Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     3/8 oldal   Bejegyzések száma: 73 
Hűvös idő várható a hétvégére
  2018-06-22 11:04:08, péntek
 
  Június 22.
Délután északnyugat felől felszakadozik a zárt felhőzet, de a déli és keleti határ mentén marad estig borult az ég. Kezdetben még több helyen várható eső, zápor, majd a képződő gomolyfelhőkből elszórtan záporok alakulnak ki. A többfelé erős északnyugati szél éjszaka mérséklődik. A hőmérséklet délután 15 és 22, késő este 14 és 18 fok között alakul.

Június 23.
Gomolyfelhős, napos idő várható, helyenként alakulhat ki zápor. Az északnyugati szelet több helyen erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű.

Június 24.
A változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett délelőtt több, délután kevesebb napsütés valószínű, helyenként eső, zápor is lehet. Az északnyugati szél a Dunántúlon élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között valószínű.

Június 25.
A változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett több-kevesebb napsütés valószínű, helyenként zápor is lehet. Az északi, északkeleti szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 25 fok között valószínű

Június 26.
Felhős idő valószínű hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Elszórtan zápor kialakulhat, néhol zivatar is lehet. Az északi, északkeleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 27 fok között valószínű.

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Kemény nyarat jósol a Dávid naptár
  2018-04-29 13:34:54, vasárnap
 
  EDDIG 90% - ba BEJÖTTEK AZ IDŐS DÁVID ÚR JÓSLATAI
A nyíregyházi mérnök több mint negyven éve készíti napra lebontott meteorológiai prognózisát, amit Dávid-naptárnak hívnak. Nyáron elviselhető lesz a meleg, és a jó idő szeptember végéig kitart - jósolja 2018-ra Dávid Mihály, a több mint 40 éve hosszú távú időjárás-előrejelzéssel foglalkozó nyíregyházi mérnök. Lehet néhány fagyos éjszaka még májusban is, ami a gyümölcstermesztőknek és nekünk sem túl jó hír, mivel lefagyhatnak a virágok. Ráadásul a mezőgazdasággal foglalkozók jövőre is készülhetnek öntözni: 2018-ban sem lesz több csapadék, mint idén. Csapadékosnak csak a május és a június közepe tűnik - ez utóbbi időszak viszont akár július elejéig is eltarthat.
A mérnök azt mondja, 2019 - től jön majd egy olyan időszak, amikor lényegesen több csapadék fog hullani a Délkelet-Alföldön is.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Itt a nyári időszámítás
  2018-03-24 11:30:38, szombat
 
  ...... ...........


2018.03.25 vasárnap hajnali 2 órakor előre kell az órát állítani 3 órára
...... .........


Este sokáig lesz világos, viszont reggel egy órával tovább tart az éjszaka. 5 óra helyett már 6 óra lesz. Ennek a hátrány a koránkelés lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Fordulat jöhet az óraátállításban
  2018-03-20 08:39:25, kedd
 
  Most vasárnap, március 25-én ismét át kell állítani az órákat. Hajnali 2-kor már 3 óra lesz, így kevesebbet aludhatunk, de este később megy le a nap.
Kérdés, hogy meddig marad az évente kétszeri óraállítgatás. A Napi.hu azt írja, hogy az Európai Parlament képviselői kezdeményezték az óraátállítás felülvizsgálatát. Az állampolgári törekvések ugyanis azt mutatják, hogy sokan eltörölnék a tekergetést.
Több tanulmány vizsgálta az óraátállítás hatásait, előnyökről nem igazán tudtak beszámolni, az egészségre gyakorolt negatív következményeket azonban rendre kimutatták.
A mostani felülvizsgálat során azt mérlegeik, milyen hatással van a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az egészségre a nyári és a téli időszámítás fenntartása.
Az ügyet Finnország kezdeményezésére vették napirendre, ugyanis finnek tízezrei kérték a kormányt, hogy szüntesse meg az óraátállítást.

Eltörölheti az Európai Unió az óraátállítást?
Az Európai Parlament képviselői kezdeményezték az óraátállítás felülvizsgálatát. A képviselők arra kérik az Európai Bizottságot, hogy ha szükségesnek látják, töröljék el a téli és a nyári időszámítást..
Az Európai Parlament sajtószolgálatának beszámolója szerint a képviselők 384 igen, 153 nem és 12 tartózkodás mellett elfogadták azt az állásfoglalást, amely szerint rengeteg európai állampolgár fejezte ki aggodalmát az évi kétszeri óraátállítás miatt, annak egészségügyi, illetve anyagi következményei miatt.
A képviselői állásfoglalás felszólítja az Európai Bizottságot, hogy értékelje a 2001-ben elfogadott, nyári időszámításról szóló irányelvet, és ha szükségesnek találja, tegyen javaslatot annak felülvizsgálatára.
A Bizottság január végén megkezdte az ezzel kapcsolatos információgyűjtést, amelynek keretében megvizsgálják az óraátállítás egészségügyi hatásait, de felmérik, hogy a téli és a nyári időszámításra való átállás milyen hatással van a közlekedésre, illetve az energiafelhasználásra.
Az óraátállítás eltörlésének ötlete Finnországból származik, ahol több tízezren fordultak a finn kormányhoz, hogy a tekintsenek el az évi kétszeri óraátállítástól. A finnek a nyári időszámítást állandósítanák a skandináv országban.

Újabb ellenségeket szerzett magának az óraátállítás.
Az uniós parlament sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy a 384 igen szavazattal, 153 ellenszavazattal, 12 tartózkodással elfogadott állásfoglalás szerint az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy a széles nyilvánosság fejezi ki aggodalmát egészségi okokra hivatkozva az évente kétszer, márciusban és októberben esedékes óraátállítás miatt.
Rámutattak, számos tanulmány sikertelenül próbálkozott meggyőző eredményt elérni a szabályozás előnyeit illetően, negatív hatásokat azonban rendre kimutattak az emberi egészségre nézve. Az EP-képviselők állásfoglalásukban felszólították az Európai Bizottságot, hogy végezzen alapos értékelést a nyári időszámításról szóló irányelvről, és szükség esetén tegyen javaslatot annak felülvizsgálatára.
A 2001-ben hatályba lépett jelenlegi nyári időszámításról szóló irányelv harmonizált időpontot ír elő a nyári időszámítás kezdetét és végét illetően az egész unióra vonatkozóan azzal a céllal, hogy segítse a belső piac hatékony működését. Az Európai Bizottság január végén döntött arról, hogy információkat gyűjt arról, mi indokolhatja az óraátállításra vonatkozó irányelv módosítását. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az emberi egészségre gyakorolt hatását mérlegelik.
Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését Finnország kezdeményezte azt követően, hogy állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás

Forrás: www.nlcafe.hu
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Most érkezett! Búcsút mondhatunk az óraátállításnak!!!!
  2018-02-14 07:27:39, szerda
 
  Most érkezett! Búcsút mondhatunk az óraátállításnak!!!! Az Európai Unió az óraátállítást eltörlését kéri: az EP-képviselők 384 igen, 153 nem mellett megszavazták!
...... ........


Az Európai Parlament egyre több és több negatív hatását mutatta ki az emberi egészségre az évente kétszeri (márciusban és októberben esedékes) óraátállítás miatt. Ezért annak felülvizsgálatát kezdeményezték.
Mire vártak eddig?Ezt végül 384 igen szavazattal, 153 ellenszavazattal, 12 tartózkodással el is fogadták!. A jelenlegi nyári időszámításról szóló irányelv az egész unióra vonatkozóan még 2001-ben lépett hatályba, hogy ezzel is elősegítse a belső piac hatékony működését. Azonban - és azóta többször is -, rendre kimutatták, az emberi egészségére (és a közlekedésre, az energiamegtakarításra) nézve ez negatívan hat. Az órák előre-vissza állítása rövid távú alvászavarokat okoz, csökkenti a munkaképességet és komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.
Óraátállítás: nem hatékony és még utáljuk is Január végén Finnország (és ezzel együtt 70 ezer finn állampolgár) azt kezdeményezte, jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás. Ezt most az EP-képviselők végre megszavazták, így már csak egy lépés választ el bennünket attól, hogy évente kétszer boruljon fel a hormon háztartásunk a felesleges óraátállítás miatt!
Óraátállítás egyébként csak Észak-Amerika egy részén és Európában van érvényben, másutt nem követik ezt a gyakorlatot. ,,Az elsődleges cél az óraátállítás egységes leállítása az Európai Unió-szerte" - áll a bizottság közleményében.
Ha végül az Európai Parlament is megszavazza, az ránk nézve kötelező érvényű lesz.

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Névnapi időjóslás
  2018-02-06 15:50:06, kedd
 
  Dorottya napjára február 06. - több népi megfigyelés mutatja, mikor lesz vége a télnek. A hideg beáramlott az országba. Éjszaka több helyen erős fagyok voltak és nappal csak plusz 2-5 fok között várható a maximum. Ez a télies idő következő időszakban megmarad, sőt hó, havas eső jöhet szerdán és csütörtökön.
Dorottya még szorítja, Julianna február 16. tágítja.
vagyis:
Ha csikorog a fagy, a tél nemsoká abbahagy.
Mivel ma fagyos-jeges az idő, vagyis Dorottya szorítja, így reménykedhetünk, hogy Julianna napján, február 16-án jön az enyhülés. Az előrejelzések szerint valamivel később, úgy február 20-a táján lesz picit melegebb. A tavaszias, 12-15 fok közötti nappali hőmérséklet február végén érkezhet.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
2-3 hét múlva itthon is érezni fogjuk az amerikai .......
  2018-01-08 14:30:45, hétfő
 
  2-3 hét múlva itthon is érezni fogjuk az amerikai hideg hatását!
Cikk itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Ismét leesett egy kisebb mennyiségű hó
  2017-11-28 16:11:32, kedd
 
  Közeleg a tél, ismét leesett egy kisebb mennyiségű hó idehaza, egész pontosan a Bükkben. Az Időkép felvételein jól látszik, hogy nagy pelyhekben és sűrűn esett a hó, de valószínűleg nem marad meg.


 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Minden idők három legforróbb éve közé kerül a 2017-es.év
  2017-11-08 09:05:58, szerda
 
  Minden idők három legforróbb éve közé kerül a 2017-es esztendő!
...... ..............


Az időjárási mérések 1880-as kezdete óta mért három legforróbb év egyike lesz valószínűleg a 2017-es esztendő - figyelmeztetett hétfőn a Meteorológiai Világszervezet (WMO), amely szerint az idei lehet továbbá az El Nino légköri jelenség nélkül telt évek közül az eddigi legmelegebb a világon.
Az ENSZ meteorológiai szervezete szerint 2017 lehet zsinórban a harmadik legforróbb év 2015 és 2016 után, ráadásul úgy, hogy az előző két esztendőtől eltérőn, a 2017-es évet nem kísérte a Csendes-óceán trópusi vízfelszínének felmelegedését okozó El Nino jelenség.
A WMO az ENSZ hétfőn, a németországi Bonnban megkezdődött klímakonferenciájához időzítette bejelentését. A találkozón csaknem 200 nemzet 25 ezer tudósa, követe és környezetvédelmi aktivistája vesz részt, hogy közösen kidolgozzák a 2015 decemberében, Párizsban megfogalmazott célok megvalósításához szükséges irányelveket.
A két évvel ezelőtti klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el annak biztosítására, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, és megfogalmazták azt, hogy emellett "törekedni kell arra", hogy a felmelegedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot.
A WMO szerint a klímaváltozásért elsődlegesen felelős tényezők, úgy mint a légköri szén-dioxid-koncentráció növekedése, a globális tengerszint-emelkedés és az óceánok savasodása, 2017-ben is "változatlanul folytatódtak".
Idén a január elejétől szeptember végéig tartó időszakban a globális átlaghőmérséklet nagyjából fél Celsius-fokkal volt magasabb az 1981-2010 közötti 14,31 Celsius-fokos átlagnál.
A 2013 és 2017 közötti ötéves időszak átlag hőmérséklete pedig több mint 1 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti értéket.
A WMO szerint 2017-ben az átlagosnál jóval gyakoribb esőzések sújtották egyebek között Kína nyugati részét, Dél-Amerika déli részét és az Egyesült Államok egyes területeit, továbbá az északi-sarki tengeri jég kiterjedése is jelentősen elmaradt a szokásos átlagtól.
A szakemberek szerint valószínűleg a 2017-es év lesz az eddigi legforróbb olyan év, amelyet nem kísért az El Nino jelenség, amely az elmúlt években szárazságot okozott a trópusi területeken és gyöngítette az erdők, a növényzet és az óceánok szén-dioxid-elnyelő képességét.

(MTI)

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Nem kell sokat várni a hidegre.
  2017-11-08 09:00:10, szerda
 
  Nem kell sokat várni a hidegre, már novemberben beköszönt az igazi tél!.
Bár a 2017-es év várhatóan bekerül minden idők legmelegebb esztendői közé, azért az igazán hideg idő sem várat sokat magára.
A 40 fokos nyár, a 30 fokos szeptember, és a 20 fokos október után vége a szokatlanul kellemes - és meleg - időjárásnak, az előrejelzések szerint ugyanis egy héten belül tartósan 10 fok alá esik a nappali és éjszakai hőmérséklet Szlovákia területén.
November 7-ét írunk, és bár a nappali hőmérséklet jelenleg még 10 fok körül mozog, hamarosan megérkezik térségünkbe az igazán hideg idő. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet tíznapos előrejelzése szerint a lehűlés a hétvégén veszi kezdetét, és a jövő héttől már csak 5-6 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk, de szélcsendben és napos időben sem fog 8 fok fölé kúszni a hőmérő higanyszála.
Értelemszerűen az éjszakák is hidegebbé válnak, a hidegfront érkeztével az éjszakai hőmérséklet tartósan fagypont körül alakul majd.
A meteorológusok szerint nem kizárt, hogy november második felében újabb hidegfront éri el térségünket, így még valószínűbb, hogy az igazi tél rögtön december elején köszönt be
...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
     3/8 oldal   Bejegyzések száma: 73 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7565
  • e Hét: 42551
  • e Hónap: 75705
  • e Év: 309452
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.