Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Kamu volt a pólus program?
  2008-10-03 20:00:37, péntek
 
  Kamu volt a pólus program?

Majdhogynem a nullával konvergálnak a kiosztható összegek

Újabb 1000 milliárdos kormányzati blöffről beszél a sajtó, ugyanis a pólus program bedögleni látszik. Program végülis lenne, mivel a városok előkészítették az általuk preferált fejlesztési projekteket, ám a pénz elillant. A 2006-os helyhatósági választások előtt Bajnai Gordon által ígért 1000 milliárdból ma már csupán néhány tízmilliárd állhat rendelkezésre, ám az sem jut el az érintett városokhoz.


Érdekes evolúción ment keresztül az anno az "Új Magyarország" program keretében meghirdetett pólus program. 2006-ban az önkormányzati megmérettetés előtt Bajnaiék még 1000 milliárd forintról beszéltek, aztán elmúltak a választások, amit helyhatósági szinteken a szocialisták jól el is buktak. Közvetlenül a választások után az összeg már 600 milliárd forintra apadt. Aztán telt, múlt az idő és egyre kevesebb pénz lett. Egy évvel a nagy bejelentés után már csak 300 milliárdról beszéltek, most pedig már csak néhány 10 milliárdról.
Mi is volt az a pólus program?

Korábbi cikkünkben már fejtegettük, hogy milyen elemeket tartalmazott volna az ominózus program. Így például Budapest lett volna az ,,innopolisz", mely a következő szavakkal jellemezhető: Medipólus, ökopólus, információs társadalom technológiai pólus. Szeged lett volna a biopolisz, de lett volna technopolisza is eme piciny, de történelmét tekintve annál nagyobb közép-európai országnak.

Maga a program több kiemelten fontos fejlesztési pontot jelölt meg az ország területén. Így lehetett volna pólusváros Pécs, Szeged, Győr, Debrecen, Miskolc, valamint amolyan "pólus-tengely" Székesfehérvár és Veszprém

Némelyik város igen irreális terveket vázolt fel, amibe nem feltétlenül érdemes belemenni, korábbi írásunkban azt már kifejtettük. Az irreális ötleteket azonban az irreális forrásokkal való kecsegtetés alapozta meg, amiből most nem lesz semmi.

A finanszírozási források hirtelen apadásának két fő oka lehet. Egyik az, hogy eleve nem is szántak ennyi forrást az illető programokra, eleve csak blöff volt az egész. Mint emlékezetes, a 2006-os országgyűlési választások után napvilágot látott őszödi beszéd, valamint a valós költségvetési hiányadatok eleve nagy kérdőjeleket vetettek fel, hozzátéve, hogy nem kívánjuk kommentálni, hogy vajon ezekkel az adatokkal a parlamenti pártok mennyire lehettek tisztában az ígérgetési hullám közepette. Tehát a recept a következő: egy kis kamu, egy kis eltitkolt költségvetési hiány, egy kis "nem csináltunk semmit 4 évig" = "Elkúrtuk", nincs pénz. Így lett a pólusvárosokból megint sima megyeszékhely, vagy éppen a közigazgatási bozótharc eredményeként nulla kompetenciával rendelkező régióközpont.
Le se lehet hívni meg el is lopják

Mindemellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a bűvös, 2007 és 2013 között érkező 8000 milliárd forint EU forrás lehívási gyakorlata siralmas. Mindössze néhány tízmilliárd forintot sikerült eddig célba juttatni. Számos terülten a források rendelkezésre állása is rendkívül kötött, ami azt jelenti, hogy amennyiben egy adott időszakban csak egy bizonyos százalékát tudjuk lehívni az adott területre szánt forrásnak, akkor a következő időszakban csak a lehívott töredéknek megfelelő összeg fog rendelkezésre állni.

Mindemellett a korrupciós tényezős is siralmas képet mutat. Egyes hivatalos becslések szerint a források 30 százaléka folyik el korrupciós tevékenység közepette, magyarán visszacsorgatnak ennyit a jótevőknek.

CTRL
http://ctrlma.hu/?q=content/kamu-volt-p%C3%B3lus-program
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Deklaráltan zsidóellenes pogro
  2008-10-03 19:53:44, péntek
 
  Deklaráltan zsidóellenes pogromokról halandzsázik Gusztos

2008. Október 02. 20:56
A Szociálparazita Deviánsok Szövetségének politikusa hétfőn interpellációt nyújt be a parlamentben, mert úgy véli, az ügyészségnek hivatalból is eljárást kellene indítania az olyan esetekben, mint az utóbbi időszak utcai randalírozásai, békés tüntetők megtámadása. A liberális képviselő a Hírszerzőnek azt nyilatkozta: az ügyészség túl passzív, miközben a tévéfelvételek alapján simán büntetőeljárásokat indíthatna a randalírozók ellen, csak szemléletváltásra lenne szükség. Utcai randalírozás kapcsán Gusztos természetesen a radikális demonstrálókról beszél, nem a cigányokról, akik lassan az egész országot rettegésben tartják.

Túl passzívnak tartja az SZDSZ az ügyészséget. Nemrég Hankó Faragó Miklós idézett a parlamentben kérdést Kovács Tamáshoz, most pedig Gusztos Péter interpellálja majd hétfőn a legfőbb ügyészt. Mindkét politikus úgy gondolja, a szervezet túl passzív az utóbbi időszak erőszakos utcai megmozdulásaival, szélsőséges támadásaival szemben, holott a tévéközvetítésekből, tudósításokból nyilvánvaló, hogy tömeges jogsértésekre kerül sor.

(A 2006 ősze óta tartó brutális rendőri közbeavatkozások dokumentált felvételeiről nem tett említést a toleranciabajnok honatya.Abcúg.hu.)

Hankó Faragó Miklós azt tudakolta, hogy "a mindenki által észlelt bűncselekmények kapcsán miért marad el az ügyészség által hivatalból elindítandó eljárás, hogyan lehetséges, hogy bár az ügyészségről szóló törvény e szerveknek feladatául szabja, hogy 'köteles biztosítani minden tudomására jutott bűncselekmény következetes üldözését', mégis a megfélemlített sértettek feljelentéseire várnak?".

Lépni csak feljelentésre?

A képviselő akkor azt a választ kapta, hogy az ügyészségnek csak feljelentésre, illetve "hivatali hatáskörükben" tudomásukra jutott ügyekben van módja az eljárást megindítani. Gusztos Péter szerint ez a gyakorlat azonban azt jelenti, hogy "az ügyészség becsukja a szemét, és tízmillió ember által tudott, a nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot kapott bűncselekmény-sorozatokról az esetleges feljelentésig nem vesznek tudomást".

A képviselő interpellációjában ezért arra kíváncsi Kovács Tamástól, "elfogadható-e, hogy összevert, megalázott, savval vagy épp ürülékkel leöntött civilekre várunk, hogy vajon tudnak és mernek-e feljelentést tenni, holott az ennek alapjául szolgáló bűncselekményt előző nap, órákon át élő adásban közvetítette a televízió? Kíván-e bármit tenni annak érdekében, hogy ne csak az áldozatok bátorságán, hanem a bűnüldözésre és igazságszolgáltatásra rendelt szerveken is múljon a büntetőeljárás megindítása?".

"Nincs az rendben, hogy a legnagyobb nyilvánosság értesül ezekről a felháborító esetekről, az ügyészség meg passzív" - mondta Gusztos Péter. A képviselő szerint ugyanúgy, ahogy a kezdeti viták után mára a tojásdobálás jogi kategóriáját is sikerült tisztázni, a "hivatalból indított eljárás" fogalmát is tisztázni kellene. A tojásdobálást egy Legfelsőbb Bírósági ajánlás "tettleges becsületértésnek" nyilvánította, amellyel szemben az elszenvedő feljelentésére büntetőeljárást kell indítani.

Ha mi ketten adót csalunk...

"A jelenlegi pozitivista értelmezés szerint az ügyészség csak a 'hivatalból a tudomására jutott' jogsértésekkel szemben lép fel. Ez azt jelenti, hogy ha ön ellen mondjuk adócsalásért büntetőeljárás folyik, és ennek vizsgálata során az ügyészség rájön, hogy én is önnel együtt csaltam adót, akkor ellenem is megindul a vizsgálat. De ha önök megdönthetetlen bizonyítékokat mutatnak be az oldalukon arról, hogy én adót csaltam, és nem jelent fel senki, akkor megúszom" - mondta a Hírszerzőnek a képviselő.

Gusztos Péter szerint a közelmúltban történt "deklaráltan zsidóellenes pogromok, békésen felvonuló civilek ismételt és brutális bántalmazása" ráadásul nemcsak - egyébként tömeges - egyéni jogsérelmeket jelent. "Ezek a cselekmények mára az egész társadalmi rendet veszélyeztetik. Ha az erőszakos támadások embereket tartanak távol bejelentett demonstrációktól, ha a melegek évente egyszer félelemből nem vonulhatnak fel Budapesten, akkor már a demokrácia alapjai kerülnek veszélybe" - fröcsögte a gusztustalan vádakat a liberális ,,honatya".

A képviselő szerint a ma hatályban lévő jogszabályok is lehetőséget adnak egy attitűdváltásra, hiszen például a büntető törvénykönyv 228/A. paragrafusa az egyesülési és gyülekezési szabadság megsértéséről simán alkalmazható lenne. Kérdésünkre, hogy ezt praktikusan hogyan képzeli el, a liberális politikus úgy válaszolt, hogy az ilyen erőszakos események után az ügyészség nyugodtan bekérhetné az eseményekről tudósító médiumok felvételeit, és ez alapján semmi akadálya nem lenne az eljárás megindításának.

Abcúg.hu: a fentiek a cigányok által elkövetett bűncselekményekre - természetesen! - nem vonatkoznak majd, ahogy eddig sem. A rettegő magyar lakosságot az utcán kifosztó, megszurkáló, autókat feltörő, kőrözés alatt álló cigányokat, akiket a közterületeken elhelyezett kamerák felvesznek akció közben, vajon miért nem csukják le, csak úgy simán, minden feljelentés nélkül?

Forrás: Hírszerző

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Klára és a mi bloggerünk
  2008-10-03 19:18:23, péntek
 
  Klára és a mi bloggerünk

Bloggernek lenni pompás dolog. Firkálhat az ember a naplóba felelősség nélkül, és üzenete az utókorra száll.

Nézzük, mivel ajándékozza meg az egyik nagyon ismert blogger (keresztneve: Feri) egy csöndes őszi napon az övéit meg a hálás utókort. "Este hét óra után Klárával kettesben sétálni indultunk a belvárosban. Lassan andalogtunk a Vörösmarty térről indulva befelé a Váci utcán. Az időjárás már nem a nyári nagy turistaszezoné, kevesen ültek kint a teraszokon. Az utca már egyáltalán nem emlékeztetett arra a színes nyári forgatagra, amelynek képe leginkább él bennem, inkább majdnem fázósan összehúzódtak az emberek."

Olyan szívbemarkoló ez, az embernek kedve támad utánozni a bloggert, lám, így kell felülemelkedni a napi bajokon. A Debreceni Hús Zrt. százhúsz alkalmazottjának is inkább sétálnia kellett volna azon a szép estén, mintsem otthon keseregni a napi híren, hogy munkájuk oda, elbocsátják őket. De olvassuk tovább a naplórészletet!

"A Váci utcai déli részén, már közel a Fővám térhez, még megálltunk egy nagy fagyira. Közben többen felismertek bennünket, és gyorsan előkapott mobiltelefonnal le is fényképeztek. Nehéz úgy elindulni a városban, hogy ne kellene szembesülni ilyen-olyan módon a közismertséggel. De nem voltak tolakodóak, inkább kedvesek, ami jó érzés."

Persze hogy jó érzés a szeretet. Ráadásul az utca embere egy szóval sem emlékeztette a híres bloggert egy aznap közzétett felmérésre, mely szerint ő és vetélytársa között fényévnyi a különbség a legfontosabb tulajdonságok terén, úgymint: hitelesség, az emberek problémáira való figyelés, megbízhatóság, tisztesség, őszinteség és így tovább. Ezt nem említették a járókelők, egyszerűen csak kedveskedtek. Bloggerünk pedig andalgott tovább Klárával. "Sétánk az Andrássy út felé vezetett tovább. Az Andrássy út mára ismét nagyvonalú, világvárosias hangulatú lett, egymás után sorjáznak a nagyon szép üzletek. Éppen elhaladtunk egy nagy sportruházati cég boltavató, boltnyitó bulija előtt, és megint csak az lett a sorsunk, hogy fotósok rohantak utánunk."

Már megint a szeretet tengernyi hulláma! Szerencsére itt sem terhelték az emberek a bloggert súlyos napi ügyekkel, azzal például, hogy itt az új gázáremelés, az idén már a negyedik, erről egy szó se esett, csak hömpölygött a kedvességáradat, a fotósok rohamoztak. A naplóíró meg kocsiba szállt. "Az Oktogonon autóba ültünk, hogy megnézzük az esti díszkivilágításban pompázó új Megyeri hidat. Szerintem káprázatos. Igazi műalkotás. Van okunk büszkének lenni rá." Hát persze. Arra már egy picit kevésbé, ami aznapi hír volt, hogy nemzetközi elemzők szerint a magyar gazdaság növekedési kilátásai mélypontra zuhantak, Európa leglustább gazdasága a miénk. Ez a hír el se juthatott az ismert bloggerhez, mert szóval sem említi. De minek is említené amikor szép az őszi este, kellemes ilyenkor a séta, meg egyébként is: "hidat és utat építő kormány a miénk, nem tagadom, büszke is vagyok rá!" - olvashatni a naplóban a himnikus mondatokat, hát akkor van még valami baj ebben az országban?

Várkonyi Balázs, vezető szerkesztő
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
18 éve egyesítették újra Német
  2008-10-03 19:02:06, péntek
 
  18 éve egyesítették újra Németországot - mi maradtunk Trianonnal
2008-10-03. 17:00

1990. október 3-án újraegyesülhetett a szétszakított Németország. A szovjet megszállás következtében barbár módon kettéhasított német államból létrejött két ország közül a Német Szövetségi Köztársaság maradt jogfolytonos entitás, ehhez csatlakozott a Német Demokratikus Köztársaság.

A megszálló Szovjetuniót kiszolgáló bábkormány kártyavárként omlott össze az 1989 őszén kirobbant tömegtüntetések hatására. A fővárosban kialakult állapotok következtében a kommunista kormány kapitulált, és hozzájárult a berlini fal megnyitásához. Ez a második lyuk volt a bolsevik rezsimeket negyven éven keresztül körülvevő, Európát a történelemben egyedülálló módon az orosz megszállási övezet mentén kettéválasztó vasfüggönyön, s ez a második rés végzetesnek bizonyult.

A mesterségesen összetákolt német kommunista állam 1949. október 7-én, Németország szovjet megszállási övezetéből alakult Német Demokratikus Köztársaság néven. 108 ezer km2-nyi területén 17,2 millió lakos élt, közöttük 4,4 millióan a Kelet-Poroszországtól Magyarországig tartó németellenes etnikai tisztogatások és kitelepítések áldozatai. Az NDK nélkülözhetetlen kapocs volt a szovjet-orosz befolyási övezet katonai tömbje, a Varsói Szerződés (1955) összetartásában.

Negyvenévnyi szocializmus nem múlt el nyomtalanul: a pénzügyi ráfordítások ellenére a keletnémet gazdaság gyors fellendüléséhez fűzött remények tévesnek bizonyultak. A rossz termelékenységi mutatók elriasztották a magánberuházókat, a köztámogatási és munkateremtési programokat pedig nem lehetett az eredetileg tervezett méretekben fenntartani.

Az eredmény az átlagosan 15 százalékos munkanélküliség lett, amely néhány régióban még magasabbra szökött. Mivel a keletnémet területek vezető pozícióit többnyire nyugatnémetek kapták meg, a megosztás a fejekben továbbra is fennmaradt. Az évforduló kapcsán a felmérések az ország mind keleti, mind nyugati tartományaiban döbbenetes tájékozatlanságot mutattak ki a keleti kommunista diktatúra berendezkedését és az újraegyesítés történetének elemi ismereteit illetően.

(História - MNO)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Miazhogy! Nagyon is!
  2008-10-03 18:54:01, péntek
 
  Ínyenceknek Békésből: "Géppisztollyal agyon kell lőni az összes kommunistát!"
2008-10-03 11:54 barikád.hu


A kép nem minősül ajánlattételnek!A kép nem minősül ajánlattételnek!Kivonult a csütörtöki testületi ülésről hat képviselő Lökösházán, egyúttal lemondásra szólították fel dr. Tarr Lajos polgármestert. A függetlenként induló, de fideszes településvezetőnek sok mindent felróttak.

Telek János alpolgármester (MSZP) azt kérdezte Tarr Lajostól: igaz-e, hogy egy beszélgetés során azt mondta, ,,géppisztollyal agyon kell lőni az összes kommunistát"? Az érintett cáfol, szerinte arról van szó, hogy le akarják járatni.

— Többet törődik pártpolitikai ügyekkel, mint falujával a lökösházi polgármester — állítja a csütörtöki ülésről kivonuló hat képviselő nevében Szűcsné Gergely Györgyi.

Dr. Tarr Lajos másképp vélekedik, szerinte pont ez a hat ember akadályozza a munkát azzal, hogy elhagyták a testületi ülést.

— Nem — felelt dr. Tarr Lajos lapunk kérdésére, hogy enged-e a felszólításnak, és tényleg lemond. A tíztagú képviselő-testület munkája viszont megbénulhat, ha ez a hat ember továbbra is bojkottálja a polgármestert.

barikád.hu kommentár: Kedves olvasóink ezen a héten betekintést nyerhettek a lakossági fórumok, a közgyűlések és a parlamenti viták világába. Egyik helyen a gyereken spórolnak, a másik helyen lőnek, a harmadikon pedig akasztanak. Az utcákon eközben tüntetések vannak... Szép új világ! Éljen a 21. század!

BEOL - barikád.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Büntessék meg a 20 ezer forint
  2008-10-03 18:51:20, péntek
 
  Büntessék meg a 20 ezer forint alatti tolvajt is végre! Szenzációs írás a Magyar Nemzetből

2008-10-03 12:15 barikád.hu


A kis tolvaj is tolvajA kis tolvaj is tolvajNem szabálysértés, hanem bűncselekmény az, ha valaki más kertjéből, házából lop el húszezer forintnál nem értékesebb javakat. Az ügyészség közlése szerint az ügyet ilyenkor nem a polgármesteri hivatal jegyzője, hanem a bíróság ítéli meg.

Egyértelmű a joggyakorlat. A büntető törvénykönyv (Btk.) szerint lopás bűncselekményének minősül az is, ha valaki húszezer forintnál kisebb értéket tulajdonít el úgy, hogy a helyiségbe vagy ahhoz tartózó bekerített helyre megtévesztéssel, vagy a jogosult (a használó) tudta és beleegyezése nélkül megy be. A bírói gyakorlat helyiségnek tekinti a valamennyi oldalról fallal körülhatárolt és tetővel ellátott építményt, amely az emberek lakásául, összejövetelére, munkavégzésére, állatok elhelyezésére, dolgok őrzésére, tárolására szolgál, ha ez utóbbiak mérete olyan, hogy abba ember bemehet. Megtévesztő a tettes magatartása, ha a sértett nem tudta, hogy az illető lopási szándékkal nyit be hozzá. A bekerített hely olyan összefüggő körülhatárolt terület, ahová csak az erre szolgáló eszközök, ajtó, kapu használatával lehet bemenni. Kerítésnek számít a drótháló, a deszka, a tégla és az élő sövény is.

Nem helytálló az az állítás, amelyet az elmúlt hetekben, hónapokban hangoztatott több kisebb település polgármestere, s amelyet eddig a rendőrség nem cáfolt meg. A hivatalos személyiségek úgy vélekedtek: ha valaki húszezer forintot meg nem haladó értéket, terményt, háziállatokat visz el mások kertjéből, házából, csupán szabálysértést követ el, tehát nem indulhat ellene büntetőeljárás. Állításuk szerint ilyenkor a polgármesteri hivatal jegyzőjére hárul a feladat, hogy elbírálja az ügyet. Az eljárások - a helyi vezetők közlése szerint - általában ejnye-bejnyével zárulnak, hiszen a tettes nem tudja vagy nem akarja kifizetni a bírságot, s a végrehajtás sem vezetne sikerre.

A jogszabályra, a joggyakorlatra és a büntetőjog kommentárjára utalva Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője lapunknak elmondta: a lopás minősített esete az, ha valaki a szabálysértés húszezer forintos értékhatárát meg nem haladó öszszegre követi el tettét, amennyiben mások bekerített kertjéből, illetve házából viszi el az értékeket. A termények vagy más kisebb értékű javak eltulajdonítása tehát ilyenkor nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek számít. A lopás vétsége kiegészülhet a magánlaksértés bűncselekményével is, ha a tettes, tettesek éjjel vagy csoportosan - legalább hárman - követik el a jogsértést. A magánlaksértés magánindítványra, vagyis a sértett feljelentése nyomán büntethető, de a vádat emiatt is az ügyész képviseli.

A joggyakorlat alapján tehát a jegyzőnek a rendőrséghez kell továbbítania a panaszt, ott pedig el kell rendelni a nyomozást. Ha a jegyző számára nem egyértelmű az eset, a Törvényességi Felügyeleti Ügyészséghez fordulhat állásfoglalásért. Ezt Borbély Zoltán szerint eddig is számosan megtették. A húszezer forintot meg nem haladó értékre elkövetett lopás bűncselekményéért két évig tartó szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés szabható ki. Az ügyben a bíróság ítélkezik. Borbély Zoltán közölte: amennyiben idős emberektől úgy vesznek el húszezer forintnál nem nagyobb összeget, hogy a sértettet súlyos fenyegetéssel a pénz átadására szólítják fel, az eset rablásnak minősül és kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

(Kulcsár Anna, mno.hu)

barikád.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Hitel lenni üzlet önnek"
  2008-10-03 18:47:43, péntek
 
 

"Hitel lenni üzlet önnek"

Mit sugall önnek, kedves olvasó, egy ilyen szövegű óriásplakát? Felteszem, ugyanazt, amit nekem: ezt bizony egy magyarul alig tudó külföldi mondja. Egy import "szakember" próbálja nekem bebeszélni. Hát még ha látjuk, hogy a reklámfigura fura fején cilinder van, ami minden kétséget kizáróan a konzervatív banki üzletközpontokra utal.

Magam is láttam még egy bő évtizede a londoni Cityben sétálgató bankárokat, ebben a régies viseletben, egy közönséges munkanapon, ebédidőtájt. Nyilván éppen jöttek, vagy mentek egy megbeszélésre, amelyen valakit meg akartak győzni arról, hogy az ajánlott hitel neki - a másik félnek - (is) üzlet. Mert hát, gondolom, nincs egyetlen balga magyar sem, aki nem úgy gondolná: az emlegetett hitel jó esetben mindkét félnek üzlet. A banknak egészen biztosan. Mivelhogy a bank nem jótékonysági intézmény. Ezt mint a bankfelügyelet első elnöke, állíthatom.

Ámbár, azért a fenti állítás is megkérdőjelezhető, ha a mai amerikai jelzáloghitel-válságra gondolunk. Mert olyan kedvezményes feltételekkel adták a hiteleket, hogy már-már ostoba volt, aki nem vette föl. Aztán persze kiderült, hogy csodák nincsenek. A lakáshitelek csak a kiindulópontot jelentették, a válság átterjedt más bankokra is, hála a pénzügyi innovációknak. Bő húsz éve írtam egy fejezetet erről a Világméretű pénzügyi egyensúlyhiány című könyvemben. Ezek a banki találmányok, "termékek" olyan konstrukciók, amelyek lehetővé teszik a reál- és pénzgazdaság egymástól való elválását. Lemeztelenítik a tőkét arra, ami: a pénzt szülő pénzre. Mindegy, miből, mindegy, milyen folyamat van mögötte, csak fialjon a pénzem. Azt azért ne higgyük, hogy ezen akciók nyertesei nem követik a József Attila tanácsát: olyanok ők, "ki elád felhőt az egen / s a földön telket vesz belőle..."

A reálvagyonok újraelosztásra kerülnek e bonyolult folyamatok eredményeképp. A globalizáció ráadásul felerősíti a hatásokat, mert a világ pénzügyi intézményeit még szorosabb kapcsolatba hozza egymással. A pénzügyi szektor erősen nemzetközivé vált, s a válságjelenségek könnyebben átterjedhetnek más országokra, más gazdasági szektorokra is. A világméretű válság ma már jelen lévő valóság.

S lásson csodát a világ! Az amerikai kormányzat, amely mindeddig a főáramú közgazdaságtan tanításait követte, s minden fórumon a privatizációt és az állam gazdasági szerepének visszaszorítását harsogta - különösen Kelet-Európa átalakuló országai gazdaságpolitikusainak fülébe -, hirtelen felfedezte, hogy a gazdaság működéséhez mégiscsak kell az állam beavatkozása. Az összeomlás szélére csúszott pénzintézeteket állami tőkeinjekcióval kell megmenteni, különben a válság szelleme elszabadul. Ez a kérdés még a külpolitikát is háttérbe szorította, pedig valóban nagy "csont" az iraki háború. De ahogy a számokat olvasom az amerikai sajtóban, kevesebbe került, mint a válságcsomag.

Vagyis az amerikai adófizető polgárok még egy iraki háború hatásaival felérő adósságterhet vesznek magukra, hogy a pénzügyi befektetőket és finanszírozóikat kihúzzák a csávából. A demokraták - akik erőteljesen hangsúlyozták, hogy a csomag a gazdagoknak nyújtott segítség - megértve, hogy az utca embere is rosszul jár, ha nem segít gyorsan az állam, néhány szépségtapaszt tettek a csomagra. Így például, hogy ne legyen teljesen kormánydöntés a csomag, hanem egy része fölött a kongresszus döntsön, legyen joga részesedni az államnak a majd ismét profitábilissá váló cégek részvényeiből, hogy ebből térüljön meg valami az adófizető polgároknak, s kikötötték, hogy ne jutalmazzák túl a cégek vezetőit - akik már eddig is indokolatlanul kerestek ezerszer többet, mint az átlagpolgár, hiszen a bajból való megmenekülést nem maguknak köszönhetik. (A bajba jutást annál inkább.) Nem becsülöm alá ezeknek a megszorításoknak a jelentőségét, hiszen ezek tehetik elfogadhatóvá a csomagot. Nem kockáztathatták, hogy a választási harcban a nyakukba varrják a válságkezelés kudarcát.

Azért nem verném el a port kizárólag a mohó bankárokon. Az is elgondolkodtató, hogy miért nem mérlegelte senki, meddig tarthatnak azok a bizonyos nagyon alacsony kamatok, amelyek túlköltekezésre csábították az egyszerű polgárokat is. Hogyhogy nem gondolkodtak el az emberek azon, hogy ezek az úgynevezett subprime hitelek, melyeket olyan olcsón dobnak utánuk, mégiscsak rejthetnek valami csalárdságot. "A hitel lenni üzlet önnek..." Aki ezt így, szó szerint beveszi, és nem gondol arra, hogy a hitel lenni törlesztési felelősség is önnek - igen rövidlátó. Mellesleg, olvastam egy szakcikkben, hogy az amerikai átlagpolgárok pénzügyi kultúrája korántsem magas. Nem emelkedik a magyar szint fölé, az bizonyos. A szerző szerint azt se tudják, mi a különbség részvény és kötvény között. Persze, a befektetési bankok szakértői, akik átcsomagolták e gyengécske hiteleket, "értékpapírosították" azokat, s így próbálták porlasztani a kockázatokat, azért tudhatták, mit tesznek. Hogy mivel festik a tojást... Szóval, fel se mentsük őket.

Végül, de nem utolsósorban: minket persze mindez azért érdekel, mert ránk is lesz hatása a válságnak. Ha szerencsénk van, nem nagy, ha nincs, súlyosabb.

De fejezzem be ezt a kis eszmefuttatást egy egészen más természetű gondolatsorral: vajon ki engedélyez ilyen magyartalan szövegű reklámokat ebben az országban? Eszembe jut a barátnőm, aki még az ántivilágban, roppant csekély idegennyelv-tudásával nekivágott egy svédországi turistaútnak. Nem volt gondja, a pénzváltónál megértették, amit mondott: "Ich bin dollár, muss korona" ... (Dollár vagyok, kell korona.) De ezt az aranyköpést nem mázolták hatalmas falakra se itthon, se ott. Miért kell rontani a nyelvünket? Nyelvében él a nemzet. Vagy éppen azért? Mi mindent balgán eltűrünk?

Akkor azt is felírhatjuk újkori tanúságtévők módján: mene, tekel, ufárszin.
Botos Katalin, egyetemi tanár
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ledőlt Dávid Ibolya fala
  2008-10-03 18:44:50, péntek
 
  Ledőlt Dávid Ibolya fala
2008-10-03

Több mint egy éve nincs már meg az MDF garanciafala, melyre Dávid Ibolya elnök pártja múlt hét végi országos gyűlésén is büszkén hivatkozott. Mint mondta, kőbe vésett mondataik kiállták az idő próbáját. A fal azonban összedőlt - írja a pénteki Magyar Hírlap.

"Bizonyára mindenki emlékszik az MDF székházának kertjében 2006 tavaszán felhúzott garanciafalra, amelyen szó szerint és átvitt értelemben is kőbe véstük azon céljainkat, programunk legfontosabb alappilléreit, amelyekhez ragaszkodni kívántunk - mondta a hét végi országos gyűlésen az MDF újraválasztott elnöke, Dávid Ibolya. - Büszkén mondhatjuk, e kőbe vésett mondatok kiállták az idő próbáját, hiszen ma, lassan két és fél évvel később is vállalhatjuk minden egyes pontját. Ma a hazai politikai palettán rajtunk kívül más párt nem mondhatja ezt el magáról. Kőbe véstük, hogy független és önálló konzervatív pártként semmilyen körülmények között nem kívánjuk hatalomba segíteni sem Gyurcsány Ferencet, sem Orbán Viktort, bárhonnan fújjon is a szél, s ezen elvünkhöz azóta is tartjuk magunkat."

Az MDF garanciafalára olyan ígéretek kerültek még, mint hogy leszámolnak a korrupcióval, véget vetnek a felelőtlen ígéreteknek, kiállnak a tizennyolc százalékos adó mellett, eltörlik a haláladót, békés közéletet teremtenek az agresszív szembenállás helyett. Ez utóbbi ígéret éppen a botrányos Dávid-Almássy-szembenállás miatt kérdőjelezhető meg. Emellett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még mindig kormányon van, a rendszerváltás óta ő a leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányfő. Még az MDF-falat is túlélte, pedig az már több mint egy éve nincs ott az MDF Szilágyi Erzsébet fasori székházának udvarán. Egy nagy viharban megsemmisült, rádőlt egy fa. Ma már se híre, se hamva.

Forrás: Magyar Hírlap



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2008.09 2008. Október 2008.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 841 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1370
  • e Hét: 11637
  • e Hónap: 22748
  • e Év: 176244
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.