Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
GÁZ,GÁZ,GÁZ!!! Blair, Bush,
  2008-03-01 22:49:25, szombat
 
  GÁZ,GÁZ,GÁZ!!! Blair, Bush, Putyin, Gyurcsány, Orbán és Öszöd. Szemfölnyitás?



A mostani morális, politikai és alkotmányos válság leglényege mindeddig ismeretlen volt a magyar nép előtt. Itt az ideje, hogy elmondjuk, mi történt.

Magyarország valójában a világ közepe lett az utóbbi hónapokban, ha azt vesszük, hogy a nagyhatalmak vezetői melyik államra tekintettek a legtöbbször világtérképüket fürkészve. Valami kurva nagy atom-gáz-olaj tároló épül itt nekünk hamarosan.

A történet tulajdonképpen már 2004-ben elkezdődött, amikor az azóta EU-biztossá kinevezett Peter Mandelson megkezdte a kavarást Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választása körül. Tony Blair főtanácsadója javasolta ugyanis a G8 csoport Sea Island-en rendezett 2004. júniusi találkozója alkalmával, hogy épüljön fel Magyarországon az a hatalmas energia-tározó és -fejlesztő komplexum, amely megoldja Európa energia-éhségét. A terv hallatlanul bonyolult, nem csoda, hogy a beruházás előkészítése nem csak titkos, de összetett feladat is volt. Meggyőzni a ruszkikat, hogy nem baj, ha egy NATO-államban. Meggyőzni az amerikaiakat, hogy mindig mindenki lojális lesz. A németeknek tetszett, az olaszoknak kevésbé, a lényeg, hogy elvben megegyeztek.

A döntés tehát megszületett, hogy 2010-ig elkezdik építeni azt a központot, ahol a török és az orosz vezetékek összefutnak, és ami mellett egy új típusú nukleáris reaktor kísérleti üzeme is duruzsolhat. Magyarország előnyei: az országnak nincs semmilyen katonai potenciálja, tehát sohasem kezdi majd erőszakosan államosítani a nagyok játékát. Magyarországon a legelfogadottabb a nukleáris energia a közvélemény szemében, 63% támogatja, míg az EU-átlag 40% körüli. Magyarország határos Ukrajnával, amit az oroszok már úgyis gyarmatosítottak, és közel van az Adria is.

Ehhez partnernek Mandelsonék a Medgyessy Péternél sokkal tárgyalóképesebb Gyurcsányt akarták. Jól ismerték őt, mert mindig kísérgette Medgyessyt a hivatalos találkozókra, ez a nyurga, anglománnak tűnő, stréber fiatalember. Kovács László a javaslatra rábólintott. A miniszterelnök-váltás történetét ismerjük. Az ötletet hivatalosan Blair már Gyurcsánynak nyújtotta be. Ferinek rohadtul tetszett az elképzelés, és megnyugodott, hogy ebből annyi pénz folyik be az államkasszába, hogy bőven van idő befoltozni a szanaszét kúrt költségvetést.

2006 február végén látszólag minden ok nélkül idejött Putyin. "Gazdasági, energetikai diplomáciát folytatunk Oroszországgal" - mondta egy nemzetbiztonsági szakértő akkoriban arról, hogy mégis mi értelme volt a látogatásnak. Ez volt az a pillanat, amikor Gyurcsány megegyezett az utolsó részletkérdésekben is az addig nehézkesnek bizonyuló oroszokkal.

2006 májusában Gyurcsány Ferenc találkozott Henry Kissingerrel. Erről a magyar sajtó nagyon szűkszavúan számolt be. A kormányszóvivő azt mondta, hogy az amerikai-magyar kapcsolatokat tekintették át, a Gyurcsány-blogban meg volt egy bejegyzés, hogy áttekintették Európa és Amerika helyzetét a világban. Utóbbi járt közelebb az igazsághoz. Ekkor már a nagy nemzetközi szerződés szövegének részleteit tisztázták. Gyurcsány biztosította Kissingert, hogy a választási győzelme után teljes gőzzel kezdődhet a világ eddigi egyik legnagyobb energetikai beruházásának előkészítése, és megmutatta a Putyinnal aláírt szándéknyilatkozatot. Február és május között a választások miatt jegelték az ügyet, de Kissinger már az új kormány eskütétele előtt iderohant.

2006. június 22-én volt a nagy áttörés az ügyben. George W. Bush személyesen jött Budapestre, az utolsó papírokat aláírni orosz kollégáival. Azt ugyan senki nem gondolta, hogy az emberek majd elhiszik, hogy júniusban jön októbert ünnepelni, de hát elhitték, és ehhez sokat segített a CNN élő adása, amelynek közvetítésére a CIA kötelezte a tévéadót. Miközben egész Budapest le volt zárva, egy titkos delegáció szintén szabadon mozgott: a Gazprom vezérkara. Alekszej Miller, a Gazprom első számú ura éppen június 21-én érkezett Budapestre, hogy zárt ajtók mögött tárgyaljon Gyurcsány Ferenccel.

Másnap a Gazprom és a Bush-kabinet vezetői aláírták az utolsó aláírnivalót, és Jalta óta a legfontosabb nagyhatalmi megegyezésre pecsét kerülhetett. Miközben a magyar sajtó azt hitte, hogy itt most az a kérdés, hogy Sólyom László beszól-e Guantanamo miatt, vagy hogy Táncsics börtönét most tényleg visszakapjuk-e, addig a Gazprom és a State Department vezetői lepapírozták Magyarország és Európa jövőjét. A tervezett beruházás háromszor annyi pénzt mozgat meg, mint a II. Nemzeti Fejlesztési Terv teljes kerete.

A dologba azonban egy apró hiba csúszott. Gyurcsányék kihagyták a remek orosz kapcsolatokkal bíró szocialista nehézipari maffiát. Puch László, Knopp András, Kapolyi László és társaik mellett úgy mentek el a szervezők, mintha itt se lettek volna. Pedig ők még Mogiljevics idején könyékig benne jártak az orosz gáz európai közvetítésében. Ez bosszúért kiáltott.

Miután a Gyurcsány-Kóka páros rendre elhajtotta őket a picsába, augusztusban az öregfiúk Puch László közvetítésével eladták az őszödi beszédet a Fidesznek. Orbán Viktor megnyugodott, hogy az április fiaskót könnyű lesz helyrehozni, és izgalmában még erdélyi látogatásakor meghirdette a szeptember 23-i gyűlést a Hősök terére. Egyszerűen képtelen volt kivárni amíg hazajön, annyira felélénkült. Az volt a terve, hogy addig a hazugság/illegitim szlogeneket jól bejáratják, és a téren lejátsszák az őszödi beszédet. Jó minőségben, óriási hangfalakból. Döbbent arcú tízezrek. Mindenütt megismételt híradó-bevágások, satöbbi.

Gyurcsányék azonban kaptak egy fülest, hogy mi készül ott. Feriék nem szaroztak, és elébe menve az eseményeknek kinyomták a szöveget maguk. Gyurcsány Győrből azonnal reagált, a legkisebb zavar és meglepettség nélkül beindult a kommunikációs gépezet. Orbán köpni-nyelni nem tudott, keddre tért magához, addig meg se szólalt nyilvánosan, és aznap is csak délután. Elrontották a játékát.

Hétfőn azonban közbejött még egy mentőötlet. A Szabadság téri tv-ostrom kezdetekor Gyurcsány leporolta az 56-os kommunista tankönyvet, és az akkor elkúrt módszert sikeresen alkalmazta. Ahogy akkor is hagyták a vérengzést a rádió előtt, ő is visszafogta a rendőröket a TV-nél. Azt akarta, hogy az ország egyrészt beszarjon, másrészt lehetőség legyen statárium bevezetésére. Elég volt néhány brutális megtorló ítéletet hozni, hogy az emberek elgondolkozzanak azon, hogy már csak járókelőnek is lenni két év letöltendő szabadságvesztés. Ugyanakkor a lángoló autók képe, és másnap a mesterségesen hosszúra nyújtott ütközet a Blahán biztosította, hogy a közvélemény és az ellenzék is óhajtsa a rendet.

Putyint még így is nyugtatgatni kellett. Gyurcsány ezért kedden gyorsan elrepült Szocsiba. ,,Európának szüksége van az orosz energiahordozókra, Oroszországnak az európai fogyasztókra. Aki itt valamit nem ért, az előbb-utóbb rajtaveszít" - idézte Gyurcsányt a Kommerszant című orosz lap. Putyin pedig ezt bírta mondani szintén azon a kedden: ,,Semmi nem mutat arra, hogy ne valósulna meg a Magyarország területén tervezett hatalmas gáztározó, amely nemcsak a magyarországi gázellátás stabilizálását, de az egész európai ellátást szolgálja." A másik feladata Gyurcsánynak az volt, hogy megkérje Putyint, az orosz titkosszolgálat tegyen már rendet a renitens gáz-lobbista ős-kommunisták között. Meg nézzenek már utána, nem a régi, Jelcin-érában feltört Gazprom-vezetők keverik-e a szart.

Nyugi még ekkor sem volt. Ferinek el kellett rohannia Berlinbe is, mert Európa legnagyobb gázfogyasztói a németek, és ők nagyon nem akarják, hogy az ellátás akadozzon egy kormányválság miatt. Meg kíváncsiak voltak, hogy akkor most Putyin lemondta az egészet vagy nem. Ezért volt olyan sürgős az a kínosra sikeredett randi Angela Merkellel. Épp azon a pénteken a városban volt a francia és a belga miniszterelnök is, akik szintén szerettek volna megnyugodni.


Ugyanezen a napon, tehát 22-én jelent meg az osztrák-sajtóban a Strabag-botrány, amelyben az egyetlen név szerint bemószerolt magyar politikus Puch László volt. Gyurcsány kis EU-segítséggel is üzent az áruló lobbinak, hogy kuss a nevük. Közben a Putyin-vonalról nyugalomra intette őket az orosz titkosszolgálat is.

Orbán Viktort csak az önkormányzati választások után avatták be a részletekbe, bár a beruházásról nagy vonalakban azért tudott. Amikor október 4-én este 100 üzletemberrel tárgyalt hivatalos megfogalmazás szerint, akkor mondták el neki, hogy hagyja békén a kormányt, amíg az építkezés meg nem kezdődik. Addig az amerikai - orosz - német - EU alkut károsan befolyásolná egy esetleges kormányváltás, nem kéne az időt húzni, mert a végén még a szlovákok építhetik meg azt a nagy valamit. Orbán pénteken a saját tüntetésén, több tízezer híve előtt jelentette be, hogy nem akar kormányt dönteni. Cserébe Gyurcsány elfogadta, hogy 2009 körül kiszáll. ,,Ha már buknom kell, akkor jobb, ha a reformok végrehajtása után bukok ebben az országban" - mondta 12-én Londonban.

A megegyezés után most már tényleg nincs akadálya annak, hogy tavasszal markolók szántsák fel Magyarországot, és itt folyjon össze a kelet összes gáza és olaja egy bazi nagy reaktor alatt.
Homoki-Szabó Attila


ÚDK kommentár: A politikai történéseknek mindig van egy nyilvános és egy valódi története. Hogy az ÚDKpostába beérkezett Homoki Szabó Attila cikk mennyire valós, azt nem tudjuk, de bennfentesnek tűnik. Azt mindenesetre megállapíthatjuk, hogy nem Gyurcsány Ferenc kúrt el itt valamit, hanem Orbán Viktor. Hiszen ezt az óriási üzletet is Gyurcsány menedzselheti. Ez nem elkúrás, hanem siker.
Orbán Viktor elkúrta azzal, hogy egy jó kormányzással a háta mögött, de a jobboldali egypártrendszer létrehozásával megnyerte 2-szer az MSZP-nek a választásokat. Elkúrta, de és elkúrtuk mi is, mert nem tudtuk megakadályozni az öngyilkos stratégiája megvalósítását.
Mennyi lehetőséget vesztettünk az elmúlt 6 év alatt! Makó és ez a Déli Áramlat! Mennyi pénzt lehetett volna ezekből a nemzetünk ügyeire fordítanunk! Az a legkevesebb, hogy az oroszokkal a vajdasági magyarság autonómiáját most kikényszeríthettük volna!



2008 Feb 29

http://www.udk.hu/index.php?subaction=showfull&id=1204239990&archive=& ;st
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Pilhál György: Az utolsó felvo
  2008-03-01 19:45:44, szombat
 
  Pilhál György: Az utolsó felvonás

2008. március 1. 12:53


MNO
Pilhál György:

Egy mondatot idemásolnék a lap írásából: ,,Szinte a gyűlöletig népszerűtlen a nép körében, a pártban, sőt még annak elnökségében, ahol egyetlen barátja sincs, és a frakcióban, amelyet rendszeresen megleckéztet, mintha a testület ostoba fajankók gyülekezete volna." Természetesen Gyurcsány Ferencről van szó. A német Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a kormányzati negyed elvetélt ötletével kezdődött az affektáló ember haláltusája. A megalomán tervek ugyanis sok szállal kötődtek régi elvtársakhoz, KISZ-fiúkhoz, és ez felettébb bosszantotta a magyar embert. Már csak idő kérdése, mikor szegi nyakát a politikusimitátor. Nagy dolgok előtt állunk most március kilencedike előtt, amely valójában egy előretolt március tizenötödike lesz. Ami a biztos: a hatalom, élén Gyurcsánnyal, már hideglelést kapott. Nagy lehetsz végre, nép!

(Magyar Nemzet, 2008. március 1.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A hatalom nekik a becsületnél
  2008-03-01 19:32:51, szombat
 
  A hatalom nekik a becsületnél is fontosabb: Kókát védi az SZDSZ
2008. Március 01. 16:02

Abcúg.hu

Kiállt a pártvezetés mellett az SZDSZ országos tanácsa. Az elnökválasztási botrány óta először összehívott testület ülése után Kóka János azt mondta, hogy az ügyben indított vizsgálat március 12-i zárása után döntenek a további lépésekről.

A belső vizsgálatot február 12-én rendeltek el. Ezt Kóka János egyik vidéki támogatójára, az SZDSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökére, Jüttner Csabára bízták. A pártelnök azt mondta, nem foglalkoznak Mali Zoltán ügyével sem, aki SZDSZ-es polgármesterként nyíltan kampányol az igenek mellett. Drávapiski első embere a tavalyi tisztújításon tapasztalt visszaélések miatt feljelentést tett közokirat-hamisítás gyanújával.

Forrás: MNO

http://www.abcug.hu/index.php?com=news&cat=8&id=1545
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Visszatérés a kádári osztogatá
  2008-03-01 19:31:23, szombat
 
  Visszatérés a kádári osztogatáshoz
2008. Március 01. 15:50

Németh Era

Visszatérés a kádári osztogatáshoz A reformkurzus lezárásától remélik 2010-es választási győzelmüket a szocialisták. Új politikához azonban új ember kell. Gyurcsány Ferenc azzal, hogy Új tulajdonosi programjával a reformok erőltetése helyett visszatért a kádári osztogatáshoz, valószínűleg magát "lőtte ki" a politikai vezető szerepéből - mondta lapunknak (Magyar Hírlap) Tölgyessy Péter. A politikai elemző szerint a hatalom akarása végsőkig összetartja a balliberális koalíciót.

- A két nagy párt vezére megértette, hogy utolsó háborúját vívja, nyilatkozta a minap. A népszavazásra gondolt?
- Nem, mert meglehet, a döntő ütközet csak 2010-ben jön el. Gyurcsány Ferenc küzdeni fog, amíg csak hagyják. Máris azon dolgozik, hogy közönségét jó előre felkészítse az igenek várható győzelmére. Bármi lesz is az eredmény, a kormánytöbbség aligha váltja le miniszterelnökét a népszavazás másnapján. De még az sem biztos, hogy a népszavazás eredményes lesz. Viszont az igenek aránya akár 80-85 százalék fölött is lehet, hiszen feltehetőleg csak a hatalom legelkötelezettebb hívei mennek el, hogy harcos nemet mondjanak a Fidesz kezdeményezésére. A nemek gazdájaként bizonyára majd az SZDSZ jelentkezik be, a távolmaradókkal pedig a szocialisták azonosíthatják magukat. Ha az emberek nagyobbik fele otthon marad, az MSZP vezetői aligha inognak meg tartósan az igenek sikerétől.

- Mi lehet a következmény, ha nem lesz megkérdőjelezhetetlen jobboldali siker?
- A magyarok egyértelmű többsége bajosan megy el voksolni. Mégis, ha nagyon sok lesz az igen, Orbán Viktor nehéz döntés elé kerül. A jobboldalon sokan szenvedélyesen akarják majd a miniszterelnök azonnali bukását. Ha a korábbiaknál veszélyesebb zavargások kezdődnek, a Fidesz hamarjában elveszítheti, amit a népszavazáson megnyert.

- Ön szerint a jobboldalon valóban számítanak arra, hogy a kormányfő távozik?
- Nyilvánvalóan számosan remélik. A Fidesznek elemi érdeke, hogy úgy mutassa meg támogatottságát, hogy közben az ugyancsak rendpárti országban fennmaradjon az alapvető békesség. Az MSZP már csak dacból sem teszi teljessé az igenek győzelmét. Gyurcsány Ferenc kitartása máris a jobboldal kudarca. Mégis idővel a szocialisták okosabban teszik, ha higgadtan újragondolják helyzetüket.

- Miért gondolja, hogy már nem Gyurcsánynak áll a zászló?
- A kormányoldal pártjai alighanem még sosem voltak olyan nehéz helyzetben, mint manapság. Az SZDSZ könnyen kimaradhat a következő parlamentből. A szocialisták gondjai meg feltehetőleg nagyobbak, mint 1989 óta bármikor. Olyan mérsékelt a kormány mozgástere, hogy legegyszerűbb a személyi váltás, mert az ingyen van. Gyurcsány Ferenc egyébként is maga jelentette be: vége a reformok erőltetésének. Az új politikához pedig általában új férfi kell. Ha nagyon mélyre kerül egy párt, akkor egy gyengébb vezető is, pusztán újdonságerejével, sokat javíthat. Az eddigi megszorítások kivédték a legnagyobb bajt, a forintválságot. Tekintélyes reáljövedelem-csökkenési és gazdasági növekedési áldozatok árán 2007 végére a kormány a költségvetési hiányt nagyjából arra a szintre mérsékelte, mint amilyen a Medgyessy-kabinet végnapjaiban volt. A deficit az idén tovább mérséklődik, ám nagyszabású reformok helyett inkább csak reformmorzsák jöttek. Az ugyancsak ellentmondásos egészségpénztár-törvény alapján 2009-ben még csak elindul a biztosítási rendszer átalakítása. Ma semmi okunk sincs rá, hogy az idén és jövőre két, illetve három százaléknál lényegesen nagyobb gazdasági növekedést reméljünk. Pedig második kormányának megalakításakor Gyurcsány Ferenc még nyilvánvalóan úgy képzelte, előbb sietősen lezavarja az elkerülhetetlen intézkedéseket, majd hátradőlve várja a biztosan beérő eredményeket, hogy négy esztendeje kiteltével szavazói azt mondhassák: nehéz volt, de megérte.

- Nem is lát olyan elképzelést, ami beérhet? Például az Új tulajdonosi program?
- Ki tudja, vajon mi is ez? Lehet, hogy kevés embert érintő, gyorsan felejthető kommunikációs ötlet. De az is lehetséges, hogy Gyurcsány Ferenc ismét nem a teljes igazságot bontotta ki, és tényleges célja a maradék közvagyon gyors tőzsdei értékesítése, amelyet megédesítendő állt elő a kisrészvényeseknek szóló kedvezmények ígéretével. Az osztogatás lehetőségét növelhetné valamelyest a végső nagy privatizáció. A baloldalon akkora a félelem Orbán visszatérésétől a hatalomba, hogy valószínűtlen a kormány kitartása a végsőkig a szigorú költségvetési politika mellett. A rettegés a Fidesztől 2002 és 2006 között már roppant károkat okozott a magyar gazdaságnak. A véleményformálók elemi kötelessége, ha politikai célú osztogatás veszélyét látják, hogy időben hangsúlyosan szóljanak.

- Csakhogy 2010-ig mindez világosan kiderülhet. Nem öngyilkos politika ebbe belevágni?
- Sokan örülnének, ha kedvezményesen kapnának kisebb részvényvagyont. Ám valóban felelős tulajdonosi réteg térségünkben aligha születhet állami osztogatásból. Egyáltalán, az egész Új tulajdonosi program meglehetősen kádári fogantatásúnak látszik. Ha már az éves költségvetésből nem lehet osztogatni, adunk mi a vagyonból - gondolhatják némelyek a miniszterelnök körül. De miért is kéne a magyar államnak a polgárosodás nevében újra és újra, ezt és azt, most éppen részvényeket, vagy mondjuk laptopot adományoznia állampolgárainak? Ahelyett, hogy a közhatalom a lehető legkevesebb adót behajtva ellátná végre valódi feladatait. Hatékonyan működtetné a közigazgatást és a közoktatást, a jogi és a közlekedési infrastruktúrát. A szocialisták nyilvánvalóan választási győzelmük reményének visszatértét várják a reformkurzus lezárásától. Olyan rosszul állnak, hogy tényleg valódi fordulatra volna szükségük.

- De a jobboldalon sem dőlhetnek kényelmesen hátra, várva a baloldal vereségét...
- A kormánytöbbség eddig rettenetes költségvetési helyzetben, súlyos megszorítások közepette, olykor bántóan rosszul politizált. Mostantól, ha nem is sokkal, de mindenképpen nagyobb lesz a kormány mozgástere. A kormányoldal pártjait eddig elhagyó, hozzávetőleg egymilliónyi állampolgár nagyobbik fele, kétharmada idővel akár magától visszatérhet régi pártjaihoz. A két legutóbbi országgyűlési választáson világosan látszott, ha a jobboldal nem számíthat a politikai közép szavazataira, akkor a baloldalon egyszerűen több a választó. Mégis a nagy megszorítások után a választási kampány kezdetére, 2009 végére alighanem kisebbek lesznek a reáljövedelmek, mint 2006 nyarán voltak. 1998 óta minden parlamenti voksoláson a két nagy párt között csekély volt a különbség. Most viszont ehhez a baloldalnak még sokat kell javítania megítélésén. Billenékeny választási rendszerünkben egyébként történelmi vereséget szenvedhet a kormányoldal. A szocialistákhoz hallatlanul erősen kötődik régi törzsközönségük. Mégis az MSZP-nek tudnia kell, a visegrádi országokban már jó ideje nincs hozzá hasonlítható erejű utódpárt.

- Azokban az országokban azonban nem volt kádárizmus. Nem ezzel hozható összefüggésbe az MSZP szerepe?
- Dehogynem. Csakhogy a miniszterelnök lépései a szocialisták legalapvetőbb belső törésvonalát feszegették ismételten. Az MSZP világát kezdettől két régi tradíció mozgatja. Az egyik, a magyar ugart megfontolás nélkül feltörni kívánó, felülről civilizálni akaró baloldali értelmiségi küldetés. A másik a paternalista állam kisembert védelmező, osztogató kádári hagyománya. A kormányfő olyannyira beleélte magát a rettenthetetlen reformer pózába, hogy a megszorítások idején képtelennek bizonyult valamiféle egyensúlyt találni pártja tradíciói között. Elkötelezett értelmiségi hívei így még most is vannak szép számmal, ám a szocialistákat korábban támogató tömegek jó része elhagyta. A roppant kudarcok ellenére a szervezetben érdemi meghasonlás aligha várható. A kisemberközpontú politikának régóta nincsen igazán tehetséges megjelenítője, egyébként is a szocialisták alaposan megtanulták, hogy nincs tekintélyük megőrzésével folytatható élet számukra pártjukon kívül.

- Mire lehet számítani, ha mégis sikeres lesz az osztogatás politikája?
- Átütően sikeres már bajosan lehet, a bevethető költségvetési eszközöket ugyanis már jobbára felhasználták a korábbi kormányzati ciklus elején. Ám újra mozgósító erejű lehet a rettegés a jobboldaltól, és a Fidesz is megint sokat hibázhat.

- Látja ennek jeleit most is?
- Orbán Viktor sokáig ugyanazon a kapun akart visszatérni, ahol már kétszer nem lehetett. Hiába próbálta nagy lendülettel elszeretni a szocialistákhoz kulturálisan erősen kötődő kádári kisemberek százezreit, az elszánt jobboldali szavazók ismételten sokan voltak, de nem elegen. Mostanában mintha újragondolná helyzetét, számításaiban hosszú idő után először megjelenni látszik a politikai centrum fontossága. Csakhogy alighanem ő a magyar politika legrégebbi szereplője. Ezernyi emlékezetes intézkedése, megszólalása áll közte és a kormánypártok régi szavazói között.

- Mivel nyerheti meg akkor a jobboldal a csalódott bizonytalanokat?
- A közvélemény-kutatások szerint ma a Fidesz Európa legerősebb pártja. Ebben a helyzetben fölöttébb valószínűtlen nagyobb fajta váltás politikájában. Orbán Viktor még akkor járhat a legjobban, ha nem próbál újra cselezni, hanem magát adja, aztán döntenek majd a választók. Egyébként is, nincs másik Fidesz, a pártnak két igazán "nehézsúlyú", kellő elszánással és karizmával, valamint stratégiával bíró vezetője van: Orbán Viktor és Kövér László. Talán akad még egy vagy esetleg két "középsúlyú" frontember, a többiek viszont vérbeli könnyűlovasság. Az újabban a népszerűségi listák csúcsaira hágó Kósa Lajos fontos szerepet kaphat a kampányban, de első számú vezetőként meglepően gyorsan napvilágra kerülnének a gyengéi. Ma mindenképpen a Fidesz a következő választások esélyese. Az igazi kérdés az, hogyan tudna kormányozni. Az emberek ma örömmel hallják, hogy van pénz, ha el nem lopják. De mi lesz, ha kiderül, még sincs pénz. Orbán Viktor eddig is annyi cöveket vert le saját kezűleg a hatékony kormányzás útjába, hogy szinte úgy járhat, mint Gyurcsány Ferenc. Ha nem vigyáz, a győzelem után gyorsan elveszítheti cselekvőképességét. Pedig a jobboldalon többen szinte a rendszerváltás újrakezdését remélik tőle. De még a legnagyobb népek sem boldogulhatnak az egész világrendszer ellenében. Alighanem a választások előtti őszinteség alapozhatja meg egyedül a tartósan sikeres kormányzást.

- Képes lehet-e ebbe a harcba beleszólni az SZDSZ? Vagy elképzelhető, hogy még ebben a ciklusban leváltják, mondjuk, az MDF-re?
- Nem hiszem. Egy ilyen koalícióval az MDF kiiratkozna a következő parlamentből. Az MSZP-SZDSZ-koalíciót viszont alighanem a végsőkig egyben tartja a hatalom közös akarása. Továbbra is sokat veszekszenek majd, hiszen a kisebbik pártnak folyvást fel kell mutatnia a maga identitását. Az SZDSZ láthatólag történetének legválságosabb helyzetében van. De még távolról sem reménytelen a jövője. A külvilág támadásai csak erősítik a szabad demokraták maradék híveinek hitét, hogy az elviselhetetlen magyar közéletben egyedül ők tudják, mi is kell az országnak. Az SZDSZ jelenleg nagyjából egy-két százalékkal áll rosszabbul, mint a korábbi parlamenti ciklus hasonló időszakában. Legutóbb pedig 6,5 százalékkal jutott be az Országgyűlésbe. Küzdeni fog hát, egészen a végső döntésig, és régi vezetése akár még Kuncze Gábort is visszahívhatja.

- Esélyt ad arra is, hogy Kókát nem Fodor Gábor, hanem Kuncze váltja?
- A következő választásokig hátralevő időben csaknem bármire esélyt látok. Orbán Viktor nyilvánvalóan nagyon nem szeretne sorjában harmadszor is veszíteni. A kormánypártok meg történelmi vereségük ellen küzdenek majd minden lehetséges eszközzel.

Forrás: magyarhirlap.hu

Visszatérés a kádári osztogatáshoz
2008. Március 01. 15:50

Németh Era

Visszatérés a kádári osztogatáshoz A reformkurzus lezárásától remélik 2010-es választási győzelmüket a szocialisták. Új politikához azonban új ember kell. Gyurcsány Ferenc azzal, hogy Új tulajdonosi programjával a reformok erőltetése helyett visszatért a kádári osztogatáshoz, valószínűleg magát "lőtte ki" a politikai vezető szerepéből - mondta lapunknak (Magyar Hírlap) Tölgyessy Péter. A politikai elemző szerint a hatalom akarása végsőkig összetartja a balliberális koalíciót.

- A két nagy párt vezére megértette, hogy utolsó háborúját vívja, nyilatkozta a minap. A népszavazásra gondolt?
- Nem, mert meglehet, a döntő ütközet csak 2010-ben jön el. Gyurcsány Ferenc küzdeni fog, amíg csak hagyják. Máris azon dolgozik, hogy közönségét jó előre felkészítse az igenek várható győzelmére. Bármi lesz is az eredmény, a kormánytöbbség aligha váltja le miniszterelnökét a népszavazás másnapján. De még az sem biztos, hogy a népszavazás eredményes lesz. Viszont az igenek aránya akár 80-85 százalék fölött is lehet, hiszen feltehetőleg csak a hatalom legelkötelezettebb hívei mennek el, hogy harcos nemet mondjanak a Fidesz kezdeményezésére. A nemek gazdájaként bizonyára majd az SZDSZ jelentkezik be, a távolmaradókkal pedig a szocialisták azonosíthatják magukat. Ha az emberek nagyobbik fele otthon marad, az MSZP vezetői aligha inognak meg tartósan az igenek sikerétől.

- Mi lehet a következmény, ha nem lesz megkérdőjelezhetetlen jobboldali siker?
- A magyarok egyértelmű többsége bajosan megy el voksolni. Mégis, ha nagyon sok lesz az igen, Orbán Viktor nehéz döntés elé kerül. A jobboldalon sokan szenvedélyesen akarják majd a miniszterelnök azonnali bukását. Ha a korábbiaknál veszélyesebb zavargások kezdődnek, a Fidesz hamarjában elveszítheti, amit a népszavazáson megnyert.

- Ön szerint a jobboldalon valóban számítanak arra, hogy a kormányfő távozik?
- Nyilvánvalóan számosan remélik. A Fidesznek elemi érdeke, hogy úgy mutassa meg támogatottságát, hogy közben az ugyancsak rendpárti országban fennmaradjon az alapvető békesség. Az MSZP már csak dacból sem teszi teljessé az igenek győzelmét. Gyurcsány Ferenc kitartása máris a jobboldal kudarca. Mégis idővel a szocialisták okosabban teszik, ha higgadtan újragondolják helyzetüket.

- Miért gondolja, hogy már nem Gyurcsánynak áll a zászló?
- A kormányoldal pártjai alighanem még sosem voltak olyan nehéz helyzetben, mint manapság. Az SZDSZ könnyen kimaradhat a következő parlamentből. A szocialisták gondjai meg feltehetőleg nagyobbak, mint 1989 óta bármikor. Olyan mérsékelt a kormány mozgástere, hogy legegyszerűbb a személyi váltás, mert az ingyen van. Gyurcsány Ferenc egyébként is maga jelentette be: vége a reformok erőltetésének. Az új politikához pedig általában új férfi kell. Ha nagyon mélyre kerül egy párt, akkor egy gyengébb vezető is, pusztán újdonságerejével, sokat javíthat. Az eddigi megszorítások kivédték a legnagyobb bajt, a forintválságot. Tekintélyes reáljövedelem-csökkenési és gazdasági növekedési áldozatok árán 2007 végére a kormány a költségvetési hiányt nagyjából arra a szintre mérsékelte, mint amilyen a Medgyessy-kabinet végnapjaiban volt. A deficit az idén tovább mérséklődik, ám nagyszabású reformok helyett inkább csak reformmorzsák jöttek. Az ugyancsak ellentmondásos egészségpénztár-törvény alapján 2009-ben még csak elindul a biztosítási rendszer átalakítása. Ma semmi okunk sincs rá, hogy az idén és jövőre két, illetve három százaléknál lényegesen nagyobb gazdasági növekedést reméljünk. Pedig második kormányának megalakításakor Gyurcsány Ferenc még nyilvánvalóan úgy képzelte, előbb sietősen lezavarja az elkerülhetetlen intézkedéseket, majd hátradőlve várja a biztosan beérő eredményeket, hogy négy esztendeje kiteltével szavazói azt mondhassák: nehéz volt, de megérte.

- Nem is lát olyan elképzelést, ami beérhet? Például az Új tulajdonosi program?
- Ki tudja, vajon mi is ez? Lehet, hogy kevés embert érintő, gyorsan felejthető kommunikációs ötlet. De az is lehetséges, hogy Gyurcsány Ferenc ismét nem a teljes igazságot bontotta ki, és tényleges célja a maradék közvagyon gyors tőzsdei értékesítése, amelyet megédesítendő állt elő a kisrészvényeseknek szóló kedvezmények ígéretével. Az osztogatás lehetőségét növelhetné valamelyest a végső nagy privatizáció. A baloldalon akkora a félelem Orbán visszatérésétől a hatalomba, hogy valószínűtlen a kormány kitartása a végsőkig a szigorú költségvetési politika mellett. A rettegés a Fidesztől 2002 és 2006 között már roppant károkat okozott a magyar gazdaságnak. A véleményformálók elemi kötelessége, ha politikai célú osztogatás veszélyét látják, hogy időben hangsúlyosan szóljanak.

- Csakhogy 2010-ig mindez világosan kiderülhet. Nem öngyilkos politika ebbe belevágni?
- Sokan örülnének, ha kedvezményesen kapnának kisebb részvényvagyont. Ám valóban felelős tulajdonosi réteg térségünkben aligha születhet állami osztogatásból. Egyáltalán, az egész Új tulajdonosi program meglehetősen kádári fogantatásúnak látszik. Ha már az éves költségvetésből nem lehet osztogatni, adunk mi a vagyonból - gondolhatják némelyek a miniszterelnök körül. De miért is kéne a magyar államnak a polgárosodás nevében újra és újra, ezt és azt, most éppen részvényeket, vagy mondjuk laptopot adományoznia állampolgárainak? Ahelyett, hogy a közhatalom a lehető legkevesebb adót behajtva ellátná végre valódi feladatait. Hatékonyan működtetné a közigazgatást és a közoktatást, a jogi és a közlekedési infrastruktúrát. A szocialisták nyilvánvalóan választási győzelmük reményének visszatértét várják a reformkurzus lezárásától. Olyan rosszul állnak, hogy tényleg valódi fordulatra volna szükségük.

- De a jobboldalon sem dőlhetnek kényelmesen hátra, várva a baloldal vereségét...
- A kormánytöbbség eddig rettenetes költségvetési helyzetben, súlyos megszorítások közepette, olykor bántóan rosszul politizált. Mostantól, ha nem is sokkal, de mindenképpen nagyobb lesz a kormány mozgástere. A kormányoldal pártjait eddig elhagyó, hozzávetőleg egymilliónyi állampolgár nagyobbik fele, kétharmada idővel akár magától visszatérhet régi pártjaihoz. A két legutóbbi országgyűlési választáson világosan látszott, ha a jobboldal nem számíthat a politikai közép szavazataira, akkor a baloldalon egyszerűen több a választó. Mégis a nagy megszorítások után a választási kampány kezdetére, 2009 végére alighanem kisebbek lesznek a reáljövedelmek, mint 2006 nyarán voltak. 1998 óta minden parlamenti voksoláson a két nagy párt között csekély volt a különbség. Most viszont ehhez a baloldalnak még sokat kell javítania megítélésén. Billenékeny választási rendszerünkben egyébként történelmi vereséget szenvedhet a kormányoldal. A szocialistákhoz hallatlanul erősen kötődik régi törzsközönségük. Mégis az MSZP-nek tudnia kell, a visegrádi országokban már jó ideje nincs hozzá hasonlítható erejű utódpárt.

- Azokban az országokban azonban nem volt kádárizmus. Nem ezzel hozható összefüggésbe az MSZP szerepe?
- Dehogynem. Csakhogy a miniszterelnök lépései a szocialisták legalapvetőbb belső törésvonalát feszegették ismételten. Az MSZP világát kezdettől két régi tradíció mozgatja. Az egyik, a magyar ugart megfontolás nélkül feltörni kívánó, felülről civilizálni akaró baloldali értelmiségi küldetés. A másik a paternalista állam kisembert védelmező, osztogató kádári hagyománya. A kormányfő olyannyira beleélte magát a rettenthetetlen reformer pózába, hogy a megszorítások idején képtelennek bizonyult valamiféle egyensúlyt találni pártja tradíciói között. Elkötelezett értelmiségi hívei így még most is vannak szép számmal, ám a szocialistákat korábban támogató tömegek jó része elhagyta. A roppant kudarcok ellenére a szervezetben érdemi meghasonlás aligha várható. A kisemberközpontú politikának régóta nincsen igazán tehetséges megjelenítője, egyébként is a szocialisták alaposan megtanulták, hogy nincs tekintélyük megőrzésével folytatható élet számukra pártjukon kívül.

- Mire lehet számítani, ha mégis sikeres lesz az osztogatás politikája?
- Átütően sikeres már bajosan lehet, a bevethető költségvetési eszközöket ugyanis már jobbára felhasználták a korábbi kormányzati ciklus elején. Ám újra mozgósító erejű lehet a rettegés a jobboldaltól, és a Fidesz is megint sokat hibázhat.

- Látja ennek jeleit most is?
- Orbán Viktor sokáig ugyanazon a kapun akart visszatérni, ahol már kétszer nem lehetett. Hiába próbálta nagy lendülettel elszeretni a szocialistákhoz kulturálisan erősen kötődő kádári kisemberek százezreit, az elszánt jobboldali szavazók ismételten sokan voltak, de nem elegen. Mostanában mintha újragondolná helyzetét, számításaiban hosszú idő után először megjelenni látszik a politikai centrum fontossága. Csakhogy alighanem ő a magyar politika legrégebbi szereplője. Ezernyi emlékezetes intézkedése, megszólalása áll közte és a kormánypártok régi szavazói között.

- Mivel nyerheti meg akkor a jobboldal a csalódott bizonytalanokat?
- A közvélemény-kutatások szerint ma a Fidesz Európa legerősebb pártja. Ebben a helyzetben fölöttébb valószínűtlen nagyobb fajta váltás politikájában. Orbán Viktor még akkor járhat a legjobban, ha nem próbál újra cselezni, hanem magát adja, aztán döntenek majd a választók. Egyébként is, nincs másik Fidesz, a pártnak két igazán "nehézsúlyú", kellő elszánással és karizmával, valamint stratégiával bíró vezetője van: Orbán Viktor és Kövér László. Talán akad még egy vagy esetleg két "középsúlyú" frontember, a többiek viszont vérbeli könnyűlovasság. Az újabban a népszerűségi listák csúcsaira hágó Kósa Lajos fontos szerepet kaphat a kampányban, de első számú vezetőként meglepően gyorsan napvilágra kerülnének a gyengéi. Ma mindenképpen a Fidesz a következő választások esélyese. Az igazi kérdés az, hogyan tudna kormányozni. Az emberek ma örömmel hallják, hogy van pénz, ha el nem lopják. De mi lesz, ha kiderül, még sincs pénz. Orbán Viktor eddig is annyi cöveket vert le saját kezűleg a hatékony kormányzás útjába, hogy szinte úgy járhat, mint Gyurcsány Ferenc. Ha nem vigyáz, a győzelem után gyorsan elveszítheti cselekvőképességét. Pedig a jobboldalon többen szinte a rendszerváltás újrakezdését remélik tőle. De még a legnagyobb népek sem boldogulhatnak az egész világrendszer ellenében. Alighanem a választások előtti őszinteség alapozhatja meg egyedül a tartósan sikeres kormányzást.

- Képes lehet-e ebbe a harcba beleszólni az SZDSZ? Vagy elképzelhető, hogy még ebben a ciklusban leváltják, mondjuk, az MDF-re?
- Nem hiszem. Egy ilyen koalícióval az MDF kiiratkozna a következő parlamentből. Az MSZP-SZDSZ-koalíciót viszont alighanem a végsőkig egyben tartja a hatalom közös akarása. Továbbra is sokat veszekszenek majd, hiszen a kisebbik pártnak folyvást fel kell mutatnia a maga identitását. Az SZDSZ láthatólag történetének legválságosabb helyzetében van. De még távolról sem reménytelen a jövője. A külvilág támadásai csak erősítik a szabad demokraták maradék híveinek hitét, hogy az elviselhetetlen magyar közéletben egyedül ők tudják, mi is kell az országnak. Az SZDSZ jelenleg nagyjából egy-két százalékkal áll rosszabbul, mint a korábbi parlamenti ciklus hasonló időszakában. Legutóbb pedig 6,5 százalékkal jutott be az Országgyűlésbe. Küzdeni fog hát, egészen a végső döntésig, és régi vezetése akár még Kuncze Gábort is visszahívhatja.

- Esélyt ad arra is, hogy Kókát nem Fodor Gábor, hanem Kuncze váltja?
- A következő választásokig hátralevő időben csaknem bármire esélyt látok. Orbán Viktor nyilvánvalóan nagyon nem szeretne sorjában harmadszor is veszíteni. A kormánypártok meg történelmi vereségük ellen küzdenek majd minden lehetséges eszközzel.

Forrás: magyarhirlap.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Hordágyat” a börtönbe
  2008-03-01 19:28:26, szombat
 
  "Hordágyat" a börtönbe

2008. március 01. 16:52HunHír.Hu

Csaknem száz ember vonult több fővárosi kórház, az Országos Mentőszolgálat, majd a Parlament épülete elé szombaton, hogy tiltakozzanak az egészségügyi reform ellen, valamint megemlékezzenek arról a férfiról, akit január végén a mentők mintegy 8 órán keresztül szállítottak több kórházba, s végül gyomorvérzésébe belehalt.

Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtató demonstrálók rendőri biztosítás mellett vonultak a 44 éves Lőrincz János Kerepes utcai lakása elől, ahol a férfi január 26-án az utcán rosszul lett, az Országos Baleseti Intézet, majd a Péterfy Sándor utcai Kórház és a Szent Rókus Kórház elé, ahová a mentők szállították a férfit.

A tüntetők a kórházak előtt és a vonuláson "a börtönbe, gyilkos kormány, és az egészségügy nem tőzsde, Horváth Ágnes (egészségügyi miniszter) börtönbe" jelszavat skandálták.

Több demonstráló Lőrincz János arcképét ábrázoló táblát tartott, amelyre azt írták: "az egészségügyi reform áldozata". A tüntetők a Nyugati tér érintésével az Országos Mentőszolgálat Markó utcai épülete, majd a Parlament elé vonultak.

A szónokok a kórházak és az Országház előtt azt hangoztatták, hogy a március 9-ei népszavazáson az emberek szavazzanak három igennel, "mert ez biztosítja Magyarország jövőjét".

inforádió nyomán
http://hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=10154
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kijárási tilalom a cigánybűnöz
  2008-03-01 19:25:22, szombat
 
  Kijárási tilalom a cigánybűnözés ellen

electron, szo, 2008/03/01 - 17:31



A szarajevói kanton által hozott rendelkezés súlyos pénzbüntetést szab ki azokra a szülőkre, akik felügyelet nélkül engedik az utcára éjszaka 18 éven aluli gyerekeiket.
hirdetés

A fiatalkori bűnözés visszaszorítása érdekében a szarajevói hatóságok megtiltották péntektől, hogy fiatalkorúak éjszaka utcára lépjenek, ha csak szülők vagy felnőttek nem kísérik őket.
Emellett a hatóságok kötelezték az iskolákat, hogy adják át a rendőrségnek azoknak a diákoknak a listáját, akik gyaníthatóan bűncselekményeket követnek el.

A szigorú intézkedést az indokolja, hogy az utóbbi időszakban ugrásszerűen nőtt a fiatalkori bűnözés Boszniában, kiváltképpen a fővárosban.

Szarajevóban januárban három tizenöt éves fiú benzinnel öntött le, majd felgyújtott egy 72 éves asszonyt, aki belehalt égési sérüléseibe. Néhány napra rá három tizenéves egy villamoson megkéselt egy 17 éves fiút, aki ugyancsak belehalt sebesüléseibe.

Boszniában jelenleg kéttucatnyi fiatalkorú ellen folyik bírósági eljárás gyilkosság miatt, és mintegy négyszáz serdülőt gyanúsítanak súlyos bűntények elkövetésével - a bűnesetek zöme Szarajevóban történt. A gyerekbűnözés, illetve a fiatalok által elkövetett gyilkosságok hatalmas közfelháborodást váltottak ki a fővárosban, szarajevóiak ezrei tüntettek követelve a hatóságoktól a haladéktalan fellépést."

(hirszerzo.hu)
http://szentkoronaradio.hu/node/27847
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egymillióba kerülhet egy egyet
  2008-03-01 17:02:10, szombat
 
  Egymillióba kerülhet egy egyetemista a családnak

2008. február 28., Forrás: magyarhirlap.hu

Egyre több jel utal arra, hogy a kormány a tandíj emelésére készül. Szocialista körökből kiszivárgó információk szerint a kormány elfogadhatónak tartana egy olyan elképzelést, amely megszüntetné az államilag finanszírozott és a költségtérítés képzés kettős rendszerét. Az ellenzék szerint elviselhetetlen terhet ró a családokra a beiskolázás.

Kétmillió forintot kell fordítania egy családnak két egyetemista iskoláztatására évente, ha hatályba lép a tandíj - állítja Sió László, a Fidesz oktatáspolitikusa. Összehasonlításképpen, egy vidéki, több évtizedes tapasztalattal rendelkező középiskolai tanár fizetése százhúszezer forint. A számítás természetesen csak azokra vonatkozik, akik nem a slágerszaknak számító orvosi, pénzügyi elemzői vagy előadóművészi területen szeretnének továbbtanulni. A Fidesz oktatási műhelyének vezetője úgy látja, nincs arra garancia, hogy nem változik a tandíj mostani 105, illetve 150 ezer forintos nagyságrendje.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi választások előtt az MSZP és az SZDSZ azt állította: nem lesz tandíj, sőt vizitdíj sem. Március 9-én mégis ezek eltörléséről lesz népszavazás. Ráadásul, a Draskovics Tibor vezette reformbizottság tervezete kapcsán már elhangzott a kormányzat részéről, hogy a felsőoktatásban az államilag támogatott és a költségtérítéses képzés közötti árkülönbség hosszú távon nem tartható. A felsőoktatási kerekasztal elé került tandíjtervezetek között is van olyan, amelyik felszámolná a mai kettősséget, és egységes tandíj bevezetését szorgalmazza.

A Magyar Rektori Konferencia áprilisra készíti el tervezetét a képzési hozzájárulásról. A szervezet elnöke lapunknak korábban azt mondta, javasolják, hogy a tanulmányok első évében ne szedjenek pénzt a hallgatóktól, a harmadik félévtől pedig a diákok teljesítménye alapján határozzák meg a fizetendő összeget. Az oktatási tárcától kapott tájékoztatás szerint a népszavazásig biztosan nem lesz egyeztetés a képzési hozzájárulás rendszerének átalakításáról.

Arra lapunk nem kapott azonban választ a szakminisztériumtól, hogy ha a népszavazás eredményeként eltörlik a tandíjat, beadhatják-e újra a felvételizők a jelentkezési lapjukat. A továbbtanulásnál, az iskola kiválasztásánál ugyanis fontos szempont volt a diákok körében a képzési hozzájárulás összegének mértéke.

Jelentős eltérések vannak a tandíjban az intézmények között azonos szakok esetén is. A Budapesti Műszaki Egyetem docense, Andor György szerint az iskolák az oktató személye, az intézmény hírneve és felszereltsége alapján határozzák meg a tandíjat. A Felvi.hu adatai alapján tanítói diploma szerezhető nyolcvan, de száznegyvenötezer forintos éves tandíj mellett is. A legdrágábbnak számító orvosi egyetemen osztatlan, hatéves képzésért minimálisan nyolcszázötvenezer forintot kérhetnek félévenként, de a Semmelweis Egyetemen például 1 408 260 forint a tandíj. A képzési hozzájárulás törvénybe iktatása óta 24 ezerrel csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma.

Felvételi botrány: menesztették a bizottságok vezetőit

Menesztette az Oktatási Hivatal a matematikafelvételiket összeállító bizottságok vezetőit. A januári vizsgán a nyolcosztályos gimnáziumi matematikafelvételi lapon hibásan szerepelt az egyik feladat szöveges útmutatása. Hiller István oktatási miniszter vizsgálatot rendelt el emiatt, és ez megállapította, hogy olyan technikai hibáról volt szó, amely alkalmas lehetett arra, hogy zavarba hozza a diákokat. Az Oktatási Hivatal, miután észlelte a hibát, értesítette a felvételiztető intézményeket. Nem tudták valamennyi iskolát tájékoztatni, mivel több intézményben bevett szokás, hogy nem veszik fel a telefont vizsga idején, nehogy valaki bombariadóval zavarja meg a munkát. Több nyolcosztályos gimnázium tanára lapunkat arról tájékoztatta, az elrontott feladatlapok elsősorban nem a felvételiző gyerekeknek, hanem a pedagógusoknak okoztak gondot a javításnál. Az Oktatási Hivatal új szakmai bizottságot állít fel, és szigorítja a feladatlapok ellenőrzését.

(Magyar Hírlap)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyurcsány keresztülhazudja mag
  2008-03-01 15:41:16, szombat
 
 

Gyurcsány keresztülhazudja magát az igazságig




A hazugságon többször rajtakapott miniszterelnök másokon kéri számon az általa elkövetetteket.


Nemigazországban előfordulhat, hogy egy választási kampányt végighazudó miniszterelnök két évvel később egy nyilvános rendezvényen őszinte felháborodással ítélje el a politikai hazugságot - amit persze szerinte a másik követ el. A hírcsatorna a szinte hihetetlen jelenetet rögzítő felvételét már többször megnéztük. Eddig ugyanis nem értettük egészen pontosan a kognitív disszonancia kifejezést. Most már értjük: Gyurcsány Ferenc maga a két lábon járó kognitív disszonancia.

Magunk nem vagyunk nagy hívei a manapság divatos politikai vulgárpszichologizálásnak, amely államférfiaink gyermekkorából, magasságából, öltözködéséből próbál messzemenő következtetéseket levonni. Ezt a (jobb- és baloldalon egyaránt dívó) gyakorlatot némileg sarlatánságnak tartjuk. Azonban egyszeri kommentátorként is lehetetlen nem észrevenni, hogy a hazugságon többször rajtakapott miniszterelnök micsoda vehemenciával próbálja másokon számon kérni az általa elkövetetteket.

Gyurcsány Ferenccel nem az a probléma, hogy a politikai erkölcsöt követi. Az értelmiségi fanyalgással ellentétben ez utóbbi ugyanis létezik, még ha szabályai néha el is térnek a hétköznapi erkölcs regulájától. A miniszterelnök összes, taktikainak tűnő és nyilván meggyőződése szerint ügyes manőverezéssel legyűrhető nehézsége abból származik, hogy Gyurcsány Ferenc mind a hétköznapi, mind a politikai erkölcsön kívül áll. A néha a miniszterelnök által is zászlóként lobogtatott Bibó Istvánnak van egy fontos, a jelenlegi helyzetünkre illő mondata: nevezetesen, hogy a politikában lehet itt-ott hazugságokat mondani, de nem lehet a hazugságra politikai programot, politikai konstrukciót felépíteni. Márpedig a gyurcsányizmussal éppenséggel ez a gond.

Ezért eredménytelen az összes kitörési kísérlet a negyvennyolc ponttól a baloldali polgárosodás programjáig: a gyurcsányizmus politikai konstrukciója a hazugság mocsarára épül. S bár a miniszterelnök legszívesebben már az új tulajdonosi program házának tetejét ácsolná, a vizenyős, ingatag alap miatt újra és újra neki kell látnia az építkezésnek. Az alapproblémáról a kormányfő nem akar tudomást venni. Erkölcsi kinyilatkoztatásokkal próbálja elfedni saját politikája lassan végzetessé váló ellentmondásait.

Ezért mondta a fentebb már idézett, a hazugságot elítélő kampánybeszédet. Ezért nyilvánít egyre súlyosabb ítéletet a vele szemben állókról (az ellenzék a fasisztákkal cimborál; aki csak háromszáz forintban tud gondolkozni, az paprikajancsi, stb.).

A nálunk szerencsésebb fejlődésű országokban elképzelhetetlen piruetthez a magyar értelmiség egy tekintélyes része biztosítja a védőhálót. Írástudók siettek nekünk elmagyarázni az őszödi beszéd napvilágra kerülése után, hogy balgák vagyunk, amiért erkölcsi jellegű fenntartásaink vannak ezzel a nagyszerű teljesítménnyel szemben. Egy politikussal szemben nem lehetnek ilyen elvárásaink, mondták. Ugyanezen értelmiségiek a zavar legkisebb jellege nélkül visszhangozzák a miniszterelnök morális körmösöket osztogató mondatait.

S ha mindezt végiggondoltuk, máris értjük a miniszterelnök Népszabadságnak adott nyilatkozatát. A vele készült interjúban arra kérdésre, mi lesz, ha a népszavazáson esetleg négymillió ember mond nemet a kormány egészségpolitikájára, a kormányfő azt mondta: ,,Vezetői feladat, hogy ezek után is legyűrjük a kétségeket. Mert az ügy jó."


Ez arra is válasz, amin még egy Gyurcsány Ferencnél is nagyobb gondolkodó, Lukács György töprengett a bolsevizmus kapcsán. Nevezetesen, hogy lehetséges-e az igazsághoz keresztülhazudni magunkat?

Úgy tűnik, a miniszterelnök szerint a válasz igen.

Ablonczy Bálint

Heti Válasz
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyurcsány a Gazpromba tart?
  2008-03-01 15:37:04, szombat
 
  Gyurcsány a Gazpromba tart?



Belföld
,,Ha valaki csak azért akarja feltúrni a földet, hogy csöveket temessen el benne, az nem zavar bennünket" - mondta Putyin. Újabb részletek és szempontok a szerződés aláírása kapcsán.


Csütörtökön aláírták a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megépítéséről szóló kormányközi megállapodást. A magyar kormányfő szerint ez a gázvezeték készül el először, nem pedig az uniós támogatást élvező Nabucco.

Az aláírást megelőzően szűk körű tárgyalásokat folytatott Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A megbeszélésen részt vett Dmitrij Medvegyev első miniszterelnök-helyettes, az orosz elnöki poszt várományosa, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke, Leonyid Rejman információtechnológiai és kommunikációs miniszter, magyar részről pedig Veres János pénzügyminiszter. Az eszmecsere részleteiről semmilyen információ nem szivárgott ki, de az aláírást megelőző nyilatkozatában Putyin nem hagyott kétséget afelől, mi a Kreml álláspontja a Déli Áramlattal versengő Nabuccóról.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy a partnereknek csak elő kell venniük a számológépet. Putyin szerint az orosz vezeték terve nemcsak megalapozott, hanem nyersanyagfedezete is van. "Ha valaki csak azért akarja feltúrni a földet, hogy csöveket temessen el benne, az nem zavar bennünket" - jegyezte meg az orosz elnök a Nabuccó-ra utalva. Putyin úgy értékelte, hogy a Déli Áramlat megépülésével Magyarország fontos szerephez juthat az európai energetikai hálózatban, s megnövekszik ellátási biztonsága is. Gyurcsány Ferenc hangoztatta, hogy a magyar kormány továbbra is támogatja az uniós támogatást élvező Nabucco projektet, de szerinte a Déli Áramlat készül el előbb.

A magyar kormányfő közölte Putyinnal: "Igyekszünk a két tervet egy csomagban tartani, hogy nagyobb legyen a verseny. Önök gyorsabbak voltak, mint a Nabucco." Mire az orosz államfő megjegyezte: "Oroszország semmivel sem versenyez." Putyin ezzel valószínűleg ismételten arra utalt, hogy a Nabucco-tervet nem tartja reálisnak s ezért versenytársnak sem.

A legfontosabb kérdés azonban az, mivel tudták az orosz partnerek megelőzni a Nabuccót. Kaderják Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője nem tartja kizártnak, hogy Gyurcsány Ferenc előtt Gerhard Schröder egykori német kancellár példája lebeg, aki az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötni hivatott Északi Áramlat elnöki posztját foglalhatta el, miután leköszönt posztjáról. Kaderják értetlenül áll a sietség előtt, amellyel az üzlet az oroszokkal megköttetett, hiszen sem közel, sem távol nincs olyan vészhelyzet az ország gázellátásában, ami ezt igazolhatná. Eközben nehezen átlátható állami konstrukció születik meg, ami viszont kedvező lehet a saját klientúrának - mondta Kaderják. A szakértő szerint azért is érthetetlen az állami konstrukció erőltetése, mert a pénzpiacok az állam részvétele nélkül is finanszíroznak egy olyan, nagy jelentőségű energetikai projektet, amely hosszú távú előnyöket rejt.

Magyar Hírlap
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hehe: elmosta a jégeső a Gyurc
  2008-03-01 14:37:07, szombat
 
  Hehe: elmosta a jégeső a Gyurcsótány melletti tüntetést
2008-03-01. 14:33

Úgy látszik, az égiek mégsem kedvelik Gyurcsány Ferencet, mert a vele való szimpátia kinyilvánítására összehívott demonstráció kezdetére hatalmas széllel, jégesővel megérkezett a vihar a budapesti Szent István parkba is. A hazugság, a lopás, a rablás és a gyarmatosítás melletti tüntetést elhalasztották.

Ismét elhalasztották a hazaáruló Gyurcsány Ferenc és tolvajpolitikája melletti szimpátiatüntetést, amelyet szombat délutánra hirdettek meg a szélsőséges cionista szervezők. A halasztás oka ezúttal az volt, hogy éppen a rendezvény kezdetekor hatalmas vihar csapott le Budapestre. Az erős széllökések és a jégeső hamar szétzavarta azt a harminc-negyven patkányt, aki egyébként eljött a rendezvényre.

Ezek többsége is újságíró, operatőr és civil ruhás nyomozó volt, úgyhogy a szervezők talán még jól is jártak a viharral, hiszen így nem derült ki, hogy igen kevesen szimpatizálnak a főganéval.

Az undorító rendezvényt egyébként ,,körkörös védelem" biztosította: a park bejáratait - egy kivételével - lánccal és lakattal zárták le, s körös-körül rohamrendőrök várakoztak a járőrautókban és mikrobuszokban - ők többen voltak, mint a résztvevők. A mocskok (szervezők) bejelentése szerint később majd megtartják a Gyurcsány melletti szimpátiatüntetést.

(MNO nyomán)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
2008.02 2008. Március 2008.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1181 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 14230
  • e Hónap: 25341
  • e Év: 178837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.