Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Villámszóró gif
  2019-03-01 20:12:08, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Tótündér
  2019-03-01 20:10:53, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Foltok eltűntetése
  2019-03-01 19:20:56, péntek
 
 



 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A nyers káposzta gyógyhatásairól
  2019-03-01 19:09:35, péntek
 
 



A nyers káposzta leve valódi csodaszer, amely ideális kimerültség, valamint ásványianyag vagy vitaminhiány esetén, idegesség és rendkívüli ingerlékenység, vagy éppen lehangoltság és depresszió esetén.

Összetétel és hatóanyagok

A káposzta nagyon sok vitamint tartalmaz: A-vitamint, Béta karotin, B1-, B2-, B9-,vitamint(folsav), PP-, C- (100 g káposztában 40 mg C-vitamin van), E-, K-, U-vitamint (védi a nyálkahártyát, de főzéskor elveszti ezt a tulajdonságát, csak friss lé formájában biztosítja számunkra). Az ásványok széles skálájából kiemeljük a foszfort, kálciumot, a vasat, a ként, a káliumot, a vasat, a ként, a magnéziumot, a jódot és az arzént. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető. Értékesek még mézgái, főként fekélyes vastagbélgyulladás esetén és magas klorofilltartalma, amelyik segíti a hemoglobin termelődését a vérszegénység különböző formáiban (főzéskor sajnos a klorofill is elvész).

A savanyú káposzta, amely természetes eljárás révén kapunk, azért értékes a számunkra, mert erjesztőanyaga segíti a zsírok megemésztését, akkor is ha nehezen emészthetőnek tartják.

Milyen problémákat orvosolunk a nyers káposztával?

- Ideális kimerültség, valamint ásványianyag vagy vitaminhiány esetén

- Idegesség és rendkívüli ingerlékenység, lehangoltság, vagy depresszió esetén

- A káposzta jó méregtelenítő, tisztítja a vért, a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően segíti az agy és az idegrendszer működését.

- Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

- Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét

- A bőr és fejbőr (haj) egyensújának helyreállításához (pattanások, tólzott faggyútermelődés)

- Veseprobléma esetén (csökkent vizeleteürítés, kövek)

- Izom, izületi, köszvény, vagy reuma okozta fájdalmak esetén

- Gyomorfekély, vastagbélgyulladás, vagy bélfertőzések ellen

- Asztma és szamárköhögés esetén,

- Cukorbetegek diétájában

- Segíti a folyadékfelszívódást, ödéma, hasvízkór és mellhártyagyulladás esetén

- Segít megelőzni vagy legyőzni az influenzát

- A káposzta alkalmas a rákos megbetegedések megelőzésére.

- Kalória szegény és magas rost tartalommal rendelkezik, ezért ajánlják fogyókúrákban. 100 gramm káposztában csupán 31 kalória, a savanyú káposztában pedig még ennél is kevesebb, mindössze 20 kalória van, miközben az ajánlott napi rostbevitel egytizedét fedezi ez a mennyiség.

- A káposzta leveleket külsőleg is lehet használni borogatásként reumatikus fájdalmak ellen, fekélyek, tályogok, furunkulusok vagy visszér esetén. A népgyógyászatban sodrófával, vagy egy üvegpalackkal a leveleket kicsit megtörve használták, hogy a gyógyító nedve jobban hathasson.

A téli hónapok vitaminban szegény táplálkozásában nagy segítséget jelent a savanyított káposzta.

A vörös káposzta élettani tulajdonságai megegyeznek a fehér fejes káposztáéval, bár a vörös káposztában kicsivel több C-vitamin, vas, kálium és kalcium található.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Cikória és a katáng gyógyhatásai
  2019-03-01 18:57:51, péntek
 
 



A cikória és a katáng enyhíti a vérszegénységet, epehajtó, vértisztító, vizelethajtó, májvédő, serkenti az emésztést, csökkenti a vércukor szintet, hashajtó, roboráló hatású és gazdag ásványi anyagokban.

A katáng nemesített változata a cikória, mely télen friss vitaminforráshoz juttatja a szervezetünket. Értékes zöldségnövény, amely évelő és erős, karószerű főgyökere van, őse pedig a mezei katáng.

Mit tartalmaz?

Mindkét növény keserűanyagokat tartalmaz, inulint, fruktózt, kolint valamint ún. szeszkviterpén laktonokat. B-, C-, K-, és P-vitamint; kálciumot, káliumot, foszfort, nátriumot, vasat, magnéziumot, mangánt, rezet, rostokat. Gyökerében magas az inulin tartalom amelyről jó tudni, hogy antibakteriális és vércukorszint csökkentő hatású, ezért pótkávé- és inulingyártásra használják (a cikóriakávé kesernyés ízét az inulin adja ). A gyökérben és a levélben egyaránt sok tejnedv található.

Milyen gyógyászati tulajdonságai vannak?

A katángnak a gyökerét, vékonyabb szárhajtásait és tőleveleit használják gyógyászati célokra.

- Ajánlják vérszegénységben

- Igen jó étvágygerjesztő, ezért ajánlják anorexiában,

- Ajánlják gyengeségben

- Epe és vesekőképződésben. Fenolsavjai miatt vízhajtó hatása van,

- Segíti az emésztést - felfúvódás, bélgáz-képződés - esetén

- Alkalmas gyomorfekély kezelésben, de máj elégtelenségben is mivel serkenti az epesav termelést, valamint a vese működési zavarainak kezelésére.

- Csökkenti a vér triglicerid- és koleszterinszintjét.

- Kiegészítő kezelésként használják bőrbetegségekre

- Izületi gyulladás, reuma és köszvény esetén

- Cukorbetegségben. Inulin tartalma miatt hatásosan csökkenti a vércukorszintet

- Székrekedésben

- A mezei katáng nagyon jó salaktalanításra, méregtelenítésre, kiváló gyógynövénytea kúrában

Hogyan fogyasszuk?

A cikóriát salátaként lehet fogyasztani nyersen vagy párolva, esetleg körítésnek sütve.

A mezei katángot általában a gyógyászatban használják teák, kivonatok, tinktúrák, kapszullák formájában.

Pótkávé készítésére csak a termesztett cikória gyökerét használják fel, mivel ez sokkal nagyobb mennyiségben tartalmazza az inulint mint a katáng gyökere. A megpörkölt gyökerek jellegzetes színét, ízét a cukortartalom karamellizálódása okozza.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A zöldbab gyógyhatásairól
  2019-03-01 13:22:29, péntek
 
 



A zöldbab csökkenti a fertőzést, vértisztító hatása van, vizelethajtó, erősítő, roboráló.

A zöldbab előnye a többi babokhoz képest az, hogy termésének minden része ehető és így hozzájutunk a hüvely értékes anyagaihoz és ásványaihoz.

Mit tartalmaz?

A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, kalóriatartalma alacsony,viszont magas a rosttartalma. A-, B1-, B2-, B6-, B9-(folsav), C-, és K- vitamint tartalmaz, valamint értékes ásványianyagokat: foszfort, mangánt, magnéziumot, szilíciumot, kálciumot, nikkelt, rezet, kobaltot, nátriumot, klórt, káliumot, vasat, inozitolt (amely szíverősítő hatással bír és főleg a szálakban található meg) és nagy mennyiségű rostot.

Gyógyászati javallatok

- Ajánlott vérszegénységben

- Fizikai gyengeség esetén, fáradékonyságban

- Ajánlott vesekőképződésben

- Izületi gyulladás, köszvény és reumában

- A zöldbab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben.

- Karotintartalma révén csökkenti a szabadgyökök mennyiségét

- Hozzájárul az érfalak tisztán tartásához, keringési rendszerünk védelméhez.

- Ajánlott székrekedésben. A vastagbélrák megelőzésében is fontos lehet.

- Ajánlott fogyókúrákban, mivel a zöldbabban - száraz változatával ellentétben - rendkívül alacsony mennyiségben van jelen a szénhidrát és a fehérje.

- A brokkoli után a zöldbab az egyik leghatásosabb zöldség, mellyel megelőzhető a rák.

- Méregtelenítő étrendekben remekül alkalmazható.

- Gyulladáscsökkentő hatású lehet ízületi gyulladások, asztma esetén.

Hogyan fogyasszuk?
A hüvelyeket főzzük meg egészben így levesnek, főzeléknek is elkészíthetjük, vagy a főtt hüvelyeket salátákhoz keverhetjük, pizzára tehetjük, vagy savanyúságot készíthetünk belőle, esetleg lecsóba belekeverhetjük.

A szárított babhéjból teát készíthetünk. Kimondottan ajánlott cukorbetegeknek, mivel vércukorszint csökkentő és vizelethajtó hatása van.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A meggy gyógyhatásairól
  2019-03-01 13:18:43, péntek
 
 



A meggy fogyasztása leghatásosabb, ha fáról történik. Ez a gyümölcs ugyanis nem utánaérő. Ha leszedjük a fáról hamarosan romlásnak indul. A meggy lé a legkitűnőbb ital, amit valaha is fogyaszthatunk. Megadja az alap ízt más gyümölcsnek is. A legjobb, ha magában fogyasztjuk, ha betegséget akarunk gyógyítani vele. Naponta három-négy pohárral elegendő. Elkészíthetjük vágógéppel, amit úgy kapunk, hogy a kimagozott gyümölcsöt pépesítjük, s azt gézen leszűrjük, vagy anélkül fogyasztjuk. A meggyet nem jó vízzel keverni, elvész az eredeti íze.

Mit is tartalmaz?
Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin és ásványi anyagok kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. Mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk.

Mire gyógyír a megy?
- A legjobb antioxidáns: A meggyben megtalálható az A és C vitamin, szelén valamint bioflavonoid. Így is a leghatásosabb ellenfele az oxigén szabad gyököknek, de ha beveszünk egy kiskanál búzacsíra olajat, még jobban megerősítjük testünk védelmi csapatát.

- Vértisztító hatású. Jótékonyan hat a vérre, ezzel több nagy szerv, így a máj, s a vesék munkáját serkenti.

- A B-vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását és befolyásolja az idegek működését is.

- A legátalkotottabb székrekedést is megszünteti a meggy, mert hat a gyomorsavra, valamint tisztítja a beleket, puha rostja pedig segít a massza eltávolításában.

- Meghűlés esetén jótékony hatása van a légzőszervekre.

- A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését.

- Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást.

- A szív működésének serkentése a meggy ásvány tartalmának köszönhető.

- Közismert az, hogy a meggy kitűnő vízhajtó. Nemcsak a gyümölcse, de a gyümölcs szára is, amelyet teának elkészítve segít a szervezetben megrekedt vizet kihajtani.

- A köszvény könnyítése és gyógyítása akkor következik be, amikor a kálium hatására megtisztul a vér és a lerakodások kezdenek eltűnni. A megy ebben a problémában is hatásos megoldást tud nyújtani számunkra.

- Segítséget nyújt nekünk alacsony vérnyomás esetén. A meggy tartalmaz elegendő vas és egyéb ásványt, hogy a szív működése és a vérnyomás elérje a normális határt.

- Hatásos foginnygyulladás esén is. A meggyben a vitaminok és ásványok elosztása, valamint a nagyfokú savtartalma elősegíti, hogy a C vitamin felszívódjon és a száj betegségeit meggyógyítsa.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A fanyarka gyógyhatásairól
  2019-03-01 13:14:36, péntek
 
 



A flavonoidokban gazdag fanyarka :
Az égerlevelű fanyarka, a gyümölcsök és bogyósok között a legmagasabb ,,P" vitamin tartalommal rendelkezik (rutin hiányában a C-vitamin nem képes felszívódni), amely csökkenti a vér koleszterin szintjét és fenntartja a véredények falainak rugalmasságát.

Ellenálló, szívós növény, amely jól érzi magát hazánkban, nem igényel különleges talajviszonyokat, mint például az áfonya. Tavasszal illatos, mutatós, nagy tömegben nyíló virágaival díszít, ősszel ragyogó narancsra vagy vörösre változó lombjával. Apró gömbölyű termései kékeslilára színeződve érnek be, nem csak a környék madarainak kedvelt csemegéje, de emberi fogyasztásra is alkalmas, sőt ajánlott, magas ásványi anyag és vitamin tartalma miatt.

A termése vagy gyümölcse főzve ehető, és mézédes íze miatt gyakran mazsolafának is hívják. Terméshozama kiemelkedő. A bogyók íze frissen fogyasztva a legfinomabb, de feldolgozva fenséges lekvár készíthető belőle. Vitaminban gazdag gyümölcsei segítik az elalvást, és vérnyomáscsökkentő hatásuk is közismert.

Mit tartalmaz?
A fanyarka jelentős mennyiségű élelmi rostot tartalmaz, B2, H vitamint, vasat és mangánt, az áfonyához hasonlóan. Ugyan csak hasonló az antioxidánsok mennyisége, a fenolos vegyületek összes mennyisége 452mg/100g. A flavonolok mennyisége 61mg/100g, az antocianinok mennyisége 178mg/100g. A polifenolokból quercetint, cianidint, delfinidint, pelargonidint, petunidint, peonidint és malvidint tartalmaz.

Miért fogyasszunk fanyarkát?

- Fogyasztása előnyös a magas vérnyomású betegek számára a betegség mindhárom stádiumában.

- A "P" vitamin az antioxidánsok antioxidánsa (revitalizáló)

- Sok pektin van benne ezért cukor nélkül is készíthető belőle lekvár, de fagyasztva is élvezhető

- Gyümölcsének magas a vitamintartalma és gyógyhatása is van.

A fajok többsége Észak-Amerikában honos. A fanyarka fontos táplálékforrás volt mind az itt élő bennszülöttek, mind pedig a korai telepesek számára. Ugyanakkor fontos táplálékforrást jelentett a vadon élő állatok számára is a téli időszakban. Gyógynövényként és tűzifaként is használták.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Lósóska gyógyhatásairól
  2019-03-01 13:08:36, péntek
 
 



Bélhurutra igyunk lósóskamag (lórom) teát

A népi gyógyászatban a sóska nemzetség szinte valamennyi faját használják mind a humán, mind az állatgyógyászatban, többnyire megkülönböztetés nélkül. A nővények legfontosabb alkalmazási területei a hasmenéssel járó megbetegedések (hasmenés, gyomormenés, tífusz, hastífusz, vérhas)és a különböző eredetű bőrbetegségek (rüh, varas seb, viszketegség, ekcéma, stb.).

A lósóska méltatlanul elhanyagolt gyógynövény, pedig egy fél gyógyszertárral felér az a hatóanyag tartalom ami benne van. A lórom, lósóska vagy egyszerűen sóska (Rumex crispus) a szegfűvirágúak rendjébe és a keserűfűfélék családjába tartozó nemzetség. A szikes pusztáktól a havasi legelőkig, a lápoktól a homokbuckákig mindenfelé teremnek.

Milyen hatóanyagokat tartalmaz?

Az egyik legismertebb sóskafaj a réti lórom (lósóska) (Rumex obtusifolius L. ) amelynek gyökere 4,3% antrakinon-származékot tartalmaz és érett termése pedig 5—10% csersavat, makacs bélhurut ellen javasolja a népigyógyászat. A fiatal növény levelének íze - lévén rokonok - kísértetiesen hasonlít a kerti sóska ízére. Viszont tápanyag (vas, magnézium) tartalma lényegesen magasabb. Tartalmaz még: antrakinon-glycosidokat (emodin, chryosphanol), oxálsavat, béta-karotint, B1-, B2-, B3-, C- Vitamint, cianidint, cinket, foszfort, glükózt, hyperozidot, kalciumot, kalcium-acetátot, káliumot, katechol tannint, kobaltot, krómot, kvercitrint, magnéziumot, mangánt, nátriumot, ónt, rutint, sóskasavat, szelént, szilíciumot, vasat. Vastartalma igen magas-minél magasabb a talaj vastartalma, annál több vasat gyűjt magába a növény.

A termésekben az antrakinonok mellett a flavonoid-vegyületek is jelentősek. Az antrakinonokról azt kell tudni, hogy olyan származékok melyek az erős hashajtó szerek csoportjába tartoznak.

A növény minden részét használhatjuk. Legértékesebb az ősszel szedett gyökér, amikor a növény levelei és termése már elkezdenek bordó színt felvenni, mivel a gyökere tartalmazza a legtöbb hatóanyagot.

A lósóska egészségre gyakorolt hatásai

- Stimulálja a bélmozgást, és növeli a nyálkahártya szekrécióját, a víz kiválasztását a vastagbélben ezért alkalmas a székrekedés enyhítésére.

- A gyökeréből készített főzetet kis adagban lehet használni hasmenés ellen, míg nagyobb dózisban hashajtó hatású a benne található emodinnak köszönhetően.

- Természetes orvosság a húgyhólyag gyulladása és húgyúti kövek valamint köszvény esetében is. Ez a tulajdonság az ami miatt a 17. századi leírásokban “tisztító" hatású főzetként ajánlották az Észak-Amerikai indiánok.

- Pitypang gyökérrel kombinálva például alkalmas arra, hogy átöblítse a szervezetet, ami olyan bőrbetegségek esetén mint a pattanások, kelések, ekcéma, pikkelysömör és más gombás fertőzések hatékony és veszélytelen gyógymódja.

- Rumicin nevű vegyület tartalma miatt természetes ellenszere a bakteriális fertőzéseknek, mint például az Escherichia, a Salmonella, a Staphylococcus, és a Bacillus subtilis.

- Leveleit a népi gyógyászatban bőrbántalmak ellen borogatóul, gyökerét inkább állatgyógyászati célokra használják, főzetét pedig szarvasmarhák kérődzésének elmaradása ellen alkalmazzák.

- A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy a lóromgyökér kivonata olyan vegyületeket tartalmaz amelyek hatékonyak a vastagbélrák esetében.

- A levele ehető és jó ízű (Az ismert tőtike alapanyaga). A növény levelében található glikozidok növelik az epe termelődését, amely segíti a leromlott emésztést.

- Magas vastartalma révén hozzájárulhat a vérszegénység kezeléséhez. Ilyen esetben főzelékként kell megfőzni vagy savanykás szószként tálalni húsételek mellé.

- Asztma és hörghurut, irritatív száraz köhögés, lépfene, anorexia, krónikus fáradtság szindróma, megfázás, görcsök, depresszió, láz, általános gyengeség vagy erőtlenség, fejfájás, hepatitisz, magas koleszterinszint, lepra, malária, menopauza, mentális kábultság, szájüregi gyulladások, vérzések csillapításására is igen hatásos.

Házipatikánkból ne fogyjon ki soha a lósóskamag

Ne mulasszuk el! Szedjünk minden évben a rétről pár marék lósóskamagot, szárítsuk meg és egész télen legyen házipatikánk része.

A terméseket a fitoterápiában rendszerint félérett vagy érett állapotban, önmagukban és más drogokkal (libapimpó, apróbojtorján, tölgyfakéreg, kigyószisz, réti füzényfű) összekeverve, gyógyteának elkészítve javasolják hasmenéses állapotok kezelésére.

A lósóska főzetét házi praktikaként belsőleg alkalmazhatjuk hasmenésre, szalmonellára. A belőle készült teakeverék fogyasztása 1-2 óránként javasolt. Két evőkanálnyi lósóska magot forrázzunk le két deci vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Két-háromszor naponta igyunk meg egy ilyen adagot, a hasmenés súlyosságához igazodva. Más eredetű bélhurutnál is ajánlott.

Figyelem!
A levél nagy mennyiségben tartalmaz oxalátot amelyek túlzott fogyasztás esetén vesekövet okozhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A hagyma gyógyhatásairól (2)
  2019-03-01 13:03:57, péntek
 
 



A vöröshagyma áldásos hatása

A vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6 , C vitamin valamint folsav és biotin is. A hagyma tartalmaz bizonyos fitovegyületeket (allicinokat, izotiocianátokat és bioflavionokat, pl. kvertecint), amelyek vizsgálati eredmények alapján olyan enzimek termelésére késztetik a májat, amelyek ártalmatlanná tesznek egyes rákkeltő anyagokat, mások kiürülését meg segítik.

- A vöröshagyma olyan kénvegyületeket tartalmaz, melyek segítenek a Helicobacter Pylori nevű baktérium közömbösítésében.

- Egyes kutatások szerint a vöröshagymában található diallil-szulfid bizonyos fokú védelmet biztosít az emésztőrendszeri daganatok kialakulásával szemben.

- A hagyma héjában lévő természetes antihisztamin - kvercetin - hatékonyan gátolja azokat az allergiaszerű reakciókat, melyet a gyulladásos bélbetegség esetében egyes ételek okoznak.

- A vöröshagyma magas rosttartalmának köszönhetően segít az emésztési problémák, elsősorban a székrekedés és puffadás orvoslásában.

- A vöröshagyma csökkenti a magas koleszterinszintet- így nélkülözhetetlen táplálék a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

- Ha zsíros ételek mellé nyers vöröshagymát is fogyasztunk, megakadályozhatjuk a zsírok lerakódását a szervezetben. Ezért jó a szalonna-hagyma fogyasztása...lám-lám őseink tudták ezt jól.

- A modern fitoterápiában a vöröshagymát és hatóanyagainak kivonatait elsősorban az érelmeszesedés megelőzésére, a folyamat lassítására, és a szívroham rizikóinak csökkentésére használják.

Hogyan készítsünk a hagymából gyógyírt?

A vöröshagyma enyhítheti a megfázás tüneteit, mivel csökkenti az orrdugulást. Illóolajai fellazítják a légutakban rekedt nyákos anyagot, és a légutakban lévő mirigyeket bőséges folyadékelválasztásra késztetik, ezért a modern fitoterápia asztmás rohamok megelőzésére is használja.

Nátha, influenza esetén, egy régi praktika szerint: helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk mellé, fejmagasságban. A hagyma eltávozó illóolajai kedvező hatással bírnak egészségünkre, ugyanakkor éjszaka magába szívja a szobában található mikrobákat, tisztítva és fertőtlenítve ezáltal a levegőt. Másnap viszont a megmaradt hagymát elkell dobni, nem szabad elfogyasztani, mert toxinjai miatt gyomorrontást, epegyulladást és ételmérgezést okozhat.

Megfázás esetén: Egy hagymát apróra vágva két percig vízben felfőzünk. A főzetet lehűtjük, majd amikor langyos, 5 percig a lábas fölé hajolva inhaláljunk.

Köhögés és nátha ellen: Hámozz meg, majd darabolj össze hat fej vöröshagymát, és négy evőkanál mézzel együtt tedd lábosba. Helyezd az edényt egy nagyobba - melyben forr a víz. Fedd le, majd lassú tűzön forrald egy órát. Szűrd le, és egy-két óránként fogyassz belőle egy evőkanállal.

Nyákoldó hagymaszirup: Két-három hagymát felaprítunk majd három evőkanál cukorral vagy mézzel édesítünk. Ehhez 1/8 liter vizet adva öt percig főzzük. A keletkező szirupot leszűrjük, lehűtjük majd naponta 3-5 evőkanállal fogyasszunk belőle.

Torokfájás esetén: Egy nagy friss hagymát nagy szeletekre darabolunk. Befedjük cukorral és egy tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük. Egy fél nap múlva édes levet ereszt. Ebből naponta több alkalommal egy-egy teáskanálnyit fogyasszunk.

Hagymapakolás izületi fájdalom és reuma gyógyítására: A friss hagymalé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A hagymapakolás elkészítéséhez aprítsunk fel két-három hagymát és helyezzük egy vékony, tiszta gyapjúkendőbe. A pakolást melegítsük föl vízgőz felett egy megfordított fedőn, majd nyomjuk ki belőle a hagymalevet. A nyert borogatást kissé lehűtve a beteg testrészre helyezve enyhítheti az ízületi fájdalmakat és reumát.

Álmatlanság ellen: Két hagymafelet egy kevés mézzel és ízlés szerinti mennyiségű tejjel felfőzünk. Este lefekvés előtt, langyosan fogyasszuk.

Hideg végtagok esetén: Egy hagymát apróra vágunk és leforrázunk. Kihűlés után a főzettel a kihűlt végtagot átmossuk.

Migrén esetében: Közeledő migrént megelőzhet a homlokra helyezett hagymapakolás.

Hajhullás ellen: Néhány szem hagymát igen apróra vágunk, vagy lereszelünk. Egy kevés langyos vízzel elkeverjük, majd a pakolással hajunkat, fejbőrünket befedjük. Pár percig rajta hagyjuk, ezután jöhet az alapos hajmosás.

Szemölcs ellen: A hagymát feldaraboljuk, meghintjük sóval . Hagyjuk így egy éjszakán át, míg levet ereszt. Ezzel a lével naponta kétszer dörzsöljük be a szemölcsöt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2019.02 2019. Március 2019.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 142 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1442
  • e Hét: 18109
  • e Hónap: 49595
  • e Év: 254296
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.