|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2021-05-09 22:17:02, vasárnap
|
|
|
A többi ásványi anyaghoz képest a mangán elenyésző mennyiségben található meg az emberi szervezetben. A mangán fontos szerepet tölt be számos enzim működésében, így pl. a növekedésben és fejlődésben, de elengedhetetlen a csontok és kötőszövetek megfelelő működésében is. A többi ásványi anyaghoz hasonlóan támogatja az immunrendszer optimális működését.
Néhány korábbi kutatás arra az eredményre jutott, hogy a mangán hatással van olyan neurotranszmitterek szintjére, mint amilyen a glutamát és a GABA. A mangán tartalmú szuperoxid diszmutáz enzim felelős a mérgező reaktív oxigén semlegesítéséért.
A legjobb mangán tartalmú ételek a gabonafélék és a zöldségek.
A magnézium, foszfor és vas mind hatással vannak a mangán felszívódására.
A legtöbb mangánt a zöldségek és gabonák tartalmazzák, mégis az ember számára legjobb mangánforrás a hús.
Milyen kapcsolat van a mangán és a pajzsmirigy egészsége között?
A pajzsmirigy hormonok termeléséhez a szervezetnek szüksége van mangánra. Ha testünk mangánhiányban szenved, az mindenképpel hatással van a pajzsmirigy működésére és a hormontermelésre.
Egy egereken végzett kísérlet azt mutatta, hogy ha a mangán nagy mennyiségben felhalmozódik az agyalapi mirigyben, jelentősen csökken a szérum T4, T3 és TSH koncentrációja.
Egy másik tanulmány szerint, amit szintén egereken végeztek, a kifejezetten mangánhiányos étrend szignifikánsan növeli a T3 szintet.
Érdekes, hogy a növényekben található nem-hem-vas, mely nehezebben is szívódik fel, megnehezíti a mangán felszívódását, s így bár a zöldségek és gabonafélék mangánban gazdagok, a rossz felszívódásuk (2-20%) miatt a bennük lévő mangán kevésbé képes hasznosulni, mint az állati eredetű mangán (15-35%). Így összességében a legjobb mangánforrás a hús. Napi 2mg mangán az a mennyiség, ami szervezetünk számára optimális.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2021-05-09 22:12:29, vasárnap
|
|
|
Évente emberek milliói halnak meg valamilyen tüdőbetegségben. Légzőszervünk megbetegedése leginkább a nem megfelelő életmód, illetve a légszennyezettség miatt következik be, amely légzési nehézségekhez vezet. Szerencsére életmódunk megváltoztatásával és a tüdő egészségét is szolgáló táplálékok fogyasztásával mi magunk is sokat tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében.
Az egyik ilyen egészséges táplálék a fokhagyma. Ez a gyógynövény allicinben gazdag, amely számos egészségügyi hatással rendelkezik. Kiemelkedő az antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatása, de vérnyomás csökkentőként is felhasználhatjuk. Néhány kutatás a fokhagyma egészen különleges hatásáról számolt be. Bebizonyosodott, hogy rendszeres fogyasztása számos más pozitív hatása mellett egyes tüdőbetegségekre, például a nehézlégzésre is hatékony lehet.
A sötét leveles zöldségek, mint például a spenót, a mángold vagy a káposzta nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Emellett olyan fitokemikáliák is megtalálhatók bennük, melyek segítenek megelőzni az oxidatív károsodást, csökkentik a gyulladást és eredményesen küzdenek a rákos megbetegedések ellen.
Az alma is gazdag antioxidánsokban és fitokemikáliákban, melyek együttesen csökkentik az asztma, a gyulladás, sőt a rákos betegségek kialakulásának kockázatát is.
A gyömbér a megfázás és a torokfájás egyik legjobb ellenszere. Fő hatóanyaga egy bioaktív vegyület, a gingerol. A gyömbérrel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy segíthet megelőzni az asztmát, de migrén és magas vérnyomás ellen is nagyon hatásos.
A bogyós gyümölcsök, mint a szamóca, áfonya, málna, szeder fenolos savakban, flavonoidokban, C-vitaminban és tanninokban is rendkívül gazdagok. Ezek mind segítenek csökkenteni a gyulladást, fokozzák az immunitást, támogatják a szívet és hatékony védelmet jelenthetnek a rákos betegségekkel szemben.
A brokkoli egy szulforafán nevű vegyületben gazdag, amely antioxidáns hatással rendelkezik, de gyulladást is csökkent. Sok tanulmány számolt be ennek a vegyületnek a rákellenes és antimikrobiális hatásáról, amely segíthet megelőzni a mell, a tüdő és a gyomor súlyos, akár rákos megbetegedéseit is.
A grapefruit is gazdag bioaktív vegyületekben, melyek segítenek kiüríteni a szervezetből a méreganyagokat és csökkenthetik a tüdőben kialakult gyulladást. Bizonyos esetekben azonban a citrusfélék akár még fel is erősíthetik ezt a gyulladásos állapotot, így fogyasztásuk előtt minden esetben kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, véleményét.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2021-05-09 22:10:01, vasárnap
|
|
|
A keserű ételeket sokan nem szeretik, pedig ideje megkedvelni
A keserű ételeket és gyümölcsöket nagyon sokan nem kedvelik. Az emberek többsége elsősorban az édesebb gyümölcsöket keresi, persze mint mindenben, ebben is akadnak szép számmal kivételek. A tudósok és a táplálkozási szakemberek szerint jó lenne, ha minden fanyalgó ember megkedvelné a keserűbb ízvilágot, hiszen a keserű táplálékok nagyon egészségesek és hasznosak lehetnek a szervezetünk számára.
A tudósok szerint az embernek szinte a zsigereiben van, hogy ne egyenek keserű ízű ételeket. Már az ősemberek is tudták - persze kemény tapasztalatok, azaz mérgezés és a halál által -, hogy a keserű növények mérgezők. A ma embere leginkább a gyógyszerekkel vagy a mérgekkel azonosítja a keserű ízű dolgokat, talán emiatt is van az, hogy sokan valóban elutasítják a keserű és a fanyar ízű táplálékokat.
A testünkben nagyon sok ízlelő receptor működik. Nemcsak a szánkban, hanem például a tüdőben, a belekben, az orrban, a hasnyálmirigyben és a májban is megtalálhatók. Ezek a receptorok különböző ízekre specializálódnak, a keserűből összesen 25 receptor létezik. Ezeknek köszönhetően a szervezetünk azonnal jelezni tudja, ha bajt észlel. A mai napig a keserű ízt problémának tartja az agyunk, hiszen káros vagy mérgező anyagokként azonosítja be őket. Pedig az enyhén és a közepesen keserű növények, gyümölcsök vagy ételek egyáltalán nem mérgezőek, sőt nagyon is táplálóak és hasznosak a szervezetünk számára.
Régebben egyáltalán nem volt meglepő, ha az emberek keserű gyógynövényeket fogyasztottak étkezések előtt vagy után, hiszen ezek a táplálékok egyensúlyban tartották a vércukorszintet és az emésztésre is pozitív hatást gyakoroltak.
Nem baj, sőt nagyon is előnyös, ha megkóstoljuk és elfogyasztjuk ezeket a keserű ízű növényeket, gyógynövényeket és gyümölcsöket, mert nemcsak az emésztésre és a vércukorszintre vannak pozitív hatással, hanem csökkentik az étvágyat és ezzel még fogyókúránkban is segíthetnek.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2021. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
272 db bejegyzés |
e év: |
2611 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 5403
- e Hét: 30294
- e Hónap: 61780
- e Év: 266481
|
|
|