Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Mama ne kérdezz...
  2008-05-02 12:05:09, péntek
 
  Ez a történet nagyon megható.

Figyelem felkeltés, hogy ne csak Anyák napján szeressük az édesanyánkat, hanem aki még teheti, a nap minden órájában, percében élje azt meg!


Mama, ne kérdezz semmit se tőlem....
Írta:Pozsa Ági, 2006. szeptember 11. hétfő


Tudod, mikor "megtörtént a baj", és mindenki sok erőt kívánt, kicsit még nevettem is rajtuk. Erőt? Hiszen erő az van annyi, hogy elbírnám a fél világot a vállamon. Nem tudom, honnan jött az erő, csak lett. Talán, mert újra szerettelek.

Mama, ne kérdezz semmit se tőlem,
csak ölelj át, mint rég.
Mama ne kérdezd mi lett belőlem,
csak nézz rám, épp úgy, mint rég.

Milyen furcsa ezt így leírni, Mami.
Újra szeretlek, és nem bírok betelni az érzéssel. Tudod, olyan nehéz úgy élni, ha az ember nem szereti az anyukáját. Én mindig szeretni akartalak, de valami volt itt bennem... Valami szomorúság, vagy nem is tudom micsoda, csak hiába akartalak, nem tudtalak igazán szeretni.

Téged mindenki szeretett. Az összes gyerek, akit tanítottál, és haragudtam rájuk is, mert úgy éreztem, miattuk van, hogy nekem már nem jut a szeretettedből. Még papa is azt mesélte, lánykorodban is Te voltál a legszebb lány az egész gimiben, és mindenki beléd volt szerelmes. Na, mondhatom, jól beleválasztottál! Éppen papát... Persze, ha nem őt, hát most nem lehetnék én sem, és nem lennének a gyerekeim sem.... És azért mégiscsak jó, hogy megszülettünk. Éppen most értettem meg igazán, Mama: nagy dolog, hogy megszülettünk!

Mama, ne kérdezz semmit se tőlem,
csak ölelj át, mint rég.
Mama ne kérdezd mi lett belőlem,
csak nézz rám, épp úgy, mint rég.

Tudod, a múltkoriban olvastam, hogy igazából megbocsátani valakinek nem az érdemei miatt lehet, hanem könyörületből. Sokat gondolkodtam ezen a mondaton, hiszen tudod, mindenen túl sokat gondolkodom, de aztán rájöttem, hogy ez nagyon igaz, Mami!
És arra is rájöttem, hogy nemcsak a megbocsátás fakad könyörületből, hanem a szeretet is. Azt hiszem ezért mondják, hogy aki szeret, az megbocsát, mert mindkettő könyörületből fakad.
Hát, mikor megtörtént a baj, hirtelen bennem is megnőtt a könyörület, és már nem is volt miért megbocsátani, olyan könnyű lett egyszeriben szeretni. Nem akarok bocsánatot kérni semmiért, pedig lenne miért igazán.
Nehéz gyerek voltam, így mondta Papi, és persze erről rögtön az jutott eszembe, hogy ő is nehéz apa volt, de ezt mégsem mondtam neki, mert hiába vagyok még mindig a gyereke, azért kicsit mégiscsak felnőttem időközben, meg egyébként is: én mindig jó kislány akartam lenni, csak sosem tudtam hogy kell jónak lenni, de most ez nem lényeges.
Szóval, csak olyan jó, hogy lettél nekem újra! Majdnem olyan, mint mikor az első gyerekem megszületett. Akkor sem tudtam, hogy mi vár rám, csak az erőt éreztem, és azt a mindent átölelő szeretetet.

Mama, ne kérdezz semmit se tőlem,
csak ölelj át, mint rég.
Mama ne kérdezd mi lett belőlem,
csak nézz rám, épp úgy, mint rég.

Jaj, Mami! Úgy szeretném, ha tudnád, hogy iszonyú büszke vagyok rád! Mindig azt szerettem volna, ha te lehetnél büszke rám, de most sokkal jobb, hogy én lehetek rád büszke.
Egészen hihetetlen, amin keresztül mentél a napokban. Lebénulsz, aztán mégis megtanulsz járni. Már csak beszélni nem tudsz. Még a vállad is kiment, mert azok a hülye ín szalagok olyan lazák, hogy nem tartják rendesen. Az már apróság, hogy a kanün a nyakadban van három hete, mert minden véna szétpukkan...
És mégis: már megint a régi vagy - mosolyogsz mindenkire, és persze te lettél a nővérke kedvence, én meg aggódhatnék, hogy már megint elvesznek tőlem, de most valahogy tudom, hogy te is szeretsz, és nem félek.
Micsoda fricska az élettől, hogy így kerülünk közel egymáshoz!
Semmit sem tudtam rólad! Semmit, ami fontos...
Nem tudtam, hogy milyen a lábad. Persze tudtam, hogy göcsörtös, és kész csoda, hogy járni bírsz rajta, de valahogy nem fogtam fel, hogy milyen kemények azok a csomók rajta, és hogy tényleg csoda, hogy egyáltalán lábra tudtál állni.
Nem tudtam, hogy mindig is egy új fogsort szerettél volna, mert valahányszor kórházba kerültél, mindig ettől féltél: egyszer arra ébredsz, hogy ott vagy fogatlanul, és attól még kiszolgáltatottabb az ember, mint különben.
Nem tudtam, hogy milyen fontos, hogy minden nap szépnek érezze magát az ember, függetlenül attól, hány éves, és hogy beteg-e vagy sem, s hogy a betegségben ez a legnehezebb: olyan nehéz szépnek maradni.
És mégis: sosem láttalak ilyen szépnek, mint most, mikor csapzott hajjal az életedért küzdöttél.
És azt sem tudtam, hogy milyen sokat jelent neked az a gyűrű az ujjadon, csak mikor eltűnt és láttam a szemedben a rémületet, akkor értettem meg, hogy bárhogy van is: ez a gyűrű az életed.
A gyűrű, és minden, ami hozzá kötődik.
És nem tudtam, hogy mennyire szeretsz. Csak most tudtam meg, mikor nincsenek szavak, és mindennél többet mond a szemed.

Mama, ne kérdezz semmit se tőlem,
csak ölelj át, mint rég.
Mama ne kérdezd mi lett belőlem,
csak nézz rám, épp úgy, mint rég.

Még ötöt kell aludni, és megműtik a szíved. Már tudom, hogy ki van mérve minden: az élet és a szerelem egyaránt. Most mégis félek. Félek. Olyan nehéz volt úgy élni, hogy nem szerettelek!
Most annyi mindent tanultam, Mami! Te tanítottál meg arra, hogy minden nap az élet része. Az első éppen úgy, mint az utolsó.
És tudom, hogy egyszer mindannyian meghalunk- azt mondják ez az élet rendje-, és már én is egész filozófiai rendszereket állítottam fel arról, hogy miért kell egyszer mindenkinek meghalni. Tudod, elképzeltem egy szigetet, ahol örökké élnének az emberek. Biztosra veszem, hogy ott előbb-utóbb mindenki boldogtalan lenne, mert a végesség tanít bennünket szeretni.
Mégsem értem, hogy az emberek miért sajnálják jobban azt, aki fiatalon hal meg, mint azt, akit idősebb korában ér utol a halál.
Mert mindenkinek csak a mai nap van! Este lefekszünk, és reggel reménykedve kelünk, hogy tartogat ez a nap is örömet, vagy legalább valamiféle elégedettséget a számunkra. És küzdünk, hogy ha ma nem is, akkor majd holnap biztosan könnyebb lesz kicsit. Minden nap félünk a fájdalomtól, és elgyávulunk a félelemtől, elbukunk, és valahogy mégis felkelünk... Minden nap.
Azt mondják, aki fiatal, az előtt még ott van az élet, aki öreg, az már maga mögött tudja az élete nagy részét, pedig az élet - az csak a mában van. A többi: az múlt és jövő. Élni csak a mában lehet! Öregnek, fiatalnak egyaránt.
Na, igen! Ezt hallom mindenhol.
Mégis! Ezt te tanítottad meg, most, Mami, és én úgy szeretném, ha még sok mánk lenne...
Tudom, az ember mindig későn jut el a felismerésekig, de talán a felismerések is tehetnek róla, hogy csak olyan későn lehet rájuk bukkanni...
Hát bocsáss meg nekem, és szeress..
Ne a gyerekeimért, ne azért akivé lettem...
Csak úgy- könyörületből...
mert arra mindannyian érdemesek vagyunk.

Mama, ne kérdezz semmit se tőlem,
csak ölelj át, mint rég.
Mama ne kérdezd mi lett belőlem,
csak nézz rám, épp úgy, mint rég.
Forrás:Ahogy érzed
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Anyáknapjára
  2008-05-02 11:34:12, péntek
 
  Anyáknapjára!

Május első vasárnapja
minden évben anyáknapja.
Erre készül a családban
a nagypapa, s az unoka.

Míg, egyik, a virágot hozza
a másik, a versét tanulja
óvodában, iskolában
a műsort gyakorolja.

Fodrászhoz megy az anya,
tortát süt a nagymama.
Virágot vesz fiú, és lány
bár, talán ő maga is,
anya már.

Ezt a napot nem felejti,
Édesanyját felköszönti.

(Krancz Béla - Pécs, 2006.)




 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Édesanyámnak!
  2008-05-02 11:08:53, péntek
 
  Sajnos az én édesanyám már nincs köztünk.

Szeretettel emlékezem rá ezzel a két gyönyörű dallal:


HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!

HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!











 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Köszönöm, hogy teremtettél
  2008-05-02 10:55:56, péntek
 
  Köszönöm, hogy teremtettél.


Köszönöm, hogy teremtettél
Az anyaméhben is ismertél,
Csillagok fényénél formáltál
Szerető Atyámmá igazultál.

Köszönöm, hogy gondviseltél
Éveimhez jót reméltél
Szívembe ültettél rendet
Örökzöld hömpölygő csendet.

Köszönöm, hogy hozzám szóltál
Igéden át rám találtál,
Szememben tornyot emeltél
Tűz-lángú ostorral szerettél.

S köszönöm, hogy éjt is adtál
Sebeimre felhőt raktál,
S míg vánszorogtam kebleden át
Rám lehelted a hold bánatát.
(Forrás:Ötlettár.hu Írta:Napocska)




 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Anyák napja
  2008-05-02 10:46:11, péntek
 
  Anyák napja.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.


Az anyák napja világszerte ünnepelt nap, melyen az anyaságot ünnepeljük. Magyarországon ez a nap május első vasárnapjára esik, de több országban május második vasárnapján ünneplik.


Történet.

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is megköszöntötték.

Angliában az 1600-as években, a kereszténység elterjedésével, az ünnep vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra elkészítették az anyák sütijét, az édesanyák számára.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, Julia Ward Howe segítségével.

1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította.

Sajnos azonban Anna Jarvis a népszerűsítésre fordított ideje miatt nem vette észre, hogy hamarosan az ünnepet ,,felkarolták" a virág kereskedők, üdvözlőlap-gyártók, cukorka- és ajándék-kereskedők, akik Európában is propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet, melynek hatására az gyorsan népszerűvé vált kontinensünkön is. Az eredeti elképzeléshez képest -- az élő és elhunyt anyák tisztelete -- az ünnep eltolódott az ajándékozás, Jarvis véleménye szerint pedig főképp a virág kereskedők hasznának növelése irányába. További élete során oly hevesen tiltakozott az ünnep üzletiesedése ellen, hogy még a törvénnyel is szembekerült egy vehemens tüntetése során. Élete végére megbánta tettét és nem akarta nevét Anyák Napjával kapcsolatba hozni.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját.



A legtöbb országban ez az ünnep májusra, ezen belül a legtöbb helyen május második vasárnapjára esik.

február második vasárnapja: Norvégia
március 8.: Afganisztán, Bulgária, Szerbia
március 21., a tavasz első napja: az arab világ legtöbb országa (pl. Egyesült Arab Emirátusok, Egyiptom, Irak, Kuvait, Libanon, Szaúd-Arábia)
május első vasárnapja: Dél-afrikai Köztársaság, Litvánia, Magyarország, Portugália, Spanyolország, Románia
május második vasárnapja: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Japán, Kanada, Németország, Olaszország, Peru, Svájc, Szlovákia, Tajvan, Törökország
május 10.: Latin-Amerika legtöbb országa (pl. Guatemala és Mexikó), Hongkong, India, Malajzia, Pakisztán, Szingapúr
május 26.: Lengyelország
május utolsó vasárnapja: Franciaország, Marokkó, Svédország
június második vasárnapja: Luxemburg
október harmadik vasárnapja: Argentína
december 8.: Panama

Más ünnephez kapcsolódik:

Egyesült Királyság (Anglia): az itteni anyák napja (Mother's Day) a Nagyböjt negyedik vasárnapjára esik. A Mothering Sunday nevű vallásos ünnepből alakult ki, amely eredetileg nem kapcsolódik a mai anyák napja ünnephez.
India: a nyugati hatásra átvett május 10-i anyák napja mellett megtartják a Durga Puja nevű, októberi tíz napos ősi hindu anyák ünnepét is.
Thaiföld: augusztus 12., Sirikit királynő születésnapja

Anyák napi vers.

Takács Irén: Az édesanya (idézet)

Ha beteg vagy, fáradt,
És ha gyötör a bánat,
Betakar, vigasztal,
Megveti az ágyad.
Szeresd ezért nagyon
Az édesanyádat!
...






Pesterzsébeti iskolák vöröskeresztes csoportjai által felállított szobor az Édesanyák tiszteletére.(1933)
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2008.04 2008. Május 2008.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 1148 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3916
  • e Hét: 13419
  • e Hónap: 27324
  • e Év: 157031
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.