Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Előszedték az egyiptomi tüntet
  2011-02-06 14:07:45, vasárnap
 
  Előszedték az egyiptomi tüntetőkkel szemben a mocskos trükköket


1) Felszalámizás - Mubarak bejelentette, hogy mikor lejár a hatálya nem indul újra elnöknek.. Így meg próbálták változtatni a küzdelem lényegét arról, hogy elmenjen-e Mubarak, arra hogy MIKOR menjen el - és így felszalámizni a tüntetőket. A kevésbé radikálisoknak támadhat az az érzése, hogy már győztek, és hogy értelmetlen okokért folyik a további tüntetés. De persze ha tömeg fele haza megy, evvel elérték a célt a felszalámizással, és a tüntetés "keretének" megváltoztatásával..

2A) Több oldalról harc - Mocskos trükköt vetnek be a lepénzelt "ellentüntetők" révén, ami nem csak nehézséget és kellemetlenséget jelent a tüntetőknek (főleg mivel azt az érzést keltik, hogy egyszerre több oldal ellen küzdenek - a kormány ellen, és más civilek ellen is), de

2B) a káosz növelésével a hadsereg türelmét teszik próbára - most már nem a kormány a tüntetők ellen, de káosz van, amelyben mindenki árt mindenkinek, és illene a katonaságnak rendet tenni "SENKI OLDALÁN".

3) A legmocskosabb trükk, hogy amíg e nehézségeket és mocskosságokat öntik rájuk elölről - amíg bizonytalanná válik a győzelem, hátulról jön az USA és az EU a dédelgetésével a pártfogásával, a kormány mocskos trükkje elleni haragot színlelő üres felhorkanásaival (nekünk az efféle üres álradikális ál-pártfogó felhorkanások eléggé ismerősek kell legyenek - nem írom meg honnan) és a könnyű, biztos "megbeszéléses" út felkínálásával.. Elölről megrugdossák őket, hátulról menedéket kínálnak nekik.. Csakhogy a sajátjukat...

4) Valami forradalmi tanácsot emelnek magasba, mint annak idején az amerikai sajtó Castrót Kubába.. És persze tudni kell, hogy Egyiptomnak egykor megvoltak a bajai a kommunista szerveződésekkel is, és ez az irányzat pont mint a muzulmán irányzat is, még mindig ott van a nagy szegénység és az elnyomás közepében... Ha ElBaradei nem jön be nekik, akkor talán még mindig ott lesznek a vörösök a tömegben.. Mert biztos hogy nem egy Muzulmán Fundamentalista forradalmi tanácsnak éneklik szét a dicsőségét..

Turul
2011. február 05.


http://jovonk.info/2011/02/05/eloszedtek-az-egyiptomi-tuntetokkel-szemben-mocskos -trukkoket
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kiragadott hír a mai Déli Krón
  2011-02-06 14:02:44, vasárnap
 
  Kiragadott hír a mai Déli Krónikából + hírmagyarázat


Már az egyiptomi zavargások első napján többünknek feltűnt, hogy mennyi ,,magyar" nyaral-telel éppen a Vörös-tenger partján és mennyire fontos a hazai médiának, hogy ezeknek a személyeknek a sorsával, illetve a biztonságos időtöltésével foglalkozzon.

A fenti, megszokott tudósításokkal kapcsolatban ma jutottak el eddigi csúcsukra az eddig is árulkodó hírek, amikor egyik érintett ,,honfitársunk" a Déli Krónikában kijelentette: ő annyira nem fél az egyiptomi helyzettől és így is, úgy is elutazik vakációzni, ,,aztán ha balhé van, akkor átsétálok az izraeli határon" - mondta. Igen, éppen az izraeli határon lehet csak úgy akárkinek átsétálni, ahol rendszeresen lőnek le ok nélkül ,,gyanús" autósokat. Aki pedig csak úgy átsétálhat az izraeli-egyiptomi határon, az minimum izraeli állampolgár, kezében az útlevelével, illetve a személyi igazolványával. Amúgy a ,,balhé" szó előszeretettel való használata sem véletlen, erről már korábban írtunk.

Szóval így állunk, ezért annyira kiemelten fontos ezeknek az embereknek a vakációzgatása - az egyébként súlyos gazdasági-társadalmi válságban lévő Magyarország esetében, ahol csak ezen a télen eddig több mint kétszázan fagytak halálra, mert nem volt mivel fűteniük (zömében magyar nyugdíjasok, akik fizikai munkakörből mentek nyugdíjba). Micsoda társadalmi ellentétek! Micsoda esélyegyenlőtlenség! Micsoda pofátlan magabiztosság!

Egyébként pedig mennyire jellemző az átlag magyar emberre, hogy télvíz kellős közepén meleg égövi kiruccanást tegyen? Semennyire. A legtöbbünk eleve nem is gondolhatna ilyenre, már csak anyagi okokból sem. Azonban nem ez a lényeg: az ilyen mögött van valami degeneráció. Aki télen szeret nyaralni, annak a fejében valami súlyos probléma van. A téli nyaralás egyrészt felesleges, másrészt beteges (hasonlóakat írtunk már korábban a totálisan felesleges, ugyanakkor igen divatos ún. wellness-hétvégékről is). Amennyiben ugyanis van az embernek pénze, nyáron megy nyaralni, télen pedig legfeljebb síelni. A nagy többségnek azonban egyáltalán nem telik ilyesmire. De egyeseket vonz a meleg télen is, ők nehezen tudják elviselni, hogy ezen a szélességi körön négy évszak van és ezek közül az egyik a hideg tél. Ugye, lassan összeáll a kép, hogy miért is siránkoznak évről-évre a médiában egyesek, már decemberben a meleg időt várva és a havazást átkozva (e tendencia alól legfeljebb a Karácsony időszaka jelent kivételt, amikor - szigorúan üzleti-marketing okokból - még az állandó fanyalgóknak is jól jön a hótakaró, így nagyobb a biznisz).

Nagyjából ennyi. Az, hogy ezekkel az árulkodó hírekkel szándékosan akarják-e provokálni a magyarság maradék, gondolkodó részét vagy már ennyire nem számít nekik, mi jelenik meg a hírekben és totálisan biztosra mennek, az a jövő egyik óriási kérdése.


Berényi Sebestyén - Jövőnk.info
2011. február 06.

http://jovonk.info/2011/02/06/kiragadott-hir-mai-deli-kronikabol-hirmagyarazat

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Cionista ügynökök aknamunkája
  2011-02-06 13:58:47, vasárnap
 
  Cionista ügynökök aknamunkája Egyiptomban + Videó


Tegnap történt az eset a "Haragos Pénteken".

Sok hírt hallani a tömeget provokáló, titkos izraeli vagy amerikai érdekeket képviselő ügynökökről.

Nagy valószínűség szerint az egyik akciójukat láthatjuk a felvételen, egy diplomata rendszámos autó kb. 20 embert elgázolva siet át a téren.

http://www.youtube.com/watch?v=dVTERtNwBCQ&feature=player_embedded


Leső Tamás - Jövőnk.info
2011. február 05.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mennyi is az annyi, amit a köz
  2011-02-06 13:52:12, vasárnap
 
  Mennyi is az annyi, amit a közszolgáltatóknak fizetünk?


Dátum: 2011. February 05. Saturday, 22:23


Ma már semmi szükség nincsen se villanyórára, se gázórára!
Hogy miért?
Mert ezek a mérőórák eredetileg azt a célt szolgálták, hogy a Fogyasztó és a Szolgáltató egymás közötti korrekten elszámoljon és a Fogyasztó annyi díjat fizessen, amennyi villanyt, vagy gázt a mérőóra szerint elhasznált.
Ennek azonban ma már semmi jelentősége nincsen, mert bármit mutat a mérőóra, a Szolgáltató olyan összegű számlát állít ki, amilyet akar!
Hogy miért?
Mert nincsen ember, aki ellenőrizni tudná, hogy a számlán szereplő összeg megfelel-e a tényleges fogyasztásnak.
Miért?
Mert a számlán szereplő, fizetendő díj és a mérőóra által mutatott elhasznált mennyiség, és annak egy egységnyi díja köszönőviszonyban sincs egymással.
Egy normálisan működő államban, tisztességes gazdasági rendszerben, egyértelműen meg van határozva, hogy egy kilowatt áram, vagy egy m3 gáz mennyibe kerül; a mérőóra által mutatott mennyiséget be lehet szorozni az egységárral, és máris megvan az eredmény, hogy mennyit kell fizetni!
Nálunk nem így van, mert ez nem normális gazdaság, ország, és nem működik tisztességes államrendszer!

-------------

Kommentár:

És még nem beszéltünk a víz-csatorna díjról, a szemétszállítási díjról, a banki plusz költségekről.
Kedves ,,forradalmi Fidesz-KDNP kormány" itt a nagy lehetőség az igazán ,,népforradalmi" lépésre. Vizsgáljátok már felül a közszolgáltatók árképzését, és a közemberek által is ellenőrizhető számlakibocsájtásra kötelezzétek már őket.

TA




Vegyünk egy villanyszámlát, hogy igazunk van-e? Nézzük meg miből áll össze a számla végösszegét jelentő, fizetendő 6.758,- Ft díj:
24h áramdíj tömb I. 110 kWh 20,38 Ft/kWh
2.242,- Ft
24h áramdíj tömb II. 45 kWh 21,68 Ft/kWh
976,- Ft
Összesen tehát:
3.218,- Ft


Idáig rendben is lennénk, hiszen a fentiek szerint a 40 napos időszakra 155 kWh fogyasztás után 20,38 és 21,68 Ft-os egységáron (az már rejtély, hogy miért van a két különböző egységár, de ez még belefér ) 3.218,- Ft áramdíj fizetendő.
Azonban ezzel nincs vége, mert a számla folytatódik, úgy mint:
Szénipari szerkezetátalakítási támogatás
31,- Ft
Kedvezményes árú villamos energiai támogatás
19,- Ft
Összesen:
50,- Ft
Átviteli-rendszerirányítási díj
89,- Ft
Rendszerszintű szolgáltatás díj
66,- Ft
Elosztói forgalmi díj
1 1.341,-Ft
Elosztói veszteség díj
648,-Ft
Menetrend kiegyensúlyozási díj
78,- Ft
Összesen:
2.222 Ft
Még nincs vége, de egy villanyszámlában ez a "menetrend kiegyensúlyozási díj", figyelemreméltó kreativitásra vall, ezért érdemes egy kicsit megpihenni.
Továbbá:
Elosztói alapdíj
150 Ft
Összesen:
2 372 Ft
Na már most, ha az áramdíjhoz (3.218,- Ft) hozzáadjuk ezt a többit (2.372,- Ft), akkor 5.590,- Ft jön ki, amihez még a 20 % ÁFA jön + 50 Ft AHK ( rejtély, hogy ez meg micsoda???? ) és máris megkapjuk a villanyszámla
6.758,- Ft-os végösszegét!
Ha valaki meg tudja mondani, hogy az áramdíjon túl megjelölt őrületek, összesen 2.372,-Ft, miért kerülnek Lajos bácsi és Ilonka néni villanyszámlájába felszámításra, az akkor azt is mondja meg, hogy;
- ezek az ilyen-olyan díjak miért éppen annyi összegűek;
- és miért nem alacsonyabbak;
- vagy magasabbak;
- továbbá, ki és mikor állapította meg pl.: a "menetrend kiegyensúlyozási díj" 0,5000 HUF/kWh egységárát,
- és végül: ennek mi a fene köze van az elfogyasztott villanyáramhoz??????????????????.
Ha még egyszer megnézzük a számlát, akkor láthatjuk, hogy a tényleges áramfogyasztás után mindössze;
3.218,- Ft-ot
kellene fizetni, de ezt feltornázták a fogyasztók számára teljességgel ELLENŐRIZHETETLEN plusz költségekkel;
6 758 Ft-ra!
A gázszámlával hasonló a helyzet, de ott az átejtés talán még bonyolultabb.Persze a számla itt sem az elfogyasztott gázmennyiség és az egységár szorzata, hanem korrekciós tényezőt, fűtőértéket (MJ/m3), elszámolt hőmennyiséget is számítanak és a számla összege az egységár és az elszámolt hőmennyiség szorzata, amiben a fűtőérték (MJ/m3) és az elszámolt hőmennyiség (MJ) adja a két ismeretlenes egyenletet, és őrzi meg a számla összegének titkát.
Miért van ez így?
Hol van a fogyasztóvédelem?
Mikor lesz már ennek vége?

A villanyszámla analógiájára elképzeltem, hogyan is festene egy zsemle számlája a Szolgáltató büféjében:
Péksütemény 1 db
8,50 Ft
Búza vetési és aratási összetevő
2,32 Ft
Búza érlelési nap-egyenérték
0,27 Ft
Búza kelési bizonytalansági faktor
1,88 Ft
Búza feldolgozási (háztáji) veszteség
0,66 Ft
Búza sikér-díj
1,30 Ft
Kukorica bánatpénz
0,72 Ft
Vízbázis fejlesztési hozzájárulás
0,20 Ft
Pékség újrafestés, rovarirtás
0,52 Ft
Gömbölyítési jutalék (művészeti felár!!!)
0,78 Ft
Szolárium (régebben színkezelési) pótdíj
1,70 Ft
Sütőlapát korszerűsítési alap
0,88 Ft
Azonosítás
0,34 Ft
Kifli szolidaritási együttható
2,40 Ft
PTU.KAH.ZZ
1,90 Ft
Összesen:
27,00 Ft

Ezekhez a multikhoz egyre inkább igazodik és hasonul a víz- és csatorna szolgáltatások díja. Nem a számlájukkal, hanem a hozzáállásukkal.
Bármilyen probléma, vagy vita keletkezik a szolgáltató és közöttünk első és nyomatékos kijelentésük;
Ha nem fizetsz, kikapcsoljuk a szolgáltatást, vagy leszereljük a mérő órát!
Tehát jogorvoslati lehetőségünk is csak a vitatott számlák kifizetése után lehetséges, ha továbbra is szeretnénk villany mellett olvasni, gázzal főzni és vizet inni, stb.
Jó lenne ténylegesen, ha ezen monopóliumoknak, szolgáltatóknak megpiszkálnák a működését és megtiltanák, hogy a fogyasztókkal szemben azt a fenyegetési lehetőséget, hogy vitatott helyzetekben;

HA NEM FIZETSZ, LESZERELJÜK

végre az
ÁLLAM
erőfölénnyel és joggal való visszaélésnek minősítené!

Nem csak azokról van szó, akik nem fizetik - a fentiek szerint, amúgy teljesen alaptalan, "feturbózott" módon kiállított számlájukat, - hanem azokról az esetekről beszélünk, amikor a multik, vagy a hatalmi pozícióból szolgáltató cégek téves, vagy rossz számlákat állítanak ki.
Történjen ez az általa kezelt mérőeszköz hibájából, vagy számlázási hibából.
Ezekben az esetekben nagyon gyorsan kicserélik a mérőket és másfél, két hónap múlva mikor megjön a számla csak akkor fedezhető fel a "túlszámlázás" már nem tehetünk semmit, mert a leszerelt mérőket ezek a szolgáltatók nagyon gyorsan szétszedik, vagy átszerelik, így a fogyasztót meggátolják annak lehetőségétől, hogy bizonyítsa a mérő hibáját!

Elgondolkodtató:

Mikor egy cégvezetés alap gondolata és mondata a következő:

HA NEM FIZETSZ LESZERELJÜK, KIKAPCSOLJUK!

Meddig engedjük zsarolni magunkat a multiktól, monopóliumoktól?
Mikor lesz az, hogy ők ténylegesen a Fogyasztókat kiszolgáló
szolgáltatók
lesznek nem pedig kizsákmányolók!

Ha egyetértesz ezekkel a gondolatokkal akkor küldd tovább, hogy minél többen elolvassák!

Forrás: Internet körözvény

http://www.szmm.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=4215
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pedofília mint európai becs
  2011-02-06 12:39:38, vasárnap
 
  Pedofília mint európai becs

Lehet-e tisztelettel tekinteni olyan testületre, amelyben helyet kap gyermekeket megrontó erkölcsi roncs?
2011. február 2. 11:43

A börtönökben a legalsó kaszthoz tartoznak a pedofilok. Rablók, tolvajok, sikkasztók, netán gyilkosok is megvetendőnek, emberileg önmaguk alattinak látják azokat, akik alantas testi ösztöneiket gyerekeken élik ki.

Az Európai Parlamentben egy pedofil az erkölcs magaslataira emelkedhetett.

Pedofília gyanújába keveredett az 1968-as diáklázadások egykori vezére, európai parlamenti képviselő - írta a sajtó. A szélsőbalos múltjáról nevezetes, ma liberális eszméket valló politikus egyik korábbi könyve volt ugyanis a téma azon a tévés szópárbajon, melyet a pedofil folytatott egy francia centrista politikussal. A pedofíliára való utalás ,,Rőt Fany" 1975-ös, A böhöm zsibvásár című kötete miatt került elő, melyben a pedofil arról ír, milyen intim testi kapcsolatba került gyermekekkel abban az időben, amikor egy kommunában élt Nyugat-Európában.

Lehet-e tisztelettel tekinteni olyan testületre, amelyben helyet kap gyermekeket megrontó erkölcsi roncs? Elhihetjük-e, hogy ebben a testületben becsületes politikusok vannak, akik jót akarnak nemcsak saját népüknek, hanem a kontinens távolibb lakóinak is? Várhatjuk-e, hogy a földkerekség rohamosan fejlődő térségeinek versenytársává formálják Európát, reményt adva a felzárkózásra a derék földrésznek?

Komolyan gondolják a ködös Albion, a pezsgő Ibéria, vagy éppen a napfénnyel perzselt Itália géniuszai, hogy attól a politikustól várhatnak erkölcsi fölemelkedést, aki gyermekkel kereste a testi örömöt? Egy velejéig romlott figurának adnak szószéket, hagyják üvöltözni európai nyilvánosság előtt? S adnak lehetőséget arra, hogy egy ideológiai csökevény oktasson ki demokratikusan megválasztott, országáért felelősséget érző közembert?

Ennyire mélyre süllyedt Európa? Így lezüllött a gótika, a reneszánsz, a barokk kontinense?

Gyermekek megrontója alakíthatja Szent Pál, Szent Ágoston, Páduai Szent Antal földrészének jövőjét. Csökött morálú élősködő rombolhat gigászok földjén? Köztörvényes ,,eszmevilágú" pojáca öklendezheti ki gyűlöletét a kontinens legmagasabb fórumán?

Hatalmas jövedelmű elnökök játsszák a fő européert, a demokrácia védelmezőjét, a nagyokost, miközben ultrabalos kéjelgők bömbölhetik hazugságaikat, őrjöngetik indulataikat, dühönghetik ki magukból frusztrált lelkületük mocskát.

Az Európai Parlament lejáratta önmagát azzal, hogy továbbra is széksoraiban tűri azt a pedofilt, akit a börtönökben is a legalsó kasztba szorítanának.

Védjük meg Európát az Európai Parlamenttől.

Kovács G. Tibor

http://gondola.hu/cikkek/75038-Pedofilia_mint_europai_becs.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Varga Csaba: SZELLEMI BÉKLYÓ
  2011-02-06 12:23:01, vasárnap
 
 
Varga Csaba: SZELLEMI BÉKLYÓ
melytől mielőbb meg kell szabadulnunk

Megjelent a Demokrata 3. számában, 2011. január 19-én.

Ahhoz, hogy esélyünk legyen elmerülni nyelvünk, szavaink varázslatos világban és múltjában, először is el kell felejtenünk szinte mindent, amit nyelvünk, egyáltalán a nyelvek történetéről ma tudunk, pontosabban: tudni vélünk, illetve gondolunk. Ezért különösen azokat érhetnek nagy meglepetések e tanulmány olvasása közben, akik túl biztosak mai világképünkben.
A kissé tájékozottabbak biztosan hallottak az 1869-től húsz éven át dúló "ugor-török háborúról". Ekkor jelent meg Vámbéry Ármin "Magyar és török-tatár szóegyeztetések" című tanulmánya. E mű kirobbantotta harc annak eldöntéséért zajlott, hogy a magyar nyelv az ugor, avagy a török nyelvekhez áll-e közelebb? Végül a finnugoristák győztek politikai segédlettel.
Jó, győztek a finnugoristák. Mondjuk úgy, hogy egy orrhosszal.
Ám az ember arra való, hogy gondolkodjék.
Mi lett ezután a török nyelvi kapcsolattal, melynek jelentőségét csak egy kicsit sikerült háttérbe szorítani? Hogy mi lett? A törökről teljes lett a hallgatás, mintha nem is lenne. Vajon a finnugoristák győzelmének pillanatában a törökök kitöröltek mindent a nyelvükből, ami a magyarral egybevág? No, ilyen csoda nincs! S mivel a finnugorizmus már ekként is hamisítja a valóságot, áltudomány lett: nem kitölteni igyekszik tudásunk hézagait, hanem mindent megtesz a hézagok növeléséért. Ennél tudományellenesebb magatartás nem létezik.
Mi a magunk józan eszével ennyit mindenképpen megállapíthatunk a fentiekből:
Van az ugor és van a török nyelvekkel való kapcsolatunk.
No de, a török nyelvi kapcsolat csak egyik eleme a nagy kirakós játéknak.
Hadd idézzem Dr. Grétsy László nyelvészt: "Kazár Lajos nemrégen elhunyt világjáró nyelvészünk például nyelvünk a japánnal való valamilyen összetartozását kutatta, s szótár formájában igazolta is, hogy a két nyelv milyen sok hasonlóságot mutat." (Demokrata 2002. március 28.) Vagyis a török rokonság mellett most itt van nekünk ez a japán is, amit szintén nem kell tudnunk. Nem csoda hát, hogy Kazár Lajos könyvét nem adta ki az MTA. Kézirata csak titkon, fénymásolatban terjed.
Kőrösi Csoma Sándor 1832 április 30-án ezt írja Neumann báróhoz, az akkori londoni osztrák-magyar követhez: "ha majd a magyar tudósok a szanszkrit irodalom bővebb ismeretére tettek szert, csodálkozandnak azon, mekkora rokonság van e régi nyelv és a mi anyanyelvünk között." A Tibeti szótár előszavában ezt üzeni a magyaroknak: "Saját nemzetének pedig a szerző büszkeséggel jelentheti, hogy /.../ a szanszkrit nyelvnek alkotása, valamint több indiai nyelveké is nagyon párhuzamos a magyarokéval." A szanszkrit-magyar egyezésekből 250 szavas szójegyzéket állított össze. Említi, hogy hazánk sok ősi helységneve, folyók és hegységek nevei Indiában is megtalálhatók: Déva, Temesvár, Mucsi, Kartal, Buda, Baja, Tisza, Bihar. Családneveket is említ: Barta, Vida, Bardóc, Bihar, Sánta, Buja, Székely stb. Kőrösi Csoma Sándor ebbéli felfedezéseiről szintén síri a csönd. Ráadásul később Dr. Tóth Jenő indiai tanulmányai ideje alatt további 1300 szót gyűjtött.
Dr. Aradi Éva, professzor asszony, indiológus, segít nekem szóegyezések keresésében. Legutóbbi levelében ezt írta: "Ismét találtam néhány szót, például a �zseb' a hindiben is ugyanúgy van és ugyanazt jelenti. A �zsebtolvaj' pedig: �zsebkotori', ami kifejezi a lényeget (az állam is ezt gyakorolja a mi zsebünkkel). A �rakni' ige hindiül �rakhná', náluk a főnévi igenév �-ná', ami nálunk �-ni', de ez is hasonlóság."
Egy nyelvész már csak ennyire is úgy ugrana, mint a szagot kapott vadászeb. De nem a finnugorista.
Szentkatolnai Bálint Gábor a magyar és a dél-indiai tamil nyelv 3000 szónyi egyezését bemutató szótárát 1897-ben tette közzé. Még az országból is kiüldözték e műve miatt az akkor már erejük teljében lévő finnugoristák. A zárlat azóta is érvényben van. Tamil-magyar példák: áj (váj): ay, ákom-bákom: akkam-bakkam, cimbál: simbal, donga : tongu (hajlat), én: en, odu: odu, keser(ű): kasar, pite: pittu, pöttöm: pottu, pukkan: pakken, tar: tari, villan: vilangu, villong: villangam, vág: vagu, vas: vasam.
A magyar nyelv szótárát, az ún. Czuczor-Fogarasi szótárt 1862-től már nagy ellenszélben ugyan, de több részletben kiadta az MTA, azonban a pótkötet már nem jelenhetett meg. A szótár egyes szófejtéseiben végül is több mint ötven nyelvvel hozza kapcsolatba a magyart, igen bőségesen bizonyítva az egyezéseket. A mongolra mutatok néhány példát. Ökör: üker, sárga: sirga, satu: satu, szoba: szaba, szín: szain, szarka: sarika, szál: szal, szalag: szalagha, szerel(em): szerel, szőr: szor, szőrme: szorma, tepsi: tebsi stb. Még egy érdekes példa. A víz szó v-vesztéssel usz, mint uszoda, uszony, uszály, uszkár - mert kiváló úszó. Usz bővítve: uszun, mai kiejtéssel özön, latin kiejtéssel ocean. A mongolban vízi ökör: uszun üker, víz csorgó: uszunu corgho, víz által tekert: uszunu tekerme (vízimalom); cükűn uszutu: csekély vizű (cükűn gyökfordítással, mint köp-pök: kücsüny, azaz kicsiny). Jó finnugoristáink 100 évig elhallgatták e szótárnak még a létét is, holott 118 ezer szócikkével a magyar nyelv valóságos emlékműve.
Dr. Aczél József 1926-ban adta ki a "Szittya-görög eredetünk - grammatikánk és háromezer tőszavunk egyezése a hellén-göröggel" című nyelvészeti munkáját. A kun nyelvet kezdte kutatni, de mint írja: "míg kőszénre bányásztam, gyémánt mezőre bukkantam". E mű olyan alapos és szakszerű, hogy kitűnő forrásműként használható. Háromezer szó és jelentős mértékű nyelvtani egyezés! (E sorok írója az "Ógörög: régies csángó" című könyvében további, kb. 700 szó egyezését mutatja be, szavanként részletes elemzéssel.) Tudom, itt már az is megrémül, aki elutasítja a finnugorizmust. Hogy jövünk mi egy íly hatalmas nyelvhez?! Hogy e nyelvi kapcsolatról még nem tetszettek hallani? Máté Imrét idézem magyarázatul: "Az iskolákban nem okvetlen az igazságot tanítják, hanem amit el akarnak hitetni". Tehát ne látatlanban ítélkezzenek, így éppen hogy a finnugoristák csapdájába esnek; olvassák el a könyvet.
Nagyon nagy mértékű az ógörög és magyar szókincs és nyelvtan egyezése. A vizsgálódáshoz természetesen tudni kell, hogy a régi görögök nagyon lágy kiejtéssel beszéltek, s ábécéjük (a székely ábécé kivonata) és helyesírásuk is más volt mint a mienk ma. Alapvetően ezek tesznek különbséget, pl. a püsztosz: biztos, püszonosz: bizonyos, püszonitész: bizonyítás, nomészisz: nyomozás, avagy pür: pír, pürrosz: piros, püroszisz: pírezés (> pirítás) szavak között. Egy erősebb és régi (csángóktól eredő) tájszólásról van szó, de ez is szokatlanul leírva a mai ember számára. A tájszólási különbséget átérezhetik az olvasók, ha a szópárokat többször váltogatva kiejtik: thórék: derék, thüphosz: tavasz, fosszon: vászon, faeinósz: fényes, kallimosz: kellemes, nüksz: nyugsz, upopürrosz: hupipiros, teléeisz: teljes, thetósz: tetős, tétes (pl. rátétes).
Mario Alineinek magyarul "Ősi kapocs" címmel megjelent könyve a magyar-etruszk nyelvrokonságot bizonyítja. Pl. falu: falu, hat: hut, hős: hus, ital: ithal, ló: lu, lovas: lua�, nép: nap, mű: mu, néz: nez, kér: cer [ker], lát: lath, mérő: maru, úr: uru stb. Lett nagy kapkodás menten. A finnugoristák gyorsan mindenütt igyekeztek megszólalni, hogy lejárassák Mario Alineit.
1999-ben jelentette meg Timaru-Kast Sándor a "Kelta magyarok-Magyar kelták" című könyvét. Ebben kb. 2.000 szóval, nagy tömegű nyelvtani egyeztetéssel igazolja, hogy kétezer évvel ezelőtt még jól elbeszélgettünk egymással. Természetesen saját ábécével írnak, s a betű-hang viszonyt nekik megfelelőbben szabták meg. Első pillanatban ez nehezíti a szavak elolvasását, de bele lehet jönni, mint az írott angol szöveg felolvasásába is. Pl. toircheas: terhes, ceangall: kengyel, csel: chell, csalás: calois, ős: oes, szablya: saible, károg: caróg (varjú), át: ath, leian: leány, achair: akar, garmhac: gyermek, gúna: gúnya, cóitin: kötény, tűz: teas, szál: sáil, törött: torred, kroas torred: törött kereszt, faigh: fog stb. Avagy -as, -es, -os: -eash, -ash, például diailach: daliás, éigeas: ügyes. Sok érdekes szavunk is megtalálható: baka, góbé, csitri (caithre), srác, bak (akadály), kas stb. Kb. 2000 szó.
Egy nyelvész úgy ugrana és vetné magát e hír nyomába, mint ahogy az agár veti magát a felbukkanó nyúl után. De nem a finnugorista.
Szabédi László műve, "A magyar nyelv őstörténete", Bukarestben jelent meg 1979-ben.
Igen alapos nyelvészeti munka. A latin és a magyar nyelv egyezéseit tárja fel, talán 1000 szó és széleskörű nyelvtani egyeztetés erejéig.
A latin rendkívül roncsolt nyelv, s mivel nem mutathatom be itt a jellegzetes kiejtési torzítások tömegét, csak néhány, könnyen felismerhető egyezést teszek ide: te: tu, ki: qui, év: ?v(um) (életkor, kor), morsa: morzsa, ez: is, ima: amo, karikás: cho(ri(kus (a karhoz, énekkarhoz tartozó; az -ikásra példa: anyikás, pántlikás), avitos (avíttas): ăvi-tus (ősi, ősrégi), káva: cavo, kér: quaer(o), kies (=kéjes): quies, lassú: lassus, luk: luk(us), palacsinta: placenta(!), pár: par, ru-ga: rög, zene: sono, szirt: sirt(is), legel (az eredeti szó: élegel!): lěgo(l) (szed, gyűjt), özön: ocean(us), foramen: furomány (fúrt lyuk), sző: suo, marás (marzás): morsus (harapás, lásd pl. a Morzsa, Morzsi kutyanevet: ez nem morzsányi méretet jelent, hanem maróst, azaz harapóst) és így tovább.
Nem újdonságokat mutattam eddig. A 19. századi, még magyar nyelvészeink, költőink tudták mindezt. Berzsenyi Dániel ezt írta: "A magyar nyelv tán az egész óvilág nyelveinek gyökere és anyja". Még Arany is, Jókai is tudta. De aztán már mindent kisöpörtek az agyakból a finnugoristák. Rájuk írta Arany János:

Boncold csak nyelvész!
Hát baj, hogy az áldozat elvész?"

Berzsenyi Dániel megállapítását azonban egy kissé pontosítani kell, mert félreérthető. Ugyanis még véletlenül sincs szó arról, hogy mi tanítottunk volna másokat beszélni. Hanem arról van szó, hogy a tárgyalt nyelvek és sok-sok más nyelv egyaránt az ősnyelvből származik, a magyarral együtt. Az ősnyelv szétterjedt, s különböző földrajzi területekre szétszakadván külön-külön más és más módon változott, gyorsabban, lassabban, így, úgy, amúgy. (Aztán ezek a változatok keveredtek is, de ez most nem érdekel bennünket.) Hosszú időn keresztül Eurázsia döntő részét, s a Nílus völgyét is, az ősnyelv nyelvjárás-hálózata fedte le. Ezért mondhatta azt László Gyula, hogy a magyar Eurázsia "közlekedő" nyelve volt.
Akkor pedig miért lenne különleges a magyar nyelv, hiszen ugyanabból az ősnyelvből jön, mint a többi? Azért különleges, mert az egykor még közös ősnyelvet a magyarok őrizték meg mára legeredetibb állapotában. Vetélkedőt hozva hasonlatnak: a magyar nyelv annyira lemaradt az ősnyelvből induló változási világversenyben, hogy jelenleg a legutolsó helyen áll. Ez egyenértékű azzal az állítással, hogy a magyar nagyon lassan változó nyelv. (Lásd "A magyar nyelv lassú változásáról" című cikket.)
Nyelvünk olyannyira lemaradt a változásban, hogy benne még tiszta az ősi gyökrendszer, ép a szókincs és a gondolkodásmód szerves szerkezete, vagyis még mindig kerek egész. A szerves szerkezet minden más helyen kevésbé-jobban összeomlott már, ami gyorsítja a változást, egész pontosan: a romlást. Ne gondolja az olvasó, hogy a romlás nem látható. A magyar nyelv még ősnyelv voltát és a többiek romlását pompásan igazolja a 20 nyelvet beszélő fordító és szinkrontolmács Kemény Ferenc gyakorlatban szerzett megállapítása:
"A magyar nyelv úgy illik a gondolatra, mint bőr a testre, míg minden más nyelv csak úgy, mint jól-rosszul szabott ruha".
Vagyis méltán mondhatjuk, hogy a ma magyarnak nevezett nyelv az ősnyelv élő kövülete. S még adalékul: nyelvünk a Kárpát-medence ősnyelve. Tehát nem az meglepő, hogy ekkora rokonságra találunk (az angol is, a német, a kecsua is az!), hanem épp az lenne meglepő, ha ez nem lenne így.
Most pedig térjünk vissza a finnugoristákra.
Látjuk, milyen nagy szellemi kincs ismeretétől igyekeznek megfosztani bennünket, Hunsdorfertől, Budenztől kezdve Zsirai Miklóson át a maiakig, Róna Tas Andrásig, Rédei Ferencig, Kiefer Ferencig, Fodor Istvánig, Bereczki Gáborig, Csúcs Sándorig, Honti Lászlóig és így tovább. Az őket cáfolók ellen pedig már csak gyalázkodással tudnak védekezni (ez nem túlzó fogalmazás, lásd a következő részt!), azt hitetvén el a "köznéppel", hogy ezek a kutatók klinikai esetek, műveletlenek, ostobák, szédelgők, ábrándkergetők, silány portékájukat áruló áltudósok, szellemi alvilág, kontárok, kóklerek, délibábosok, szörnyetegek, no és: soviniszták (az ő jelzőik ezek). Mindegy, csak riadjon el tőlük a közönség. A cél: félelemkeltés, nevetségessé tétel, s nem pedig érvelés, avagy vita. E sorok írójáról Honti László egyenesen ezt az útszéli mondatot vetette papírra legutóbbi könyvében: "évente egy könyvnél többet is maga alá ereszt". (Az ürítés hasonlatát többször is alkalmazza másokra az MTA e nemes akadémikusa.) Ez az ő vita színvonaluk. (A következő fejezetben látjuk, hogy az egyetemen tanulják az ellenfél lejáratásának módszereit.) Egyébként is az a néhány száz szó, melyre elméletüket építik, nem együtt van ám!
Nem tudják!? Ó, jaj!
Hanem Észak-Norvégiától a Jenyiszejig szóródik szét, mintegy 10 (lényegében 20) különböző nyelvben. De hiszen így egészen más a helyzet!
Ha ezt tudva most az olvasó előveszi "jobbik eszét", azonnal rájön ebből arra, hogy itt a fő folyamból szélre sodródó hatásról van szó, mint ahogy áradáskor a hordalék kisodródik az elárasztott terület peremére: ide egy kicsi, oda egy kicsi, amoda egy kicsi. Nem pedig arról, hogy összeállt, s vált egy nyelvvé a sok-sok részlet, mely aztán leszivárgott kissé délebbre, s ezer kalandon át eljutott a Kárpát-medencébe. Ez teljes mértékben elképzelhetetlen. Ugyanis ekkor azt is várhatnánk, hogy sok ezer kilométer területen elszórtan lévő cserépdarabokból egyszer csak összeáll egy szép kínai váza.
Angela Marcantonio véleménye erről:
"Hogyan lehetséges, hogy több mint 100 éve, tudósok közössége munkáját az urali csomópontba vetett hitre képes alapozni, melyet egyszerűen nem támaszt alá bizonyíték, sőt egy csomó adat ellent mond neki?"
Végül pedig a finnugorizmus értékéről szólaltassuk meg Dr. Padányi Viktort:
"Ha őstörténet kutatásunknak szándékosan és programa-tikusan elhanyagolt szabir területe csak feleannyira is munkába kerül, mint az onogur terület munkában volt, történettudósaink szakalkotásainak kilencven százalékát ki lehet dobni a magyar őstörténettudományi szakirodalomból s ha a kaukázusi és káspi nyelvek szumír alapnyelvből való származásának kimutatása ugyanolyan intenzitással fog történni, amilyennel a finnugor-elmélet kidolgozása történt, néhány évtized múlva egész finnugor nyelvészeti irodalmunkat odaajándékozhatjuk az Osztyák Tudományos Akadémiának".
A finnugoristákat igen súlyos felelősség terheli a magyarság szellemi megrokkanásáért. Ők, az MTA finnugorista történészeivel együtt, a magyarság lelkének tönkretevői. Ekként gondoljunk rájuk ezután.

http://www.varga.hu/SZELLEMI%20BEKLYO%20.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tésztabusz, avagy az egymilliá
  2011-02-06 12:19:17, vasárnap
 
  Tésztabusz, avagy az egymilliárd forintos bukta

2011. február 6. - 05:54

Egymilliárd forint veszteséget okozott az a kis trükk, amelyet 2009-ben követtek el a kópé fideszesek a debreceni tömegközlekedés kapcsán. Felmondták az állami támogatású Hajdú Volánnal a szerződést, majd hivatalos pályázaton megnyerették átadták a Cívisbusznak. Hiába óbégattak az ellenzékiek, hogy nem kellene, hogy talán át kellene gondolni az egészet a várható veszteség miatt. Nem, jó Kósa Lajos döntött, képviselői pedig habozás nélkül nyomták a “Szót fogadok" gombot.

Most állhatna a bál, de mit nekünk egymilliárd? A DKV bérli a szép új autóbuszokat, közben a gatyánkat ráfizetjük az egészre, mert mi, nyakas cívis parasztok nem használjuk őket. Sőt: nagyon nem használjuk őket. Nagy Attila DKV vezér szerint azért ekkora a hiány, mert több százezerrel kevesebb jegyet adtak el, mint amire számítottak. Muhaha! Plusz nőtt a benzin ára. Muhaha! Plusz - ezt idézni kell, annyira szép - “az autóbuszok emelkedő futásteljesítménye miatt mintegy 100 millió forint többletköltséget fizettek az Inter Tan-Kernek a járművek bérléséért." Muhaha!

De a legszebb Papp László alpolgármester dumája az ügyben. Ő felel a vagyongazdálkodásért, így az ő szavai számítanának a legjobban. ha mondana is valamit a botladozó süketelés helyett. Saját kis zsákutcájába futott bele, amikor rázendített, hogy “tíz-tizenöt éves tendencia, hogy csökken a közösségi közlekedést igénybe vevők száma", ezért a hiány. Amikor megkérdezik tőle, hogy ha tíz-tizenöt éve látható a zuhanás, akkor 2008-ban mit örömködtek annyira, miből gondolták, hogy a debreceniek autót-kerékpárt, kezüket-lábukat félredobva, tömegverekedések árán szállnak fel a DKV-s járművekre, azt tudta kinyögni: “akkor abban bíztak, hogy a korszerű, új járműpark vonzóbb lesz a helyiek számára." Muhaha! Nesztek, cívisek, adunk nektek korszerű, új járműparkot, vonzódjatok! Azok meg csak nem vonzódnak. (Halk elismerésem a Népszabadság tudósítójának, amiért ilyenkor nem röhögi el magát. Ha elröhögi, akkor hangos elismerésem.)

Most - ugyanúgy mint a stadion esetében - az államtól várjuk, hogy kihúzza a szarból a debreceni csődtömeget. És amikor megkérdezik, miért az ország fizesse meg a debreceni vagyongazdálkodás szétcsúszását, a Holding eddigi kirakatkufárkodásának hirtelen megroppanását, mi a válasz? Nem erről van szó, hanem “a támogatási igazságtalanságok kiegyenlítéséről." Érdekes. Eddig csak gőgös mellünket vertük, hogy mit nekünk állami izé, mi megoldjuk városi izéből. Nem tudtuk megoldani városi izéből, most mégis kellene az állami izé. Már csak az igazságtalanságok kiegyenlítése okán is.

És a lényeg a lényegtelen rizsában: ki a felelős az eszelősen rossz döntésért? Persze tudjuk, de milyen szép lenne, ha Papp László egyszer vállalná frakciótársaival a felelősséget, és betyárosan, tökösen azt mondaná: természetesen mi, akik meghoztuk. Ilyesmi soha nem fog történni, helyette megkaptuk a szokásos vállvonogatást: a véleményalkotással meg kell várni a következő egy év eredményeit, előre nem látható dolgokért pedig senki sem felelős.

Nem hát. 86-ban Mexikóban sem láttuk előre a hatnullát, de ott legalább volt valami bágyadt próbálkozás, hogy “tésztát ebédeltek szegény fiúk, azért nem voltak formában, mert megfeküdte a kis pocijukat." Valami ilyesmin legalább jól szórakoznánk. De így?

Nincs tészta. Nincs felelős. Soha nem volt, soha nem lesz. Érdekes, azok, kik őrült problémát csinálnak abból, hogy kik szervezték a mécsesgyújtást a Kossuth téren (Debrecen, Hungary), most nem kiabálnak neveket követelve. Igaz, mi az az egymilliárd ahhoz a száz terroristához képest, akik kimerészkedtek fél órára a bátran koptatott díszkövekre? Szóval? Ki a felelős? Hol vannak a nevek? De jó lenne akár csak egyet is hallani. Még azt az egymilliárdot is megérné.

Forrás: Holdrabló blog

http://szebbjovo.hu/node/6747
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mitől hullhat darabjaira a mai
  2011-02-06 12:07:24, vasárnap
 
  Mitől hullhat darabjaira a mai hatalom ?


Azért nem sima menet az az új világrend:) de ha sikerül elindítani a szeretet gazdaságot is, a mai hatalom atomjaira hullik szét.

Idézek Országh József leveléből:

,,Nem tudom hallottatok-e az alig két hónapja kezdődött forradalomról Izland szigetén? A nemzetközi sajtó erről semmit nem beszél. A teljes pénzügyi csőd után a lakosság - bár békés tüntetésekkel - a jobboldali liberális kormányt eltávolította.

Amikor a helyébe lépett baloldali kormány meghirdette az államadósság kifizetését, azt a kormányt is a tömeg azonnal menesztette. Népszavazás történt a bankok államosításáról és az államot terhelő adósságok egyszerű törléséről. Kiderült ugyanis, hogy Izland lakossága a kapott kölcsönök többszörösét a nemzetközi bankoknak már régen kifizette. Azok viszont ennek ellenére még, a kifizetett összegek többszörösének a folyósítását követelik. A lakosság 93%-a a népszavazásnál az "ebből elég volt!" jelszóra szavazott. A bankok tehát állami kézbe kerülnek és a tervezet szerint az új Nemzeti Bank, belföldi használatra, kamatmentes pénzt fog forgalomba hozni. A jelzések szerint, a kormány ezzel a rendelkezéssel a költségvetését megduplázza, ugyanis eddig az adóbevételek felét az államadósság kamatterheinek a kifizetése vitte el minden évben. Ezért volt szükség az igen kegyetlen "megszorításokra", amit most a nép megelégelt."

Más forrás
Mint köztudott 2008 februárjában Izlandot is utolérte a válság, az izlandi gazdaság fizetésképtelen lett, eljött a rettegett államcsőd. A tőzsde egyik napról a másikra 66 százalékot esett. A három legnagyobb bankot állami kézbe vették. Persze az eddig EU-ellenes Izland segítségére sietett rögtön az IMF, a Skandináv országok, de még Lengyelország! is.

Ezek a fránya izlandiak azonban arra vetemedtek, hogy alkudoztak a kölcsönadókkal. Szégyenszemre nem hajtották a nyakukat önként a járomba, hanem kikötötték, hogy a felvett hitelek felének visszafizetése 2017 és 2023 között is csak úgy történhet majd meg, hogy az évi törlesztés nem több az akkori izlandi GDP 6 százalékánál. Már ez is szívet melengető, hogy egy ilyen kis ország szembe mert szállni a világ, de legalábbis az EU pénz-oligarcháival.

A napokban pedig tessék; mit olvasok az egyik portálon?:
Az izlandiak elutasítják, hogy fizessék az állam adósságát, melyet az a bankokra költött - elnökük egyetért velük: népszavazás lesz!

«A pénzügyi érdekek és demokrácia közül» melyiket választják?
2010. jan. 5-én Izland elnöke vétójogával élt azzal a törvénnyel szemben, mely a csődbejutott bankok térítését rendezi. Nem kis összegről van szó, a 306 694 lakosra több mint 15 ezer euró/fő adósság jut... A népesség 60 év óta nem látott méretű megmozdulása nyomán népszavazásról határozott ennek a törvénynek eltörlésére - az Európai unió és az IMF ellenére.
«A pénzügyi érdekek és a demokrácia közül én a demokráciát választottam», nyilatkozta az elnök a nemzetközi sajtónak.

itt megint más:
Link = http://profitline.hu/hircentrum/hir/154981/Az-Icesave-torveny-lazaban-eg-Izland


http://postaimre.euroweb4you.eu/news.php?readmore=1503
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A hatalom könyörtelen logikája
  2011-02-06 12:03:39, vasárnap
 
  A hatalom könyörtelen logikája, avagy hogyan torzul uralmi pozícióban az éteri eszme


2011/02/06

Közhely, hogy a politika nem más, mint hatalomra törő akarat. A történelem során bármely korban, bármely vallási vagy politikai grémiumnak csak abban az esetben volt esélye elveinek, programjának megvalósítására, ha a hatalom sáncai közé bekerült. Amennyiben az állami erőtényezőknek nem jutott birtokába, legfeljebb “pályán kívülről" hirdethette magasztos, világmegváltó ideológiáját.

A hatalom mágikus erőtere azonban törvényszerűen torzítja, deformálja a mégoly magasztos elveket hirdető politikusok személyiségét, illetve az általuk képviselt eszméket is, s lényegében ugyanazon logika szerint fognak cselekedni, mint az általuk leváltott vagy megdöntött rezsim korábbi prominensei. Ezt a lényegi kérdést helyezi középpontba Madách Imre Az ember tragédiája című alapművében, s ezt a problémát boncolgatja az erdélyi Sütő András Csillag a máglyán címet kapott drámájában.

A reformáció korában, az 1530-1550-es években játszódó mű lényegre törően mutatja be a törvényes hatalom és a törvényen kívüli ellenzék, illetve az ezzel összefüggő lelkiismereti konfliktusok összetett problémáját. Miként az közismert, az ekkor már több, mint ezer éve - Nagy Theodosius 394. évi ediktuma óta - kizárólagos uralmi helyzetben lévő katolikus egyház az inkvizíció által kezdetben üldözte a protestáns hitújítókat mint veszedelmes, felforgató eretnekeket, lett légyenek azok evangélikusok, reformátusok, antitrinitáriusok vagy bármely más felekezethez tartozóak. A Sütő-drámában az ifjúkori barátok, Kálvin és Szervét Mihály, a két üldözött eretnek toleranciát követel a katolikusoktól, s ebből adódóan azt, hogy tanaikat szabadon hirdethessék. Egyúttal felhívják az inkvizítorok figyelmét arra a tényre, hogy a katolikusok őseit mint veszélyes felforgatókat hajdanán, Néró és Diocletianus császárok uralkodása idején az amfiteátrumok arénáiban az akkori hatalom oroszlánokkal tépette szét. S abban az időben még az ősegyház követelte az uralmon lévő pogányoktól a toleranciát és a szabad igehirdetés jogát. Kálvinék véleménye szerint a “libertas scientiae diabolicum dogma - az emberiség történetének e legszégyenteljesebb mondata", hiszen a lelkiismereti szabadságot ördögi tanná nyilvánítja, s ezáltal még “a rablógyilkos büntetése is enyhébb a gondolkodásbeli árnyalatok büntetésénél". (Itt érdekes párhuzam adódik az ún. holokauszttagadást szankcionáló mai törvényekkel, hiszen pl. Ausztriában e “gondolkodásbeli árnyalat" bűntettéért - ha nem is máglya, de - húsz év kiszabható. Magyarországon egyelőre még “csak" három).

A drámai fordulat akkor következik be történetünkben, amikor Kálvin Genfben hatalmi helyzetbe kerül. (Csak érdekességképpen jegyezzük meg, hogy a reformátusok e szimbolikus központjában található a híres emlékmű, melyen a mi Bocskai fejedelmünk is helyet kapott). Tudniillik mint a város teljhatalmú világi és vallási vezetője, pontosan azokat az eszközöket alkalmazza saját uralma fenntartása érdekében valós vagy vélt ellenzékével szemben, amelyeket korábban a katolikusok vetettek be őellene, s amelyeket akkoriban még a leghatározottabban elítélt. S a hatalom természetéből következően ő is kizárólagosságra törekszik, Svájcon is túl terjeszkedve az általa egyedül igaznak vélt református hittételeket el akarja terjeszteni a katolikus Spanyolországban, az anglikán Brit-szigeteken és másutt is. A Róma által üldözött, szentháromságtagadó Szervét a diákkori baráthoz, Kálvinhoz menekül Genfbe. Azonban a város ura számára Szervét veszedelmesen “szélsőséges", aki túlságosan közel merészkedik a végső, nagy titkokhoz. A hatalmi pozícióba jutott Kálvin szerint “minden újításnak határa van", s egykori barátjának értelmezésében az evangélium szabadsága “az anabaptisták, panteisták, ateisták és újrakeresztelők szabadosságává, a szellemi száj- és körömfájás, a hitbeli pestis és a francia nemi betegségek vámmentes behozatali cikkévé" fajult. Ezzel súlyosan veszélyezteti mind az egyház, mind a társadalom fennálló rendjét. Épp ezért - paradox módon a katolikus inkvizíciós metódust alkalmazva - Szervét Mihályt halálra ítélteti, akit ezt követően a város határában lévő Champel mezején máglyán elégetnek.

A dráma kiválóan példázza a hatalom, illetve az azt birtokló ember egyfajta ördögi körbe került helyzetét. Ahhoz, hogy az új, illetve a majdan megjelenő potenciális ellenzékével szemben védekezni tudjon, kénytelen ideológiai korlátokat felállítani, s mindazokkal szemben, akik e határokat át kívánják lépni, erőszakot alkalmazni. Korábbi, uralmi helyzetbe kerülése előtti toleráns attitűdjét viszont éppen azért nem tarthatja meg, s alkalmazhatja a napi politikai gyakorlatban, mert ezáltal korlátozás nélküli cselekvési lehetőséget biztosítana az új “szélsőségeknek", amelyek fennmaradásában, mi több puszta létében fenyegetnék. Nincs új a nap alatt. Amióta létrejöttek az első államok és civilizációk, mindenkor ez a vastörvény érvényesült, hat jelenleg és hatályos lesz a jövőben is. Akár egy természeti törvény. No, persze az korántsem mindegy, hogy egy politikai erő hatalmi helyzetben miféle kompromisszumokat köt, mennyit ad fel eredeti eszmei célkitűzéseiből, illetve milyen tág mozgásteret biztosít ellenzékének, egyáltalán mely ellenzéki erőket tűri meg legálisan és melyeket nem.

Lipusz Zsolt

Nemzeti InternetFigyelő


http://internetfigyelo.wordpress.com/2011/02/06/a-hatalom-konyortelen-logikaja-av agy-hogyan-torzul-uralmi-pozicioban-az-eteri-eszme/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
a gyerek megkérdi az apját
  2011-02-06 11:49:38, vasárnap
 
 
a gyerek megkérdi az apját, honnan származik az ember és elmondja neki, hogy a majmoktól, aztán megkérdi az anyját, ő meg elmondja, hogy teremté Isten a nőt és férfit. A gyerek persze érlelgeti, de csak nem érti.... Majd megkérdi az anyját, hogy miként lehet ez? Az apja azt mondta, hogy a majmoktól, te pedig anyám azt, hogy az Istentől...
Jaaaa, hát gyerekem, mindenki a saját családjáról beszél .. :)
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2011.01 2011. Február 2011.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 508 db bejegyzés
e év: 5608 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3816
  • e Hét: 18046
  • e Hónap: 29157
  • e Év: 182653
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.