|
2015-03-31 22:05:16, kedd
|
|
|
|
|
|
Sonka és sajt - Pármából
Néha elővesznek valamelyik TV csatornán egy régi-régi filmet. A Pármai kolostort láttam a napokban... Itthon az ötvenes években óriási siker volt, Stendhal regényéből készült, a feledhetetlen, sajnos nagyon fiatalon elhunyt Gérard Philipe főszereplésésével.
Én akkor találkoztam először ezzel a városnévvel: Párma. De még nem tudtam, hogy milyen gasztronómiai jelentősége van. Ma már persze közismert két világhírű terméke, a városban és környékén előállított sonka és sajt révén.
Kedves kis város Itália északi részének közepe táján, nagyon szép középkori városrésszel, gyönyörű dómmal és keresztelő kápolnával, de mivel ilyen nagyon sok van abban az országban, nem árasztják el nyáron sem a turisták. Aki mégis odamegy, elsősorban a gyomra miatt teszi. Tele van a város jobbnál jobb, kisebb-nagyobb vendéglőkkel, ahol kitűnően főznek. És innen és környékéről származik a parmezán sajt és a pármai sonka.
A szemet is gyönyörködteti a pármai sonka
Meg egy harmadik világhíresség. Itt van a székhelye a Barilla tésztagyárnak, mint ilyen, a legnagyobb és leghíresebb Olaszországban - és a világon. Talán még emlékezünk a híres reklámra, ahol Steffi Graf - jobb híján - a teniszütőjével szűri le a megfőtt Barilla tésztát.
Link
A pármai sonka
A pármai sonka szigorú szabályok szerint készül. Már az ókorban, régen, a hűtőszekrény feltalálása előtt rájöttek, hogy a meleg éghajlaton is lehet élelmiszert tartósítani. A pármai sonkánál ez levegőn való szárítással történik, előtte enyhe sózással. Semmi más fűszer, ízfokozó, színező vagy egyéb kémiai anyag nem kerülhet bele. A sertések, amelyek combjaiból a sonka készül, csak bizonyos fajták és csak a környékről lehetnek, táplálékuk is szigorúan meghatározott (a legenda szerint parmezán sajt héját is eszik!). A vágásnál legalább 150 kilósak kell lenniük.
A vágás után következik a sómester munkája (igen, ez egy külön szakma), kevés tengeri sóval kézzel bedörzsöli a sonkát. 100 napig szívja magába a sót a hús, majd következik a legalább egy éves szárítás, nagy termekben, pontosan kiszámított levegőkeringéssel. Egy kész sonka súlya csonttal kb. 10 kg, mindegyiken pecsét jelöli az eredetiséget.
Pármai sonka és sárgadinnye, a klasszikus páros
Enni nagyon sok formában lehet, hideg sonkaként, de akár melegen is, például 2-3 darab megfőtt spárgát összekötve egy szelet sonkával és így még kicsit sütve. Manapság legnépszerűbb előételként, sárgadinnyével fogyasztani. Az édes dinnye kitűnően ellensúlyozza a sonka enyhén sós, húsos ízét. Az olaszok nem is igen esznek sárgadinnyét magában, csak úgy gyümölcsként, azt gondolják róla, azért lett teremtve, hogy a pármai sonkának legyen kísérője.
Nem olcsó mulatság a parmezán, de nagyon karakteres, így kevés is elég belőle
A parmezán
A másik csodás élelmiszer Párma környékéről a parmezán sajt. Már Boccaccio is említi a Dekameronban, és ma is hasonlóan készül, mint a középkorban.
Szintén szigorú szabályokat kell betartani, csak az ellenőrzött helyi tehenek tejéből készülhet. 16 liter tej szükséges 1 kiló sajt előállításához. Minimum 1, de általában 2-3 évig érnek a kocsikerék méretű sajtok, súlyúk 40 kiló körül van a végén.
Mindenki ismeri a reszelt parmezánt, amit a megfőtt tésztára szórunk. Az elnevezés annyira népszerű, hogy ma már sajnos így hívják a készen, zacskóban árult, inkább fűrészporra, mint sajtra emlékeztető valamit is. Aki egyszer kipróbálja a frissen reszelt parmezánt, örökre híve marad.
Reszelhetjük is, de vékonyra szeletelve is isteni
Tésztán kívül salátákra is lehet tenni, ilyenkor reszelés helyett hajszálvékony lapocskákat vágunk zöldséghámozóval. És lehet egyszerűen csak sajtként enni. Az olaszok - ebben a formában - általában körtével együtt eszik (még egy filmemlék: A nagy zabálásban, ahol mindent befalnak, ami finom és drága, ott is előfordul).
És csak magában is lehet enni, de úgy kicsit száraz... érdemes ilyenkor egy pohárka száraz vörösbort is elkortyolni hozzá.
Mozzarella
Forrás: Mindmegette.hu -- MOZZARELLA MORFONDÍROZÁSAI (BLOG)
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: zöldséghámozóval, morfondírozásai, sárgadinnyével, olaszországban, teniszütőjével, gyönyörködteti, előállításához, meghatározott, feledhetetlen, legnépszerűbb, gasztronómiai, tésztagyárnak, világhíresség, ellensúlyozza, hajszálvékony, vendéglőkkel, eredetiséget, sárgadinnyét, gyümölcsként, hűtőszekrény, városrésszel, reszelhetjük, dekameronban, emlékeztető, fogyasztani, fűrészporra, előételként, környékéről, városnévvel, mindmegette, szabályokat, előállított, élelmiszert, leghíresebb, tartósítani, sárgadinnye, régi-régi filmet, ötvenes években, gyomra miatt, város jobbnál, parmezán sajt, pármai sonka, harmadik világhíresség, híres reklámra, teniszütőjével szűri, megfőtt Barilla, hűtőszekrény feltalálása, meleg éghajlaton, pármai sonkánál, sonka készül, legenda szerint, vágásnál legalább, Gérard Philipe, Steffi Graf, MOZZARELLA MORFONDÍROZÁSAI,
|
|
|
|
régi-régi filmet, ötvenes években, gyomra miatt, város jobbnál, parmezán sajt, pármai sonka, harmadik világhíresség, híres reklámra, teniszütőjével szűri, megfőtt Barilla, hűtőszekrény feltalálása, meleg éghajlaton, pármai sonkánál, sonka készül, legenda szerint, vágásnál legalább, vágás után, sómester munkája, külön szakma, éves szárítás, kész sonka, klasszikus páros, szelet sonkával, sonka enyhén, pármai sonkának, másik csodás, ellenőrzött helyi, kocsikerék méretű, reszelt parmezánt, megfőtt tésztára, elnevezés annyira, frissen reszelt, nagy zabálásban, pohárka száraz, zöldséghámozóval, morfondírozásai, sárgadinnyével, olaszországban, teniszütőjével, gyönyörködteti, előállításához, meghatározott, feledhetetlen, legnépszerűbb, gasztronómiai, tésztagyárnak, világhíresség, ellensúlyozza, hajszálvékony, vendéglőkkel, eredetiséget, sárgadinnyét, gyümölcsként, hűtőszekrény, városrésszel, reszelhetjük, dekameronban, emlékeztető, fogyasztani, fűrészporra, előételként, környékéről, városnévvel, mindmegette, szabályokat, előállított, élelmiszert, leghíresebb, tartósítani, sárgadinnye, feltalálása, szárítással, találkoztam, jelentősége, ellenőrzött, középkorban, elkortyolni, kiszámított, lapocskákat, mindegyiken, táplálékuk, regényéből, mozzarella, egyszerűen, következik, klasszikus, keresztelő, élelmiszer, elsősorban, legnagyobb, bedörzsöli, összekötve, szeletelve, elővesznek, éghajlaton, emlékezünk, kocsikerék, kipróbálja, zabálásban, valamelyik, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3421
- e Hét: 12924
- e Hónap: 26829
- e Év: 156536
|
|
|