Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A kávé megszépít és véd a fogszuvasodás ellen
  2022-01-19 22:10:53, szerda
 
  A kávé is lehet egészségtelen, amennyiben mértéktelenül fogyasztjuk, hiszen koffeint tartalmaz, ami függőséget okozhat. Azonban nagyon sok kávét kellene ahhoz meginnunk, hogy komoly bajunk legyen tőle. Ha napi 2-3 csészényit fogyasztunk belőle, nem kell tartanunk a káros hatásaitól. Miért is igyunk kávét és milyen egészségügyi előnyei vannak?

A rendszeres kávéfogyasztás a haj egészségének is jót tesz, hiszen elősegíti a növekedését. Ha barna vagy fekete hajkoronánk van és azt vettük észre az utóbbi időben, hogy megkopott a fénye, akkor itt az ideje egy kávékezelésnek.
Főzzön le egy erős fekete kávét, várja meg, amíg kihűl. Moson alaposan hajat, majd öblítse le a kávéval. Ettől a kezeléstől a haj ismét ragyogó színben tündököl és még a növekedését is serkenthetjük.

Ha kávéval indítjuk a napot, akkor extra lendületet kapunk, de ez a közkedvelt ital nemcsak a hangulatunkat javítja, hanem a fájdalmat is csökkentheti. Hogyan? Az edzés utáni kávéfogyasztás jelentősen mérsékelheti az izomgörcsök kockázatát. A sportolástól izmosak lehetünk, míg a kávéfogyasztás fokozza az anyagcserénket, beindulhat a fogyás, így a kávé segítségével fittebbek és karcsúbbak is lehetünk.

Nemcsak a kávé, hanem a kávézacc is hozzájárulhat a szépségünk megőrzéséhez, hiszen akár bőrradírként is funkcionálhat. Keverjen össze finom szemcséjű cukrot vagy tengeri sót, kávézaccot és kókuszolajat, álljon a zuhany alá, vizezze be a testét, majd radírozza le ezzel az eleggyel. A házi bőrradír eredményesen távolítja el az elhalt hámsejteket a test minden pontjáról és ettől a bőr ismét egészséges és sima lesz.

A kávézaccos kezelés segít a bőrhámlasztásban, megszabadíthat a narancsbőrtől, az elszíneződésektől, sőt a korai öregedés kialakulása ellen is hasznos lehet. Ezt a kávézaccos kezelést óvatosan az arcunkon is alkalmazhatjuk. Eredményesen távolítja el a szem alatti puffadást, feszesíti a bőr tónusait és egészséges, természetes ragyogást kölcsönöz az arc bőrének.

Az erős fekete kávé magas polifenol-tartalommal rendelkezik. Ez egy antioxidáns vegyület, amely csökkenti azoknak a baktériumoknak a számát a szájüregben, amelyek fogszuvasodást okozhatnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
5 gomba a rák ellen
  2022-01-19 22:06:50, szerda
 
  A gyógygombákat világszerte alkalmazzák a rák elleni küzdelemben, főleg kiegészítő terápiaként. A gyógygomba kivonatoknak két fontos szerepük van: egyrészt erősíteni az immunrendszert, másrészt közvetlenül pusztítani a daganatos sejteket.

Az 5 legnépszerűbb gyógygombának anti-tumor, vírusölő, gyulladáscsökkentő és májvédő hatást tulajdonítanak:
- Shiitake (Lentinula edodes)
- Maitake (Grifola frondosa)
- Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum, reishi)
- Hernyógomba (Cordyceps sinensis)
- Chaga gomba

Chaga gyógygomba
A Chaga gyógygombát elsősorban Oroszországban és Kelet-Európában alkalmazták a tradicionális gyógyítók. A szibériai Chaga gomba egy ún. betulin nevű vegyületet tartalmaz, mely a betulinsav prekurzora, s hatásos lehet bőr, agy, petefészek, valamint fej és nyak rák esetén azáltal, hogy elősegíti a rákos sejtek programozott sejthalálát (ez a természetes folyamat a degeneratív sejteknél nem következik be).

Cordyceps gyógygomba
A Cordyceps sinensis gyógygomba immun stimulátorként működik a szervezetben azáltal, hogy növeli a T-sejtek és természetes ölősejtek számát, valamint a fehérvérsejtek élettartamát. Anti-tumor tulajdonságai mellett pedig védi a vesét a kemoterápia káros hatásaitól.

Shiitake gyógygomba
A shiitake gyógygomba egy speciális glükán vegyületet tartalmaz (AHCC = Active Hexose Correlated Compound), mely immunrendszer erősítő tulajdonságának köszönhetőn rendkívül népszerű a távol-keleti alternatív medicinában, főleg Japánban. A gombában található Lentinan nevű vegyületet (béta glükán vegyület) intravénás gyógyszerként alkalmazzák rákos betegeknél. In vitro kísérletekben a Lentinan fokozta a fehérvérsejtek termelődését, más tanulmányok szerint pedig növeli a betegek túlélését, csökkenti a rák kiújulásának esélyét és javítja az életminőséget. Japánban 1985-óta használják gyomorrákos betegeknél.

Reishi gyógygomba
A Ganoderma lucidum az egyik legnépszerűbb gyógygomba világszerte, mely immunrendszer erősítő hatása mellett csökkenti a kemoterápia mellékhatásait (hányinger, vesekárosodás, stb.), erős antioxidánsként pedig védi a sejtek DNS-ét.

Maitake gyógygomba
A Grifola frondosa gyógygomba szintén nagy népszerűségnek örvend Kínában és Japánban. Adaptogén tulajdonságainak köszönhetően erősíti a szervezet védekezőképességét a degeneratív folyamatokkal és kórokozókkal szembeni harcban, antioxidáns tulajdonságai révén védi a sejteket a károsodásoktól és csökkenti a COX2 enzim szintjét (gyulladásos faktor). Kutatások szerint a maitake gomba gátolja az áttétek kialakulását és a rákos sejtek növekedését.

Mind az öt gyógygomba elsőrendű étrend-kiegészítő, magas szelén, cink és germánium tartalommal. A nyomelemek jelentőségét csak mostanában kezdjük igazán megfelelő súllyal értékelni.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A köldöknek is lehet szaga?
  2022-01-19 22:01:08, szerda
 
  Alapesetben nem kellene, hogy szaga legyen a köldöknek, mert ha tiszta és gondozott, egyáltalán semmilyen illatot nem áraszt magából. Azonban nemcsak az alapvető higiénia hiánya okozhatja a szagos köldököt, hanem fertőzések és más egyéb betegségek is. Mutatjuk is, melyek ezek.

A köldöknek megvan a maga ökoszisztémája, tanulmányok is beszámolnak arról, hogy mintegy 60 baktériumfaj éldegél a köldökben. Ezek el is szaporodhatnak és ilyenkor már lehet kellemetlen szaga a köldöknek.
Milyen anyagokat szeretnek ezek a bacik?
Például az olajat, az elhalt bőrt, a szennyeződéseket és a verejtéket.
A megfelelő higiéniával és a köldök rendszeres tisztításával azonban elkerülhetjük, hogy kialakuljon ez a kellemetlen állapot.

A köldök rossz szagát más is okozhatja. Ilyen például a candida gomba okozta fertőzés. Ez a gombafaj nagyon szereti a meleg, sötét és nedves környezetet. A köldök pedig egy kedvelt terep ezen gombafajok számára, főleg, ha nem megfelelő a higiénia.

Ilyen gombafertőzés nem túl gyakori, a leggyakrabban cukorbeteg személyek szenvednek a candida gombától. Ez a betegség csökkenti az immunrendszer védekezőképességét és így gyakrabban alakulnak ki különféle fertőzések. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha a candida gomba más tüneteket is produkál, akár gennyet, lázat, bőrpírt vagy a bőr elszíneződését.

A köldökben ciszta is nőhet, amely kifakadva szintén kellemetlen szagot áraszthat magából, hiszen sárga folyadékkal ,,árasztja el" a köldököt. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha már nem boldogulunk a kialakult ciszta vagy más fertőzés leküzdésével. Akkor is érdemes felkeresni a bőrgyógyászt, ha láz és bőrpír is megjelenik, illetve, ha a köldök gennyezni kezd. A bőrgyógyász különféle gyógymódokat, gyógyszereket írhat fel, amelyek nagyon hatásosak a probléma megszüntetésében.

A köldökünket szappannal vagy tusfürdővel is megtisztíthatjuk. Mindig töröljük szárazva, mivel a nedves környezet kedvez a gombák és a baktériumok elszaporodásának.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A vizelet üzen nekünk
  2022-01-19 21:57:25, szerda
 
  Amikor laborvizsgálatra megyünk, az orvos vizeletvizsgálatot is kérni szokott, nem véletlen, hiszen a vizeletből sok minden kiderülhet. Ezt a vizsgálatot soha ne hagyjuk ki, mivel valóban sok mindent megtudhatunk az egészségi állapotunkról. Mi magunk is észrevehetjük, ha valami nincs rendben, hiszen a vizelet sötétté is válhat, de akár még vér is megjelenhet benne, ami sok egészségügyi problémát vethet fel vagy jelezhet nekünk. A cikkben bemutatjuk, hogy mit is kell tudnunk a vizelet egyes jelzéseiről.

A testünk nagy százaléka víz. Sokszor jelez nekünk a szervezetünk, ha szomjasak vagyunk, de az ember hajlamos ilyenkor is inkább enni, pedig sok esetben csak egy pohár vízre van szükségünk. Ha a mosdóban azt tapasztaljuk, hogy a vizeletünk sötétebb színű, akkor ez a dehidratáció jele is lehet. Csak figyeljük meg, ha egy ilyen eseményt követően rendesen iszunk, és aztán ismét felkeressük a mosdót, már nem lesz gond a színével.

Előfordul, hogy a vizelet elszíneződik, pirosas lesz a színe. Nem kell rögtön rosszra gondolni és elkeseredni, először alaposan gondoljuk végig, hogy milyen ételeket is ettünk vagy mit ittunk korábban, mert például a cékla is okozhat ilyen elváltozásokat a vizeletben.

A dehidratáció veszélyes, de az sem jó, ha túl sokat iszunk, vagyis több vizet iszunk meg, mint amennyi valójában a szervezetünk folyadékigénye. Ha sokat iszunk, a vizelet teljesen áttetsző is lehet. Ez még a kisebb gond. Az úgynevezett túlivás azonban alapvető sókat von el, a szervezet egyensúlya felborul és ez bizony halálos is lehet.

Nemcsak a vizelet színe, hanem az illata is árulkodó lehet. A vizelet alapvetően nem büdös, nincs kellemetlen szaga, azonban egyes betegségek esetén szúrós, irritáló is lehet. A cukorbetegség, a húgyúti fertőzés, a vese- és a májproblémák is okozhatnak ilyen gondokat.

Amennyiben cukorbetegek vagy inzulinrezisztensek vagyunk, de nem tudunk róla, a vizeletünk akkor is árulkodik nekünk. A laborvizsgálat során arra is választ ad a leadott minta, hogy szenvedünk-e cukorbetegségben. Ezért is nagyon lényeges, hogy időben kiderüljön a betegség, mert a magas vércukorszint nagyon sok más egészségügyi problémát okozhat, ugyanis a cukorbetegségnek sok szövődménye lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Menopauza és a magasvérnyomás
  2022-01-19 21:52:51, szerda
 
  Törvényszerű, hogy a menopauza magas vérnyomást ,,hoz magával"?

Sok olyan sztorit hallani, hogy a menopauza előtt semmi baja egyes hölgyeknek, aztán ahogy belépnek a menopauza vagy a posztmenopauza szakaszába, mindenféle egészségügyi gonddal szembesülnek - többek között magas vérnyomással. Sajnos sok orvos a kettőt gyakran egy kalap alá veszi, és ha egy középkorú nőnél magas vérnyomást diagnosztizálnak, akkor már azt is gondolják, hogy ez nem más, mint a menopauza hozadéka, pedig a kettő nem mindig jár együtt. Mint ahogyan sok nőnél a pajzsmirigybetegség miatt nincs menstruáció, mégis sok esetben ezt is a menopauza számlájára írják.

A magas vérnyomás korai felismerése nagyon lényeges, mivel ha kezeletlen marad, nagymértékben károsítja az ereket és felelőssé tehető a stroke és a szívinfarktus kialakulásáért. Ma már nagyon könnyedén monitorozhatjuk a vérnyomásunkat egy otthoni készülék segítségével, és ha több alkalommal - eltérő napszakokat is figyelembe véve - magas értékeket látunk, akkor mindenképpen konzultálnunk kell egy szakemberrel. Vélhetően első körben életmódváltozást fog javasolni, mivel már ez is az esetek 70 százalékában megoldja a magas vérnyomás problémáját.

A kutatási eredmények és a felmérések azt mutatják, hogy az orvosok jobban odafigyelnek, ha egy férfi szenved magas vérnyomástól, mint ha egy nő, mert a középkorú nők esetében általában a klimaxra, a menopauzára fogják, míg a férfikanál általában a stressz idézi elő. És lehet ez az egyik oka a nagyobb figyelemnek, pedig mindkét nem esetében lényeges lenne az alaposabb vizsgálat, hiszen a magas vérnyomás a hölgyeknél és az uraknál is az erek betegségét és szívproblémákat hozhat magával.

A kutatók úgy vélik, hogy nem az orvosok hibája, hogy sok magas vérnyomásban szenvedő nő nincs alaposan kivizsgálva. Ennek az a magyarázata, hogy ezt a problémát a legtöbb nő esetében a menopauza környékén diagnosztizálják, ezért maguk a nők is úgy vélik, hogy a hormonális változások idézik elő, és igazából nem is nagyon vetik magukat alá vizsgálatoknak.

Tény és való, hogy a menopauza miatt is kialakulhat magas vérnyomás, hiszen az ösztrogén hormonnak értágító hatása van. A menopauza szakaszában viszont lecsökken a szintje, így a szív- és érvédő hatása is kvázi megszűnik. Ezért van az, hogy 50 éves kor alatt a nőknél ritkábban fordul elő például stroke vagy szívinfarktus, de ezt követően ugyanannyi az esélyük a hölgyeknek ezekre a betegségekre, mint a férfiaknak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A sós vizes fürdő egészségre gyakorolt jótékony hatása
  2022-01-19 21:13:35, szerda
 
  Méregtelenítés sósvizes fürdővel?

1. Jó hatással van a bőrre:
Tiszta és természetes formájában használva, a sós vizes fürdőben sok olyan tápanyag és ásványi anyag található, amely megfiatalítja a bőrt. Olyan ásványi anyagokat tartalmaz ugyanis, mint a magnézium, kalcium, bróm, nátrium és kálium, amelyek a bőr pórusain keresztül szívódnak fel. Ezek nem csak megtisztítják a bőr felszínét, de egészségessé és ragyogóvá is teszik.

Mire lehet jó a sós vizes fürdő?
2. Segíti a méregtelenítést:
A sós fürdő segíti a bőr méregtelenítését. A meleg víztől megnyílnak a pórusok, így az ásványi anyagok mélyebben a bőrbe tudnak hatolni és mélyebben tisztítják a bőr. A sós fürdő megszabadít a méreganyagoktól és baktériumoktól, amelyek a nap folyamán a bőrön keresztül szívódtak fel, így a bőr fiatalos kinézetű marad.

3. Fiatalosabb kinézet:
A sós fürdő rendszeres használatával csökkenthető a ráncok megjelenése, mivel a fürdőtől a bőr puha és rugalmas lesz. A sós fürdő ugyanis jó hatással van a bőrre és kiegyensúlyozza a bőr hidratáltságát.

4. Kezelhető vele számos probléma:
A sós fürdő azonban nem csak a bőrre van jó hatással, mivel fontos szerepet játszik az olyan komoly állapotok kezelésében, mint a degeneratív ízületi gyulladás és az íngyulladás. A sós fürdővel ezen kívül a viszketés és az álmatlanság is kezelhető.

5. Mentális egészség:
A sós fürdő azonban nem csak a fizikális, hanem a mentális egészségre is pozitív hatással van. Egy sós fürdő után az ember nyugodtabbnak, boldogabbnak és ellazultabbnak érzi magát. A sós fürdő kiválóan enyhíti a stressz.

6. Bőrradír:
A bőr radírozásával a bőr egészséges és szép maradhat - a sós fürdő pedig segít mindezek elérésében. Bizonyos sós fürdők, mint például a foszfátos fürdő, tisztító hatású. Ezzel puhítja a kérges bőrt és elősegíti a bőrradírozást.

7. Kezelhető vele a savasság:
A savasság az egyik leggyakoribb probléma, amivel a ma emberének szembe kell néznie. A drága gyógyszerek helyett azonban választhatja a sós fürdőt is. A sós fürdő lúgos hatású, ezért csökkenti a szervezet savasságát - a szervezetben található méreganyagok az ozmózis során a sós fürdőbe jutnak, az ásványi anyagok pedig felszívódnak a bőrön keresztül. Ezzel csökkenthető a szervezet savassága és fenntartható a bőr pH szintje.

8. Jó hatással van a láb izmaira:
A láb mozog napközben a legtöbbet, de sajnos ez a testrész a legjobban elhanyagolt is. Gyakran alakul ki lábfájás vagy hólyagok, a sós fürdő azonban enyhíti az izomfájdalmat és az izmok merevségét, valamint semlegesíti a lábszagot.

9. Hidratálja a bőrt:
A sós fürdőben magnézium található, amely visszatartja a bőrben a vizet. Ezzel hidratálja a bőrt és serkenti a bőrsejtek növekedését.

10. Izomfájdalom és görcsök:
A sós vizes fürdő megakadályozza a görcsök újbóli kialakulását. Ezenkívül kezelhetőek vele az izomfájdalmak és -görcsök, amelyek az ízületgyulladás, cukorbetegség vagy más sportolási sérülés miatt alakulnak ki.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A legyengült immunrendszer jelei
  2022-01-19 21:09:27, szerda
 
  A legyengült immunrendszer jelei - fertőzések, fáradtság, ingerlékenység

Ha az utóbbi időben azt vette észre, hogy gyakran betegeskedik, sokat érzi magát fáradtnak és gyakori fertőzésekkel kell megküzdenie, akkor lehet, hogy legyengült az immunrendszere. Milyen jelekből és tünetekből vehetjük észre, ha nem az igazi már a védelmi rendszerünk? Mutatjuk a válaszokat.

Bizonyára észrevette, ha nagyobb érzelmi stressz éri vagy túl sokat dolgozik a munkahelyén, akkor akár influenza, megfázás is könnyedén ledönti a lábáról. Ennek az a magyarázata, hogy a stressz jelentősen leterheli az immunrendszert, amely így már nem tud hatékonyan megküzdeni a különféle kórokozókkal, emiatt sokkal több betegséggel kell számolnunk. A stressz csökkenti a fehérvérsejtek számát a szervezetben, amelyek egyébként a fertőzések leküzdésében lehetnek segítségünkre.

Az normálisnak számít, ha egy felnőtt ember egy évben 2-3 alkalommal megfázik, viszont, ha valaki alighogy kilábal a náthából, a következő héten ismét beteg lesz, jele lehet a legyengült immunrendszernek.

Ha gyakran van hasmenése, székrekedése, emellett fokozott gázképződéssel is meg kell küzdenie, akkor ez azt jelezheti, hogy immunrendszere nincs top formában. A védelmi rendszerünk körülbelül 70 százaléka az emésztőrendszerben található. Az itt élő jótékony baktériumok nemcsak a bélrendszert óvják meg a fertőzéstől, hanem az immunrendszert is. Ha felborul a bélflóra egyensúlya, ez utat enged a vírusok elszaporodásának, a gyulladások és az autoimmun betegségek kialakulásának.

Ha olyan sérülései és sebei vannak a bőrén, amelyek nehezen gyógyulnak, szintén gyanakodni lehet immunrendszeri gyengeségre, a gyógyulási folyamat ugyanis az egészséges immunsejtektől függ. Ha viszont az immunrendszer nem jól működik, akkor a bőr sem tud regenerálódni, és a sebek, a bőr sérülései és gyulladásai is sokkal nehezebben gyógyulnak.

A gyakori fertőzések is a lehetséges immunhiány jelei. A fülfertőzés, a tüdőgyulladás, a krónikus arcüreggyulladás is azt jelzi, hogy szükséges erősíteni az immunrendszert. A gyakori fáradtság is jelezheti, hogy ideje lassítani.

Hogyan erősíthetjük az immunrendszerünket?
Leginkább kiegyensúlyozott étrenddel, elegendő alvással, rendszeres mozgással, gyakori kézmosással, az egészséges testsúly fenntartásával, valamint a dohányzás abbahagyásával és a stressz csökkentésével.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az egészséges hummusz jótékony hatásai
  2022-01-19 21:01:35, szerda
 
  A hummusz az egyik legegészségesebb táplálék a világon, ugyanis jó, azaz telítetlen zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
Hogyan készül a hummusz?
Többféleképpen is készíthetjük, de alapvetően tartalmaz csicseriborsót, szezámmagot vagy szezámmagpasztát, azaz tahinit. Kerülhet bele fokhagyma, citrom és olívaolaj is.

A hummusz kiindulási pontja a Közel-Kelet, ahol már évszázadok óta előszeretettel fogyasztják. Jó zsírokkal van tele van, többek között ezért is számít nagyon egészségesnek, de az is a javára írható, hogy olyan növényi alapú fehérje, amely nagyon sok rostot tartalmaz.

A hummusz omega-3 zsírsavakban is bővelkedik, illetve gazdag forrása a kalciumnak, a magnéziumnak, a vasnak, a cinknek és a B-vitaminoknak is. A benne található csicseriborsó, olívaolaj és szezámmag bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A szezámmag kifejezetten csökkenti a vérben a CRP-markereket, azaz a gyulladás szintjét.

Nagyszerű rostforrás, amely megakadályozza a székrekedés kialakulását, a csicseriborsóban található rostok pedig elősegítik a jó bélbaktériumok elszaporodását. Csak alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy lassan engedi a glükózt a véráramba, így nem emelkedik meg drasztikusan a vércukorszint.

A hummuszban két olyan összetevő is van, melyek csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát - ez nem más, mint a csicseriborsó és az olívaolaj. A csicseriborsó például mintegy 5 százalékkal csökkentheti az LDL-koleszterin szintjét, míg az olívaolaj rendszeres fogyasztása 12 százalékkal mérsékelheti a halálozási kockázatokat.

A hummusz nagy mennyiségben tartalmaz rostokat és fehérjéket, amelyek a fogyásban is segítségünkre lehetnek. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak hummuszt, illetve csicseriborsót, kevés eséllyel kerülnek az elhízott emberek táborába és alacsonyabb derékkörtérfogattal és BMI-indexszel rendelkeznek.

Ez a finom étel nagyon jó az allergiában és a valamilyen étel-intoleranciában szenvedő egyének számára, mivel nem tartalmaz glutént, tejet és diót sem. Viszont akik allergiásak a szezámmagra, jól teszik, ha elkerülik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A bab jótékony hatásairól
  2022-01-19 19:07:55, szerda
 
  A bab jó egészséget biztosít és tele van értékes ásványi anyaggal.

A bab a hüvelyesek családjába tartozik, az egyik legegészségesebb táplálék a világon. Többnyire annak köszönheti ezt a csodás hatását, hogy nagyon sok rostot tartalmaz. A rost rendszeres fogyasztása igencsak hasznos, hiszen védelmet jelenthet a szívbetegséggel szemben, mindemellett csökkenti a magas koleszterinszintet és vérnyomást, illetve támogatja a jobb emésztést.

A babnak csak alacsony a zsír- és a kalóriatartalma, ellenben nagyon sok értékes rostot és fehérjét tartalmaz. Különösen gazdag egy lizin nevű fehérjében, éppen ezért hasznos lehet azoknak a vegetáriánusoknak, akik nem fogyasztanak húsételeket.

Rendszeres fogyasztása még a fogyásunkat is támogathatja, hiszen csökkenti a testtömegindexet, amelyet sokan csak BMI-indexnek neveznek. Emellett kisebb lesz a súlyunk és még a derekunk is sokkal karcsúbb lehet, már amennyiben rendszeresen kerül bab az asztalunkra.

Ez a hüvelyes nagy szerepet játszik az LDL-koleszterin-szint csökkentésében, amelyet rossz koleszterinnek is szoktak nevezni. Amennyiben magas a szintje, nagy az esélyünk valamilyen szív- vagy érrendszeri betegség kialakulására.

A bab rendszeres fogyasztása azoknak is javasolt, akik vágynak valamilyen természetes vércukorszint-csökkentőre. Cukorbetegeknek is érdemes rendszeresen fogyasztani ezt a hüvelyest, mivel eredményesen szabályozza a vércukorszintet.

A szerveztünk vasat használ annak érdekében, hogy hemoglobint állítson elő, ez pedig abban segít, hogy elegendő mennyiségű oxigén kerüljön a sejtjeinkhez, a szöveteinkhez és a szerveinkhez. A vas nem mellesleg egy kulcsfontosságú tápanyag a hormonok, a kötőszövet, az inak és a szalagok megfelelő működése szempontjából. A bab a vas mellett nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot is, amely ásványi anyagnak nagy a szerepe a fehérje- és a csontképződésben, illetve a vércukorszint stabilizálásában.

Ez a hüvelyes káliumot is bőven tartalmaz, amely szükséges a szív, a vesék, az izmok és az idegek egészséges működéséhez. A sejtjeinknek cinkre is szükségük van, hogy eredményesen harcoljanak a baktériumokkal szemben, illetve a sebgyógyulásban is aktívan részt vesz ez az ásványi anyag. A bab gazdag forrása a cinknek is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az öregedési folyamat lassítása aszalt szilvával
  2022-01-19 19:05:16, szerda
 
  Az aszalt szilva rendszeres fogyasztása nemcsak azért javasolt, mert nagyon sok tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot vehetünk magunkhoz, hanem azért is, mert olyan gyümölcsről van szó, amely hasznos lehet, ha emésztési gondoktól szenvedünk. Az aszalt szilva ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz rostot, amely sokat segíthet, ha gyakran szenvedünk a székrekedés problémájától.

Az aszalt szilva gazdag forrása számos nagyon fontos ásványi anyagnak, leginkább a káliumnak és a vasnak. A gyümölcs rendszeres fogyasztásával a csontjaink jóval erősebbek és egészségesebbek lehetnek. Sok kutatást végeztek vele kapcsolatban és bebizonyosodott, hogy nagy szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében. Ez különösen fontos információ azok számára, akiknél fokozottabb a csontritkulás kialakulásának veszélye.

Az aszalt szilvában nagyon sok oldható rost van, melyeknek nagy szerepe van a koleszterinszint egyensúlyának fenntartásában. Ezen kívül sok antioxidánst is tartalmaz, melyek a vérnyomás szabályozásában válhatnak hasznunkra. Mindemellett káliumot is nagy mennyiségben tartalmaz, ennek szintén hatása van a normális vérnyomás fenntartásában.

A gyümölcs magas rosttartalma abban is segítségünkre lehet, hogy csökkenjen a szervezetünkben a magas vércukorszint, ilyen módon a 2-es típusú cukorbetegség kockázata is kisebb lehet.

A gyümölcs az öregedési folyamatokat is lassítani tudja, mivel kiemelkedően magas az antioxidáns-tartalma. Márpedig minél több antioxidánst tartalmazó zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál lassabb lesz a sejtjeinkben zajló öregedési folyamat mértéke.

Az aszalt szilvában található nagy mennyiségű rost támogatja az emésztőrendszer működését. A szorbit- és a fitonutriens-tartalma szintén jó hatással van a bélrendszer működésére. Az aszalt szilva ráadásul segít megnövelni a széklet mennyiségét és a gyakoriságát is fokozza, vagyis olyan természetes hashajtó, amely jó hatással van az emésztésre, fokozza a bélmozgásokat és ezzel is sokkal jobb emésztést képes számunkra biztosítani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2021.12 2022. Január 2022.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 375
  • e Hét: 25266
  • e Hónap: 56752
  • e Év: 261453
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.