Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     3/120 oldal   Bejegyzések száma: 1199 
Szivárvánnyal, jégesővel búcsúzott a hét első napja
  2018-09-26 01:02:54, szerda
 
  Szivárvánnyal, jégesővel búcsúzott a hét első napja




Többfelé szivárvány színesítette a délutáni égboltot, este északkeleten kevés zivatar és jégeső is kialakult.

A délután kialakuló záporok és a lemenő nap többfelé szivárvánnyal festették meg az eget, észlelőink több tájegységünkről is küldtek felvételeket:

A cikk tovább olvasható itt.

Link
Forrás: https://www.idokep.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Két hullámban jön az évszakváltás
  2018-09-22 00:20:30, szombat
 
  Két hullámban jön az évszakváltás




Szombaton érkezik az őszt hozó hidegfront, az igazi lehűlés azonban hétfőn jön viharos széllel, sok esővel.

Rövid időn belül jelentősen átalakul időjárásunk. A egész héten tapasztalt meleg, nyárias időnek szombaton vet véget egy hidegfront, de az igazi lehűlés majd csak ezután jön. A legfrissebb előrejelzések szerint ugyanis hétfőn egy még markánsabb hidegfront éri el hazánkat.

Első felvonás: hidegfront szombaton

Szombaton az érkező front hatására reggel északon, északnyugaton már esőre, záporokra számíthatunk, a Tiszántúlon pedig egy-egy zivatar is kialakulhat. Feltámad az északnyugati szél is, mely napközben a Dunántúlon és a középső tájakon többfelé viharossá fokozódhat. A csapadékzóna is egyre keletebbre helyeződik át, délután már az ország legnagyobb részén esős, borongós, szeles időre készülhetünk. Estére azonban a legtöbb helyen eláll az eső, ekkor már csak délen, délkeleten eshet. Északnyugaton elkezd felszakadozni a felhőzet és szél is legyengül. A hőmérsékletet tekintve a legmelegebbet reggel keleten, délkeleten mérhetjük: itt még 20-25 fok várható. Ahova azonban már megérkezett az eső és a szél mindössze 14-18 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.




A hidegfront érkezésének várható időpontjai (szél + lehűlés)

Nyugodt vasárnap

Vasárnap jórészt derült, hideg reggelre ébredhetünk. A legtöbb helyen 10 fok alatti minimumok várhatóak, de északon, északkeleten akár 2-5 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. Napközben csapadékra nem kell készülni, legfeljebb néhol alakulhat ki kisebb zápor. Túlnyomóan napos idő lesz a jellemző. A nyugatira, délnyugatira forduló szél több helyen megélénkülhet, de erős, viharos lökések nem valószínűek. A hőmérséklet délutánra 19-24 fokig emelkedhet.




Kmo fotója, köszönjük!

Hidegfront 2.0

Hétfőn aztán megérkezik a lehűlés második hulláma. Reggel a legtöbb helyen még élénk délies szél fog fújni, északnyugaton azonban viharos széllel, záporral, helyenként zivatarral érkezik meg a hidegfront. Egyre többfelé ered el az eső, a szél pedig többfelé viharossá fokozódik. A legerősebb szél a Dunántúl északi felén, valamint a főváros térségében várható, akár 80-95 km/h-s széllökésekre is számítani lehet. Kora délután északnyugat felől már elkezd felszakadozni a felhőzet, egyre inkább az ország keleti felére szorul a csapadéktömb, mely estére hagyhatja el az országot kelet, délkelet felé. Ekkorra ugyan a szél veszít erejéből, de még többfelé erős marad. A hőmérséklet napközben 15-20 fok között valószínű, de a szeles időben ezt 2-3 fokkal kevesebbnek érezhetjük.




Kovlaura04 fotója, köszönjük!

A folytatásban szárazabb, naposabb időre, ugyanakkor hideg, egyes helyeken akár fagyos hajnalokra és 20 fok alatti maximumokra van kilátás. Folyamatosan frissülő előrejelzésünk itt olvasható.

Borítókép: Maccoyi

Írta: Varga Sándor

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szombati fronttal érkezik az őszi idő
  2018-09-17 23:51:12, hétfő
 
  Szombati fronttal érkezik az őszi idő

Hétvégére egy hidegfront éri el hazánkat, mely vasárnapig országszerte meghozza az esős, szeles, hűvösebb őszi időt.

Péntekig még élvezhetjük a nyári meleget, de a sokak által várva várt őszi lehűlés sem várat már magára. Szombaton ugyanis egy hidegfront éri el hazánkat. Elsőként előreláthatólag a nyugati és északi tájakra érkezik a csapadék, eső, záporok formájában. A viszonylag enyhe hajnalt követően a front átvonulásával erős lehűlés is várható, az érintett tájakon 15 fok alá csökken majd a nappali hőmérséklet. A front előterében ezzel szemben bár szeles, de meleg 25-30 fokos időre készülhetünk. Az élénk délies szelet a frontot követően élénk, erős északnyugati szél váltja fel. Helyenként jelentős mennyiségű, 10-20 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. Vasárnapra az ország egészére megérkezik a lehűlés, a hét utolsó napján is még többfelé borongós, szeles, hűvös időben lehet részünk.




Forrás: Wxcharts

A hidegfront átvonulása, így a csapadék időbeli és térbeli eloszlása a nagy időtávlat miatt egyelőre még bizonytalan, legfrissebb előrejelzésünkről oldalunkon folyamatosan tájékoztatást adunk.

Borítókép: Wxcharts (2 méteres hőmérséklet előrejelzés)

Írta: Szabó Bea

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy ideig még kitart a nyári meleg
  2018-09-16 23:55:35, vasárnap
 
  Egy ideig még kitart a nyári meleg

Egészen a hétvégéig elhúzódik a napos, nyárias idő, kissé hűvös reggelekre, időnként feltámadó szélre számíthatunk.

Hét elején is folytatódik a csapadékmentes, napsütés uralta idő. Hétfőn reggel 7-14 fok várható, az északi völgyekben ennél hidegebb, nagyvárosainkban és magasabb hegycsúcsainkon pár fokkal melegebb lehet. Délutánra 24-30 fokig melegszik a levegő. A déli, délkeleti szél csak a Dunántúlon élénkülhet meg kissé. Csapadék nem várható, legfeljebb kevés gomoly- és fátyolfelhő zavarhatja a napsütést.

Kedden már szinte felhő sem lesz az égen, országszerte ragyogó napos idő ígérkezik. A hajnal ismét többfelé lesz csípős, napközben azonban újra 26-30 fokos melegben lehet részünk. Nyugaton, északnyugaton ismét feltámadhat a déli, délkeleti szél.




Dobrosiné fotója, köszönjük!

Szerdán és csütörtökön sem áll be változás időjárásunkba, marad a napos, meleg idő. Több-kevesebb fátyolfelhő időnként szűrheti csak a napsütést. A délies szél az ország nagy részén gyenge, mérsékelt marad, de a déli tájainkon is csak élénk lökésekkel járhat. Délutánonként többfelé megközelíti, helyenként el is érheti a 30 fokot a hőmérséklet.

Előreláthatólag péntekig még kitart a szeptemberi nyár, lehűlés csak hétvégén érkezhet.

Borítókép: Kiefer Béla

Írta: Szabó Bea

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyenge hidegfront után újra visszatér a meleg
  2018-09-15 23:36:05, szombat
 
  Gyenge hidegfront után újra visszatér a meleg

Vasárnaptól ismét száraz időre készülhetünk, jövő hét elején többfelé elérhetjük a 30 fokot.

Vasárnap csípősen indulhat a reggel, helyenként 10 fok alá csökken a minimum-hőmérséklet. Napközben nyugodt lesz időjárásunk, nagyrészt mérsékelt légmozgásra és mérsékelten meleg, 23-28 fokos maximumokra készülhetünk. A Dunántúlon kissé gomolyfelhős lehet az ég, de a kellemes időt itt sem fogja megzavarni csapadék.




Zsombor94 fotója, köszönjük!

Hosszú nyárutó

Hétfőn és kedden is napos, csapadékmentes idő ígérkezik. A délies szél a Dunántúl északi felén kissé megélénkülhet. Az őszre a sárguló faleveleken kívül legfeljebb a hűvösebb hajnalok és a korai naplementék emlékeztetnek majd. A legmelegebb órákban 25-30 fokig emelkedik a hőmérséklet.

A nyárias szeptember előreláthatólag szerdán is folytatódik.

Borítókép: Ifj. Németh Lajos

Írta: Szabó Bea

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Strandolhatunk is a jövő héten
  2018-09-09 23:14:22, vasárnap
 
  Strandolhatunk is a jövő héten




Száraz, napos időre, szerdától többfelé 30 fok körüli legmagasabb nappali hőmérsékletre készülhetünk.

A következő napokban front nem érkezik térségünkbe, egy anticiklonnak köszönhetően csapadékmentes, száraz, napos időre van kilátás.

A napos időt inkább csak vékony fátyol-, illetve hétfőn helyenként kisebb gomolyfelhők zavarhatják, ezekből azonban csapadékra nem kell számítani. A hét elején a nyugati tájak kivételével még több helyen élénk lehet az északi-északnyugati szél, majd szerdán és csütörtökön délire, délnyugatira fordul és gyenge marad a légmozgás.




Nytradrnn fotója Tihanyból, köszönjük!

Szerdától többfelé a 30 fokot is elérjük

A déliesre forduló áramlással meleg levegő áramlik fölénk, a friss hajnalokat követően napközben hétfőn 25-29, kedden 26-30 fokot mérhetünk, szerdától pedig többfelé a 30 fokot is elérhetjük, helyenként akár 31-32 fok is lehet.

Ez az időjárás akár még strandolásra is csábíthat bennünket, a Balaton és a Velencei-tó jelenleg 22, a Tisza-tó 23 fokos, ez csütörtök-péntek magasságában a 24 fokot is elérheti.

A soron következő hidegfront a jelenlegi számítások szerint valamikor a hétvége felé érheti el hazánkat.

Borítókép: Csneeva (Jászjákóhalma)

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Késő nyári idő
  2018-09-06 22:07:45, csütörtök
 
  Késő nyári idő




Késő nyári melegben, sok napsütésben lesz részünk a hét további részében, de a záporok, zivatarok sem maradnak el.

Csütörtökön a Dunántúlon szinte zavartalan lesz a napsütés, míg a megnövekvő gomolyokból főleg a Duna vonalán és attól keletre alakulhatnak ki kisebb záporok, esetleg egy-egy zivatar. Északkeleten lehet helyenként élénk a szél, másutt gyenge, mérsékelt lesz. Hajnalra helyenként párássá, ködössé válhat a levegő. Napközben 24-29 fokig melegszik a levegő.

Mérsékelten meleg napok

Pénteken hosszabb napos időszakokra számíthatunk, ekkor a Dunántúlon lehet több felhő és elszórtan kialakulhat zápor, zivatar, másutt csak néhol. A légmozgás csak zivatar környezetében támadhat fel. 25-30 fok várható.




Danyi Gergő fotója, köszönjük!

A hétvégén a napsütés mellett szombaton több helyen, vasárnap néhol eshet. Az északias szél szombaton a Dunántúl és északkeleten élénkülhet fel, valamint zivatar környezetében. Délutánonként 23-29 fok körül alakulnak a maximumok.

A következő hét előreláthatólag sok napsütéssel, szeles idővel indul.

Borítókép: Pápai Kinga

Írta: Herrmann Dóra
Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szerdától több napsütés jön
  2018-09-05 00:14:22, szerda
 
  Szerdától több napsütés jön

Záporok, zivatarok továbbra is kialakulhatnak, de már nyugaton is többet süt majd a nap a hét közepétől.

Szerdán már több napsütés

Szerdán már felszakadozik a felhőzet, több lesz a napsütés. A nyugati tájak kivételével ettől függetlenül több helyen előfordulhat zápor, zivatar. A Dunántúlon, majd délután északkeleten is feltámad az északi-északnyugati szél. Hajnalban 13-18 fokra, napközben 23-28 fokos maximumokra készülhetünk.




Fotó: Ágics Évi

Csütörtökön túlnyomóan napos időre készülhetünk. Kevés zápor, egy-egy rövid ideig tartó zivatar már csak az ország középső harmadán alakulhat ki. A szél csak zivatarok idején támadhat fel. Pár fokkal magasabb hőmérsékletekre, 25-29 fokos maximumokra számíthatunk. Keleten, északkeleten lesz a legmelegebb.

Ismét nyugatra érkezik az ősz

Pénteken előreláthatólag ismét az ország nyugati tájai ígérkeznek hűvösebbnek, csapadékosabbnak, míg keleten több napsütés, kevesebb zápor, zivatar valószínű. A csúcshőmérséklet 25-30 fok körül alakul, keleten mérhetjük a magasabb értékeket.

Borítókép: Lőrincz Edit

Írta: Szabó Bea

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Villámlott
  2018-09-04 23:59:22, kedd
 
  Tegnap sajnos erősen villámlott nálunk, így nem tudtam a géphez jönni.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felhőszakadás és heves viharok jönnek hétvégére
  2018-08-31 23:26:30, péntek
 
  Felhőszakadás és heves viharok jönnek hétvégére




Keleti tájainkat leszámítva első- és másodfokú figyelmeztetés van érvényben a hétvégén érkező zivatarok miatt.

A tartós őszi idő ugyan nem köszönt be az előttünk álló napokban, de a hétvégén egy tőlünk nyugatra tevékenykedő ciklon és a magasabb szinteken leszakadó hideg-örvény hatására keleti tájaink kivételével heves viharokra és jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos veszélyjelzése felhőszakadásra, jégesőt és viharos szelet jelentő, heves zivatarokra figyelmeztet. A Dunántúlon akár 80-90 km/órás széllökések is előfordulhatnak, lokálisan 30-40 mm csapadék sem kizárt.




Forrás: OMSZ

Borítókép: Stec Krisztián

Írta: Szabó Bea

Forrás: https://www.idokep.hu/

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     3/120 oldal   Bejegyzések száma: 1199 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2819
  • e Hét: 17691
  • e Hónap: 31596
  • e Év: 161303
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.