Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bárányhús, bégetően fantasztikus
  2015-03-31 22:18:25, kedd
 
  Bárányhús, bégetően fantasztikus

Viszonylag ritkán kerül az asztalunkra bárányhús, még ennél is ritkábban a tejes bárány húsa, de ha hozzájutunk, feltétlenül érdemes kipróbálni akár fasírt, akár sült, grillezett vagy párolt formában.

Bárány vagy birka

Birka vagy juh néven ismerjük, fiatal, egyévesnél ifjabb példányait pedig bárányként fogyaszthatjuk el tavasz tájékán. A legfinomabb a még szopó bárány húsa, ezt tejes bárányként kapjuk meg az erre szakosodott boltokban. A bárány általában 8 hetes kora táján kezd el füvet fogyasztani, egyéves koráig továbbra is bárány, ezután birka néven juthatunk hozzá.





8 hetes koráig tejes bárány

A nagy birkászok

A legnagyobb birkahús exportőrök az ausztrálok, az új-zélandiak és néhány dél-amerikai nemzet. Kedvelt étel India több területén is. Európában Angliában van a legtöbb birka, de a görög és török konyhában is fontos húsfajta. A horvátoknál járva is találkozhatunk az út szélén faszénen sülő báránnyal.

A bárányhús történelme

A birka valószínűleg a vad muflon leszármazottja, az elsőként háziasított állatok egyike. Húsát már 10.000 évvel ezelőtt is fogyasztották. Igazi magyar különlegesség a rackajuh, mely a honfoglaló magyarokkal érkezett a Kárpát medencébe és mely mára védett és őshonos állatfajunk genetikai tisztasága miatt.





Húsvétkor is aktuális

A bárányhús fontos vallási étel, gyakran áldozatként fogyasztják, és valószínűleg az Utolsó Vacsorán is ez került az asztalra. Jézust gyakran nevezik Isten bárányának.

Juhtejből készül

A birkát nemcsak húsáért, de tejéért és - nem utolsó sorban - gyapjáért tenyésztik. A juh ugyan jóval kevesebb tejet ad, mint a tehén, de teje zsírosabb és több kalciumot tartalmaz. Juhtejből készül a híres Feta sajt, a Manchego, a Pecorino Romano és a francia Roquefort is.

Bárányhús a konyhában

A bárány húsa gyenge, ízletes, gyorsan elkészül. A bárányból készülő fogások vajon készítve az igaziak, így állaguk krémes és puha marad.





Fasírtként is kipróbálhatjuk

A bárányhúst süthetjük, párolhatjuk, grillezhetjük, roston is finom. Fantasztikusan néz ki a nyeles bárányborda. Zöldségekkel összefőzve kiváló raguk készülnek bárányból.
Gyümölcsökkel is nagyon jól harmonizál, sárgabarack szezonban érdemes lesz kipróbálni ezt a kiváló sárgabarackos bárányt.
Zöldfűszerekkel kitűnő leveseket, de akár tatárt vagy fasírtot is készíthetünk belőle. Nagyon jól harmonizál a mentával, a keleti ízek kedvelőinek ajánljuk kipróbálásra ezt a bárányburgert
Húsvétkor bárányhúsból készülhet egy igazán finom angol étel, a Shepherds'pie, mely zöldséges bárányragu krumplipürével egybesütve

A birkahús már zsírosabb, szövetekkel gazdagon átszőtt vörös hús, mely a faggyú miatt erős illatú lehet. Ha birkahúst készítünk, távolítsuk el a faggyút, és a húst forrázzuk le enyhén ecetes vízzel, majd mossuk át hideg vízzel, így a kellemetlen illat csökkenthető.

Bátrabbak kipróbálhatják a bárány vagy birkaherét is, ezt el lehet készíteni faszénen, pörköltként és számos más módon. Akik a kakasherét szeretik, biztosan ez is ízleni fog nekik.





Sütve fantasztikus

Grillezett báránykotlett provanszi módon

Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes hagyma
5 evőkanál olaj
1/2 teáskanál aprított zsázsa
1/4 teáskanál aprított kakukkfű
1/4 teáskanál aprított majoránna
1 evőkanál citromlé
bors
4 vékony vagy dupla báránykotlett

Elkészítés: A finomra vágott hagymát és friss fűszereket, az olajat, a citromlét és a sót egy kis edénybe teszzük, marinádot készítünk. A bárányhúst megmossuk, szárazra töröljük. Többször bevágjuk egy éles késsel, majd lapos edénybe fektetjük, a marinádot ráöntjük, s egy éjszakán át a hűtőszekrényben lefedve érleljük. A grillezés előtt a marinádból kivesszük, lecsöpögtetjük, a marinádot félretesszük. Grillezés alatt ezzel többször bekenjük, míg megsül.

Húsos muszaka

Hozzávalók:
50 dkg padlizsán
50 dkg burgonya
50 dkg paradicsom
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 1 dl olaj
50 dkg darált bárányhús
2 tojás
2 dl tejszín
15 dkg juhsajt
Szerecsendió

Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, a szárvégeket levágjuk, vékonyan meghámozzuk, 1/2 cm vastagon felkarikázzuk. Egy órára erősen besózzuk, hogy kesernyés levét kidobja. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, karikára vágjuk. A paradicsomot megmossuk, domború felén keresztirányban bevágjuk a héját. 1-2 percre forró vízbe merítjük, majd azonnal hideg vízbe, könnyedén lehántjuk a héját. Három paradicsomot felkarikázunk, a maradékot felaprózzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk.

Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a darált húst, 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felaprózott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és erős tűzön, 10 percig fedő nélkül főzzük. A padlizsánszeleteket leöblítjük, lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra törölgetjük. Forró olajban kisütjük, papírkendőre szedve felitatjuk róluk a zsiradékot.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kiolajozunk egy nem túl nagy tűzálló tálat, az aljára lerakjuk a burgonyakarikák és a padlizsán felét, rásimítjuk paradicsomos ragut, aztán a maradék padlizsán és burgonya következik, végül, kissé egymásra csúsztatva, a 3 felkarikázott paradicsom. A tejszínben elkeverjük a tojásokat, belereszeljük a juhsajtot, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, a rakottasra öntjük, és a forró sütőben pirosra sütjük (40-45 perc).

Tárkonyos bárányragu

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg bárányhús
1 nagyobb fej hagyma
10-10 dkg sárgarépa, fehérrépa és zeller
1/2 fej fokhagyma
2 babérlevél
kevés liszt
1 l víz vagy húsalaplé (leveskockából is lehet)
olívaolaj

bors
petrezselyem ízlés szerint
friss tárkonylevél vagy tárkonyecetbe áztatott szárított tárkony
1 csokor petrezselyem

Elkészítés: Forró olívaolajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, beletesszük a faggyútól nagyrészt megtisztított, felkockázott bárányhúst (ha egy kicsi faggyú marad rajta, erőteljesebben kijön a bárányhús sajátos íze). Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérleveleket. Hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát és zellert - úgy mutatós, ha a zöldség kb. ugyanakkora kockákra van vágva, mint a hús. Beleaprítjuk a fokhagymát is, és az így összeállt zöldséges húst erősebb tűzön kavargatva jól lepirítjuk. Amikor a hús már majdnem puha, kevés liszttel megszórjuk, azzal is lepirítjuk, aztán a vízzel vagy a húslevessel feleresztjük. Ha van friss tárkonylevelünk, akkor vágjuk finomra, és bőségesen hintsük meg vele a főzésben lévő levest, de tegyünk hozzá petrezselymet is. Ha nincs friss tárkony, akkor használjunk bőségesen a petrezselymet, és a már előzőleg tárkonyecetbe áztatott szárított, morzsolt tárkonylevelet. A zöldfűszerekkel együtt főzzük, míg a hús teljesen puha lesz.

SB

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: keresztirányban, megfonnyasztjuk, hűtőszekrényben, tárkonylevelünk, burgonyakarikák, szerecsendióval, zöldfűszerekkel, tárkonylevelet, krumplipürével, kipróbálhatjuk, kipróbálhatják, lecsöpögtetjük, találkozhatunk, erőteljesebben, felforrósítunk, babérleveleket, lecsepegtetjük, fantasztikusan, fogyaszthatjuk, leszármazottja, megtisztított, belereszeljük, felkarikázunk, felkarikázzuk, felkarikázott, sárgabarackos, különlegesség, báránykotlett, gyümölcsökkel, tárkonyecetbe, papírkendővel, bárányburgert, leveskockából, petrezselymet, grillezhetjük, fogyasztották, asztalunkra bárányhús, tejes bárány, erre szakosodott, bárány általában, nagy birkászok, legnagyobb birkahús, legtöbb birka, horvátoknál járva, bárányhús történelme, birka valószínűleg, elsőként háziasított, honfoglaló magyarokkal, bárányhús fontos, birkát nemcsak, híres Feta, francia Roquefort, Európában Angliában, Utolsó Vacsorán, Pecorino Romano,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Erdőn  Leonardo da Vinci gondolata  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Zilahy Lajos gondolata  Fekete István - Akác  Makszim Gorkij gondolata  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat  Idő  Szép napot kívánok  Alvó cicák  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Garai Gábor - Takarítás  Alázat  Neked tudnod kell  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Elköszönt  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Alázat  Png virág  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Mindig jusson idő nevetni  Szép estét kedves látogatóimna...  Reménység és erő Krisztustól e...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Png telefon  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Png cica  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  képre írva  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Lóhere  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
asztalunkra bárányhús, tejes bárány, erre szakosodott, bárány általában, nagy birkászok, legnagyobb birkahús, legtöbb birka, horvátoknál járva, bárányhús történelme, birka valószínűleg, elsőként háziasított, honfoglaló magyarokkal, bárányhús fontos, birkát nemcsak, híres Feta, francia Roquefort, bárány húsa, bárányból készülő, bárányhúst süthetjük, nyeles bárányborda, kiváló sárgabarackos, keleti ízek, igazán finom, faggyú miatt, húst forrázzuk, kellemetlen illat, bárány vagy, kakasherét szeretik, finomra vágott, bárányhúst megmossuk, éles késsel, marinádot ráöntjük, hűtőszekrényben lefedve, grillezés előtt, marinádból kivesszük, marinádot félretesszük, padlizsánt megmossuk, szárvégeket levágjuk, órára erősen, burgonyát héjában, paradicsomot megmossuk, maradékot felaprózzuk, fokhagymát meghámozzuk, hagymát felkarikázzuk, darált húst, áttört fokhagymát, felaprózott paradicsomot, sütőt előmelegítjük, aljára lerakjuk, padlizsán felét, maradék padlizsán, tejszínben elkeverjük, rakottasra öntjük, forró sütőben, faggyútól nagyrészt, kicsi faggyú, bárányhús sajátos, kockára vágott, vízzel vagy, húslevessel feleresztjük, főzésben lévő, zöldfűszerekkel együtt, keresztirányban, megfonnyasztjuk, hűtőszekrényben, tárkonylevelünk, burgonyakarikák, szerecsendióval, zöldfűszerekkel, tárkonylevelet, krumplipürével, kipróbálhatjuk, kipróbálhatják, lecsöpögtetjük, találkozhatunk, erőteljesebben, felforrósítunk, babérleveleket, lecsepegtetjük, fantasztikusan, fogyaszthatjuk, leszármazottja, megtisztított, belereszeljük, felkarikázunk, felkarikázzuk, felkarikázott, sárgabarackos, különlegesség, báránykotlett, gyümölcsökkel, tárkonyecetbe, papírkendővel, bárányburgert, leveskockából, petrezselymet, grillezhetjük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1372
  • e Hét: 10875
  • e Hónap: 24780
  • e Év: 154487
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.