Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Varga Lászlóra emlékeztek
  2008-05-22 23:01:34, csütörtök
 
  EMLÉKEZÉS DR. VARGA LÁSZLÓRA
HALÁLA ÖTÖDIK ÉVFORDULÓJÁN

Halála ötödik évfordulója alkalmából Dr. Varga Lászlóra, Demokrata Néppárt egyik alapítójára, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselőjére, a parlament korelnökére, a magyar közélet kiemelkedő alakjára emlékeztek Budapesten, a Böszörményi úti Szkítia Könyvesboltban.

A hozzátartozók képviseletében Mendelényi Tünde köszöntötte a vendégeket és méltatta emberi méltóságát, nagyságát, közéleti tevékenységét, értékeit. Dr. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, Harrach Péter, a parlament alelnöke, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, Kondor Katalin, a Magyar Rádió volt elnöke, szerkesztő, Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője, M.Szabó Imre televíziós újságíró, az Október23.Bizottság Alapítvány az Ember Jogaiért Alapítvány kuratóriumának tagja, a politikus szellemi hagyatékának egyik örököse elevenítette fel személyes élményeit a több, mint négy évtizedes New York-i emigrációból, nem turistaként hazatért rendkívül sokoldalú író-színházalapító- politikusról.

A meghitt beszélgetésen részt vett Dr. Szöőr Anna, Október23.Bizottság Alapítvány az Ember Jogaiért elnöke is, aki eredményes megbeszélést folytatott Dr. Semjén Zsolttal és Bencsik Andrással.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyarok világa a ZENIT TV-ben
  2008-05-22 22:59:57, csütörtök
 
  A MAGYAROK VILÁGA
A ZENIT TV-ben
(2008.május 22 .) 22:00- 23:00 h-kor - a nemzetpolitikai magazin,
Felelős szerkesztő:
M. Szabó Imre

ÉLŐ ADÁS
A TARTALOMBÓL
PUBLICISZTIKA:MAGYARVERÉS DÉLVIDÉKEN-TEMERINI FÍÚK LEVELE - DAL RÓLUK

ELŐREHOZOTT VÁLASZTÁSOK -ÖT ESZTENDEJE HALT MEG DR.VARGA LÁSZLÓ, A PARLAMERT KORELNÖKE

FILMBEJÁTSZÁS: BEFUTOTT A KORONÁS CÍMERES MAGYAR VONAT AZ EZER ÉVES HATÁRRA, GYIMESBÜKRE- TURIZMUSDIPLOMÁCIA...
SZAKÍTÓPRÓBA:LESZ-E KÖLTSÉGVETÉSE A KORMÁNYNAK ŐSSZEL?

VENDÉGEK:
PETRÁS MÁRIA KERÁMIKUS-ELŐADÓMŰVÉSZ, DÖBRENTEI KORNÉL KÖLTŐ, PAJOR ANDRÁS RÓMAI KATOLIKUS LELKIPÁSZTOR

DR. SZÖŐR ANNA, AZ OKTÓBER 23. BIZOTTSÁG ALAPÍTVÁNY ELNÖKE - TELEFONON SZÁMOL BE A LEGÚJABB TERVEKRŐL, AD ELŐZETES INFORMÁCIÓT HEGEDŰS ENDRE ZONGORAMŰVÉSZ A MÁJUS 26-ÁN HALLHATÓ-LÁTHATÓ KONCERTJÉRŐL (Egyetemi Katolikus Gimnázium, V. Szabó Ilonka u. 2-4)

M.Szabó Imre
ZENIT TV, mobil: 30 6 327 348
MAGYAROK VILÁGA, Felelős szerkesztő, műsorvezető;
Élő adás: csütörtökönként 22:00-23:00 h; később megtekinthető:
www.mszaboimre.hu, www.tornado.cwi.hu/magyarokvilaga.htm;
Ajánlom, alapítványi kurátorként: a http://oktober23bizottsag.hu/ honlapot!
Aki teheti, kérjük, támogasson bennünket!
Belföldről utalhat a következő számlára:
Október 23.Bizottság Alapítvány az Ember Jogaiért
10300002-10322788-49020017 (MKB Bank Rt.)
Külföldről: IBAN: HU 57, MKB Bank Rt.
1056. Budapest, Váci u. 38.,
Swift: MKKBHUHB
(Adomány a demokraciáért.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lisszaboni Szerződéssel kapcs.
  2008-05-22 20:45:43, csütörtök
 
  A Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatos érv ütköztető vita

Firtl Mátyás
Országgyűlési képviselő
A Parlament Európai ügyek bizottságának alelnöke
Győr Moson-Sopron-Megye Közgyűlés alelnöke
r é s z é r e

*******************

Tisztelt Alelnök Úr,

Kovács András elnökségi kabinettitkártól örömmel értesültünk arról, hogy a Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatos érv ütköztető vitára való felhívásunkat elfogadta.

Kovács Úr tájékoztatása szerint a vitára valamikor 2008 június 3 - június 15 közötti időszakban kerül sor. Kíváncsian várjuk a vita pontos időpontjára és helyére vonatkozó mielőbbi információkat, amelyekhez szívesen igazodunk.

A vita egyéb feltételeire, mint pl. a nyilvánosság biztosítására vonatkozóan a Dr. Szakács Imre részére 2007 november 21-én átadott (2007. november 17-én kelt) Petíciónkban leírtak az irányadóak.
További kérdés, probléma felmerülése esetén készséggel állunk rendelkezésre

Üdvözlettel,
Szent Korona Szolgálat
Dr. Feledy István
a Szent Korona szolgája

Koronatagság nem valakik ellen, hanem valakikért, együtt veletek.
Ui.:
A Szent Korona Szolgálat bemutatkozó anyagát mellékelem.

A zászlónkon szereplő tizenkét nyolcágú csillagból álló Boldogasszony-koszorú a legősibb jelképünk. A Boldogasszony (Istenasszony) - Szent Korona kapcsolat a Lélek Fényét jelképezi. Eddigi történelmünk során csak az Árpádsávos zászlók alatt vívott szabadságharc volt képes megvédeni azt a Magyar Bibliában, Összövetségként leírt Boldogasszony-Szent Korona értékrendet, amit a Nyugat már 907-ben, a pozsonyi csatában el akart tiporni. A meghatározó arany és ezüst színösszetétel az ősi Napisten-hitben a Nap-Hold kapcsolatot jelenti.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Magyarságnak fényes tüköre"
  2008-05-22 20:41:46, csütörtök
 
  Kocsis István: Hunyadi Mátyás részlet
("Magyarországnak fényes tüköre")

Dráma három felvonásban
Történik a XV. század második felében

Mátyás dolgozószobájában

BONFINI (kézirata fölé hajol) Leó pápa szavait olvasom: "...vess véget az őrjöngésnek és a gyilkolásnak, kegyelmezz az emberi vérnek, mert az Isten haragját már beteljesítetted, tartózkodj Itáliától és Róma városától." És most következik az, miképpen hatott Attilára a pápa beszéde.

MÁTYÁS Olvasd.

BONFINI "Alarik esetét forgatta az elméjében, és még inkább hinnie kellett Leónak. Végül röviden azt felelte, hogy a férfi tekintélye és tiszteletre méltó megjelenése meggyőzte őt arról, hogy ez Isten parancsa, és mert a Mincio folyónál már meg is állt, e megtorpanásból ráismert az égi akaratra; Alarik példáján megrettenve egy ideje ott állomásoztatja a táborát, nem is fogja a szellemek engedélye nélkül átlépni sohasem a Pót, és nem tesz semmit; komolyan megígéri tehát, hogy a sereggel nem vonul tovább, megfékezi haragját, amelyet isteni terv öntött bele, és azonnal szót fogad a szentséges férfiúnak, Krisztus helytartójának, ahogy parancsolta."

MÁTYÁS Ó, a félelem elbátortalanította Attila elkullog az általad kitalált drámai helyzet színteréről, de nem úgy, ahogy a valóságban elvonult Rómától, miután tudomásul vette az Égi Lény által kifejezett akaratát Istennek... A te Attilád, Antonio, királyhoz méltatlanul gondolkozik el a Leó pápa szájába adott érveléseden... (Mérgesen.) Te már nem hiszed el, hogy Attilát az Élő Égi Igazság térítette vissza, ezért drámai erejű szöveget adsz Leó pápa szájába: legyen mitől megijednie Attilának... Hát ez eléggé mulatságos... Nyilvánvaló, hogy csak egyetlen esetben tarthatjuk hitelesnek Leó pápa szónoklatát: ha feltételezzük, hogy nem ő, hanem maga az Élő Égi Igazság mondja Attilának.

BONFINI De meghallgattam a másik felet, és írok az Égi Lényekről is, akikről Attila beszél vallomásában: "Nem a kis papi csoport ijesztett meg engem, mondta, és nem a pápa, hanem az a két öreg keltett bennem rettegést, aki hosszú szakállal, tiszteletet és félelmet parancsoló arckifejezéssel a férfi feje fölött kivont karddal állt, és nekem szegezett fegyverével szörnyhalállal fenyegetett meg, ha küldöttjének nem engedelmeskedem."

MÁTYÁS Melyik magyarázatban hiszel? Ki győzte meg Attilát: a pápa vagy az égi lények?

BONFINI A pápa.

MÁTYÁS Ó, mestere a történetírásnak, hát mi történt veled?! Leírod az Élő Égi Igazság megjelenési formáit, de hinni nem hiszed, amit leírsz... Ki az Élő Igazság? Hallottál vagy olvastál máskor is róla?

BONFINI (sértődötten) Hogyne tudnám, hogy ki az Élő Igazság? (Hadarja.) Hogyne tudnám, az Élő Égi Igazság Isten Önvédő megnyilvánulása: az Isten akaratát érvényesítő legnagyobb Erő, legszilárdabb Hatalom... Hogyne tudnám, hogy az Égi Igazságnak - mint Isten önvédő megnyilvánulásának - formát öltése nagyon változatos lehet, de jelen lehet testet öltés nélkül is mint legfelfoghatatlanabb, de nagyon is érzékelhető isteni erő... A numen érzékelhető, de nem látható, az Élő Égi Igazság más megjelenési formái láthatók. Azt is tudom, hogy a magyar nép úgy hívja az Élő Égi Igazságot, hogy Hadnemtő Tündér, hadi végzetet beteljesítő tündér, de még úgy is, hogy Magyarok Istene...

CSEZMICEI Hogy is mondta Bulcsú, amikor egy nyugati hadjárat során fogságba esett? "Mi a magasságos Isten bosszúja vagyunk, Ő rendelt rátok ostorul."

BONFINI Tudom én mindezeket, csak abban nem vagyok biztos, hogy... Nos, én csak Attila vallomásának a hitelességét vonom kétségbe.

MÁTYÁS Kétségbe vonod?! Miért?!

GERGELY Azért vonja kétségbe, hogy ne kelljen felismernie a Róma falainál történtekből, hogy Attila a Krisztus utáni idők legnagyobb királya.

TUBERO (élesen) Feltétlenül hencegned kell azzal a magyar király jelenlétében, hogy éppen egy magyar király a Krisztus utáni idők legnagyobb királya?

GERGELY Nem azért legnagyobb, mert magyar, hanem azért, mert az égi parancsot teljesítette, azaz az Ég akaratának engedelmeskedve önként visszavonult... Nem elkergették, hanem visszavonult. Győzelmét ki nem használva visszavonult.

TUBERO Ti csak hozzatok fel példákat a magyar történelemből, de én akkor beszélek az Égi Élő Igazság itáliai és németföldi kultuszáról! Itáliában többször emlegetik, mint Magyarországon.

CSEZMICEI Hát Dante sokat írt róla, az bizonyos!

TUBERO Persze hogy sokat írt róla, és mások is sokat írtak róla!... De már a régi rómaiak is sokat írtak róla... Tacitus pedig az ősgermánok numen-tiszteletéről ír szép szavakkal.

GERGELY Róma történetéről, képzeld, mi is elég sokat olvasgattunk... És a britek Grál-mítoszáról, az Arthur király legendáiról is olvasgattunk.

TUBERO Akkor miért tesztek úgy, mintha a Grál-történetekben soha meg se jelenne az Égi Igazság?!

BANDINI Hát nem tesznek úgy... Senki sem tesz úgy.

MÁTYÁS (Tuberóhoz) Megjutalmazlak, ha helyesen felelsz a következő kérdésre: a Grál-történetekben milyen formában jelenik meg legtöbbször az Égi Igazság?

TUBERO Mint titokzatos, Égi Hölgy.

MÁTYÁS És Danténál?

TUBERO Danténál is.

MÁTYÁS Helyes válasz... Tapsoljátok meg.

Megtapsolják.

TUBERO (kihúzza magát) De azt se fogom sohasem elismerni, hogy Attila nagyobb király volt, mint Arthur!

MÁTYÁS Miért ismernéd el?! Az ő szintjükön már nincs kisebb meg nagyobb... Akik Isten szavát meghallják, azokat már nem illik méricskélni. (Vitézhez.) De erről nekem az jut eszembe, hogy Margit királylány szentté avatásáról még mindig nem nyilatkozott a Szentszék.

VITÉZ Igen, még nem válaszoltak.

MÁTYÁS Küldlek akkor megint Rómába.

VITÉZ Remélem, szerencsével járok.

MÁTYÁS Okos legyél... Ne arra hivatkozz, hogy én miért szeretem Margitot... De a ti elméteket megvilágosítom: Margit királylány nem mondja király atyja szemébe, de tulajdonképpen az 1241. évi vereséget nem tudja neki megbocsátani... Mert az ő hite szerint valódi király, Isten akaratából uralkodó király vereséget nem szenvedhet... Margit elvárná atyjától, hogy bizonyítsa: méltóvá vált arra, hogy Isten közvetlenül szóljon hozzá, mint egykor Szent Lászlóhoz. (Rövid szünet, majd más hangon.) És Frigyes császár, János atya?! Visszaadja pénzért az ellopott Szent Koronát, vagy megvárja, míg haddal megyünk érte?

VITÉZ Elmegyek hozzá még egyszer.

CSEZMICEI Ha nem fizetnénk neki?... Vállalván az 1440. évi megoldást.

MÁTYÁS Megoldást?!

CSEZMICEI (kedélyesen) Hát tulajdonképpen nem számított megoldásnak... Amikor negyvenben a rendek királyt választanak, Ulászlót, nem áll rendelkezésükre a Szent Korona, aki által a királyi jogokat átruházhatnák a királyra... Hát mit tesznek? Határozatot hoznak arról, hogy Ulászlót a Szent István fej-ereklyetartójáról levett pótkoronával fogják megkoronázni, s hogy meg is tehessék, a Szent Korona minden hatalmát, misztériumát és erejét erre az új koronára ruházzák át...

MÁTYÁS Azt se hallgasd el, hogy mi történt a királlyal, akit azzal a koronával koronáztak meg, amelyre átruházták a Szent Korona hatalmát, jogait, misztériumát... Ki vele! Mi történt Ulászló királlyal?... Elesett a várnai csatában, vagy nem esett el?

CSEZMICEI Elesett.

MÁTYÁS Uralkodásának negyedik esztendejében esett el?

CSEZMICEI Igen De nem látom az összefüggést.

MÁTYÁS Csak úgy eleshet egy király?! Biztos vagy abban, hogy nem engesztelő áldozatként esett el?! Mert őérette sértették meg legsúlyosabban a Szent Koronát?! Lelked üdvösségére esküszöl, hogy fel sem tudod fogni, hogy engesztelő áldozatként is eleshetett?! Azt akarjátok, hogy én is essek el engesztelő áldozatként?! (Szünet, majd vidáman kiabálva.) Gyűjtsünk a Szent Korona kiváltására! Kezdődik a gyűjtés! Senki nem kezdi? Én döntsem el, ki mennyit ajánljon fel? Vigyázzatok, ha nem áldoztok elég pénzt, véreteket lesztek kénytelenek áldozni.

BANDINI Ha véren leszel kénytelen visszaszerezni a Szent Koronát, akkor mireánk, vendégeidre is számíthatsz.

TUBERO Én bízom Frigyes császár jóindulatában... És elszomorít, hogy csak én bízom abban, hogy egy keresztény császár magatartása keresztényi is lehet!

GALEOTTO Frigyes még többet kérne a Koronáért, ha tudná mindazt, amit mi ma megtudtunk!

MÁTYÁS Remélem, senki nem árulja el neki, hogy a százszor százezer aranyat is megadnám érte... Ó, nincs annyi. (Vitézre néz.) De minden püspök minden pénzét elvenném, hogy legyen.

VITÉZ Éntőlem mindent elvehetsz, az utolsó garasomat is, de csak törvényesen.

MÁTYÁS Ki mondta, hogy törvénytelenül? Országgyűlés vetne ki rád hadi adót.

VITÉZ Nincs törvény, amire hivatkozhatna az országgyűlés.

MÁTYÁS Meghozná előbb a törvényt.

CSEZMICEI Ó, az áldott jó alkotmányos monarchia!

GALEOTTO Éljen a magyar király, éljen az esztergomi érsek, és éljen a pécsi püspök!

MÁTYÁS Mindenki éljen! De kezdődjék végre a felajánlás a Szent Korona kiváltására.

POLIZIANO Ha nekem lenne pénzem...

MÁTYÁS Egy garasod csak van.

POLIZIANO Annyi van.

MÁTYÁS Hát annyit ajánlj fel.

POLIZIANO Felajánlom egyetlen garasomat.

ORSZÁGH Egyévi jövedelmemet ajánlom fel a Szent Korona kiváltására.

GERGELY Rendem egyévi jövedelmét ajánlom fel...

BÁTHORY ISTVÁN Egyévi jövedelmemet ajánlom fel a Szent Korona kiváltására.

VITÉZ Egyévi jövedelmemet ajánlom fel...

KINIZSI Minden vagyonomat felajánlom a Szent Korona kiváltására.

MÁTYÁS Ha nem vonod azonnal vissza, elfogadom!

KINIZSI Nem vonom vissza, ha egyszer kimondtam.

ORSZÁGH Arra ne számíts, hogy én foglak eltartani.

KINIZSI Amíg az országnak vannak ellenségei, rajtam ne szánakozzatok.

MÁTYÁS (nevet) Hogy nehogy a barátot is ellenségnek nézd, mégsem fogadom el minden vagyonodat...

Sötét.

http://home.hu.inter.net/kortars/0012/kocsis.htm
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
18 éve megjelenő PoLíSz ...
  2008-05-22 20:34:03, csütörtök
 
  Kedves Olvasónk!

Kérjük, engedje meg, hogy felhívjuk figyelmét a Kráter Kiadó 18 éve megjelenő PoLíSz (Politika, Líra, Széppróza) című folyóiratának előfizetési akciójára. Aki egy évre előfizeti lapunkat (kedves meglepetés is lehet szeretteinek), a Kráter Kiadó könyveiből (készletünk erejéig) ajándékot választhat. A könyvcímekre kattintva a kötet rövid ismertetőjét olvashatja.


Pető Kovács Júlia: Nem hívom az időt (bölcsességek az idő múlásáról, 1700 Ft)
Szloboda János: Zentán történt '44-ben (a bácskai magyarság történelmi üzenete, 1400 Ft)
Németh László: A kocsik szeptemberben (regény, apa és fia drámai küzdelme, 2000 Ft)
Flaubert, Joyce és Beckett: A sztoikus komédiások (szórakoztató esszé, 1400 Ft)
Gyurkovics Tibor: Hol vagy, Gyula? (próza és versek Hernádi Gyuláról, 1200 Ft)
Herczeg Ferenc: A gótikus ház (önéletrajzi regény, 1900 Ft)
Szirmai Péter: Hunniában valami készül (regény, mementó egy népszavazásról, 1500 Ft)
Mezey László Miklós: Felelős irodalom (tanulmány a felvidéki magyarság irodalmáról, 1500 Ft)
Albert Gábor: Beavatási szertartások (lírikus vallomás a hit megtartásáért, 1280 Ft)
Lipcsey Ildikó: Nemzedéksirató (kordokumnetum, esszéregény, 1400 Ft)
PoLíSz Sorozat: Az élő Isten hegye (világirodalmi antológia, 1400 Ft)
Fernando Pessoa: A kétségek könyve (vallomás-regény, 1400 Ft)
Zathureczky Gyula: Az úton végig kell menni (regény a szovjet hadifogságról, 1500 Ft)
Jakab György fa- és csontszobrász művészeti albuma (2400 Ft)
Varga Csaba: Jogállami? Átmenetünk? (jogi tanulmánykötet, 2000 Ft)
Tóth Éva: Táguló körök (irodalmi tanulmányok, 2000 Ft)
Vargyas Lajos: Magyar vers - magyar nyelv (versolvasói kultúránk tanulmánykötete, 860 Ft)
Meister Eckhart: Tizenöt német beszéd (a XIII. századi szerzetes máig aktuális gondolatai, 880 Ft)


Az előfizetés összege egy évre 4000 Ft (10 szám), mely átutalható számlaszámunkra (10200885-32611094, K&H), ill. sárga csekken lehet feladni (igényelhető: polisz@krater.hu címen). Külföldi olvasóink 43 euro-s áron juthatnak hozzá folyóiratunkhoz.


Állandó rovataink:
* A történelem faggatása - átfogó témájú, társadalomra-történelemre kitekintő írásokat tartalmaz; különös tekintettel Wass Albert emlékezetére.
* A Világbeszéd - XX. századi világirodalom kortárs szerzőit mutatja be.
* Merített szavak - 10 év alatt közel 200 első publikálót mutatott be; többen közülük jelentős, elismert, többkötetes szerzőkké lettek.
* A Tájoló - kritikai és irodalomismereti rovat, amely folyamatosan fedezi fel és értelmezi újra a nemzeti- és világirodalom lappangó értékeit.


Májusi számunkból:

Ha nem is látszik a keresztényeken az az óriási változás, a mérhetetlen különbség a Krisztus előtti és utáni időkhöz képest, a lelkifurdalás (a lélek furdalása) mindenképpen. Mindent megváltoztató, mindent más színben beállító valami az."

(Egon Friedell nyomán)



* A reneszánsz jegyében - Balassi Bálint és Hunyadi Mátyás emlékére, Marczinka Csaba Janus-versei
* Wass Albert Emlékév 2008 - Papp Vilmos, Turcsány Péter tanulmányai
* Kim Blaesbjerg, Lukáts János, Barcsa Dániel novellái,
* Aglaja Veteranyi, Demeter József, Simek Valéria, Dohy Attila és mások versei
* Vajda Kornél emlékezik Egon Friedellre
* Tájolások - Madarász Imre Szappanos Gábor új kötetéről, Ébert Tibor Kodály-emlékeiről, Büki Attila a Mezőség színházáról
Az előző, áprilisi szám teljes tartalmát (melyben a 2008. februárban megtartott Wass Albert Emlékkonferencia előadásai megtalálhatók) itt olvashatja.

Üdvözlettel:

Szepessy Katalin
szerkesztőségi titkár

Kráter Műhely Egyesület
és PoLíSz Szerkesztőség
1053 Budapest, Papnövelde u. 8. II/26.
Tel./fax.: 266-6288
Mobil: 30/488-0902
polisz@krater.hu, www.krater.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Református Zsinat büntetései
  2008-05-22 20:28:54, csütörtök
 
  A zsinat ifjabb Hegedűs ellen
A nagy többség szerint a lelkész sérti az egyház tekintélyét
Népszabadság - Czene Gábor - 2008. május 22.

Bölcskei Gusztáv püspök váratlan húzással szavazásra kérte a református zsinatot. Az eredmény: a túlnyomó többség egyetért az ifjabb Hegedűs Lóránt ellen indított egyházi per folytatásával.

A vértesaljai református egyházmegye bírósága nem látott rá okot, hogy büntetést szabjon ki ifjabb Hegedűs Lórántra, amiért az általa vezetett Szabadság téri gyülekezet központja helyet adott a holokausztot tagadó brit történész, David Irving könyvbemutatójának. A református zsinat elnöksége (jelesül: Bölcskei Gusztáv püspök, a zsinat lelkészi elnöke és Nagy Sándor főgondnok) jogorvoslati kérelmet nyújtott be a döntés ellen.

A református zsinat tegnapi ülésének napirendi pontjai között nem szerepelt ifjabb Hegedűs ügye, és jó ideig úgy tűnt, szóba sem kerül. Bölcskei Gusztáv elnöki megnyitójában a pünkösdről és az egyház küldetéséről beszélt, majd megemlékezett Izrael megalakulásának 60. évfordulójáról. A magyar közélet mindenki előtt ismert problémáit nem akarta részletesen taglalni, de az állam és az egyház viszonyát minősítve megjegyezte: semmiféle biztató fejleményről nem tud beszámolni.

A zsinati elnök hosszasan sorolta azokat az embereket - közöttük karitatív szervezetek munkatársait -, akik hitelesen képviselik a "magyar református keresztyénséget". Beszéde végén derült ki, hogy ennek mi a jelentősége: nehezményezte, hogy a sajtó az utóbbi időben megint nagy teret szentel az ifjabb Hegedűs Lóránt körüli viharoknak, mintha a református egyháznak "ez lenne az arca".

És ekkor jött a meglepetés. Bölcskei Gusztáv bejelentette, hogy - a többi református vezető egyöntetű támogatásával - szavazásra bocsát egy határozati javaslatot, amely szerint a zsinat jóváhagyja és megerősíti az ifjabb Hegedűs elleni eljárás folytatását, egyetért azzal, hogy az egyházi bíróságnak ki kell vizsgálnia a lelkész kifogásolt megnyilvánulásait. A zsinat továbbá felkéri az elnökséget, hogy a jövőben is tegyen jogi intézkedéseket, ha a Magyarországi Református Egyház jó hírnevét, tekintélyét sértő, hitvallásellenes megnyilatkozásokat tapasztal.

A zsinat évekkel korábban egyszer már - nagy többséggel - elítélte ifjabb Hegedűs Lóránt nézeteit. A mostani javaslatot - 9 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett - a zsinati tagok durván négyötödének támogatásával fogadták el.

Kapcsolódó Cikkek
* Református zsinat: jogos az ifjabb Hegedűs elleni eljárás
* Ifjabb Hegedűs, az ártatlan
* Jogos egyházi kritika a melegek ügyében? - A kormányszóvivő reagált
* Koncert a pataki orgonáért
* Miért a vallás?
* Családi történet
* Keresztény vezetők a szélsőjobb ellen
* A történelmi egyházak is számítanak az adó egy százalékára
* Bűzbeszéd, hazugságkultúra
* A falakon belül

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Központosított iskolaritkítás?
  2008-05-22 20:23:31, csütörtök
 
  2008. május 22. NetHírlap

Várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz, ha a parlament elfogadja az új közoktatási esélyegyenlőségi törvényt - tudta meg a Magyar Nemzet. A jogszabály teljhatalmat adna a Hiller István vezette tárcához tartozó Oktatási Hivatalnak. A hivatal bezárásra ítélhetné a kisiskolákat, míg más intézményeket arra kötelezne, hogy a betelt létszám ellenére még több diákot vegyenek fel.

Súlyos alkotmányos aggályaink vannak az új közoktatási esélyegyenlőségi törvénycsomag egyik legfontosabb elemével kapcsolatban - jelentette ki Pósán László, a Fidesz országgyűlési képviselője. Az ellenzéki oktatáspolitikus leszögezte: ma az iskolákat fenntartó önkormányzatok dönthetnek arról, hány intézményt, illetve osztályt tudnak finanszírozni, azt pedig az iskolák határozhatják meg, hogy az adott intézmény kapacitását figyelembe véve hány diákot tudnak felvenni. Az új törvény azonban elvenné az érintettektől a döntés jogát, és az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) háttérintézményeként működő Oktatási Hivatal (OH) kezébe adná a hatalmat.

Pósán szerint a törvény elfogadása esetén az OH dönthetné el, hogy egy adott iskola az új tanévben egyáltalán indíthat-e osztályt. Ezzel a kormány kénye-kedve szerint ítélheti bezárásra a kisiskolák százait. Azt is meghatározhatná, egy adott intézmény hány osztályt indíthat, sőt tanulói jogviszonyt is létesíthetne az iskola helyett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A HospInvest vitatkozik
  2008-05-22 20:20:21, csütörtök
 
  Eger: az ígéretek hiányoznak a munkaszerz"odésekb"ol
2008-05-21 17:37 Forrás: MTI
Egerben a szakszervezet és a HospInvest vitatkozik a munkaszerz"odésekr"ol.


El"onytelen munkaszerz"odést kínál az egri kórház dolgozóinak az intézmény vagyonkezel"oi jogát elnyer"o
HospInvest Zrt.
- tájékoztatta szerdán az MTI-t az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének helyi vezet"oje.
Hirdetés

A korábbi ígéretek ellenére,
amely szerint két évig a közalkalmazotti jogviszonnyal járó juttatásokat garantálják az orvosok és szakdolgozók számára,
ezek nem szerepelnek a szerz"odésben - közölte Hegyaljai Judit.

A HospInvest szerint viszont a felkínált szerz"odés a dolgozók minden, eddig meglév"o juttatását tartalmazza.

Hegyaljai Judit elmondta: a szerz"odés nem tartalmazza a "garantáltan felüli illetményt",
ami dolgozónként 4 ezer és több tízezer forint közötti pluszjuttatást jelent havonta.

Szintén nem szerepel benne a 13. havi bér, az utazási támogatás és a munkaruha juttatás - sorolta a kifogásokat az érdekképviseleti vezet"o.

Minderre csupán egy, a munkaszerz"odésekhez csatolt "tájékoztatóban" tesz ígéretet a HospInvest, illetve az általa alapított Agria Kórház Kft.

Vagyis ily módon semmilyen garanciát nem nyújt a kontraktus-ajánlat a juttatások további folyósítására - mondta.

Egyben emlékeztetett arra, hogy korábban 860 dolgozó írta alá azt a nyilatkozatot,
amely szerint nem kívánnak lemondani közalkalmazotti jogviszonyukról.
Érdekeik képviseletére pedig megbízást adtak egy ügyvédnek.

A HospInvest bízik abban, hogy az egri munkatársak dönt"o többsége alá fogja írni az átlépési nyilatkozatot
és az egyénre szabott munkaszerz"odését,
hiszen a HospInvest több alkalommal is garantálta számukra a továbbfoglalkoztatásukat,
meglév"o munkafeltételeik, meglév"o bérük és egyéb juttatásaik megtartása mellett - tájékoztatta az MTI-t Deák Gábor, a cég alelnöke.

Ugyanakkor a cég gondoskodni fog a kies"o dolgozók pótlásáról.
A többi között számítanak arra a több száz egészségügyi dolgozóra akik korában önként távoztak az egri kórházból,
vagy leépítették "oket az elmúlt években.

S"ot, szükség esetén szívesen foglalkoztatnának olyan szakdolgozókat is,
akiket korában más Heves megyei, vagy a megyén kívüli egészségügyi intézményekb"ol küldtek el leépítések során - tette hozzá.

Egyébként a cég ajánlata szerint a dolgozók a jöv"oben is ugyanazon alapbért és pótlékokat kapják,
amelyeket eddigi munkaszerz"odésük, a törvényi és jogszabályi el"oírások, valamint a kollektív szerz"odés tartalmazott.

Továbbá, a munkaszerz"odésre vonatkozó ajánlat egyértelm"u hivatkozást tartalmaz a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényre is,
tehát a HospInvest írásban kötelezte magát az abban foglaltak betartására - mondta.

Deák Gábor szerint az ajánlatban nem kell külön szerepeltetni például a munkába járási támogatást,
mert ebben a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény és a munka törvénykönyve is azonosan rendelkezik.

Arról is szólt: a munkaszerz"odésben szerepl"o HospInvest Agria Kórház Kft. a HospInvest Zrt. 100 százalékos tulajdonában áll.

Vagyis a HospInvest Agria Kórház Kft. tevékenységéért a HospInvest Zrt. korlátlanul és egyetemlegesen felel - közölte Deák Gábor.

A Heves Megyei Önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerz"odést, amelynek alapján a következ"o 20 évben a HospInvest Zrt. m"uködtetheti a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórházat.
A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott, illetve ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot.

Továbbá demonstrációkon civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.

Kapcsolódó cikkek
A miniszternél folytatódik az egri számháború
Szerz"odésosztás Egerben
Az egri kórház pénzügyi stabilizációjára törekszik a HospInvest
Eger részt kér a kórházból
Marad a HospInvest Egerben

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ember-állat-hibrid törvényesen
  2008-05-22 14:49:30, csütörtök
 
  Ön most a Magyar Nemzetért Mozgalom hírlevelét olvassa. Ránk mindig számíthat!


Angliában törvényessé vált az ember-állat hibridek létrehozása

A brit parlament tegnapi ülésén a képviselők 336:176 arányban megszavazták, hogy a tudósok kísérleti céllal ember-állat hibrid embriókat hozhassanak létre.

A brit parlament alsóháza a 99,9%-ban emberi génekkel rendelkező citoplazmás hibridek mellett - 63 fős szavazattöbbséggel - az 50%-ban emberi, 50%-ban állati géneket hordozó igazi hibridek létrehozását is jóváhagyta. Az embriókat legfeljebb 14 napig hagyhatják életben, és nem szabad őket emberi vagy állati méhbe beültetni.

A kutatók olyan betegségek gyógymódjait remélik megtalálni a hibrid embriók segítségével, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór. Az állati petesejt használatát azzal indokolják, hogy kevés emberi petesejt áll rendelkezésükre kísérleti célokra. Edward Leigh konzervatív képviselő azonban figyelmeztetett: az emberi és az állati gének vegyítése túlmegy "a végső határon". A képviselő szerint a betegeket hiú reménnyel kecsegtetik, miközben a kutatás ismeretlen veszélyeket rejt. "Olyanok vagyunk, mint az aknával játszadozó gyerekek, akik nem is sejtik, mekkora veszélyekkel járhat az, amit csinálnak" - írja a TimesOnline.

Mint arról korábban hírt adtunk, április 2-án Anglia és Wales Püspöki Konferenciája nyilatkozatot adott ki, amelyben megdöbbenésüknek adtak hangot, hogy a kísérleteket már a parlamenti szavazás előtt engedélyezték. A püspökök hangsúlyozták, hogy az embrionális őssejtek eddig semmilyen gyógymódhoz nem vezettek, s a kutatásoknak a felnőtt őssejtekre kellene koncentrálniuk. Cormac Murphy-O'Connor bíboros, Anglia és Wales főpásztora, valamint London, Liverpool és Birmingham katolikus vezetői csatlakoztak Keith O'Brien bíboroshoz, aki már a húsvéti szertartások során felemelte szavát a veszélyes kutatások ellen.

Magyar Kurír

Magyar Nemzetért Mozgalom Hírlevél
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
MNM-Hírlevél 2008-05-20.
  2008-05-22 14:46:42, csütörtök
 
  Ön most a Magyar Nemzetért Mozgalom hírlevelét olvassa. Ránk mindig számíthat!


Demján: Ha a lakosság olyan birka, hogy tűri ezt a kormányzatot, akkor meg is érdemli.


Lázad az üzleti élet. Látszatra úgy néz ki ez az ország, mint a nyugalom szigete. A látszatkormány a helyén van, jönnek-mennek a látszatminiszterek, terveket szőnek, esküt tesznek, lázas semmittevésben égnek, és közben töretlenül bíznak abban, hogy még két évig fenntartható a látszatellenzékkel a látszatkoalíció.

Magyarország vezetése ma olyan, mint az alföldi puszták felett remegő délibáb. Messziről kormánynak tűnik, közelebbről mégsem az, megfoghatatlan, bármikor eltűnhet a szemünk elől, vagy átalakulhat. S azt már végképp nem tudni, hogy meddig játssza még velünk csalóka játékát.

A vállalkozók nem hajlandók tovább pénzelni az utazó cirkusz költségeit. Megmozdult a valódi politikacsináló erő, a tőke. Helycserés tapogatózás a Fidesz elnökénél.

A politika világában nem szokatlan dolog az az állapot, amikor egy lebénult kormánynak úgy kell tennie, mintha még kezében tartaná a szálakat. A színjáték, a cirkusz világa nagyon is belefér az eszköztárba, a hatalom megtartása mindent megér. Az utóbbi években tanúi lehettünk már szinte az összes kunsztnak, trükknek, bűvészkedésnek és átverésnek.

S miközben látványosan fogyatkozott a műsorra vevő közönség, a döntő fordulat a legutóbbi napokban következett be: fellázadt a mutatványosok ellen az üzleti élet. Az úgynevezett reformközgazdászok, valamint a balliberális értelmiség után a tőke is látványosan szembefordult Gyurcsány Ferenccel. Nem kell már a nagy illuzionista által kínált világszám. A mágikus bódulatból lassan mindenki magához tér.

Az üzletemberek, gazdasági vezetők általában óvatosan fogalmaznak, ha egy kormány lépéseit kell értékelniük. Most viszont láthatóan náluk is elszakadt a cérna, hiszen milliókban kifejezhető az a veszteség, amit a délibábkabinet bohóckodása okoz nekik. A vállalkozók nem hajlandók tovább pénzelni az utazó cirkusz költségeit - például azt, hogy újabb összegekkel fejeljék meg a produkció reklámkiadásait -, és olyan felelős országvezetésre vágynak, amelyik valódi munkával és eredményekkel szolgálja meg a cégek Európa-szerte kiugróan magas adóbefizetéseit.

Sosem kapott még kormány olyan sistergő kritikát az elmúlt majd húsz évben üzletembertől, mint amit Demján Sándortól hallhattunk a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének múlt heti közgyűlésén. A nemrég még a két politikai oldal összefogására, az egyetértésen alapuló reformokra buzdító érdekvédelmi vezető most már másképp szólt.

Egyenesen odáig ment, hogy közölte: amennyiben a lakosság olyan birka, hogy tűri ezt a kormányzatot, akkor meg is érdemli a sorsát. Nem lehet ingyenélőként ülni még két évet a Parlamentben - figyelmeztette és minősítette is egyben Gyurcsány kísérleti kabinetjét a nagyvállalkozó, akinek szavai az üzleti világ egy jelentős szegletének véleményét is tükrözik.

S azt, hogy Demján nem csupán az a fecske, amelyik nem csinál nyarat, hanem az üzleti élet lázadása immár általános képet mutat, jól mutatja a gazdasági kamarák és más jelentős érdekvédelmi szervezetek helycserés tapogatózása a Fidesz elnökénél. Orbán Viktortól kértek találkozót a piac jelentősebb szereplői, az ellenzék vezérétől, aki köztudomásúan nincs abban a helyzetben, hogy orvosolni tudja a válságot.

Ám lesz - gondolhatják a köztestületek, érdekvédelmi szervezetek első emberei, akik a fáma szerint hiába itták meg már négyszer Gyurcsány Ferencnél az ott felszolgált kávét, az égvilágon semmit sem értek el. Most a váltás azt mutatja, nincs is már több idejük a mutatvány-miniszterelnökre, mint ahogy velük együtt Magyarország többségének sincs, hiszen készülni kell a szétkuszált világ összerendezésére.

Eddig erre elméleti esélyünk volt, mostantól viszont a gyakorlati lehetőség is fennáll, hiszen érezhetően megmozdult a valódi politikacsináló erő, a tőke.

Magyar Nemzet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2008.04 2008. Május 2008.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 178 db bejegyzés
e év: 2154 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1531
  • e Hét: 5059
  • e Hónap: 13663
  • e Év: 49604
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.