2011-01-28 09:01:11, péntek
|
|
|
A dióban nincs koleszterin! A dió olaja igen egészséges, az ember számára esszenciális,
nélkülözhetetlen többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A dióbél olajtartalma
- fajtától, vizsgálati mintától függően - a légszáraz bél 50-70 %-a. Szénhidrát-tartalma
viszonylag alacsony, a bél súlyának mintegy 10 %-át adja.
Fehérjetartalma jelentősebb, bár nem fehérjeforrásként fogyasztjuk, a dióbél 15-25 %-a
fehérje. Ezen belül a magasabb fehérjetartalmú fajták olajtartalma alacsonyabb, és
viszont.
Külön figyelmet érdemel magas vitamintartalma. A-vitaminból mintegy 70 NE, tiaminból
(B1 vitamin) 480, riboflavinból (B2 vitamin) 130, niacinból (B5 vitamin) 120 mikro gramm,
C-vitaminból 3 mg található 100 g dióbélben, hogy magas ásványi anyag tartalmát
(foszfor, kalcium, kálium, vas) ne is említsük.
A dió olajának olajsav-összetétele: Kaliforniai adatok szerint a dióolaj 76 %-a
többszörösen telítetlen zsírsav (ebből 61 % linolsav, 15 % linolénsav), 14 %-a
egyszeresen telítetlen zsírsav (szinte kizárólag olajsav), és csak 10 %-a telített
zsírsav (ebből 7 % palmitinsav, 3 % sztearinsav).
A dióbél fehérjéinek összetétele: Az esszenciális aminosavak közül a dióbél
mind a 8-at tartalmazza, szinte az emberi szükséglet szerinti mennyiségben.
Leucinból, izoleucinból, treoninból és valinból a napi minimum-szükségletet
100 g dióbél kielégíti. Lizinből, triptofánból, fenilalaninból pedig a napi szükséglet
felét. Egyedül metionin miatt kell mást is enni, mint diót, mert abból kevesebbet
tartalma
A dióbél maga a természetes egészség. És megterem itthon. Mégis elsősorban
azért esszük a diót, mert ízlik. Csemege, élvezeti cikk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Éléskamra 1. |
|
|
|