Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Heti útravaló Müller Pétertől - 100. rész
  2013-11-20 22:48:44, szerda
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 100. rész

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad.

Olvasd el, és hagyd magadban megérni - ezúttal 100. alkalommal!

"Ahol eltörtél, ott leszel erős, ahol vesztettél, ott leszel legyőzhetetlen."





Ezzel az útravalóval vigyázz! Nem mindenkinek való. Csakis azoknak, akik életük során csak egyszer is találkoztak önmagukkal, vagyis benső, igazi valójukkal - aki legyőzhetetlen. Mert isteni eredetű.

És mérhetetlenül erős. Lelked legmélyén atomerő dolgozik, vulkáni energia, mely éppúgy a szürke felszín alatt él, mint a forró láva a Föld mélyén, vagy mint az atomok magjában az ésszel felfoghatatlan magerő...

Csak le van fojtva. Nem is tudsz róla. Fogalmad sincs. Egy életet leélsz, és nem tudod, milyen erős vagy. Nem jön föl soha. Így élsz. Kristálytiszta forrás rejlik lényed legbelsejében, s te mégis szomjan halsz a hétköznapi sivatagban, mert nem tudsz róla, és ha sejted is, nem tudod az Élő Vizet magadból felhozni.

Az emberek zöme, ha eltörik: törött marad. És ha veszít, nem tud a padlóról felállni. Ott marad. Nem is kell hozzá súlyos sorscsapás. Egy kis vesztés, egy közepes pofon, egyetlen csalódás elegendő, hogy egy életre föladja a küzdelmet. Mert nem ismeri lelke mélyét. Nem tudja, ki lakik benne, és milyen erős. Nincs hite élni. Manapság sok az összetört ember.

Aki abban a tévedésben él, hogy gyenge. És tehetetlen. És erőtlen és fáradt és úgy érzi: nem bírja már tovább. De te ne tartozz közéjük! Te ismerd meg magad! Vesd le magadról a "nem megy" és a "gyenge vagyok" káprázatát.

És merj erős lenni! Tudd, hogy minden szenvedés és kudarc és vesztés: megpróbáltatás. Azért van, hogy magadhoz térjél. És önmagadból meríts csodálatos erőt. Azért van, hogy feltörjön lényed mélyéről a vulkán és az atomerő és az Élő Víz! Kelj fel, és járj!

Forrás:www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Gerberák
  2013-11-20 22:45:27, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Csudás tökfőzelék
  2013-11-20 22:28:25, szerda
 
  Csudás tökfőzelék

Hozzávalók 4 személyre:
2 db kb. 15 cm-es zsenge spárgatök
1 csokor friss kapor
1 evőkanál hajdina- vagy rizsliszt
1 dl kefir (joghurt, tejföl vagy tejszín)
1 dl erős tyúkhúsleves
10 dkg tökmag
1 evőkanál szűz tökmagolaj
1 kávéskanál vaj, vagy Rama

fehérbors

Elkészítés:
A tököcskéket meghámozom, végeit - ahogy kívánja - levágom, a többi részét 1,5-2 cm-es kockára feldarabolom. A vajat felolvasztom, megfuttatom rajta az apróra vágott kapor felét, beleteszem a tököt, és lefedve üvegesre párolom. Ekkor megfűszerezem a sóval, borssal, ráöntöm a húslevest. A lisztet elkeverem a kefirrel, és a tököt ezzel behabarom. Amint felforrt, leveszem a tűzről, mert elkészült.
A tányérra merve megszórom a maradék kaporral, az enyhén pirított, durvára vágott tökmaggal, és díszítésnek szép, sűrű tökmagolajat teszek rá. Mi fokhagymás pirítóst eszünk hozzá.

Megjegyzés:
Nem csak zsenge tökből finom, de abból a legfinomabb. Ha a tök már kicsit öregebb, a belsejét ki kell kaparni, és egy kicsit kisebb kockákra kell darabolni.

A receptet Gabi-mami küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Sárgarépás szendvics
  2013-11-20 22:26:02, szerda
 
  Sárgarépás szendvics

Hozzávalók:
8 szelet magvas rozskenyér
25 dkg tehéntúró
1 nagy szál sárgarépa
1 kis fej hagyma
1 evőkanál tejföl
1 teáskanál tökmagolaj
1 csokor metélőhagyma

őrölt köménymag

Elkészítés:
Az átpasszírozott tehéntúrót kikeverjük a tökmagolajjal és a tejföllel. A megtisztított sárgarépát finomra reszeljük és a túrókrémbe keverjük. Sóval, őrölt köménymaggal ízesítjük. A krémmel megkenjük a rozskenyérszeleteket. Frissen vágott metélőhagymával meghintve kínáljuk.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Tökmagolaj: préselt orvosság
  2013-11-20 22:23:36, szerda
 
  Tökmagolaj: préselt orvosság

A közép-európai konyha különlegessége a rengeteg betegséget gyógyító tökmagolaj. Fogyasszuk minden nap, mert nemcsak jó, nagyon finom is.

Mi a tökmag?

A tökmag a sütőtök magja, melyet héjastól rágcsának fogyasztunk, de nagyon finom alapanyaga kenyereknek, pogácsáknak is. A nyers tökmagot serpenyőben kicsit megpiríthatjuk, hogy még pikánsabb ízt kapjunk. A tökmagot szórhatjuk krémlevesek tetejére, salátákba, de olaját kipréselve igazi különlegességet kóstolhatunk.




Rengeteg tökben, rengeteg tökmag

Mire jó?

A népi gyógyászatban évezredek óta használják, de a gyógyszeripar is kezdi felfedezni. Gyulladásgátló és -csökkentő, antioxidánsai segítik a szervezet regenerálódását, fokozza a testi és szellemi teljesítőképességet, és csökkenti a szívinfarktus kialakulásának esélyét. A tökmagolajnak egyetlen hátránya van: ha a ruhánkra cseppen belőle, sajnos lehetetlen kimosni.




A tökmagokat rágcsaként is fogyaszthatjuk

Minden részét felhasználják:

Itthon Zalában (például az Őrségben, a Batha Portán) készülnek a legjobb tökmagolajok. A töknek minden részét felhasználják, a magokból préselés után megmaradt száraz ún. pogácsából lehet reszelni kenyérbe, készülhet belőle különleges panír húsokhoz, de állati takarmány, halcsali horgászoknak is.

Hogy készül a tökmagolaj?

A folyamatot - mely során az olajat kinyerik - olajütésnek hívják. Nincs jobb a friss, még meleg tökmagolajnál. A tökmagolaj készítése hosszú és fáradtságos folyamat. Az első lépés a köpesztés, amikor a tökmag héját eltávolítják, bár manapság sok helyen ez kimarad, mert héj nélküli magokat tartalmazó tököket termesztenek. A tökmagokat ledarálják, sóval és vízzel összegyúrják, pörkölik, majd préselik, ez utóbbi folyamat az olajütés.




A tökmag olaja rendkívül egészséges

Hogyan fogyasszuk?

Az igazi, természetes tökmagolaj a legjobb magában. Fehér kenyérrel is fogyaszthatjuk, de ha csak az egészségünket védenénk, naponta fogyasszunk egy kávéskanállal.
Adhatjuk krémlevesekhez, elsősorban sütőtökleveshez vagy sütőtökkrémlevesekhez, az íze miatt főleg, de de dekorációnak is mutatós a sűrű, zöld olaj. Nagyon finom salátákon, főleg, ha abba egy kis tökmagot is keverünk. Mustárral, ecettel, sóval, tökmagolajjal finom salátaszószt lehet keverni.
A tökmagolajat összekeverhetjük túróval, fokhagymával, mozsárban összetört tökmaggal és zöldfűszerekkel is, így vacsorára, szendvicsbe, uzsonnára, vendégvárónak is újdonsággal rukkolhatunk elő.




Nagyon finom a sütőtökkrémlevesre csepegtetve is

Az osztrákok is nagyon kedvelik, és rengeteg helyen készítik a tökmagolajat, Stájerországban fekete aranynak is nevezik.

Tejszínes sütőtökkrémleves tökmagolajjal:

Hozzávalók:
30 dkg sütőtök (pucolva, kockázva)
1 leveskocka
10 dkg vaj
2 dl tejszín
1 dl narancslé (ez elhagyható)
kakukkfű
ételízesítő
bors
őrölt szerecsendió
tökmag
tökmagolaj

Elkészítés: A tököt a vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a leveskockát. Felöntjük 2 dl vízzel, majd addig pároljuk, amíg szétesik. Ekkor botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a narancslevet, a fűszereket, majd a tejszínt. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 8 dl levest kapjunk. Forrón tálaljuk pirított tökmaggal és tökmagolajjal.

Babgánica:

Hozzávalók:
25 dkg tarkabab
5 dkg hajdinaliszt
1 evőkanál tökmagolaj

babérlevél
frissen őrölt bors

Elkészítés: A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap 1 liter vízben feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Ha megpuhult, leszűrjük, de a főzővizet nem öntjük ki. A hajdinalisztet szárazon megpirítjuk. A babot burgonyanyomóval kissé összetörjük, majd összekeverjük a pirított liszttel. Felöntjük egy pohárral a bab főzővizéből és összefőzzük (ízlés szerint több vizet is önthetünk hozzá). A pürét tányérokba szétosztjuk, tökmagolajjal meglocsoljuk és meghintjük frissen őrölt borssal.

SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Sütőtökdiéta
  2013-11-20 22:13:25, szerda
 
  Sütőtökdiéta

A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt a fogyni vágyóknak is ideális táplálék. Ráadásul fogyás közben a zöldség magas vitamin- és tápanyagtartalma miatt szervezetünk egészséges és fitt marad. A sütőtökös fogyókúra olyan, mint egy *megszegett* monodiéta.

A sütőtök az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert, rákmegelőző hatású. Ajánlják szívműködési zavarok ellen, kiváló hashajtó, vízhajtó és béltisztító, meggátolja a szervezet túlsavasodását, gyulladáscsökkentő hatása miatt régen égési sérülések utókezelésében borogatásként használták. Allergia és bőrpanaszok ellen (pattanásos bőrre kifejezetten) is javallott.


,,Megszegett" monodiéta:




Napsárga áldás a téli hónapokra!

A monodiéta azt jelenti, hogy egy meghatározott ideig csak egyfajta ételt fogyasztunk. Közismert és népszerű monodiéta a szőlőkúra, a rizs- és a burgonyadiéta. A hatás lassabb, de maradandó. De mielőtt bármilyen túlzásba esnél súlyoddal kapcsolatban, állj rá egy mérlegre, és számold ki testtömegindexedet! Minden fogyókúrához javasoljuk a naplóvezetést, mert a feljegyzés sokat segít a fogadalmak betartásában.

Mivel a sütőtök előnyös tulajdonságai mellett alacsony kalóriatartalmú (80kcal/100g), hatékonyan felhasználható és variálható mindenféle diétában. A ma nagyon divatos és hatásos 90 napos diétában sütőtököt nyersen bármelyik napon, sütve vagy főzve keményítőnapon lehet enni. Ha valaki gyümölcsnapon nagyon vágyik rá, egy kis sült sütőtököt bekaphat.

Sütőtökkel magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt monodiéta is tartható, de azoknak, akiknek az egyhangúság nehezére esik, bemutatunk egy ,,megszegett" sütőtökös monodiétát. (Ebédötleteink négy adagra értendők).





Pucolni kicsit macerás, de megéri!

Mit egyek?

Az ebédet kedvünk szerint variálhatjuk egyszerű sütőtökös ételekből (leves után aki húsra vágyik, megehet egy kisebb natúrszeletet magában), de reggelire, tízóraira, uzsonnára és vacsorára mindig csak egy szelet sült sütőtököt fogyasszunk!

Naponta ötször étkezzünk, és minimum 2,5 liter folyadékot vegyünk magadhoz: vizet, szénsavmentes ásványvizet, koffeinmentes teát!

Reggelire sütőtökturmixot (sülve, tejjel turmixolva) vagy sütőtöklevet (hozzáadott cukor nélkül) is készíthetünk. Egyhetes kúra az ideális (3-4 kiló fogyás várható).


Gyógyító sütőtök:

A sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj-, vese- és bélbetegségek esetén is alkalmazták, magja nagyon egészséges, és állítólag még a köszvényt is csökkenti. Manapság már több gyártó kínál tökmagból készült tablettát, amely 10 gramm tökmag elfogyasztásával egyenértékű, fedezve az ajánlott napi adagot. Még a prosztataproblémák megelőzésére reklámozott kapszulákban is van sütőtökmagolaj.

A zöldség narancssárga színe árulkodik a sok béta-karotinról, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül C- és E-vitamin-forrásunk. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható. A sütőtökben rendkívül kedvező a nátrium és a kálium aránya. Míg a zöldség húsa magas szénhidrát-tartalmú, addig magja fehérjében és esszenciális zsírsavakban gazdag, E-, B1- és B2-vitamin-forrás, sok magnéziumot, káliumot tartalmaz. Élelmi rostban mindkettő ötösre vizsgázik.




Szerecsendió, fahéj, bors, vanília, szójaszósz, kókusz, gyömbér, bors - ezekkel mind fűszerezheted!


Ebédötletek a diétához:

Tökleves körtével:

Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 1 körte, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, 4 dl víz, 1 húsleveskocka, 3 dl tejszín, 4 dl 100%-os körtelé, őrölt gyömbér, őrölt fehérbors

Elkészítés: A nagyobb darabokra vágott tököt héjastól tedd forró sütőbe 15-20 percre, míg megpuhul. Húzd le a héját, villával törd össze a húsát. Közben egy nagy lábosban a vajon párold meg az apróra vágott hagymát, majd forrald fel 1 dl vízzel és a leveskockával. Amikor kissé kihűlt, turmixold össze a tökkel. Az egészet öntsd vissza a lábosba, keverd bele a tejszínt, a maradék vizet, a körtelevet és a fűszereket. Folyamatos keverés mellett hevítsd fel, de nem kell felforralni! A kimagozott, meghámozott, vékony szeletekre vágott körtét oszd el a tányérokban, és merd rá a levest.

Répás tökleves:





Levesnek, pürének, desszertnek kiváló, de mehet rizottóba is!

Hozzávalók 50 dkg sütőtök, 25 dkg sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 zöldségleveskocka, 2 dkg vaj, 2 evőkanál tisztított tökmag

Elkészítés: A tököt mosd meg, kapard ki a magjait, a tökhúst vágd nagyobb darabokra. A répát mosd és hámozd meg, vágd szintén nagy darabokra. A hagymát hámozd meg, vágd apróra, és a vajon pirítsd üvegesre. Add hozzá a tököt, a répát, öntsd fel fél liter vízzel, forrald fel, és tedd bele a zöldségleveskockát. Kb. 10 percig főzd így, végén borssal ízesítsd, majd az egészet pépesítsd. A tökmagot zsiradék nélkül pirítsd világosra. A levest szedd tányérokba, és szórd rá a tökmagot. (A tetején egy kanál tejföllel még finomabb.)

Fogyis tökleves:

Hozzávalók: 30 dkg tök, 2 húsleveskocka, egy marék finommetélt, ízlés szerinti mennyiségű zsenge, vegyes leveszöldség és petrezselyem

Elkészítés: A tököt tisztítsd meg, vágd nagyobb darabokra. Öntsd rá 1,5 l hideg vizet, tedd bele a feldarabolt leveszöldséget, és főzd meg. Amikor kicsit megpuhult, kapard ki a héjából, és főzd tovább! Végül add hozzá a húsleveskockákat, és ha feloldódtak, főzd bele a finommetéltet. Tálaláskor hintsd meg finomra vágott petrezselyemmel.

Sajtos sütőtökfőzelék:

Hozzávalók: 1 közepes sütőtök, 4 dl tej, 10 dkg sajt, margarin, keményítő, só, citrom ízlés szerint

Elkészítés: A megmosott megtisztított sütőtököt reszeld le és futtasd meg a margarinon, majd enyhén sózott vízben tedd fel főni. Amikor megfőtt, a keményítőt a tejjel kiverve a főzeléket habard, ízesítsd. Újra tedd fel forrni, és kis adagokban keverd el a reszelt sajtot, hogy elolvadjon a főzelékben. A sűrű főzeléket húspogácsával, rántott szelettel, tükörtojással tálalhatjuk (fogyókúrás étrendben natúrszeletet ajánlunk).

Sütőtökös rizs:

Hozzávalók: 30 dkg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 2,5 dl zöldségleves, 5 dkg rizs, 5 dkg sajt, petrezselyemzöld, 2-3 dkg pármai sonka

Elkészítés: Főzd fel a zöldséglevest és a hagymát, majd szórd bele a rizst, és alacsony hőfokon kb. 25 percig hagyd benne főni. A sütőtököt hámozd meg, darabold fel, add hozzá a rizshez, és további 10 percig hagyd főni. A petrezselymet vágd apróra, és a sajttal együtt keverd a zöldséghez. Sonkával finom.

R. E.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Sütőtököt mindenkinek!
  2013-11-20 22:04:26, szerda
 
  Sütőtököt mindenkinek!

Messziről virítanak a narancssárga színben pompázó, különféle formájú és nagyságú sütőtökök a zöldséges standokon. Kisebb rokonai dekorációs kellékként, a nagyobb példányok azonban kiváló konyhai alapanyagként szolgálhatnak.

A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart. Ebből a vitaminokban gazdag zöldségből nemcsak desszerteket, de leveseket, köreteket is készíthetünk. Ha darabban vásároljuk a sütőtököt, vigyázzunk arra, hogy felülete hibátlan, lédús legyen. Ha egészben vesszük a piacon, akkor csak ép héjú sütőtököt válasszunk.




Fűszeres sütőtökpürét készíthetünk sültek mellé is

A tökfélék családjába tartozik a sokféle tökfajtán kívül a cukkini, az uborka és a patisszon is: a ,,kobakosok" egész évben ellátnak minket vitaminnal és élelmi rosttal.

Akárcsak a paprika és a paradicsom, a sütőtök is az Újvilágból indult hódító útjára, pontosabban Közép- és Dél-Amerikából: az indiánok kedvelt eledele volt. Sok száz éve Európa-szerte ismert és kedvelt zöldség. Hazánkban is nagyon régóta termelik, általában a kukoricásban volt a helye. A második világháború után néptápláléknak számított. A legjobb ízű sütőtök Nagydobos és környékén terem, ahol minden évben dínomdánommal egybekötött sütőtökünnepet is tartanak.




A répatortához hasonlóan tortát is süthetünk belőle, akár sok csokival...


Élettani előnyei:

A sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj-, vesebetegségek esetén alkalmazták, jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, kiváló hashajtó és béltisztító, égési sérülések gyógyítására borogatásként használták, de a magja állítólag még a köszvényt is csökkenti. A sütőtök a megfázásos betegségek hatékony ellenszere: tüdőgyulladás, felfázás, légúti megbetegedések, köhögés esetén hasznos. Erősíti az immunrendszert, és rákmegelőző hatású. Allergia és bőrpanaszok ellen is javallott.




Egészséges és kalóriaszegény a sütőtök

A zöldség húsa igen gazdag karotinoidokban; sötét sárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül C- és E-vitamin-forrásunk, a magja pedig magnéziumot, káliumot és B-vitamint szolgáltat a szervezetünknek az egyre ridegebb őszben. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható táplálék. Szénhidráttartalma a burgonyáéhoz hasonló. Száz gramm sütőtök energiatartalma csupán 336 kJ (80kcal), ezért hatékonyan felhasználható és variálható diétában.


A sütőtök könnyű emészthetősége miatt kiváló csecsemőknek a hozzátáplálás idején -- burgonyával lazítva vagy anyatejjel, tápszerrel hígítva, esetleg almával, körtével kombinálva.




Nem csak bébipapinak való, izgalmas leves is készülhet sütőtökből


A konyhában:

Előnyei közé tartozik, hogy jól eltartható (de csak nyersen!), és sok más zöldséggel, gyümölccsel ellentétben az sem árt neki, ha megcsípi a dér, sőt! Ekkor lesz igazán finom és édes.

A nevéből ítélve a sütőtök sütve a legismertebb, ilyenkor a benne felhalmozódott cukor karamelles ízt kölcsönöz neki, és szétomlik a szánkban.




Sütőtökkenyér :)

Sütésre főképp a hosszúkás alakú, kanadai tök alkalmas, mert ez jóval édesebb, mint a hagyományos fajta, ami viszont levesnek, desszertnek vagy szerecsendióval ízesített, sós köretnek finom.

A sütőtök kimondottan ízletes sáfránnyal, curryvel, szerecsendióval, tökmagolajjal, de akár kardamommal, kókusztejjel, édesség készítésekor vaníliával és szegfűszeggel.

Magja fogyasztható salátában vagy müzliben, megsütve pedig nagyon jó ropogtatnivaló, és ki ne hagyjuk a tökmagolajat, amit inkább ízesítőként használjunk salátákhoz, levesekhez, mártogatókhoz. Nem csak nagyon finom és karakteres, de rendkívül egészséges is.




Tölteléknek is remek pitébe, rétesbe

Sütőtökturmix:

Hozzávalók:
sütni való tök
barna cukor vagy méz
fahéj
gyömbér

Elkészítés: A megsütött tök húsából tegyünk egy keveset egy turmixgépbe. Adjunk hozzá barna cukrot vagy pár csepp mézet, egy csipetnyi fahéjat és gyömbért. Alaposan mixeljük össze, és máris fogyaszthatjuk.

Sütőtöktorta:

Hozzávalók (4 személyre):
A tésztához:
10 dkg háztartási keksz
3 tojásfehérje
10 dkg dió
12 dkg barnacukor

A töltelékhez:
kb. 1 kg sütőtök
2 evőkanál tej
2 tojás
15 dkg barnacukor
fél-fél mokkáskanál só
őrölt bors
szerecsendió
fahéj
szegfűszeg
0,3 dl whisky

Elkészítés: A sütőtököt megmossuk, félbevágjuk, magjait kikaparjuk. Héjastól nagyobb kockákra vágjuk, tepsire tesszük, és sütőben, közepes lángon megsütjük. Amíg kihűl, a kekszet és a diót ledaráljuk. A tojásfehérjét habbá verjük, de mielőtt teljesen megkeményedne, a cukrot is beledolgozzuk. A kekszet és a diót beleszórjuk, majd egy 20-30 cm átmérőjű, enyhén kikent, morzsával behintett formába öntjük. Sütőben nagy lángon 15 percig sütjük. Ez idő alatt a sütőtököt meghámozzuk, és áttörjük. Az így kapott tökpüréhez hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a kissé felvert tojásokat, a fűszereket és a whiskyt. A masszát az elősütött tésztára öntjük, majd közepes lángon 45 percig tovább sütjük.

Fogyókúrázóknak:

A ma nagyon divatos és hatásos 90 napos diétában sütőtököt nyersen bármelyik napon, sütve vagy főzve keményítőnapon lehet enni. Gyümölcsnapon egy kis sült sütőtök még nem számít nagy bűnnek.




Curry, sáfrány, szerecsendió, kókusztej is passzol a sütőtöklevesbe

Az egyik legeredményesebb fogyókúrás leves is sütőtökkel készül. Amerikai levesdiétának hívják. Reggelire választhatunk zsírszegény joghurtot friss gyümölccsel, vegyes salátát 25 dkg friss gyümölcsből, 1 evőkanál aprított mandulával megszórva, de ehetünk rántottát is 2 tojásból 2 evőkanál ásványvízzel elkészítve, enyhén megsózva. Az ebédet és a vacsorát kell kiváltanunk a fogyókúrás csodalevessel. Fogyókúra után csak vacsorára fogyasztva szintentartást érünk el vele (kivédendő a jojó-effektust).

Fogyókúrás "csodaleves"

Hozzávalók 6 adaghoz:
80 dkg csirkemellfilé
kb. 1 kg sütőtök
40 dkg paradicsom
35 dkg sárgarépa
50 dkg brokkoli
2 cukkini (40 dkg)
1 csomag újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1,5 l zöldséges erőleves (kockából)
1 babérlevél
csípős pirospaprika

bors

Elkészítés: A sütőtök húsát és a csirkemellfilét kis darabokra, a cukkiniket hasábokra vágjuk, az újhagymát és a sárgarépát felkarikázzuk, a fokhagymát felaprítjuk, a brokkolit rózsákra szedjük, vastag szárait felszeleteljük, a paradicsom húsát felkockázzuk. A felforrósított olajban az új- és a fokhagymát megpároljuk. A leveskockából készült lével felöntjük, és együtt felforraljuk. Hozzáadjuk a húst, a tököt és a babérlevelet, majd fedő alatt, közepes hőfokon kb. 12 percig főzzük. Beleszórjuk a zöldségeket, és további 5 percig főzzük. Sóval, borssal fűszerezzük, petrezselyemzölddel díszíthetjük.

Az elkészítési idő 50 perc, egy adag 1060 kJ (250 kcal).




A sütőtökleves nagyon jól variálható különböző fűszerezéssel is




Sütőben sütve, picit fűszerezve desszertnek önmagában is tökéletes a sütőtök

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Parajos farfalle mozzarellával
  2013-11-20 21:47:59, szerda
 
  Parajos farfalle mozzarellával

Hozzávalók:
50 dkg farfalle (masnitészta)
50 dkg paraj
25 dkg mozzarella
10 dkg vaj
2-3 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
1 dl tej

bors
olívaolaj

Elkészítés:
A tésztát kifőzzük sós, olívaolajos vízben. A parajt leforrázzuk, serpenyőbe tesszük, amelyben a vajat már megolvasztottuk. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymával ízesítjük. Felöntjük tejjel és tejszínnel, majd összeforraljuk. Hozzáadjuk a sajtot. A tésztával összeforgatva tálaljuk. Jó étvágyat!





Megjegyzés:
Ha éhesebb a család, apróra vágott sonkát is tehetünk hozzá. Ha pedig nincs otthon mozzarella, mással is helyettesíthető.

Fotó: AS

A receptet Vajda Piroska küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Spenótfőzelék egyszerűen
  2013-11-20 21:40:29, szerda
 
  Spenótfőzelék egyszerűen

Hozzávalók:
50 dkg friss spenótlevél (szárak nélkül)
2 db száraz vagy szikkadt zsemle
4 dl tej
3 gerezd fokhagyma aprítva
2-3 evőkanál Vénusz olaj
2 evőkanál liszt

bors

Elkészítés:
A spenótleveleket alapos mosás után sós vízben pár perc alatt megfőzöm (csak addig, amíg összeesnek a levelek), kicsit hűtöm, közben beleáztatom a zsemléket, majd botmixerrel összeaprítom.

Egy másik edényben világos rántást készítek, megfuttatom rajta a fokhagymát, felengedem tejjel, hozzáadom a spenótkeveréket, majd ízesítem sóval, borssal, összeforralom.





Megjegyzés:
A spenót levét ezen a módon felhasználom, mert tele van értékes ásványi anyagokkal, amit kár kiönteni szerintem. Ha szerencsénk van - mint most nekem -, a piacon konyhakészen be lehet szerezni termelőnél, így nem kell csipegetni a szárakat, ezért volt esetemben egyszerűbb, mint máskor.

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Zöldségleves
  2013-11-20 21:37:15, szerda
 
  Zöldségleves

Hozzávalók:
1 csomag leveszöldség:
(4 sárgarépa
2 fehér répa
1 zellergumó
1 kisebb káposztadarab
2 fokhagyma
1 vöröshagyma)
erőleveskocka

Elkészítés:

1.) A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, felöntjük vízzel, beletesszük az erőleveskockákat és takaréklángon, fedő alatt kb. 45 perc alatt puhára főzzük az egészet. Levestésztával tálaljuk.





Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 296 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1622
  • e Hét: 11125
  • e Hónap: 25030
  • e Év: 154737
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.