Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Az E.ON miatt elszállhat a hiány
  2013-03-30 21:45:03, szombat
 
  2013. március 30.
Az E.ON miatt elszállhat a hiány


2013. március 29. péntek 11:40:59


Az E.ON megvásárlása azt eredményezheti, hogy fel kell tőkésíteni az MVM-et, ez azonban növelheti az idei deficitet - írja a Financial Times szerkesztőségi blogjában.

A beyondbrics szerzője felidézi, hogy csütörtökön jelentős csúszással bár, de aláírásra került az E.ON gázüzletágának megvásárlásáról szóló szerződés, a vételár pedig 870 millió euró, vagyis megközelítőleg 260 milliárd forint.

E-mail-ben az ügyet ismerő egyik forrás úgy nyilatkozott a beyondbricsnek, hogy ez az MVM mérlegfőösszegének 30 százalékával egyenlő összeg. Azt azonban nem lehet pontosan tudni, hogy az MVM miből fedezi a vételárat, csak annyi ismert, hogy a meglévő pénzeszközök és új külső források kombinációjából fizet.
Budapesten keres munkát? Klikkeljen!

A cikk szerzője szerint tekintettel arra, hogy a kormány még idén le akarja zárni az ügyletet, nincs más választása, minthogy feltőkésítse a társaságot, ami a költségvetési hiányt növelné. Ez azonban feltehetően nem zavarná az Orbán-kormányt, mivel népszerűsége töretlennek látszik és igen nagy esélye van annak, hogy a jövő évi parlamenti választásokat is megnyeri - húzza alá a szerző.

Az anti-kommunista Orbán-kormány elfelejti, hogy az állami vállalatok sokszor igen nagy mennyiségben állnak neki felszívni az adófizetők pénzét, jó példa erre a MÁV, és a már becsődölt Malév - írja a beyondbrics.

mfor.hu

http://m.mfor.hu/cikkek/Az_E_ON_miatt_elszallhat_a_hiany.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sírig tartsd a pofád! – Csörsz után szabadon
  2013-03-30 21:26:22, szombat
 
  Sírig tartsd a pofád!


Posted on 2013-03-28

Sírig tartsd a pofád! - Csörsz után szabadon

munkatörvénykönyve_2013Azt tudjuk, hogy az új Munka törvénykönyve a munkavállalók hátrányára változott. S a sztrájk jogának megnyirbálásán, az ingyenes rabszolgamunka legalizálásán, és egyebeken túl immár a szájkosarat is kapott a munkavállaló, mely a munkaviszonya fennállása alatt a munkaidő utáni időszakra is vonatkozik. Ezentúl a munkavállaló, már otthon, vagy barátok között sem mondhat negatív véleményt munkaadójáról, ha az megsértené annak jó hírét, még akkor sem, ha igaz.
Nem mondhatja el például senkinek, hogy hogyan élnek vissza a türelmével, hogyan hárítják rá a pocsék szervezésből adódó túlmunkát, hogy a főnökség mi mindenre szórja a pénzt, vagy hogy nem fizeti ki a túlórát. És még sok más egyébről is hallgatnia kell, mert ugye az rossz fényt vethet magára a munkaadóra.
Sőt, ha munkavállaló azt sem kotyoghatja ki, hogy munkáltatója vizezi a terméket, vagy veszélyes, esetleg kétes származású és minőségű alapanyagokat tesz bele, mert még gazdasági kárt is okoz szegények.
Azt hihetnénk, hogy ezzel eljutottunk a munkavállaló teljes kiszolgáltatottságához, de nem!
Mert, ha munkáltató úgy véli, hogy rá nézve valami hátrányos dolgot leír, vagy megoszt a renitens, vagy felháborodott dolgozója, bizony még személyéhez fűződő jogai is korlátozhatóak.
a_nagy_testvér_figyelTehát óvatosan kell bánni a közösségi oldalakon megosztott információkkal is, mert a munkáltató szankciókat alkalmazhat.
Ennyit a már papíron sem érvényes szabad véleménynyilvánításról, és szólásszabadságról.
Amúgy sok munkáltató meghatározza a maga házi illemkódexét, melyben egyebek mellett a munkáltató előírja egyebek mellett a közösségi oldalakkal kapcsolatos a elvárásait is, sőt akár azt is, hogy a munkavállaló, - már ha olyan helyen dolgozik, milyen internetre oldalakt nem látogathat. E tevékenységét a dolgozójának egyébként akkurátusan ellenőrzi, sőt naplózza is.
Bár még nincsen kialakult bíró is gyakorlat a témában, a bíró döntésére van bízva, hogy eldöntse, fennáll-e jó hírnév veszélyeztetése. Persze csak abban az esetben, ha egyáltalán eljut az ügy a bíróságig. Sokkal valószínűbb azonban, hogy az óvatlan dolgozó igen gyorsan kapun kívül találja magát, és nem is feltétlen ezzel az indokkal.

munkahelyi_szivatásTudunk olyan esetekről, amikor a munkahelyi vezetőnek kézbe kell leadni valamilyen ürügyre hivatkozva különböző összeget a fizetésből. Ez természetesen semmilyen levonásként nem található meg egyetlen bérlapon sem.
Vagy olyan esetet is hallottunk, amikor a dolgozó kénytelen volt eltűrni a vele szemben tanúsított megalázó viselkedést, rendszeres sértő beszólásokat közvetlen főnökétől, vagy vele fuvaroztatja magát a főnök, vagy a vendégét, amit persze se meg nem köszönnek neki, se el nem számolják a költségeit.
Az sem ritka eset, hogy a kedves munkaadó elfelejti bejelenteni a dolgozóját, esetleg nem fizet utána különböző járulékokat, és mondjuk, ez csak egy táppénz esetén derül ki, vagy a ténylegesen megkapott fizetés nem egyezik a fizetési papírral, sőt a félhivatalos vagy illegális levonások után még adózhat is a dolgozó.
És még sorolhatnánk napestig a rengeteg munkáltatói visszaélést, melyet most már törvénnyel is védenek.
Nem mintha korábban ez gátat szabott volna az ilyen viselkedésnek, hiszen a legnagyobb visszatartó erő maga az elbocsájtás réme, mely (a hatalmas munkanélküliség árnyékában felérhet egy halálos ítélettel) meggátolja, hogy a kiszolgáltatott dolgozó, bármiféle fórumhoz forduljon, vagy legalább jól megmondja a véleményét.
A szájkosár szabály, mely az újságírók után elérte az összes munkavállalót is a legnagyobb képmutatások egyik. Egy neoliberális de mégis demokráciát hazudó etikátlan rendszer, amely nem a bűnt, az erkölcstelenséget, a visszaéléseket torolja meg, hanem az igazság kimondását.
Nem véletlen, hogy Magyarországon deklaráltan jogszolgáltatás van igazság szolgáltatás helyett.

A közösségi oldalak lájkolására, megosztására és bejegyzéseire visszatérve, még egy extrém, ám de egyre inkább elterjedő munkaadói gyakorlatra kell felhívnunk a figyelmet.

Némely országban, ilyen a ,,demokrácia és szabadság" hazája az USA is az adatvédelmi beállításokat is megkerülik, netán megfizetik.
allasinterju-az-ikeanal1A munkaügyis az állásinterjún, vagy a kérdőíven akár a pályázó közösségi oldal jelszavát is elkéri, esetleg megkérik arra, hogy interjú közben lépjen be az oldalára és jelölje meg a céget barátjának.
Sőt olyan esetről is hallottunk, amikor a munkahelyi gépen történő levelezésébe a dolgozó tudtán kívül beleolvastak, netán onnan szerezték meg valamely jelszavát.

Manapság amikor egy-egy állásra nem ritka több százszoros túljelentkezés sem, a dolgozó kénytelen eltűrni a magánéletébe való durva beavatkozásokat is. Persze kinek-kinek vérmérsékletétől és kiszolgáltatottsági szintjétől függően előbb-utóbb elszakad a cérna, és valamilyen módon megpróbál elégtételt venni.

Végül pedig egy olvasónk furcsa esetének adunk helyt, mely ugyan nem a munkahely, hanem egy oktatási intézmény által alkalmazott igen furcsa, - talán nem is egészen törvényes módszerről számol be.
Egy bizonyos, méregdrága nyelviskolába járt, s azt tapasztalta, hogy az iskola több igen szokatlan módszert is alkalmazott.
A tananyagot célirányosan állították össze, aszerint, hogy milyen célból akarta elsajátítani a nyelvet a hallgató. Így tehát voltak olyan anyagrészek, amik egyszerűen kimaradtak az összeállított tananyagból. Az egyébként borsos áru óradíjat az összeállított tananyag méretéhez képest állapították meg. Ez egyetlen esetben sem volt 6 számjegyűnél kisebb. Azonban a tananyag teljesítésének időtartamát arra alapozva állapították meg, hogy a delikvens a hét 5+1 napján legalább napi 8-12 órát tölt az elsajátításával. A plusz egy nap egy hétvégi, a tandíjon felüli plusz, térítéses napot jelöl. Aki ezt a napi 8-12 órányi tanulást nem vállalhatta, mert mondjuk a munkahelyén is meg kellett jelennie, az garantáltan nem fért bele a megadott időtartamba, még akkor sem, ha a fél éjszakát áttanulta. Vagyis további órákat kellett vennie. Ennek következtében akár meg is duplázódhatott a vizsgáig a tandíja, ha csak nem akarta veszni hagyni az addig befektetett pénzét és energiáját.

Hubbard_tanulas_kezikonyveEgy másik furcsa és igen sajátos dolog volt, a kreatív tanulási módszer, mely egy részről abban nyilvánult meg, hogy a tanulók tanulópárokat alakítva rendre átvonultak egy külön helyiségbe, ahol fülhallgató segítségével egymást tanították, - jól vagy rosszul, távtanári felügyelet mellett. A kreativitás abban is megnyilvánult, hogy egy másik külön helyiségbe időnként át kellett menni, párosával és játékkockákkal modellezni eseményeket, mondatokat egy oktatókönyvben meghatározott feladatot végrehajtva.

Ám az egyik legmeglepőbb, mondhatni legdurvább az volt, amikor tanulót behívták egy szobába, ahol egyfajta hazugságvizsgáló készülék használatával tettek fel neki kérdéseket; amik egyre ,,vájkálósabbá" váltak, a magánéletre vonatkozó kérdéseket a szexuális szokásokra vonatkozó kérdések követték.

Igen! Ha most valaki gyanút fogott volna, eláruljuk, a módszer nem mástól eredt, mint a szcientológia atyjától Ron Hubbard-tól.
Tehát, ha valaki meglát egy olyan könyvet, amit ez a bizonyos Ron Hubbard írt, vagy az említett sajátos módszerekkel szembesül, biztos lehet benne, hogy a szcientológusok markába került.
Erre különben a gyanútlan hallgatót az égvilágon semmi sem figyelmeztette előre.

SZ. M. Szabad Riport Tudósító Iroda

http://szrterra.wordpress.com/2013/03/28/sirig-tartsd-a-pofad/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyúlós, nyálas, taknyos, bénító félelem.
  2013-03-30 21:13:36, szombat
 
  FÉLELEM

Nyúlós, nyálas, taknyos, bénító félelem.
Elveszi az önbecsülésünk, a tartásunk, büszke emberből szolgává zülleszt, kiszolgáltatottá tesz.
Az összes despota erre építi hatalmát, ilyen-olyan eszközökkel rávesz, hogy alattvalói rettegjenek tőle, hogy egy ponton túl már minden konkrét presszió nélkül is kezüket-lábukat törve igyekezzenek teljesíteni még ki sem mondott elvárásait is, hogy a zsigereikben legyen a jellemet deformáló, átkozott, gyalázatos rettegés.
Nem kell ehhez még csak konkrét fizikai fájdalmat sem okozni, hiszen a rettegésnek oly rengeteg oka lehet, annyiféle dologtól tarthat a mai világban az ember, és ha a hatalom megtalálja az adott ember gyenge pontját, ottantól könnyű dolga van.
Ha sikerül felkelteni benne ezt az érzelmet, onnantól kezdve zsarolható, manipulálható, örökös függésben tartható robotot lehet faragni belőle, aki csettintésre működik és gyáván meghunyászkodik.
Féltheti az ember a megélhetését, a gyengébbje még az átlagnál valamicskével jobb anyagi helyzetét is, mert úgy van vele, hogy bár vonó a túlvilágon elnyerhető üdvösség is, de azért ezt az egyetlen, egyszeri és megismételhetetlen életét szeretné a lehetőségekhez képest relatív jólétben, viszonylagos gondtalanságban leélni.
Márpedig errefelé most és itt az átlagembernek igen kevés biztosítéka van, hiszen ma egyre kevésbé érvényes a ,,mindenki a maga szerencséjének kovácsa" elv, fél évszázad után ismét a hatalom melletti elkötelezettség nyom többet a latban, mint a hozzáértés, a szorgalom, vagy a tehetség.
Ebben az országban ma bárki két perc alatt kerülhet az utcára, professzortól a targoncásig, és ha valakinek nincs szerencséje, ott is marad az útszélre félrerúgva, lett légyen bármennyire megbecsült tagja is korábban saját közösségének.
Az egzisztenciális félelem tönkreteszi az embert, és az átlagember még csak nem is nagyon hibáztatható, hogy szinte ellenállás nélkül beáll a sorba: ha két-három kisgyerek várja a vacsorát otthon, az szinte minden elvet felülír.
Az emberek ebben az országban már régen elfelejtették azt a hihetetlen nyomort, melyet most ismét kénytelenek megtanulni, a megélhetésért vívott napi küzdelmet, a szó szerint vett éhezést, a kilátástalanságot.
Őket aztán nem érdekli a napi politika, nem írnak hobbiból blogot, mert nemhogy számítógépük nincs, de az áramot is már régen kikapcsolták a fűtetlen lakásban.
De ők legalább már nem félnek, mert már nincs veszítenivalójuk, csak még nem szervezettek.
Ha egyszer azzá lennének, vagy az éhség az erőszak felé terelné őket, abból előbb-utóbb vérfürdő lenne, attól tartok.
Akinek még van veszítenivalója, ez viszont retteg, mert nem szeretne lecsúszni a kilátástalanok közé.
A mai hatalom pontosan tudja ezt, és egyre inkább rá is jártszik erre a helyzetre.
A félelmet felhasználja politikai manipulációra éppúgy, mint a hatalommal elégedetlenkedőkkel szemben.
Elolvastam ma egy vallomást a Hagyó - ügyben, elképesztő, hogy mi megy ebben az országban Rákosi után majd hatvan évvel, kiábrándító.
Viszont remekül tanulmányozható a hatalom technikája, melyet közelről megismerni magamnak is szerencsém volt.
Még az első Orbánjárás idején történt, hogy közeli hozzátartozóm pozíciójára fájt a helyi Fideszes potentát foga, ezért aztán ráküldték a revíziót, az pedig tett néhány megállapítást.
Majd jött az üzenet, egyezzünk meg - ha csendben hajlandó elmenni, akkor nem lesz következménye a megállapításoknak.
Hónapokon keresztül folyt megalázó meghurcolása, rendőrségi feljelentéssel egybekötve, kellett hozzá emberi tartás és méltóság, no, meg küzdeniakarás, hogy ne adja fel - a végén azt se mondták, hogy elnézést, hogy ártatlanul vádoltuk...
Ezek a személyi kérdéseket így oldják meg, a módszer a megfélemlítés.
nagyon kíváncsi lennék, hogy annak idején Györgyi Kálmánt milyen fenyegetéssel távolították el a legfőbb ügyészi székből, de se szeri, se száma az ehhez hasonló ügyeknek, például a MAL vörösiszap-katasztrófájánál, ahol maga a miniszterelnök prejudikált és lépte túl hatáskörét.
Márpedig nagyon nehéz kitartani valakinek az igaza mellett, ha menet közben elfogy körülötte a levegő, mert tegnapi barátai rémülten menekülnek még a környékéről is, senki nem mer egy védelmező szót kiejteni a száján, rettegve a megtorlástól - vagy csak egyéb érdekektől vezérelve.
Itt van Fapál Lászlónak, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkárának ügye,
Évek óta tart az eljárás ellene, minden vádpont alól felmentette az elsőfokú bíróság, mégsincs vége a minden jel szerint vegytiszta koncepciós pernek, még el kell húzni az ügyet a választásokig.
Akkor majd lesz egy másodfokú ítélet, aztán majd még pár év és kiderül az igazság, de addig azért remekül lehet vele kampányolni, csakúgy, mint a többi pórázon vezetgetett politikus ügyével.
Ami meg most történt - a Fidesz székház-udvar elfoglalóinak előállítása - az meg maga az ország szégyene.
A fiatalok tiltakozása nem volt egy televízió-székház elleni támadás, nem volt egy puccs része, nem volt brutális, nem volt erőszakos, pedig de örült volna a Vezér, ha valamelyik fiatal nyakoncsapja a vén idiótát, aki ott hepciáskodott meg fenyegetőzött.
Már a bolti kekszben házisütikét vizionáló, egyre rettenetesebb kiflihercegnő is arról beszélt, hogy erőszak és rombolás folyt, milliós károk keletkeztek.
Kérdem én, ha ott garázdaság folyik, nem békés demonstráció, akkor miért nem tette törvényileg előírt dolgát, miért vonult el az egyébként megfelelően felkészültnek tűnő rendőrség?
Miért engedte, hogy a fradista csőcselék, köztük Kubatov jobbkeze, a börtönviselt gyilkos kezdje el vegzálni a tüntetőket, és miért nem azokat állították elő, akik ezt a törvényileg tiltott tevékenységet végeztek?
Vagy talán éppen a tüntetők megfélemlítése volt a cél?
Már amikor az Operaházi tüntetésnél a tömeg közepén hagyták randalírozni meg köpködni a kopaszokat, akkor is érdeklődve néztem, milyen elnéző volt a rendőrség, pedig ott is voltak szabályok, ott sem tartották be őket.
Új szabály lépett életbe: kuss vagy annyi neked!
Az ország egyelőre tűri.
Meddig?

http://www.pupublogja.hu/2013/03/felelem.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csath Magdolna: Ciprus állami vagyonának megszerzése miatt d
  2013-03-30 20:37:36, szombat
 
  Csath Magdolna: Ciprus állami vagyonának megszerzése miatt döntik be a szigetországot a gyarmatosítók
2013. március 30. 11:16
Hunhír.info

cionbolcsei250.jpgAz EU eredetileg arról szólt volna, hogy együtt fejlődünk, a fejletlenebbek majd felzárkóznak az erős nagyokhoz, de úgy látszik, ennek most vége, egyértelművé vált, hogy a történet csak az üzletről szól - jelentette ki a a Ma Reggelben Csath Magdolna közgazdász. A valamikor a MIÉP, most a Fidesz holdudvarába tartozó szaktekintély a kormánypártnak is feltette ezzel a kérdést: érdemes-e görcsösen ragaszkodnunk a gyarmatosítókhoz?

A világon, de még az EU-belül is számtalan offshore terület létezik, Ciprus azonban kis ország, amelynek esetében, úgy tűnik, a szolidaritás nem működik - értékelte a ciprusi helyzetet Csath Magdolna. Összefoglalta: Sokan azt mondják, ezzel a döntéssel sikerült csődbe vinni az eurózóba teljes GDP-jének alig 0,02 százalékát adó kis ciprusi gazdaságot, pedig akár ,,fél zsebből ki lehetett volna menteni". Hogy aztán erre mégsem került sor, arra Csath szerint egyszerű a válasz: a szigetországban arányaihoz képest hatalmas az állami szektor (kikötők, villamos- és repülőtársaságok), amit a gazdaság fokozatos elsorvasztásával, leépítésével szép lassan privatizálni lehet majd.

A közgazdász az M1 reggeli műsorában beszélt arról is, azzal, hogy az MVM megvásárolta az E.ON gázüzletágát, a magyar állam lesz a főszereplő a gázpiacon, amiben azonban nincs semmi meglepő, hiszen az energia egyrészt stratégiai ágazat, másrészt a Kelet pumpálta növekvő igények mellett igencsak fogyóban van. A tranzakció egyébként azért sem okozhatott meglepetést, mert a második Orbán-kormány hatalomra kerülésekor bejelentette, hogy nagyobb szerepet szán az államnak a gazdaságban - tette hozzá. De ezen sincs mit csodálkozni, az a tétel ugyanis, hogy az állam nem lehet jó gazda, rég megdőlt, a magánszektor kezében ugyanis sorra mennek tönkre a cégek, miközben az energiaárak az egekbe szöknek.

Csath úgy számol, az állam az energia-beszerzéskor elődjénél sokkal jobb pozícióból tárgyalhat majd az oroszokkal, akikkel 2015-ig van hosszú távú szerződésünk. Az E.ON-t nem igazán ösztönözte semmi, hogy leszorítsa beszerzési árakat, miközben a lakosság és a cégek szempontjait szem előtt tartó állam számára az nagyon fontos szempont - hangsúlyozta a szakember. Egy állami cég ráadásul profit nélkül is dolgozhat, így 2015 után még kedvezőbb szerződéseket is kiharcolhat, ami még lejjebb nyomhatja az árakat, ez pedig aztán az egész gazdaságon végiggyűrűzhet.


http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=63283
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Holokauszt film miatt tiltakoznak a lengyelek
  2013-03-30 17:53:06, szombat
 
  Holokauszt film miatt tiltakoznak a lengyelek
2013, március 30 - 11:49

Újabb holokauszt film borzolja a lengyelek idegeit - számol be a Telegraph brit napilap nyomán a kuruc.info. A "Mi anyáink és apáink" című televíziós dráma bemutatja, hogy a lengyel ellenállási mozgalom berkeiből kirekesztették a zsidókat.

Jerzy Marganski, Lengyelország berlini nagykövete is tiltakozott, hangsúlyozva, hogy a film ,,groteszkül egyoldalúan ábrázolja a német megszállás ellen küzdő lengyel katonákat", továbbá azt a benyomást kelti, mintha ,,mások is felelősek lennének a zsidók megsemmisítéséért". (Mármint a németeken kívül.) A lengyel diplomata a nagykövetség honlapján közölt levelében leszögezi: a filmdráma ,,nem segíti elő a történelem megértését". ,,Végignézve a filmet, senki sem gondolná, hogy oly sok lengyel kapta meg a világ igaza kitüntetést" - írta levelében Lengyelország berlini nagykövete.

A Honi Hadsereg hősies küzdelme a német katonákkal szemben a lengyel történelem egyik ,,megszentelt" fejezete. Nem csoda hát, ha a lengyelek érzékenyen reagálnak minden olyan esetben, amikor az ellenállási mozgalom tagjait kedvezőtlen színekben mutatják be. Mindemellett pedig úgy érzik, hogy a film révén ,,egyesek" igyekeznek a holokausztért viselt felelősséget a lengyelek lelkében is elültetni.

Taduesz Filipkowski, az egykori lengyel ellenállókat tömörítő Nemzetközi Honi Hadsereg Szövetség szóvivője is éles szavakkal ítélte el a film készítőit. "Nagyon mérgesek vagyunk, és úgy gondoljuk, a televíziós dráma ördögi rágalmazás, és kísérlet a náci büntettek igazolására oly módon, hogy a háború előtt Lengyelországban uralkodó feltételezett antiszemitizmusra irányítja a figyelmet. Kormányunknak nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni a befeketítésünkre irányuló kísérletet" - jelentette ki a lengyel veteránszervezet szóvivője.

A film német producere, Nico Hofmann alaptalannak tartja a bírálatokat. Mint mondta, ,,senkinek nem állt szándékában megsérteni a lengyeleket, az ottani állapotok bemutatása pedig alaposan átvizsgált anyagon alapszik".

kuruc.info - alfahir.hu

http://alfahir.hu/holokauszt_film_miatt_tiltakoznak_a_lengyelek
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Holokauszt film miatt tiltakoznak a lengyelek
  2013-03-30 17:53:01, szombat
 
  Holokauszt film miatt tiltakoznak a lengyelek
2013, március 30 - 11:49

Újabb holokauszt film borzolja a lengyelek idegeit - számol be a Telegraph brit napilap nyomán a kuruc.info. A "Mi anyáink és apáink" című televíziós dráma bemutatja, hogy a lengyel ellenállási mozgalom berkeiből kirekesztették a zsidókat.

Jerzy Marganski, Lengyelország berlini nagykövete is tiltakozott, hangsúlyozva, hogy a film ,,groteszkül egyoldalúan ábrázolja a német megszállás ellen küzdő lengyel katonákat", továbbá azt a benyomást kelti, mintha ,,mások is felelősek lennének a zsidók megsemmisítéséért". (Mármint a németeken kívül.) A lengyel diplomata a nagykövetség honlapján közölt levelében leszögezi: a filmdráma ,,nem segíti elő a történelem megértését". ,,Végignézve a filmet, senki sem gondolná, hogy oly sok lengyel kapta meg a világ igaza kitüntetést" - írta levelében Lengyelország berlini nagykövete.

A Honi Hadsereg hősies küzdelme a német katonákkal szemben a lengyel történelem egyik ,,megszentelt" fejezete. Nem csoda hát, ha a lengyelek érzékenyen reagálnak minden olyan esetben, amikor az ellenállási mozgalom tagjait kedvezőtlen színekben mutatják be. Mindemellett pedig úgy érzik, hogy a film révén ,,egyesek" igyekeznek a holokausztért viselt felelősséget a lengyelek lelkében is elültetni.

Taduesz Filipkowski, az egykori lengyel ellenállókat tömörítő Nemzetközi Honi Hadsereg Szövetség szóvivője is éles szavakkal ítélte el a film készítőit. "Nagyon mérgesek vagyunk, és úgy gondoljuk, a televíziós dráma ördögi rágalmazás, és kísérlet a náci büntettek igazolására oly módon, hogy a háború előtt Lengyelországban uralkodó feltételezett antiszemitizmusra irányítja a figyelmet. Kormányunknak nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni a befeketítésünkre irányuló kísérletet" - jelentette ki a lengyel veteránszervezet szóvivője.

A film német producere, Nico Hofmann alaptalannak tartja a bírálatokat. Mint mondta, ,,senkinek nem állt szándékában megsérteni a lengyeleket, az ottani állapotok bemutatása pedig alaposan átvizsgált anyagon alapszik".

kuruc.info - alfahir.hu

http://alfahir.hu/holokauszt_film_miatt_tiltakoznak_a_lengyelek
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rászállhatnak a balhés cigányokat kitiltó szórakozóhelyekre
  2013-03-30 17:35:06, szombat
 
  Rászállhatnak a balhés cigányokat kitiltó szórakozóhelyekre
2013, március 30 - 09:37

Tesztelést végez áprilisban bizonyos szórakozóhelyeken a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, hogy kiszűrje, valóban alkalmaznak-e "romakvótát" az üzemeltetők - írta szombati számában a Népszava.

A szervezet igazgatóját annak kapcsán kérdezte a lap, hogy egy Szolnokon folyó perben kiderült: egy helyi belvárosi klub tulajdonosa kikötötte, csak 10 százalék lehet a romák aránya a magyar vendégekhez képest.

Muhi Erika szerint ez egyértelmű jogsértés, nem beszélve arról, hogy a helyek üzemeltetőinek nyilván a magasabb fogyasztás lenne az érdeke. Az ügy kapcsán áprilisban megnéznek néhány olyan szórakozóhelyet, ahol - értesüléseik szerint - ilyen gyakorlatot folytatnak.

A lap szerint, bár a konkrét helyszínt az igazgató nem kívánta megnevezni, elmondta, hogy a szolnoki ügyet munkaértekezletükön is napirendre veszik.

MTI - alfahir.hu

http://alfahir.hu/raszallhatnak_a_balhes_ciganyokat_kitilto_szorakozohelyekre
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tarlós a cionista zsidók támadásától félti a magyar rendőrök
  2013-03-30 17:28:44, szombat
 
  Tarlós a cionista zsidók támadásától félti a magyar rendőröket
2013. március 30. 11:43
Kincses Albin - Hunhír.info

tarlos-istvan.jpgFeleslegesnek és a kerület rosszul időzített túlbuzgóságának nevezte Tarlós István főpolgármester a Sirály nevű belvárosi ZSIDÓ klubban tartott éjszakai razziát. Szerinte ezzel kommunikációs felülethez segítettek egy "zavaros motivációtól vezérelt csoportosulást". Tarlós félelme most sajnos beigazolódhat. Zsidó klubban razziázni a gyarmat rendőreinek? Ez már totális nyilasnácifaszmus.

Mint beszámoltunk róla, éjszaka körözött bűnözőt keretek a rendőrök a zsidó tanyány, a belvárosi Sirályban. A Sirály nem csak egy állítólagoposan zsidó kulturális és vallási központ, hanem a demokratikus ellenzéknek titulált világelitista, birodalmista pártok, szervezetek hálózatok egyik központja is.

Tarlós István főpolgármester szombat délelőtt közleményben reagált a történtekre. Az MTI-hez eljuttatott kommünikében azt írta, "az utóbbi napok fővárosi intézkedéseinek ismeretében feleslegesnek tartom a kerület rosszul időzített túlbuzgóságát: az eredménytelen húsvéti éjszakai razziát". Álláspontja szerint ezzel csak "érdemtelenül kommunikációs felülethez segítettek egy szabálytalanságot szabálytalanságra halmozó, zavaros motivációtól vezérelt csoportosulást, alkalmat adva a közvélemény ismételt félrevezetésére".

A főváros vagyonkezelő cége múlt pénteken szerette volna birtokba venni a VI. kerületi Király utcai ingatlant, de mintegy nyolcvan liberális és liberális-csahos rendbontó fiatal megakadályozta azt. A klubhelyiség használatáról vita bontakozott ki a zsidó vallási és kulturális egyesületnek álcázott abszolút politizáló Marom Egyesület és a főváros között. Másnap a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nyílt levelet intézett a főpolgármesterhez. Feldmájer Péter elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató azt parancsolta Tarlós Istvánnak, hogy "Magyarország Alaptörvényének szellemében" függessze fel a Sirály Klub bezárásának végrehajtását a zsidóság egyik legfontosabb ünnepe, a pészach végéig, azaz április 3-áig.

A nyilvánvaló jogsértést kivételezettek azzal indokolták, hogy a Marom Egyesület ebben az évben is meghirdette a szokásos zsidó banzájt, az úgynevezett közösségi széder estet, amelyen sokan szeretnének részt venni. Úgy látszik még nem menekült el minden zsidó Magyarországról a nyilasfasiszta terrorrezsim miatt, mint azt a cionista világmédiumok harsogják.

Ezt követően Tarlós István a mazsihiszesek lába elé rogyott, és jogsértő módon gyorsan engedélyezte, hogy a zsidó vircsaft idején a zsidók és csahosaik az épületben örömködjenek. Mert nekik mindent szabad, minden jár a zsidó holokauszt miatt, és különben is, a pusztabunkók generációi nap mint nap nem vezekelnek elődeik szörnyű bűntettéért, amely a magyar történelem legnagyobb, semmi mással össze nem hasonlítható tragédiájához vezetett. Amúgy Tarlós mostani félelme beigazolódhat: A gyarmatosítók, a pénzhatalmi világelit, és a cionista világmédia-hatalom nem fogja megbocsájtani, hogy a bunkóország rendőrei vegzálni merészelték a szegény kis vallásukat gyakorló zsidó gyerekeket. Hogy a vallási központ konkrét politikai tevékenységek színhelye, és a puccsisták, a gyarmatosítókat kiszolgáló pártok, páholyok, hálózatok egyik központja, az hol érdekli a világ urait.

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=63284
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Fidesz listáz minket?
  2013-03-30 11:38:51, szombat
 
  2013.03.28. 03:54
A Fidesz listáz minket?

Újabb összeírás-listázás vár ránk - most éppen arra kíváncsi a kormány, mennyien is támogatjuk a rezsicsökkentő politikáját.

De tényleg ez az igazi oka annak, hogy a következő hetekben hihetetlen mennyiségű Fidesz-aktivista fog rajzani az utcákon hogy felkeresse a választók minimum 20-25%-át? Vagy csak azért van ez az egész felhajtás, hogy az illetékesek megtudják, melyik ajtó/kapu mögött lakik kormánypárti szavazó és hol ellenzéki, kitől mire lehet számítani, ki mennyire értékes a Fidesz újraválasztási kampányában és ki az, akit még meg lehet dolgozni (átállítani) az elkövetkező hónapokban? Esetleg lesz egy külön nyilvántartás is majd azok számára, akik "kockázatot" jelentenek a következő választás szempontjából?

És míg eddig leginkább az utcán mi kereshettük fel a kitelepült aktivistákat, most már saját otthonunkban is meglephetnek minket, az aktivisták lakásról lakásra járva készíthetik el listájukat rólunk, mindezt egy hétfőn sürgősséggel benyújtott, kedden már el is fogadott törvénymódosítás alapján. Tehát míg mondjuk Szaniszló Ferenc díjának visszavonhatatlansága felett napokig kesergett meg nyíltan könyörgött Balog miniszter úr, addig Péterfalvi Attila által március 19-én kifogásolt törvénytelenséget szűk két nap alatt törvényessé tették honatyáink:

"Az aláírások magánlakáson gyűjtése adatvédelmi szempontból azért sem elfogadható, mert magában rejti annak kockázatát, hogy az adatkezelők lakcím szerinti bontásban listázzák a polgárokat, és esetleg úgynevezett ,,negatív listákat" állítanak össze azokról, akik nem kívánnak részt venni egy kezdeményezésben.
Összhangban ezért a korábbi adatvédelmi biztosi gyakorlattal, a Hatóság álláspontja szerint közterületen lehet aláírásokat gyűjteni. Aláírásgyűjtés céljából tilos az állampolgárokat személyesen, otthonaikban felkeresni. Ellenkező esetben a pártok tevékenysége az érintettek zaklatásának minősülne, ami súlyosan sértené a polgárok magánszféráját és a tisztességes adatkezelés követelményét." (NAIH közlemény)

Amint aláírja a köztársasági elnök az egyéni képviselői indítvány alapján elfogadott törvénymódosítást és hatályba lép az új kiegészítés, már minden, ami eddig sértette véleménynyilvánítási szabadságunkat és súlyosan sértette a magánszféránkat, ráadásul a tisztességes adatkezelés követelményét sem valósította meg, az ezentúl törvényes, tisztességes és még véletlenül sem sérti a magánszféránkat sem. Péterfalvi Attila által zaklatásnak minősített eset ezentúl nem zaklatás, hanem a pártok tisztességes eljárása:

,,(5) A személyes adatok kezelését tisztességesnek és törvényesnek kell tekinteni, ha az érintett véleménynyilvánítási szabadságának biztosítása érdekében az érintett véleményét megismerni kívánó személy az érintettet lakóhelyén vagy tartózkodási helyén felkeresi, feltéve, hogy az érintett személyes adatait e törvény rendelkezéseinek megfelelően kezelik és a személyes megkeresés nem üzleti célra irányul . A személyes megkeresésre a munka törvénykönyve szerinti munkaszüneti napon nem kerülhet sor ." (2011 . évi CXII.törvény 4. §-ának immáron új, (5) bekezdése)

Dr. Cser-Palkovics András és Dr. Vas Imre (Fidesz) szerint két alkotmányos alapjogunk, a véleménynyilvánítás szabadsága és a magánszféra védelme közötti egyensúly így teljesedett ki, hiszen a módosítás célja Péterfi Attila közleményét is figyelembe véve (!) az, hogy "az állampolgárok aláírásgyűjtés céljából történő személyes felkeresésekor egyszerre biztosítsa a tisztességes adatkezelés követelményét, a magánszféra védelmét és azt, hogy az állampolgárok véleménynyilvánítása ne ütközzön akadályba."

Vajon hogyan ütközhet véleménynyilvánításunk akadályba? Csúnyán néz ránk az, aki kikérdez és aláírattat minket? Hiszen már maga az a tény, hogy lakásunkban megjelenik valaki, aki - hogy teljesítse a penzumát - rá akar minket mindenáron beszélni, tollat ragadva lelkesen helyeseljük a kormány politikáját, már ez visszatetszést keltő, erősen nyomásgyakorló. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy még az adatvédelmi biztos is attól fél, negatív listáznak minket, ez végképp akadályozhatja az átlagválasztó véleménynyilvánítási szabadságát.

Az indoklás szerint azok, akik véleményünk megismerése miatt keresnek fel otthonaikban, kötelesek a magánszférát tiszteletben tartani és az Info. tv. rendelkezéseinek megfelelően eljárni. Szintén a mi magánszféránkat védi szerintük az, miszerint munkaszüneti napokon nem kerülhet sor személyes megkeresésre, továbbá a megkeresés nem irányulhat üzleti célra. Mondjuk azt is meghatározhatták volna, munkanapokon mettől meddig lehet zaklatni az érintetteket, hiszen ki szereti, ha mondjuk éjszakai műszakos és reggel 8-kor dörömbölnek az ajtaján vagy épp a gyerekek fürdetési-etetési idejében a legnagyobb esti hajtásban szól a csengő.

És azon is el lehet gondolkozni, ami eddig Péterfalvi Attila szerint alkotmányos alapjogokat sértett, az most törvénybe lett foglalva, így törvényes lett - igenám, de ettől miért lenne egyben alkotmányos is? Oké, masnit kapott, de attól még nem lesz hirtelen alkotmányos, hiszen ha precízek szerettek volna lenni a kétharmadosak, bizony az alaptörvénybe kellett volna beemelni ezt az egy bekezdést, mint a magánszféra és véleménynyilvánítás egyik speciális esetét. Na, onnantól lenne nem lenne alkotmányellenes. Lássuk be, ez csak azért nem következett be, mert az alaptörvényt módosítani mégiscsak hosszabb idő, lecsengene a nagy rezsiharc, a látványos politikai nyereség meg a kutyáké lenne - így mire az alkotmányellenes törvénykiegészítés ügyében esetlegesen dönt az alkotmánybíróság (már ha az arra jogosult kevés személy egyike kezdeményezi) , bármi is annak eredménye, késő bánat, eb gondolat, alsó hangon 2 millió választópolgártól zaklattak otthonában meg listáztak az aktivisták.

Áder János még megmutathatja, védi-e a választók magánszféráját és megtagadhatja egy olyan törvény aláírását, ami legalább egy jogi szaktekintély szerint gáz - de ennek valljuk be őszintén, kicsi az esélye. Miért is venné figyelembe egy olyan hivatalnok ellenvéleményét, akit ők neveztek ki, és akinél például a Kubatov-lista nem ütötte ki a biztosítékot, a nagy választó-látogatási kampány viszont igen? Az pedig, hogy az adatvédelmi ombudsman szerint "az adatvédelmi biztosok 2005-ös montreux-i nemzetközi konferenciáján elfogadott határozat értelmében bármely, tehát nem csak a választási kampányokhoz kapcsolódó politikai kommunikációs tevékenység végzése során, tiszteletben kell tartani az érintett személyek alapvető jogait és szabadságait" végképp érdektelen lehet a számára.

Lehet védekezni azzal, hogy nem muszáj beengedni az aktivistákat, válaszolni meg pláne nem - azonban aki például közalkalmazott vagy állami megbízásokat teljesít, ezt nem teheti meg az ellenállás ily módját, hiszen egy negatív, "megbízhatatlan" megítélés keresztbe törheti a karrierjét vagy akár jelentős üzletvesztést okozhat.

És az új szabályozás alapján milyen lehetőségei vannak a polgároknak?

az igazi Fidesz-hívőknek ez öröm, végre megmutathatják, mennyire elkötelezettek, kitakarítva, tiszta ruhában és friss kávéval meg sütivel várhatják a kérdezőbiztosokat, hátha épp aznap érkeznek. Ha el kell menniük otthonról, idegesek, nehogy lemaradjanak a látogatásról, sietnek haza és ellenőrzik félóránként, nem romlott-e el a csengő, még a kutyát is elzárják. Ők azok, akik bárhova elmennének aláírni (pártirodára, főtérre, stb.), egyetlen hívószóra akár még egy békemenetet is bevállalnának a témában, így nem miattuk történt az expressz törvénymódosítás.

a túlélők mosolyognak, "igen kérem, minden kormánydöntés nagyon helyes, az is, hogy maga most sáros lábban épp tapossa a szőnyegemet, adja ide a papírt, mindent aláírok", aztán gyorsan kitessékelik az aktivistát, rontsa el másnak is a kevéske szabadidejét - miközben reménykednek, az aláírásért cserébe egy jópont bekerül a személyi aktájukba, főnökük elismeri állampolgári elkötelezettségüket, aztán egyszer majd a szavazófülke magányában arra szavaznak, akire ők akarnak. A kormánypárti aktivista meg örül, még egy szimpatizáns, és hacsak véletlenül nem érkezik ellenkező, megbízhatónak minősített információ, a túlélő a pozitív listába kerül.

Moszkvában egy lakásból kiszökik egy papagáj és átrepül a szemközt álló KGB.épületre. A madár tulajdonosa megijed, nem tud mit tenni, így gyorsan felhívja a KGB-t és magyarázkodni kezd:
- Ha elfogják a papagájt és elkezdene beszélni, már előre megmondom, hogy sem én, sem a családom egyetlen tagja sem ért egyet a papagájunk politikai nézeteivel!

a rendszerellenesek elzavarják a fenébe a Fidesz-aktivistát, ne rontsa az ő környezetükben a levegőt. Na ők azok, akik tutira számíthatnak méretes fekete pontra a nevük mellé. És jobb, ha nem akarnak protekciót a járási vagy kormányhivatalban meg állami megrendelésekben, valamint önkormányzati bedolgozásba se reménykedjenek. Sőt, még a közmunka is necces.

vannak, akik ambivalensen állnak a kérdéshez - a rezsicsökkenés jól hangzik, de az már kevésbé, hogy a szomszéd a palotájában háromszor annyit nyer a bolton, pedig nem is kényszerül busszal járni meg hó végén számolni a forintokat. És bár lehet, hogy a rezsicsökkentés pár ezer forintja nagyon látványos csökkenés, de vele szemben ott állhat a drasztikus élelmiszer áremelkedés, a munkanélküliség, a külföldre kényszerülő gyerekek. A dilemmát fokozhatja a nagy kérdés is, az aláírásukkal mit tanúsítanak? Hogy jó a kormány politikája? Vagy csak a csökkenő rezsi a jó, a többiről meg úgyis a kutyát sem érdekli a véleménye? Esetleg a legjobb az, ha mélyebb utángondolás nélkül szimplán aláírnak, aztán aki összeszámolja-listázza majd annak magyarázza be, aminek akarja?

és vannak a kúszók - csengő kikapcsolva, roló-redőny lehúzva, tévé lehalkítva, hátha megússzák a színvallást, "nagyon sajnálom, hogy nem voltunk otthon éppen akkor, amikor jött az aktivista" őszintének tűnő fejcsóválással, széttárt karokkal.

Lesznek azonban olyanok, akik akaratlanul kerülnek fel a lista valamelyik oldalára - hiszen ki tudja leellenőrizni, hogy az aktivista valóban járt.e X.Y-nál a Kossuth Lajos utcában és ha igen, tényleg aláírt-e támogatóan? És abban sem lehetünk biztosak (hacsak be nem látogatunk az illetékes pártirodába), hogy tényleges megkeresésünk helyett az aktivista nem azt írta be rólunk, "ellenségesen viselkedett", "utálja a kormányt". Csak mert eljött a bosszú pillanata - egyszer betolakodtunk elébe a sorba a postán/bankban/fogadó órán, legalábbis ő úgy látta és nagyon is jól emlékszik a számára oly megalázó esetre.

És a rezsicsökkentés téma csak az első - kizárt dolog, hogy egyben az utolsó, valószínűleg számíthatunk még ilyen "megdolgozás-kampányra", ezt igazolja a Fidesz aláírásgyűjtő múltja is:

"A Fideszben több ciklusra visszamenő hagyománya van a hasonló, amerikai mintájú, egyszerre mozgósító és adatbázis-építést szolgáló aláírásgyűjtéseknek. Az első, a 2004-es európai parlamenti választás előtt indított Nemzeti Petíciós aláírásgyűjtéssel a rendszerváltoztatás eredeti céljai mellett állhattak ki az Orbán Viktor által megszólított polgárok. 2005 tavaszán a köztársasági elnökválasztás előtt tartott a Fidesz szimpátiaszavazást. 2009-ben a büntető törvénykönyvet szigorító három csapás javaslat elfogadtatásáért gyűjtötték utcai standokon a szignókat, a 2010-es választás előtt pár hónappal, 2010 januárjában pedig a nyugdíjkorhatár emelése ellen indult hasonló akció." (origo.hu)

Hiszen a haszon sokszoros:

igazi demagóg kommunikációs irányvonal: "harcoljunk együtt a gaz multik ellen, lehúzzák rólunk a hetedik bőrt is, és még a bíróságok is az ő szekerüket tolja, ne hagyjuk ..." Az ellenségkép jól megfogható - hiszen ki szereti a közműszolgáltatók számláit megkapni? Legjobb lenne minden ingyé, de ha már úgy nem megy, azért a 10-20-30%-os engedmény is jól hangzik ....

a média folyamatos tematizálása - nemcsak a párt vezető politikusainak sajtótájékoztatója a hír "rezsicsökkentés, igen, megtettük" témában, hanem az aktivisták minden bokor mentén, minden utcában és társasházban a Fidesz szócsöveként dicsérik a kormányt, ráadásul sokkal több választóhoz jutnak el, mint egy-egy békemenet felhívása. És még azzal sem kell megküzdeni, melyik politikust-szóvivőt hányan találják unszimpatikusnak, tenyérbemászónak, ellenszenvesnek, stb.

az ellenzéket sarokba szorítják, az is kénytelen mantraként ismételgetni, "igen, fantasztikus ötlete volt a kormánynak a rezsicsökkentés", ha pedig valaki is azt meri állítani, "később ezért még borsos árat fizetünk", azon nyomban hazaárulónak is lehet titulálni, rendszerellenségnek, karvalytőke-bérencnek már bármi másnak, csak rosszul hangozzon.

és nem utolsó sorban igazi naprakész listát lehet felépíteni azokról, akik rendszerhűek meg azokról is, akik a kormány szempontjából megbízhatatlanok. És ez már nem a HOÖK-féle "jó segge" van meg "dugnivaló" adatbázis, ez alapján bizony számunkra ismeretlenek, árnyékból utasítók egzisztenciákról döntenek, emelnek fel embereket vagy épp tipornak a sárba.

"Legutóbb tavaly decemberben egy 2009-es pécsi időközi polgármester-választásról készült videó került nyilvánosságra, amelyen Kubatov Gábor pártigazgató és a párt pécsi kampányfőnökének utasításai alapján listázták a helyi választókat az aktivisták. 2007-ben a Magyar Rádió hangfelvétellel is igazolta, amint a Fidesz egyik választókerületi koordinátora arra buzdította a szociális népszavazás kampányának aktivistáját, hogy körzetének névjegyzéke alapján haladva írja a felkeresettek mellé a pártállásukat. A kampányfőnök azt is elmondta, nem számít, hogy az önkéntes mennyi aláírást gyűjt, mert az elsődleges cél úgyis csak az adatbázis frissítése, és hogy a későbbi mozgósítás érdekében minden választót felkeressenek." (origo.hu)

És ma már a kormánypárt prominens képviselői nem gondolják úgy, hogy ez a pozitív-negatív listázás bármilyen szinten is törvénytelen lenne: az ilyen adatbázis építés jó, sőt a "demokrácia egyik legszebb folyamata":

"A listák nincsenek másért, csak hogy az ember elmenjen a saját szimpatizánsaihoz, és ott megkérdezze a véleményüket bizonyos dolgokról, mi így teszünk a választások előtt is, a választások közben is, amikor aláírásokat gyűjtünk" (Kubatov Gábor, origo.hu)

Igenám, de a szerencse forgandó. Lehet, hogy ma még foggal-körömmel akar valaki egy olyan listára felkerülni, amelyről 2-6 év múlva mindenáron szeretne lekerülni, gondoljunk csak akár mai vezető politikusaink KISZ-es vagy MSZMP-s múltjára, a Hazafias Népfrontról már nem is beszélve. És ha most ifjú fideszesek úgy gondolják, az ilyen típusú szervezetbeli egykori tagságok ma nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek (a többség ott is csak aláírt jól megfontolt érdekéből, aztán semmit sem csinált), lehet, hogy egyszer még azok is fekete listára kerülhetnek, akik ma az adatbázis pozitív oldalán szerepelnek.

És ha kétségünk van a tárgyban, hogy a történelem nem ismétli önmagát, íme egy régi, még az átkosból származó vicc:

A szocializmus öt törvénye:
- Ne gondolkodj!
- Ha már gondolkodsz, ne beszélj!
- Ha gondolkodsz, beszélsz, ne írj!
- Ha gondolkodsz, beszélsz és írsz, akkor ne írj alá!
- Ha gondolkodsz, beszélsz, írsz és még alá is írod, akkor ne csodálkozz! (viccesviccek.hu)

És még egy utolsó kérdés: vajon ki és miből fizeti ezt az egész megkereséses-aláírós-listázós kampányt?

http://morgasjoga.blog.hu/2013/03/28/a_fidesz_listaz_minket
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Római-parti mobilgát: Szállodák, házak és lakóparkok a hullá
  2013-03-30 11:35:51, szombat
 
  Római-parti mobilgát: Szállodák, házak és lakóparkok a hullámtérben


2013. március 26. kedd

A vitatott mobilgátról szóló cikksorozatunk következő darabjában a Rómain található jelentősebb ingatlanok és vendéglátóipari egységek, illetve a gát ügyében magukat exponáló aktivisták érdekeltségi viszonyait próbáljuk feltárni. Ehhez - többek között - a III. kerület nyilvános adatbázisából kigyűjtöttük a parton található szállodákat, tulajdonosaikat pedig kikerestük a cégadatbázisból, és helyszíni szemlét is tartottunk.

Nehéz elképzelni a Római-part mostani látványa alapján, mik azok a rendkívüli értékek, amiket a főpolgármester szerint a keletkezésük körülményeitől függetlenül is meg kell védeni a közvetlenül a partra tervezett mobilgáttal. A Rómain ma ugyanis leginkább a pusztulás különböző fázisait lehet látni: az éttermek és szállodák többsége zárva van, és jó részük már a szezonban sem nyit ki. Forrásaink szerint jelenleg két, néhány száz méteres szakasz van, ahol meg tud élni a vendéglátóipar, a part többi részén általában egynél több szezont nem érnek meg az újonnan nyíló helyek. Olyan közismert és jó nevű vendéglők is bezártak az elmúlt egy-két évben, mint a Bivalyos a Nánási úton, vagy a környék egyik legnépszerűbb rendezvény étterme, a Monte Christo - vele a hasonló néven üzemelő szálloda-, és a volt vállalti üdülőkből privatizált háromcsillagos szállodák többsége sem fogad már vendégeket. Van persze néhány kivétel is, de például az éjjel-nappal nyitva tartó bár/panzió jellegű egységek a helyiek szerint más jellegű szolgáltatások kínálatával tudnak a felszínen maradni.

Római-parti mobilgát: Kinek áll érdekében?

Február 22-én a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Római-partra építendő mobil árvízi védmű tervét. Ha a terv megvalósul, akkor nem építik meg az előírásoknak megfelelő fővédvonalat, helyette úgynevezett mobil gát lesz a Duna hullámterében. ,,Közpénzen magánérdekeket szolgál a főváros - mondják erre az ellenzők-, és a megoldás járulékos károk tömegét zúdítja a környékre." ,,Olyan értékek vannak ott, amelyeket meg kell menteni, függetlenül a létrejöttük körülményeitől."- állítja a főpolgármester. A mobilgát-projekt támogatóinak és ellenzőinek álláspontja áthidalhatatlanul messze van egymástól. Most induló sorozatunkban számba vesszük az érveket, és megpróbáljuk feltárni azokat az okokat, amelyek a jelenlegi helyzet kialakulásához vezettek. Tovább az előző részre.

A Római-part utánozhatatlan hangulatát többek közt azok a part menti vendéglátóhelyek adják, ahol hekktől a kisfröccsig minden kapható. A tervezett mobilgátépítéssel azonban ezek többségének is vége lesz, hiszen az alépítményen, azaz a mostani sétány helyére tervezett földtöltésen a mobilgát kiépítéséhez szükséges négy méter széles út halad majd: ezeknek a büféknek és kocsmáknak a többsége szó szerint is útban van. De ha ez nem is lenne így, az a gyalogos és turistaforgalom, amit a Rómaira tervezetthez hasonló jellegű békásmegyeri gáton lévő sétány, vagy az észak-pesti Marina-part produkál, vendéglátóipari szempontból nem tűnik túl csábítónak. A vendéglátósok mégsem tiltakoznak. Passzivitásukat magyarázza, hogy többségük bérlő, ebből következően nem akar nyílt konfliktust a tulajdonos önkormányzattal. (A kerület fenntartás nélkül támogatja a fővárosi terveket.) Persze nem mindegyik hely retróban ragadt, műanyagszékes büfé, vannak igényesebb vevőkört megcélzó objektumok is. Ilyen például a 2003-ban megnyitott Cziniel cukrászda, melynek tulajdonosa Ésik Zsolt, a mobilgátért évek óta elszántan küzdő Egyesület a Római Partért civil szervezet egyik képviselője. Tény ugyanakkor, hogy Ésik cukrászdája a Nánási úton van, így közvetlenül nem érdekelt a mobilgát megépítésében.

Igazi nagyágyúja a mobilgátért lobbizó egyesületnek a száz leggazdagabb magyar közt szereplő Egri Gábor. Egri szállodája, a Holiday Beach Budapest árvízi szempontból a leginkább érintett ingatlanok egyike. A szálloda épületei közvetlenül a parti sétányon állnak, és - szemben több más, értékes helyi ingatlannal - nem védi őket saját gát: földtöltés vagy betonfal. Szakértők a szállodával kapcsolatban megjegyzik, hogy az első fokú építési hatóságnak az engedélyezési folyamatban legkésőbb a használatba vételi engedély kiadását meg kellett volna tagadnia, hiszen az ártéren álló épület alsó szintje is ,,használati szintnek" épült, azaz szállodai funkciókat szolgál. Márpedig ez a vonatkozó szabályok szerint - épp az árvízveszély miatt - tilos. Az engedélyeztetési procedúra idején Tarlós István volt a kerületi polgármester, a törvényességért felelős kerületi jegyző pedig Budapest mai főjegyzője, Sárádi Kálmánné. Ezek alapján teljesen érthető, hogy mind a főpolgármester, mind a főjegyző olyan megoldást keres, ami elfogadható árvízi védelmet jelent a Holiday Beachnek és a többi, hasonló módon megépült és használt épületnek. (Az MTA illetékes bizottsága a gát tervezett nyomvonalában lévő galériaerdőt védelemre érdemesnek nyilvánította: a megvalósuló helyi védettség pedig nagyban akadályozná a partélre tervezett gát megépítését. A sors fintora, hogy a kérdésben a végső szót éppen a főjegyző, Sárádi Kálmánné fogja kimondani.) A szabályokat megszegő alapterület-optimalizálás ellenére a Holiday Beach Idegenforgalmi Szolgáltató Kft. sem mondható sikeres vállalkozásnak: 2010 júniusa óta felszámolás alatt áll. A céget Egri egy másik cégén, a Storechem Kft-n keresztül birtokolja. A Holiday Beach a felszámolási eljárás mellett is üzemel.

A Római-parton az elmúlt évtizedekben több szálloda is épült - jó részüket volt vállalati üdülőkből építették át. Itt van például a volt Miniszterelnökség Központi Üdülési és Oktatási Főigazgatóságának (MKÜOF) volt Üdülési Központja a Királyok útja 261. alatt - ma Hotel Dunapart. A MKÜOF jogutódja 2004-ben a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság lett, az üdülővagyont pedig a Human-Jövő 2000 Kht. kezelte. A kht. fióktelepei között még szerepelt a III. kerületi Királyok útja 261. szám alatti ingatlan, a Dunapart Hotel, egy másik volt üdülővel, a Kossuth Lajos üdülőpart 15-17. alatti ingatlannal együtt. A Human-Jövő 2000 átalakulással megszűnt. A 2012. augusztus 1-től a helyébe lépő Erzsébet Szállodák Táborok Vendégházak Nonprofit Kft. telephelyei között még szintén megtalálható a két római-parti ingatlan - egészen tavaly november 5-ig, amikor azokat törölték a kft telephelyei közül. Egyelőre nem tudjuk, mi lett a két értékes ingatlan sorsa, de a Hotel Dunapart két éve nem üzemel.

A III. kerület nyilvános adatbázisából a többi szállodatulajdonost is kigyűjtöttük: A néhány jelenleg is működő szálloda egyike a három csillagos Alfa Art Superior. Ez az épület is közel van a Dunához, de a tulajdonosok a telken belül körbefutó töltés segítségével megoldották az épület árvízvédelmét: igaz, így az alsó szint kissé szuterén jellegűvé vált. A szálloda tulajdonosa a Pannon Váltó Nyrt., vagyis Scheier Gyula és családja. Az egykori Vasas-üdülőből lett háromcsillagos Monte Christo Hotel Manyik Károly tulajdonában van, szintén a Nánási út Duna felőli oldalán, a hullámtérben - zárva van, és a hírek szerint nyáron sem tervezik az üzemeltetését. Szintén érintett a megoldatlan árvízi helyzetben a háromcsillagos Hotel Római; tulajdonosa Erőss László. A Nánási útról nyíló, most is üzemelő Duna-Party Panzió Bóka Gabriella és Horváth Tibor tulajdona. A Lido Hotel Budapest a szállodaüzemeltetéssel foglalkozó Boldizsár Zoltán és Balázs tulajdona - jelenleg a Lidó sem fogad vendégeket. A Hotel Noé - szemben az előzőekkel - ugyan a Rómain van, de a Békásmegyert védő nagygát mögött. Tulajdonosa a Vörösvár Kft.-n keresztül Breier László, a CBA igazgatóságának tagja.

A büfék mellett a Római hangulatához néhány éve hozzátartoznak a soklakásos lakóparkok is - ezekből hatot találtunk. Közös jellemzőjük, hogy modernek, fényűzőek, és területeiket feltöltötték, így vásárlóikat - legalábbis a Mértékadó Árvízszintet meg nem haladó árvizekig - teljes védelemmel csábítják. A hat lakóparkból kettő, a Római Terasse és a WResidence helyezkedik el a megszavazott mobilgát hatókörében, mindkettő a Rozgonyi-Kadosa utcák közötti szakaszon. A teljesség kedvéért nemcsak ezek, hanem a többi négy tulajdonosának is utánajártunk. A Nánási-kert beruházója az ingatlanpiacon jól ismert, a Csepel SC Alapítvány kapcsán gyanús ingatlanügyben érintett Jellinek Dániel tulajdonában lévő Indotek Zrt. A Platánliget beruházója a Monument 2000 Kft., melynek közvetett tulajdonosai Heiszer Zsolt és Kostyál Ferenc György. A Riverport beruházója a Római Horizon Kft., melynek tulajdonosa az amerikai Santal Internatioanl Llc és az izraeli Lir Danube Ltd., míg a Római Terasse beruházója a spanyol Bruesa csoport. A Római Wellness Otthon I-II. beruházója a fűtésszerelőből lett milliárdos, a Miskolc leggazdagabb embereként ismert Wicha József tulajdonában lévő Wis Rt., míg a WResidence tulajdonosa a dunakeszi ingatlanháborúval elhíresült Winkler Márton bőrgyáros.

Meghatározó jelentőségű intézmény a környéken a Római Teniszakadémia. A 2006-os nagy árvíz jelentős pusztítást végzett a két hektáros sportközpontban. Ekkor a létesítmény tulajdonosa, a Római Teniszakadémia Center Kft. 170 milliós kedvezményes hitelt kapott az MFB-től a helyreállításra. A Kft. tulajdonosa, az építőmérnök Márky Jenő saját védművet hozott létre a létesítmény körül, és a magángát kiállta a 2010-es árvíz próbáját. A Teniszakadémia érdekeltsége a parti gátban tehát minimálisnak mondható.

Ezzel szemben nyilvánvalóan érdekelt a gátépítésben a gátért küzdő egyesület vezetőségének másik tagja, Galgóczi Csaba, aki jelentős értékű lakóingatlannal rendelkezik a hullámtérben. Galgóczi 2009-ben a Blikkben tette közzé a gátépítés elmaradása miatt felháborodását: ,,Nem fizetünk ingatlanadót, amíg meg nem építik ide a gátat, állampolgári engedetlenségi mozgalmat indítok! - jelentette ki (...). Ez nemcsak egy üdülőövezet, hanem itt emberek laknak immár 80 éve. Az államnak vagy az önkormányzatnak pedig kötelessége megvédeni az állampolgárok otthonát. " Az igazság az, hogy Galgóczi a kilencvenes évek végén vásárolt itt egy házat, amelyről pontosan tudhatta, hogy a földszinti helyiségek padlószintje az ún. MÁSZ, azaz a mértékadó árvízszint alatt van. Mivel elég nagy volt a helyiségek belmagassága, fel is töltette azokat a MÁSZ feletti szintre, de a kertet már 8 méteres vízmagasságnál is elönti a Duna. Most tehát a hullámtéren épült ingatlan, illetve az oda vezető utca teljes árvízmentesítését követeli. Galgóczi cége, a Kossuth Lajos üdülőpartra bejegyzett Tátra Kft. 1981-ben alakult. A cég kezdetben ipari alpinista munkákat kivitelezett, majd áttért a reklámpiacra. Érdekesség, hogy referenciái között első helyen szerepel az Europlakát Kft., amely a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó Publimont korábbi neve.

Az Egyesület a Római Partért másik képviselője Búzás Antal Győző. Búzás 2010 előtt függetlenként, az utolsó választáson pedig az MSZP jelöltjeként indult az önkormányzati választáson - húsz százalékot éppen meghaladó eredménnyel. Búzás családi háza a Nánási út Duna felőli oldalán áll. Ez a ház is a MÁSZ alatti szintre épült, így Búzáséknak már a 8 méter körüli árvizek is komoly problémát okoznak.

Az említett ingatlanokon felül a Rómain talán két tucat olyan családi ház és néhány nagyobb üres telek található, amelyeket komolyan fenyeget az elmúlt évtizedben tapasztaltakhoz hasonló magasságú árvíz - a lakóingatlanként használt épületek többsége vagy feltöltésre épült, vagy előírásszerűen garázsnak, illetve tárolónak használják a földszinti helyiségeket.

Mindezek alapján az látszik, hogy a mobilgátas megoldással megvédeni kívánt ingatlanok jelentős részének megoldott az árvízvédelme, a szállodák, vendéglátóhelyek többsége pedig ettől függetlenül sem képes nyereségesen működni. Kérdés tehát, hogy a néhány kedvezményezett ingatlantulajdonos magánérdekén kívül milyen problémára jelent megoldást a mobilgát. Lehetnek persze nyertesei is az ügynek: egy ingatlanszakértői becslés a 60003/1 számú - helyiek szerint évek óta lakatlan - ingatlant például teljes egészében kisajátítandónak tartja, és kisajátítási értékként 370 millió forintot határoz meg. Az ingatlan tulajdonosa a tulajdoni lap alapján Bódis Lajos XV. kerületi lakos, akinek jelentős vendéglátó-ipari érdekeltségei vannak.

Sajátos járulékos következménye lesz ugyanakkor a gátépítésnek, hogy a beépíteni tervezett 170 ezer köbméteres feltöltés révén legalább három hektár új, közvetlen vízparti terület jön létre. Ennek a tulajdonviszonyairól, illetve a terület hasznosításának a lehetőségeiről egyelőre semmit nem tudunk. Jelen állás szerint ugyanis úgy készül a part arculatát, jellegét radikálisan megváltoztató védmű, hogy nemcsak helyi szabályozási terv, de a Római jövőjére vonatkozó területfejlesztési koncepció sincs. Az pedig nyilvánvaló, hogy körvonalazott elképzelések híján könnyebben érvényesülnek az ad hoc-döntéseket eredményező részérdekek. Gát lesz tehát, de hogy milyen lesz mögötte a Római, azt egyelőre senki nem tudja.

Becker András - Erdélyi Katalin

(Fotók: Becker András)

http://atlatszo.hu/2013/03/26/romai-parti-mobilgat-szallodak-hazak-es-lakoparkok- a-hullamterben/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2013.02 2013. Március 2013.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 525 db bejegyzés
e év: 7437 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2635
  • e Hét: 12902
  • e Hónap: 24013
  • e Év: 177509
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.