Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/120 oldal   Bejegyzések száma: 1191 
Borsóleves májgaluskával
  2017-11-18 23:05:58, szombat
 
  Borsóleves májgaluskával

Hozzávalók

2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1db kisebb zeller
1 db kelkáposztalevél
1 db vöröshagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma

egész bors
bazsalikom
kakukkfű
petrezselyem zöld
20 dkg zöldborsó
A májgaluskához:
20 dkg sertésmáj
2 db zsemle áztatva,kifacsarva

őrölt bors
1 db kisebb vöröshagyma reszelve
1 ek vágott petrezselyemzöld
2 db tojás
zsemlemorzsa


Elkészítés

A leveshez megpucoljuk és felaprítjuk a zöldségeket: a sárgarépát, a vöröshagymát, a karalábét és petrezselyemgyökeret. A petrezselyemzöldet is felaprítjuk, és egy evőkanállal félreteszünk belőle a gombócokhoz.
Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, amiből szintén félreteszünk egy evőkanállal a gombóchoz. Ehhez hozzáadjuk a répát, a karalábét, és ezzel együtt pirítjuk még 5 percig, majd mehet bele a borsó és a petrezselyem is. A zöldségeket megszórjuk liszttel, átkeverjük és hozzáöntünk kevés vizet. Ízlés szerint megsózzuk, és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.
Közben elkészítjük a gombócokat is. A fagyos májat lereszeljük, majd a tojással, a pirított hagymával, fokhagymával, a vízből kinyomkodott zsemlével és annyi zsemlemorzsával keverjük össze, hogy ne legyen kemény, de túl lágy sem. Petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. Vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából. (Ha túl lágy a massza, adjunk még hozzá zsemlemorzsát.) Legalább 20 percig pihentetjük.
Amikor megfőttek a zöldségek, a leveshez adjuk a gombócokat, és további 10 percig főzzük. Eperlevéltészta illik hozzá.





Megjegyzés

Levesajánlatom a hét bármely napjára. Gyors, finom leves.
ditti56

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Tárkonyos zöldségraguleves
  2017-11-16 23:27:24, csütörtök
 
  Tárkonyos zöldségraguleves

Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
20 dkg sárgarépa és fehérrépa vegyesen
15 dkg gomba
15 dkg zöldborsó
15 dkg burgonya
1 zöldségleveskocka
szárított tárkonylevél
szárított lestyán
1 kis babérlevél
1 evőkanál liszt
1 dl tejszín
tárkonyecet
őrölt bors

aprított petrezselyem


Elkészítés: A hagymákat finomra, a zöldségeket és a gombát tetszés szerint felaprítjuk.

Felhevített zsiradékban megdinszteljük a zöldségeket a hagymákkal, hozzáadjuk a zöldborsót, a gombát, tovább dinszteljük. Meghintjük liszttel, kicsit keverünk rajta, megszórjuk pirospaprikával, és felengedjük kb. 9 dl vízzel, a tejszínt elkeverjük benne. Fűszerezzük, amikor újra forr, hozzáadjuk a burgonyát, együtt főzzük lassan puhulásig.

Pár csepp tárkonyecettel ízesíthetjük a végén, petrezselyemmel megszórhatjuk, és tálalhatjuk.





Rozsnyai Gabriella gaby53

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Sütőtökkrémleves karamellizált tökmaggal
  2017-11-15 23:50:07, szerda
 
  Sütőtökkrémleves karamellizált tökmaggal

Hozzávalók

2 fej hagyma
60 dkg sütőtök (héj és magok nélkül)
20 dkg sárgarépa
2 ek olaj
édes-nemes paprika
3 dl frissen facsart narancslé
7 dl zöldségleves-alaplé
3 ek tökmag
2 ek porcukor
1/2 tk vaj

frissen őrölt bors
2 ek tökmagolaj

Elkészítés

A hagymát apróra, a tökbelet kb. 2 cm-es kockákra vágjuk, a megtisztított sárgarépát felszeleteljük. Az előkészített zöldségeket a felforrósított olajon pároljuk 2 percig, majd pirospaprikával ízesítve tovább pároljuk egy rövid ideig. Ezután a narancslével és az alaplével együtt felforraljuk, végül fakanállal kitámasztott fedő alatt főzzük 20 percig.
A tapadásmentes serpenyőben zsiradék nélkül megpirított tökmagot megszórjuk a porcukorral, és világosbarnára karamellizáljuk. Fakanállal átforgatjuk, hozzákeverjük a vajat, és áttesszük egy tányérra. Szétterítve hűlni hagyjuk, majd megszórjuk sóval és pirospaprikával.
A levest botmixerrel pürésítjük az edényben, és sóval, borssal ízesítjük. Végül adagonként tálkákba merjük és megcsepegtetjük a tökmagolajjal. A karamellizált tökmaggal díszítve kínáljuk.





DÖMÖTÖR VIOLA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Mézes-gyömbéres sárgarépa-krémleves
  2017-11-14 23:50:17, kedd
 
  Mézes-gyömbéres sárgarépa-krémleves

Hozzávalók

4 gerezd fokhagyma
1 tk gyömbér
2 tk méz
1/2 dl olívaolaj
4 db sárgarépa
1 db burgonya
1 l húslevesalaplé (lehet kockából)

őrölt bors
1 tk szerecsendió

Elkészítés

A fokhagymát és gyömbért felvágjuk vagy lereszeljük, hozzáadjuk a mézet, és az olívaolajon megkaramellizáljuk.
Hozzáadjuk a felaprított répát és a burgonyát, aláöntünk egy kevés vizet, és lefedve pár percig pároljuk. Amikor megpuhult, ráöntjük az alaplét, megsózzuk, megborsozzuk, és megszórjuk szerecsendióval. Kb. 10 percig főzzük, majd botmixerrel egyneművé turmixoljuk.





Megjegyzés

Jól áll neki tálaláskor bármilyen mag, pirított bacon vagy reszelt sajt.
Almapaprika

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Tárkonyos libanyakleves
  2017-11-13 23:55:59, hétfő
 
  Tárkonyos libanyakleves

Hozzávalók

Hozzávalók:
20 dkg vaj
1 kg libanyak
30 dkg libazúza
30 dkg vöröshagyma
30 dkg sárgarépa
8 dkg fokhagyma
15 dkg fehérrépa
1 csokor tárkony (lehet száritott)
2 db narancs
2 db citrom
3 dl tejföl
10 dkg finomliszt

bors


Elkészítés

Elkészítés: A pulykanyakat feldaraboljuk, és a habzásig hevült vajra tesszük. A libazúzát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és a libanyakhoz adjuk. Hozzákeverjük még a nagy kockákra vágott vöröshagymát, valamint az egészen finomra vágott fokhagymát. Megsózzuk, és a tárkonylevéllel fűszerezzük.

A fehérrépát, valamint a sárgarépát felszeleteljük, és hozzáadjuk. Megborsozzuk, és miután a libaaprólék színt kapott, meghintjük a finomliszttel, és néhány percig tovább pirítjuk. Ekkor belecsavarjuk a citromok és a narancsok levét, valamint hozzákeverjük a tejfölt is. Felöntjük vízzel, és az összetevőket addig főzzük, amíg megpuhulnak, ami körülbelül másfél óra. Az elfőtt vizet időnként pótoljuk.

A libanyaklevest tárkonylevéllel meghintve tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Gulyásleves csipetkével
  2017-11-11 23:36:06, szombat
 
  Gulyásleves csipetkével

Hozzávalók kb. 2,5 literhez:
60 dkg marhalábszár vagy nyak felkockázva
kb. 25 dkg sárgarépa és fehérrépa felaprítva
5-6 dkg zsír
1-1 szelet zeller és karalábé egyben
1 nagyobb vöröshagyma finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
1 csokor petrezselyem és zeller-zöld, csokorba kötve
2 teáskanál őrölt pirospaprika
1 zöldpaprika egészben, behasítva
1 paradicsom egészben, behasítva
kb. 1 teáskanál kömény
1 kisebb babérlevél
kb. 40 dkg krumpli tetszés szerint kockázva vagy hosszában szeletelve
őrölt bors

A csipetkéhez:
1 nagyobb tojás
liszt (amennyit felvesz)



Elkészítés: A csipetke tésztával kezdek, mivel most kuktában főzöm, így a főzési idő lényegesen lerövidül. A csipetkéhez a tojásból és lisztből kemény tésztát gyúrok egy kis tálban, majd addig pihentetem, ameddig a levest felteszem.

Kuktában zsiradékon a hagymát megdinsztelem, majd rajta a fokhagymát is rövid ideig. Meghintem a pirospaprikával, csak egy pillanatra átkeverem, máris hozzáadom a húst a köménnyel, és magas hőfokon állandó keveréssel jól körbepirítom, majd felengedem kb. fél liter vízzel. Sózom, borsozom, 1 babért dobok bele, hozzáadom az egész paradicsomot, a zöldpaprikát, a zöldségcsokrot, a zeller- és karalábédarabot. A kuktát lezárom, a forrástól számított kb. 40 percig főzöm takarékon.

Közben a csipetkét enyhén lisztezett tálcára csipegetem. A kuktát hideg vizes mosogatóban hirtelen lehűtöm, beleadom az aprított zöldségeket, visszazárom, és újabb 10 percig főzöm a forrástól számítva.

A kuktát újra kinyitom, eltávolítom a levesből a zöldségcsokrot, az
egészben főtt zöldségeket, beleadom a burgonyát, felengedem annyi vízzel, amennyi levest szeretnék, sózom, borsozom, ha szükséges, még őrölt köménnyel ízesítem. Már nem zárom le a kuktát, majd az újra forrástól számítva kb. 10-15 percig főzöm csendesen, amíg a krumpli megpuhul, közben beleszórom a tálcán várakozó csipetkéket, és rövid idő alatt készre főzöm a levest.





Rozsnyai Gabriella gaby53

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Libanyakleves
  2017-11-10 23:20:58, péntek
 
  Libanyakleves

Hozzávalók

80 dkg libanyak
2 db fehérrépa
2 db sárgarépa
1 db zellergumó a zöldjével
1 fej vöröshagyma
1/2 db karalábé
5-6 szem fekete bors
2 db babérlevél



Elkészítés

A libanyakat hideg vízben átöblítjük, majd egy nagy fazékba tesszük a negyedelt zellergumóval, az egész karalábéval és a félbevágott hagymával együtt. Hozzáadjuk a babérlevelet és a szemes borsot és felöntjük bő vízzel, és lassú tűzön, fedő alatt főzni kezdjük. Ha felforrt sózzuk, és további 45 percig főzzük.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt fehérrépát, a sárgarépát és a felaprított zeller zöldjét, majd puhára főzzük a libanyakkal együtt.
A levest a libanyakkal és a zöldségekkel együtt tálaljuk.





Megjegyzés

Recept és foodstyling: Filep Kata
Fotó: Tóth András
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Kókusztejes pulykaleves
  2017-11-09 23:22:56, csütörtök
 
  Kókusztejes pulykaleves

Hozzávalók

1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 db citromfű
8 db kaffir lime levél
2 ek piros curry paszta
2 ek olaj
1 l húsleves
4 dl (egy doboz) kókusztej
40 dkg pulykamell
25 dkg gomba
2 db répa
zöld citromlé
halszósz
cukor
1 csokor koriander
2 szál újhagyma

Elkészítés

A pulykamellet falatnyi kockára vágjuk. Felaprítjuk a vöröshagymát, a fokhagymát és a gombát, karikára vágjuk a répát és az újhagymát.
Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a currypasztát, és pár percig pirítjuk. Rádobjuk és alacsonyabb hőfokon megpároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Amikor a hagyma megpuhult, beletesszük a citromfüvet egészben (amit előtte húsklopfolóval megcsapkodunk, hogy az aromái felszabaduljanak) és a kaffir lime leveleket.
Felöntjük a húslével, felforraljuk, és 15 percig, alacsony hőfokon gyöngyöztetjük, hogy jól átjárják a fűszerek aromái. Ekkor mehet bele a kókusztej, már ne forraljuk, különben a kókusztej kicsapódik.
Beletesszük a húst, a répát és a gombát, és kb. 10 percig főzzük. A legvégén zöld citromlével, halszósszal (ez adja a sósságot, külön só nem kell bele!) és cukorral ízesítjük. Tálaláskor a rászórjuk a friss koriandert és a felkarikázott újhagymát.





Gallicoop

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Vargányaleves
  2017-11-08 23:39:53, szerda
 
  Vargányaleves

Hozzávalók

3 db közepes sárgarépa
1 db közepes fehérrépa
1 csokor petrezselyem
25-30 dkg vargánya gomba
2 evőkanál görög joghurt
1 csapott ek tönkölybúza liszt

bors
2-3 szem borókabogyó
1 ek olaj és diónyi vaj
1 szál lestyán
Zöld fűszeres galuska hozzávalói:
1 db nagyságú tojás
1 ek finom liszt
1 ek tönkölybúza liszt
1 csapott ek gríz
1 mk szárított petrezselyem
3-4 csipetnyi friss petrezselyem
1 szál friss kakukkfű
1 tk olaj (olívaolaj)
1 csipetnyi só


Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a gombát felszeleteljük. A felhevített olajon a zöldségeket megdinszteljük, és ha kicsit megpuhult, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, azzal tovább pirítjuk 2-3 percig, kisebb lángon.
Ha a gomba is puhult egy kicsit, megszórjuk borssal, egy kanál liszttel , aztán felengedjük vízzel, beletesszük a borókabogyót, hozzáadjuk a lestyánt, és megsózzuk. Főzzük kb. 15 percig.
Feltörjük a tojást, villával felverjük, csomómentesre keverjük a liszttel, a búzadarával, hozzáadjuk a zöld fűszereket és az olajat. Amikor forr a leves beleszaggatjuk a levesbe.
Közben a joghurtot egy tálban csomómentesre keverjük, kis forró levest adunk hozzá, elkeverjük, majd behabarjuk vele a levest. Összeforraljuk, és ekkor hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet is, ha szükség utánaízesítünk. Forrón tálaljuk.Jó étvágyat kívánok!





Megjegyzés

A Magyar konyha ínyencségei közé tartozik a vargánya.A piacon vásárolva drága,de ha sikerül az erdőben, szedni akkor már olcsó ételek közé tartozik. A nyáron ismét megajándékozott a természet e remek alapanyaggal. Néha csiperkéből és szárított vargányából is szoktam hasonló levest készíteni.Bátran ajánlom a kedves olvasóknak!
BiroSari

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Tyúkhúsleves gazdagon
  2017-11-07 23:41:43, kedd
 
  Tyúkhúsleves gazdagon

Hozzávalók

1,5 kg tyúkhús (farhát, nyak, szárny, láb)
1 db vöröshagyma

bors
3 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1 db paradicsom
1 db zeller
1 csokor petrezselyem
cérnametélt


Elkészítés

A húsokat megtisztítjuk és beáztatjuk 1/2 órára. A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk ízlés szerint. Egy 5 literes edénybe tesszük a húsokat és a hagymát egészben. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 3-4 l). Először nagy lángon melegítjük, amíg fel nem forr, majd mérsékeljük a lángot. Megsózzuk, megborsozzuk.
A habját mindig leszedjük egy szűrővel. Ha felforrt, beletesszük a zöldségeket és az összekötözött petrezselymet. A zöldségek puhulásáig főzzük, és ha szükséges, tovább fűszerezünk.
A tésztát sós vízben kifőzzük a csomagoláson található utasítás szerint, majd leszűrjük, és a leveshez kínáljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/120 oldal   Bejegyzések száma: 1191 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 138 db bejegyzés
e év: 3911 db bejegyzés
Összes: 29570 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2349
  • e Hét: 8114
  • e Hónap: 93918
  • e Év: 1361900
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.