Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Sonkás rétes
  2012-04-09 20:54:04, hétfő
 
  Sonkás rétes

Hozzávalók 6 személyre:
1 csomag mélyhűtött leveles tészta
10 dkg póréhagyma
8 dkg vaj
6 dkg liszt + a nyújtáshoz
2 dl tej
30 dkg füstölt főtt sonka
2 főtt tojás
1 tojás a kenéséhez
Elkészítés:
A tésztát hagyjuk kiengedni. A pórét megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, és felkarikázzuk. A tepsit kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük.

A vajat felolvasztjuk, rátesszük a lisztet, s amikor habzik, beleszórjuk a pórét. Jól elkeverjük, beleöntjük a tejet, habverővel simára keverjük, és 1-2 percig forraljuk. Sűrű masszát kapunk. Amikor kiforrt, félretesszük hűlni. A sonkát és a főtt tojásokat nem túl finomra összevágjuk, és az időközben kihűlt masszához keverjük. Sóval, borssal ízesítjük. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát 4-5 mm vastag téglalapra, a széleit megkenjük felvert tojással. A tölteléket egy sávban helyezzük a tésztára, és úgy tekerjük fel, hogy a tészta hajtása alul legyen. Vigyázni kell, hogy a tészta a hajtásnál csak 2-3 cm-es sávban fedje egymást. Tepsire tesszük, végeit lenyomkodjuk, a tetejét lekenjük felvert tojással. A sütőben 20-25 percig sütjük. Amikor megsült, pár percet pihentetjük, majd szeleteljük és tálaljuk.





Munka: kb. 10 perc
Fogyasztható: kb. 70 perc múlva
1 adagmártással: 630 kcal

Megjegyzés:
Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Sonkás-gombócos leves
  2012-04-09 20:50:57, hétfő
 
  Sonkás-gombócos leves

Hozzávalók 4 személyre:
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis karalábé
1/2 fej zeller
5 dkg gomba
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál olaj
15 dkg zöldborsó (konzerv)
1 evőkanál liszt
1 l sonkafőző-lé (ha nincs húsleves kockából)
Sonkás gombóchoz:
1,5 szikkadt zsemle
6 dkg sonka
1 tojás
1 evőkanál vaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
1/2 dl tejföl
Elkészítés:
A gombóchoz a zsemlét apró kockára vágjuk. Finomra aprítjuk a sonkát, és összekeverjük a zsemlével. A tojást összekeverjük a felolvasztott vajjal, a zsemlemorzsával, a tejföllel, sóval és borssal ízesítjük. A sonkás keveréket hozzáadjuk, jól összekeverjük, és fél óráig duzzasztjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, felaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk a vizet róla, és apróra vágjuk.

Fazékban felforrósítjuk az olajat, és a hagymát üvegesre pirítjuk benne. Hozzáadjuk a zöldségeket, beleöntjük a fagyott borsót, és keveregetve néhány percig pároljuk. Megszórjuk a liszttel, 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a sonkalével, megszórjuk csipetnyi borssal, és a forrástól számított kb. 10 percig lassú tűzön lefedve főzzük. A sonkás masszából apró gombócokat formázunk, a levesbe tesszük, és további 10 perc alatt készre főzzük. Megszórjuk a petrezselyemmel, és forrón tálaljuk.





Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 286 kcal

Megjegyzés:
Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Sonkás-kukoricás muffin
  2012-04-09 20:47:35, hétfő
 
  Sonkás-kukoricás muffin

Hozzávalók:

25 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
2 tojás
3 dl joghurt (lehet tejszín vagy kefír is, ízlés szerint)
2 teáskanál só
ételízesítő
bors
kakukkfű
kb. 0,8 dl Vénusz olaj vagy vaj
10 dkg sonka kockára vágva
10 dkg kukorica (konzervből)

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a sütőformát vajjal kikenjük, majd hűtőbe rakjuk. A lecsöpögtetett kukoricát, a sonkát, elvegyítjük a sütőporos lisztben. A tojást, az olajat vagy vajat, joghurtot, a sót és a fűszereket alaposan elkeverjük, majd belekeverjük a lisztes dolgokat is. Nem kell simára keverni!

A tésztát beletöltjük a formákba kb. 1/2-3/4-ig. Sütőbe tesszük. 20-25 perc elteltével, ha megsült, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.





Megjegyzés:
Végülis a hozzávalók aránya teljesen ízlés szerint történik. Mindenki szabad kezet kap, még a jól bevált saját muffin alaprecept bővítése is megteszi. Jó étvágyat!

A receptet Kata007, a fotót Sweettooth küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Gombás sonkapárnák
  2012-04-09 20:43:33, hétfő
 
  Gombás sonkapárnák

Hozzávalók 4 személyre:

1 zsemle
1/2 dl tej
20 dkg gomba
10 dkg póréhagyma
3 evőkanál Vénusz olaj
1 evőkanál vágott petrezselyem
1 tojás
24 vékony szelet füstölt sonka (kb. 15 cm hosszú)

A körethez:
50 dkg burgonya
30 dkg cukkini
4 újhagyma
4 evőkanál olaj
1 mokkáskanál oregánó

Elkészítés:
A burgonyát alaposan megmossuk, és héjában puhára főzzük. Levágjuk a zsemle héját, a belsejét a tejben kicsit megáztatjuk, majd kinyomjuk. A gombát, a pórét megtisztítjuk, megmossuk, és nagyon apróra összevágjuk.

Felforrósítjuk az olajat, és a hagymát megfuttatjuk benne. Rátesszük a gombát, pár percig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel, és alaposan összeforgatjuk. A tűzről levéve - kanál hátával - enyhén kinyomkodjuk. A levet visszatesszük, hozzáadjuk a zsemlét is, és folyton keverve sűrűre összefőzzük. Amikor szép sima levesszük, belekeverjük a gombát, a tojást, és ha kell, fűszerezzük még. Leteszünk egy szelet sonkát, és arra keresztbe a másikat. A közepére teszünk a gombás töltelékből, majd a kilógó szeleteket az órajárással egyezően ráhajtogatjuk. Amikor kész, serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. Kivesszük. A körethez a burgonyát leszűrjük, meghámozzuk, és karikákra vágjuk. A cukkinit, az újhagymát megtisztítjuk, a burgonyához hasonlóan felkarikázzuk. Serpenyőbe öntjük az olajat, és megpirítjuk benne a burgonyát, a cukkinit, a hagymát. Sózzuk, megszórjuk az oregánóval. Mielőtt kész lenne, rátesszük a sonkapárnákat, hogy összemelegedjenek, majd tálaljuk.





Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 640 kcal

Megjegyzés:
Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Gyümölcsökkel sült sonkaszeletek
  2012-04-09 20:40:18, hétfő
 
  Gyümölcsökkel sült sonkaszeletek

Hozzávalók 4 személyre:

2 alma
2 körte
50 dkg sonka
1 evőkanál Vénusz olaj
2 evőkanál magos mustár
Elkészítés:

A gyümölcsöket megmossuk, felszeleteljük, és kivágjuk a magjukat.

A sonkát az olajon nagyon lassan elkezdjük sütni. Amikor megsült, kivesszük, és a serpenyőben visszamaradt zsiradékon megsütjük a gyümölcsöket. Amikor megsültek a gyümölcsök is, a serpenyőbe beletesszük a mustárt, kicsit lepirítjuk, majd 1 dl vizet öntünk rá, és összeforraljuk. Tálalásnál egymásra rétegezzük a sonkát és a sült gyümölcsöket, a megmaradt gyümölcsöket mellé tesszük, és a mártással meglocsoljuk.





Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 498 kcal

Megjegyzés:
Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Sonkás-mogyorós saláta
  2012-04-09 20:29:12, hétfő
 
  Sonkás-mogyorós saláta

Hozzávalók 4 személyre:
1/2 színes paprika
1/2 kígyóuborka
3 retek
2 kis paradicsom
1/2 fej saláta
5 dkg konzerv gyöngyhagyma
3 evőkanál olívaolaj
15 dkg füstölt sonka, vékonyra szeletelve
1 dl natúr joghurt
5 dkg pörkölt mogyoró

Elkészítés:
A zöldségeket, a salátát megtisztítjuk, megmossuk és leszárítjuk. A paprikákat, az uborkát, a retket vékony szeletekre, csíkokra, a paradicsomot cikkekre vágjuk.

A zöldségeket sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a gyöngyhagymával, esetleg pici levét is hozzáadjuk. Beletépkedjük a salátaleveleket, és meglocsoljuk az olívaolajjal. Óvatosan összeforgatjuk, tányérra tesszük. Rátesszük a sonkaszeleteket, meglocsoljuk a kikevert joghurttal, és megszórjuk a mogyoróval.





Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 15 perc múlva
1 adag: 382 kcal

Megjegyzés:
Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Tejszínes sonkás tészta
  2012-04-09 20:24:49, hétfő
 
  Tejszínes sonkás tészta

Hozzávalók 3-4 személyre:

Elkészítési ideje: 35-40 perc

1 tasak KNORR Tejszínes sonkás tészta Rafinéria
25 dkg sonka
2 dl tejszín
8 dl víz
15 dkg reszelt sajt
25 dkg száraztészta

Elkészítés:
A tésztát a sonkával szárazon egy hőálló tálban összekeverjük. A tasak tartalmát a főzőtejszín és hideg víz keverékével habverővel elkeverjük, majd 1 percig forraljuk. A tésztára öntjük, reszelt sajttal megszórjuk. 175 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.





Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Húsvéti sonkasaláta
  2012-04-09 20:19:27, hétfő
 
  Húsvéti sonkasaláta

Hozzávalók:
30 dkg főtt füstölt sonka
5-6 karika házikolbász
4-5 főtt tojás
2 dl tejföl
3-4 szem hónapos retek
1 közepes fej lilahagyma

bors
pici piros arany
Elkészítés:
A sonkát, a kolbászt, a retket és a lilahagymát apró kockákra vágjuk. A tojások sárgáját kiszedjük, külön tálba tesszük. A fehérjét összekockázzuk, hozzáadjuk a sonkához. A sárgáját szétnyomkodjuk, a tejföllel simára keverjük, fűszerezzük, majd a sonkás keverékre öntjük. Hűtőben picit állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.





Megjegyzés:
Kitűnő recept a megmaradt húsvéti sonka és tojás felhasználására - vagy csak feldobni a húsvéti kínálatot. Ha más unod az egyszerű sonka tojással húsvéti menüt... :)

A receptet és a fotót 19791223 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Sajtos-sonkás pogácsa
  2012-04-09 19:20:49, hétfő
 
  Sajtos-sonkás pogácsa

Hozzávalók:
1 kg rétesliszt
25 dkg Rama margarin
2 csomag instant élesztő
2 dl tej
20 dkg sajt
1 egész tojás
2 tojás sárgája (sütés előtti megkenéshez)
1 evőkanál só
1 kávéskanál cukor
2 szelet sonka felkockázva

Elkészítés:
1. A 2 csomag élesztőt cukros tejben felfuttatjuk.

2. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, és hozzákeverjük a tojást, a sót, a felfuttatott élesztőt és a sajtot.

3. Szükség esetén még adunk hozzá lisztet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.

4. Félretesszük kb. 1-1,5 órára meleg helyre kelni.

5. Gyúródeszkán a megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, majd kinyujtjuk kb. 1-2 ujjnyi vastagra.

6. Egy pohár szélét bevizezzük, majd lisztbe forgatjuk, és ezzel kiszaggatjuk a pogácsákat a tésztából (így nem ragad a pohár a tésztához). A hagyományos pogácsa forma mellett lehet kifliket is csinálni. (ld. kép)

7. A kiszaggatott pogácsák tetejét késsel enyhén bevagdaljuk (rácsozzuk), majd megkenjük őket a 2 tojás sárgájával.

8. A megkent pogácsák tetejére tesszük a sonkadarabkákat. Enyhén belenyomkodjuk őket, majd megszórjuk a tetejüket sajttal.

9. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Adrienne83 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Hidegtál gazdagon húsvét hétfőre
  2012-04-09 19:17:34, hétfő
 
  Hidegtál gazdagon húsvét hétfőre

Hozzávalók:

A kolbászos töltött tojáshoz:
2 db főtt tojás
4 szelet paraszt kolbász
4 karika lilahagyma
A gombás töltött tojáshoz:
2 db főtt tojás
2-3 kisebb szem gomba

bors
1 evőkanál tejföl

A garnélás töltött tojáshoz:
2 db főtt tojás
garnélarák vagy paszta
1 evőkanál tejföl

bors

A sonkás töltött tojáshoz:
2 db főtt tojás
3 szelet jobb sonka
1-2 szál petrezselyemzöld

bors
1 kávéskanál ketchup
2 kávéskanál vaj

A krémsajtos töltött tojáshoz:
1 tömlós krémsajt
2 db főtt tojás
5-6 szál metélőhagyma vagy 1 szál újhagyma
1 kávéskanál mustár
1 kávéskanál paradicsompüré

A sonkakrémhez:
jó fajta házi majonéz (1 tojássárgájához 2 dl olaj óvatosan hozzácsurgatva, közben folyamatosan keverve, só, fehérbors, 1 kávéskanál tejföl, fél evőkanál mustár)
1 fej lilahagyma
1 szál újhagyma
darált sonka

bors (de ha jól befűszerezzük a majonézt, akkor ezt el lehet hagyni)

A barátfüléhez (derelye):
50 dkg túró
1 csokor kapor
5 dl tejföl
4 tojás (+ 1 fehérje a kenéshez) + 3 a tésztába
25 dkg liszt (+1 evőkanál liszt a masszába)
1 csipet só a tésztába

Valamint:
1 db karaj vagy sonka (kötözött)

Elkészítés:
A kolbászos töltött tojásokhoz a tojásokat megpucoljuk és kettévágjuk. Mindegyikre 1-1 szelet kolbászt és lilahagymát teszünk, fogpiszkálókkal rögzítjük.

A gombás töltött tojáshoz a tojásokat megpucoljuk és kettévágjuk. A gombát nagyon apró kockára vágjuk, majd zsiradékon megpirítjuk. Ha kihűlt, egy tálba borítjuk, majd hozzákeverjük az apróra vágott lilahagymát és újhagymát, a majonézt, a tojások összetört sárgáját, alaposan összekeverjük. Habzsák és csillagcső segítségével megtöltjük a tojásokat.

A garnélás töltött tojáshoz a megfőtt tojásokat kettévágjuk, majd a sárgájukat egy edénybe rakjuk. Ehhez keverjük a többi anyagot. Szintén zsák segítségével visszatöltjük és díszítjük.

A sonkás töltött tojáshoz a sonkát nagyon apróra vágjuk. A tojások sárgáját kivesszük, majd az egészet összekeverjük. Habzsák segítségével visszatöltjük és díszítjük.

A krémsajtos töltött tojáshoz a tojásokat kettévágjuk, a sárgájukat egy tálba rakjuk. A hagymát finomra daraboljuk. Hozzáadjuk a mustárt és a paradicsompürét. Habzsák segítségével visszatöltjük, majd díszítjük.

A sonkakrémhez az alapanyagokat keverjük jól össze, a masszát habzsákba tölve díszítsük a tálunkat és esetleg 1-2 formázott pirítóst bele is szúrhatunk, vagy mellé kínálhatunk.

A barátfüléhez (derelye) a lisztből és a 3 tojásból egy csipet sóval gyúrt tésztát készítünk. Ezt pihentetés után kinyújtjuk annyira, hogy szinte átlássunk rajta. Ezután bekenjük a tojásfehérjével a felét. Kb. 5 cm-es távolságban a túrós masszából kis kupacokat halmozunk rá, a másik felét ráhajtjuk, majd lelapogatjuk. Elővesszük a derelyeszaggatónkat, és a távolságok közepén átszaggatjuk. Sós, lobogó vízben kifőzzük, majd zsiradékon megpirítjuk. Túróval hintve tálaljuk. (A töltelék lehet lekváros is, ha valaki édességre vágyik.)

A sonkát vagy a karajt abáló lével vagy vízzel töltjük fel, hogy ellepje. Kilónként 1 órát főzzük gyöngyöző főzés mellett, majd 1 órát pihentetjük a lében, s utána vesszük ki lehűlni, majd leszedjük a hálót, és felszeletelve tálaljuk.





Megjegyzés:
Mivel ez előétel, nem ezzel kell jóllakni, és amúgy is a hétfő csak csipegetős nap... a recept nem sok vendégvárós (ha valaki sok vendégre számít, szorozza a mennyiségeket).

A receptet és a fotót Robull küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2012.03 2012. április 2012.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 118 db bejegyzés
e év: 1342 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 495
  • e Hét: 9998
  • e Hónap: 23903
  • e Év: 153610
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.