Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Merkel bepánikolt a hazafiak térnyerésétől
  2016-05-03 22:32:12, kedd
 
  Merkel bepánikolt a hazafiak térnyerésétől
2016. május 03. 18:26
Hunhír.info

merkel-iszlam250.jpgA Bild információi szerint a német kancellár egy új stratégiával küzdene a legnagyobb parlamenten kívüli párttal, az AfD-vel szemben, az új irányt pedig a CDU végrehajtó bizottságának is kiadta Merkel. Az Alternatíva Németországnak az elmúlt hónapokban jelentős számú szavazót tudott elcsábítani a kereszténydemokratáktól, így érthető a kormánypárti aggodalom.
Magyar Menedék - Sitchin

Merkel azonban úgy látja, hogy az eddigi frontális támadás nem vezetett eredményre - sőt, ellenkező hatást ért el, ezért a CDU-nak abba kell hagynia az AfD nyílt támadását, ha vissza akarja szerezni az elpártolt konzervatív szavazókat.

Az AfD a migrációs nyomás csökkenését követően az iszlám vallás németországi térnyerésének kérdését tűzte napirendre. A párt hétvégén elfogadott programja többek között megtiltaná a minaretek építését, valamint a muzulmán nők arcát elfedő viseletet.

Az Alternatíva Németországnak társelnöke, Jörg Meuthen pártját modern konzervatív, szabadságelvű és hazafias politikai erőként határozta meg, ezt a CDU főtitkára, Peter Tauber pár napja még határozottan bírálta: nem konzervatív, nem hazafias, nem liberális, hanem mindenekelőtt reakciós és tekintélyelvű."

(Bild)

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=93717
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ilyen adóemelést még nem látott az ország
  2016-05-03 22:28:16, kedd
 
  Ilyen adóemelést még nem látott az ország


Gayer Attila
2016. május 3. 13:54

A kőolaj árához kötné a kormány a jövedéki adó mértékét az üzemanyagoknál, ennek kapcsán több kérdés is felmerül: Számíthatunk-e azonnal adóemelésre? Milyen furcsaságai vannak egy ilyen szabályozásnak? Indokolt-e egy ilyen típusú adóemelés?


Változna az üzemanyagok jövedéki adója

A friss adótörvény javaslatok alapján a kormány az üzemanyagok jövedéki adójának mértékét a kőolaj árához kötné, ami azt jelenti, hogy amennyiben a Brent dollárban mért jegyzésára 40, vagy 50 dollár alá megy (egyelőre ezt a két értéket javasolták, ebből választanak majd egyet), akkor jövedéki adó emelés lép életbe. A vizsgálat időpontja minden negyedév vége. 10 forintos jövedéki adóemelés jön a gázolaj esetében, 5 forintos jövedéki adóemelés a benzin esetében, ha az olaj ára a meghatározott árfolyam alá megy.

Nagyon nem mindegy, hogy a 40, vagy 50 dolláros Brent olajár lesz az adóváltozást kiváltó limit. 40 dollár esetében rövidtávon nem kell adóemelésre számítanunk, sőt, talán kicsit hosszabb távon sem: sok piaci elemző szerint ugyanis az olajárak elérhették idén a mélypontot és az év hátralévő részében a mostani, 40 dollár feletti olajáraknál magasabb árak várhatók. 50 dollárnál más a helyzet, ilyenkor jó eséllyel megvalósulna az említett 5, illetve 10 forintos adóemelés, ha a változások is rövidesen életbe lépnek (a dohánynál már idén változás lesz). Ezzel a gázolaj jövedéki adója 120,35 forintra, a benziné pedig 125 forintra emelkedne literenként. (Jelenleg a benzin és a gázolaj jövedéki adója fix 120, illetve 110,35 forint literenként.)

Európai összevetésben egyébként még így sem lennénk kiugróak, a jövedéki adó nálunk az egyik legalacsonyabb. (Az áfaterhelésünk viszont világrekorder, aminek - mint rögtön látni fogjuk - szintén van jelentősége a téma szempontjából.)

Ilyen adóemelést még nem látott az ország

Miért van erre szükség?

A változások célja az adóbevételek stabilizálása lehet. Az üzemanyagárak a világpiaci olajárakhoz hasonlóan volatilisek, és ha esik a benzinár, csökken az áfabevétel is (a jövedékiadó-bevétel nem, ez literenként fix). Vagyis a csökkenő olajárak mellett életbe lépő magasabb jövedéki adó a kieső áfabevételeket pótolná.

Van itt azonban néhány érdekesség

Először is érdemes egy pillantást vetni arra, hogy a hazai üzemanyagok ára hogyan épül fel. A benzin és a gázolaj esetében is a forintos kiskereskedelmi árnak csupán mintegy negyedét teszi ki a termelői ár (olaj), a jövedéki adó pedig mintegy 40 százalékot. Ha a mostani adóstruktúra mellett azt mondjuk, hogy a benzinár literenként 10 forinttal csökken, akkor a teljes adótartalom (az áfakiesés miatt) mintegy 2 forinttal esik. Ezt a 2 forint adókiesést azonban az üzemanyag-fogyasztás 1,15 százalékos emelkedése is kompenzálja, hiszen a mennyiséggel együtt áfa és a jövedéki adóbevétel is emelkedik.

Vagyis ha 3 százalékkal esik a benzinár, a fogyasztásnak 1,15 százalékkal kell emelkednie, hogy az adóbevételek nem változzanak. Látható tehát, hogy a magas adótartalom miatt az áresésből fakadó adóbevétel-kiesést gyorsan tompítja, ha az árcsökkenés az üzemanyag-kereslet növekedésével jár. A kormány erre most tesz még egy biztosítékot, ami azt jelzi, hogy az említettnél is alacsonyabb keresletrugalmassággal számolnak.

A kivitelezés konkrét formája tartalmaz még egy érdekességeket: nevezetesen, hogy 51 dolláros olajnál olcsóbb lehet a benzin, mint 49 dollárnál.

Az is kérdés, hogy mennyire szofisztikált megoldás a jövedéki adó mértékét a dollárban jegyzett kőolajárhoz kötni, hiszen a költségvetés szempontjából a forintban mért üzemanyagárak a relevánsak. Emiatt a forint/dollár jelentős elmozdulásai miatt előállhat olyan helyzet, hogy akkor kerül sor jövedéki adó emelésre, amikor valójában az költségvetési oldalról nem lenne indokolható.

A Brent kiválasztása is kérdéseket vethet fel. Azt pontosan nem tudni, hogy a Mol hogyan áraz, üzemanyagár döntéseinél azonban korábban gyakorlat volt, hogy a mediterrán (délolasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat vette alapul.

A mozgó adóteher természetesen nem könnyíti meg az ágazati szereplők életét sem, hiszen akár negyedévente alkalmazkodást igényel.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/energia/ilyen_adoemelest_meg_nem_latott_az_orsza g.231259.html?utm_source=portfolio&utm_medium=mail&utm_campaign=hirlevel_ hirfutar
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 462 db bejegyzés
e év: 5039 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2635
  • e Hét: 12902
  • e Hónap: 24013
  • e Év: 177509
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.