Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Spurgeon - November 14
  2022-11-13 18:46:32, vasárnap
 
  "És az egész megmaradt nép hallgatott Istenének, az ÚRnak a szavára, Haggeus próféta beszédére." Hag 1,12


Haggeus által ítéletes szavakat hirdetett az Úr, és az emberek felébredtek. Teljes erővel dolgoztak a templom építésén, ám nemsokára új akadályt gördített a Sátán a munkások útjába.

Az ősz hajú, tekintélyes idős emberek bölcs belátásukkal megállapították, hogy Salamon templomával összehasonlítva, - amiről atyáik beszéltek nekik - ez az épület nem is méltó arra, hogy templomnak nevezzék. Ez a megalázó összehasonlítás nyomban igen elbátortalanítóan hatott, és ismét megviselte a serénykedő embereket. Mivel minden kifogás kapóra jön, sokan örömmel fogadták és szajkózták tovább ezt az összehasonlítást.

Nos, ha a próféta nem az Úr igéjével szállt volna szembe az ellenség ravasz támadásával, akkor bizonyosan hamarosan újra elakadt volna az építés. A gonoszságot csakis az örökkévaló Isten szava képes megzavarni. Az ige hatalmas fegyveréhez semmi sem mérhető. Kétszer is kiáltotta az Úr az embereknek: "Én veletek vagyok!" (Hag 1,13 és 2,4)

A mi korunk is hasonlít bizonyos szempontból Haggeus korára. Úgy Krisztus egyházán belül, mint azon kívül is folyton ismétlődik ez a történet. Ezért ugyanúgy ismételni kell Isten üzeneteit is! Egyáltalán nem vagyunk még szabadok a világias gondolkodástól, ami előtérbe állítja szeretett énünket, és így nem adunk helyet Isten számára.

De ha ezt az önző kapzsiságot és büszkeséget Isten legyőzi, az gyakran sokunknál megkérdőjelezhető levertségre és csüggedésre vált át. Akik győznek a világiasság fölött, olykor igen hajlamosak a csüggedésre. Ennek következtében, mint akik nem látják a célt, hanyagul dolgoznak, mintegy olyan ügyért, ami minden látszat szerint kudarcra van ítélve. - Ezt a gonoszságot orvosolni kell. Imádkozom, hogy az Urunk szájából jövő ige ugyanazt a hatást fejtse ki ma is, mint annak idején Haggeus korában. Bárcsak felbátorodnának az elgyengült szívek és letargiás álomba szenderült lelkek, amikor hallják, hogy így szól az Úr: "Lelkem köztetek marad! Ne féljetek!" (Hag 2,5)

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Spurgeon - November 13
  2022-11-13 18:12:24, vasárnap
 
  "Így szól a Seregek URa: 'Ez a nép azt mondja, hogy nem jött még el az ÚR háza újjáépítésének ideje.'" Hag 1,2


A Sátán állandóan, mindenképpen akadályozni igyekszik Isten munkáját. Annak idején a zsidók templomépítését nehezítette, ma pedig az evangélium terjesztésében gátolja Isten népét.

A felségesnek lelki templomot kell építeni. Az ellenség azonban bármilyen eszköztől sem riad vissza, ha késleltetheti az építést. Ha képes valamiképpen visszatartani minket az Isten dicsőségére végzett hűséges szolgálattól, hitben vállalt tevékenységtől, akkor biztosan meg is teszi. Nagyon ravasz, pontosan tudja, hogyan kell időnként megváltoztatnia ellenállását, anélkül, hogy célkitűzését szem elől tévessze.

A babiloni fogságból visszatért zsidók esetében úgy próbálta megakadályozni a templom építését, hogy önző, világias mentalitást ültetett a szívükbe. Így aztán mindenki saját háza építésére törekedett, s eközben senki sem törődött az Úr házával. Minden egyes család a saját érdekét helyezte előtérbe.

Nem vitás, hogy a fogságból való visszatérésük után a régóta parlagon hevert földön sok mindent kellett elvégezniük a sok évi mulasztás pótlására. Elsősorban magukról kellett gondoskodjanak. A létfenntartás érdekében minden család arra kényszerült, hogy teljes erejét latba vesse.

De aztán már egészen a fényűzésig vitték, miközben a templom évekkel korábban lefektetett alapjait vagy úgy hagyták ahogy volt, vagy még több hulladékkal borították be. Az embereket nem lehetett rávenni Isten háza építésére, mert minden figyelmeztetésre azzal a mentséggel válaszoltak, hogy "nem jött még el az Úr háza újjáépítésének ideje". Az alkalmasabb idő számukra mindig a jövőben volt, de valójában soha nem jött el...

Ezekhez a zsidókhoz hasonlóan ténykedik ma is sok keresztyén: miközben először maguknak vetnek, igen sokáig tart, míg Isten kerül sorra. Ezért igen időszerű ma is a próféta számonkérő kiáltása: "Hát annak itt van az ideje, hogy ti magatok faburkolattal díszített házakban lakjatok, amikor a templom még romokban hever?" (Hag 1,4)

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2022.10 2022. November 2022.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 55 db bejegyzés
e év: 1575 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10091
  • e Hét: 32735
  • e Hónap: 62047
  • e Év: 249849
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.