idős néni, akit úgy elsodort az iszapömlés, hogy csak három nappal ezelőtt találtak rá. Mesélt az elmúlt napokról, a történésekről.

Döbbenetes volt...

Lényegében mindenki tudott arról, hogy szivárog a gát, hogy abban jóval több iszap van, mint amennyi lehetne. Mégsem történt semmi sem. A tároló egy időzített bomba volt, ahol nem az volt a kérdés, hogy felrobban-e, hanem az, hogy mikor.

Elmondta még, hogy megkereste őket a MAL, és kegyesen felajánlották, hogy akkor ők állják a temetés költségeit. Elküldte őket. ,,A gyilkosok pénzére nincs szükségünk..."


--------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------
Adománygyűjtés

A katasztrófa károsultjainak megsegítésére az adományokat az OTP 11784009-20200673 számú bankszámlájára várják. A megjegyzés rovatban fel kell tüntetni, hogy "iszapkárosultak".

A Magyar Vöröskereszt 1749-es számon tárcsázható segélyvonala, a Telenor, T-Home, Vodafone, Invitel és UPC hálózatából hívható. A betelefonálók, és akik sms-ben az ISZAP szót küldik a számra 200 Ft-ot adományoznak.

Az online adományozás pedig IDE kattintva érhető el.

http://radicalpuzzle.blogspot.com/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A hülyeség mégis határtalan...
  2010-10-12 21:43:07, kedd
 
  A hülyeség mégis határtalan....

Tom Lantos intézet? Hát ilyet?! Ez az igazi röhej. Úgy fest, a hülyeségnek tényleg nincsenek határai.

Tom Lantos, (Lantos Tamás) Magyarországon született zsidó. Egész életében semmi mással nem volt elfoglalva, csak saját hatalmi pozíciójának építgetésével. Hogy ezt nem sikerült a másvilágra magával vinnie, az már az ő baja. Saját bevallása szerint már gyerekként a fasizmus ellen harcolt. Valószínű, hogy halál a nácikra feliratú csattogós-lepkével futkározott. Amint a háborúnak vége lett, azonnal antifasisztából antikommunista ellenállóvá érett. Ezek szerint egy igazi antiember! Ez olyan mélyen beleépült tudatába, hogy sikerült elérnie: egész életében egy antiember lett. Soha semmilyen építő dolgot nem tett. Kampányolt a terhességmegszakításért, a pedofil fajtalankodókért, a szabad kábítószer fogyasztásért. Csalás és ármánykodás kísérte egész életútját. A magyarság legádázabb ellensége volt, amíg élt. Számtalan fórumon érvényesítette a cionista érdekeket rovásunkra. Ezért a kaliforniai magyarok egy kocsi trágyát öntöttek a háza elé véleménynyilvánításként. Itthon a seggnyalás világelsőségére pályázók most egy "intézetet" szándékoznak elnevezni róla. Ezzel az első helyezésük csaknem biztos lesz.

Egy Najira nevű kislányt - akit egy kuvaiti menekültként mutatott be - a szenátus elé citálva bírta rá őket, hogy támogassák az Iraki háborút. Najira állítólag szemtanúja volt, amikor iraki katonák több mint 300 csecsemőt öltek meg. Valójában a kuvaiti nagykövet lánya volt, soha sem menekült semmi elől. Lantos a cionizmus fellegvárával, Izraellel szövetkezett Irak ellen. Felemelte szavát Malina Hedvig megverése miatt, valószínű, hogy az uszítás mesterekét benne volt a keze az egész ügyben, mellyel a két nemzetet igyekeztek egymásnak ugrasztani.

Folyamatosan támadta a nemzeti politikusokat, irányzatokat. Még zsidó fajtáját is ott vágta át, ahol csak lehetett, a saját karrierje érdekében. Felesége Gábor Zsazsának unokatestvére. Nem kell ecsetelni kicsoda és miből élt, szép családi vonal. Gyerekei a Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza mormon egyház tagjai lettek. Beépülés?....

Szóval egy igazi antiember volt. Na és van olyan idióta, aki ezt a lelki beteg nyomorultat tartja példaképnek? Végül is a zsák a foltját, a hasonló a hasonlónak örül elvek szerint annak biztos példakép, aki hasonlóan nyomorult.

Máris tudjuk, kik valósítják meg a Tom Lantos intézetet.


Gyártó István - Jövőnk.info

http://jovonk.info/2010/10/11/hulyeseg-megis-hatartalan
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Miért késik az elszámoltatás?
  2010-10-12 21:32:20, kedd
 
  Miért késik az elszámoltatás?

Dátum: 2010. October 08. Friday, 20:11 Szerző: akac

Publicisztika

Miért akadályozza a kormány az elszámoltatást?

"Vagyonelkobzást a politikus bűnözőknek!"

A választási kampány finisében tartott sajtótájékoztatót Vona Gábor csütörtökön.

A Jobbik kampányának azért főtémája az élősködés felszámolása, mert az országnak - meglátásuk szerint - ez a legsúlyosabb problémája. A politikai pártok vitáinak többsége strukturális reformokról zajlik, elsősorban e kérdésekben ütköztetnek: milyen strukturális reformokkal kellene rendbe tenni az oktatás, az egészségügy, az önkormányzatok helyzetét vagy a nyugdíjrendszert vagy bármely államigazgatási témakört.




A Jobbik álláspontja: szükség van szinte minden területen szerkezeti átalakításokra, de valójában a problémák gyökere nem strukturális, hanem finanszirozásbeli. Mindegyik területen a finanszírozás hiánya a valódi problémának a gyökere.
Az ok nem az, hogy nincs pénz, hanem az hogy a pénz eltűnik mielőtt ezekhez, a szektorokhoz eljutna, az országban zajló élősködés miatt.

3 fő típusú élősködést különböztetnek meg a kampányban

- A nemzetközi tőke magyarországi jelenléte, gazdasági bűnözés.

- A cigány kisebbségnek azon része, azon százezrek, akik a törvényen kívüli életformát választják a maguk számára.

- Legsúlyosabb, a politikus bűnözés. Maga a politika és a korrupció.

A Fidesz legtöbb embert mozgósító választási ígérete az elszámoltatás volt. Nagyon sokan hittek ebben, és a Fideszt támogatták, mert azt remélték, hogy a Fidesz a rendelkezésére álló lehetőségeket kihasználja és megvalósítja az elszámoltatást, ami valójában eddig elmaradt.

Orbán Viktor "forradalma a világtörténelem legbársonyosabb forradalma", amire Gyurcsány Ferenc az élő példa.

Milyen forradalom az, ahol azt a személyt, aki ellen elvileg ki kellett volna, törni a forradalomnak, azt országgyűlési képviselőként hagyja meg? Az MSZP képviselői maguk sem értik sok esetben mit keresnek ők az országgyűlésben, és egyáltalán szabadlábon? De a magyar társadalom sem érti, hogy a választási ígéretekkel ellentétben ezen a téren miért nem történt semmi.

Vona Gábor a következőkre is felhívta a figyelmet:

- A napokban derült ki, hogy korengedményes, kedvezményes nyugdíjra jogosultak az országgyűlési képviselők. 55 évesen már 8%-os levonás alól is mentesülve nyugdíjba menekülnek. Dávid Ibolya és Magyar Bálint már kérvényezték ezt a maguk számára.

- Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos tevékenységére is kitért, akinek az ellene irányuló vádak kivédésével minden energiája felemésztődik. A kampányolással az elszámoltatás szinte nem is halad.

A Jobbik a következő politikusoknak az elszámoltatását, ügyeiknek és politikai tevékenységüknek a megvizsgálását követelné:

Fontossági sorrendet mellőzve: Magyar Bálint, Kóka János, Oszkó Péter, Bajnai Gordon, Draskovics Tibor, Simor András, Szekeres Imre, Juhász Ferenc, Szilvásy György, Molnár Lajos, Veres János, Horváth Ágnes, vagy akár maga Gyurcsány Ferenc is.

Mikor számoltatják végre el ezeket a személyeket? Meddig kell még a magyar embereket félrevezetni, a jó szándékával, és az igazság iránti vágyával visszaélni a jelenlegi kormánynak - tette fel a kérdést.

A Jobbik javaslata az elszámoltatás kérdésében:

1./ Az állami és nemzeti vagyon megkárosítása a Btk-ban külön tényállásként szerepeljen! Mert ma még nem szerepel. A Jobbik szigorúan szankcionálná az ilyenfajta bűncselekményeket.

2./ Ha valaki közéleti szereplőként, politikusként visszaélve jogaival, lehetőségeivel, az állami, nemzeti vagyont megkárosítja:

- egyrészt fegyházban letöltendő börtönbüntetést szabnának ki, a javaslatuk szerint, érték szerint akár életfogytiglan is büntethetők lennének ezek a bűncselekmények.

- valamint teljes vagyonelkobzást javasolnak ezekkel szemben.

3./ Mivel köztudott, hogy milyen kreatívak a politikus bűnözők Magyarországon, ezért nem pusztán a nemzeti állami vagyon ellen elkövető személyre terjesztenék ki ezeket, a vizsgálatokat, hanem adott esetben a közreműködő családtagok személyére is, mivel a leleményességük szinte határtalan.

Az általuk javasolt szankcionálás - Teljes vagyonelkobzást a politikus bűnözőknek! - teljes egészében és mértékében megegyezik a magyar társadalom elvárásaival - zárta a sajtótájékoztatót Vona Gábor.

Kormánnyal kapcsolatos kérdésre válaszolva kifejtette: Reméli, hogy a kormányban is lesz belátás. Egy kétharmados kormány sem mehet szembe a társadalom igazságérzetével. Bízik benne, de vannak a tapasztalatok alapján kétségei. Az elmúlt 20 év keserű tapasztalata, hogy ezt az országot szétlopták. Most már nem lehet megállítani mellé beszéléssel, vakítással. Komoly, kemény intézkedésekre van szükség, határozott lépésekre, a Jobbiké pedig egy határozott javaslat. Vona Gábor bízik abban. Hogy a kormány is belátja ennek szükségességét.

A Kubatov- listáról szóló kérdésére azt válaszolta, hogy érdemi kivizsgálásra volna szükség a pártok adatkezelésével kapcsolatban. A Fidesz és az MSZP egyaránt érintettnek tűnik. A vizsgálatok "kéz kezet mos" alapon elmaradnak. A hangfelvétel ellenére nem indult érdemi vizsgálat, sőt, Kubatov Gábor továbbra is országgyűlési képviselő.


Orbán Éva

http://www.szmm.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=3996
2010.09.30, 16:02 Nemzeti Hírháló
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
2006: csúcsra járatott NBH
  2010-10-12 21:26:45, kedd
 
  2006: csúcsra járatott NBH
Dátum: 2010. October 08. Friday, 20:04 Szerző: akac

Belföld
A "könnyűlovasságot" is bevetették, és százmilliókat költöttek a túlórákra

Milliós túlórapénzeket fizettek ki az NBH több száz munkatársának a 2006 őszén végrehajtott feladatokért. Értesüléseink szerint az elhárítás embereinek főként az volt a feladatuk, hogy elvegyüljenek az őszödi beszéd kiszivárgása után utcára vonult tüntetők között, és információkat szerezzenek a demonstrációk szervezői és az ellenzéki politikusok kapcsolatáról.


Pénzesőre számíthattak a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) munkatársai az őszödi beszéd kiszivárgását követő időszakban - tudta meg lapunk. Az NBH-soknak ugyanis félmillió forinttól egymillióig terjedő, esetenként efölötti túlórapénzt ígértek, ha sikerül "jól teljesíteniük" az őszi tüntetéseken. A többletjuttatást legalább háromszáz munkatársnak fizették ki 2006 karácsonyán, vagyis több száz millió forintot költöttek a polgári elhárítás különleges szolgálataira az adófizetők pénzéből.

A műveleti feladatok nagy része az volt, hogy kapcsolatot mutassanak ki fideszes politikusok és a tüntetők között. Az NBH munkatársai tehát azért túlóráztak, hogy az őszi utcai összecsapásokban elvegyülve gyűjtsenek olyan információkat, amelyek az ellenzéki politikusok, újságírók és a tüntetések szervezői közötti együttműködésre utalhatnak, miközben azt is fel kellett volna tárniuk, hogy kik szivárogtatnak ki adatokat a sajtónak a minisztériumokból. A szervezett titkosszolgálati akciókhoz annyi embert kellett mozgósítani, hogy a polgári elhárítástól még nyugállományból is visszahívtak munkatársakat, akiknek együtt kellett tüntetniük a Kossuth téren és más helyszíneken a felháborodott tömeggel - további részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.

Magyar Nemzet

http://www.szmm.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=3994
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nemzeti konzultáció, vagy amit
  2010-10-12 21:21:22, kedd
 
  Nemzeti konzultáció, vagy amit akarok


A Fidesz a választási siker után elindította a nemzeti konzultációt, amelyet a kormány hirdetett meg. Más kérdés, hogy ki az, akivel konzultálnak?

2010. október 11. hétfő 18:56

A Nemzeti Konzultációnak több forrása is van. Az egyik például a Parlament. Itt találkoznak választók akaratát kifejező (már amennyire kifejező) erők. Ehhez persze nem ártana bizottsági ülésekre járni.

Az egyik legszebb történet a lakáshitelesek megsegítése. Kósa Lajos és Rogán Antal nyújtotta be a törvényjavaslatot a Parlamentnek. Erről ugye bizottságokban vitatkoznak (kétharmados fideszes többséggel). De lehet, hogy ehhez meg kéne jelenni a bizottsági ülésen. Elég jópofa az a konzultáció, amelyen a másik nélkül konzultál valaki magával. Amikor pedig a másikkal kéne, inkább nem jelenik meg.

Beadták a javaslatot, aztán majd úgyis megszavazzák, a kétharmaddal nem kell ezen filozofálni. Konzultáció ide meg oda, valahogy csak a nemzeti szó marad meg belőle. Hungaricum ez a fajta konzultáció. Nem véletlenül hangzott el egyszer, hogy jó lenne, ha a nemzeti szó nem fosztóképző lenne, mint az átkosban a szocialista.

A Fidesz képvisel mindenkit

De úgy látszik nem mindenki nemzet meg konzultáció. Az Országos Érdekegyeztető Tanács is az lehetne. Elvileg a munkavállalókat a szakszervezetek, a vállalkozókat a munkaadók képviselték. De ahol úgy állnak fel, hogy mindenkit a Fidesz képvisel, a vállalkozókat és a munkavállalókat is, az lehet, hogy ott erős szereptévesztés van.

Így azért nehéz lesz konzultálni, főleg ha a szereplőket sem ismerjük fel. Persze mondhatják a Fidesznél, hogy volt egy ózdi találkozó a vállalkozókkal. Igen, kiálltak, és elmondták, amit akartak. Az, hogy kinek mi a véleménye, az kit érdekel? Elmondták, amit akartak. Ezzel ők konzultáltak, és mivel ők a vállalkozók is nyílván a vélemény is az volt. A vállalkozók csak egyetérthetnek a vállalkozókkal.

Az egyetlen konzultációs rész annyi volt, hogy közölték, megvan a kétharmados többség, azt csinálnak, amit akarnak, nem is kell az OÉT. Nyílván nem kell konzultálni a Nemzeti Konzultációban

Lehet, hogy nekik ez, de szerintem a konzultáció formája párbeszéd, és nem egyoldalú kinyilatkoztatás. Olyan is van, csak az egy másik műfaj (esetleg egy másik rendszer). Kicsit a szocreál időszakra emlékeztet. Néhány arcot odaállítunk, akik előre elmondják a megírt véleményüket (hajbókolnak). Ez nem hiszem, hogy konzultáció. amíg ember az ember, addig vannak érdekei. És ez legtöbbször nem egyezik meg mindenki máséval...

Azt elismerem, hogy a Fidesz sokakat képvisel. Igaz, ez csak az ország negyven százaléka. Lehet, hogy sok, de nem az összes. Van még más is, aki valószínűleg nemzeti (lehet, hogy néhányan nem) és így gondolom, akkor konzultáció is. Persze nyílván, ha a Fidesz azt mondja, hogy képvisel mindenkit, akkor nyilván képvisel mindenkit.

http://www.hirextra.hu/2010/10/11/nemzeti-konzultacio-vagy-amit-akarok/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A csehek nem kérnek az euróból
  2010-10-12 21:16:22, kedd
 
  A csehek nem kérnek az euróból

Cseh korona a pénztárcában

Csehország belépését az euróövezetbe csak a lakosság 30 százaléka támogatja - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a prágai STEM közvélemény-kutató ügynökség készített.

A CSEHEK CSAK EGYHARMADA VÁLTANÁ FEL A CSEH KORONÁT AZ EURÓVAL
A közelmúltban készített felmérésben, amelynek eredményét hétfőn délután hozta nyilvánosságra a STEM, a megkérdezettek 70 százaléka elutasította az euró bevezetését Csehországban.

Arra a kérdésre - jó irányban fejlődik-e az Európai Unió - a megszólítottak 52 százaléka adott negatív választ.

A közös európai pénznem gyorsított bevezetését Csehországban hétfőn Miroslav Singer, a Cseh Nemzeti Bank (CNB) elnöke is elutasította. Singer elemzésében, amely a cseh jegybank internetes honlapján jelent meg, leszögezte: Csehország csatlakozása az euróövezethez jelenleg "nem kiemelt témája" a cseh jegybanknak, s ez a helyzet "még néhány évig így marad".

Csehország eredetileg azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2010-ben csatlakozik az euróövezethez, de erről később a közkiadások kedvezőtlen alakulása miatt a kormányok lemondtak.

A maastrichti kritériumok szerint az euróövezetbe tartozó országok költségvetési deficitje nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát, s az egész közadósságot a GDP 60 százaléka alatt kell tartani.

A cseh közadósság tavaly 35,4 százalékos szinten volt, ami egyike a legjobb helyzetnek az egész Európai Unióban. Ez az mutató az idén várhatóan 37,5 százalékra emelkedik. Az EU országok szintjén ez a mutató a tavalyi év végén 73,6 százalék volt.

A költségvetés hiányát a jobbközép cseh kormány az idei 5,3 százalékról jövőre a GDP 4,8 százalékára szeretné csökkenteni. (Kokes János, Prága)

/FENET/

http://fenet.m3.sk/index.php?categoryid=1&p2_articleid=14230
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyurcsány ellenőrzése alatt 15
  2010-10-12 21:14:43, kedd
 
  Gyurcsány ellenőrzése alatt 150 millió tűnt el

Dátum: 2010. October 12. Tuesday, 00:51

Belföld
Nincs nyoma a hivatalos dokumentumokban annak a 150 millió forintnak a Magyar Nemzet cikke szerint, amelyet a Gyurcsány Ferenc ellenőrzése alatt álló konzorciumnak kellett volna befizetnie az ÁPV Rt. kasszájába, amiért nem végezte el időre a mosonmagyaróvári timföldgyár veszélyes hulladéknak minősülő melléktermékének ártalmatlanítását.



Az 1995-ös, eredeti privatizációs kiírásban a pályázók vállalták, hogyha öt éven belül nem temetik be a vörös iszapot, akkor az erre fordítandó összeg 10%-kát, jelen esetben 150 millió forintot, befizetnek az államnak.

A timföldgyárat a Gyurcsány Ferenc ellenőrizte konzorcium épp azzal a feltétellel privatizálhatta jó áron, hogy összesen hárommilliárdos ráfordítást vállalt.

A Horn-kormány idején kötött privatizációs szerződésben a munka pontos menetrendjét nem rögzítették, amit a környezetvédelmi tárca illetékese kifogásolt is.

Így Gyurcsányéknak a környezetvédelmi hatóság által jóváhagyott terv szerint kellett azt elvégezniük. A Magyar Nemzet, dokumentumokon alapuló írása szerint, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség többször is kitolta a határidőt. Így az ártalmatlanítást végül 2004-re, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választásának évére fejezték be.

Az 1995-ben 200 millió forint nyereséget termelő mosonmagyaróvári timföldgyárat 705 millió forintért privatizálta a Gyurcsány Ferenc ellenőrizte konzorcium. A vételárból 700 millió forint banki kölcsön volt, amelyet az akkor még állami tulajdonú Magyar Hitelbank folyósított. A pénzintézetnek akkoriban Gyurcsány Ferenc anyósa, Apró Piroska volt az elnöke.

(if)
hirtv.hu

http://holahatar.uw.hu/

http://www.szmm.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=4003
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Amikor a Fidesz nem ért egyet
  2010-10-12 21:11:31, kedd
 
  Amikor a Fidesz nem ért egyet önmagával
2010. október 11. - 11:02

,,Nem szerencsés újabb óriásdobozokat építeni a már meglévők mellé" - érvelt több alkalommal is a helyi Fidesz. ,,Nem is értem, hogyan láthatja egy felelős városvezető településének fejlődését a gigaáruházakban" - mondta a párt egyik önkormányzati képviselője. Az új pláza kínálta munkahelyek említése pedig erős csúsztatás a polgármester részéről - vélekedett a fideszes városatya -, hiszen ezek nem feltétlen új vállalkozások, hanem inkább az életbemaradásért az új plázába települő már meglévő belvárosi üzletek. Viszont így azok helyén űr keletkezik, ráadásul több kisvállalkozás - élelmiszer-, ruhaüzlet, vendéglő - fogja becsukni a kapuját a környéken, ami munkahelyek megszűnéséhez vezet. A városban mai napig is az emberek nagy része állami pénzből él, a legnagyobb munkaadó az egyetem és az önkormányzat. Ezen kell változtatni - hangoztatta a Fidesz helyi politikusa.

Jól beszél.

De mindez nem Debrecenben történt, hanem Szegeden, ahol Árkád Szeged néven a debreceni Fórumhoz hasonlatos gigaáruházat építtet ugyanaz a befektető. A polgármester nagy-nagy támogatásával - mint ahogy az Debrecenben is történt. Ott Botka László tette le az új monstrum alapkövét, itt Kósa Lajos. Van különbség? Nincs. Illetve van. Botka szocialista, Kósa fideszes. Van ennek jelentősége egy belvárosba települő, a hagyományos kereskedelmet tönkrevágó betonmonstrum ügyében? Nincs. Illetve van. Mert ha Botka fideszes lenne, Kósa meg szoci, akkor a szegedi Fidesz rajongana a gigaáruház megépítéséért, a debreceni Fidesz pedig teli torokkal tiltakozott volna ellene. De nem tiltakozott. Sőt.

Az önkormányzati választás előtt minden postaládába eljuttatott fideszes szórólapon Kósa Lajos polgármester felsorol néhányat a ,,közös eredményekből". Az egyik: ,,2009-re a város és debreceni magánberuházók összefogásával elkészült a térség legnagyobb üzletközpontja, belvárosi parkolója és irodaháza, a Fórum Debrecen." Mint látható, a Fidesz álláspontja szerint itt kampányolható eredmény az, ami Szegeden ellenkampányolható bűn.

Kinek van igaza? Melyik Fidesznek?

Forrás: Basahalom boulevard

http://szebbjovo.hu/node/4931
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kritikus a talaj arzéntartalma
  2010-10-12 20:54:01, kedd
 
  Greenpeace: Kritikus a talaj arzéntartalma és a kevegőben lévő finompor mennyisége Devecsernél
Index/MTI
2010. október 12., kedd 20:48
A Bécsben elvégzett laborvizsgálat szerint a devecseri talaj arzén-, antimon-, kadmium- és nikkeltartalma határérték feletti, és túl sok a levegőben szálló finompor is.

Az arzén mellett legkevesebb három elem okozhat tartós környezeti és egészségügyi problémákat az Ajka térségében kiömlött vörösiszapból - közölte kedden az osztrák fővárosban a Greenpeace, a felkérésükre készült vegyi elemzés újabb eredményeit ismertetve. A környezetvédő szervezet Bécsben kiadott közleménye szerint a vörösiszap antimon-, nikkel- és kadmiumtartalma emberre, állatra és a környezetre nézve egyaránt "problematikus lehet". A kritikus szennyeződést mindamellett az arzén okozta a Greenpeace nézete szerint.

Közleményében a Greenpeace bírálta a magyar hatóságokat, mert - mint írták - "eddig semmilyen elemzési eredményt nem tettek közzé".

A bécsi Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA) vizsgálata a "potenciálisan rákkeltő" besorolású antimonból 40 μg/kg értéket mutatott ki, a talajban megengedhető érték háromszorosát. Az allergén hatású nikkelből 270 μg/kg-ot mértek, szintén a talajban megengedett határérték feletti arányt. A 7 μg/kg-os kadmiumkoncentráció ugyan a határérték alatt van, de amúgy is kadmiummal terhelt, például műtrágyával kezelt talaj esetén gondot okozhat. A kadmium a szaporodásra káros és idegkárosító hatású is - hívták fel a figyelmet..



A Greenpeace kedden finomporméréseket is végzett Devecserben. A finomporterhelés "jelentősen túllépi a határértéket, annak ellenére, hogy (kedden) gyakorlatilag szélcsend volt Magyarországon. Attól tartunk, hogy ha a következő napokban feltámad a szél, akkor ez (az érték) a sokszorosára nő" - fogalmazott egy közleményben Jurrien Westerhof, a szervezet közép- és kelet-európai tagozatának szóvivője. A mérés köbméterenként 60-300 mikrogamm finomport mutatott ki. A határérték 50 mikrogramm köbméterenként, ezt évente csak 35 napig haladhatja meg a terhelés - írták. A por összetételére nem tért ki a közlemény.

Múlt pénteken az elemzés első adatai alapján a Greenpeace azt közölte, hogy a kolontári vörösiszap mérgezőbb a hivatalosan állítottnál. A Greenpeace pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy az arzén koncentrációja a vörösiszapra jellemző érték duplája a Kolontár térségében kedden vett mintában. Szegfalvi Zsolt, a szervezet igazgatója azt mondta: a településen, a vízelvezető árokból vett mintában az ivóvíz megengedett arzéntartalmának a 25-szeresét mérték.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) ezzel kapcsolatban az MTI-nek kijelentette, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az ÁNTSZ méréseit tekinti autentikus és tudományos forrásnak. Az ÁNTSZ folyamatosan vizsgálja az ivóvíz minőségét, amely nem haladja meg a megengedett határértékeket - írta az OKF, megjegyezve, hogy a vízmintákat az ÁNTSZ munkatársai nem a vízelvezető árok vizéből veszik, hiszen az nem ivóvíz. A levegő és a talaj szennyezettségét illetően is folyamatosan méréseket végeznek, de eredmények csak később lesznek - tette hozzá az OKF pénteki közleményében.

Az MTA főtitkárának, a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) tudományos tanácsa elnökének keddi közlése szerint a vörösiszapban található legveszélyesebb elemek nem jutottak tíz centiméternél mélyebbre a talajban. Németh Tamás ismertetése szerint a kutatók a tározók felmérését végezték el, talajvizsgálatokat folytattak, valamint vízkémiai és levegőszennyezettségi paramétereket határoztak meg. Megerősítette az ÁNTSZ közlését, miszerint a vízkémiai szennyeződés határértéken belül van.

A Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya által az Indexhez eljuttatott táblázat alapján a magyar környezetvédelmi hatóságok két helyen, a Rábán a Marcal torkolatánál és a Dunán Gönyűnél mérték a vízben oldott nehézfémek tartalmát. A vasárnapi adatok alapján csak a víz vastartalma volt a 200 μg/l határérték felett: a Rábán 435, a Dunán 224 μg/l-t mértek. A víz arzén-, antimon-, kadmium- és nikkeltartalma a határérték alatt maradt, talajvizsgálatokról egyelőre nincs információ.

http://index.hu/belfold/2010/10/12/a_greenpeace_szerint_kritikus_a_talaj_arzentar talma_es_a_kevegoben_levo_finompor_mennyisege_devecsernel/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 546 db bejegyzés
e év: 3186 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 14230
  • e Hónap: 25341
  • e Év: 178837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.