Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát, békés álmokat!
  2018-09-15 23:54:13, szombat
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Spenótos-lazacos lasagne
  2018-09-15 23:51:29, szombat
 
  Spenótos-lazacos lasagne

Hozzávalók

20 dkg füstölt lazac szeletelve
8 lap lasagne tészta
25 dkg fagyasztott spenót (vagy 0,5 kg friss spenót)
5 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl tej
3 késhegynyi őrölt szerecsendió
késhegynyi frissen őrölt bors
1/2 kk só
bors
5 dkg grana padano vagy parmezán sajt


Elkészítés

A spenótot (ha mirelitet használunk) kiolvasztjuk, a levét kissé leöntjük. Egy serpenyőben kicsit megpároljuk, ízlés szerint megsózzuk és megborsozzuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A tejből, lisztből és a vajból sűrű besamelt készítünk. Egy lábasban felforrósítjuk a vajat, kevergetés mellett enyhén megpirítjuk rajta a lisztet, majd a tűzről levéve lassan hozzáöntjük a hideg tejet. (Közben habverővel folyamatosan kevergetjük, hogy szép sima legyen a besamel.) Ezután sóval, borssal és a szerecsendióval ízesítjük. Addig kevergetjük, amíg közepesen sűrű mártást kapunk.
A lasagne lapokat 4 rétegben rakjuk le, ehhez a besamelt négy, a spenótot három, a lazacot két részre osztjuk. Tűzálló tálba rétegesen lerakjuk a lasagnét, a besamelt, a spenót és a lazacot, majd a tetején eloszlatjuk a maradék besamelt, megszórjuk a sajttal, és az előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. (Az első 20 percben alufóliával letakarva sütjük, majd további 6-8 perc alatt megpirítjuk a tetejét is.)





Megjegyzés

Ne nagyon szórjunk bele más fűszert, különben elvész a hozzávalók íze. A sóval vigyázzunk, mert a füstölt lazac eleve sós.
MME

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Salzburgi galuska, a villámgyors hétvégi desszert
  2018-09-15 23:46:56, szombat
 
  Salzburgi galuska, a villámgyors hétvégi desszert

Hozzávalók

7 db tojásfehérje
10 dkg kristálycukor
2 db tojássárgája
5 dkg liszt
1 ek vaniliás cukor
vaj
porcukor

Elkészítés

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, miközben fokozatosan adagoljuk hozzá a kristálycukort.
A tojássárgáját egy tálban elkeverjük a vaníliás cukorral, és ezt is a már elkészült tojáshabhoz adjuk. Óvatosan, hogy ne törjük.
Végül a kevés lisztet rászitáljuk a massza tetejére, és belekeverjük.
Egy maximum 5 cm magas hőálló tálat kivajazunk, és a galuska tésztájából három tornyot formázunk.
220 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
Lekvárral és porcukorral tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Paprikás csirke galuskával
  2018-09-15 23:43:44, szombat
 
  Paprikás csirke galuskával

Hozzávalók 4 személyre:
2 kisebb vagy 1 nagyobb csirke (összesen 1,2-1,3 kg)
1 nagy fej hagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
2 evőkanál olaj vagy zsír
1 kávéskanál enyhén csípős pirospaprika
3+1 dl tejföl
A galuskához:
1 tojás
2-3 dl tej
1 csapott mokkáskanál só
25 dkg liszt
3 dkg margarin


Előkészítés: A csirkét gondosan megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és finomra aprítjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, és elnegyedeljük, a paradicsomot meghámozzuk és felkockázzuk.

Elkészítés: A zsiradékot felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, 1 percig pirítjuk (ne kapjon színt!), majd fedő alatt, és mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, a hagymához keverjük a pirospaprikát, felöntjük 1 dl vízzel, megsózzuk, visszatesszük a tűzre, és 2-3 percig forraljuk. Beletesszük a csirkehúst, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd fedő alatt, lassú tűzön, puhára pároljuk - ha netán elfőné a levét, nagyon kevés vízzel pótoljuk, mert akkor az igazi, ha a csirke a saját levében fő meg. Eltávolítjuk az ételből a zöldpaprikát, és rövid lére beforraljuk. Hozzáadjuk a tejföl t (nem kevergetjük, csak rázogatjuk a lábast, nehogy összetörjön a hús!), és 4-5 percig lassú tűzön forraljuk, melegen tartjuk. A galuskához felforralunk 3 liter vizet, 1 evőkanál sóval ízesítjük. Amíg a víz felforr, a tojást elkeverjük 1 dl tejjel és a sóval, majd a liszthez öntjük, összekeverjük, és még annyi tejet adunk hozzá, hogy nehezen elcsöppenő, egészen lágy-ragacsos masszát kapjunk. Pihentetés nélkül, kisebb adagokban lyukacsos galuskaszaggatóba szedjük, és gyors mozdulatokkal beleszaggatjuk a forrdogáló vízbe. Amint a galuskák feljönnek a víz színére, szitakanállal kiszedjük, forró vízzel leöblítjük, és mélyebb tálba csúsztatjuk. A vajat/margarint felforrósítjuk, a galuskára locsoljuk, és lazán összekeverjük. A húsdarabokat előmelegített, mélyebb tálba szedjük, ráöntjük a mártást, tetejüket a maradék 1 dl tejföl lel (uborka-, zöldpaprika- és/vagy paradicsom szeletekkel) és néhány levélke petrezselyemmel díszítjük. A galuskát külön tálban kínáljuk mellé. Fejes saláta illik hozzá.





Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 3653 kJ/874 kcal

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Bajor májgombócleves
  2018-09-15 23:39:17, szombat
 
  Bajor májgombócleves

Hozzávalók

25 dkg borjú- vagy marhamáj
1/2 db kezeletlen citrom
1/2 fej hagyma
olaj
1 ek frissen aprított petrezselyem
1/2 tk majoránna
frissen reszelt szerecsendió
25 dkg szikkadt kenyér
1,25 dl tej
1 db tojás + 1 db tojássárgája
1 ek mustár

bors
8 dl marhahúsleves-alaplé
3 ek felkarikázott újhagyma zöld és/vagy petrezselyem a díszítéshez


Elkészítés

A májat ledaráljuk vagy robotgéppel durvára pürésítjük. A citrom héját lereszeljük. Az apróra kockázott hagymát némi olajon üvegesre pároljuk, majd levesszük a tűzről. Összekeverjük az 1 ek petrezselyemmel, a majoránnával, a citromhéjjal, valamint egy kevés szerecsendióval, és hűlni hagyjuk.
A kenyeret a héja nélkül 1/2 cm-es kockákra vágjuk, és egy tálban megöntözzük a felforrósított tejjel. Hozzáadjuk a villával elkevert tojást és tojássárgáját, valamint a májat és a mustárt. Lazán összeforgatjuk a hagymás keverékkel, és megsózzuk, megborsozzuk.
A májas masszából vizes kézzel 8 db gombócot formázunk, és a felforralt alaplébe helyezzük. A tüzet gyengébbre vesszük, és a gyöngyöző lében megfőzzük a gombócokat 8-10 perc alatt. Ezután habszedőkanállal kiemeljük, és adagonként mélytányérba tesszük. A visszamaradt lét átszűrjük, és a tányérokba merjük. Végül a levest megszórjuk a tetszés szerinti zöld-fűszerrel, és forrón tálaljuk. Friss parasztkenyér illik hozzá.





Megjegyzés

A sós vízben megfőzött májgombócokat bajor szokás szerint krumplipürével és savanyú káposztával körítve, főételként tálalhatod.
MME
PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Főételhez a kifőzött gombócokat elkészítheted bundázva is: forgasd lisztbe, majd tejszínnel elkevert tojássárgájába, végül zsemlemorzsába, és süsd aranybarnára 160 fokosra hevített napraforgóolajban.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Gyenge hidegfront után újra visszatér a meleg
  2018-09-15 23:36:05, szombat
 
  Gyenge hidegfront után újra visszatér a meleg

Vasárnaptól ismét száraz időre készülhetünk, jövő hét elején többfelé elérhetjük a 30 fokot.

Vasárnap csípősen indulhat a reggel, helyenként 10 fok alá csökken a minimum-hőmérséklet. Napközben nyugodt lesz időjárásunk, nagyrészt mérsékelt légmozgásra és mérsékelten meleg, 23-28 fokos maximumokra készülhetünk. A Dunántúlon kissé gomolyfelhős lehet az ég, de a kellemes időt itt sem fogja megzavarni csapadék.




Zsombor94 fotója, köszönjük!

Hosszú nyárutó

Hétfőn és kedden is napos, csapadékmentes idő ígérkezik. A délies szél a Dunántúl északi felén kissé megélénkülhet. Az őszre a sárguló faleveleken kívül legfeljebb a hűvösebb hajnalok és a korai naplementék emlékeztetnek majd. A legmelegebb órákban 25-30 fokig emelkedik a hőmérséklet.

A nyárias szeptember előreláthatólag szerdán is folytatódik.

Borítókép: Ifj. Németh Lajos

Írta: Szabó Bea

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vidám hétvégét!
  2018-09-15 23:27:41, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 84 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4892
  • e Hét: 14395
  • e Hónap: 28300
  • e Év: 158007
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.