Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Zsázsa, a tavasz fűszere
  2018-04-26 23:48:12, csütörtök
 
   
  Zsázsa, a tavasz fűszere

A zsázsa a tavasz érkeztével hamar megjelenik. Mustáros-tormás ízével tökéletesen illik a húsvéti ünnepkör ételeihez, de ünneptől függetlenül is nyugodtan fogyaszthatjuk ezt az aromás és igen egészséges növényt.

A zsázsa Délnyugat-Ázsiában őshonos és már régóta kedvelt fűszernövény. A zsázsa nyomaira számos indoeurópai nyelvben rátalálhatunk, de Xenophón görög katonaorvos leírásaiban is nyomára bukkanhatunk, aki a perzsák fontos élelmiszereként írja le. A perzsákon kívül az egyiptomiak, a görögök, a spártaiak és természetesen a rómaiak is kedvelték csípősségét, a spártaiak kenyérrel ették a friss hajtásokat, a rómaiak előszeretettel fogyasztották salátákban, s az ünnepi alkalmak fogásaiban is gyakorta megtalálható volt a zsázsa.

A római mezőgazdász és író, Lucius Julius Moderatus Columella a De re rustica könyvfolyamának 9. kötetében hosszabban ír a kerti zsázsáról, tanácsot adva, hogy mikor vessük, hogyan kezeljük és mikor arassuk.




A zsenge, friss hajtásokban rengeteg íz és egészség van

A perzsa indulás és a római népszerűség után nem meglepő, hogy a középkorban főleg a mediterrán, spanyol vidékeken volt ismert és kedvelt a zsázsa. A középkor andalúz agronómusai előszeretettel foglalkoztak a zsázsával, megosztva tudásukat az olvasókkal. Írásaikból arra is fény derül, hogy a középkorban gyógynövényként is számon tartották. Maimodinész, a középkor egyik leghíresebb rabbijának orvosi feljegyzéseiben is találkozhatunk a kerti zsázsa jótékony tulajdonságaival. A zsázsát ekkortájt skorbut elleni szerként alkalmazták, és serkentő hatását is dicsérték.

Ibn al-Awwam arab mezőgazdász szerint a zsázsa rovarcsípések ellen is használható, sőt a rovarok riasztására, távol tartására is alkalmas. Más szerzők étvágyserkentésre, gyomorpanaszok kezelésére, egyéb emésztőrendszeri probléma kezelésére is ajánlja a kerti zsázsát. Ezen kívül a zsázsa magjait - az ókori Rómához hasonlóan - Iránban és Marokkóban afrodiziákumként használták, Abesszíniában olajat sajtoltak belőle, Eritreaban pedig festékalapanyagként alkalmazták.





A legegyszerűbb ételt is tavasziassá teszi a friss zsázsa

A középkorban azért nem csak gyógyszerként használták a zsázsát. Akárcsak a rómaiaknál, a középkori úri asztalokon is gyakorta helyt kapott a zsázsa, aromás, enyhén csípős ízének köszönhetően.

Gabriel Alonso de Herrera spanyol agrármérnök írásaiból tudni, hogy a XV. századra a kerti zsázsa igen széles körben fogyasztott zöldséggé vált Kasztíliában. A zsázsamagok Angliában is népszerűvé váltak, csípősségük okán a szegény ember borsa néven emlegették. A XVI. században az Újvilágban is megjelent a zsázsa, s Kasztília után már egész Spanyolországban és Franciaországban igen elfogadottá és kedveltté vált.





A csírákhoz hasonlóan rengeteg jó tulajdonsága és karakteres íze van a zsázsának

A kerti zsázsa magas C-vitamin tartalommal bír, emellett még A-, E- és K-vitamin is található benne. Ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható: található benne kén, króm, kálium, mangán, magnézium és kalcium. Magas a vas- és a fehérjetartalma, éppen ezért ideális élelmiszer terhes- és szoptatós anyukák számára is. Torokfájás, asztma és fejfájás esetén érdemes néhány magot elrágni, hogy enyhüljenek a tünetek. Ezen kívül a zsázsa olyan vegyületet is tartalmaz, amely bizonyítottan segít leküzdeni a fogszuvasodás okozó baktériumot.

Zsázsa vásárlásakor egészséges, dús, zöld levelű növényt vegyünk, olyat, amelyen nincs nyoma száradásnak, nem koszos és nincs elszíneződve. Legjobb, ha frissen fogyasztjuk, de dobozba zárva, hűtőben tartva néhány napig eláll. Ha igazán friss zsázsára vágyunk, akkor legegyszerűbb, ha magunk termesztjük otthon.





Egyszerűen csíráztatható otthon is a finom, karakteres zsálya

A zsázsát nyersen használjuk, leggyakrabban szendvicsek és saláták ízesítésére, gazdagítására, de krémlevesekhez, főzelékekhez is adható. A zsázsa nagyon jó társa a túrós, tojásos fogásoknak, mustáros-tormás ízének köszönhetően a húsvéti asztalon is jó helye lehet. Keverhetjük különféle öntetekbe, olajokba, illetve nyugodtan ízesíthetünk vele különféle krémeket is. A főtt fogásokhoz csak tálaláskor adjuk hozzá, így textúráját és beltartalmát is teljes egészében meg tudja őrizni.





Húsvéti asztalra készülhet zsályás, elcsipegethető dekoráció is

A zsázsa otthoni termesztése könnyen megoldható: táptalaj nélkül, vizes környezet biztosításával is nevelhetünk saját zsázsát. A nedvesített papírtörlőre vagy vattára szórt zsázsamagok hamar kicsíráznak, s ha elérik a kívánt magasságot, semmi más dolgunk nincs, mint egy konyhai ollóval levágni a zsenge hajtásokat.

A zsázsa friss hajtásait együk, a teljesen kifejlődött levél már nem igazán finom. A csíráztatásnál arra ügyeljünk, hogy a földbe vagy itatósra elvetett magokat az első néhány napban sötét helyen tároljuk, de legegyszerűbb, ha a zsázsának otthont adó edényt lefedjük, s csak akkor engedünk nagyobb mennyiségű napfényt a növénynek, amikor már megjelentek a levelei. Ha folyamatos zsázsatermést szeretnénk magunknak biztosítani, akkor 10-12 naponta újabb adag magot kell elvetnünk.

Abban az esetben, ha több zsázsánk teremne, mint amennyit fel tudunk használni, nyugodtan le is fagyaszthatjuk a hajtásokat.





Leggyakrabban szendvicsbe kerül a zsázsa, de salátákat is nagyon fel tud dobni

Zsázsás zöldségkrémleves

Hozzávalók:
2 l zöldségalaplé
1 nagyobb szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
3 közepes krumpli
1 dl tejszín

frissen őrölt fekete bors
friss zsázsa

Elkészítés: A póréhagymát és a fokhagymát vékony karikákra vágom. A hagymát kis olajon üvegesre dinsztelem, s amikor már majdnem jó, hozzáadom a szintén felaprított fokhagymát, majd a kis kockákra vágott krumplit is. Felöntöm az alaplével, és addig főzöm, amíg a krumpli meg nem puhul. A végén hozzáadom a zsázsát és a tejszínt, majd botmixerrel elkrémesítem.





Sose főzzük, mindig csak a legvégén adjuk a zsázsát az ételhez

Zsázsás tojássaláta

Hozzávalók:
6 tojás
4 evőkanál majonéz
1 fej vöröshagyma

frissen őrölt fekete bors
friss zsázsa

Elkészítés: A tojásokat lobogó vízbe teszem, és 9 percig főzöm. Ezután hideg víz alá tartom az edényt, és hagyom, hogy a tojások is kihűljenek. Lehántom a héjukat, és a tojásszeletelő lantjával egyszer, kétszer, háromszor felvágom. Közben mindig fordítok rajta, s ha ügyesen csináltam, akkor pont apró kockákra fog széthullani az egész. Ezt még ötször megismétlem. A tojásmorzsát tálba teszem, majd hozzáadom az apróra vágott hagymát, finoman sózom, borsozom, majonézt és zsázsát adok hozzá, majd elkeverem.

WESSELY MÁRTA - Zöldfűszer

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: tulajdonságaival, zöldségkrémleves, afrodiziákumként, emésztőrendszeri, spanyolországban, franciaországban, élelmiszereként, fehérjetartalma, gyógynövényként, könyvfolyamának, feljegyzéseiben, elhanyagolható, fagyaszthatjuk, tojásszeletelő, előszeretettel, elcsipegethető, biztosításával, fogyaszthatjuk, krémlevesekhez, gyomorpanaszok, csíráztatásnál, találkozhatunk, legegyszerűbb, leggyakrabban, bizonyítottan, gazdagítására, zsázsatermést, abesszíniában, csíráztatható, zöldségalaplé, rovarcsípések, rátalálhatunk, természetesen, fogszuvasodás, gyógyszerként, fogyasztották, tavasz fűszere, tavasz érkeztével, húsvéti ünnepkör, zsázsa nyomaira, perzsák fontos, perzsákon kívül, spártaiak kenyérrel, friss hajtásokat, rómaiak előszeretettel, ünnepi alkalmak, római mezőgazdász, kerti zsázsáról, perzsa indulás, római népszerűség, középkorban főleg, középkor andalúz, Lucius Julius Moderatus Columella, Gabriel Alonso, WESSELY MÁRTA,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Elköszönt  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Még csak most kezdődik a nap  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Nagyi telefonál  Paul David Tripp Április 21  Nem számIt  Kerüld el az evangélium örömén...  Akik bántanak téged  Szép estét kedves látogatóimna...  Png cica  Facebookon kaptam  Alázat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Kellemes délutánt kívánok  Julian Brass gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Szép estét  Próbálj meg ...  Fehér virág  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  Mi lenne ha  képre írva  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Egy maradéktalanul uralt világ  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Irgalom és ítélet  Png kutya  Png fotel  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Lóhere  Egy lelki imádság  Png csokor  Bertolt Brecht -től idézet  A televizió nem a kultúrát kép...  Alázat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép estét kedves látogatóimna...  A sors  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Csak a fogyatkozás látható  Reménység és erő Krisztustól e...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam Krisztinától  Neked tudnod kell  Őrizkednünk kell...  Szép estét kedves látogatóimna...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Leonardo da Vinci gondolata  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Png kutya  s immár én is felragyogva, ért...  Sokan azt tartják  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Kövesd a cowboyt!  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Krisztinától  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Nem méltó hozzád  Radikális szeretet  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
tavasz fűszere, tavasz érkeztével, húsvéti ünnepkör, zsázsa nyomaira, perzsák fontos, perzsákon kívül, spártaiak kenyérrel, friss hajtásokat, rómaiak előszeretettel, ünnepi alkalmak, római mezőgazdász, kerti zsázsáról, perzsa indulás, római népszerűség, középkorban főleg, középkor andalúz, középkorban gyógynövényként, középkor egyik, kerti zsázsa, zsázsát ekkortájt, zsázsa rovarcsípések, rovarok riasztására, kerti zsázsát, zsázsa magjait, ókori Rómához, legegyszerűbb ételt, friss zsázsa, középkorban azért, zsázsamagok Angliában, szegény ember, csírákhoz hasonlóan, zsázsa olyan, fogszuvasodás okozó, zsázsát nyersen, zsázsa nagyon, húsvéti asztalon, főtt fogásokhoz, zsázsa otthoni, nedvesített papírtörlőre, kívánt magasságot, konyhai ollóval, zsenge hajtásokat, zsázsa friss, teljesen kifejlődött, csíráztatásnál arra, földbe vagy, első néhány, zsázsának otthont, fokhagymát vékony, szintén felaprított, végén hozzáadom, legvégén adjuk, tojásokat lobogó, tojásszeletelő lantjával, tojásmorzsát tálba, apróra vágott, tulajdonságaival, zöldségkrémleves, afrodiziákumként, emésztőrendszeri, spanyolországban, franciaországban, élelmiszereként, fehérjetartalma, gyógynövényként, könyvfolyamának, feljegyzéseiben, elhanyagolható, fagyaszthatjuk, tojásszeletelő, előszeretettel, elcsipegethető, biztosításával, fogyaszthatjuk, krémlevesekhez, gyomorpanaszok, csíráztatásnál, találkozhatunk, legegyszerűbb, leggyakrabban, bizonyítottan, gazdagítására, zsázsatermést, abesszíniában, csíráztatható, zöldségalaplé, rovarcsípések, rátalálhatunk, természetesen, fogszuvasodás, gyógyszerként, fogyasztották, köszönhetően, papírtörlőre, tojásmorzsát, foglalkoztak, ízesíthetünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2659
  • e Hét: 12162
  • e Hónap: 26067
  • e Év: 155774
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.