Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tél a tavaszban: joghurttorta
  2015-04-11 23:30:19, szombat
 
   
  Tél a tavaszban: joghurttorta

Ezúttal nem sütemény, hanem ,,csak" egy édesség lesz a desszert. Tűzhelyeket elzárni, hűtőszekrényt feltekerni, jön a joghurttorta! Csupa fehérség, ha úgy tetszik, emlékmű a télnek: joghurt, tejszín, cukor, meggy - ja, ez utóbbi piros, de kellett valami más szín is, különben nem találom meg a hűtőben a tortát. :)

Sokáig halogattam a zselatinnal való találkozást, ugyanis féltem tőle. Na nem attól, hogy megesz, hanem mert olyan ,,kínainak" tűnt ez az okkerszínű dara, amit először fel kell főzni, utána langyosra hűteni, hogy aztán ehető cementként mindenbe belekössön, amihez hozzákeverik. Viszonyunkban a joghurttorta receptje jelentette a fordulópontot: annyira csábító volt a fotón, hogy kénytelen voltam közelebbi kapcsolatba kerülni a zselatinnal, lévén ez az egyik hozzávaló. Örömmel jelentem: nem harap. De tényleg!





Ennyi épp elég lesz, macikám!

Volt egy másik mumus, a tejszín. Néhány hónapja ugyanis megpróbáltam habot verni belőle - talán tiramisuhoz? -, ám a művelet során a halmazállapot-változás legkisebb jelét sem sikerült felfedeznem rajta. Később aztán olvastam, hogy ilyenkor a tejszínt fagypont közelébe kell hűteni, különben hiába minden. Nos, az enyém szobahőmérsékletű volt... Immár ezen ismeret birtokában olyan kemény habot sikerült vernem a joghurttortához, hogy alig bírtam masszásítani. :)

Beszámolóm a 2. számú joghurttortáról szól. Noha néhány, elsősorban a külcsínt érintő apróságtól eltekintve az elsőként készülttel is elégedett voltam, a második már tényleg szépre sikerült, így inkább ezt mutogatom. Íme a sztori - ne legyen senkinek mumusa ez a remek édesség!





Joghurttorta ide vagy oda, itt a tavasz!

Joghurttorta őzgerincben

Hozzávalók egy 33x10-es nagy őzgerincformához:
5 dl normál natúr joghurt
2 dl 30%-os zsírtartalmú dobozos habtejszín
6 evőkanál kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
1 tasak (25 gr) zselatinpor
20-25 dkg magvalt meggy, cseresznye vagy bogyós gyümölcs (pl. ribiszke, málna), április lévén befőtt vagy fagyasztott. :)
vaj vagy fólia

A díszítéshez:
csokireszelék, habrózsa vagy amit akartok :)





Már őzgerinc nélkül

Fényképezőgép az első joghurttorta lefotózásához :)

Elkészítés: A tejszínt egy éjszakára tegyük a frizsider leghidegebb pontjára. (Én ezután még egy órára átköltöztettem a fagyasztóba, a biztonság kedvéért.) Ha fagyasztott gyümölcs lesz a töltelék, azt viszont előző este vegyük ki a fagyasztóból, és egy edénybe öntve szobahőmérsékleten engedtessük fel.

Másnap egy nem tapadós, nagyobb lábosban keverjük össze a cukrokat a zselatinnal, öntsük rá a joghurtot, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Amint forrni kezd, vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni!





Ha forrni kezd, le vele!

Míg hűl, készítsük elő a formát és verjük fel a tejszínt. Előbbinek két módja van: vagy kivajazzuk, vagy kibéleljük frissen tartó fóliával. Én először a vajazást választottam, de mivel kissé nehezen sikerült kicsalogatni a tortát az őzgerincből, most inkább fóliáztam (csak arra ügyeljünk, hogy lazán, gyűrődésmentesen terítsük a formába, különben ráncos lesz a torta, s itt nem segít a felvarrás). :)

A tejszín felveréséhez előkerestem a kézi habverőt. Érdekes, hogy a tojásfehérjével ellentétben a tejszín lassan, szinte észrevétlenül (bár kissé fröcsögősen) alakul habbá, de keménységben simán lekörözi azt. Mindenesetre ne verjük túl.





...mint Katiban a gyerek :)

Az első tortámnál sokat tipródtam azon, hogy a fagyasztott meggyet felengedjem-e, mielőtt a keverékbe dobom, mert pró és kontra véleményeket egyaránt olvastam erről. Végül úgy döntöttem, hogy mivel bizonyára sok levet ereszt - így is lett -, inkább kiolvasztom és leszűröm. (A szűrleményt természetesen megittam). A blogos tortához befőttet vettem - magozottat -, de ezt is jól leszűrtem, a levét pedig, ugyancsak jóízűen, megittam. :)





Piros, pozsgás




Kukucs, hová tűntetek?

Ha kézmelegre hűlt a joghurt (tovább nem szabad várni, mert szilárdulni kezd), öntsük a felvert tejszínhabra, és alaposan, de vigyázva keverjük össze vele. Legcélszerűbb, ha fakanállal mintegy szétnyomkodjuk a habot a joghurtban. Ezután a massza felét öntsük az előkészített őzgerincbe, majd potyogtassuk bele a lecsepegtetett gyümölcsöt. Végül öntsük rá a maradék masszát, és tegyük a hűtő leghidegebb polcára. Sajnos néhány órára el kell búcsúznunk tőle, ennyi ideig tart ugyanis, míg Zsela Tina rezgős joghurttortát szilárdít joghurtkrémünkből. A legjobb, ha egy éjszakát hűlni hagyjuk (pompás édesség lesz a reggelihez).





Frissen sült, akarom mondani hűlt

A kiborítás következik (bár lehet, hogy minket is kiborítanak a családtagok, ha éjszaka rájártak a tortára). Ennek legegyszerűbb módja, hogy tiszta tálcát fektetünk az őzgerinc nyitott felére, majd hirtelen mozdulattal megfordítjuk az alkalmi tákolmányt (a tálcát közben szorosan az őzgerinchez nyomjuk). Ezután a gerincet egyszerűen leemeljük a tortáról (lehet, hogy picit ütögetni kell, hogy elváljék tőle). A folpackot kidobjuk, a gerincet a mosogatóba tesszük. :)





Ez a biztonsági kamera képe - malacka lopja a tortát. :)

Remélem, Önöknek is tetszik a végeredmény. Gyorsan fotózzák le a rudat, mielőtt széthordja a család! A szeleteléshez fűrészfogú kést javaslok (könnyebben megbirkózik a gyümölcsdarabokkal). Elvileg lehet díszíteni habrózsával, csokireszelékkel stb., de szerintem olyan tetszetős, hogy kár volna felcicomázni. A fehér, rezgős krém a pirosló meggyszemekkel kellően fotogén enélkül is. Az íze pedig...? Inkább nem fájdítom a szívüket, készítsék el mihamarabb!






Jó étvágyat!

Ui.: Ne feledjék, a kész joghurttorta hűtőben tárolandó!

Pistuc

Forrás: Mindmegette.hu -- Tűpróba (blog)
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: gyűrődésmentesen, csokireszelékkel, őzgerincformához, tojásfehérjével, joghurttortához, joghurttortáról, szétnyomkodjuk, átköltöztettem, meggyszemekkel, lecsepegtetett, legegyszerűbb, viszonyunkban, kristálycukor, lefotózásához, észrevétlenül, természetesen, legcélszerűbb, fényképezőgép, csokireszelék, joghurttortát, hűtőszekrényt, fordulópontot, szeleteléshez, halmazállapot, fagyasztóból, véleményeket, felcicomázni, megfordítjuk, joghurttorta, keménységben, választottam, felveréséhez, folyamatosan, megpróbáltam, mindenesetre, tejszínhabra, édesség lesz, zselatinnal való, okkerszínű dara, joghurttorta receptje, egyik hozzávaló, másik mumus, művelet során, tejszínt fagypont, enyém szobahőmérsékletű, külcsínt érintő, elsőként készülttel, sztori –, remek édesség, 33x10-es nagy, első joghurttorta, éjszakára tegyük, Zsela Tina,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Png ház  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Png virág  Reggel van  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Png fotel  Kaffka_Margit  Akarat  Esti kép  Leonardo da Vinci gondolata  Hogy lehet megtartani  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Szép estét  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akarat  Hogy lehet megtartani  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Csak a fogyatkozás látható  Egy maradéktalanul uralt világ  Alázat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Adakozás  Facebookon kaptam  Png férfi  Szép napot kívánok  képre írva  Soha ne kedvezz...  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  Esti kép  Rátalálsz  Esti kép  A másik dolog,  Mi lenne ha  Rátalálsz  Adakozás  Png virág  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Albert Einsteinről  Tanuld meg ezt a versemet  Ágai Ágnes – Csendélet  A kételkedés kezelése  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Nagyon különös  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  képre írva  Julian Brass gondolata  Egy maradéktalanul uralt világ  képre írva  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  210 éve született a SZÓZAT meg...  Kerüld el az evangélium örömén...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kaffka_Margit  Png rózsa csokor  Popper Péter szavai  Png férfi  Szabolcska Mihály – Ákác...  Makszim Gorkij gondolata 
Bejegyzés Címkék
édesség lesz, zselatinnal való, okkerszínű dara, joghurttorta receptje, egyik hozzávaló, másik mumus, művelet során, tejszínt fagypont, enyém szobahőmérsékletű, külcsínt érintő, elsőként készülttel, sztori &#8211, remek édesség, 33x10-es nagy, első joghurttorta, éjszakára tegyük, frizsider leghidegebb, órára átköltöztettem, biztonság kedvéért, edénybe öntve, vajazást választottam, tejszín felveréséhez, kézi habverőt, tojásfehérjével ellentétben, tejszín lassan, első tortámnál, fagyasztott meggyet, keverékbe dobom, szűrleményt természetesen, blogos tortához, levét pedig, felvert tejszínhabra, massza felét, előkészített őzgerincbe, lecsepegtetett gyümölcsöt, maradék masszát, hűtő leghidegebb, éjszakát hűlni, kiborítás következik, őzgerinc nyitott, alkalmi tákolmányt, tálcát közben, őzgerinchez nyomjuk, gerincet egyszerűen, folpackot kidobjuk, mosogatóba tesszük, biztonsági kamera, szeleteléshez fűrészfogú, pirosló meggyszemekkel, kész joghurttorta, gyűrődésmentesen, csokireszelékkel, őzgerincformához, tojásfehérjével, joghurttortához, joghurttortáról, szétnyomkodjuk, átköltöztettem, meggyszemekkel, lecsepegtetett, legegyszerűbb, viszonyunkban, kristálycukor, lefotózásához, észrevétlenül, természetesen, legcélszerűbb, fényképezőgép, csokireszelék, joghurttortát, hűtőszekrényt, fordulópontot, szeleteléshez, halmazállapot, fagyasztóból, véleményeket, felcicomázni, megfordítjuk, joghurttorta, keménységben, választottam, felveréséhez, folyamatosan, megpróbáltam, mindenesetre, tejszínhabra, zsírtartalmú, hozzákeverik, kicsalogatni, potyogtassuk, előkészített, masszásítani, zselatinnal, tiramisuhoz, őzgerincben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1424
  • e Hét: 16296
  • e Hónap: 30201
  • e Év: 159908
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.