Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     3/7 oldal   Bejegyzések száma: 61 
Bromélia - disz szobanövény
  2013-02-13 12:04:15, szerda
 
  ...... ........... ........... .......


A XVI. században kerültek a trópusi Amerikából Európába a Bromélia-féleségek és köztük az ízletes gyümölcsöt termő ananász is.
Eleinte csak királyi kertészetekben foglalkoztak vele, később a főurak is termeltették. Drága termelése következtében nem vált általánosan ismertté a gyümölcsöt termő faj.
Gyorsan terjedtek el, és még ma is megállják helyüket a talajtakaró broméliák mint dísznövények.
A közel 500 fajt magában foglaló népes család sok faja epifita, korhadéklakó.
A broméliák tölcséres levélrózsája minden esetben az esővíz összegyűjtését szolgálja. Az ősredőben akár a talajon akár a fák tetején él, a levélrózsában gyűjti össze a növény az esővizet, így jut kellő nedvességhez és tápanyaghoz.
Érdekes egzotikus alakjuk, mutatós virágzatuk miatt megérdemlik, hogy foglalkozzunk velük.
...... .....



A modern lakásokba különösen jól illeszkednek be. Mutatósak, ha száraz ágakat telepítünk velük be. Az ágat ládába ültetjük, az elágazásokhoz mohával borítva kevés földet erősítünk, amire a broméliákat ültetjük, a láda földjét pedig szintén növényekkel telepítjük be. Itt a növényanyag megválasztásánál az a döntő, hogy milyenek a fényviszonyok.
A levelek bőr-, még inkább bádogszerűek, rózsaszerűen helyezkednek el, kisebb-nagyobb tölcsért zárva be, amelyben a növény vizet tárol.
Hazájában ugyanis a száraz és esős időszak változik, a növény egész élete erre rendezkedett be.
A nedves időszakban a tölcsérek megtelnek vízzel, és a növény ezzel tartja fenn magát a szárazság idején. Ezt tartsuk szem előtt nevelésüknél.
A széles tölcsért nevelő fajoknál juttassunk ide is vizet, de csak melegben, hűvös helyen a levelek közt összegyűlt víz a lombozat rothadását okozza.
Napos, meleg helyen fejlődnek legszebben, de nem kényesek, megélnek a félárnyékban, sőt árnyékban és alacsonyabb hőmérsékleten is.
- A virágzás 2-6 éves korban fordul elő. A termés érlelése után a növény elszárad, de előbb egy vagy több sarjat hoz. A megsárgult anyanövényt éles késsel tőből távolítjuk el; amennyiben több sarj van a cserépben, válasszuk szét őket és ültessük külön, kis cserepekbe. A broméliáknak ajánlott földkeverék vízáteresztő és tápanyagokban gazdag: lombföld, tőzeg, érett marhatrágyaföld vagy komposztföld.


Igazi ritkaságot kínálunk: egy, a Venezuelában lévő szigethegyeken élő bennszülött és rovarfogásra specializálódott broméliafajt. A mérete lenyűgöző, könnyen tartható akár szobanövényként. Országos szinten egyedülálló, de világviszonylatban is kuriózum, nem sok botanikus kert tartja ezt a növényt. A levélhónaljakban mindig álljon esővíz! Közepes fény és vízigényű növény.
...... ...........




Guzmánia (Bromélia)
...... ........



Cikk és képek Link
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Gyönyörű téli tájkép
  2013-02-05 23:10:27, kedd
 
  ...... .....

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Virágos csendélet
  2013-02-02 19:49:55, szombat
 
  .......



.......


 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Téli havas képek
  2012-12-25 19:25:29, kedd
 
  ...... ......



...... .............

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Havas erdei ház
  2012-12-17 22:58:31, hétfő
 
  .......

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Flamingó virág
  2012-11-17 21:20:17, szombat
 
  .........


További képek Link

Élénkpiros, néha rózsaszín vagy fehér, tenyérnyi nagy, fényes fellevele karcsú, csavarodó torzsavirágzatot vesz körül. Az Anthurium scherzerianum - dél-amerikai flamingóvirág virága rendkívül tartós, vágva is heteken át friss és szép marad. Levelei sötétzöldek, nyelv alakúak, körülbelül 20 cm hosszúak, 5-6 cm szélesek, bőrszerűek, ívelten kihajlók.
...... ........... .......


A XIX. század közepéig csak Brazília sűrű erdeinek fáin élt ez a növény. Hosszas és fáradságos munka és kutatás eredménye, hogy ma már sok kertészetben és néhány szobában sikerrel nevelik. Otthon tőosztással szaporítják. Kertészetekből szerezzük be a fiatal növényeket, de csak akkor, ha a 18-20 C fok meleget télen is biztosíthatjuk részükre. Kedveli a világosságot, de közvetlen naptól védjük, mérsékelten öntözzük, csak a bimbóhozáskor emeljük a vízadagot.
A permetezést pótolhatjuk a levelek vizes ruhával vagy szivaccsal való letörlésével. Földje darabos, félig korhadt fadarabkákból, faszéndarabokból és lombföldből álljon. A föld és öntözővíz ne legyen lúgos kémhatású.
Az idősebb flamingóvirág töveket a fővirágzás után tavasszal 2-3 évenként ültetjük át, óvatosan, mert a gyökér könnyen törik. Az első virágok aprók, a növény éveinek számával együtt nő a virágok mennyisége és nagysága. Szépen fejlett, idősebb tő harminc virágot is hoz.
A tápanyagot tápoldatokkal pótoljuk. Kevésbé terjedt el az Anthurium andraenum - Nagy flamingóvirág, André flamingóvirág , erősebb növésű, fellevelei szélesebbek, fényesek, a torzsavirágzat rövidebb, merev, nem csavarodó.
A forgalomban a két faj keresztezéséből származó különböző színben díszlő fellevelű tövek gyakoriak. Sajnos a virágkedvelőkön kívül a kártevők is nagyon kedvelik a flamingóvirágot.


Flamingóvirág - Anthurium
Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Élénkpiros, néha rózsaszín vagy fehér, tenyérnyi nagy, fényes fellevele karcsú, csavarodó torzsavirágzatot vesz körül. A flamingóvirág (anthurium) virága rendkívül tartós, vágva is heteken át friss és szép marad. Levelei sötétzöldek, nyelv alakúak, körülbelül 20 cm hosszúak, 5-6 cm szélesek, bőrszerűek, ívelten kihajlók. A flamingóvirág ,,virága" tulajdonképpen csak egy buroklevél (spáta), azaz egy piros színű, fényes fellevél. A valódi virágok torzsavirágzatban, spirálisan helyezkednek el, amely a fellevél közepéből fejlődik ki.
Az első virágok aprók, a növény éveinek számával együtt nő a virágok mennyisége és nagysága. Szépen fejlett, idősebb tő harminc virágot is hoz. A növény február és július között virágzik, az év többi szakaszában pihen. De elvirágzás után zöldnövényként is nagyon szépen mutat.
Vázában nagyon tartósak a vágott flamingóvirágok, általában egy hónapig is díszlenek, viszont fagyérzékenyek, tehát fedetlenül sose sétáljunk velük a fagyos időben.
A XIX. század közepéig csak Brazília sűrű erdeinek fáin élt ez a növény. Hosszas és fáradságos munka és kutatás eredménye, hogy ma már sok kertészetben és néhány szobában sikerrel nevelik.
Igényei, gondozása:

Fényigénye:
Egész évben világos helyet igényel, de nyáron óvnunk kell a közvetlen napsütéstől. Télen amennyire csak lehet tegyük fényre, nyáron inkább szűrt napfényen tartsuk.

Hőigénye:
A flamingóvirág egész évben meleg helyet kíván, télen se legyen 18°C-nál hidegebb helyiségben.

Vízigénye:
A talaja legyen mindig nedves, de óvakodjunk a pangó víztől, abba a gyökér belefulladhat. A legjobb, ha kavicságyon tartjuk, amely mindig legyen vizes. Két öntözés között hagyjuk részlegesen kiszáradni a talajt. Kerüljük a meszes öntözővizet, mert az a növény pusztulásához vezethet.
Egy kiadós öntözés után a flamingóvirág "sírni" kezd, ezért nem ajánlatos furnérozott bútorra helyezni. Ha túl gyakran "sír", akkor csökkentsük a víz mennyiségét.
Magas páraigényű növény, különösen a virágzás idején fontos számára a magas páratartalom, ezért leveleit gyakran permetezzük. A permetezést pótolhatjuk a levelek vizes ruhával vagy szivaccsal való letörlésével.

További gondozása:
Az idősebb flamingóvirág töveket a fővirágzás után tavasszal 2-3 évenként ültetjük át, óvatosan, mert a gyökér könnyen törik. Földje darabos, félig korhadt fadarabkákból, faszéndarabokból és lombföldből álljon. A föld és öntözővíz ne legyen lúgos kémhatású.
A flamingóvirág virágzása sok otthonban elmarad. Ennek az oka, hogy a növény a virágzással nagyon sok tápoldatot elveszít, ezért a következő virágzáshoz nem marad elég tápanyag. Fontos hogy kellő méretű cserépbe legyen a növény ültetve. Tavasztól őszig hetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet. Virágzás után az elfonnyadt virágokat távolítsuk el, így marad a virág egészséges. Szükség esetén az öregebb leveleket is vágjuk le, és távolítsuk el. Hagyjunk elegendő helyet az edényben, ahhoz, hogy talajt tudjunk hozzáadni, mivel a szárból további gyökerek fejlődnek ki.

Szaporítása:
Tőosztással vagy az oldalhajtások dugványozásával szaporítható. Nagyon gyakran hajt, így szaporítása könnyű. Magokkal is lehet próbálkozni, de hónapokba is beletelhet, amíg a kis flamingóvirágok kifejlődnek.

Növény leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:
A kiszáradás és a túlöntözés egyaránt megviseli, ilyenkor a levélcsúcsok elsárgulnak.
Túlöntözés esetén gyökere elrohadhat.
Meleg és száraz levegő esetén takácsatka és levéltetű támadhatja meg.

Figyelmeztetés:
A flamingóvirág látványos virágát viaszréteg vonja be, mely nyálkahártya izgató hatású szaponint tartalmaz, ezáltal gyengén mérgező is. Bőr- és nyálkahártya izgalmat, esetleg hányást is okozhat.


 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Amit a Tündérrózsákról tudni illik
  2012-11-17 10:39:12, szombat
 
  Tündér rózsa.....


Európa szerte ritka, hazánk vizeiben is előforduló vízinövény levele kerek, épszélű, virága általában egyszívű, hímje sárga. Állóvizeinknek valóságos dísze. Tőkéjében keményítőt és cserzőt termel, régebben a virágjával és magvával együtt szerelemgerjesztésre használták. Lovassy Sándor biológus, az 1898-ban alakult Balatoni Múzeum Egyesület elnöke - a Keszthelyi Tanintézet oktatója - 1898-ban kezdett kísérletezni az Indiából és Afrikából hozott lótuszok, más néven: tündérrózsák meghonosításával. Sikeres munkájának eredményeként néhány év elteltével egész Közép-Európában egyedül a Hévízi tóban virágoztak a szabadban a melegvízi tündérrózsák, melyek közül a rózsaszínű, Indiai vörös tündérrózsa honosodott meg. Rokona a hazai fehér tündérrózsa és annak kisvirágú változata ősi növény a tóban. Ezek a növények napjainkban szigorúan védettek.
.......

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Bálint gazda: Őszibarack
  2012-09-03 22:24:49, hétfő
 
  Ez a gyümölcs Kína középső és északi részein honos. Innen jutott el a "selyemúton" az akkori Perzsiába (ma Irán).
........


Az őszibarack termesztése nálunk a 16. században indult meg, de akkor még csak a főúri kertekben és szinte kizárólag a délre néző falak előtt, ún. redélyfaként nevelték. Gyümölcse drága csemegének számított.
Története
A rómaiak perzsa gyümölcsnek titulálták, és ennek alapján kapta tudományos nevét (persica = perzsia) is.
Hamisítatlan házikerti, kiskerti gyümölcsfaj - noha a nagyüzemek is sokat termelnek belőle - mert:
1. viszonylag kis helyen elfér,
2. évente termőre metszést és zöldmetszést igényel,
3. jól átgondolt növényvédelmi tervre van szüksége,
4. megfontolt talajerő- gazdálkodással és
5. jól szervezett szürettel a termés mennyiségét jelentékenyen lehet növelni, és a gyümölcsök minőségét számottevően lehet javítani.
Mindezek miatt viszonylag kevés az olyan házikert, amelyből hiányozna az őszibarackfa. És ez annál inkább lehetséges, mert - kevés kivételtől eltekintve - a védettebb kiskertekben az egész ország területén megélnek - ha nem is egyformán jól - az őszibarack fái.

...... .....


Lippai még közönséges baracknak nevezi, hogy megkülönböztesse a kajszibaracktól. Azután elterjedtek a főleg augusztus-szeptemberben érő, magvaváló fajták, amelyek joggal viselték az őszibarack nevet. Manapság azonban, amikor a kertekben termelt legkorábbi fajták június elején már szüretelhetők, vajmi kevés okunk van arra, hogy ezt a gyümölcsöt őszinek nevezzük. De hát a megszokás nagy úr, és az elnevezésekben sokszor nem elég a logikát követni! Maradjunk tehát az őszibarack névnél.
Az őszibarack termesztése nálunk a 16. században indult meg, de akkor még csak a főúri kertekben és szinte kizárólag a délre néző falak előtt, ún. redélyfaként nevelték. Gyümölcse drága csemegének számított.
A filoxéravész után az őszibarack is alkalmasnak mutatkozott a kopár, meleg, déli domboldalak hasznosítására. Ekkor telepedett le Nagytétényben Lehner Vilmos tanár, aki egész életét az őszibarack-termelés elterjesztésének, a legújabb és legjobb fajták meghonosításának szentelte. Diósd, Budafok, Törökbálint már az első világháború idején ellátták a budapesti piacokat jó minőségű őszibarackkal, és a termelése továbbgyűrűzött a Balaton-felvidéken, a Mecsek lankáin át az ország minden területére.
Felhasználása
Jóllehet az őszibarackból kiváló levest, befőttet, lekvárt és dzsemet is lehet készíteni, mégis a legtöbbet frissen fogyasztjuk el. Egy fán is elhúzódva érnek a gyümölcsök, ezért ügyes fajtatársítással már 4-5 fán "futószalagot" szervezhetünk, és gyümölcsüket akár három hónapon át is fogyaszthatjuk. Ezt úgy érhetjük el, ha egy fába több fajtát szemezünk vagy oltunk. Az őszibarackot éretten szedjük le akkor, amikor a csúcsán már puhul. Ez a gazdaságos, mert a gyümölcs az érés időszakában hízik a leggyorsabban. A városi ember csak akkor eszik igazán jóízű őszibarackot, ha kertje van, vagy vendégségbe megy gyümölcstermelő portájára.
 
 
1 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Bálint gazda: Petrezselyem
  2012-09-02 21:30:08, vasárnap
 
  Petrezselyem
A metélőpetrezselyem jobban elviseli a szélsőséges talajokat, de élvezhető gyökeret nem fejleszt, viszont annál dúsabb lombozatot hoz létre. A főterméke tehát a levélzet, amelyet éppen úgy használnak fel, mint a közönséges petrezselyemét. (A petrezselyem lombját téli használatra meg lehet szárítani vagy le lehet fagyasztani.)
...... .......


Kevesen tudják, hogy a petrezselyem nemcsak ételízesítő, de gyógynövény is: mind a gyökeréből, mind a lombjából veseműködést serkentő, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák készíthetők. A gyökérből kipréselt lé fokozza az emésztőrendszer működését, gyógyítja a gyomor- és májbetegségeket, valamint étvágygerjesztőként is hatásos.

A közönséges petrezselyem jellegzetes gyökérzöldség, amelynek a főterméke fehér színű gyökér, de a zsenge friss leveleit is használják ételek ízesítésére és díszítésére.
.....


A petrezselyem igényes zöldségféle, nem mindenütt fejleszt kellő méretű és minőségű gyökeret. Kedveli a kissé nyirkos, könnyű, tőzeges, üde talajokat, de vékony, fás, beteges gyökereket fejleszt a sivár homoktalajokon éppen úgy, mint a sekély termőrétegű, kötött agyagtalajokon.
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Majom orhideák
  2012-07-13 23:00:55, péntek
 
  ...... .......



........



Virág leírása
Forrás: Tanító kincseim web lap
Ezek a csodálatos virágok dél-kelet ecuadori és perui erdőkben találhatóak meg, 1000 és 2000 méteres tengerszint feletti magasságban. A történelem során keveseknek adatott még, hogy lásson Majom Orchideákat, de hála a gyűjtőknek mi is megcsodálhatjuk őket. “Dracula simia" úgy néz ki, mint egy majom arca.
Az orchideát 1978 egy botanikus Luer nevezte el, az ecuadori erdőkben több mint 120 faj található. Bármikor találkozhatunk virágzó egyedekkel, nem szezonfüggő. Illata az érett narancséhoz hasonló.
.....

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
     3/7 oldal   Bejegyzések száma: 61 
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6720
  • e Hét: 41706
  • e Hónap: 74860
  • e Év: 308607
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.