Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mindentudó olívaolaj
  2015-04-28 23:52:54, kedd
 
   
  Mindentudó olívaolaj

A szakemberek igazolták azt, amit a görögök már évezredekkel ezelőtt is tudtak: az olívaolaj segít megőrizni az egészséget és a fiatalságot.

Vajon miben rejlik a ,,folyékony arany" titka, amely nem csak a főzéshez és a testápoláshoz kiváló, de természetes gyógyszerként védi a testet a káros külső behatásoktól is?
A mediterrán országokban napjainkban is rengeteg fogy belőle. Egy tanulmány szerint a görög sziget, Kréta lakói használják a legtöbb olívaolajat, évente kb. 21 liternyit, és ők élnek a legegészségesebben, valamint a legtovább - nem ritka a 100 év feletti kor! - is. Nem csoda, hogy az orvostudomány világszerte az olívaolaj gyógyhatásait kutatja, és így újabb és újabb szenzációs felfedezések látnak napvilágot.

A szabad gyökök ellensége

Az olívaolajban rengeteg E-vitamin és másodlagos növényi anyag található. Ennek a remek kombinációnak köszönhető, hogy véd az agresszív oxigénmolekulák, az úgynevezett szabad gyökök ellen, melyek leginkább a környezeti behatások, például a stressz és a dohányzás miatt jönnek létre a szervezetben. A szabad gyökök károsítják a sejteket, gyorsabban öregedik tőlük a bőr, sőt, a rák kialakulásában is jelentős szerepet játszanak.
A kísérletek szerint azonban az olívaolaj ez utóbbi betegség ellen is hatékony védelmet nyújt: a feltételezések szerint például 25%-kal kisebb a mellrák kialakulásának kockázata azoknál a nőknél, akik naponta legalább két alkalommal fogyasztják. Olyan anyagot is találtak benne, amely a laborvizsgálatok során legyőzte a gyomorfekélyt, egyes esetekben pedig akár gyomorrákot is kiváltó helico baktériumot.






Rugalmassá teszi az ereket

A növényi olajok pozitívan hatnak a koleszterinszintre. Míg más fajták, például a szezámolaj az összértéket csökkentik, addig az olívaolaj főleg a vérben lévő ,,rossz" LDL-koleszterin ellen hatásos, a ,,jó" HDL-koleszterin szintjét ugyanakkor nem befolyásolja. A titok az olívaolajban található telítetlen zsírsavakban rejlik. A telepítési területtől, a szüret idejétől és az előállítási módtól függően az olaj 55 és 90% közötti mennyiségben tartalmazza ezt jótékony hatású anyagot. A telítetlen zsírsavak megvédik az érrendszert a meszesedéstől, és megakadályozzák a zsírok lerakódását az erekben, így védenek az érrendszeri megbetegedések és a trombózis ellen, de a magas vérnyomás megelőzése szempontjából is hatékonyak. Ráadásul az olívaolajnak egy fontos pozitív ,,mellékhatása" is van: a benne lévő növényi anyag, az úgynevezett fenol révén az erek még egy zsírosabb étkezést követő véráramváltozáshoz is alkalmazkodnak.


Hogyan ismerhető fel a jó minőségű olaj?

Figyeljünk oda a vásárlásnál, ugyanis csak az első osztályú olaj az, ami valóban egészséges! Ha a címkén azt olvassuk, hogy ,,extra szűz", nyugodtan tegyük a kosarába, ennek az előállításához ugyanis alig egy nappal korábban leszedett olívabogyókat használtak. Az eljárás a következő: a termést jól szellőző szobában tárolják, aztán lemossák róla a szennyeződéseket (talajmaradványok, levelek és ágak), majd egy mechanikus rendszer segítségével kipréselik az olajbogyót. Az így keletkező pasztát kíméletesen átgyúrják, majd az olajat ülepítéssel és centrifugálással választják el a masszától. Az extra szűz olívaolajat ezután leszűrik, és palackozzák, a folyamat során azonban sem oldószert, sem hőkezelést nem alkalmaznak.
A Sansa feliratú olívaolaj ezzel szemben a centrifugálás során keletkező maradványokból készül. Mivel oldószerrel nyerik ki a megmaradt olívamasszából, így az élettani hatásai is jóval kedvezőtlenebbek.

Segít a stressz ellen

Az olívaolaj külsőleg, masszázsként, pakolásként alkalmazva élénkítő hatású, és segít legyőzni a stresszt. A bőrre kenve élénkíti a vérkeringést, így a görcsös izmok ellazulnak. Kenjük be vele a nyakunkat és a vállainkat, helyezzünk rá folpackot, majd fedjük be egy törölközővel az említett területet. Pihenjünk így félórát, végül zuhanyozzunk le meleg vízzel.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: kedvezőtlenebbek, talajmaradványok, laborvizsgálatok, centrifugálással, szennyeződéseket, oxigénmolekulák, megakadályozzák, kialakulásában, kialakulásának, maradványokból, feltételezések, előállításához, alkalmazkodnak, megbetegedések, olívamasszából, testápoláshoz, olívabogyókat, gyógyhatásait, gyógyszerként, orvostudomány, gyomorfekélyt, centrifugálás, meszesedéstől, kombinációnak, szempontjából, behatásoktól, vérkeringést, zuhanyozzunk, befolyásolja, olívaolajban, zsírsavakban, olívaolajnak, mellékhatása, mennyiségben, törölközővel, masszázsként, szakemberek igazolták, olívaolaj segít, testápoláshoz kiváló, káros külső, mediterrán országokban, tanulmány szerint, görög sziget, legtöbb olívaolajat, legtovább –, orvostudomány világszerte, olívaolaj gyógyhatásait, szabad gyökök, olívaolajban rengeteg, remek kombinációnak, agresszív oxigénmolekulák, úgynevezett szabad,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Rátalálsz  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  George Gordon Lord Byron: Inez...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Ágai Ágnes – Csendélet  Rátalálsz  Nem tudhatod  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Idő  Alázat  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Erdőn  Ágai Ágnes – Csendélet  Adakozás  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  A sors  Még csak most kezdődik a nap  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A kételkedés kezelése  Idő  Png virág  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Reggel van  Gonosz démon-álarc  Tavaszi kép  Rátalálsz  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Nagyi telefonál  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Alvó cicák  Nevem  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Éretlen vers  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Az engedelmesség miért nem vál...  Egy lelki imádság  Jó éjszakát  Png fotel  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Png férfi  Png csokor  Akarat  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Éretlen vers  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A kételkedés kezelése  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Soha ne kedvezz...  s immár én is felragyogva, ért...  Tavaszi kép  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png nő  Varga János Veniam - Fontos sz... 
Bejegyzés Címkék
szakemberek igazolták, olívaolaj segít, testápoláshoz kiváló, káros külső, mediterrán országokban, tanulmány szerint, görög sziget, legtöbb olívaolajat, legtovább &#8211, orvostudomány világszerte, olívaolaj gyógyhatásait, szabad gyökök, olívaolajban rengeteg, remek kombinációnak, agresszív oxigénmolekulák, úgynevezett szabad, környezeti behatások, dohányzás miatt, kísérletek szerint, feltételezések szerint, mellrák kialakulásának, laborvizsgálatok során, növényi olajok, összértéket csökkentik, olívaolaj főleg, vérben lévő, olívaolajban található, telepítési területtől, szüret idejétől, előállítási módtól, telítetlen zsírsavak, zsírok lerakódását, érrendszeri megbetegedések, trombózis ellen, magas vérnyomás, fontos pozitív, benne lévő, úgynevezett fenol, zsírosabb étkezést, első osztályú, előállításához ugyanis, nappal korábban, mechanikus rendszer, olajat ülepítéssel, extra szűz, folyamat során, centrifugálás során, megmaradt olívamasszából, élettani hatásai, stressz ellen, olívaolaj külsőleg, bőrre kenve, görcsös izmok, említett területet, kedvezőtlenebbek, talajmaradványok, laborvizsgálatok, centrifugálással, szennyeződéseket, oxigénmolekulák, megakadályozzák, kialakulásában, kialakulásának, maradványokból, feltételezések, előállításához, alkalmazkodnak, megbetegedések, olívamasszából, testápoláshoz, olívabogyókat, gyógyhatásait, gyógyszerként, orvostudomány, gyomorfekélyt, centrifugálás, meszesedéstől, kombinációnak, szempontjából, behatásoktól, vérkeringést, zuhanyozzunk, befolyásolja, olívaolajban, zsírsavakban, olívaolajnak, mellékhatása, mennyiségben, törölközővel, masszázsként, segítségével, szervezetben, felfedezések, évezredekkel, tartalmazza, előállítási, palackozzák, érrendszert, olívaolajat, gyomorrákot, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3173
  • e Hét: 12676
  • e Hónap: 26581
  • e Év: 156288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.