Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gondolatfoszlányok őszi kirándulás alatt
  2013-09-30 22:46:53, hétfő
 
   
  Gondolatfoszlányok őszi kirándulás alatt

Most már tudom. A természet az, ami megihlet. Otthon, a betonfalak között csak a mindennapi gondokra tudok összpontosítani, de ahogy a természetbe kerülök, elindul bennem valami, amit nem is tudom, hogyan írhatnék le: kezdetben valami kellemes nyomást érzek a szív tájékán, mélyről felszabadul egy sejtés, hogy történni fog valami, majd szinte elemi erővel előtörnek az érzelmeim. Nem csoda, annyira szép az erdő, a hegyek, különösen ilyenkor, ősszel.





Fotó: Flickr.com


A domináns szín még mindig a zöld, de már itt-ott sárga és rozsdabarna koronájú fák kandikálnak ki az erdőből. Útközben eleredt az eső, de ez nemhogy rontott volna a kilátáson, hanem még sejtelmesebb szint kölcsönzött mindennek, ahogy a fák közül körözve felszállt a pára és úgy 10-05 méterrel az út fölött megállt és kíváncsian fürkészte az arra járó autókat. Gyerekkoromban (akkor is sokat kirándultam) úgy gondoltam, hogy ilyenkor, eső után kijönnek a kis erdei manók a barlangjukból, odúikból és szivarra gyújtanak, karikákat eresztenek, örvendenek annak, hogy felfrissült az erdő.

Annyira megkapó volt a látvány, hogy hangosan felkiáltottam: ,,Istenem, milyen szép vagy!".

Magam is elcsodálkoztam azon, mit mondtam. Isten szép? De hisz sose láttam. Vagy mégis? De hamar rájöttem, hogy a szívem mélyéből felszakadt csodálat tulajdonképpen valódi érzéseimet tükrözi, nem véletlen elszólás. Ugyanis, úgy gondolom, úgy érzem, hogy Isten valóban ott van mindenben: a sárguló erdőben, az egyenes derekú fenyőkben, a csipkés szélű kiálló sziklákban, a kanyargó folyóban, a hajladozó fűszálakban, és persze ott van valahol mélyen bennünk is. Mindegyikünkben. Nyelvtől, vallási beállítottságtól, becsületességtől, tudástól, gazdagságtól függetlenül. Ott van bennünk. Vagy mi vagyunk Benne. Nézőpont kérdése. Ezért van az, hogy a keleti népek mindenkit meghajlással köszöntenek, mert mindenkiben (még a tolvajban is) meglátják a benne lakozó Istent. Gyerekkorom vallásóráin Istent mindig szakállas öreg bácsiként írták le, emiatt nem is igazán tudtam elfogadni, hogy valóban létezik, hisz sosem láttam Őt a felhők mögül kikandikálni, belesni este a hálószobába, hogy jól mondom-e az imát, de még a templomban sem láttam a vasárnapi Istentiszteleten. Csak később, jóval később döbbentem rá egy pompás virágokkal teli tisztáson, hogy Istent nem a Földön kívül kell keresnem, hanem itt, mindenben és mindenkiben, és akkor már azt is megértettem, miért mondják azt Róla, hogy mindent lát, mindent tud rólunk, és azt is, hogy mindent megbocsát, ha képesek vagyunk mi is megbocsátani önmagunknak. Ő a lelkiismeretünk, a tanácsadónk (Akit persze nem mindig hallgatunk meg), az őrzőangyalunk, Ő az, aki mindenhova elkísér és meghallgat. Persze a válasza nem mindig tetszik, de akkor is Ő nem bosszúálló Isten, mint az Ótestamentumban, hanem szerető, gondoskodó Atya, ahogyan Jézus mondta. Mert hol is tartanánk már a rengeteg háború, levegő- és vízszennyezés, szintetikus élelmiszerek világában, ha Valaki féltő szeretettel nem vígyázna arra, nehogy mindent visszafordíthatatlanul elrontsunk.

A fennkölt látvány hatására ösztönösen is lassítottam, hogy tovább gyönyörködhessek a tájban. Nagy sebesen haladtak el balomon az autók, és azon tűnődtem, vajon ők nem látják ezt a csodát? Őket nem érintette meg a másodpercenként változó természet arca? Mind sietünk, rohanunk a pénz, a siker után, és halogatjuk azokat a dolgokat, amelyeket valóban meg szeretnénk tenni. De vajon lesz-e holnap, amikor majd magammal is törődhetek? Lesz-e annyi erőm, hogy egyszer ezt a mókuskereket megállítsam és azt tegyem, csakis azt, amit szeretnék, amiről úgy gondolom, hogy testemnek, lelkemnek jót tenne? Sosem tudhatjuk, mit hoz a következő perc, és minden egyes elhalasztott kívánságunk, vágyunk ott maradhat megvalósítatlan álomként az éterben.

Ilyen gondolatok jártak a fejemben, mikor elértem a Borszék előtti erdőt. Eszembe jutott, hogy pár évvel ezelőtt, egy nyári zápor után jártam itt utoljára. Akkor a nap is kisütött, és megvilágította az erdő mélyéből felszálló párapamacsokat. Az apró vízszemcséken megtört a fény, és a szivárvány színeiben tündökölt a kis ködgomolyag, olyan volt, mintha megannyi tündér táncolt volna a tisztáson. Megálltam, kiszálltam az autóból, és meglepetésemre a tündérek a patak csobogásának a ritmusára táncoltak, a dobpergést pedig a fákról lehulló vízcseppek szolgáltatták. Mintha megállt volna az idő, a tánc egyre lassúbbá vált, a patak vizének hangja visszhangozni kezdett és a faágak is a lágy ritmusra hajladoztak. Egy közeledő autó tülkölése elriasztotta a tündéreket és eltűnt a varázs. Érdekes, annyi mindent elfelejtettem, talán fontos dolgokat is, de ennek a pár percnek az emléke annyira élénken megmaradt, most is vissza tudom idézni, 8-9 év távlatából, a fenyőtüskéken csillogó vízcseppeket, a napsütötte mély völgyet és a rózsaszínű bárányfelhők mögül felragyogó napsugarakat. Az ilyen élmények örökre megmaradnak, talán a síron túl is. Az biztos, hogy felhalmozott ,,kincseinket", házat, pénzt, hírnevet nem visszük magunkkal, de szerintem ezeket az erős érzéseket, emlékeinket igen. Talán tudásunknak is egy részét, azt, ami valóban fontos, és amit bármikor fel tudunk idézni.

Az ősz, vidám színei ellenére valahogy a közeledő elmúlásra emlékeztet, talán emiatt ennyire borongósak a gondolataim is. A természet is megöregszik, és nemsokára téli álmát alussza. De a téli pihenő után újra ébred, újra kivirágzik, és ez reményt ad számunkra is, hogy az elmúlás után valamikor majd újrakezdhetjük és megvalósíthatjuk elszalasztott álmainkat. Mert akkor hátha könnyebb lesz. Akkor majd lehet okosabbak leszünk és nem szalasztjuk el a lehetőséget. De vajon valóban lesz újrakezdés? Vajon érdemes addig várni? Miért nem teszem meg most, amikor itt vagyok és megtehetem? Talán azért, mert félek élni, és emiatt mindenféle kifogást kitalálok, hogy elodázhassam az életemet. Ehelyett mások életét próbálom élni azzal, hogy az ő elvárásaiknak próbálok megfelelni. A szüleimét, tanáraimét, barátaimét. Nem azért születtem, hogy az ÉN életem éljem?

Szerencsémre megérkezem és nem kell válaszolnom a bensőmből fakadó kérdésekre. Még egy kis időre elodázhatom az élet oly fontos kérdéseit, hogy vajon miért is születtem, mi az életfeladatom és hova megyek majd, ha világomnak vége szakad. Lesz-e számonkérés? És lesz-e újrakezdés, ahogyan minden reggel új nap indul, minden tél után újra feléled a természet és elölről kezd mindent?

Kovács Judit

Forrás:filantropikum.com
 
 
0 komment , kategória:  Írások  
Címkék: istentiszteleten, becsületességtől, gyönyörködhessek, megvalósíthatjuk, beállítottságtól, mindegyikünkben, összpontosítani, megvalósítatlan, lelkiismeretünk, másodpercenként, ótestamentumban, gyerekkoromban, párapamacsokat, elcsodálkoztam, újrakezdhetjük, meglepetésemre, megvilágította, tulajdonképpen, vízszennyezés, visszhangozni, felkiáltottam, elfelejtettem, elvárásaiknak, fenyőtüskéken, barlangjukból, filantropikum, őrzőangyalunk, elszalasztott, vízszemcséken, szolgáltatták, életfeladatom, felhalmozott, szerencsémre, kikandikálni, sejtelmesebb, vízcseppeket, betonfalak között, mindennapi gondokra, természetbe kerülök, szív tájékán, domináns szín, arra járó, szívem mélyéből, sárguló erdőben, egyenes derekú, csipkés szélű, kanyargó folyóban, hajladozó fűszálakban, keleti népek, benne lakozó, felhők mögül, vasárnapi Istentiszteleten, Kovács Judit,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ne feledjük: a föld jóval több...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szent-Györgyi Albert gondolata  Cicus virággal  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép álmokat!  ...és mégis ráismersz  Könnyáztatta asszonysorsok  Szép álmokat!  Ne feledjük: a föld jóval több...  Március  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Facebookon kaptam  Sajnos ezt elBalogozták  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Dóró Sándor: Ma  Facebookon kaptam  Akinek vaj van a fején...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  ...és mégis ráismersz  Könnyáztatta asszonysorsok  A nemzet csak akkor...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten áldja  A tékozló és Isten gondviselés...  Alvó kislány  Üdvözöllek az oldalamon  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Síró nő  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  ...és mégis ráismersz  Jó éjszakát  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Nem mindegy  Szép estét kedves látogatóimna...  Minden jónak végeszakad egysze...  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  A nemzet csak akkor...  Rochefoucauld - a bölcs  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét  Esti kép  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Isteni zsebkendők  Aztán itt van egy másik szerep...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fújjad márciusi szél . . .  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Alvó baby  A tékozló és Isten gondviselés...  Könnyáztatta asszonysorsok  A csonk és a facsemete  Isteni zsebkendők  Facebookon kaptam  mindent a népért...  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A kávé  Ted Engstrőm gondolata  Szent-Györgyi Albert gondolata  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Az ünnepről  Egyet értesz?  Március  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  képre írva Március 15 -re emlé...  Sajnos ezt elBalogozták  Március  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Könnyáztatta asszonysorsok  Meghitt estéken . . . 
Bejegyzés Címkék
betonfalak között, mindennapi gondokra, természetbe kerülök, szív tájékán, domináns szín, arra járó, szívem mélyéből, sárguló erdőben, egyenes derekú, csipkés szélű, kanyargó folyóban, hajladozó fűszálakban, keleti népek, benne lakozó, felhők mögül, vasárnapi Istentiszteleten, pompás virágokkal, rengeteg háború, fennkölt látvány, másodpercenként változó, siker után, mókuskereket megállítsam, következő perc, nyári zápor, erdő mélyéből, apró vízszemcséken, szivárvány színeiben, patak csobogásának, ritmusára táncoltak, dobpergést pedig, fákról lehulló, tánc egyre, patak vizének, lágy ritmusra, közeledő autó, emléke annyira, fenyőtüskéken csillogó, napsütötte mély, rózsaszínű bárányfelhők, ilyen élmények, erős érzéseket, közeledő elmúlásra, téli pihenő, elmúlás után, bensőmből fakadó, istentiszteleten, becsületességtől, gyönyörködhessek, megvalósíthatjuk, beállítottságtól, mindegyikünkben, összpontosítani, megvalósítatlan, lelkiismeretünk, másodpercenként, ótestamentumban, gyerekkoromban, párapamacsokat, elcsodálkoztam, újrakezdhetjük, meglepetésemre, megvilágította, tulajdonképpen, vízszennyezés, visszhangozni, felkiáltottam, elfelejtettem, elvárásaiknak, fenyőtüskéken, barlangjukból, filantropikum, őrzőangyalunk, elszalasztott, vízszemcséken, szolgáltatták, életfeladatom, felhalmozott, szerencsémre, kikandikálni, sejtelmesebb, vízcseppeket, megbocsátani, meghajlással, gazdagságtól, elhalasztott, bárányfelhők, élelmiszerek, elriasztotta, elodázhassam, mókuskereket, napsugarakat, csobogásának, megállítsam, gondolataim, megmaradnak, lehetőséget, emlékeinket, tudásunknak, mindenkiben, megértettem, vallásóráin, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 208
  • e Hét: 610
  • e Hónap: 6192
  • e Év: 122845
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.