2021-05-23 18:58:27, vasárnap
|
|
|
Az áfonya szupertápláléknak számít, hiszen nagyon gazdag antioxidáns vegyületekben, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Nagy mennyiségben tartalmaz K1- és C-vitamint, mangánt, aminosavakat, lipideket, fehérjéket. Kevés kalória van benne, viszont magas a rosttartalma, ami támogatja a jó emésztést és az egészséges bélrendszert.
Az áfonya rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár együtt. Például meglehetősen gazdag antociánokban, olyan anyagokban, amelyek az áfonya sötét lilás színét biztosítják. Ezek a vegyületek elősegítik a szívünk és az érrendszerünk egészségét, de hatékonyak a rákos betegségek megelőzésében és az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás csökkentésében is.
Az áfonya kulcsszerepet játszik az Alzheimer-kór és a demencia kockázatának csökkentésében is. Kutatások azt mutatják, hogy az antociánokban és a flavonoidokban gazdag étrend javítja a memóriát és csökkenti a kognitív funkciók csökkenésének kockázatát.
Az antociánban gazdag táplálékok, mint amilyen a fekete áfonya, segítenek megelőzni a súlygyarapodást. Ez azért előnyös, mivel már kisebb súlycsökkenés is jobb vérnyomást eredményez, azaz elmondhatjuk, hogy az áfonya ily módon is szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, még ha nem is közvetlenül.
Amennyiben a vérnyomásunk rendeződik, úgy a szívbetegségek kialakulásának kockázata is csökkenhet. Az áfonya ezen kívül az erek és az artériák állapotát is javíthatja, amivel mintegy 15 százalékkal csökkenhet a szívbetegségek kialakulásának kockázata.
Gazdag forrása a C-vitaminnak, amely elősegíti az immunrendszer megfelelő működését, és védelmet nyújt a sejtek számára a szabad gyökök okozta károsodásoktól.
Ezt a finom bogyós gyümölcsöt könnyedén beilleszthetjük az étrendünkbe. Legjobb megoldás, ha nyersen fogyasztjuk, hiszen ha süteménybe sütjük, elveszhet a vitamintartalma, viszont nagyszerű gyümölcssalátákat és ízletes turmixitalokat is készíthetünk a felhasználásával.
Amennyiben egy immunerősítő elixír turmixitalt szeretnénk áfonyából készíteni, akkor mellette citrusos gyümölcsöket is használjunk fel, hiszen jól passzol hozzá a citrom, a narancs, de még a grapefruit íze is. Fogyasszuk rendszeresen az áfonyát, hiszen nagyon sok egészségügyi előnnyel és pozitív hatással rendelkezik.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|