Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A húsvéti kalács
  2014-04-14 22:51:18, hétfő
 
   
  A húsvéti kalács

Sonka, tojás, friss zöldségek, torma és kalács mindig kerül a húsvéti asztalra, ez a hagyomány. A kalács pedig akkor az igazi, ha frissen és otthon készül. Segítünk!

Kelt tésztákkal kapcsolatos félelmekkel minden kezdő és minden második gyakorló háziasszony rendelkezik. Mikor jó az élesztő? Hogyan futtassam fel? Milyen lisztet vegyek? Hány fokon süssem? Mitől lesz levegős? Hogyan fonjam meg? Mitől lesz szép formája? Mivel kenjem meg, hogy szép fényes legyen?





Az édeskés kalács illik legjobban a sós sonkához

Az alapanyagok

A kalács egy igen egyszerű, picit édes kelt tészta, ami igen sok egyéb édes pékáru alapját képezheti. A kalácshoz alapvetően lisztre, egy kevés friss (vagy száraz) élesztőre van szükség, vajra és tejre.

Persze ha a dolog ennyire egyszerű lenne, akkor a boltokban nem lehetne kalácsot kapni, mindenki otthon sütné. De a tökéletes tészta elkészítéséhez tudni kell még a pontos arányokat és a sorrendet.

A kalácshoz finomlisztet szoktunk használni. A manapság kapható lisztek minősége elég ingadozó, ezért érdemes egy kevés búzasikért is adni hozzá, fél kilónyi liszthez nagyjából 2 dkg sikért jó keverni. A kalácshoz használandó lisztet érdemes átszitálni, így a tésztánk még levegősebb lesz.

A liszt után jöhet a cukor. A cukor egyrészt az élesztőhöz is szükséges, másrészt a tészta jellege is megkívánja, hogy a futtatáshoz szokott csipetnyi cukornál kicsit többet tegyünk a tésztába. Cukor helyett használhatunk mézet vagy agave szirupot is, bár ezek az anyagok kicsit elnehezítik a tésztát.





A hármasfonat a leggyakoribb, de cifrázhatjuk is a fonást

A tojássárgája is gyakori szereplője az édes kelt tésztáknak. A kenyérfélékbe nem szokás tenni, de az édes kelt tésztákba akár 5-6 tojássárgája is kerülhet, ha a recept úgy kívánja.

A zsiradék a kalács esetében szinte biztosan vaj. A tésztába nem jó a hűtő hideg vagy az olvasztott vaj, ha lehet, a vajat legalább 10 perccel a használat előtt vegyük ki a hűtőből.

Az élesztők közül az igazán jó választás a friss élesztő. Ebből szintén receptfüggő, hogy mennyi kell fél kiló liszthez, de 2-2,5 dkg élesztővel már gyönyörű levegős tésztát lehet dagasztani. Ha nincs friss élesztőnk, akkor a szárított élesztő is megfelel. 2,5 dkg friss élesztőnek 7 gramm szárított élesztő felel meg.





Nincsen húsvét kalács nélkül!

Az élesztőt anyáink szokásának megfelelően cukros tejben is felfuttathatjuk, de ha a cukrot porcukorral helyettesítjük és egy tálban a tésztához szükséges élesztőt elmorzsoljuk a cukorral, akkor az elfolyósodott élesztőt rögvest a tésztához is adhatjuk.

Az édes kelt tésztákban a szükséges folyadék általában tej, ritkább esetekben tejszín. A recept itt is iránymutató, de fél kilónyi lisztnél nagyságrendileg 3 deciliternyi folyadék elégséges egy jó állagú, rugalmas tésztához.

A liszt, élesztő, tojás, vaj, tej és cukor mellett az ízek kiemelése végett szükség van egy csipetnyi sóra. Ettől a tészta véletlenül sem lesz sós, csak az édes íze lesz teltebb.

Ha minden hozzávaló megvan, akkor több opciónk van: vagy kenyérsütőgéppel, vagy egyéb konyhai robotgéppel végeztetjük a piszkos munkát, vagy feltűrjük az ingujjunkat, és magunk állunk neki a tészta hólyagossá dagasztásának. Ez utóbbi kicsit fáradtságos, de van hangulata. A megdagasztott tésztát letakarva, meleg helyen legalább egy órán át hagyjuk pihenni.





Szinte hívogat, hogy törjük meg!

Hogyan formázzuk a tésztát?

A kalácsot klasszikus módon fonni szoktuk. Akinek van ideje és energiája, annak javasolt a Youtube-on elérhető videókból megtanulni a 4-5-6-7-8-9-stb. fonást, de egy sima hármas fonással is nagyon mutatós kalácsot készíthetünk.


Link

Link

A fonáshoz a tésztát három részre osztjuk (kezdők nyugodtan használhatnak mérleget az egyforma darabok kidekázáshoz), majd megpróbáljuk egyforma hosszú és nagyjából egyenletes vastagságú kígyóvá sodorni. A fonás közben ügyeljünk arra, hogy az egyes ágakat jó tömör fonattá alakítsuk. A fonat elejét és végét a kalács alá hajtjuk, és a kalácsot kicsit utánformázzuk.

A fonat két végét összeillesztve koszorút is készíthetünk, de akár kis külön csomókat, briósokat is formázhatunk a tésztából. A formáknak csak a képzeletünk szab határt.

Kalácsfonás lépésről lépésre - képgalériával >>>

A megformázott tésztát vagy sütőpapíros tepsire fektetjük, de a tészta kerülhet sütőformába is. Ha ilyet használunk, akkor a tészta nem fog elterülni, hanem szép magas kalács lesz az eredmény.

A bolti kalácsok papírján szinte minden esetben szerepel a következő tétel: kalácsfény. Ezt házias környezetben általában tejszínnel vagy tojássárgájával, esetleg elhabart tojással szokás elvégezni. A megformázott, tepsire ültetett tésztát nagyjából negyed órát hagyjuk kelni, majd megkenjük a receptben megadott vagy általunk megálmodott kencével, és ezután jön az utolsó kényes momentuma a kalácskészítésnek: a sütő.

Minden esetben előmelegített sütőbe tegyük a tésztát. Az ideális hőfok nagyjából 185-200 fok között van. Ez szintén receptfüggő, de sokban befolyásolja a sütő milyensége, illetve hogy légkeveréses üzemmódban használjuk vagy sem.
Nem csak sonkához...




Gazdagíthatjuk is a kalácsot mandulával, dióval, mazsolával, csokidarabkákkal
Ha az ember egyszer rátalál az igazi tésztára és belejön a készítésbe, akkor már elkezdhet játszani az ízesítéssel, az esetleges plusz hozzávalókkal való gazdagítással.

Az extrák szinte bármelyik mozzanatban szerepet kaphatnak. A tej mellett kerülhet a tésztába tejszín, esetleg egy kicsi alkohol (rum, Cointreau), a liszten is variálhatunk. Kerülhet bele egy kis darált mandula, dió vagy kakaópor, persze ebben az esetben ennyivel kevesebb liszt kell a tésztába.

A kalácsba tehetünk egy maréknyi mazsolát, csokoládét, durvára vágott mandulát, diót, kockára szelt szárított gyümölcsöt. A tésztát tölthetjük lekvárral, krémmel. Ebben az esetben a megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük, és a feltekert tésztát megformázzuk, majd minden mehet a régi, bevált kerékvágásban.

Sütés közben a sütőt ne nyitogassuk, s csak akkor nyissuk ki az a sütő ajtaját, ha a tésztánk már színt kapott. A kalács elkészültének biztos jele az egészséges sült szín, valamint az, ha a tészta fenekének is kellemesen barna színe van.




Ha desszertnek készül, megszórhatjuk cukorral is

A receptekben megadott időintervallumban soha ne bízzunk vakon, fél óra elteltével gyakorta pillantsunk rá a tésztára. A kisült tésztát rácsra érdemes tenni, hogy könnyen és egyenletesen ki tudjon hűlni a kalács, és ne fülledjen be az alja.

A kihűlt kalácsot tiszta konyharuhába csavarva tároljuk. A tárolás mellett a kellő zsiradéktartalom is gondoskodik róla, hogy napokig nagyon puha és finom maradhat a kalács. Már ha marad belőle...

WM

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Címkék: zsiradéktartalom, csokidarabkákkal, kenyérsütőgéppel, felfuttathatjuk, nagyságrendileg, tojássárgájával, elkészítéséhez, helyettesítjük, gazdagíthatjuk, összeillesztve, elfolyósodott, használhatunk, képgalériával, használhatnak, megdagasztott, hozzávalókkal, dagasztásának, utánformázzuk, előmelegített, gazdagítással, kenyérfélékbe, kerékvágásban, elkészültének, megszórhatjuk, megformázott, megpróbáljuk, készíthetünk, légkeveréses, környezetben, kidekázáshoz, formázhatunk, befolyásolja, deciliternyi, tojássárgája, cifrázhatjuk, leggyakoribb, húsvéti kalács, húsvéti asztalra, kalács pedig, édeskés kalács, igen egyszerű, kalácshoz alapvetően, kevés friss, dolog ennyire, tökéletes tészta, pontos arányokat, kalácshoz finomlisztet, manapság kapható, kevés búzasikért, kalácshoz használandó, liszt után, cukor egyrészt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kaffka_Margit  Adakozás  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Minden harmadik...  Hiányzik  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png virág  Gonosz démon-álarc  Kaffka_Margit  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Lóhere  Esti kép  Radikális szeretet  Png cica  Mi lenne ha  Még csak most kezdődik a nap  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Paul David Tripp Április 19  Tavaszi kép  Idő  Tavaszi kép  Nagyon különös  Png kutya  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Bounty krémes  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Gonosz démon-álarc  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Tanuld meg ezt a versemet  Nagyon különös  Akarat  Facebookon kaptam  Nevem  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Nagyon különös  Jó éjszakát  Png fotel  Garai Gábor - Takarítás  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Nagyi telefonál  Alázat  Akik bántanak téged  Ne kapaszkodj magasabbra,  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Fekete-erdő desszert  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nem tudhatod  Soha ne kedvezz...  Bertolt Brecht -től idézet  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Krisztinától  Alázat  Reménység és erő Krisztustól e...  Hiányzik  Nem számIt  Alvó cicák  Png csokor  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Irgalom és ítélet  Kövesd a cowboyt! 
Bejegyzés Címkék
húsvéti kalács, húsvéti asztalra, kalács pedig, édeskés kalács, igen egyszerű, kalácshoz alapvetően, kevés friss, dolog ennyire, tökéletes tészta, pontos arányokat, kalácshoz finomlisztet, manapság kapható, kevés búzasikért, kalácshoz használandó, liszt után, cukor egyrészt, tészta jellege, futtatáshoz szokott, anyagok kicsit, édes kelt, kalács esetében, hűtő hideg, vajat legalább, használat előtt, élesztők közül, friss élesztő, szárított élesztő, élesztőt anyáink, cukrot porcukorral, tésztához szükséges, elfolyósodott élesztőt, szükséges folyadék, ízek kiemelése, csipetnyi sóra, tészta véletlenül, piszkos munkát, tészta hólyagossá, megdagasztott tésztát, kalácsot klasszikus, sima hármas, tésztát három, egyforma darabok, fonás közben, egyes ágakat, fonat elejét, kalácsot kicsit, formáknak csak, képzeletünk szab, megformázott tésztát, tészta kerülhet, bolti kalácsok, következő tétel, receptben megadott, utolsó kényes, ideális hőfok, sütő milyensége, kalácsot mandulával, ember egyszer, igazi tésztára, esetleges plusz, extrák szinte, tésztába tejszín, kicsi alkohol, esetben ennyivel, kalácsba tehetünk, maréknyi mazsolát, tésztát tölthetjük, megkelt tésztát, feltekert tésztát, kalács elkészültének, egészséges sült, tészta fenekének, receptekben megadott, kisült tésztát, kihűlt kalácsot, tárolás mellett, kellő zsiradéktartalom, zsiradéktartalom, csokidarabkákkal, kenyérsütőgéppel, felfuttathatjuk, nagyságrendileg, tojássárgájával, elkészítéséhez, helyettesítjük, gazdagíthatjuk, összeillesztve, elfolyósodott, használhatunk, képgalériával, használhatnak, megdagasztott, hozzávalókkal, dagasztásának, utánformázzuk, előmelegített, gazdagítással, kenyérfélékbe, kerékvágásban, elkészültének, megszórhatjuk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4892
  • e Hét: 14395
  • e Hónap: 28300
  • e Év: 158007
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.