Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Jó éjszakát!
  2017-09-06 23:45:59, szerda
 
  Szeretettel kívánok kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Ha fáj az ízület, az almaecet jól jöhet
  2017-09-06 23:41:42, szerda
 
  Ha fáj az ízület, az almaecet jól jöhet





Az ízületi gyulladás teljesen megbénítja az embert, hiszen fizikai korlátokat állít elénk, de még lelkileg is megvisel minket az állandóan kínzó, erőteljes fájdalom. Ha ez már elviselhetetlenné válik, akkor mindenképpen szakorvost kell felkeresni, aki a kezelés részeként gyógyszert, különféle krémet írhat fel, de mozgásterápiát is javasolhat. Emellett házi praktikákat is kipróbálhatunk, hiszen ezek nem ártanak, nem rontanak a helyzeten, és még az is lehetséges, hogy segítenek.

Az almaecetről ódákat zengenek, hogy mennyi mindenre jó, még az ízületi gyulladásra is. Az almaecet gazdag káliumban, foszforban, vasban, magnéziumban, kalciumban, nátriumban, kénben, fluorban és szilíciumban. Ezek az ásványi anyagok ha hiányoznak az emberi szervezetből, akkor mindenképpen ízületi fájdalmakat, panaszokat okoznak. Szakemberek szerint az ízületek azért gyulladnak be, vagy azért fájhatnak, mert a szervezetben felhalmozódott méreganyagok itt gyűlnek fel. Az almaecet egyik kiválósága az, hogy segítséget nyújt a méreganyagok kiürülésében a szervezetből, így szüntetve meg a kínzó fájdalmakat. Az ecet lúgosító és gyulladáscsökkentő hatással is bír, amely a merevséget képes némileg feloldani.

Almaecetet házilag is lehet készíteni, de erőteljes szaga miatt a lakásban nem igazán kellemes vele próbálkozni. Akkor érdemes almaecet gyártásával foglalkozni, ha van a kertben almafa, hiszen az ecetet lehullott almából, sőt almának a héjából is el lehet készíteni. Kockázzon fel egy kilogrammnyi almát, vagy ugyanennyi mennyiségű almahéjat daraboljon fel. Rakja egy nagyobb üvegbe. Majd forraljon fel 1 liter vizet 1 kilogramm cukorral. Amikor langyosra hűlt a cukros víz, öntse az almadarabkákra. Végül a tetejére helyezzen egy nagyobb szelet kenyeret. Ezután légmentesen le kell zárni az üveg tetejét, erre megfelelő egy vászondarab is. Fontos, hogy semmiféle szennyeződés vagy bogár ne kerüljön bele az érés során. Ezután állítsa az üveget meleg, de árnyékos helyre. 10 napon keresztül nincs más dolga, mint naponta megkevergetni az üveg tartalmát, végül az utolsó napon leszűrni. Itt még nincs vége az ecetkészítési folyamatnak. Literenként 10-10 dekagramm cukrot szükséges hozzá adagolni, majd további egy hónapig kell érlelni. Lehet tovább is, annál erőteljesebb, karakteres ízt fog kapni. 4 hét után kisebb üvegekbe lehet tölteni, persze a szűrést követően.

Az almaecetet belsőleg és külsőleg is fel lehet használni, ha ízületi panaszai vannak. Egy pohár vízbe tegyen 1-2 evőkanál ecetet és egy kevés mézet, majd igya meg. Naponta három alkalommal, étkezések előtt fogyassza.

Lábfürdőt is készíthet belőle. 3 liter meleg vízhez adjon 2 dl almaecetet, majd ebben áztassa lábait.

A borogatás is hatásos szokott lenni. Egy vászonruhát itasson át almaecettel, majd helyezze a fájó testrészre. Erősítse oda egy sállal a fájó testrészre helyezett borogatást, vagy pihenjen az ágyban, amíg úgy érzi, hogy a borogatás hatni kezd.

Masszázsolajat is készíthet. Ehhez bármilyen bőrtápláló olaj megfelel, ez lehet olívaolaj, kókuszolaj vagy akár mandulaolaj is. 2 evőkanálnyi olajhoz adagoljon ugyanennyi vagy egy kicsivel több almaecetet, alaposan keverje össze, majd az így kapott mixtúrát alaposan dörzsölje a fájó testrészébe. Az őrjítő fájdalom és az ízületek merevsége hamarosan enyhülni fog.

Forrás: http://gyogyszernelkul.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Természetes gyógymódok a múltból: méz, édesgyökér, almaecet
  2017-09-06 23:38:30, szerda
 
  Természetes gyógymódok a múltból: méz, édesgyökér, almaecet és cékla





Vannak olyan régi receptúrák, amelyeket még nagyanyáink használtak. Ezek a természetes gyógymódok olyannyira kiállták az idők próbáját, hogy még napjainkban is használhatjuk azokat, pontosabban különféle betegségeket és egészségügyi problémákat orvosolhatunk velük.

Az egyik ilyen természetes szer a méz, amelyet már az ókori Egyiptomban is használtak. Milyen problémáknál alkalmazhatjuk ezt a természetes csodaszert? A méz kiválóan javítja az emésztést. Már napi két evőkanálnyi méz orvosolni tudja az emésztési gondokat. Ha hányingere van, keverjen el egy evőkanálnyi mézben egy kevés reszelt gyömbért és citromlevet, majd fogyassza azt el. A méz a koleszterinszintet is csökkenteni tudja. A nyers méz javítja a keringést és erősíti a szívet. Ha álmatlanság gyötri, akkor meleg tejben keverjen el egy kevés mézet, majd lefekvés előtt igya azt meg. A nyers méz tele van természetes probiotikummal, amelyek elősegítik a jó baktériumok bélben történő elszaporodását. A méz remekül hidratálja az arcbőrt. Krémet is készíthet belőle. Egy kis tégelyben keverjen el mézet olívaolajjal és frissen facsart citromlével, majd kenje be ezzel az eleggyel az arcbőrét. Ekcémára a méz és a fahéj keveréke válhat be. A méz remek gyulladásgátló és gyulladáscsökkentő szer. A méz a sebgyógyulást is elősegíti. Lehet alkalmazni sebekre, égési sérülésekre, kiütésekre és horzsolásokra. Mivel antibakteriális tulajdonsággal is bír, így húgyúti fertőzésekre is alkalmazható. Torokfájás esetén pedig a következő segíthet: egy evőkanálnyi mézet keverjen el pár csepp borsmentaolajjal és citrommal, majd fogyassza el.

A másik csodaszer az édesgyökér. Emésztési panaszok esetén az édesgyökértea válhat be. Ez a tea remekül gyógyítja a légúti fertőzéseket, főleg ha még egy kevés mézet is teszünk a teánkba. Az édesgyökér csökkenti a gyulladást és gyógyítja a nyálkahártyát, így fekélyekre és sebekre is lehet alkalmazni. Ha a máj egészségét szeretné megóvni, akkor fogyassza kúraszerűen az édesgyökérből készült teát. Az édesgyökér antimikrobiális és antibakteriális tulajdonságokkal is bír, így csökkenti a plakk képződését, eredményesen veszi fel a harcot a rossz lehelet ellen, és a fogakat, illetve az ínyt egészségessé és erőssé teszi.

Az almaecetet már nagyanyáink is használták például csontritkulás megelőzésére, de alkalmazták lábikragörcs és fájdalom, émelygés, torokfájás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint és ízületi gyulladás esetén is. Az almaecet a fogyást is elősegíti, mivel pektint tartalmaz, de emellett más értékes vitamin és ásványi anyag is megtalálható benne, mint például A-, B6-, C- és E-vitamin, illetve tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, béta-karotin, likopin, nátrium, foszfor, kálium, kalcium, vas és magnézium. Az almaecet fertőtlenítő, gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal bír.

A céklából nyert levet már régebben is használták, vérnyomást csökkenetettek a segítségével. A zöldségnek ez a pozitív tulajdonsága a növényben található káliumnak és természetes nitriteknek köszönhető. Ezek együttesen hatnak a simaizom szövetére, növelik a vér áramlását és támogatják a véredény funkcióit. Tartsa szem előtt, hogy lehetőleg mindig frissen préselt céklalevet fogyasszon.

Forrás: http://gyogyszernelkul.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Életmentő „gyógyszerek”: fokhagyma, méz, alma, n
  2017-09-06 23:35:35, szerda
 
  Életmentő ,,gyógyszerek": fokhagyma, méz, alma, napfény és kurkuma





Kétségtelen, hogy vannak olyan táplálékok, fűszerek és gyógynövények, amelyek egyes gyógyszerekkel is vetekszenek. Habár ezeket nem lehet szabadalmaztatni és nem hoznak milliós hasznot sem, mert ezeket az ,,orvosságokat" a természet kínálja fel számunkra, mégis táplálják a testünket, kiegyensúlyozzák a lelkünket és segítenek a betegségek megelőzésében is. Ezek a természet adta kincsek nagy értéknek számítottak régebben, aztán feledésbe merültek. Azonban szerencsére az emberek ismét kezdenek felébredni és rádöbbennek az emberi egészség fontosságára, így sokan ismét a természetes lehetőségeket aknázzák ki, hogy egészségüket megóvják.

Az egyik legjobb baktériumölő gyógynövényünk a fokhagyma, amelynek terápiás hatását és előnyét már több kutatás is alátámasztotta. A fokhagyma legalább kétszáz biológiailag aktív hatóanyagot - vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és aminosavat - tartalmaz. A fokhagyma antibiotikus hatású, vagyis megakadályozza egyes baktériumok elszaporodását. Gombaellenes hatása is ismeretes. Herpesz ellen is be lehet vetni, hiszen vírusölő tulajdonsággal is rendelkezik, de antibiotikumként is használhatjuk ezt az értisztító gyógynövényt. Véralvadásgátló, immunstimuláló, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Mivel magas a tápanyagtartalma, így az emésztést is megtámogatja. Tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Van benne A-, B-, C- és E-vitamin, illetve nitrogén, foszfor, kalcium, magnézium, kálium. Csökkenti a szervezet trigliceridszintjét. A két kiváló antioxidáns, a szelén és a C-vitamin, részt vesz az immunrendszer megerősítésében.

A másik természetes gyógyszerünk a méz lehet, amely szintén sok értékes vitamint, ásványi anyagot és enzimet tartalmaz. Bevethetjük bakteriális fertőzéseknél, de csökkenti a gyulladásokat és még égési sérüléseket is kezelhetünk a segítségével. A méz csökkenti a bőrgyulladást, de diabéteszes és herpeszes fekélyekre is használhatjuk.

A harmadik egészséges táplálékunk az alma, amely rendszeresen fogyasztva az orvost valóban távol tartja. Az alma szinte minden szervünket karbantartja. Sok pektint tartalmaz, amely jó lehet hasmenésre és székrekedésre egyaránt. Rosttartalma az emésztésre van kedvező hatással. Csökkenti az öregedési folyamatokat és az allergiás tüneteket. Az alma héjából főzött lé nagyon hasznos hajhullás esetén. Télen az almahéjból főzhetünk almateát, amelyet mézzel és fahéjjal is megízesíthetünk, így egy remek immunrendsz-ererősítő italt kaphatunk.

A természetes gyógyszerek táborához tartozik a napfény, amely immunrendszert erősít és energiával tölt fel bennünket. A napfény D-vitaminnal is ellát minket. Ha hiányt szenvedünk ebből a vitaminból, nagyon sokféle betegséggel vagyunk kénytelenek szembenézni. A napfényhiány többek között olyan betegségeket okozhat, mint bőrgyulladás, Alzheimer-kór, csontritkulás, influenza, sclerosis multiplex vagy influenza.

A kurkuma nem csupán hazánkban, hanem szerte a világon is nagy népszerűségnek örvend. Az ősi Indiában ,,Arany Istennőnek" is nevezik, hiszen gyógyító tulajdonságait értékelik és tisztelik is az indiai emberek. A kurkuma sok betegséget gyógyít és sok betegség megelőzésében játszik szerepet. A kurkuma többek között gyulladást csökkent és az oxidatív stressz okozta károktól védelmez bennünket. Megóv minket a DNS-károsodásoktól és egyes daganatos megbetegedésektől is védelmet élvezhetünk általa. A kurkuma védelmet nyújt a máj és a vesék számára. Kezelhetünk vele reumás panaszokat és ízületi gyulladást, illetve használhatjuk gyomor- és emésztési panaszokra. Segít fenntartani az ideális koleszterinszintet. Fenntartja az egészséges érrendszert, de az Alzheimer-kór és trombózis, illetve infarktus megelőzésére is fogyaszthatjuk.

Forrás: http://gyogyszernelkul.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Méz és fokhagyma, a legyőzhetetlen páros
  2017-09-06 23:32:17, szerda
 
  Méz és fokhagyma, a legyőzhetetlen páros





A mézes fokhagymát már ősidők alkalmazzák a népi gyógyászatban kiemelkedő antibakteriális hatása miatt. Miért olyan hatásos mindkettő és miért olyan verhetetlenek együtt? Nos, a fokhagyma kiemelkedő baktérium- és vírusölő hatással rendelkezik. A fokhagymában megtalálható az alliin és az alliináz elnevezésű enzim, kéntartalmú peptidszármazékok, flavonoidok, B- és C-vitamin. A fokhagymából készített tea fogyasztása javasolt koleszterin- és vérnyomáscsökkentésre, de rendkívüli a baktérium-, vírus- és gombaölő hatása is, emellett kitűnő véralvadásgátló és értágító is. A fokhagyma csökkenti az orrdugulást, tisztítja a hörgőket és enyhíti a torokfájást. A mézet nemhiába tartották a régebbi korokban az istenek eledelének, hiszen szintén nagyon sok betegségre gyógyír lehet. Segítség lehet köhögés, megfázás és nátha esetén. A benne található káliumtartalomnak köszönhetően erős csíra- és baktériumölő hatással rendelkezik. Nyugtatja az égési sérüléseket, jó ellenszere az álmatlanságnak, hatásos lehet kimerültség és stressz ellen. A legújabb kutatások szerint a csontritkulást is megelőzhetjük általa, de képes elűzni a migrént, csökkenti az ízületi gyulladásokat, és az életet is meghosszabbíthatja.

A méz és a fokhagyma együttese a fentieken kívül különböző fertőzéseket is képes gyógyítani antibakteriális hatása révén. Csökkenti a vérben a káros LDL-koleszterin szintjét, és segítséget nyújthat a vérnyomás mérséklésében is.

A fokhagymás mézet nem nagy ördöngösség elkészíteni. Tisztítson meg egy egész fej fokhagymát, majd egy nagyon picit törje meg a külső felszínüket, hogy a bennük lévő hatóanyagok jobban el tudjanak keveredni a mézzel. Egy tisztára mosott befőttes üvegbe tegye bele a fokhagymagerezdeket, majd öntsön rá annyi mézet, amennyi ellepi. Csavarja rá az üvegre a tetejét, majd helyezze hűvös, napfénytől védett helyre. A fokhagymás, mézes elegy akkor lesz tökéletes, amikor színe besötétedik. Az érés során a fokhagyma sokat veszít csípős aromájából és jellegzetes illatából.

Ha betegség-megelőzés céljából szeretné fogyasztani, akkor csupán elég egy gerezd fokhagymát elrágcsálni annyi mézzel, amennyi a fokhagymát körülöleli, miközben kiveszi az üvegből. Ha érzi, hogy kerülgeti valamilyen betegség, akkor naponta 3-4 alkalommal is kanalazhat ebből a házi készítésű remek csodaszerből.

Forrás: http://gyogyszernelkul.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
6 panasz, amelyet a fahéjas méz orvosol
  2017-09-06 23:28:02, szerda
 
  6 panasz, amelyet a fahéjas méz orvosol





A mézet és a fahéjat már több évszázada használja az emberiség különféle betegségek megelőzésére. A méz a cukrok mellett fehérjéket, savakat és vitaminokat is tartalmaz. Található benne C-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-vitamin, illetve nikotinamid és folsav is. Sok, a szervezet számára fontos ásványi anyag is fellehető benne: kalcium, kálium, mangán, réz, vas, foszfor, nátrium és magnézium. A méz olyan enzimeket is tartalmaz, amelyek baktériumölő hatással rendelkeznek, emellett még antibakteriális és fertőtlenítő hatásáról is ismert. Külsőleg használják sebgyógyulásra, fájdalomcsillapításra, égési sérülésekre és viszketés csökkentésére. Mi mindenre jó még a méz? Gyógyítja többek között a hasnyálmirigy- és epebetegséget, a bélgyulladást, a székrekedést, a reumás panaszokat, a migrént, a vérszegénységet. Egyes vélemények szerint a cukorbetegséget is meg lehet előzni rendszeres mézfogyasztással.

A fahéj nem csupán fűszerként funkcionál, hanem varázsszerként, gyógynövényként is működik. Már az ókorban is felfedezték áldásos hatásait. A fahéjat régóta használják emésztésjavításra és görcsoldásra, de csökkenti a hányingert és a gyomorpanaszokat is. Antioxidáns és fertőtlenítő tulajdonsága révén hatékonynak bizonyul a légúti megbetegedések, illetve a gyomor- és bélcsatorna fertőzéseivel szemben. Emésztés során a fahéj lassítja a gyomor ürülését, így a vércukor ingadozását megakadályozza, ezáltal a cukoranyagcsere folyamataira hat pozitívan. Emellett az antioxidánsok és az inzulin hatékonyságát is növeli. Fahéjjal az öregedés ellen is eredményesen vehetjük fel a harcot, ugyanis fenoltartalma révén megakadályozza a cukor molekuláinak más molekulákkal történő egyesülését, márpedig ennek a két molekulának az összekapcsolódása a szövetek roncsolódásához vezet. A fahéj mindezek mellett csökkenti a szervezet gyulladásait, és a szívbetegséget is megelőzhetjük, ha rendszeresen ezzel a fűszernövénnyel ízesítjük ételeinket. A fahéjolajjal történő párologtatás jókedvre hangol bennünket, masszázsolajban való használata pedig remek feszültségoldó.

A méz és a fahéj tehát mind külsőleg, mind belsőleg az egészségünket szolgálja, de mi a helyzet a fahéjas mézes keverékkel? Milyen panaszokat képes gyógyítani ez a verhetetlen páros?

Ez az elegy képes orvosolni az ízületi problémákat. Fogyasszon naponta két alkalommal egy csésze forró vízben elkevert mézet (2 teáskanál), hozzá fahéjat (1 teáskanál), és az ízületi panaszai is hamarosan megszűnnek.

Ha túl sok a gyomorsava, keverjen el kétkanálnyi mézben egy kanál fahéjat. Ez a mixtúra a gyomorégés hatékony gyógyszere.

A mézes fahéj napi használata az immunrendszert is erősíti, és védi a szervezetet a bakteriális és a vírusos fertőzésektől is.

Öregedés ellen is bevethetjük a mézet és a fahéjat. Készítsen teát 6 dl vízből, 4 kanál mézből és 1 kanál fahéjból. Kortyolgassa, mintha csak teát inna.

Bőrfertőzéseket, sömört és ekcémát is gyógyít ez a különleges elegy.

A méz és fahéj keveréke nagyon sok energiával látja el a szervezetet. Aki rendszeresen fogyasztja ezt az oldatot, elérheti, hogy szellemi és fizikai teljesítménye megnövekedjen.

A méz és a fahéj külön-külön is nagyon hatásos, de együttes alkalmazásuk kirobbanó formába hozza egészségi állapotát.

Forrás: http://gyogyszernelkul.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
10 mézfajta különféle egészségügyi problémákra
  2017-09-06 23:24:04, szerda
 
  10 mézfajta különféle egészségügyi problémákra





A méz egy nagyon egészséges édesítőszer, de különféle megbetegedések természetes gyógyítója is lehet. Minden méz tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és más, a szervezetünk számára elengedhetetlen értékes tápanyagot, azonban nem mindegy, hogy milyen mézet fogyasztunk, ha valamilyen betegséget szeretnénk ezzel a termeszétes orvossággal gyógyítani. Hiszen a különféle természeti kincsekből készült mézfajtáknak más lehet a szervezetünkre gyakorolt gyógyhatása.

Az aranyvesszőméz legfőképpen nyugtató és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Gyógyítja a hólyaghurutot, a köszvényt, az ízületi bántalmakat, a reumát, a bélbetegségeket, de a vese, a máj és az epepanaszokat is enyhíti. Emellett méregtelenítő, vizelethajtó és immunerősítő hatásokkal is rendelkezik.

A gesztenyeméz kesernyés ízvilággal rendelkezik, ezért sütéshez és főzéshez nem javasolt a használata, viszont gyógyító hatása miatt érdemes otthon tartani belőle egy üveggel. A legyengült szervezetet felerősíti, hatásos vérszegénység ellen. Étvágyjavító hatásáról is ismert, és külsőleg alkalmazva hatásos lehet visszértágulatok kialakulásának megelőzésére, csökkentésére és azok kezelésére.

A levendula csodálatos hatásairól már mindenki hallott. A levendulaméz is képes orvosolni néhány egészségügyi panaszt. Csillapítja a vesepanaszokat, csökkenti a vérnyomást és a különféle gyulladásokat, oldja a gyomor görcseit és enyhíti a menstruációs panaszokat. Emellett fertőtlenítő, nyugtató, immunerősítő és stresszoldó, antibakteriális hatása is ismeretes. Ajánlják még álmatlanságra, bőrbetegségekre és migrénes fejfájásra is.

repceméz nem csupán fertőtleníti, hanem erősíti is a legyengült szervezetet. A gyomor természetes gyógyszere lehet, hiszen egyrészt csökkenti a gyomor túlzott savtermelését és enyhíti a gyomorégés kellemetlen tüneteit. Ez a méz könnyen kikristályosodik, és az íze sem a legjobb, ezért javasolják más mézzel történő keverését.

A méhpempős méz teli van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, éppen ezért képes a szervezetünket nemcsak erősíteni, hanem regenerálni is. Ez a méz növelni képes a szellemi és fizikai teljesítőképességet, az ellenálló képességet, és hangulatunkat is képes pozitív irányba elmozdítani.

A pitypangméz kiváló gyomortisztító, gyógyítja az emésztési problémákat, a máj- és epebántalmakat, javítja a gyomornedv kiválasztását. Vértisztító hatásokkal is rendelkezik és még a kedélyállapotot is javítja. A szervezet roborálásában és megerősítésében is szerepet játszik.

A hársméz a természet egyik legnagyobb csodája, hiszen enyhíti és gyógyítja a megfázás és a légúti megbetegedés kellemetlen tüneteit, emellett kitűnő görcsoldó és fertőtlenítő hatásokkal rendelkezik. A benne található kolin megakadályozza az érelmeszesedést. Nyugtatja az idegeket, serkenti az immunrendszer működését, tisztítja a vért és elősegíti a megfelelő szívműködést. A bőrre is jó hatást gyakorol flavonoidtartalma miatt, amely antibakteriális és antiszeptikus hatású, talán emiatt is készítenek a felhasználásával különféle pakolásokat.

A citromfű nyugtató és feszültségoldó hatással rendelkezik. A belőle készült méz is hasonló tulajdonságokkal bír, de az álmatlanságon is képes segíteni, ezért aki alvászavarral küzd, nem árt, ha lefekvés előtt elfogyaszt belőle egy teáskanálnyit.

A medvehagyma egy nagyon egészséges gyógynövény, többek között a magas C-vitamin-tartalma miatt. A belőle készült méz tisztítja a vért, a vesét és a húgyhólyagot. Jó hatással van a gyomor- és a bélrendszerre, segítséget nyújthat azoknak is, akik székrekedéssel, vagy éppen hasmenéssel küzdenek. Gyógyítja a felső légúti megbetegedéseket és csillapítja a köhögést. Kiemelkedő szerepe van a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentésében is.

A légúti megbetegedéseket kiválóan orvosolja még a fenyőméz is, de emellett a húgyútakat érintő gyulladásokkal szemben is hatékonyan képes felvenni a harcot. Emellett fertőtlenítő, vizelethajtó és nyugtató hatásokkal is rendelkezik.

Forrás: http://gyogyszernelkul.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Kamilla, a Napisten virága – szépségünk szolgálatában
  2017-09-06 23:20:41, szerda
 
  Kamilla, a Napisten virága - szépségünk szolgálatában





Az orvosi székfű, vagy kamilla az őszirózsafélék családjába tartozik. Hazánkban ez a gyógynövény már nagyon régóta ismert, talán ezért van ennyi népies elnevezése. Ezek a következők: pipitér, anyafű, székfű, szüzek anyja, bubulyka, Szent Iván pipitér, nemesi pipitér. Az egyiptomiak nevezték el Napisten virágának, mert meg voltak róla győződve, hogy ez a csodálatos gyógynövény képes csillapítani és enyhíteni a lázat.

A kamillából készült gyógytea igen sok betegséget képes orvosolni. Hatásai: gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató. Használható gyomor-, bél- és epeproblémáknál. Serkenti az emésztést, gyógyítja az ízületi gyulladást, erősíti az immunrendszert, de megfázásnál is hatásos. Enyhíti a menstruációs görcsöket, orvosolja az ínygyulladást és szájfertőzést. Jó szolgálatot tesz nyugtalanság és álmatlanság esetén. A szépségápolásban is nagy hasznát vehetjük, nemhiába használja már ősidők óta a kozmetikai ipar.

A kamilla nyugtatja, ápolja a bőrt és visszaállítja annak nedvességtartalmát, ezért különösen ajánlott száraz és érzékeny bőrűek számára. Hajápolásban is használhatjuk, hiszen a kamilla alaposan megtisztítja a fejbőrt és fényessé, puhává varázsolja a hajat. Emellett csökkenti a káros vegyi anyagokat tartalmazó hajápoló szerek által okozott ártalmas hatásokat. Legfőképpen a szőke hajúaknak ajánlott a rendszeres használata, illetve azoknak, akik nehezen tudnak a korpától megszabadulni és hajuk hajlamos a zsírosodásra.

Ha szeretne kicsit ellazulni, akkor készítsen egy forró fürdőt. Forraljon fel 1,5-2 liter vizet, majd szórjon bele kétmaréknyi kamillavirágzatot. Hagyja kicsit lehűlni, majd szűrje le és öntse a fürdővizéhez. Ez a fürdővíz ellazítja az izmait és megnyugtatja az idegeit. A fürdővízbe tehet pár csepp saját készítésű, kamillából készült olajat is. Egy deciliter olívaolajba tegyen egy maréknyi frissen szedett kamillát, majd tárolja az üveget két hétig hűvös helyen. Minden nap rázogassa meg az üveget, majd 14 nap múltán szűrje le az üvegcse tartalmát. Hűtőszekrényben tárolja.

A kényeztető fürdést követheti a kamillával történő hajápolás. A kamillás hajvízzel a szokásos hajmosást követően alaposan dörzsölje be a fejbőrét és itassa át vele a haját, majd 10 perces hatóidőt követően langyos vízzel öblítse le. Hogyan és miből készül a kamillás hajvíz? Készítsen kamillatinktúrát. Egy steril üvegbe tegyen kétmaréknyi alaposan megtisztított, ledarált kamillavirágzatot, és erre öntsön desztillált vízzel hígított, gyógyszertárban kapható alkoholt. Az üveget 7-10 napra állítsa meleg helyre és naponta rázza fel. Majd egy gézdarabkán keresztül szűrje le, és lehetőleg sötét színű üvegben tárolja. Készíthet önmagában kamillatinktúrát, de vegyítheti is más tinktúrákkal. Ez lehet levendula vagy cickafark, de egyéb gyógynövény is. 2 deciliter rózsavízhez adjon néhány cseppet ebből a tinktúrából, és ezt használja hajápoló szerként.

Ez a fantasztikus gyógynövény arcgőzölésre is kiváló antibakteriális hatása miatt. Ezen kívül megtisztítja a pórusokat a szennyeződésektől, és az eltömődött faggyúmirigyeket is alaposan kitisztítja. Forraljon fel egy liter vizet, majd tegyen bele egy evőkanálnyi kamillavirágzatot. Borítson egy törülközőt a fejére és inhaláljon 10-15 percig. Majd mossa meg alaposan az arcát, végül tápláló krémmel ápolja azt.

Bőrápolót, arctisztítót is készíthet kamillából. Készítsen 1-2 deciliter kamillateát, majd csepegtessen bele pár csepp rózsavizet és citromlevet. Egy vattapamacsot mártogasson bele az elegybe és alaposan tisztítsa meg vele az arcát. Ezzel a procedúrával elérheti, hogy az arcbőre sokkal üdébbé és kipihentebbé váljon.

Forrás: http://gyogyszernelkul.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A gyulladáscsökkentő római kamilla
  2017-09-06 23:18:01, szerda
 
  A gyulladáscsökkentő római kamilla





A római kamilla (Chamaemelum nobile) őshazája Európában és Afrikában van. A gyógynövény az őszirózsafélék családjába tartozik. Az évelő növénynek aromás, kellemes illata van. Levelei molyhosak, a nyeles virágai fehérek, míg a csöves virágai sárga színben pompáznak. A virágok júniustól augusztusig nyílnak. Gyógyászati célokra a gyógynövény virágait használhatjuk fel, amelyek fűszeres illattal és kesernyés ízvilággal rendelkeznek. A római kamilla hatóanyagai a kumarinok, a flavonoidok, a fitoszterolok és az illóolaj. Az illóolaj gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Népiesen nemesi pipitérnek is nevezik.

A gyógynövényből készülhet tea, amely gyulladásgátló, antibakteriális és nyugtató hatásokkal rendelkezik. A tea bevethető gyomorgörcsök és légúti panaszok ellen. A gyógynövényből készült főzetet lehet használni még arcgőzölésre, arctisztításra és - csakúgy, mint az orvosi székfűt - hajápolásra is.

A római kamilla oldja a görcsöket, legfőképpen gyomor- és bélrendszeri görcsök esetén lehet alkalmazni. A gyógynövény javítja az emésztést és remek szélhajtó.

A római kamillából vízgőz-desztillációval illóolajat is készítenek, amely csillapítja a fájdalmat, oldja a görcsöket és az emésztést is megtámogatja. Az illóolaj ezen kívül lázat is csillapít, nyugtató hatással bír és a különféle bőrbetegségeket is gyógyítja, illetve csökkenti azok kellemetlen tüneteit. Mivel gyulladáscsökkentő hatása van, így az illóolajat lehet használni akné, vágás, égés, ekcéma, rovarcsípés és kiütés esetén. Az illóolaj még az ízületi gondokat is orvosolja. Azonban csak óvatosan szabad vele bánni, ugyanis nagy dózisban irritálhatja a bőrt. Az illóolaj a bélrendszert is megnyugtatja, ezért emésztési panaszok esetén is lehet használni. A menstruáció sok nő esetében fájdalommal jár együtt. A római kamilla illóolaja ezeket a fájdalmakat is csillapítani tudja.

A római kamillából aromavizet is készítenek, amely remekül tisztítja és regenerálja az arc bőrét, akármilyen bőrtípussal is rendelkezzen valaki. Az aromavizet önmagában is lehet használni a szépségápolás során, de arckrémekbe is belekeverhetjük. Használhatjuk borogatásra, sminklemosásra, és még pakolásokhoz is adagolhatunk belőle.

A gyógynövény megszárítva vagy cserépbe ültetve nagyon szép dísze lehet a lakásunknak, és még a szoba levegőjét is illatosítja.

Forrás: http://gyogyszernelkul.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A magyar emberek kedvence: kamilla, vagy más néven orvosi...
  2017-09-06 23:15:01, szerda
 
  A magyar emberek kedvence: kamilla, vagy más néven orvosi székfű





A kamillát (Matricaria recutita) nevezik még orvosi székfűnek is. De egyéb népies elnevezései is léteznek, mint például szikfű, szüzek anyja, bubulyka, Szent Iván pipitér, anyafű, nemes pipitér vagy pipitér. Hazánkban egy nagyon ismert gyógynövényről van szó, de nem csupán a magyar emberek egyik kedvenc gyógynövénye a kamilla, hanem a Közel-Keleten élők is termesztik és használják ezt a növényt gyógyászati célokra. A kamilla első ránézésre egy szépséges gyógynövény, amelynek szára akár a 40-50 centiméteres magasságot is elérheti. Szórt állású levelei kopaszok. Szélső, nyelves virágai fehérek, a csöves virágai viszont sárgák. A kamilla hatóanyagai között megtalálhatók a flavonoidok, a poliszacharidok és az illóolaj.

A kamilla szinte minden betegséget gyógyít, állítják a hozzáértők. Ha minden betegséget nem is, de igen sokféle panaszt képes orvosolni. Az orvosi székfűt használhatjuk megfázásnál, de az emésztési panaszokat is orvosolni tudja. Eredményesen alkalmazható fekély és gastritis esetén, hiszen gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásokkal bír. Emellett erősíti a gyomrot, szélhajtó és fertőtlenítő hatással is rendelkezik. A kamillának nyugtató hatása is van. Használhatjuk gyomor- és bélproblémáknál, illetve hólyag- és epezavaroknál.

Csökkenti a bőr- és nyálkahártya-gyulladást, hatékonyan oldja a görcsöket. Egyes bőrbetegségek - ekcéma, kontakt dermatitis - kezelésére is nagyon alkalmas, hiszen gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír. Fitoterapeuták szerint ha valakinek ekcémája van, akkor a gyógynövény virágait kell porrá őrölni és ezt a port kell az ekcémás bőrfelületre szórni, amely nem csupán enyhülést, hanem gyógyulást is hoz. Kiváló szemborogató szer, öblögethetünk vele torkot torokfájdalom esetén. Ezzel a módszerrel az ínyünket is megerősíthetjük.

A kamilla főzete selymessé és puhává varázsolja a hajat, a szőke hajnak mézszínt kölcsönöz, erősíti a hajhagymákat és fertőtleníti a fejbőrt.

A gyógynövényből készült teát lehet fogyasztani gyomorpanaszok, rosszullét és hányinger esetén. De a menstruációs görcsöket is enyhíti és az idegeket is lenyugtatja.

A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést, csökkenti a légúti megbetegedés kellemetlen tüneteit és serkenti az immunrendszer működését.

Amennyiben valaki emésztőrendszeri vagy húgyúti gyulladástól szenved, akkor a kamillát kombinálhatja cickafarkkal. Amennyiben bőrápolás vagy gyulladáscsökkentés a cél, akkor a kamilla jó barátja a körömvirág lehet.

Ha valaki emésztési panaszok miatt szeretné ezt a gyógynövényt bevetni, akkor az étkezések között kortyolgasson a gyógynövényből készült főzetből. Naponta akár 3 csészényit is el lehet fogyasztani belőle. Egy csészébe tegyen egy teáskanálnyi gyógynövényt, majd öntse le két deciliternyi forrásban lévő vízzel. 10 perc után szűrje le, majd fogyassza egészséggel.

A kamillából olajat is készíthetünk. Egy befőttesüveget töltsön meg frissen szedett kamillavirággal, majd öntsön rá annyi olívaolajat vagy szójaolajat, amennyi ellepi a gyógynövényeket. Két hétig tartsa az üveget hűvös helyen, majd szűrje le és használhatja is. Tárolja hűtőszekrényben.

A kamilla allergiás reakciót is okozhat, így csak óvatosan bánjunk vele. Az allergiás személyek kerüljék a gyógynövény alkalmazásának minden formáját.

Forrás: http://gyogyszernelkul.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 346 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1863
  • e Hét: 11366
  • e Hónap: 25271
  • e Év: 154978
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.