Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A gazdagok és csalódottak életmódja
  2023-01-01 20:45:29, vasárnap
 
  A gazdagok és csalódottak életmódja

,,Édesen alszik, aki dolgozik, akár keveset, akár sokat eszik; a gazdagot ellenben nem hagyja aludni a jóllakottság. Van egy fájdalmasan rossz dolog, amit láttam a nap alatt: a gazdája rovására őrizgetett gazdagság. Az ilyen gazdagság elveszhet valamilyen rossz számítás miatt, és ha fia születik, annak semmi sem marad." (Prédikátor 5,11-13)

Amikor nyomás alatt vagyok, aggódom, vagy olyan problémáim vannak, amelyeket nem tudok könnyen megoldani, egész éjjel forgolódom. Eközben a kedvesem elégedetten alszik mellettem, boldogan nem tudva arról, hogy elszundítok, és negyedóránként felébredek. Az évek során sokféle gyógymódot kipróbáltam már - forró zuhany, egy pohár tej, bárányszámolás, imádkozás a problémáimon keresztül, könyv olvasása és tévénézés.
Meg kell említenem, hogy ezek az álmatlansági rohamok nem mindig fordulnak elő - sőt, legtöbbször nem is -, de elég gyakran előfordulnak ahhoz, hogy amikor a gazdag emberről olvastam a 11. versben nem gondoltam valaki másra. Magamra gondoltam. Ezért együtt érzek a gazdag emberrel, még ha nem is vagyok gazdag. Szegény fickó nehezen alszik éjjelente.
A 11. versben valódi ellentétet találunk: "A munkás álma édes, akár keveset, akár sokat eszik, de a gazdag ember bősége nem engedi meg neki az alvást." A gazdag ember a klasszikus A-típusú személyiség. Keményen hajt, követelőző önmagával és mindenkivel szemben, aki körülötte van. Munkamániás. Korán kel. Későn fekszik. Kimerült. Aggódik a befektetései védelméért. Nem sportol, mert az időpocsékolás. Nem eszik helyesen, mert nincs rá ideje. Nem tölt sok időt a gyerekekkel és a feleségével, mert üzletet kell vezetnie. Egy időzített bomba ketyeg a mellkasában.
És tudod, mi a legrosszabb? Nem tud aludni. Szegény fickó forgolódik, igazgatja a párnákat, ébren fekszik, a semmibe bámulva, és a befektetései miatt aggódik, és hogy vajon képes lesz-e visszaverni azt az ellenséges felvásárlást. Ez az ember eszik, alszik és issza a munkáját.
Ezzel szemben az alkalmazott, aki a főnöke számítógépes rendszerét futtatja érette, jól alszik. És miért is nem? Nincs nála a főnök pénze; a főnök gondjai nem az ő gondjai. A felesége mellette alszik. Ő is dolgozik a megélhetés érdekében. Együtt jól megvannak. Jó élet ez, amit az tesz jobbá, hogy nem az a félelem hajtja őket, hogy elveszítik mindazt, amijük van. Nem olyan gazdag, mint a főnöke, de sokkal boldogabb ember - és jobb élete van. És ami a legjobb, úgy alszik, mint egy csecsemő, mert megtanulta, hogy a gazdagságnak semmi köze ahhoz, hogy van-e pénz a bankban.
Dicsőséges Atyám, imádkozom, hogy felfedezzem az igazi gazdagságot, amely már az enyém Krisztus Jézusban. Ámen.

Ray Pritchard
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Az Úr jelenléte
  2023-01-01 20:13:01, vasárnap
 
  Az Úr jelenléte

,,Amikor Jákób fölébredt álmából, ezt mondta: Bizonyára az ÚR van ezen a helyen, és én nem tudtam!" (1Mózes 28,16)

A puritánok hittek a mindig jelenlévő Istenben. Ó, hogy mindenütt érezzük Istent, a kicsiben és a nagyban egyaránt, a felkelésünkben és a leülésünkben, a kimenetelünkben és a bejövetelünkben. Nem tudok elképzelni áldottabb életet vagy a megdicsőült lélekkel rokonabb lelket, mint annak az embernek az elméje és szíve, aki Istenben él, aki tudja és érzi, hogy Isten mindig jelen van.
Ha személyes veszélyben vagy, vagy vihar közepén, vagy betegséggel nézel szembe, és hallod a hangot, amely azt mondja: "Bizony, az Úr van ezen a helyen", akkor tökéletesen megnyugszol. A szorongó levegő megtisztul, ha Ő ott van. Nem csaphat beléd villám, vagy ha mégis, akkor az öröm lesz. A vihar nem emészthet fel téged, és az éhes óceán sem nyelhet el, vagy ha mégis, az boldogság lesz, ha Isten ott van. Nem kell félni. Az idegesség gonoszság, amikor ,,az örök Isten a te menedéked, örökkévaló karjai tartanak. Kiűzte ellenségedet" (5Mózes 33:27).
Lehet, hogy nagy szegénységben élsz. Lehet, hogy a falaitok csupaszok és a berendezési tárgyaitok szűkösek. És mégis azt mondhatod: "Bizony az Úr itt van ezen a helyen." Emlékezz a régi keresztény felkiáltásra: "Mi, mindez, és az én Istenem jelen van velem?" Jobb a szegénység és érezni az Ő jelenlétét, mint a világ gazdagsága és nem tudni, hogy Ő itt van.
Néhányan közületek mély nyomorúságban vannak. Olyan nagyok a nehézségeitek, hogy nem tudjátok, hol lesz a vége, és mélyen levertek vagytok. De ne feledjétek: ,,Bizonyára az Úr van ezen a helyen".
Néhányan közületek rendkívüli feladatra vannak hivatva, és nem érzik magukat elég erősnek. Kövessétek ezt a hívást, mert az Úr biztosan ott van azon a helyen. Ő segíteni fog nektek. Az Ő karja nem lesz messze, ezért támaszkodjatok rá. Az Ő isteni ereje nincs messze, mert ,,bizonyára az Úr van ezen a helyen".

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Valódi emberség
  2023-01-01 07:24:35, vasárnap
 
  Valódi emberség

Ha csak azért vagy becsületes,
mert különböző érdekekből
fontos számodra az emberek
rólad alkotott véleménye,
távolról sem vagy megbízható.

Ha csupán azért vagy keresztény,
mert úgy érzed, ezzel jutsz tovább
a biztonságos jövő útján,
a kegyesség rád ragadt máza,
már az első szélvészben lehull.

Ha arcodon a kedves mosoly
csak jól begyakorolt protokoll,
és csak azért tartod fontosnak,
mivel enélkül nem boldogulsz,
messze vagy Isten országától.

Kereszténység, becsületesség,
csak úgy válnak igaz értékké,
ha a szívben lakozó Jézus
szeretete a hajtó erő,
mely motiválja tetteidet.

A keresztény ember mosolya
nem hamis, megtévesztő álarc;
Krisztus visszatükrözése az,
amely a szív mélyéből fakad,
és valódi emberséget ad.

Erdélyi László
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2022.12 2023. Január 2023.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 129 db bejegyzés
e év: 2155 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2107
  • e Hét: 35883
  • e Hónap: 65195
  • e Év: 252997
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.