|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2012-05-07 12:48:50, hétfő
|
|
|
Retek-saláta mangóval és almával
Hozzávalók 4 személyre:
10-
15 szem retek
1 alma
2 zellerszár
1 kisebb érett mangó
1 csokor friss kapor
4 evőkanál tejföl
2 teáskanál tejszínes torma
Elkészítés:
A retket megmossuk, megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. Az almát meghámozzuk, magházát kiemeljük, húsát vékony szeletkékre vágjuk. A zellerszárat megtisztítjuk, felszeleteljük. A mangót meghámozzuk, húsát kisebb darabokra vágjuk. A kaprot lecsepegtetjük, néhány szálat félreteszünk a díszítéshez, a többit apróra vágjuk.
Az öntethez egy kis tálkában összekeverjük a tejfölt, a tormát és a kaprot, kissé megsózzuk, és megborsozzuk. A retket összekeverjük az almával, a zellerrel és a mangóval. Az öntetet a zöldség-gyümölcs egyvelegre öntjük, és óvatosan összekeverjük, hogy az öntet bevonja az összetevőket. Amikor kész, átszedjük egy csinos salátástálba, és kaporszálakkal díszítjük.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 91 kcal
Forrás:MIndmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2012-05-07 12:46:00, hétfő
|
|
|
Retek saláta - vegetáriánus
Hozzávalók:
2 csomag retek
1 db kígyóuborka
3 db főtt tojás
15 dkg sajt
1 db savanykás alma
1/2 doboz konzerv kukorica
1/2 csokor újhagyma
2 pohár natúr joghurt (lehet tejföl is)
mustár
majonéz
Elkészítés:
A joghurtot összekeverem a majonézzel és a mustárral, majd ebbe a keverékbe teszem a kockára vágott retket, uborkát, hagymát, sajtot, almát, tojást és kukoricát. Letakarva beteszem a hűtőbe. A legjobb, ha egy pár órát érleljük, de lehet fél óra múlva is enni. Köretnek kiváló bármilyen hús mellé.
Megjegyzés:
A receptet Kallaiek küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2012-05-07 12:43:25, hétfő
|
|
|
Retek saláta
Hozzávalók:
1 csokor retek vagy 1 közepes nagyságú feketerekek
1 evőkanál ecet
1 evőkanál cukor
1 pohár víz
10 dkg gépsonka
2 evőkanál tejföl
1 kiskanál só
Elkészítés:
A retket megtisztítom, és a nokedliszaggató hátán lereszelem, majd lesózom. Közben elkészítem a cukros-ecetes öntetet és ráöntöm a retkre. Tetszés szerint hagyom állni negyed órát vagy akár többet, majd kinyomkodom. A sonkát felkockázom és a kinyomkodott retekkel összekeverem. Annyi tejfölt adok hozzá, hogy összeálljon.
Megjegyzés:
Piritóssal nagyon finom.
A receptet Edka küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2012-05-07 12:37:39, hétfő
|
|
|
A retek
A retek megbízható társa a reggelinknek, tökéletes kiegészítője a vacsoráinknak, mégis igen keveset tudunk róla. Pedig ez a gyökérzöldség igen tekintélyes múlttal rendelkezik.
Retek-történelem:
A retket már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták, és sok étel alapját képezte. Ekkor már a Földközi-tenger vidékén is nagy népszerűségnek örvendett a retek, ami az ókori egyiptomiaknál a hagyma és a fokhagyma mellett a piramisépítő munkások napi étrendjének szerves részét képezte.
A friss, ropogós retek a szendvicsek jó barátja :)
Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsiában, Európában őshonos vadon termő retekfajták valamelyike volt, de a hellenisztikus korra már a gyökérzöldség háziasított formáját ették a görögök, s később a rómaiak.
Az ókori Görögországban annyira tisztelték a retket, hogy arany másolatokat készítettek róla, amiket az isteni Apolló számára ajánlottak fel. A középkor már kevesebb népszerűséget tartogatott a reteknek, amely a veszekedés és a viszály szimbólumává vált. Mivel a retek kapcsolatban állhatott a gonosszal, ezért a fogyasztás előtt gyakorta tették ártalmatlanná azzal, hogy megszentelték.
Angliába a XVI. század elején érkezett meg a retek, mint gyógynövény. Az angolok vesebetegségek, bélbetegségek és bőrproblémák kezelésére alkalmazták, majd ott is elterjedt, mint ízletes zöldségféle. Retekre vonatkozó utalás már Shakespeare IV. Henrikjében is található. A gyökérzöldség széles körben való elterjedése azonban I. Erzsébet uralkodása idejére tehető. Ekkor már gyakorta fogyasztott előételnek számított.
A falatnyi vajretek nagyszerű szendvicsekre, salátákba, levelét is felhasználhatjuk
A retek az Újvilágba a XVII. században érkezett meg, ahová angol telepesek vitték magukkal. Egyes források szerint 1629-ben Massachusetts-ben már termesztettek retket. A XVIII. századra Amerikában már tízfajta retket fogyasztottak.
Fehér, piros, fekete - avagy a retekfajták:
A retek külsőre lehet hengeres, ovális vagy kerek, bőrének színe lehet fehér, sárga, lila, fekete vagy vörös, a retkek belseje azonban majdnem minden esetben fehér. Súlya az egészen elenyészőtől a több kilóig terjedhet.
A meleg hőmérsékleten ültetett retkek íze erőteljesebb, csípősebb, míg a hűvösebb körülmények között növekedő példányok lágyabb, édesebb aromával bírnak. A retkek ízét a szezon is befolyásolja, a korán szedett retkek íze lágyabb, mint a szezon vége felé kóstolt példányoké. A retek könnyen termeszthető, mert nagyon szapora és viszonylag igénytelen.
Ilyen a francia retek
Nálunk a legismertebb fajta a kis vörös, kerek retek, azaz a vajretek vagy hónapos retek. Ennek a fajtának kicsit borsos ízű, ropogós húsa van, és leggyakrabban nyersen fogyasztják. Hasonlít hozzá az úgynevezett francia retek, amely hosszúkásabb, a szárhoz közelebbi része piros, a lenti fele pedig fehér.
A fehér-, más néven jégcsapretek enyhébb ízű, mint kis piros társa, így a gyerekek is jobban kedvelik, hiszen a piros reteknél néha belefutni egy-egy nagyon csípős példányba.
A jégcsapretek enyhébb ízű, ropogós fajta
A méretében karalábéra emlékeztető, télen termő fekete retek húsa csípősebb a jégcsapreteknél. A húsában kevesebb a nedvesség, így jól eltartható.
A Daikon vagy kínai retek Kínában igen ismert, elég sok válfaja létezik. Ezek a retkek leginkább a sárgarépára emlékeztetnek, legalábbis alakjukban, bár néha színükben is, hiszen a Daikonból létezik sárga is. Ennek a retekfajtának lédús fehér húsa van, és íze csípősebb, mint a többieké.
A retek nagyon jó étvágynövelő, önmagában fogyasztva is nagyon kellemes, de egy kis sóval meghintve, vajjal megkent kenyéren kínálva az igazi. A retek igen sokrétűen felhasználható, hiszen a gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni. A friss levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető.
A sörretek is nagyon finom, nem erőteljes ízű retekfajta
Jótékony retek
A retket azonban nem csak az ízéért érdemes fogyasztani, mert tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas és a tiamin is. A vas felszívódását segítendő folsav is található a retekben.
A retek jótékony hatással van az érrendszerre, segít a keringési problémák orvoslásában, bőrproblémák esetén is jól alkalmazható, enyhén vizelethajtó, s a bélrendszer karbantartásában is fontos szerepe van. Ezen kívül a retek gyulladáscsökkentő hatással is bír. Gyomorproblémák esetén azonban a túlzott retekfogyasztás nem javasolt.
A retek a fogyókúrázók számára is jolly joker, hiszen karban tartja az emésztőrendszert, s vízhajtó, májtisztító hatása mellett, magas rosttartalma tökéletes alapot szolgáltat a diétás étrendhez.
A kis retekcsírákban nagyon intenzíven érezhető a retek csípőssége
Vásárlása, fogyasztása
Retek vásárlásakor egészséges szemeket válasszunk, amelyeken semmilyen ütődés, karc nincs, felületük fényes és kemény. A fekete retek felülete ugyan nem fényes, de itt is ügyeljünk arra, hogy ne legyenek sérülések a gumón. Kerüljük a puha, sejthetően szivacsos belsővel rendelkező retkeket.
Ha nem a vásárlás napján szeretnénk a retket megenni vagy felhasználni, akkor érdemes a szárát eltávolítani, s a gumókat műanyag zacskóba csomagolva a hűtőbe tenni. Fogyasztás előtt hideg vízben alaposan át kell mosni. Leghosszabb ideig a feketeretek tárolható.
A feketeretek intenzív ízét besózással szelídíthetjük
Ha nem önmagában fogyasztjuk vagy szendvicsekhez használjuk, akkor a retek leggyakrabban különféle saláták alapanyagként hasznosul. Ezen kívül levesekbe tehetjük, illetve a távol-keleti konyha wokban sült zöldségei közé is kerülhet vékonyra szelt retek.
Párolt retek
Hozzávalók:
3-4 csokor vajretek
1 teáskanál köménymag
cukor
1 babérlevél
Elkészítés: A retkek levelét eltávolítom, a végét levágom, majd a fejeket egyforma vastag karikára metszem. A karikákat lábasba teszem, fűszerlabdába mellé eresztem a köményt és a babérlevelet, pici cukrot adok hozzá, majd félpuhára főzöm, s a lében hagyom kihűlni. Ezután hűtőbe teszem, s tálalásig ott is hagyom.
Reteklevél-pesto
Hozzávalók:
2 csokor vajretek
5 dkg parmezán
2-3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 bő marék fenyőmag
½ lime leve
frissen őrölt feketebors
Elkészítés: A vajretek levelét lecsavarom, folyó víz alatt alaposan megmosom. A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítom. Egy edénybe helyezem a lecsöpögtetett leveleket, a fenyőmagot, a darabokra tört sajtot, a fokhagymát, hozzáöntöm az olívát, a lime levét, majd botmixerrel krémesítem. A krémet ezután fűszerezem, majd pirítóssal kínálom.
WM
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2012-05-07 12:10:18, hétfő
|
|
|
Heti menü ajánlat - 2012. május 07 - 13.
Hétfő:
Előétel: Csalánleves
Főétel: Tejszínes-gombás csirkefalatok
Desszert: Eper
Vegetáriánus ajánlat: Gomba tejszínes mártással
Kedd - Szeretitek a sajtokat? Remélem!
Előétel: Sajtkrémleves
Főétel: Csirkemell bazsalikommal és camembert-rel töltve
Desszert: Sajttorta
Vegetáriánus ajánlat: Krémsajtos-spenótos penne
Szerda:
Előétel: Tejszínes spárgaleves
Főétel: Fasírt krumplikoszorúban friss salátával
Desszert: Alma
Vegetáriánus ajánlat: Paradicsomos bruschetta
Csütörtök:
Előétel: Görög gyümölcsleves
Főétel: Rakott káposzta sok tejföllel
Desszert: Epres palacsinta naranccsal
Vegetáriánus ajánlat: Fetás céklasaláta
Péntek:
Előétel: Kapros-kolbászos zellerkrémleves
Főétel: Rizses-halas egytál
Desszert: Rebarbarás süti
Vegetáriánus ajánlat: Gombás spárgaragu
Szombat:
Reggeli: Fetakrém friss kenyérrel, tea
Előétel: Tökmagos vitaminsaláta
Főétel: Sertéspörkölt nokedlival, tejfölös uborkasaláta
Desszert: Csokoládés karamell
Vacsora: Spicces csirkemellsaláta
Vegetáriánus ajánlat: Mexikói zöldségpörkölt
Vasárnap:
Reggeli: Habkönnyű rántotta zsemlével, pohár tejjel
Előétel: Tejfölös karalábéleves
Főétel: Csirkemájjal töltött csirkecomb dödöllével, káposztasalátát adok mellé
Desszert: Mozart-kuglóf
Vacsora: Füstölt lazacos saláta pirítóssal, pohár száraz rozé bor
Vegetáriánus ajánlat: Vegetáriánus sólet kuktában
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
2012-05-07 12:06:30, hétfő
|
|
|
Ha kinézek az ablakon, ezt látom - esik, esik rendületlenül:
Csendes eső esik, olyan áztató - nem baj, mert nagyon kell a csapadék.
Igaz, hogy jó pár fokkal visszaesett a hőmérséklet, de még kibírható. |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2012-05-07 11:40:31, hétfő
|
|
|
Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak
Szép napot!
és
(Szeretettel meghívlak:
Nézz be ide, - ha tetszik regisztrálj és legyél a társunk:
Lélek-Világ a Kassák Könyv kiadó Fóruma
Görögország szerelmeseinek különösen ajánlom - az utazási,- zenei,- könyv bemutató
és a görög étel recept oldalakat.)
A régi linken az oldal nem érhető el, új link:Link
(Nézz be ide is, ha kedved van és gazdagítsd az oldalt írásaiddal, képeiddel, képekkel, videókkal. A képek egyszerűen, tallózással a gépedről feltehetők - nem tűnnek el, bárhová továbbvihetők egyszerű másolással, beillesztéssel.
Megnézhető link táramban címre történő kattintással: Beszélő képek-csak úgy...Neked-Nekem-Mindenkinek és Angyali üzenetek-írások, történetek.)
|
|
|
0 komment
, kategória: Hetet |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2012. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
156 db bejegyzés |
e év: |
1342 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1372
- e Hét: 10875
- e Hónap: 24780
- e Év: 154487
|
|
|