Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/124 oldal   Bejegyzések száma: 1235 
Görög pulykaleves
  2018-01-16 23:24:42, kedd
 
  Görög pulykaleves

Hozzávalók

60 dkg pulykamell

2 db sárgarépa

1 db fehérrépa

1 db zeller

10 dkg karalábé

0.5 db paprika

1 db paradicsom

1 db vöröshagyma

1 szál lestyán

1 db zellerlevél

4 gerezd fokhagyma

1 ek keményítő

1,75 dl tejföl (vagy görög joghurt)

3 ek ecet


1 csokor petrezselyem



Elkészítés

A pulykamellet megmossuk, megtöröljük, feldaraboljuk. Egy edénybe tesszük, felöntjük kb. 2 l hideg vízzel, sózzuk, felfőzzük, a habot leszedjük.
Hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát, a petrezselymet, a zellert, a karalábét, egy egész hagymát, a felszeletelt paprikát, paradicsomot, aprított lestyán, zeller zöldet és a gerezd fokhagymát.
Lassú tűzőn kb. 50 percig főzzük. A levest levesszük a tűzről, kb. 5 percig hagyjuk hűlni. Hozzáadjuk az ecetet, majd a tejfölt vagy görög joghurtot és a keményítőt homogénre keverjük, és állandóan keverve szépen lassan belecsorgatjuk a levesbe. 2 percig forraljuk a levest. A végén hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet.





Gallicoop

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Egyszerű zöldséges sárgaborsóleves
  2018-01-15 22:56:07, hétfő
 
  Egyszerű zöldséges sárgaborsóleves

Hozzávalók

10 dkg császárszalonna
1 tk zsír
1 csokor újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
20 dkg sárgaborsó

1 tk ételízesítő
1,5-2 l víz
2-3 db krumpli


Elkészítés

A császárszalonnát kisebb kockákra vágjuk, egy serpenyőben zsíron szép pirosra kisütjük, majd kiszedjük a zsiradékból és félre tesszük a tálalásig.
Az újhagymát vékony karikákra vágjuk, majd a visszamaradt zsiradékon elkezdjük üvegesre párolni. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva az ízlés szerint feldarabolt répát és petrezselyemgyökért, majd az edényt félig lefedve pároljuk pár percig.
Ezután hozzáadjuk az alaposan megmosott (a sárgaborsót érdemes több vízben átmosni, akkor nem fog habosodni főzés közben), és lecsepegtetett sárgaborsót, sózzuk, megszórjuk ételízesítővel, majd felöntjük vízzel, és addig főzzük, míg a sárgaborsó félig megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott krumplit, ha szükséges ízesítsünk utána, majd készre főzzük a levest.





Megjegyzés

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg a pirosra sült császárszalonnával, és úgy kínáljuk. Egyszerű, és igencsak laktató leves.
kgizike

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Gyors borsóleves
  2018-01-15 01:07:39, hétfő
 
  Gyors borsóleves

Hozzávalók:
15 dkg sárgarépa
50 dkg zsenge zöldborsó
3-4 kockacukor (vagy édesítőszer)
1 csokor petrezselyem


Elkészítés: Az apróra vágott répát (még vizesen, nem lecsepegtetve) hideg tapadásmentes edénybe tesszük. Mikor elkezd sisteregni, hozzáadjuk a zöldborsót (lehet fagyasztott is), és felöntjük 1 deci vízzel. (A sárgarépát minél tovább hagyjuk karamellizálódni, annál kevesebb édesítő kell bele.)

Egy másik edényben vizet forralunk (legjobb, ha maradék húslevest használunk).

Ha már a borsó ráncosodik, átöntjük az egészet a forró vízbe, megsózzuk, édesítjük, rászórjuk a petrezselymet (vagy csokorban belerakjuk, ha nem szeretnénk elfogyasztani). Végén kevés fűszerpaprikát és petrezselymet szórhatunk a tetejére tálaláskor.

Cérnametéltet, esetleg búzadarát főzhetünk bele.





Krnács Mercédesz MerciDesign

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Zöldséges lencseleves galuskával
  2018-01-12 01:00:14, péntek
 
  Zöldséges lencseleves galuskával

Hozzávalók:
30 dkg lencse
2 db sárgarépa
2 db burgonya
1 tojás
liszt

2-3 db babérlevél
ízlés szerint ecet

Elkészítés: A lencsét főzés előtti este vízbe beáztatjuk. Forró vízben a babérlevéllel, sóval, a felkockázott burgonyával és karikázott sárgarépával feltesszük főni.

Közben a lisztből, a tojásból, sóval és vízzel nokedlitésztát készítünk. Ha majdnem kész a leves, a galuskát beleszaggatjuk, és készre főzzük, végül pici ecettel ízesítjük.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Édesburgonya-krémleves pirított gesztenyével
  2018-01-10 23:25:38, szerda
 
  Édesburgonya-krémleves pirított gesztenyével

Hozzávalók

0,3 dl olívaolaj
1 fej vöröshagyma

1 tk őrölt kurkuma
1 db fahéj
1 db babérlevél
50 dkg édesburgonya (kb. 2 közepes darab)
6 dl zöldségalaplé
10 ml olívaolaj
15 dkg előfőzött gesztenye
1 csipet őrölt csili
1 csipet frissen őrölt bors


Elkészítés

Egy fazékban felforrósítjuk az olajat, majdmegpirítjukrajta az aprított vöröshagymát. Sózzuk, fűszerezzük kurkumával, majd hozzáadjuk az egész fahéjat és a babérlevelet is.Fazékba szórjuk a meghámozott, kockázott édesburgonyát, majd felöntjüka zöldségalaplével.
Közepes lángon, fedő alatt főzzük, amíg az édesburgonya megpuhul (kb. 25 perc). A fahéjdarabot és a babérlevelet eltávolítjuk, majd botmixerrel krémesre pürésítjük a levest.
Serpenyőben, olívaolajon megfuttatjuk az előfőzött gesztenyét, majd megszórjuk az őrölt fűszerekkel, és illatosra pirítjuk.
A krémes levest forrón tálaljuk, a fűszeres gesztenyével, mint levesbetét.





Megjegyzés

Recept és food styling: Filep Kata
Fotó: Tóth András
MME

Forrás: Mi8ndmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Tejszínes karalábéleves sajtos karalábészeletekkel
  2018-01-09 22:32:23, kedd
 
  Tejszínes karalábéleves sajtos karalábészeletekkel

Hozzávalók

A leveshez:
1 db zsenge karalábé
1 db vöröshagyma
1 csokor kapor

őrölt fehér bors
1 tk ételízesítő
1 ek liszt
2 dl Meggle főzőkrém
6 dl víz
3 dkg vaj
1 ek étolaj
A rántott-sajtos karalábéhoz:
8 vékony szelet zsenge karalábé
8 db szeletelt sajt
2 db tojás

liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz
2-3 dl olaj a sütéshez


Elkészítés

A karalábét megpucoljuk, majd kisebb kockákra felvágjuk. A vöröshagymát szintén megpucoljuk, majd apróra vágjuk. A kaprot alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd apróra vágjuk.
A vajat és az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott karalábét, megszórjuk az apróra vágott kaporral és az ételízesítővel, majd még pár percig pároljuk. Megszórjuk liszttel, alaposan összekeverjük, majd felöntjük vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a karalábé megpuhul.
A főzőkrémet simára keverjük egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett, a levesbe csorgatjuk, felforraljuk, majd egy-két percig főzzük, mielőtt levennénk a tűzről. Az elkészült levest, tálalásig melegen tartjuk.
A karalábé és a sajtszeleteket egy kiszúróval egyforma méretűre vágjuk, majd a karalábét besózzuk, legalább egy fél órát állni hagyjuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. Minden karalábéra egy sajtszeletet teszünk, majd beleforgatjuk lisztbe, felvert, enyhén sózott tojásba, végül zsemlemorzsába.
Az olajat felhevítjük, belehelyezzük a bepanírozott sajtos karalábét, és szép lassan, néha átfordítva, szép pirosra sütjük, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.





Megjegyzés

A karalábé sütés után roppanós marad. Amennyiben azt szeretnénk, hogy jó puha legyen, akkor először enyhén sós vízben főzzük félpuhára, hűtsük ki teljesen, majd úgy panírozzuk be, és rántsuk ki a sajttal együtt.
kgizike

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Tejfölös krumplileves virslivel
  2018-01-09 01:02:58, kedd
 
  Tejfölös krumplileves virslivel

Hozzávalók

15 dkg burgonya
10 dkg sárgarépa
olívaolaj

őrölt bors
fűszerpaprika
1/4 db paradicsom
1/4 db paprika
babérlevél
1/2 db hagyma
1 pár lm, gm virsli
2 ek laktózmentes tejföl
1/2 ek barna rizsliszt
1/2 csokor petrezselyem


Elkészítés

A burgonyát és sárgarépát meghámozzuk, közepes kockára vágjuk. Egy fazékba egy kevés olajat öntünk, és megpirítjuk rajta a répát, majd a krumplit is. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával, majd felengedjük 1 liter vízzel. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát, a babérlevelet és a hagymát. Közepes lángon készre főzzük, majd beletesszük a karikára vágott virslit, és összeforraljuk.
A tejfölt simára keverjük a liszttel és az apróra vágott petrezselyemmel, majd hőkiegyenlítés után egy habverő segítségével csomómentesen a forró leveshez keverjük, és pár percig forraljuk.
Tálalás előtt kivesszük a levesből a paprikát, a hagymát és a babérlevelet.





Így készítheted el a tejfölös krumplilevest virslivel!
Link


Felcsiki Tünde Mindenmentes

Forrás: Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Erdélyi tárkonyos bableves
  2018-01-07 01:01:57, vasárnap
 
  Erdélyi tárkonyos bableves

Hozzávalók

50 dkg tarkabab
1 db hagyma
0,5 kg oldalas
2 ek tárkonyos ecet
1 tk tárkony

1 tk paprika
1 ek durum búzaliszt
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 tk petrezselyem
1 db paprika
1 dl paradicsomlé
2 ek olaj
tejföl
lila hagyma

Elkészítés

A babot előző este beáztatjuk, a füstölt húst megmossuk. Feltesszük főni a füstölt húst a babbal, amikor félig megpuhult hozzáadjuk a darabokra vágott zöldséget, hagymát.
Amikor megfőtt minden , egy serpenyőben rántást készítünk , az olajhoz hozzáadjuk a lisztet és pirítjuk, majd rátesszük a piros paprikát, gyorsan összekeverjük és felengedjük hideg vízzel, a paradicsomlével és kavargatjuk. Amikor felforr beleöntjük a levesünkbe.
A végén hozzáadjuk a felaprított tárkonyt, és a tárkony ecetet, a petrezselymet, ezzel 2-3 percig főzzük. Tálaláskor lehet tejföllel és lila hagymával kínáljuk.





Biró Sára BiroSari

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Tárkonyos-csirkés karfiolleves
  2018-01-05 23:38:45, péntek
 
  Tárkonyos-csirkés karfiolleves

Hozzávalók kb. 2 liter leveshez:
40-50 dkg csirkemellfilé
1/2 dl olaj
1 közepes fej karfiol
1 közepes szál sárgarépa
1 közepes szál fehérrépa
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
1 húsleveskocka
őrölt bors
kb. 1 evőkanál szárított tárkonylevél
aprított petrezselyemzöld

Valamint:
1 kis maréknyi szárított apró tészta

Elkészítés: A zöldségeket és a hagymákat aprítom, a húst kis kockákra darabolom, a karfiolt rózsáira szedem.

Felhevített zsiradékban a zöldségeket a hagymával magas hőfokon pár percig kevergetve pirítom, majd a húskockákat a fokhagymával kevergetem benne fehéredésig.

Meghintem a liszttel, felengedem kb.1,5 liter vízzel, sózom. Amikor forr a leves, hozzáadom a karfiolt, fűszerezem, együtt főzöm teljes puhulásig.

Belekeverem a tejszínt, egy kis maréknyi száraztésztát, és lassan főzöm néhány percig, amíg a tészta is megpuhul.

A végén meghintem aprított friss petrezselyemmel, és rövid pihentetés után tálalom.





Rozsnyai Gabriella gaby53

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Minestrone - a klasszikus recept
  2018-01-04 23:05:23, csütörtök
 
  Minestrone - a klasszikus recept

Hozzávalók

1 marék tarkabab
1 marék vörösbab
1 marék gyöngybab
2 marék borsó
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1/2 db karalábé
1/2 db zeller
1/2 fej hagyma
1/2 db paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 db tojássárgája
1,5 dl tejszín
1 ek olívaolaj
1,2 l húsleves
A tálaláshoz:
reszelt sajt


Elkészítés

A babokat előző este beáztatjuk, főzés előtt leszűrjük. A répákat, a karalábét, a zellert, a hagymát, a fokhagymát és a paradicsomot 1/2 centis kockákra vágjuk.
Az olívaolajat felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, pár percig kevergetjük, majd beletesszük a fokhagymát. Pár perc múlva hozzáöntjük a húslét, és amikor felforrt, beletesszük a babokat, a zellert, a karalábét, és a répákat. Fedő alatt, alacsony lángon puhára főzzük a zöldségeket. A végén beleszórjuk a borsót, még öt percig forraljuk, majd takarékra vesszük a lángot.
A tojássárgát kikeverjük a tejszínnel, a levesből előbb egy, majd két merőkanállal beleszedünk, simára keverjük, végül visszaöntjük a levesbe. Egyet forralunk rajta, megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, majd tálalhatjuk is. Reszelt sajttal kínáljuk.





Megjegyzés

Anyukám gyakran készítette gyerekkoromban, de sokáig nem tudtam, hogy vajon ez az eredeti recept. Több helyen utánanéztem, és kiderült, hogy nincs egységes recept, tartományonként, sőt, családonként különböző képen készítik.
bluesun

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/124 oldal   Bejegyzések száma: 1235 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 137 db bejegyzés
Összes: 30182 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3185
  • e Hét: 17368
  • e Hónap: 91651
  • e Év: 91651
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.